Wij gaan niet opzij

Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #90

Das Phantom

Vandaag tijd voor aflevering nummer 90 van Een Tikkie naar het Zuiden. In deze editie blikken we uitgebreid terug op de wedstrijd tegen Excelsior en de bijbehorende sfeer, het interview met Mattijs Manders na maanden van stilte en de mogelijke overname door een Amerikaanse investeringsmaatschappij.

NAC - Excelsior 

Na een heerlijk avondje NAC stond er na negentig minuten voetbal een 4-1 op het scorebord in Breda. De sfeeracties vooraf waren grandioos, het spel was het stuk beter en eindelijk weer drie punten in de tas. Hoe hebben de heren in de studio de wedstrijd ervaren? 

Amerikanen aan de macht?

Vandaag werd bekend dat NAC mogelijk in handen komt van Amerikanen. Wat betekent dat voor de toekomst van de club en zijn er de heren enthousiast over het idee? En zijn er ook voordelen te bedenken voor een dergelijke overname?

Interview Mattijs Manders 

Deze week verscheen er een uitgebreid interview met Mattijs Manders op het clubkanaal. Na maanden van stilte een kwartier aan het woord voor de camera. Het interview werd uitgebreid onder de loep gelegd. 

 

B-Side Rats · Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #89
Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Het Dinsdag Dilemma #4 16 reacties
42 Reacties
53   10  
Geelzwartwit

@arie

Er waren 36 overnamekandidaten allen met een toekomstplan en financiel plan.

Vooraf werd door menigeen al ingeschat dat de aandeelhouders hopen op een overnamebedrag van 5-7 miljoen. Van de 36 kandidaten bleven er 5 over. Die zullen allemaal het gewenste bedrag geboden hebben. Waarom zouden de aandeelhouders uit de 36 en uiteindelijk uit de 5 kiezen voor de Amerikanen?

Vanwege het plan wat ze hebben.
Je kan sceptisch zonder voorkennis zijn over de Amerikanen maar... Ze schijnen uit de overgebleven 5 toch het beste voor NAC te zijn. En verder weten we he le maal niets

8   1  
Van Coothplein

Mooie podcast. Valt inhoudelijk nog veel over Manders en over de Amerikanen te zeggen. Maar wilde vooral nog even 2 punten geven voor de ‘Virton, drie ton’ grap.

8   13  
Oosterhout3

Het was haye die de doelpuntenmaker liet lopen he mannen....

Toen mashart de bal verloor(die de schuld kreeg) stond die gast ook nog op eigen helft en haye loopt weg bij hem...

13   32  
Maarten

Amerikaanse overname, ik krijg er echt een slecht gevoel van. Stuitend m de reacties te lezen dat er hoop erin gaat tuinen. Die Amerikanen denken niet voor NAC maar puur haar eigen voordeel. Als t niet loopt dan bestaat NAC niet meer. Die dekselse aandeelhouders weer. Blunder9.0. In alles wat hun aanraken veranderd in stront.

36   7  
Chris W.M.

@Maarten

Erin tuinen? Het is niet alsof supporters een keuze hebben en er iets aan kunnen doen hè.

Persoonlijk ben ik erg bang dat we in een soap belanden die zijn weerga niet kent. Van wat doorsijpelt links en rechts wordt er al vanuit gegaan dat de Stichting de verkoop aan de Amerikanen gaat blokkeren, stel dat zij Ons NAC naar voren schuiven dan zullen de adh hier op z’n minst moeite mee hebben te accepteren ( lage openingsbod, vraagtekens rond financiële slagkracht ). Wanneer zij dit ook niet accepteren dan komen we in de situatie dat het hele proces weer van voor af aan gaat beginnen. Tot die tijd blijft alles on hold staan, en aangezien NAC in de KKD enkel kan overleven aan het infuus van de adh, en het infuuskraantje dicht is gedraaid, vrees ik dat het wel eens langer kan gaan duren dan gehoopt om uit deze verschrikkelijke competitie te komen.

10   24  
Arie

Amerikanen geven geen klote om voetbal. Die willen nu voor een duppie op de eerste rang zitten, wat investeren, de clubwaarde opvijzelen en er geld uit gaan trekken. Dat denk ik.
Die aandeelhouders hebben sowieso al afgedaan door alles wat er de afgelopen paar jaar is gebeurd. Een miljoentje hier en daar om bloed te deppen doet daar niks aan af.

53   10  
Geelzwartwit

@arie

Er waren 36 overnamekandidaten allen met een toekomstplan en financiel plan.

Vooraf werd door menigeen al ingeschat dat de aandeelhouders hopen op een overnamebedrag van 5-7 miljoen. Van de 36 kandidaten bleven er 5 over. Die zullen allemaal het gewenste bedrag geboden hebben. Waarom zouden de aandeelhouders uit de 36 en uiteindelijk uit de 5 kiezen voor de Amerikanen?

