Wij gaan niet opzij

FC Emmen, de ploeg in vorm uitgebreid onder de loep

Thiestemberg

In de halve finale van de play-offs wacht NAC een zware opgave. FC Emmen is de tegenstander en laat dat nou net de club zijn die in de tweede seizoenshelft uit de dood is opgestaan en uiteindelijk directe degradatie wist af te wenden. Echter is FC Emmen ook niet onverslaanbaar en is NAC zelf ook in goede doen. In dit artikel nemen we FC Emmen wat uitgebreider onder de loep.

Een ploeg in vorm

De vuistregel die vaak wordt gehanteerd door trainers die als einddoel handhaving voor ogen hebben, is de grens van 34 punten. Als dit aantal wordt behaald, is handhaving (zo goed als) zeker. Dit seizoen lag deze grens in de praktijk nog een stuk lager, nummer vijftien van de ranglijst RKC had aan 30 punten genoeg om zich hand te haven. Op doelsaldo bleef die ploeg onze aankomende tegenstander FC Emmen nipt voor. Het bijzondere is echter dat FC Emmen van haar 30 totaal vergaarde punten, zij er maar liefst 24(!) in de laatste vijftien duels behaalde. Dit met als resultaat dat FC Emmen over 2021 genomen op een keurige zevende plek staat, een positie die over een heel seizoen recht geeft op een play-off plek Europees voetbal.

Smaakmakers Pena en de Leeuw

De eerste negentien wedstrijden van het seizoen was het dus bar en boos in Drenthe. Dat is nu echter minder van belang. NAC zal moeten afrekenen met FC Emmen in haar huidige vorm. Wie opvallen in de statistieken van de Emmenaren zijn aanvallende middenvelder Sergio Pena en spits Michael de Leeuw. Beide spelers kwamen in de tweede seizoenshelft acht keer tot scoren en waren daarmee voor ongeveer driekwart van de goals direct verantwoordelijk. Samen met de technisch vaardige flankspelers Frei en Adzic die in de winterstop werden gehaald, maken zij FC Emmen een gevaarlijke ploeg die makkelijk de goal weet te vinden. Ook middenvelder Jari Vlak die overkwam van Volendam is een schot in de roos gebleken. Onze spion noemde hem al de generaal op het middenveld, omdat hij een grote sterke speler is die altijd vooruit voetbalt en combinaties aangaat. Daarnaast zorgt hij ook voor een extra stukje diepgang. 

De succesformule van Dick Lukkien.

FC Emmen wist drie seizoenen geleden als subtopper in de Jupiler League via de play-offs te promoveren. In de Eredivisie eindigde ze vervolgens als nummer veertien en als nummer twaalf.  Dit seizoen was de start dus belabberd maar presteerde FC Emmen na de winsterstop als subtopper. De constante factor in het hele verhaal is ongetwijfeld Dick Lukkien met zijn staf. De trainer speelt al jaren in grote lijnen op dezelfde manier en elk jaar weet hij nieuwe spelers goed in te passen in zijn al bestaande systeem. Daarnaast is de basis van zijn ploeg ook al lang hetzelfde. In het promotiejaar speelde hij met Bakker, Bijl, Cavlan Veendorp, Ben Moussa en de Leeuw, wat al zes spelers in de basis zijn die nu ook (grote delen van het seizoen) als basisspeler hebben gespeeld.  In vergelijking met NAC is dat aantal des te indrukwekkender. Mounir El Allouchi is namelijk de enige speler die er in het seizoen 2018-2019 al bij was als basisspeler.

Als we die formule dan verder ontrafelen zien we dat FC Emmen vaak in het door Oranje van 2010 gestijlde 4-2-3-1 speelt:

           Verrips
Bijl, Araujo, Bakker, Cavlan
     Bernadou, Vlak
     Frei, Pena, Adzic
         De Leeuw.

Defensief gezien staat er met Araujo en Bakker een solide blok. De lange en sterke Nick Bakker vult zijn wat kleinere compagnon Araujo prima aan. Ze beschikken beide over een gezonde dosis duelkracht en weten directe tegenstanders vaak vakkundig uit te schakelen. Ballen achter de verdediging zorgen nog wel eens voor problemen, maar daarover later meer. Vleugelverdedigers Cavlan en Bijl excelleren vooral in aanvallend opzicht, maar kunnen verdedigend in de één op één duels nog wel eens geklopt worden door hun directe tegenstander. Op doel heeft Emmen er goed aan gedaan om in de winter Michael Verrips te huren en hem ten faveure van Telgenkamp en Wiedwald eerste keeper te maken. Dat heeft achterin voor de nodige rust gezorgd.

