Wij gaan niet opzij

Het dinsdag dilemma #1

Thiestemberg

Vandaag, dinsdag 14 september, proberen wij iets nieuws op de site: Het dinsdag dilemma. Elke week een interessant vraagstuk/dilemma met betrekking tot NAC. Nu we in een aandelenverkoop zitten leek dat ons een mooi onderwerp voor het eerste dilemma. Deze post is bedoeld als pilot. Heb je feedback, laat het ons dan vooral weten!

Weet jij een leuk NAC-dilemma die je met ons wil delen? Stuur deze dan naar [email protected] en wie weet komt jouw dilemma binnenkort voorbij.

Hoe zie je NAC het liefst de komende jaren?
Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
80 Reacties
148    
Gilze

Goeie vraag, is er geen middenweg mogelijk? NAC Breda met iets meer geld en dan gewoon plek 10 eredivisie, met een uitschieter naar boven en af en toe naar beneden;)

-66    
Bertus076

NAC City FC is wel een gave naam…

95    
Mitchel

Op dit moment is NAC kut. Maar het is nog altijd wel MIJN kut NAC.

148    
Gilze

Goeie vraag, is er geen middenweg mogelijk? NAC Breda met iets meer geld en dan gewoon plek 10 eredivisie, met een uitschieter naar boven en af en toe naar beneden;)

-37    
Naccc4ever

Hahahahah top drie aanvallen in de eredivisie zen we wakker!!!! Denk dat we eerst is van de onderste regionen van de kkd afmoeten man man man

41    
Hoge Vucht

Wtf. Ik was oprecht verbaasd om de testuitslag te zien. Ik ben verliefd op nac, nac city is commercie en verliest haar aantrekkingskracht..

0    
Hoge Vught

Ok 118 stemmen zie ik nu. Ik heb nog hoop.

26    
BATI

Ik wil een stabiele organisatie met de juiste (goede) mensen op de juiste posities. Dat komt de rest vanzelf wel.

45    
since1912

Een wijs man zei ooit: je kunt geen voetballiefhebber en NAC-supporter tegelijk zijn.

Het maakt me geen reet uit waar die kutclub op de ranglijst staat, zolang het maar mijn eigen kutclub is.

23    
die ne gast

Wtf?
Zijn er serieus zoveel mensen die NAC liever als een commercieel gedrocht zien met wat sportief succes ipv NAC als kutclub / cultclub??

24    
Tip

Ja hoor , prachtig jaren in de keuken. We hebben ooit al wedstrijden gespeeld voor 1500 toeschouwers. Betaald voetbal is topsport en dan gaat het om winnen en het hoogste bereiken. Als we het best gaan vinden om jaren in die kut keuken tegen tweede elftallen te spelen dan kunnen we er m.i. beter mee kappen.

12    
Scarface

En ik maar denken dat het dilemma iets met 69 te maken zou hebben :P

40    
Scheids!

Toen de naam van NAC naar NAC Breda veranderde viel daar niemand over, omdat Breda uiteraard best geassocieerd mocht worden. Daarbij was NAC van een zekere ondergang gered en kabbelde we nog velen jaren voort onder de ene naar de andere labiele eigenaars/ management.
Als mijn club NAC een toevoeging krijgt aan de naam en het zou daardoor van de ondergang bespaard blijven met zelfs uitzicht op beter voetbal en accommodatie , dan zou ik daar minder moeite mee hebben dan een stabiele middenmoter te worden in de KKD!
De identiteit van een club wordt voor het grootste deel bepaald door de supporters van de club én de stad waarin de club zich bevindt.
Ik denk dat een pak m beet RBC of sc Wageningen hier nu voor zou tekenen!
Let wel, ik heb eergevoel en heb de grootste sentimenten , dus ben het liefst supporter van NAC, maar niet met de dreiging dat deze naam met club en al verloren gaat!

14    
NAC4Ever

Leuk onderdeel.

Ik kies dan toch voor het tweede. Maar zie het liefst NAC in geel/zwart stabiel in de Eredivisie met één keer in de zoveel jaar een uitschieter in de vorm van meedoen om Europees voetbal.
(Enigzins realistisch bekeken. Want natuurlijk zie ik ons het liefst ieder jaar landskampioen worden).

15    
PietP

Feedback:
Misschien uitleggen dat de opties van het dilemma bewust twee uitersten zijn.
Wordt niet echt begrepen gezien de duimpjes voor Gilze.

20    
D'n Reem

NAC verliest door het gezwalk in beleid en überslechte voetbal ook zijn aantrekkingskracht als voetbalclub. Het doet gewoon teveel pijn als je ziet hoe waardeloos de club nu is. Dus laat die investeerde met 30 miljoen maar gewoon komen. De identiteit van de Bredanaar gaat er echt niet door verloren.

