Wij gaan niet opzij

Documentaire over NAC: 'Pearl of the South vertelt het liefdesverhaal tussen supporters en club'

Das Phantom

José Feijóo en Lucia Rodriguez, twee jonge Spaanse documentairemakers, hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de documentaire ‘Pearl of the South’, een korte documentaire over NAC. “We willen met de film het liefdesverhaal vertellen tussen NAC en haar supporters.”


José en Lucia vingen eerst bot toen ze NAC vroegen om medewerking voor de documentaire. “Ik denk dat ze in het begin natuurlijk sceptisch waren. Een buitenstaander die hun club binnenkomt en vraagt om hun supporters en faciliteiten te filmen voor een studentenfilm”, legt José uit. De doorbraak kwam toen ze om tafel gingen met Jeroen Baldwin, schrijver van het boek ‘NAC, a way of life’. “Door zijn contacten bij NAC mochten we toch om tafel komen om ons idee uit te leggen. Bij dat gesprek was onder meer Gijs Kluft aanwezig die veel vragen stelden over onze motivatie. Hij werd gedurende het proces een van onze belangrijkste krachten en hielp met het selecteren van de personages en gaf ons toegang tot alle faciliteiten. Hij zei tijdens onze eerste ontmoeting in het stadion: ‘Als we dit gaan doen, gaan we het goed doen, 100%’.”

Liefdesverhaal
De documentaire moet geen standaard sportdocumentaire worden waar prestaties centraal staan, besluiten Lucia en José. “We willen vertellen wie deze familie van 19.000 leden is en waarom ze op vrijdag naar het stadion komen als een magneet op ijzer”, aldus José. “Het is heel persoonlijk voor veel mensen en het gebeurt niet elke dag dat een sportclub een manier van leven wordt voor mensen.”

De documentaire is dan ook niet alleen voor sportliefhebbers. “Er zijn veel delen van de film waar je ziet dat NAC veel meer is dan een voetbalclub en deze documentaire is ook veel meer dan een sportdocumentaire. Zelf was ik, toen ik in Breda kwam studeren, geschokt door het fenomeen NAC. Ik wil mensen in Spanje laten zien wat er hier is en sportliefhebbers in heel Europa of de wereld die niet bekend zijn met hoe voetbal hier wordt beleefd vertellen wat de club betekent voor de mensen hier.”

Derby met Willem II
Lucia en José drukken voor het eerst de recordknop van de camera in op 30 september. “Het was een thuiswedstrijd NAC- VVV. We hadden nog geen toestemming van de club om in het stadion te filmen, dus filmde ik alleen de supporters die bij het stadion aankwamen en we interviewden een paar supporters na de wedstrijd”, vertel José. “Uiteindelijk filmden we twee thuiswedstrijden, namen we vijf interviews af met onze hoofdpersonen en waren we bij een training. We hadden onze laatste opnamedag op de open training voor de derby tegen Willem II. Helaas hebben we de viering na de overwinning gemist. Dat zou geweldig geweest zijn om op camera vast te leggen.”

Het meest onder de indruk is José van de rode fakkels in en rondom het stadion. “We hebben ze kunnen zien in het stadion voor de aftrap en de wandeling naar het stadion voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle. En tijdens het beruchte pre-derby vuurwerk op de open training voor Willem II. Die momenten springen het meest in het oog.

Supporter geworden
José hoeft niet lang na te denken als hij gevraagd wat wordt voor hem het meest bijzondere is: de mensen. “Ze leven en ademen NAC in alles wat ze doen. Hun leven draait om de club en iedereen is er een grote familie. Het is een fantastisch om te zien hoe hecht iedereen is. John de Leeuw, die in het museum werkt, zegt dat het een virus is en als je het eenmaal hebt, je het voor altijd hebt.”

En dat kan hij beamen. “Ik kan zeggen dat ik na deze laatste, zeer intense, maanden van pre-productie, productie en nu post-productie een NAC-fan ben en altijd zal blijven. Het geel-zwart zal ik met grote trots dragen. Dit is een geweldige plek die ik al jaren thuis noem en door NAC beter te leren kennen denk ik dat ik het virus ook heb opgelopen. Ik hou van NAC en van iedereen die ik daar heb leren kennen.”

