Wij gaan niet opzij

EEN TIKKIE NAAR HET ZUIDEN - PODCAST #79

Thiestemberg

In een drukke zomerweek op het gebied van NAC-nieuws hebben we weer een nieuwe uitzending van de een Tikkie naar het Zuiden Podcast. We hebben het over de transferzomer die nog niet echt los is gekomen, de bestuurlijke ontwikkelingen en afsluitend het Ex-NAC nieuws.

De aandelen overname

Er is deze week wat meer duidelijk geworden over hoe de overname er technisch uit gaat zien. Wie is de voorloper om de aandelen over te nemen? En wat is de rol van het Ons NAC initiatief in de overname? Wij vroegen een van de voortrekkers van het initiatief Arjan om een reactie.

Komt de transferzomer los?

Haye lijkt op weg naar de uitgang, Velanas lijkt over te komen van FC Utrecht en Lex Immers stopt met voetballen. Na onze 'de Klapper' serie lijkt NAC nu ook een beetje los te komen. We blikken terug op de bovengenoemde spelers en filosoferen over andere potentiele aanwinsten. 

BSR zoekt crew

Eerder deze week maakten wij al bekend op zoek te zijn naar crewleden. Mailen kan nog steeds naar [email protected] mocht je interesse hebben. Maar wat houdt crewlid zijn eigenlijk in? Daarnaast staan we kort stil bij het vertrek van onze gewaardeerde kracht Yannick (DaWeesJr).

Ex-NAC

A Match made in heaven! Tom van den Abbeele gaat aan de slag bij Virton in België. Het laatste officiele persbericht van de club werd de wereld ingeslingerd in maart en er staat een beperkte selectie onder contract. Werk aan de winkel dus voor Tom. Daarnaast gaan we op Spaanse tour waar Garcia op huurbasis overstapt naar Alaves en Sadiq doelwit is van Sevilla dat naar verluidt 60 miljoen voor de lange Nigeriaan over heeft.

 

B-Side Rats · Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #79
Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
32 Reacties
52   4  
Scheppioni

Ik mag toch echt hopen dat Haye blijft !

52   4  
Scheppioni

Ik mag toch echt hopen dat Haye blijft !

10   0  
J0667

Waar gaat Haye heen dan?

5   3  
Maarten

Gereformeerde trainer. Dan hadden we waarschijnlijk op zwarte kousen gevoetbald.

10   68  
Schrikbarend

Witte rook weer een dag voorbij....VOOR JE HET WEET IS HET VVV UIT LEKKER INGESPEELD ELFTAL VRIJDAG ALWEER DE 6DE OEFENWEDSTRIJD MET NOG GEEN ENKELE VERSTERKING DEZE ZOMER

22   3  
Tegel

Zoals ik al eerder heb voorgesteld , ga net als PSV een Brainport sponsorpool MAKEN. Grote bekende bedrijven die gezamenlijk geld in NAC pompen terwijl er niemand boven uitsteekt. Waarom niet? Ok is ook maar alleen ok... :)

17   5  
Yellow army vak f4

Een goede vervanger voor haye zou wel Felida van fc Den Bosch zijn, weet alleen niet of deze haalbaar is voor nac .

7   2  
Fan uit Zevenbergen

Da is een goed idee @ Tegel 👍👍👍

13   3  
Geelzwartwit

Valt me op dat er in alle communicatie over ONS NAC veel gesproken wordt wat als er een tekort.. Ja dan hoeven 5000 mensen maar 50 of 100 euro bij te leggen enz.

We hebben behoefte aan een overname partij die door kan bouwen. Die in haar plan progressie heeft staan financieel en sportief. De keuze moet vallen op concrete en aanduidbare progressie. Partijen die in de wat als er tekorten ontstaan hoek zitten komen dan behoorlijk overeen met de huidige aandeelhouders. Met als enige verschil dat de club dan van de supporters is en de tekorten door de supporters gedekt worden. Wanneer gaat het bij Ons NAC eens vooral over overname en groei?

8   2  
Maarten

Zo, hehe, BN De Stem trapt af betreft Haye. Geen clausule dus hoofdprijs. Nu maar hopen dat ze hem niet wegdoen voor een appel en een ei.