Vanwege het plan wat ze hebben.
Je kan sceptisch zonder voorkennis zijn over de Amerikanen maar... Ze schijnen uit de overgebleven 5 toch het beste voor NAC te zijn. En verder weten we he le maal niets

31   5  
Ivo

@Chris WM

Daarom hoop ik dat - na kritische beoordeling door de stichting - het toch doorgaat. De huidige aandeelhouders zijn klaar met NAC, iedere dag dat ze er nog zijn is er één te veel. Zonder nieuwe eigenaren glijden we permanent af naar het rechter rijtje KKD.

Het is een soort Stockholm Syndroom, we zijn gekaapt en vooral boos op degenen die ons willen redden, al voordat we ze hebben leren kennen of hun plannen weten.

11   6  
Wanny

Ik vraag me af of die 3 aandeelhouders zo ontzettend begaan zijn met de toekomst van NAC onder de nieuwe eigenaar. In hun ogen heeft de achterban zich ernstig misdragen en hun weggejaagd, na alles wat ze financieel voor NAC hebben betekend. Ook aan het clubje oud-spelers en wat daar omheen hangt zullen ze een broertje dood hebben.

Ik kan me goed voorstellen dat ze nu kiezen voor de club die het meeste biedt voor de aandelen, met daarbij de grootste garantie dat de deal niet klapt. Wat er daarna gebeurt is voor die 3 niet zo belangrijk.

16   2  
Chris W.M.

@Ivo

Dit moet inderdaad niet te lang duren. En ik ben er echt bang voor dat Ons NAC zichzelf buitenspel heeft gezet door bijvoorbeeld in de media meteen te gaan verwijzen naar de Stichting toen duidelijk werd dat zij afgevallen waren. De aandeelhouders lezen ook kranten, kan zomaar in het verkeerde keelgat geschoten zijn.

19   2  
Martinus

Ik hoop hoe dan ook dat de Stichting zich niet door onderbuikgevoel laat leiden. Geen goed plan laten lopen omdat ze perse het initiatief van supporters willen (zoals Chris hier al aangeeft). Je moet niet willen dat het een jarenlang proces wordt, daar is NAC hoe dan ook slachtoffer van. Tegelijkertijd een echt dubieus plan ook niet accepteren uiteraard.

Ik wens de mensen die hierover gaan veel wijsheid toe. Dit is een heel belangrijk moment.

9   6  
NAC!!!

Als supporters kunnen wij enkel maar hopen dat we, net als de heren van de podcast er volledig naast zitten.
Dat de investeerder echt mooie plannen heeft zonder enige onmiddellijke winsten te beuren.
(men zal eerst veel moeten investeren trouwens in de puinhoop)
Maar het is toch wel tekenend dat de 3 grote zich nu wel zakelijk gaan opstellen, ze ruiken geld!!
Jaren hebben ze gekloot met onze club, en nu zijn we nog afhankelijk van die 3 voor de toekomst. Dat maakt me zeer ongerust..


7   7  
Maarten

@ Chris W.M

Nee natuurlijk hebben de supporters geen keuze. Ik bedoel ermee te zeggen dat de overname geen garantie is voor succes, sterker ik hou mijn hart vast. Er ligt genoeg voorbeelden dat als je geen feeling hebt met de club of regio dat t wel eens een fiasco kan worden. Wellicht is de verwachtingspatroon van menig te hoog. Daarmee bedoel ik erin tuinen. Ik hou er echt een slecht gevoel aan over. Ik heb liever een platform met lokale investeerders die binding hebben met de stad, club en regio. De Amerikanen komen vast met een sappig luchtkasteel.
NAC moet mee in de tijd van het huidige voetbal. Daar ben ik het wel mee eens. Voetbal is meer dan gezelligheid, bier drinken en kut roepen. Een buitenlandse overname is zo niet NAC. Een kameel loopt immers ook niet over de noordpool. De club is er niet klaar voor, de achterban evenmin vrees ik.

18   14  
Wanny

Een buitenlandse overname vind ik toch een beetje het einde van NAC. Je start in 1912 als vereniging van lokale mensen die het leuk vinden om een balletje te trappen.

Dik 100 jaar later ben je ineens onderdeel van een buitenlandse investeringsmaatschappij.

Ik snap ook wel dat dit de moderne tijd is en dat geen enkele club meer een ouderwetse vereniging is, maar voor mij symboliseert dit wel de teloorgang van het voetbal als echte volkssport.

