Wij gaan niet opzij

De Graaf gaat wisselen: “Er zijn een paar posities waar ik niet helemaal tevreden over ben”

Italo

Vrijdagavond ontvangt NAC in eigen huis FC Emmen. Het is voor het team van trainer Edwin de Graaf de uitgelezen kans om de zure nasmaak van de nederlaag bij Jong Ajax weg te spoelen. We spraken de trainer vandaag over het duel met Jong Ajax en blikken vooruit op FC Emmen-thuis.

Na het duel met Jong Ajax hadden spelers en staf een dag vrijaf. Een dag die door Edwin de Graaf is benut om de wedstrijd nog eens goed te analyseren. De Graaf zag twee fundamentele zaken misgaan: “Er ging natuurlijk best veel fout in die wedstrijd. Dus je gaat kijken waar dat aan ligt en waar we het beter kunnen doen. We hebben heel vaak de bal niet gehad. Eigenlijk spelen we het hele seizoen, als we niet de bal hebben, in een 4-4-2. Je moet dan in de discipline blijven spelen en niet op eigen houtje andere dingen gaan doen. Want dan ga je andere ruimtes weggeven en wordt het ongeorganiseerd. Als je die discipline wel gewoon blijft volhouden kun je het makkelijker met elkaar oplossen. Ik vond dus dat we te snel uit de organisatie liepen. Maar ook, als we wel in de organisatie stonden, moeten de spelers beter in de duels komen en de duels spelen als de bal in jouw zone is. Dat hebben we eigenlijk niet gedaan.”

De nederlaag tegen Jong Ajax is vervolgens op woensdag besproken met de groep. Beelden zijn geanalyseerd en afspraken herhaald. De Graaf blijft vasthouden aan zijn plan: “Uiteindelijk is het een hele slechte wedstrijd geweest. Maar we moeten ook gewoon weer verder. Het hele seizoen zijn we bezig geweest met bepaalde dingen, die je het liefst elke wedstrijd wil terugzien. We hebben een bepaalde speelwijze en daar gaan we niets aan veranderen. Daar sta ik gewoon achter. En dat hebben we eerder ook bij vlagen goed uitgevoerd. We moeten daar op doorpakken. Afgelopen maandag was dat heel matig en niet echt het geval. Dat hebben we met de groep goed besproken. We zijn duidelijk geweest naar elkaar wat we van elkaar verwachten en wat we graag willen zien. Nu gaan we weer door. FC Emmen staat voor de deur.”

De trainer van FC Emmen, Dick Lukkien, zat maandagavond op de tribune bij Jong Ajax. Met zijn ploeg kent ook hij een lastige start. De misschien wel gedoodverfde titelfavoriet leverde al elf punten in (drie nederlagen en een gelijkspel tegenover twee zeges). De ploeg staat momenteel dertiende, drie plekjes hoger dan NAC. Trainer De Graaf wil dat zijn elftal er vrijdagavond in eigen huis vol opklapt: “Zeker in thuiswedstrijden wil ik het hoog drukzetten terugzien. Dus we proberen snel de druk erop te krijgen. Als dat niet lukt, moet je in de verdedigende organisatie komen. Maar in eerste instantie wil ik ze bij de keel pakken, druk vooruit en met z’n allen daar in door. Aan de bal wil ik veel beweging, energie en variatie zien. Dat moeten we gewoon weer oppakken, zoals het bijvoorbeeld tegen Roda in de tweede helft soms ging.”

Wanneer we tactisch iets verder inzoomen, komt vooral het spel ‘tussen de linies’ veel naar voren: “Emmen speelt ook een beetje, als zij de ruimte krijgen, met hun buitenspelers tussen de linies in. Die kunnen ook heel aardig voetballen. We moeten zorgen dat we dat in het verdedigen weer voor elkaar gaan krijgen dat we goed staan in de organisatie. Als we de bal veroveren moeten we wel gewoon lekker vrijuit gaan spelen. Durven te voetballen daar waar het mogelijk is. Zelf ook vanuit de posities tussen de linies inkomen want daar hebben zij ook weer moeite mee. Dat is vooral waar we het over gehad hebben.”

