Wij gaan niet opzij

Een stukje over: debutant Cherrion Valerius

Masthow

Een 2-0 zege op Jong PSV zal de meeste mensen niet al te lang bijblijven. Voor Cherrion Valerius zal de wedstrijd echter altijd speciaal zijn. De 18-jarige mocht twintig minuten voor tijd invallen en maakte daarmee zijn debuut in het betaald voetbal.

In de éénenzeventigste minuut gaat het bord omhoog. Nummer 20, Oldrup Jensen, gaat naar de kant. Zijn vervanger met rugnummer 25 is Valerius. Voor velen een verrassing en een nog onbekende naam. In de speeltijd die hij krijgt, laat hij zien dat het helemaal niet zo gek is dat hij de kans krijgt. De druk en het tempo zijn weliswaar niet al te hoog, toch draait Valerius op zijn favoriete positie prima mee in het elftal.

Multifunctioneel
Al sinds zijn dertiende speelt de geboren Rotterdammer in de jeugd van NAC. Na zijn overstap van Spartaan’20 naar Breda stroomt hij in bij de Onder 15. Daar speelt hij samen met onder andere Ezechiel Banzuzi en Jevon Simons, zondag één van zijn tegenstanders bij Jong PSV. In het seizoen 2022/23 is hij aanvoerder van NAC O18 en mist hij geen minuut. Sinds dit seizoen ontwikkelt Valerius zich verder bij de O21 van Johan Gabriëls.

Waar hij bij de O18 bijna altijd als centrale verdediger speelde, probeert Gabriëls hem op meerdere posities uit. Centraal achterin, rechtsback en op het middenveld als ‘6’. Die laatste plek past hem het best, zo vertelde Valerius afgelopen november in een interview bij ons, omdat hij daar het meest bij het spel betrokken raakt. “Maar als de trainer me centraal achterin zet of op rechtsback, doe ik er alles aan om daar mijn beste wedstrijd te spelen.” Ook in de voorbereiding bij het eerste elftal speelt hij op verschillende posities. Voornamelijk als rechtsback, om te concurreren met Lucassen. Na de komst van Koscelnik maakt hij weer pas op de plaats.

De multifunctionaliteit is één van zijn sterke punten. Hij omschrijft zichzelf als een werker. Fysiek sterk en veel vuile meters maken voor het team. Daarnaast is Valerius een speler die zich altijd laten horen. Bij de O21 klinkt het ‘press press press’ na balverlies. Ook in de opbouw is hij iemand die zijn teamgenoten coacht en aanstuurt. Zoals hij zelf zegt: “Ik kan beter te veel praten dan te weinig”. Iemand die zich makkelijk zijn mond opentrekt, maar geen grote bek heeft naar bijvoorbeeld scheidsrechter of tegenstanders. Dat merk je naast het veld. Daar staat een welbespraakte, rustige en kalme jongen die enorm veel houdt van voetballen.

Contract tot 2027
Na de voorbereiding blijft het even stil. Tot de winterstop, als Valerius aan de selectie wordt toegevoegd die naar Sevilla gaat voor een trainingskamp. Eind februari dit jaar tekent hij zijn eerste profcontract. Voor drie-en-een-half jaar tot medio 2027, met de optie voor nog een seizoen. Peter Maas had bij de bekendmaking op de site van NAC lovende woorden over de Valerius. “Cherrion is zeer leergierig en gedreven. Wij zijn dan ook blij dat we hem voor lange tijd hebben kunnen vastleggen, zodat hij zich bij NAC verder kan ontwikkelen tot eerste elftal speler”, aldus de technisch directeur. Na het contract ontbrak alleen nog een debuut in het eerste. Zondag kon hij ook die afstrepen op zijn lijstje.

Bij de ronde door het stadion waar de ploeg het publiek bedankt, loopt Valerius achteraan. Een aantal keer met zijn shirt voor het gezicht. Het besef dat hij met zijn debuut nu écht profvoetballer is, moet nog even indalen. Mooie beelden van wat een debuut doet met een 18-jarige. Vrijwel net zo mooi is de reactie van Koscelnik. De Slowaak ziet Valerius halverwege de lange zijde bij F, wacht hem op en geeft hem een omhelzing. Samen lopen ze naar de B-Side. Daar is het ook Koscelnik die Valerius naar de tribunes duwt om een liedje te zingen. ‘Overal waar we komen’, en op naar meer wedstrijden in het shirt van NAC.

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
NAC nog altijd niet zeker van play-offs 20 reacties
Volgend bericht
B-Side Stats: NAC - Jong PSV (2-0) 47 reacties
6 Reacties
10   2  
Youssef

Tof dat hij ook aan het einde van de wedstrijd een liedje zong voor de bside!
Hopelijk volgen er voor hem nog meer wedstrijden in het A team .

7   1  
Matc

Mooi voor die jongen dat hij zijn debuut mocht maken. Zag dat hij redelijk mee kon, zeker fysiek doet hij niet onder. De k wel dat snelheid tekort komt, werd er zeker in de eerste 10 minuten een paar keer uitgelopen. Maar top dat er een speler uit de jeugd een kans krijgt.

10   2  
Youssef

Tof dat hij ook aan het einde van de wedstrijd een liedje zong voor de bside!
Hopelijk volgen er voor hem nog meer wedstrijden in het A team .

9   1  
scheppioni

Laten rijpen zo'n gassies, mooi voor hen en goed voor ons NAC !💪

7   0  
Ad B uit Roosendaal

Geweldig voor Cherrion, maar ook voor NAC en de supporters.

Wat is er nog mooier dan eigen jeugd doorstromen naar het eerste?

Veel succes Cherrion, we volgen en ondersteunen jou graag.

2   0  
JeePee

Mooi dat ie z'n debuut kon maken! Bij hem zal het aan karakter niet liggen. Ik denk ook gezien multifunctionaliteit een bruikbare speler. Hij gaat echter alleen zich daadwerkelijk kunnen bewijzen door te spelen. Wat dat betreft kan het met de nieuwe trainer ook alleen maar beter vlwat het betreft daadwerkelijk meer uit talent halen. Ik zie hem wel bijdragen als back-up voor Koscelnik op rechtsback en veel lerend van Martina en Jan vd Bergh in het centrum. Ik denk dat dat ook makkelijker ontwikkelen is, met heel het spel voor hem, dan in de kleine ruimte op het middenveld in een slecht draaiend team. Go Cherrion!

1   0  
JimGoose

"Bij de O21 klinkt het ‘press press press’ na balverlies"

Laat JP het maar niet horen!

Maar gefeliciteerd met het debuut! Dat er nog vele wedstrijden in geelzwart mogen volgen.

Laad alle berichten na dit bericht in