21   4  
DJMiti

Iedereen roept vooral dat die Amerikanen de club kapot gaan maken, omdat ze niet om de club geven maar om zichzelf. Logischerwijs is het voor die Amerikanen beter en winstgevender als NAC presteert en meer inkomsten genereert uit TV geld / Europees / Verkoop van spelers etc.

Er zit geen geld in het stallen van huurspelers van andere clubs en een club leegknijpen, zeker als die club al helemaal is leeggeknepen....

Noem me naief.

41   3  
Barry

Zou iedereen wel beseffen;

- dat onze huidige eigenaren niks met voetbal hebben.
- dat de huidige eigenaren nooit de wedstrijden bezochten.
- dat de huidige eigenaren helemaal geen plan hadden en enkel maar gaten dichten
- dat we met de huidige eigenaren zijn afgegleden naar onderkant KKD

20   5  
Tip

De stichting dient zeer kritisch te kijken naar de deal. Kloppen er hun inziens zaken niet dan fatsoenlijk in dialoog gaan met de verkopende en kopende partij of het plan in enkele opzichten kan worden aangepast. De deal laten afketsen zou waarschijnlijk erg dom zijn. Er gaan geruchten , inderdaad geruchten, dat men minimaal 20 miljoen gaat investeren. Dan is de optelsom snel gemaakt eej….. Overigens zie ik niet in waarom het plan niet goed zou zijn ? Volgens mij weet iemand die dergelijke bedragen investeert heel goed wat hij gaat doen. Daarnaast , een partij die door kan investeren tot het goed loopt wint altijd.

5   3  
Wanny

@ Barry

Dat maakt het juist extra belangrijk dat nieuwe eigenaren er 180 graden anders in staan. Daarom is het ook logisch dat mensen zich zorgen maken. Maar dat was ook zo geweest als hier stond dat Karel Vrolijk de boel ging opkopen.

We zullen helaas nog even moeten afwachten wat dit allemaal gaat brengen. Uiteindelijk hebben we als supporters natuurlijk nog wel een belangrijke stem. Als het ons niet bevalt en we komen massaal niet meer opdagen, heeft een eigenaar ook een probleem.

7   2  
Cool hand

Dat is juist het tegenovergestelde van het Stockholm Syndroom, Ivo. Als we met zijn allen de huidige drie grote aandeelhouders zouden aanbidden, dat zou een mooi voorbeeld van een Stockholm Syndroom zijn.

1   1  
Cool hand

Aandeelhouders = eigenaren. Of is dat nog hetzelfde? Ik weet het niet meer.

4   1  
n@©

Ieder maakt zich zorgen over behoud van de clubcultuur, ik ook trouwens. Misschien goed dat er nu vanuit de club hierover iets over gecommuniceerd wordt? Dat dit onderdeel is van het onderhandelingsproces?

2   1  
DunErwt

Communicatie vanuit de club hahaha ja als ze geld nodig hebben. Krijg je telefoontje enzo 🤣🤣

5   5  
die ne gast

@Geelzwartwit
Ik heb toch sterk het gevoel dat het bod van de Amerikanen vooral goed is voor de aandeelhouders en zeker niet het beste voor NAC...

Ik wens Stichting NOAD veel wijsheid en sterkte toe bij het toetsen van de plannen en hoop dat ze veel afspraken zwart op wit gaan zetten, desnoods met boeteclausules of verplichte terugverkoop van de aandelen bij het verbreken van gedane beloften.
Het is voor de Amerikanen makkelijk zeggen dat ze niks aan de clubcultuur willen veranderen, maar als ze de aandelen eenmaal in handen hebben, hoeven ze zich van dat soort beloftes niets meer aan te trekken en kunnen ze met de club doen wat ze willen...
Ik hoop eigenlijk dat stichting NOAD genoeg gronden ziet om een veto uit te spreken en we NAC in West-Brabantse / Bredaase handen kunnen houden.

8   3  
geelzwartwit

Vele aannames en voorbeelden hoe het bij andere clubs die door investeringsmaatschappijen overgenomen fout gaat of is gegaan. Er zijn heel veel NAC supporters incluis bsiderats die met concrete voorbeelden komen.
Bij NAC zit er een professionele organisatie op de overnamedeal en willen de huidige eigenaren oa een goede toekomst voor de club.

Dan zijn er 36 plannen en kandidaten. Daar wordt heel professioneel naar gekeken, ook door externen. Dan is er ook nog het gouden aandeel wat experts in zal zetten om het te toetsten. Al die voorbeelden die hier op de site voorbij komen zullen toch ook wel de revue gepasseerd hebben bij de partijen die het beoordelen? Daarnaast heeft de KNVB ook nog iets te vinden, echter zal dat meer op het niveau sluitende begrotingen zitten.