Tot slot kwam ook de opstelling van De Graaf tegen Jong Ajax aan bod. Er was wat kritiek op het feit dat de jonkies, die het de afgelopen weken zo goed deden, direct plaats moesten maken nu geblesseerde spelers terugkeren in de wedstrijdselectie. De Graaf geeft aan dat het voor hem best nog wel puzzelen is deze weken: “Dat is ook een beetje het lastige rondom Jong Ajax. Ik had vijf jongens die eigenlijk maar 45 minuten mochten spelen. Daarin was het zoeken. Met wie start ik en wie kan ik eventueel inbrengen. Dat was wel een puzzel. Ook met het wisselen in die wedstrijd zelf. Ik kan er wel de eerste helft gelijk drie afhalen na twintig minuten, alleen mochten sommige invallers maar 45 minuten spelen. In die situatie zitten we ook nogsteeds. Elke wedstrijd dat we verder komen, komen we weer wat ruimer in het wisselbeleid.”

Tegen FC Emmen zullen niet dezelfde elf namen aan de aftrap verschijnen, zo verklapt De Graaf alvast. Langzaam werkt hij toe naar zijn ideale basiself: “Het is niet goed als je elke keer heel veel gaat wisselen. We zullen wel iets anders starten dan tegen Jong Ajax. Maar op een gegeven moment wil je wel naar een kern toe die je daarin het vertrouwen gaat geven. Er zijn een paar posities waar ik niet helemaal tevreden over ben. Dat ligt dan niet alleen aan de persoon zelf, maar ook in de samenwerking met anderen. Je kijkt ook naar wat het beste team kan zijn. Daarin gaan we keuzes maken.”

Een terugkeer in de basiself van Malone en Bakker ligt voor de hand. “Zij zouden kunnen starten en dan is het kijken hoelang ze het volhouden.”

Bron:
B-Side Rats
37 Reacties
153   5  
Hugo

En ondanks dat ie niet alles goed doet, ben ik tevreden met de Graaf. Tot op het moment helder, eerlijk en oprecht. Vrijdag allemaal achter NAC . Ze zullen het nodig hebben. Hup NAC !

17   23  
Vlag

Mogelijke opstelling
Olij: Ligeon, Adiléhou/Rösler, Bakker, Mashart; Malone, Haye, Seuntjens; Antonia, Bilate en Velanas.

4   3  
Vlag

Opstelling volgens onze trainer in interview met bndestem

23   8  
Nac

@Vlag

Prima opstelling.

Alleen nog Velanas er uit voor Kerstens en dan zou het helemaal goed zijn.

LIgeon wordt niet geholpen met verdedigen door Antonia, dus Ligeon staat steeds tegen 2 man.

Ligeon is ook nog niet al te best bij de tegengoals nog niet 100% of vanwege Antonia overlopen.

15   13  
Ere

Velanas is echt al twee wedstrijden met afstand de slechte speler. Die heeft zo mega veel balverlies waar het niet mag!
Ach wie heeft er eigenlijk geen onnodig balverlies bij nac buiten Ralf en Tom

17   5  
Henri

Volgens BN/De Stem keert Malone terug in de basiself. .
Ik ben benieuwd wat EdeG verder voor beslissingen neemt. Blijven we spelen met een linksback die al 3 jaar toont niet mee te kunnen komen? Krijgt Marijnissen, het grootste verdedigende talent, nu zijn kansen of blijven we vasthouden aan een Rösler die volgend seizoen is vertrokken. Blijft Bakker de leider van de defensie die van daaruit het spel verlegt. Dan zal veel groei moeten laten zien. Ik laat me verrassen.

11   48  
The Don

Met Malone en Bakker worden we niet beter, maar eerder zwakker

17   6  
Ivo

Het middenveld werd helemaal overlopen tegen Jong Ajax, de 1e helft tegen Roda was ook niet best.

