Wij gaan niet opzij

Edwin de Graaf na eerste periode: "Nu komt er een reeks aan waarin we punten moeten pakken”

BsideBart

Trainer Edwin de Graaf heeft zijn eerste maanden als hoofdtrainer achter de rug. Voor de Hagenees dus tijd om terug te blikken op een roerige eerste periode. In een gesprek met BN De Stem gaat de trainer in op zijn prestaties en de onrust binnen NAC in deze periode.

Met de naweeën van het ontslag van Lokhoff en opstappen van Steijn, stapte Edwin de Graaf in een lastig project. Toch vond De Graaf het een mooie kans vertelt hij in gesprek met de krant. "Als ik terugkijk was het wel wat rommelig, dat had vooral te maken met de invulling van de selectie en de fitheid van de spelers. Maar daardoor ook leerzaam. Je komt in heel veel situaties waarin je gelijk beslissingen moet nemen." aldus De Graaf. Hoe anders zijn werk is nu hij geen assistent meer is heeft De Graaf ook aan der lijve ondervonden. Als hoofdtrainer is De Graaf in nauw contact met de medische staf, jeugdopleiding en is hij onderdeel van het technisch hart.

In deze eerste periode had NAC het vaak moeilijk. Vaak was dit te wijten aan een niet complete selectie, keerzijde van de medaille is dat de jeugd wel de kans heeft gekregen zich te bewijzen. Dat de jeugd de kans krijgt stemt De Graaf tevreden, ook omdat op deze manier de jeugd kans krijgt zich te ontwikkelen. Ook de wisselvalligheid lijkt een repeterend verhaal dit seizoen, volgens De Graaf is dit een onderdeel van jeugdigheid en fitheid van de groep met spelers. NAC bezet op dit moment de zeventiende plaats in de KKD, ook daar reageert De Graaf op bij BN De Stem. "Zeventiende, dat kan gewoon niet. Maar iedere wedstrijd heeft z'n verhaal: Jong Ajax (6-3) en FC Eindhoven (2-0) waren echt slecht. Daar ben ik boos om geworden."

Dat NAC teveel jeugdigheid in moest passen was duidelijk in lijn te trekken met het uitblijven van versterkingen. Dat hierdoor de selectie te krap is wil De Graaf niets van weten. Volgens de trainer is 'de ideale mix' aanwezig. Toch is de trainer wel angstig voor het uitvallen van sterkhouders van bijvoorbeeld Haye of Seuntjens. De Graaf verwacht van zijn selectie minimaal kwalificatie voor de play-offs alleen kijkt stiekem nog naar plek één of twee.

Waar NAC vorig jaar onder Maurice Steijn, met assistent De Graaf, weinig tot niet vermaakte met het voetbal is dat dit jaar anders. Volgens De Graaf is dit een van de speerpunten die in de evaluatie na het seizoen naar voren kwam. Toch staat er geen andere Edwin de Graaf voor de groep, het enige wat veranderd is de manier waarop het ingevuld wordt door De Graaf vertelt hij aan De Stem.

Met een, eerder genoemde, zeventiende plek in de KKD heeft De Graaf ook al te maken gehad met de druk die erbij komt kijken om hoofdtrainer van een club als NAC te zijn. Toch gaat dit de trainer gemakkelijk af. "Ik sta er zo in: ik wil er het maximale uithalen, elke dag m'n best doen, meer kan ik niet doen. Overleggen, analyseren en proberen het de volgende dag weer beter te doen.”

 

Bron:
B-Side Rats, BN De Stem
Vorig bericht
Update aandeelhouders over verkoop 61 reacties
19 Reacties
104   5  
Martinus

Dit moet toch inderdaad heel leerzaam zijn als trainer. Een erfenis conditie achterstand, een selectie die niet in balans is, onrust rond de club, iedereen weet het altijd beter en dat als je eerste klus als hoofdtrainer. Wat mij betreft houdt hij zich prima staande.

104   5  
Martinus

Dit moet toch inderdaad heel leerzaam zijn als trainer. Een erfenis conditie achterstand, een selectie die niet in balans is, onrust rond de club, iedereen weet het altijd beter en dat als je eerste klus als hoofdtrainer. Wat mij betreft houdt hij zich prima staande.

48   18  
Fred1

Dat spelers nog niet fit zijn verbaast mij enorm.
Ook de vele blessures zijn daar het directe resultaat van.
Een BVO moet minimaal 2 x daags 5 dagen per week trainen, onder Steijn was dat bedroevend een gemiddelde amateurclub trainde vaker en intensiever.
Onder Hyballa waren de spelers in no time fit en ooo onder Vreven was er conditioneel niks mis mee.
Maar als ik spelers als Azagari en Velanas al na een half uur naar adem zie snakken dan mag je daar vraagtekens bij zetten.