5   1  
Nonkel Frans

@Tegel verzameling sponsoren zoals bij psv zit ook in OnsNAC geleding 2.:

Drie geledingen:
1. Supporters
2. Sponsoren MKB bedrijven uit de regio
3. Grotere bedrijven

Alle drie een ALV en afvaardiging in bestuur en zij hebben 1 stem .
OnsNAC zal nu eerst bezig zijn met geleding 3 en 2 om commitment op te halen om straks een bod te kunnen doen.

14   6  
RICHARDPRAHA

Het blijft echt een bizar iets dat hele gedram en gepush voor OnsNac.

Allereerst: zeer sympathiek initiatief en waardering voor de mensen achter OnsNAC. Chapeau.

MAAR......Het is echt luchtkastelenbouwerij 2.0.

Het is voor ieder weldenkende NAC-er volkomen duidelijk dat de constructie met 3 grote aandeelhouders en stuk of 20 kleinere aandeelhouders totaal is mislukt. Teveel kapiteinen op 1 schip, nooit echt eensgezindheid over hoe echt door te pakken met NAC en door te investeren, veel gelek naar buiten toe, etc,etc,etc.

OnsNAC gaat dit worden maar dan nog 100x erger.

1 sterke, dominante eigenaar werkt het beste. Er zijn genoeg voorbeelden hiervan, in NL ook met Heracles, AZ en Utrecht.

7   4  
Geelzwartwit

De kandidaten krijgen inzage in de handel en wandel van NAC enkel en alleen met geheimhoudingsplicht.
ONS NAC geeft aan ehel open en transparant te zijn. Hoe kan ONS NAC transparant zijn als ze geheimhoudingsplicht hebben?
Je hebt de 3 geledingen die de financiële inbreng moeten waarborgen in het plan / aanbod.
Welke geleding gaat er blind geld toezeggen omdat de details van de onderneming niet gedeeld mogen worden?
Laten we voor 500k meedoen in ONS NAC... En die lijken in de kast zien we wel als we eenmaal draaien.. Want die mogen we bij bieding niet weten.
Stel geleding 1 en 2 krijgen het wel te horen want financieel belangrijk.. Dan ben je dus niet transparant naar allen. En daarnaast creëeren je dan toch een "niet iedere aandeelhouder" is gelijk. Wellicht later wel in stemrecht maar vooraf niet op inzage club.


Benieuwd hoe dit zit.
@nonkel Frans enig idee?

14   2  
Da Pope

@RichardPraha

Iedereen mag natuurlijk van OnsNAC vinden wat hij wil, maar vorm je mening wel op basis van de juiste feiten. Bij AZ is 100% van de aandelen in handen van Stichting AZ Alkmaar. Bij Heracles is Stichting Heracles Almelo enig aandeelhouder van Heracles Almelo Holding BV. In beide gevallen is er dus geen sprake van één dominante eigenaar.

4   1  
Zwampie

Geelzwartwit,
Je hebt daar een.punt , van de ene kant te begrijpen dat ze niet alles open op tafel leggen. Van de andere kant willen degene die investeren ook weten waar ze hun geld instoppen.

Doordat je in opstartfase zit van Ons NAC en dat dit door de supporters beheert gaat worden.,is de kans groot dat er teveel open op straat komt.
Dus terechte vraag

13   3  
Nonkel Frans

De aanname dat het regionale MKB in Breda en een groot deel van de supporters zich niet zou kunnen verenigen achter een visie en doel voor onze club in een organisatie die een coop heet met alle heldere en verstandige spelregels van dien, getuigt van minachting en gebrekkige kennis van betrokken mensen en ondernemers uit de regio.
Alsof we hier allemaal even stom zijn en er geen verstand en redelijkheid zit?

Het zijn juist deze lokale mensen die de knip al die tijd dicht hebben gehouden omdat zij de macht en daarmee vreemd personeelsbeleid van de grootaandeelhouders niet zagen zitten.
Sponsoren zat in Breda maar ze kwamen niet. Bewust niet. Geen enkele affiniteit met vreemde marketingmannetjes.....en alles er achter aan.

Bovendien kent iedere ondernemer en boerenlul het begrip risico spreiding. Jezelf overleveren aan 1 grote financier is nooit en voor een volksclub als NAC sowueso geen verstandige keuze.

Hoe staan we dan in de etalage? . Hoe presenteren de verkopers en RvC de club: Supporters als handelswaar: "Wij zijn de Legacy Wij maken het merk en ja hoor letterlijk volgens Manders: Wij zijn goud waard"
Brrrr zum kotzen.
Daar prikt toch iedereen in het Bredase zo doorheen.