Ik verwacht dat Azzagari sneuvelt voor Malone, voor meer stabiliteit en zodat je meer duels wint. Je verliest daardoor wel wat snelheid in de ploeg.

Bakker zal wel terugkomen in de basis. Rosler is gewoon te wisselvallig. Hierdoor heb je ook wat meer ervaring in het veld staan.

De linkerkant blijft een zwak verhaal. Mashart kan niet beter en Velanas is geen buitenspeler.
Op rechts moeten Ligeon en Antonia hun draai nog vinden.

153   5  
Hugo

En ondanks dat ie niet alles goed doet, ben ik tevreden met de Graaf. Tot op het moment helder, eerlijk en oprecht. Vrijdag allemaal achter NAC . Ze zullen het nodig hebben. Hup NAC !

28   7  
PS

Mashart hoe dan ook uit de basis laten.. Moet echt nog heel veel groeien om een waardige profspeler te worden. Gewoon het krachthonk in wat mij betreft wil hij nog iets van zijn carrière maken.

18   5  
Nac

@Ivo

Denk je dat het veel scheelt Malone of Azzagari met snelheid?

Azzagari heeft misschien iets meer snelheid, maar hij doet alleen aan schijn verdedigen. Hij staat er wel, maar doet niks.

Dit doen onze buitenspelers ook daarom snap ik niet waarom Kerstens niet speelt. Die doet zijn werk verdedigend en aanvallend.

6   7  
Maarten

Positie Algemeen directeur, positie scout. Geen positie TD of bedoeld ons Edwinneke dat niet?

8   46  
Viking

D-day voor onze trainer.. Ik heb de eerste wedstrijden genoten van de inzet en strijd.. Niet perfect maar je zag iets in het team ontstaan.. Je zag automatismen en het team groeien met Ado als hoogtepunt.
Na maandag hangt deze goodwill aan een zijde draadje.....
Als morgen het wederom kut is dan snap ik prima waarom het vorig seizoen ook kut was.
Dan zit de Graaf dus echt op dezelfde lijn als Steijn.. Ervaren lieverdjes kiezen boven jeugd met passie..

Met alle respect wat moeten we met Malone die mentaal al niet erg sterk is deze wedstrijd. Ik hoop dat hij goed presteert zo niet wordt hij door het publiek aangepakt evenals de Graaf.....

Had me een relaxer seizoen van NAC voorgesteld gezien de bemoedigde start qua speelstijl.. Hier had ik vertrouwen in... Maar het dreigt ineens richting het afgelopen jaar te gaan. Saai saai en tenenkrommend slecht.

Hopeljjk was het een incidentje

20   4  
TpT

Achterin ben ik van mening dat Rosler gewoon rechts centraal moet staan. Die jongen wordt steeds beoordeeld op een verkeerde positie of als het collectief niet goed staat. Daardoor ziet hij er slecht uit terwijl ik hem echt niet zo slecht vind. Adilehou mag banken, wat was hij slordig en nonchalant zeg afgelopen 2 potten. Bakker mag zich wat mij betreft nog 1 a 2x bewijzen maar die lijkt niets toe te voegen vooralsnog. Anders Luc Marijnissen erin. Laat gasten spelen die willen en die de toekomst hebben! Verder mag Ligeon eerst eens fit worden met invalbeurten. Dan maar Van Acker erin.

Middenveld, jammer van Yassine maar wat tegen jong Ajax gebeurde kan gewoon niet. Haye, Velanas en Seuntjens wat mij betreft. Of Malone ipv Velanas. Voorin Bilate, Kestens en Antonia.

Over het 45 minuten verhaal kan ik niet oordelen.

13   3  
Oosterhout076

Malone altijd goed tegen Emmen...

48   4  
Maarten

@ Viking,

Niks d-day voor de Graaf. Hoe kan je dat nu alweer zeggen man. Af en toe erger ik me aan die opportunistische uitspraken.