49   7  
JN

@Fred1

Die jonge gasten hebben wat meer tijd nodig om aan de fysiek zware KKD te wennen. Azzagari heeft nooit 5 wedstrijden achter elkaar minuten gemaakt en voetballen voor Jong Utrecht is ook anders dan voor NAC. Ik kan me nog ene Manu García herinneren die een halfjaar nodig had voordat hij hele wedstrijden speelde. Gelukkig stond hij er in de play-offs.

De meeste ervaren jongens moeten nu fit genoeg zijn om de jonge gasten op sleeptouw te nemen. De Graaf laat de selectie in ieder geval met passie voetballen. Dat willen we (ik) zien! Deze periode moeten we punten gaan pakken. Realistische trainert hebben we.

31   13  
Nr. 20

@fred1 volgens mij vergeet jij even een aspectje van afgelopen jaar en nu. tov ‘jouw normaal’. Namelijk COVID-19. Hoe je het went of keert of wat je er ook van vind….dit heeft natuurlijk wel z’n weerslag gehad.
On topic: laten we nu eens gewoon een trainer echt de kans geven om zijn ding te doen. Tuurlijk mogen we er een mening over hebben maar laten we ook eens afspreken niet meteen om ontslag te vragen want daar zijn we de afgelopen 10 jaar ook niet echt beter op geworden. Verder is NAC ook geworden zoals het nu is door allerlei stromingen die bij minste of geringste alweer klaar staan om ontslagen te vragen. We staan nu 17e, kan dat? Ja dus en eigenlijk als je heel de situatie bekijkt nog logisch ook. Maar als je dan zo’n wedstrijd tegen Excelsior ziet met volle bak en mooie sfeeractie aan begin dan ben je toch trots om nac supporter te zijn! Zo the only way is up!

35   4  
since1912

Die plek op de ranglijst maakt me eigenlijk geen reet uit. Wat ik wil zien is een selectie waar ik me mee kan identificeren, een team die er altijd voor de volle 100% voor gaat en een trainer die er het maximale uit wilt halen.

Laten we met zijn allen eens de rust binnen de club bewaren en de ploeg + trainer de kans geven zich te bewijzen. 100 trainersontslagen hebben ons naar de 17e plek op de ranglijst gebracht dus misschien moet het eens anders. Hup NAC!

9   2  
Nacman

Of wel niet lullen maar poetsen.
Mouwen opstropen en Noad

12   4  
Bredafun

Alle vertrouwen erin, KOMT GOED!

16   15  
Fred1

@ nr 20 , je kunt je niet achter Covid blijven verschuilen natuurlijk en bovendien hebben alle clubs er mee te maken gehad en iedereen ondervindt de naweeën.
Wat JN zegt is overigens ook niet waar, Velanas heeft vorig jaar gewoon op het niveau van NAC gespeeld , verschil was dat ze daar René Hake hadden staan en wij aartsluie Steijn.
Spelers van BA. Hebben vorig jaar lopende het seizoen alléén maar achterstand opgelopen en mede daardoor en het angsthazen voetbal van Steijn trok niet NEC maar wij aan het kortste eindje.
Op moment dat je eroverheen moest kletsen moesten ze gas terug nemen van meneer Steijn om de verlenging te halen.
Waarschijnlijk omdat ze niet meer over hadden.
Zo ga je ook het nieuwe seizoen weer in en dat kan je De Graaf niet kwalijk nemen op dit moment wel niet de Graaf nu onderhand zijn team in shape hebben.
Natuurlijk zou het vaker als tegen Excelsior nieten zijn maar dat dwing hé alleen op het veld af, als straks Bilate terug is komt er ook weer een stuk gelatenheid en matheid terug in de ploeg, dat is en wordt geen NAC speler.
Met de borst vooruit lopen en een grote mond hebben daar scoor je geen goals mee.
Het is godverdommes jammer dat Sydney niet samen met Seuntjens kan spelen want ik denk dat die tandem wel een succes was geweest.
Maar op dit moment kunnen we de Graaf niet veel kwalijk nemen buiten het feit dat hij een talent als Marijnissen over het hoofd ziet en blijkbaar om onverklaarbare redenen helemaal lijp is van Velanos.
Het team is overigens echt zo slecht nog niet maar met name centraal achterin blijft Bakker een zwakke schakel zo ook Mashart als back en Velanas heb ik al vaker aan gerefereerd, zeker voor die 3 en Bilate heb je vervanging nodig om te kunnen meespelen om promotie.
En zo goed als zeker lopen die vervangers gewoon rond binnen je eigen gelederen.
Je moet het ook willen zien natuurlijk.