In haar laatste vijf wedstrijden (en het merendeel van de tweede seizoenshelft) had FC Emmen meer balbezit dan haar tegenstander. De verdediging is opbouwend prima in staat om voetballend de oplossing te zoeken. Het controlerende blok speelt hier echter ook een belangrijke rol in. Fel bij balverlies en rustig in balbezit zorgen Bernadou en Jari Vlak (en Ben Moussa) ervoor dat FC Emmen niet snel de controle verliest en ook vanuit de omschakeling snel de voetballende optie vooruit kan vinden.

Tot slot de aanvalslinie. Pena en de Leeuw springen er zoals eerder vermeld qua statistieken het meest uit. Pena schiet uit alle hoeken en standen op goal en is daarna ook nog eens creatief in het bedienen van zijn medespelers. De Leeuw is een echte goaltjesdief die niet heel veel balaanrakingen nodig heeft om toch gevaarlijk te worden. Daarnaast scoorde hij in zijn gehele carrière zes keer tegen NAC, wat ons een van zijn favoriete tegenstanders maakt. FC Emmen houdt de bal dus relatief makkelijk in de ploeg. Het doel is om een van de drie creatieve aanvallende middenvelders te bereiken, die mogen dan aanvallend hun gang gaan. Naast Pena beschikt ook Frei over de nodige creativiteit. Zijn collega op de linkerflank is echter beter in vorm. Luka Adzic is sinds de winterstop terug in FC Emmen en scoorde in twaalf duels drie keer. Daarnaast maakte hij ook buiten zijn goals indruk met dribbels en slimme combinaties. Buiten dat zij hun voornaam delen lijkt hij in zijn spel wat op Luka Ilic.

Mogelijkheden voor NAC

FC Emmen heeft de organisatie dus redelijk staan. Dat is dan vooral het geval in het open spel. Een van de zwaktes van de ploeg kwam tegen FC Groningen pijnlijk bloot te liggen. Bart van Hintum kon de 0-1 vrij makkelijk binnen koppen uit een standaardsituatie. Ook de tweede goal is afkomstig uit een standaardsituatie. Nu moet gezegd worden dat Arjen Robben een listige variant uit zijn mouw schudde, toch neemt dat niet weg dat Da Cruz vanaf vijf meter nagenoeg vrij kan binnenschieten. NAC scoorde in de slotfase van het seizoen niet bijster veel uit het open spel, toch zou je ook kunnen stellen dat we met onze grote spitsen (welke van de twee dan ook mag starten), Adilehou en Hendriks wel degelijk gevaarlijk zijn geweest uit standaardsituaties. Dit in combinatie met de goede trap van El Allouchi zou zomaar eens een gevaarlijk wapen kunnen worden in Drenthe.

De andere twee goals die FC Groningen scoorde kwamen uit steekballen (hoog en laag) achter de verdediging. Araujo en Bakker hebben in veel situaties niet de draaicirkel en (of) de snelheid om te anticiperen bij ballen die achter de verdediging vallen. Dit betekent dat van Hooijdonk (of Bilate) het in de directe duels heel lastig kan gaan krijgen. Echter is er voor de spitsen en andere beweeglijke jongens rond de spits voldoende kans om met een loopactie gevaarlijk te worden. Dit wordt eens te meer aangesterkt door het feit dat Cavlan en Bijl (zeker als Emmen op achterstand komt) vaak heel hoog op het veld staan en dus ook geen ondersteuning kunnen bieden.

Al met al is FC Emmen dus een geduchte tegenstander. Naast de wedstrijd tegen FC Groningen verloor FC Emmen alleen van Ajax in de laatste twaalf duels, een ploeg waar bijna geen enkele Eredivisieclub zich fatsoenlijk tegen kan verweren. Toch liggen er zeker kansen, buiten het tactische aspect is de druk die de play-offs met zich meebrengt voor de Eredivisieclub vaak nog net een stukje zwaarder. Laat ons in de poll hieronder weten wat voor wedstrijd jij verwacht!