19   6  
Bredafun

KESTENS als basisspeler aub.
Is stukken beter dan de man van 5 ton.
Deze gast kost niets en is tig keren beter!

7   20  
Johnny1912

Eindelijk geen Azzagari meer!!!

Nu Velanas nog op het middenveld. Die is als buitenspeler ook totaal door de mand gezakt!! Of je zet om op het middenveld, of je zet hem naast Azzagari op de bank!

Malone naast Bakker. Adilihoue en Rosler hebben ook flink verzaakt maandag. Laat maar eens zien dat je dat niet pikt Edwin. Maak je gigantische blunders van de eerste 6 wedstrijden goed! Morgen geen punten en het is niet alleen een bestuurlijke crisis maar ook een sportieve!!

6   47  
Johnny1912

Maarten

Viking heeft helemaal gelijk, het is zeker wel D day gek. We staan het slechtste uit de hele club historie onderhand. Hoe kan je nou zeggen dat het geen D Day is!!!

13   5  
Nonkel Frans

Ik zou graag eerste helft Kestens in aanval en Marijnissen in verdediging zien met Van Acker zien.
De combi Seuntjes Kestens Velanas liep in de eerste wedstrijden geel goed met Haye en Azagari er achter.
Of voor Azagari Malone moet komen misschien. Maar om Yassine hier als 4ever zwak neer te zetten is kwalijk. Te jong voor zulke kritiek. Hij moet zijn plek vinden en vertrouwen krijgen.

Bilate mag voor mij zeker eerste helft op de bank. Ik ben terughoudend over de combi met Seuntjes. Mario heeft iets flegmatisch wat niet past. Niet aansluit bij de flow die we eerder zagen.

Al dat gewissel moet stoppen. Breng ze rustig een voor een - maar gooi dat team niet steeds overhoop.

Hup NAC!

8   5  
Tip

Trainer is voor 80 procent afhankelijk van het spelersmateriaal. Dus ik ben benieuwd. Met een overwinning tegen Emmen tank je een reuze container zelfvertrouwen. Andersom zal opnieuw een mentale opdoffer geven. De trainer buiten werken heeft geen enkele zin. Je wint er niets mee en kost zakken geld. Je krijgt als club tevens een beschadigd imago. Dus mensen normaal gesproken hun contract uit laten dienen en kijken waar je ze kunt helpen als resultaten tegenvallen. Ontslag heeft teven geen zin omdat een trainer sowieso een voorbijganger is. Een nieuwe eigenaar dient van meet af aan duidelijk te zijn dat het gedaan is met al die belachelijke ontslagen bij NAC.

11   6  
RV

Ik ben er van overtuigd dat dit elftal een jeugdigheid van Azzagari, Velanas en Kestens goed kan gebruiken.

Toch in ieder geval tegen een FC Emmen, daar voetbal je met deze jongens wat makkelijker onder de fysieke duels uit.

Jammer, Velanas en Azzagari krijgen nu kritiek maar waren tegen Ado mee van de beteren.

Voetballend zal het in ieder geval niet beter worden als Kestens, Velanas en Azzagari vervangen worden door spelers als Antonia, Bilate en Malone.

Zwakte bij dit elftal ligt vooral op de back posities, al deed van Acker het super goed (aandoenlijk zelfs) en is het te hopen dat Ligeon snel een hoog niveau kan halen.

7   17  
NAC!!!

Nieuw jaar nieuwe kansen, maar…
Laat ons niet gezegend wezen omdat Malone terug start. We weten allemaal wat voor een kut seizoen die gedraaid heeft, buiten de laatste potjes. Die vent was een drama…

Maar zoals gezegd, nieuw jaar nieuwe kansen. Laat ons hopen op een leuk potje morgen 3-1!!