Bestudeer het cooperatie model nog eens goed - Brabant is er groot mee geworden.

Als je je eigen volk niet vertrouwd en daarom je club uitlevert aan1 eigenaar en aldus in complete afhankelijkheid stort ga dan lekker vitesse toejuichen.

Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

2   8  
RICHARDPRAHA

@ Da pope Het is ook gewoon een FEIT dat Smit, Scheringa en van Seumeren GROOTAANDEELHOUDER waren toen ze respectievelijk Heracles, AZ en Utrecht hebben (her) opgebouwd.

Ik zeg overigens ook helemaal niet dat het per definitie een 100% aandelen constructie moet zijn maar wel dat 1 grote sterke grootaandeelhouder aantoonbaar meer succes heeft dan een vage constructie met tientallen of zelfs honderden aandeelhouders.

2   6  
RICHARDPRAHA

@ Nonkel Frans :

Je zegt:

"De aanname dat het regionale MKB in Breda en een groot deel van de supporters zich niet zou kunnen verenigen achter een visie en doel voor onze club in een organisatie die een coop heet met alle heldere en verstandige spelregels van dien, getuigt van minachting en gebrekkige kennis van betrokken mensen en ondernemers uit de regio.
Alsof we hier allemaal even stom zijn en er geen verstand en redelijkheid zit?"

Sorry hoor maar de huidige aandeelhouders constructie toont juist aan dat we inderdaad niet in staat waren om ons te kunnen verenigen.....

8   1  
Nonkel Frans

Overzie het geheel Richard. De situatie die jij benoemt was een chaos zonder spelregels.

We praten daarom nu over een cooperatie waar binnen de regels - stemrecht - ibspraak in bestuur en beleid - helder en beproefd zijn.

7   8  
Jan

Ons NAC is een leuk initiatief door mensen met goede bedoelingen maar niet realistisch.
Oke, overnemen gaat je lukken. Wil je de club gezond maken dan zul je moeten investeren. Dat is keihard geld erin steken. Laten we positief zijn, Ons NAC heeft 10.000 leden (??). Wanneer tussen de 1 en 5 miljoen wordt geïnvesteerd betekent dit een bijdrage van minimaal 100 tot maximaal 500 euro. Dat is te veel gevraagd voor de gemiddelde NAC-supporter. Plus je seizoenkaart, een leuke hobby die de nodige knaken kost. Ga dat je gezin maar eens uitleggen. Tweede drempel. Een tekort van 1 miljoen betekent tevens de portemonnee trekken. Hatsiekadee 100 euro mag je storten.
Dat mag en kan je niet verlangen van een niet vermogend NAC-supporter. Vandaar een leuk initiatief maar niet haalbaar.

8   3  
geelzwartwit

Ik heb het hier al vaker gelezen maar een NAC supporter met een andere visie, idee of mening wordt toch wel heel vaak verzocht supporter van Ajax of Vitesse te worden.
Best bijzonder als we onszelf als 1 geleding zien. Alle anders denkenen u kunt zich bij een andere club melden. lol

Het is allemaal wat. Ik zal blij zijn als de kogel door de kerk is en we weten waar we aan toen zijn, niet dat het dan voor menigeen goed is maar goed dan hebben we er in ieder geval maar weer mee te dealen.

Ik ben voor het beste voor NAC en wat dat is weet ik niet. Ik ken alle kandidaten en alle plannen niet.

Nog meer mensen voor NAC? ;-)

5   6  
ere

Allemaal leuk en aardig ''Ons Nac'' Ik hoor vooral dat ze terug willen naar het verleden maar met nostalgie kom je niet verder. Initiatief zal goed zijn en alle bedoelingen ook ik denk alleen dat dit niet de beste oplossing is voor NAC.
Karel Vrolijk heeft simpel weg gewoon te weinig geld om een voetbalclub te leiden, heel vaak is een club geen winst gevend bedrijf en om bij te blijven zal je telkens geld moeten toe sturen naar de club.
Wat de juiste beslissing is voor NAC is natuurlijk lastig te bepalen. Hopelijk maken ze de juiste keuze!

10   0  
Nonkel Frans

Ik jaag geen supporter weg maar je begrijpt dat vitesse in dit debatje symbool staat voor het fenomeen 1 eigenaar aandeelhouder en het effect van een zielloze club.