7   6  
Tip

Ik zie het best zitten. We hebben gewonnen van ADO en Excelsior en dus kun je van iedere keuken ploeg winnen. Maar we gaan niet zo maar punten pakken. NAC moet er iedere wedstrijd 100 procent voor gaan. In feite zijn de zogenaamde 'kleinere ploegen' veel lastiger. Die graven zich in, counteren en hebben niks te verliezen. Ze lachen zich kapot als ze van NAC Breda punten af snoepen. Geen beter vermaak dan leedvermaak in het voetbal. Vorig seizoen had Covid veel effect maar ook dat er geen publiek zat. Als je de wedstrijd tegen Excelsior voor een leeg stadion had gespeeld had het waarschijnlijk punten gekost. Dat we trainers best hun contract laten uitdienen heeft NAC zelf proefondervindelijk bewezen door er een stuk of tien achter elkaar te ontslaan en we nu te vinden zijn onder in de keuken. Promotie dit seizoen is nog zeker mogelijk. Al helemaal als er in de winterstop USA dollars komen.

8   0  
Heksenketel

Als de sfeer vanaf nu de rest van de competitie hetzelfde is als bij Excelsior, dan komen de punten vanzelf!

19   8  
Belgische Naccer

de 17e plek is niet te wijten aan De Graaf.

DIe 17e plek komt volledig op het conto van Manders en Steijn!

Die hebben spelers als Van Hooijdonk, Riera, Monsalve en Noblejas gratis laten gaan en voor veel geld spelers gehaald, die slechter zijn dan het rijtje hierboven.

Ik noem ze nog maar eens..Malone, Maria, Rutten, Bilate, Immers, Janssen, Azarkan, Maatsen...ook zon topper uit de koker van Steijn...

Man man....hebben de Amerikanen al getekend? Het is wachten op 5 miljoen per jaar, gedurende de komende 10 jaar en een gedegen beleid. En geen koekenbakkers meer in de staf graag...!

9   14  
Tip

@Belgische NACer. Alles is relatief en de waarheid ligt meestal in het midden. Dat we 17e staan heeft de Graaf wel degelijk een hand in gehad. De tactiek was veel te naiief. Erg is dat niet als hij er maar van leert. En met Steijn had je nu een middenveld gehad met Haye, Immers en Leemans. Zo slecht is dat niet. Zeker niet in de keuken. Seun is daarnaast een aankoop van Steijn.
De "toppers" die je noemt waren bv. Monsalve en Noblejas groot verdieners die ALTIJD geblesseerd waren. Goed dat ze weg moesten. SvH een aardige keuken spits die voor het geld is vertrokken. Dat mag natuurlijk. Malone is voor NAC wel degelijk een redelijk goeie speler. Maatse was inderdaad een miskleun.

Ieder zijn mening, heb ik geen probleem mee. Ik heb niks met Steijn, ik vond en vind dat hij een aantal dingen nogal dom heeft gedaan. Zeker bij een club als NAC. Maar laten we astemblieft stoppen met trainers wegjagen. De trainer is sowieso een voorbijganger. Koop voor die afkoopsom een paar leuke spelers. En een trainer waar twijfel over is of die de doelstelling niet haalt natuurlijk zijn contract niet verlengen. Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.

We zijn het het vet eens dat de USA dollars NAC verder kunnen gaan helpen. Ik wacht in spanning af naar meet info hierover.

6   7  
Nr. 20

@fred1. Ja van Hooijdonk had ik ook graag gezien in combineer Seuntjens en die andere jonge gasten. Voor mij is hij ook een echte NACCER. Maar goed wat niet is is niet. Verder wel in grote lijnen met je eens qua wissels.
Ik zou gaan voor van Schuppen voor Velanas. Bakker op linksback. En dan toch voor Rosler voorlopig naast Malone in centrum. En dan Marijnissen via invalbeurten langzaam klaarstomen. Maar goed ben geen trainer. Voorin lastig… ook daar zou ik Seuntjens linie terughalen. Of met 2 snelle spitsen antonia en de rooij en seintjes daar vlak achter. Net als destijds met Lokhof Lammers Van Hooijdonk.

5   0  
TheBeek

Probleem is dat we allemaal weten dat we van jong az waarschijnlijk wel winnen maar daarna uit tegen volendam er weer af gaan.

Dat is nac in de KKD in een notendop.

Met uitzondering van de 1e 6 wedstrijden vorig jaar is nac er nog nooit in geslaagd een goede serie wedstrijden neer te zetten in de KKD.

Je moet namelijk elke wedstrijd 110% geven en niet alleen thuis met een volle bak.

Ook op maandagavond uit bij helmond sport moet dat !

En daar gaat het al jaren mis bij nac keer op keer.