Alle mogelijke rampscenarios.. zouden die nou echt alleen bij de supporters bedacht worden? Dat lijstje met slechte voorbeelden... zou dat nou echt alleen bij de bsiderats supporter bekend zijn?

De angst voor het onbekende regeert de waan van de dag,

Ben benieuwd naar de plannen. Als de aandeelhouders de club niet te koop hadden gezet was het zicht op promotie, verbetering al helemaal weg.. steeds verder terug in begroting, minder bezoekers, minder sponsoren. Blijvende hoge vaste lasten.

Als een investeerder NAC spoedig naar de eredivisie krijgt kunnen we vanuit die positie weer verder zien. Wil die investeerder dan van de club af dan is de positie van NAC in ieder geval beter dan waarin we ons nu bevinden.

16   7  
Tip

@Dienegast. Meen je dat nu echt ? Als je een grote investeerder weg wil jagen moet je het zo gaan doen als jij nu schrijft. Uiteraard wordt met de NAC cultuur rekening gehouden. In de eerste plaats passeert het plan de Stichting van het Gouden Aandeel. In de tweede plaats kan het toch nooit de bedoeling zijn dat een partij dik gaat investeren en passant toch maar even de supporters tegen zich in het harnas jaagt. Waarom zouden ze die clubcultuur niet respecteren ?

Ik heb het eerlijk gezegd wel gehad met dat gedoe over die clubcultuur. Het is toch doodsimpel die clubcultuur is de historie en dat zijn WIJ. Dat valt gewoon niet af te pakken. Maar WIJ moeten niet de vooruitgang gaan belemmeren.

Ik heb niks met Manders, niks met Steijn en niks met de 3 grote aandeelhouders. Ik heb ook niks op ze tegen. Het zijn mensen net als iedereen. Ik maak niemand groter dan de club.
Als je in de huidige situatie een grote investeerder kunt binnen harken met een goed plan dan dien je snel toe te happen.

Mijn belang is louter dat ik naar een stabiele club wil kijken die in de ere behoorlijk meedraait. En dan staan rond je heen dezelfde lelijke koppen als voor heen. Op de tribunes verandert geen fuck. Ja het enthousiasme neemt toe en het gezeik af. Want kijken naar NAC - Feyenoord is andere cake dan kijken naar NAC- jong AZ.

6   2  
scheppioni

De situatie die Chris wm schets ligt op de loer ...... ik ben daar ook best argwanend voor !!
Laten we hopen dat het goede amerikaanse mensen zijn, dat is het enigste wat we kunnen !

9   1  
RaraNAC

Ik verwacht dat er een partij in stapt die de potentie ziet en geld wil verdienen.
Kortom, investeren, promoveren en spelers beter maken en verkopen.
Waarom zouden wij dan bang moeten zijn dat dit ten koste van ons gaat?
Wat heeft een investeerder er aan als hij, het enige wat momenteel over is gebleven van de club, wegjaagt?
Ik neem aan dat tijdens dit proces de complexiteit van alle stromingen binnen NAC wel duidelijk wordt gemaakt. De enige conclusie die je dan kan trekken is zorgen dat iedereen op 1 lijnt komt te staan, anders zal de investering sowieso een flop worden.
€10 bovenop de scc kaart gooien is niet interessant. Merchandise aanpakken is nodig, maar ook kruimelwerk. Wat heeft het voor de investeerder voor nut een cheerleader neer te zetten als je weet dat dit averechts werkt?
Het Avondje NAC “uitbuiten” met goede spelers en leuk voetbal heeft een beter effect op zijn investering, dus ik bekijk het positief.
Stewart binnen halen met Tonny 6-pack en gas erop!

15   3  
Kinderkaartje

We moeten die clubcultuur ook niet groter maken dan het is, he. (Ja, kom maar op met die minnetjes)
Volgens mij zijn het een paar basisdingen. Als die blijven (of juist wegblijven) is het al snel goed.

- NAC speelt thuis in het geel-zwart
- In een stadion in Breda
- Zo veel en vaak mogelijk een een avondwedstrijd
- Bij opkomst wordt Albert Brosens gedraaid
- Na afloop De Paarse Heide
- Loco's en Front krijgen ruimte om sfeeracties te doen.

- We doen geen goal tune
- Geen juichpoppen
- Geen Cheerleaders
- Geen capo's
- Geen trommels.
- Geen show/ optredens in de rust

Er wordt bier vekocht. En verder geen onzinnige verlieslatende nevenactiviteiten zoals basketbal of vrouwenvoetbal.

Volgens mij van dit het wel zo'n beetje samen. Als een nieuwe eigenaar zich hier een beetje aan kan conformeren is het wat mij betreft al snel goed genoeg.