5   0  
GeelZwarHart

Goed interview. Edwin kan wel willen, maat dit gaan de spelers hooguit 1 helft volhouden. Hoge pressie is goed, maar dan moet er aan conditie gewerkt worden (helaas is NAC al jaren de snel op). Duels ingaan en winnen kan niet zonder kracht en gogme (helaas ontbreekt dit ook al jaren bij ons NAC).

13   9  
Scheppioni

Sorry Ed, maar je kunt nu niet meer om Marijnissen heen !! Bakker naar links en Marijnissen naast Rossler !! Malone prima maar wel op het middenveld dan ..... toch zie ik dit seizoen wel wat van begin jaren'90 !! Toen hadden we ook veel vette overwinningen en verloren we ook wel eens flink ! Wat ik lees van Edje hoort zo'n gedachte om alles of niets te spelen, never nooit meer bus parkeren tactiek !!!

9   8  
Nero

Azagari gaat het ook niet redden komt veel te kort jammer

9   12  
Ata

Ik vind Azzagari ook niet brengen wat ik van hem had verwacht. Maar het is jammer dat we daarmee na Mounir een nieuwe kop van Jut hebben gevonden.

18   0  
N1912

Daar zijn we in Breda helaas kampioen in, spelers bij wat mindere prestaties volledig afbranden en compleet afschrijven. Doe toch eens kalm allemaal. Voor de eerste keer dit seizoen krijgen we een flinke tik te verwerken, en gelijk verkeert iedereen weer in paniekstandje 100 en klopt er allemaal geen fluit meer van. Uiteraard moeten er weer 1 of meerdere spelers de zondeboktitel toebedeeld krijgen. Nu Mounir weg is proberen bepaalde lieden hier wel heel gretig om Azzagari in die rol te duwen. Bah bah.

Morgen winnen van Emmen en diezelfde lieden roepen weer hosanna terwijl ze de polonaise lopen. Iets minder opportunisme en iets meer nuance en realisme mag af en toe wel, zeker onder ons als supporters.

5   11  
Viking

Ach ja vorig jaar werd ik ook verguisd omdat ik die Steijn vanaf dag 1 afbrande...

Wat ik wil zeggen Iedereen heeft vrede met mindere resultaten bij leuk herkenbaar voetbal met passie en strijd. Dan bouwen we wel iets op met jeugd. Tot Ado ging dat goed. Publiek stond er achter en resultaten kwamen er aan. Genieten op de tribune !!

Afgelopen maandag was een herhaling van zetten van vorig jaar. Denk daar maar eens na.
Als morgenavond weer dit op het veld weg gezet gaat worden zal er weinig applaus volgen. Draai je de jeugd de nek om, je transferwaarde en je onbevangenheid is ook weg.... Haye gaat dan ook nadenken om zijn biezen te pakken in de winterstop.1 voordeel de aandelen worden.steeds minder waard...
Dus meer geld om te investeren. 😁



5   2  
Dos

Viking

No shit sherlock!
Solliciteer bij NAC, want jij bent the missing link.
Succes!

5   2  
Henri

Is EdeG een trainer die in de spiegel durft te kijken en snel leert van zijn eigen fouten?
Is EdeG een trainer met persoonlijkheid die de ervaren spelers durft aan te pakken of is hij een trainer die alleen de onervaren jongelingen durft aan te pakken en hun zelfvertrouwen te tarten. We zullen het snel weten.

2   0  
Viking

Thanks DOS 🤞

Juist @Henri dat bedoel ik.

3   2  
Moi

Met verbazing lees ik de reacties over D-DAY voor de Graaf.
Gaan we nu echt de Graaf afrekenen op het feit dat hij met een niet capable selectie in een wespen nest moet werken?
Ja we staan er slecht voor maar kunnen we dit de Graaf aanrekenen?

3   1  
Frank

@moi er staat toch niet dat de positie in de ranglijst de schuld van edg is?