Play-offs mag je blij zijn dit jaar. 1e 2 zie ik niet zitten

De reden is simpel. De achterhoede is gewoon te slecht!

7   5  
Scheppioni

Echt zo met Fredje en Belgische NaCCer eens !!! Edje stap nu over op je gevoel en stel je beste 11 eens op !!!

2   1  
Martinus

@Tip.
Eens dat we niet zomaar trainers weg moeten jagen. Ik ben het dan ook zelden met een ontslag eens geweest de laatste jaren.
Steijn is de enige uitzondering. Daar moesten we echt van af. Je had net zo goed de complete jeugdopleiding kunnen opdoeken, want ze krijgen nul kansen. En de helft van de staf kunnen wegsturen, want trainen is geen dagelijkse bezigheid. Die man was echt funest voor een profclub.

5   2  
Bertus

@ Martinus, er zijn inderdaad wel wat trainers onterecht ontslagen of niet verlengd , wat NAC sportief en financieel verder in het moeras heeft gebracht.
Met trainers als Zwamborn, Lokhoff, Brands, Vreven, Hyballa en Maaskant en wellicht ook Karelse had je gewoon probleemloos door kunnen gaan die zijn allen onterecht aan de kant gezet.
Het is natuurlijk een ander verhaal met Lok, Gudelj, van der Gaag , Dijkhuizen, Brood , Weijs en klap op de vuurpijl Steijn.
Die hebben zich redelijk tot totaal onmogelijk gemaakt om allerlei redenen.
Ik vind dat trainers het vaak ook zichzelf aandoen omdat ze foute keuzes maken, te vaak hun eigen stempel willen drukken en weinig oog en oor voor de supporters hebben.
Stel je een publiekslieveling niet op en negeer je talent dan sta je al met een been buiten.
Ik begrijp nooit die arrogantie en kromme wijze van denken, maar daarom ben ik waarschijnlijk maar een domme supporter.

2   2  
Lamington

Ah, nu pas.

0   0  
Gjoewie

"Met de naweeën van het ontslag van Lokhoff en opstappen van Steijn"... :?
Moet dat niet andersom zijn: het opstappen van Lokhoff en het ontslag van Steijn?

De Graaf is een beginnende trainer, die mag op wat coulantie rekenen. Twee slechte wedstrijden en je staat meteen 18de. Kan gebeuren. We hebben ook van Adoow en Excelsiknor gewonnen. Zeker vanwege de zes strafpunten voor Adoow zit het veld nog dicht bij elkaar. Als je nu een paar wedstrijden achter elkaar wint, dan klim je snel op de ranglijst.

Maar het is ook duidelijk dat het met de conditie van de ploeg nog lang niet goed zit. Als je spelers brengt die maar een half uur meekunnen, dan denk ik dat er iets structureels mis zit met de inzichten van de technische staf en/of de medische staf. Zo hoog is het tempo in de KKD echt niet. Barreto bij N-ie-C is 37 en hij is een spelbepaler. CR is 36 en kan nog vlotjes mee bij MCU. Messi is 34 en speelt nog topvoetbal in Frankrijk. Om van Zlatan (40!) nog maar te zwijgen. En dan kunnen onze jonkies nog geen halve wedstrijd meedoen in de KKD? Onze conditietrainer moet toch echt heel snel goede resultaten laten zien. Ik ben niet de enige die het ziet, TL:bier: zag al dat onze jongens niet harder kunnen lopen dan het jeugdelftal van Wolfsburg en dat zegt toch nogal wat. Als je het spelpeil tegen Jong 020 zag, dan was het een kwestie van niet willen en niet kunnen. En dat is heel erg.

En het is niet alleen de slechte conditie van de spelers, maar ook de blessuregevoeligheid. Bij Malone kan ik me voorstellen dat je hem langzaam brengt, bij hem moest het tussen de oren goed gezet worden. Bovendien had hij Corona. Maar er zijn spelers die we het hele seizoen nog niet gezien hebben. Hoe kan dat? De structuur bij NAC moet echt eens onder handen genomen worden. Een ideale klus voor TL:bier: zou ik zeggen.

Mekkaoui (16) wordt regelmatig geselecteerd voor het Nederlands elftal onder de 17. Waarom heeft hij nog geen contract? Voor Yasar en Kosiah geldt hetzelfde. Begin met een aangepast basiscontract en als ze na een half jaar duidelijk vooruitgang boeken, dan verbeter je dat contract. Worden ze gespot door scouts van de grote clubs, dan kun je er in elk geval een fatsoenlijk transfersom voor vangen. Nu loop je kans dat ze stiekem een contract bij een andere club tekenen en krijg je hooguit 30.000 euro. Het kan toch niet zo moeilijk zijn?

Laad alle berichten na dit bericht in