4    
Gilze

Dat hoeft niet perse Piet, mensen kunnen ook gewoon op 1 van de 2 stemmen en het vervolgens eens zijn met mijn reactie;)

13    
HIAed

Ik leg dit dilemma voor aan mijn zoon van 14 en had oprecht geen idee wat hij zou kiezen. Hij kiest voor 'gewoon NAC en niks anders'. Mooi man.

3    
Een ander geluid

Leuk verzonnen Bsr !
Allebei de stellingen wil je eigenlijk niet.
Beter voetbal met behoud identiteit wel.
Op zeker dat > 90% daarvoor gaat.

-5    
Frank

@gilze

"Gewoon" tiende? Als je de afgelopen 30 jaar bekijkt eindigt NAC gemiddeld op plek 14 van het betaalde voetbal.

En hier lees je reacties als ' vijfde club van NL'. Dan ben je realiteitszin kwijt

En we weten allemaal dat het grootste merendeel ook komt als het Fujifilm FC wordt en hoog van de toren roept bij succes wat zo behaald wordt.

Sterker nog: misschien raak je met een sponsornaam al die stoere boys wel kwijt, die stonden te rellen na NEC thuis en al die beschamende momenten en heeft de club echt toekomst

28    
Bertus

Wat een onzin liever in de krochten van de eerste divisie spelen dan om de prijzen meedoen.
GROTE ONZIN!
Als sportman speel je toch altijd om te winnen en om het hoogt haalbare en dat wil je als bestuurder en supporter toch ook.
Zou NAC nu écht NAC niet meer zijn als er City of wat dan ook voor of achter staat, flikker op met die onzin.
NAC zit toch in je hart?
Wat is een deel van het NAC publiek toch conservatief en snel tevreden, op deze wijze komen we nergens.
Echt lomp en kortzichtig sommige reacties.

39    
Boeimeer

Ik ga er gewoon voor uitkomen: ik kies liever om een grote financier te vinden die ons weer stabiel maakt en we goed voetbal kunnen zien. Ik geloof er niet zo in dat er op supportersvlak heel veel verandert qua sfeer tijdens de wedstrijden als we opeens een grote geldschieter krijgen. Dat is voor mij het belangrijkste. Als die geldschieter een mascotte wilt dan mag hij dat van mij, daar wordt de sfeer niet minder door. Er gaat geen biertje minder om gedronken worden en iedereen blijft kut roepen. Die extreme houding dat alles wat commercie is, kut is gaat je uiteindelijk nekken. We redden het niet meer met onze lokale sponsoren hoe goed die het ook bedoelen.

-17    
Hont

Ik hou van NAC omdat NAC is NAC.

NAC is een club van de mensen. NAC is cult(uur). NAC is bier drinken en kut roepen. Zeg nou eerlijk welke andere club heeft een vergelijkbare spreuk over de clubcultuur?

NAC verkopen voor glory, daar pas ik voor. Je verkoopt je ziel. Ik zie dit echt als doemscenario.

Mensen die dit wel aantrekkelijk vinden raad ik vooral aan om voor Ajax, Chelsea of PSG te worden. Maar blijf van mijn club af!

24    
Geelzwartwit

Als je nu niet binnen no time aansluit bij de vaste top 12 van de ere wordt het gat veel te groot en blijf je vanzelf hangen in de kkd. Met alle gevolgen vandien.. Minder budget en te hogw vaste laten... Begrotingstekorten.. Op een gegeven moment valt er niks meer te zeiken of klagen. Want dan is er niks meer.

Wellicht beseft niet iedereen dat NAC vanwege hoge lasten zo snel mogelijk terug moet naar de ere.

Ik heb liever dat NAC blijft bestaan.
Als de supporters ludiek blijven en ik in Breda naar NAC kan blijven gaan boeit het mij niet als het Red Bull NAC heet. Wellicht komt Angelino dan ook ooit weer eens terug.

2    
Nep Han

Na regen komt altijd zonneschijn. Neem een voorbeeld aan Sparta. Ook jaren lang lopen ploeteren. Nu geen hoogvlieger, maar wel stabiel eredivisie, en op een plek waar ik tevreden mee zou zijn voor NAC.

Nu voor een snel resultaat kiezen en je identiteit verliezen, eeuwig zonde. (Stel dan hè haha)

-24    
BREDA 1965

er zijn nou al teveel nepsupporters in het stadion en op deze site die niks snappen van wat NAC eigelijk is en betekent.Met redbull nac worden er dat nog meer.Nee,gewoon normaal blijven doen,wij zijn NAC,dus nog liever jaren in de kkd dan idd je ziel verkopen