Overigens is een aantal van deze zaken in het verleden gewoon wel gedaan. Er waren aan de Beatrixstraat regelmatig optredens (fanfares, Hannie, Albert West), er stonden regelmatig gasten met trommels en zelfs af en toe een met een saxofoon op de B-Side.

2   2  
Mo

Slechter dan die K3 kan het toch niet zijn?

9   4  
Da Pope

Wat mij betreft zit er hoe dan ook spanning tussen het belang van de investeringsmaatschappij (winst maximaliseren) en het belang van supporters (een zo goed mogelijk presterende club, waarvan de toekomst duurzaam verzekerd is).

Die belangen kunnen (een tijd) gelijklopen, omdat het ook in het belang van de investeerder is als de club goed presteert. Maar er ontstaan onherroepelijk situaties waarin de belangen uit elkaar lopen. Het is ronduit vervelend dat de belangen van de aandeelhouder dan in principe altijd zullen prevaleren. Het is bijvoorbeeld logisch om de kosten voor seizoenkaarten, eten en drinken en zaken als merchanise op enig moment te verhogen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat content minder toegankelijk wordt gemaakt. Ook het verkopen van spelers om winst te maximaliseren is vanuit het oogpunt van de eigenaar logisch, terwijl dat vanuit sportief oogpunt misschien minder voor de hand ligt. Dat zijn allemaal zaken, die je bij clubs in het buitenland ziet gebeuren.

Daarnaast is het eerder uitzondering dan regel dat een investeerder oprecht in de clubcultuur geïnteresseerd is. Je kunt daar makkelijk overheen stappen en de clubcultuur reduceren tot een kort lijstje generieke punten, maar de gemiddelde NAC-supporter zal je zonder veel moeite uit kunnen leggen waarom hij niet voor Willem II of Heracles Almelo is. Iedere club heeft een eigen karakter en heeft kenmerken, die de club onderscheiden van andere clubs. Ik vind het belangrijk dat de nieuwe eigenaar oog heeft voor de kenmerken, die NAC bijzonder maken. Ook op dit vlak zijn legio negatieve voorbeelden uit het buitenland.

Dat alles maakt een investeerder niet meteen een stompzinnig idee of per definitie slecht voor de club, maar uiteindelijk is het verschil tussen de twee gezichtspunten voor mij te fundamenteel om overheen te stappen. Een investeerder wil geld aan NAC verdienen. Niets meer, niets minder. NAC is niet meer dan een vehikel om dat te doen en het had even goed ADO, Lommel, Toulouse of Malmö kunnen zijn. Voor mij is NAC een onderdeel van mijn identiteit. Die verschillende visies zijn uiteindelijk echt onverenigbaar.

9   9  
Tip

Inderdaad @Kinderkaartje. Ik herinner me zelfs dat Demis Rousos aan de Bea , de Griekse smartlap zanger, de aftrap kwam doen tig jaaaren geleden. Nog foto's van in het stadsarchief.
De cultuur zijn wij en we moeten gewoon ons ding onverstoorbaar hetzelfde blijven doen.
Sfeer is een wisselwerking tussen de tribunes en wat op het veld gebeurt. Dus rap in een heel goeie ploeg investeren die naar de ere kan. En in de ere blijven graag.
Die Amerikanen zien terecht veel potentie in ons NAC. Je moet ze hooguit hier en daar, indien nodig, op het juiste spoor zetten. Komt goed als het doorgaat. Dan komen de zeven vette jaren eraan denk ik.

6   9  
Tip

@DaPope. De twee zaken die jij noemt kunnen juist heel goed samengaan. Bij een BVO die goed en efficiënt en winstgevend draait zal uiteindelijk ook de sportieve tak goed draaien. En bij een goed draaiende ploeg komt de positieve emotie erbij. Daar hoort die emotie, bij het voetbal zelf, ook thuis. En beleid hoort ratio te zijn. Ratio betekent eveneens dat je rekening houdt met de belangrijkste groep, de supporters.

Dat winst maken en maximaliseren is een goede zaak. Het gaat erom of je bereidt ben die winst eerlijk te verdelen en dat ook doen natuurlijk.

6   2  
Da Pope

@TIP

Ik hoop van harte dat je gelijk krijgt. Het ideale scenario is natuurlijk dat de samenwerking voor alle partijen goed uitpakt. Dat kan zeker, maar verschillende voorbeelden uit het buitenland bewijzen dat het geen zekerheidje is.

En zoals ik ook in de podcast zei: zoveel kansen heb je niet om een fundamentele keuze voor de toekomst van je club te maken. Dat soort kansen moet je niet te lichtzinnig aan je voorbij laten gaan.