Met d Day voor hem wordt bedoeld dat deze wedstrijd gaat bepalen of hij terug gaat naar de oude weg, of de onbevangenh is erin houdt. Wat dat betreft wel degelijk D Day. Niemand zal nu al om zijn ontslag roepen, maar de keuze die hij maakt kon later weleens beslissend blijken te zijn geweest voor zijn trainerstoekomst

6   2  
Tip

Ik vraag me wel eens af waar vandaan komt dat NAC vanuit de historie aanvallend speelt ? Als je in de geschiedenis kijkt dan speelde NAC onder Ben Peeters zeer compact voetbal. We wonnen 1 seizoen later de beker met counter voetbal. 1 Groot feest dat seizoen met een geweldig eind. Onder HTC werd in het begin geklaagd over de vele gelijke spelen. We speelden toen met een gesloten verdediging die de nul kon houden. We haalden Europees. En het verhaal Ernie Brandts ga ik niet herhalen. We haalden de hoogste positie ooit en kregen iedere week een geweldige pers. Iedereen liep rond zo trots als een aap.

Kijk je naar het moderne top voetbal dat begint het bij iedere club om een geweldige verdediging weg te zetten , daar worden enorme bedragen in geïnvesteerd.

Tactiek is niet iets dat je zomaar kunt kiezen. Tactiek dient afgestemd te zijn op de kwaliteit van de spelersgroep. En het bepalen van de juiste tactiek dient te worden gedaan door vakmensen, de technische staf , tactiek wordt nergens bepaald door gillende supporters.

Wellicht heeft het iets te maken met deze tijd dat alles en iedereen mee wil praten. En dan kun je krijgen dat een groep grote monden de toon gaat zetten. En dat de zwijgende meerderheid denkt we zullen maar .....zwijgen. In ieder geval hoorde ik onder Ben Peeters geen supporters die begonnen te roepen dat de tactiek niks was. Je kunt je bij NAC afvragen , waar ging het in hemelsnaam mis ? Want dat het mis is gegaan begrijpt iedereen wel. Gewoon kijken naar de ranglijst. Er wordt zelfs geroepen dat jaren in die kut keuken ballen geen probleem hoeft te zijn. Tja... denkt iedereen daar zo over ? We zijn verdomme een betaalde ,relatief grote , club.

Ik wil met deze reactie geen vervelende discussie oproepen, maar denk er eens over ,ik heb de wijsheid ook niet in pacht.

Hopen op een overwinning tegen Emmen.👍🏼

0   0  
Nacdictive

Ik zou Rosler sowieso laten staan en vind dat Adilehou ook in de basis hoort, die jongen moet nog veel leren (vooral tactisch) maar is in essentie wel een zeer nuttige speler. Adilehou zou je ook kunnen gebruiken als verdedigende middenvelder waardoor ook Haye meer mogelijkheden heeft om tot opbouw te komen.
Malone hoeft wat mij betreft niet veel meer te spelen, niet obv dit seizoen maar heeft vorig seizoen ook te weinig gebracht. Malone enkel opstellen indien het broodnodig is..

0   0  
NixNACNix

nog 3 weken dan begint het jaarlijks terugkerende gezeik over het ontslag vd trainer

1   0  
Bertus

Azagari heeft het behoorlijk af laten weten.
Doodzonde dat hij denkt zo een carrière op te moeten bouwen, kansloze missie.
Verder moeten er eigenlijk voor Adilehou , Rösler, Mashart , Velanas en Bilate vervangers komen naast Azagari.
Zijn dus 6 man die technisch, tactisch, conditioneel , fysiek en psychisch/mentaal het niveau niet aankunnen.
En niet een klein beetje ook.
Dat is veel te veel van het goede en daarom kunnen we ook moeilijk een overwicht in punten omzetten.
In principe loop je wekelijks met 2 a 3 man minder op het veld dat vang je niet op.
Ik maak me echt zorgen om vanavond .
En let op, Emmen zal wel wat extra gas geven want wij hebben ze uit de eredivisie gekukeld, die hoef je niet te motiveren hoor.

Laad alle berichten na dit bericht in