Ik wacht op degene hier die dan roept en Tiesto dan?
Dat vind ik ook link. Weer die risico spreiding.
Een grootbedrijf hoeft maar schipbreuk te lijden ( failliet - familieperikelen) en je zinkt mee. En dan spreken we nog niet over effect op beleid en vertrouwelingen van die ene partij en publicitaire kwetsbaarheid en gemor van supporters.

In gezamelijk eigendom wordt ons gemor in ieder geval gekanaliseerd tot concretere inspraak. Dat hebben we bij 1 eigenaar niet.

6   6  
Tip

Aandelen onder brengen in een stichting gebeurt meestal wel. Stichting heeft geen democratisch gekozen bestuur. Dus grootaandeelhouder, of zijn stroman, kan voorzitter worden van het bestuur van de stichting.

Ik denk dat we realistisch dienen te zijn. Ik weet niet, en dat weet nog niemand, wat ONS NAC, in potentie aan vermogen heeft. Dat dient (snel) te worden onderzocht. Als ik mag speculeren, ik denk dat het top niet verder gaat dan 1 miljoen. Dat is heel veel geld om op te halen onder supporters.
En de aandelen overnemen is 1, de club gaan besturen en investeren is 2. En dat dien je te gaan doen terwijl je ook je eigen coöperatie moet organiseren met bestuur, statuten etc. etc.

Maar er liggen voor Ons NAC m.i. zeker kansen als kleine aandeelhouder of in de vorm van een spelerfonds etc.

Weet je, ik denk dat nu de kracht van Ons NAC moet liggen in het feit dat men niet te opportuun en niet te groot gaat denken. In fase opbouwen in samenwerking met andere partijen is m.i. de boodschap. Ik hoop echt dat er iets leuks uitkomt, ik heb me er overigens ook altijd , op bescheiden schaal, voor ingespannen.

7   7  
Ivo

Ik durf het experiment wel aan hoor. Om het eens een keer heel anders te doen. Een Red Bull-achtige constructie, Manchester City, of een andere grootinvesteerder.

Wij als supporters moeten zorgen dat NAC NAC blijft. Eigenaren moeten zorgen voor geld & organisatie. Kom maar op. Hoe gaaf zou het zijn dat je met de juiste steun structureel richting linker rijtje eredivisie kan. Af en toe Europa in.

Nee, met een kruideniersmentaliteit komen we er niet. Dat weten we nu wel. Voetbal draait om geld, dus we hebben vooral geld nodig. Zo simpel is het. Dit is een kans die eens in de 10 jaar voorbij komt. Het is nu of weer heel lang wachten. We moeten nu groot denken. Of weer 10 jaar aankloten.

3   5  
Tip

@Ivo. Je moet inderdaad groot denken maar dat groot denken moet je ook kunnen waarmaken. Dus inderdaad via een partij met veel geld groot denken en Ons NAC ‘klein’ , naar vermogen , zien in te stappen. Punt is wel dat ik ik alle eerlijkheid denk dat een grote partij of investeerder niet snel zal toehappen. En samenwerken met supporters moeten ze wel willen. Dit avontuur gaat echt wel een tijd duren vermoed ik.

1   0  
Semsi

Mees Kaandorp (naam kwam hier ook vaak voorbij) transfervrij naar De Graafschap

1   1  
Geelzwartwit

@ivo

Mee eens. NAC is veel meer dan een voetbalclub NAC is ook Breda. NAC heeft een sociaal maatschappelijk aspect. Woon je in Breda of ben je er geboren dan heb je meestal het beste voor met NAC is er een grote of kleine betrokkenheid. Ze zeggen altijd NAC leeft in Breda (en omstreken) en dat maakt voor mij NAC niet direct te vergelijken met vele andere clubs iig niet de mate waarin het leeft. Zolang mensen die band met de club hebben en houden blijft het gesprek in de staf NAC en blijft de cultuur levend. Als een grootmacht allerlei veranderingen doorvoert enz enz. Blijft voetbal, de prestaties en daarmee The talk of the town toch overeind lijkt mij. Aan de andere kant verandert alles al jarenlang en in het voetbal ook. En bij NAC absoluut ook en verandering biedt altijd mogelijkheden tot vernieuwing. Terug naar de ere en daar langere tijd blijven en de club in professionaliteit zien groeien.. Ik blijf mijn seizoenkaart wel kopen. Sterker nog.. Afgelopen seizoen en zijn behoorlijk droevig en toch hebben we 12.500 seizoenkaarthouders het kan alleen maar nog beter. En met betere prestaties krijg je nog meer supporters. Die slapende reus wordt alleen wakker als er een reus aan de touwtjes kan trekken.