4   3  
D'n Klaagmuur

Laten we naar de feiten blijven kijken. De huidige aandeelhouders zagen NAC ook als een speeltje, anders hadden ze met het geld dat ze erin staken wel wat beters gedaan, want het is niet zo dat ze nul investeringen hebben gedaan. Maar het speeltjes kon ze allemaal veel te weinig boeien om er daadwerkelijk wat van te maken, want van voetbal hadden ze geen kaas gegeten, met onze huidige situatie en plek op de ranglijst als gevolg.

En dan moeten we, na jarenlang verzaken, ineens vol vertrouwen zijn dat zij nu ineens wél gaan kiezen voor een partij die volledig het beste voor heeft met NAC? Dat NAC ineens voor hen op de eerst plek komt in deze onderhandelingen?

Ik kan hieruit enkel opmaken dat deze Amerikaanse partij financieel de beste papieren heeft zodat onze Grote 3 toch nog met een grote glimlach afscheid kunnen nemen van hun speeltje, met een goed gevulde bankrekening om alle erin gestoken kosten minimaal terug te halen en wellicht nog wat extra winst te maken. Wat er dan verder met de club NAC gebeurt zal ze een grote rotzorg zijn.

26   8  
geelzwartwit

@dapope

"Maar er ontstaan onherroepelijk situaties waarin de belangen uit elkaar lopen. Het is ronduit vervelend dat de belangen van de aandeelhouder dan in principe altijd zullen prevaleren"'.

Profvoetbal is een bedrijfstak gericht op bedrijfsconituniteit en winst. Welkom in 2021. Dat het product voetbal ongrijpbaar is en daarmee de resultaten van een club omdat een balletje binnenkant paal of buitenkant paal een financieel gigantisch verschil kan maken is wat een bvo runnen zo lastig maakt. Daarom is het handig als de eigenaar en bvo niet teveel afhankelijk is van hoe dat balletje valt. Zie Ajax hoe ze hebben kunnen aanhaken door van sportclub naar beurs genoteerde organisatie te gaan. Vinden de ajaxcieden nu nog steeds dat de cultuur weg is? Ik denk dat er nog weinig terug willen naar de clutuur van De Meer. Ja mooie memoires zullen ze het vinden maar ook begrijpen dat ze dan nu niet meer bestaan hadden.

NAC dat zijn wij de supporters, dat is 1 van de belangrijste bouwstenen inderdaad maar wees daarbij ook blij als een nieuwe eigenaar dat waardeert en respecteert maar niet afhankelijk is van die supporters. Check maar even wat er met ONS SCHALKE04 aan de hand is op het moment dat de supporters even niet mee konden doen.. https://schalke04.de/en/team/fc-schalke-04-releases-2020-fiscal-year-report/ .. ONS NAC lees u mee?


"Het is bijvoorbeeld logisch om de kosten voor seizoenkaarten, eten en drinken en zaken als merchanise op enig moment te verhogen."

Natuurlijk is dat logisch. Maar dan kun je je ook afvragen of je voor die hogere tarieven ook liever naar goede spelers kijkt dan naar die hordes spelers die nu niet presteren, alleen maar geld kosten en weer weggedaan worden. Je krijgt waarvoor je betaald. Daarnaast wordt alles ivm Corona duurder. En ja een nieuwe eigenaar zal in dit geval het voordeel hebben van de trouwe supporter. Al is het zijn laatste euro, ze zullen toch blijven kopen, betalen of gaan. Maar dat is ook het karakter en meteen het mooie van NAC, trouw en loyale achterban.
Anno 2021...

"'Daarnaast is het niet ondenkbaar dat content minder toegankelijk wordt gemaakt."'


Het werd in de podcast ook al gezegd echter neem je dat gesprek in dit bericht niet op... Nu is NAC nergens goed te zien. Als je NAC wel kan bekijken bij een ander en je moet er ook voor betalen. Dan is het alleen maar een vooruitgang. Zoals in de podcast gezegd. "Alles gaat achter een abonnement, je betaald voor specifieke content". Anno 2021...


"Ook het verkopen van spelers om winst te maximaliseren is vanuit het oogpunt van de eigenaar logisch, terwijl dat vanuit sportief oogpunt misschien minder voor de hand ligt. Dat zijn allemaal zaken, die je bij clubs in het buitenland ziet gebeuren."