De wedstrijd donderdag verloopt als volgt:
Bron:
B-Side Rats
21 Reacties
41   7  
Nummer39

Voor mij is het op een aantal poppetjes na dezelfde ploeg die de eerste 20 wedstrijden niks gewonnen had. In de daaropvolgende 20 wedstrijden speelde Emmen 'zonder druk' en was in feite elke winstpartij, en elke klassering hoger dan 18e, meegenomen. Nu komt er donderdag druk bij kijken, misschien werkt dit in ons voordeel? Bij NAC was er dit seizoen altijd druk, op technisch gebied maar ook zeker over de wanvertoningen (laatste 4 wedstrijden daargelaten) op het veld.

Ik denk dat NAC dit elftal wel ligt. We moeten niet gaan doen alsof het Barcelona is. Bovendien in de belangrijke potjes staan we er dit jaar altijd (Volendam jl. De Graafschap thuis, Almere thuis). Waarom zou het nu anders zijn? Laat dat Emmen maar het spelletje maken, het is ook maar 1 wedstrijd he. We hebben genoeg gasten die er ons door heen kunnen slepen !!

Nou kom op, opvreten die gasten, aan de supporters ligt het niet. Hup NAC!!

41   7  
Nummer39

Voor mij is het op een aantal poppetjes na dezelfde ploeg die de eerste 20 wedstrijden niks gewonnen had. In de daaropvolgende 20 wedstrijden speelde Emmen 'zonder druk' en was in feite elke winstpartij, en elke klassering hoger dan 18e, meegenomen. Nu komt er donderdag druk bij kijken, misschien werkt dit in ons voordeel? Bij NAC was er dit seizoen altijd druk, op technisch gebied maar ook zeker over de wanvertoningen (laatste 4 wedstrijden daargelaten) op het veld.

Ik denk dat NAC dit elftal wel ligt. We moeten niet gaan doen alsof het Barcelona is. Bovendien in de belangrijke potjes staan we er dit jaar altijd (Volendam jl. De Graafschap thuis, Almere thuis). Waarom zou het nu anders zijn? Laat dat Emmen maar het spelletje maken, het is ook maar 1 wedstrijd he. We hebben genoeg gasten die er ons door heen kunnen slepen !!

Nou kom op, opvreten die gasten, aan de supporters ligt het niet. Hup NAC!!

13   0  
Mmm

Gewoon winnen! Wij zijn Nac en wij kunnen dit! Zondag lekker feest vieren op de grote markt. Hup Nac!!!

5   0  
The Cosmic Gate

Omdat het moet , vind / hoop / denk ik echt dat NAC gaat winnen maar gaat echt spannend worden....mocht het dat nu nog niet zo zijn

Dammnnn wat is dit spannend

19   2  
Bart

Ik ga eerlijk zijn maar, ik ga niet met een heel goed gevoel naar donderdag toe.. Emmen heeft ontzettend veel vertrouwen en is ontzettend sterk in aanvallend opzicht.. de leeuw scoort vrijwel altijd tegen ons en hun beste buitenspeler staat tegen Schouten wat onze minste verdediger is.. bilate en Sydney gaan allebei weinig aan de bal kunnen komen en om deze wedstrijd in te gaan met het idee vanuit standaardsituaties moet het gebeuren lijkt me een hele lastige opgaven! Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en we gaan gewoon moeten strijden tot de laatste seconde en wie weet mogen we zondag aantreden tegen NEC of Roda! Maar misschien zijn het de zenuwen die de overhand nemen! hopelijk gebeurt dit ook bij de spelers van Emmen! HUP NAC💛🖤

6   5  
Kopspion

Toch ben ik er nog wel bang voor hoor …..
Eigenlijk zouden wij bij een gelijkspel met goals ook door moeten gaan omdat het maar 1 wedstrijd betreft en tegen een hoger geplaatst team spelen
Of het had op neutraal terrein gespeeld moeten worden met evenredig publiek van beide teams
En anders bij gelijkspel nog een tweede wedstrijd in Breda

6   0  
SjorsNac

Tja ook niet een heel goed gevoel, kleine kans dat we winnen vrees ik. Maar toch, het is zeker niet onmogelijk, dan denk ik vooral aan het bekertoernooi van een tijd terug.

17   3  
Theoden King

Ik kan deze poll niet invullen, omdat ik werkelijk geen idee heb. Alle opties behoren tot de mogelijkheden.

Eén ding weet ik zeker: als we het niet redden moeten we volgend seizoen op een directe promotieplaats eindigen. Die spanningen rondom plee-offs zijn niet gezond voor een mens.