Crowdfunding
Het project is bijna klaar, maar om de film succesvol af te ronden is nog een kleine €900 nodig. “Alle opbrengsten gaan naar het afbetalen van wat we al in de film hebben gestopt: apparatuur, personeel, transport, color-grading en sound design. Zelf houden we er niks aan over en dat hoeft ook niet.” Tot nu toe staat de teller op iets meer dan €2100 van de benodigde €3000. “We zijn al heel blij met de steun die we tot nu toe hebben gehad, maar het zou mooi zijn als we in de laatste tien dagen ons streefbedrag weten te halen.”

Mocht jij nog een bijdrage willen doen aan het project, dat kan. Via deze link kom je op de crowdfundpagina. Daar zijn ook de eerste beelden te zien. Als slechts 45 mensen nog nog €20 euro overmaken, kan de documentaire er daadwerkelijk komen.

Bron:
B-Side Rats
21 Reacties
84   11  
Rubenac

Done, 75 euro gedoneerd namens …1976 en mezelf 😄😛😉

20   5  
brat

Done, succes mannen!

84   11  
Rubenac

Done, 75 euro gedoneerd namens …1976 en mezelf 😄😛😉

17   6  
Scheppioni

Vorige week gedoneerd, het zou moeten lukken 45 NaCCer's 20 euro !! 💛🖤

14   5  
Orjes

Al 75 euro gedoneerd paar weken geleden. Kom op beste supporters.

8   7  
Scheppioni

Is de deadline tot 22 jan of tot en met 22 jan ?

10   6  
Otjes

De B3 casuals willen wel storten als ze in het filmpje mogen schijnt … 😂

13   5  
7hills_rules

20 euro gestort. Nog 44 personen te gaan.

30   16  
Ray B3

Niet weer die Leon Deckers aub.

33   40  
Ome Cor

Twee Spanjaarden willen een docu maken over NAC en de supporters mogen daar financieel aan bijdragen....

Waarom lapt.MAC dat geld niet ? Het is tenslotte promotie van de club.

Gelukkig zijn er altijd supporters die bij het horen van de club aan hun portemonnee trekken.
Ik sla ff over, okay ?

Kom maar met die duimpjes omlaag.

14   5  
NAC de Parel

Ik krijg bij het lezen van de woorden van José bijna het idee dat dit over een Zuid-Amerikaanse club gaat. Daar ademen ze voetbal en leven ze voor de club, kijk naar bijvoorbeeld Boca.

Toch prachtig dat er mensen ook zo over NAC denken!

Zal nooit verloren gaan! 💛🖤

20   5  
Breda F2

@ ome cor,Rustuhhhhgggg. Maak jezelf niet druk. Iedereen mag hierin zijn eigen keuze maken.

Wel een super leuk initiatief van onze Spaanse fans. Ik ben benieuwd.

25   4  
Bazelmans

Doetinchem ligt niet bepaald om de hoek dus muv de potjes tegen De Graafschap volg ik NAC al jaren voornamelijk via tv, De Stem en deze geweldige site (dankjewel BS-Rats crew voor al het werk dat je erin stopt) , en een nieuwe docu over NAC wordt ook niet ieder jaar gemaakt dus heb net 30 euro gelapt. Ben heel benieuwd!

9   3  
Volksclub NAC

✅💛🖤

10   3  
Benn076 (BSR)

✅💛🖤

Ze zijn er bijna!

7   2  
Peter13

✅💛🖤

Ze zijn er nog bijna-der...

11   3  
Joachim Siwek

Hecho!
Muchissima gracias por hacer atención a nuestro club fenomenal!

25   3  
7Hills_rules

Wat hebben we toch een verrekt mooi clubske. Na de oproep voor funding op deze site is er binnen een paar uut voldoende geld opgehaald. Nu ruim 3000 euro om deze documentaire af te kunnen maken.

Wat ben ik toch trots om onderdeel uit te mogen maken van the yellow army.

9   3  
scheppioni

Hulde ! Prachtig ! Succes met onze docu NAC the Pearl of South !!!

5   4  
Noad1976

@ Rubenac

Bedankt voor de donatie , ik zal het verdubbelen;)

0   1  
Lamington

Het liefdesverhaal..

Kijken ze hier ook of wà.?

1   0  
Dutchbird

Zo'n opvallend initiatief "twee jonge mensen uit Spanje over NAC" verdient het "vele kleintjes maken één grote" spreekwoord dat NAC zo mooi kenmerkt. Het doel is al bereikt maar elk beetje extra steun helpt om de documentaire nog mooier te maken en/of onder de aandacht te brengen.

Laad alle berichten na dit bericht in