Jaren geleden was het al duidelijk dat BVO's zonder suikerooms het moeten hebben van scouten en opleiden van talent en doorverkopen. Iedere podcast heb je het zelf ook steeds over de talenten van NAC en of spelers van buitenaf dan zoveel beter zijn en veel minder toekomstige waarde hebben enz enz. Altijd wordt er in de podcast gepleit voor eigen talenten, opleiden, verkopen en door te verkopen beter bij kas zitten en daardoor als club financieel stabieler zijn. Door de verkoop van Van Hecke was er wat budget voor Kaj de Rooij. Los van hoe dit uit gaat pakken, met geld uit transfers kunnen ook sportief stappen gaan maken. NAC moet geen handelshuis worden. Alle clubs zijn handelshuizen. Behalve clubs als PSG maar dan nog.. Het is 2021. Verkoop je geen spelers met winst dan doe je niet mee. Of speel je voor spek en bonen in de KKD,


"Daarnaast is het eerder uitzondering dan regel dat een investeerder oprecht in de clubcultuur geïnteresseerd is. Je kunt daar makkelijk overheen stappen en de clubcultuur reduceren tot een kort lijstje generieke punten, maar de gemiddelde NAC-supporter zal je zonder veel moeite uit kunnen leggen waarom hij niet voor Willem II of Heracles Almelo is. Iedere club heeft een eigen karakter en heeft kenmerken, die de club onderscheiden van andere clubs. Ik vind het belangrijk dat de nieuwe eigenaar oog heeft voor de kenmerken, die NAC bijzonder maken. Ook op dit vlak zijn legio negatieve voorbeelden uit het buitenland."

En daarom gaan de supporters en sponsors ook niet naar Tilburg. Uit al die scepsis over de cultuur etc. blijkt dat je eigenlijk heel weinig vertrouwen hebt in de eigen supporters, de functie van het gouden aandeel, de supportergeledingen, oud NAC etc etc. Een investeerder kan een afdeling cultuurbehoud en cultuurvergroting opzetten, deze samen met de afdeling communicatie zorgen voor betere communicatie naar en met achterban. In nauw contact en overleg met de supportersgeleding. Een manager supporterzaken. Uitgangspunt de identiteit behouden en versterken.


"Dat alles maakt een investeerder niet meteen een stompzinnig idee, maar uiteindelijk is het verschil tussen de twee gezichtspunten voor mij te fundamenteel om overheen te stappen. Een investeerder wil winst maken. Niets meer, niets minder. Een voetbalclub is niet meer dan een vehikel om dat te doen. Voor mij is NAC een onderdeel van mijn identiteit. Die verschillende visies zijn vaak echt onverenigbaar."

Je afsluiting.. het onverenigbare.. daar kan ik echt niet in meekomen. Als een investeerder er een goed draaiende organisatie van maakt en binnen die organisatie cultuur en support als onderdeel van de bedrijsvoering maakt dan kan het prima samen.

Als een investeerder ons niet ziet staan maar er wel een goede stabiele organisatie van maakt dan blijft voor ons niet veel anders over dan met onze vlaggen op de tribune te gaan staan, de ploeg vooruit te schreeuwen, een duurder biertje te drinken, nog steeds kut roepen of vaker juichen. En voldaan of balend naar huis of de stad in te gaan....

ow maar wacht dat laatste is wat een supporter is en doet... zolang we maar weer eens de trots van heel Breda kunnen zijn want dat is al weer een tijdje geleden.

Anyway. Ik zou echt heel graag eens een keer de voordelen van een mogelijke situatie van @bsiderats horen. Gekscherend werd er al eens gezegd dat er met een Amerikaanse eigenaar geen auto naar Italie hoeft om shirtjes te halen en dat die eigenaar misschien wel een mooi merk regelt...

Soms denk ik dat supporters al dat soort zaken als NAC cultuur voelen. Als er maar dingen amateuristisch gaan, dan kunnen we tenminste zeiken en er zo nu en dan ludiek op inspringen en daarmee onszelf op de borst slaan.

Vroeger had ik het over de acties van Remie of Ton of wie dan ook. Was wat er op het veld en rondom het veld gebeurde onderwerp onder de supporters. Nu is alles was fout gaat en niet gaat zoals we het zelf zouden doen het onderwerp. Als we maar een mening kunnen hebben of kunnen weerleggen. En natuurlijk reageer ik in dit stuk met mijn mening op jouw mening. Maar hoe fijn zou ik het vinden als alles een positievere insteek zou hebben. En als we het vooral het goede voetbal kunnen hebben.

Ik hoop dat er snel nieuws over de overname komt. Kan haast niet wachten eerlijk gezegd. FIjne middag.

12   5  
Dos

Geelzwartwit

Wederom geen speld tussen te krijgen.
Ik ben NAC supporter geworden in 1991, 30 jaar later is ook dit NAC al lang niet meer het NAC van toen, maar mijn NAC gevoel is nog steeds even groot.
Hoe komt dat? Juist, omdat er NAC supporters in het stadion zitten.
Alleen daarom zie ik totaal geen bedreiging dat NAC identiteit gaat verliezen.

7   4  
NAC!!!

@Geelzwartwit

Mooi gebracht, niets toe te voegen!

