Overal waar we komen

Gras Rat Verlegh Stadion op de proef

Praatpapegaai

NAC heeft al jaren een zeer goed beoordeelde grasmat in het Rat Verlegh Stadion liggen. Dit dankzij de grasmeesters van Hubra Fieldmanagement. NAC gaat nu samen met sponsor Oreon, een Led-ontwikkelaar, en de Hogere Agrarische School onderzoek doen met het stadiongras in Breda.

Gezond gras blijkt een wortel van vijf centimeter nodig te hebben (schrijf die maar op je 'random feitjes bij borrels' lijstje), maar in het Rat Verleghstadion hebben we wortels van 9 centimeter. Bovendien lijkt het gras sneller dan op andere plaatsen te herstellen, nadat er een pot voetbal op gespeeld is.

Oreon wil dit nu op wetenschappelijk verantwoorde wijze vast gaan leggen. Buiten stadions wordt er al behoorlijk wat onderzoek gedaan, maar nog nooit eerder op een plek waar dat ook daadwerkelijk nodig is. 

In het stadion is er een hoek vrijgegeven voor de proef waar permanent schaduw aanwezig is. Op dit plekje van acht vierkante meter zal een proefopstelling staan met Led verlichting. Hier zal de huidige HPS-lamp staan die hitte uitstraalt naar het gras, maar ook een watergekoelde ledlamp die geen hitte uitstraalt maar de volledige temperatuur van het gras kan reguleren. Daarmee kan het gras het hele jaar op dezelfde temperatuur gehouden worden. Oreon denkt dat het gras daar sterker van wordt en sneller zal herstellen. 

Tot december zal de opstelling blijven staan. Daarna zal deze verplaatst worden naar een andere plek om te kijken of de resultaten overeen komen met elkaar. 

Bron:
B-Side Rats, BN DeStem
Terug naar overzicht
8 Reacties
97    
Adebayor

Dus ze hebben toch een opstelling gevonden die tot het eind van het jaar kan blijven staan.

11    
Theoden King

Hmmm, dus aan onze grasmat ligt het niet.

9    
Aspo

Dat onze grasmat zo goed beoordeeld wordt, heeft misschien ook te maken met al die kunstgrasvelden. Maar goed dat dit nu een keer wetenschappelijk onderzocht wordt in de praktijk i.p.v. in een laboratorium...

97    
Adebayor

Dus ze hebben toch een opstelling gevonden die tot het eind van het jaar kan blijven staan.

16    
Marti

Het gras van d’n Bras , NAC heeft gewoon een 1 ste klas grasmeester ,

10    
scheppioni

Never nooit kunstgras in BREDA !
Zo hoort het ......

4    
Wanny

NAC is tenminste nog een echte voetbalclub met gewoon gras. En staanplaatsen.

1    
Karin

Super mooie grasmat hebben wij. Vakwerk hoor. Trots op.

0    
EDM

Hoe zou dat er uit zien, tijdens wedstrijden?

Laad alle berichten na dit bericht in