15   0  
Krenk

Ik word tijdens een reguliere KKD wedstrijd tegen pak 'm beet Dordrecht of jong AZ al helemaal gestoord van de spanning, laat staan morgen om 21:00 u!

Laat ik eerlijk zijn. Zij zijn de favoriet, eigenlijk alles spreekt in het voordeel van Emmen. De reeks, de kwaliteit van het elftal en het thuisvoordeel, maar als het ons toch eens meezit door een bal op de paal, een rode kaart of een afgekeurde goal en we winnen die pot! Dan zondag nog eens een kleine stunt en ik kom een week niet thuis!

Hup NAC!!

14   3  
scheppioni

Wanneer we hun duidelijke zwakte bloot leggen, winnen we met 0-3 !
Speel je hen in de kaart ...... dus NAC !!!

7   1  
Noord Mokumse NAC'er

Morgen rond dit tijdstip sta ik bij de Lidl in de rij om volle bak Kordaat in te slaan.

Tijd gaat echt traag...

13   5  
Cees-2

Ik verwacht dat Emmen op een solide en degelijke manier NAC de baas blijft. Als Emmen met zijn verstand (gereserveerd) speelt is er weinig te halen voor NAC zo vrees ik. Hopelijk heb ik het mis. Tactisch sla ik de Emmen-trainer hoger aan de de NAC-trainer.

4   1  
fvf6

NAC moet uitgaan van eigen kunnen en zich dus niet aanpassen aan mm . Gewoon doorgaan in de flow waarin NAC nu zit en niets veranderen . Ik zie NAC stunten en de finale halen , en als die dan in Breda wordt gespeeld met mogelijk 4000 sfeer brengende supporters in het stadion en een kleine 10.000 daarbuiten zie ik NAC promoveren COME ON NAC.

8   1  
Ernie

Je kan er eindeloos over blijven lullen, maar het is gewoon een wedstrijd waarin alles mogelijk is.

7   1  
Mick j

Mocht Nac winnen van Emmen
dan schuilt het gevaar in de overwinningsroes tegen NEC
Men is dan overtuigd van winst
zeker weten achter in de hoofden
speelt zoiets .
Ben bang voor onderschatting ,
ach hier hebben we toch pas
van gewonnen .

9   0  
Lamington

Lang verhaal kort: 1x meer scoren.

5   0  
NAC4Ever

Verwacht dat de winnaar het zwaar heeft gehad. Heb wel alle vertrouwen dat we het er in zit.
Come on NAC!

1   9  
Hupstein

@fvf6

Uitgaan van eigen kracht durft en kan steijn niet!

Met als gevolg weer geen promotie...blijven met dure spelers zitten die dit seizoen niet direct gepromoveerd zijn geen periode....

Je ziet de bui al aankomen.....fail....

11   0  
Gampel

Thx BSR... , leuk en goed geschreven stukje, heerlijk om te lezen!!

1   3  
Johnny1912

@hupstein

Droeftoeter, we hebben niks te verliezen donderdag. De druk ligt bij Emmen die moeten.

Promotie is belangrijk, maar de kans met zon tegenstander zit de kans er ook dik in dat het niet lukt.

Dan met zn alle er alles weer aan doen om er volgend jaar weer te staan! Maar eerst donderdag alles geven met zn alle.

2   0  
Peter

Druk bij Emmen en ons is hetzelfde. Wij moeten ook, onzin die kreet van zei moeten en wij mogen.

1   0  
Lamington

Iedereen lijkt er weer net zo in te vertrouwen als 14 maanden gelede. Toen NAC wel even de finale van de beker ging halen..

RKC, Fortuna, Heracles, VVV, Heerenveen, dat zijn de laatste winstpartijen van Emmen. Niet allemaal heel flauw.
Ze spelen thuis en met een zwik boeren uit de omgeving op de tribune. Daar heerst geen druk. Die zal er overigens vast wel zijn, maar ik vermoed dat lijfsbehoud en een honger om de tegenstanders uit de kkd te verscheuren daar de boventoon voeren. Die hebben bloed geroken en dat smaakt naar meer. NAC moet echt met de beste beide benen uit bed stappen morgen en ik hoop.. IK HOOP dat de staf de béste opstelling om Emmen te bestrijden en te verslaan in het veld heeft staan bij de aftrap. En iedereen gedreven als 'een 33' in de startblokken staat.

Hup NAC!!

Laad alle berichten na dit bericht in