🙏

6   5  
Die ne gast

@geelzwartwit
Die Amerikanen doen gewoon een algoritmetje met welke prijs ze het meeste geld ophalen, dus voor je het weet zijn SCC’s 400 euro en kan niet iedereen meer met zijn volledige vriendengroep / familie naar het stadion. Dan is een deel van de NAC-cultuur al verloren..,
En ze gaan in Amerika echt niet wakker liggen van een paar spandoekjes en wat spreekkoren in Breda…
Het is wat Da Pope zegt: je kunt nu maar 1 keer goed kiezen en dan maar ‘better safe than sorry’. We hebben qua AD’s en TD’s al te vaak verkeerd gekozen / gegokt. Die fout moeten we juist bij aandeelhouders niet maken. De afgelopen jaren hebben laten zien waarom…

7   7  
Die ne gast

@TIP / geelzwartwit
Jullie willen te graag sportief succes zien en grijpen elke investeerder aan die geld meeneemt.
Ik zie NAC ook liever weer Europees spelen, maar kan er ook mee leven als er jaren lang sportieve malaise is. Ook dat hoort bij NAC. En daar kan je ook iets leuks van maken, kijk maar naar cultclub Telstar. Zolang ik maar het gevoel heb dat het ‘mijn’ club is. En dat gevoel heb ik absoluut niet bij een Amerikaanse eigenaar. En dat ‘mijn club’ gevoel is ook echt onderdeel van de NAC-cultuur.
Ik kies liever voor Telstar dan voor Vitesse…

8   6  
Kinderkaartje

@Die ne gast


"We hebben qua AD’s en TD’s al te vaak verkeerd gekozen / gegokt. Die fout moeten we juist bij aandeelhouders niet maken"

Alleen ligt het net iets anders; wij kunnen die keuze helemaal niet maken. Er valt voor ons niets te kiezen, tenzij jij er een van de grote drie bent.

NAC is geen meningen democratie, maar een bedrijf waarvan de aandelen in handen van een kleine groep zijn. Hoe erg we het ook allemaal vinden, dat zal niet veranderen.

Blijkbaar omdat ONS NAC/ Project 076 niet voldoende heeft weten te overtuigen. Hoe erg ook, dat zijn de feiten.


"Zolang ik maar het gevoel heb dat het ‘mijn’ club is. En dat gevoel heb ik absoluut niet bij een Amerikaanse eigenaar"

Maar dat gevoel had je wel bij de huidige aandeelhouders, dan?

0   6  
NAC!!!

Er zal heus wel bijgepraat worden voor het “gouden aandeel” aan bod komt.
Mijn inziens is een goed overleg en duidelijkheid op papier zeer belangrijk om de cultuur binnen NAC te handhaven.

Dit zoals:

Bier blijft vloeien.
Scc prijzen reizen niet de pan uit.
Sfeer maken de supporters geen dansende trutjes of zo
Bourgondische achtergrond blijft
Enzo kan je nog wel even doorgaan.

Lijkt me over te praten en te onderhandelen.

Maar nogmaals, we weten niet wat er achter zit. Misschien is het Stewart die iets losgemaakt heeft bij iemand in Amerika. Bv een voetballiefhebber.

Maar laten we niet te snel van stapel lopen. Een inlichting vanuit hun of NAC vindt ik zelf een gemanierde gang van zaken.
Tenslotte zijn wij wel waar NAC voor staat. De supporters brieven van alles lijkt me wel netjes.
Zaken die op papier staan maken dan zaken sterk!

1   5  
AP

Even een out-of-the-box idee. Waarom deze partij niet via NOAD aan tafel zetten met Project076? Afspraken maken waarbij de investeerder kan werken aan een goed rendement (want daar gaat het om), maar waarbij Project076 zorg draagt voor extra investering in de jeugdopleiding, toezicht houdt op het cultuurhandvest en de binding met de regio?

Hierdoor worden supporters en sponsoren betrokken/vertegenwoordigd bij de deal (wat ze verdienen gezien de loyaliteit van de afgelopen jaren) en kan de investeerder voldoende draagvlak creëren bij haar komst.

Utopie? Who knows

3   4  
Die ne gast

@Kinderkaartje
Ja, ook bij de grote drie had ik nog steeds het gevoel dat NAC mijn club is, omdat zij vaak genoeg in hun dagelijks leven aangesproken zijn op NAC. Door sponsoren, supporters, journalisten en anderen met wie zij zaken doen. Ook zij hebben beslissingen genomen uit (supporters-)emotie.
Een Amerikaanse aandeelhouder heeft voor mij te veel afstand tot de dagelijkse reuring bij de club om ze tot ‘mijn club’ te kunnen rekenen.

Laad alle berichten na dit bericht in