6   2  
Dutchbird

We kunnen nog maanden hopen dat Manders het bericht op de NAC website vervangt door de waarheid. Dat gaat hij niet doen want dan erkent hij een giga blunder die hem de rest van zijn loopbaan in de voetbalwereld blijft achtervolgen.

Bovendien beseft hij ook drommels goed dat het voor hem einde oefening is zodra er nieuwe aandeelhouders zijn. Vrolijk en Ons NAC laten hem echt niet zitten. M.a.w. of hij het bericht vervangt maakt niet uit voor zijn relatie met de supporters want die relatie duurt nog maar heel kort en die relatie heeft hij al onherstelbaar beschadigd. Dus als hij begin augustus met BSR in gesprek gaat mag hij stevig aangepakt worden. Geef hem geen ruimte voor mooie woorden die hij niet gaat waarmaken.

4   1  
Nonkel Frans

Geelzwartwit Ivo die reus kan bet zo goed de cooperatie zijn.
Zo veel supporters en goodwill in de regio is potentieel nachtig.

Mijn eerder antwoord rond geheimhouding is verloren helaas gegaan.
Geheimhouding bij overnames is de normaal. Media maakt hier veel te veel heisa om.

Zoals ik het veschouw is dit de mores: Als de Coop zich meldt als koper dient ze naast haar prille bestuur wel een ALV " in place" te hebben. De ALV is immers de backbone van een - cooperatieve - vereniging. De AlV machtigt haar bestuur om de onderhandelingen te voeren. ( uiteraard is fin. commitment dan ook geregeld) Het bestuur en haar betrokken adviseurs tekenen de geheimhoudingsverklaring. De ALV niet.
Alles dus een kwestie van vertrouwen wat ALV aan vestuur geeft.
Dit prille eerste bestuur heeft zich zelf aangesteld en is nog niet verkozen door een ALV.
Het wachten is op de oproep voor een eerste ALV. Die kan in beginsel klein zijn en later uitgebreid worden. (Ik vermoed dat het bestuur nu eerst naar de bedrijven gaan die reeds zich gemeldt hebben als belangstelkenden - oftewel de kapitaal krachtige potentiele leden. Als ze deze ALV sectie gevuld hebben kunben ze van de kant en vokgen de andere secties daarna ).

Zodra de onderhandelingen afgerond zijn legt Coop- bestuur verantwoording af aan ALV - mochten zich kritieke punten in het onderhandelingsproces voordoen - dan kan het bestuur alsnog de ALV op dit ene punt raadplegen.

Zodra de koop gesloten is en de Coop meedoet heeft de ALV via door haar verkozen vertegenwoordigers inzage in heel veel zo niet alles.
Cooperatie reglementen zitten doorgaans goed in elkaar. OnsNAC is druk aan het werk met expertise op Coop en aanverwante juridische zaken.

Ik wacht net als vele anderen op de oproep voor een eerste ALV, dan gaan we het allemaal horen en kunnen we nog meer vragen stellen. Ik heb er wel vetrouwen in en laat ze rustig hun harde werk doen.

Hup NAC!

2   3  
Tip

@Nonkel Frans. Met een coöperatie heb je inderdaad grote vrijheid in het opstellen van de statuten. Dat is een vette plus. Verder denk ik dat je sterk overschat hoeveel geld er beschikbaar zal komen. Maar ik kan me natuurlijk vergissen. Sterker nog ik hoop dat jij gelijk krijgt.

3   3  
die ne gast

@TIP
Ik denk dat jij onderschat hoeveel geld er kan vrijkomen als echt duidelijk is hoeveel geld nodig om NAC 'van ons' te laten worden.

Idee voor Ons NAC om nu alvast 50 euro inschrijfgeld te vragen en de mensen die dat betaald hebben uit te nodigen voor de ALV?
Is het eerste startkapitaal alvast binnen en heb je echt een eerste concrete aanwijzing hoe groot de animo onder de supporters echt is.

1   1  
Tip

@DieneGast. Wellicht een goed idee. Ook ik hoop dat ook jij gelijk krijgt. We gaan het zien.

Laad alle berichten na dit bericht in