9    
H.V.M.

Deze eerste aflevering van het 'dinsdag dilemma' is meteen een loodzware.
Het voelt alsof je een keuze moet maken tussen een duivel of een heks!
Beiden zijn waardeloze opties.
Van het 'dinsdag dilemma' worden we dus niet vrolijk, maar het is inderdaad wel een interessant vraagstuk!
Zeker nu we bijna de bodem van het betaald voetbal hebben bereikt.
Niet iets om als Fan trots op te zijn.
We kunnen bijna beter iedere wedstrijd de vlag half stok ophangen!
Ik zie het niet gebeuren, maar jarenlang anoniem door ploeteren in een divisie, die méér te maken heeft met keukens dan met voetbal vind ik sowieso een zwaar belabberde optie.
Uiteindelijk zou dat ook de ondergang van NAC betekenen.
Deze eeuw is er veel veranderd in het voetbalwereldje.
Stilstaan betekent achteruitgang.
Een overname door een 'rijkaard' is op het eerste gezicht ook niet iets om vrolijk van te worden.
Desondanks zie ik dat liever dan dat we uiteindelijk bierzuipend, met z'n allen in de KKD ten onder gaan.
Feit blijft natuurlijk dat we beide opties eigenlijk helemaal niet willen.
Kiezen uit twee slechte leidt uiteindelijk ook tot niets.

11    
PN

Mits in het vertrouwde zwart-geel en nog altijd onder het motto Nooit Opgeven Altijd Doorgaan / Bier Drinken & Kut Roepen? Absoluut NAC City FC. Want nog een paar jaar op deze manier KKD is einde verhaal. Langeleegte Revisited.

8    
Tip

De verdeling 60/40 moet je wel nuanceren. Mensen die hier stemmen zijn niet representatief voor de complete groep NAC supporters. Als je dit onderzoekt bv. onder alle seizoenkaarthouders krijg je andere getallen. Het enige wat je kunt concluderen is dat veel Bsiderats lezers (zogenaamd) liever in de keuken blijven dan …….. En dat was en is te verwachten.

18    
Breda_076

Lastig dilemma. Leuke rubriek! Ik kom inmiddels zo’n 15 jaar bij NAC en kan mij dus voorstellen dat de generatie die al zo’n 30-40 jaar bij NAC komt niet moet denken aan het idee dat je een Red Bull NAC krijgt of een NAC City FC.

Echter denk ik dat het voor de club het beste zal zijn om een investeerder erachter te zetten. We willen toch niet nog jaren het lachertje van de Keuken Kampioen divisie zijn? Of door de rest van NL vergeten worden? Uiteindelijk in een stadion waar 19.000 man in kan voor 1.000 man spelen? Of erger nog, NAC failliet laten gaan? We willen toch het beste voor de club?

Wat hierboven beschreven staat klopt. Met onze lokale sponsoren redden we het meer. Er moet structureel iets veranderen. Drastisch. Hoe pijnlijk dat voor sommige ook zal zijn. Je zult denk ik in deze met je tijd mee moeten.

15    
Vlaai

Inderdaad leuke rubriek en lastig dilemma. Nu zo’n 40 jaar NAC in mijn leven en sinds internet praktisch dagelijks op bsr en soms derat. Ik roep al jaren om een grote investeerder want zo door gaan betekent zinkend schip. Daarnaast vind ik de kkd steeds lastiger te pruimen. Uiteraard behoud ik ook liever NAC als naam en vond destijds de toevoeging Breda al ruk. Toen de naam Almere city erbij kwam vond ik het ronduit bespottelijk om je club zo te noemen. Maar vandaag de dag zou ik Red bull nac al kunnen accepteren als we daarmee terug naar linker rijtje ere kunnen. Daarom optie 1

13    
Noad1976

verkopen die hap en topsport klimaat creeren op naar de eredivisie
of we nu nac breda heten of red bull nac zal me mijn reet roesten

6    
SjorsNac

Ik denk als je zo door blijft rommelen de club uiteindelijk binnen enkele jaren ten onder gaat, NAC moet naar de eredivisie. Er is al zo vaak geroepen dat NAC simpelweg verliesgevend is in de KKD en je dat geen jaren vol gaat houden, vorig seizoen niet gelukt dus dit jaar moet het gebeuren. Je begroting gaat steeds kleiner worden, stadion te duur, minder publiek etc kortom een zware negatieve spiraal.
Kijk ook naar ADO daar gaat het ook helemaal fout.

Je ziel verkopen als redbull breda dat niet, maar het gezeik om de club ben ik wel zo ontzettend beu, die ontslagen, financiële problemen etc. Ik wil gewoon een club die lekker meedraait in de eredivisie en af en toe misschien wel meedoet om europese playoffs, waar het ook een keer langer dan 2 maanden rustig is, je af en toe een echt parel als speler hebt waar je voor naar het stadion komt, dat is toch niet te veel gevraagd??????? Ik luister alle nac podcasts maar 9/10 is het een uur negatief gezwam en dat snap ik want er is nu eenmaal weinig positiefs te melden.-11    
Zippo

Geen paniek, zolang er geen trainer voor de groep staat van kaliber Henk ten Cate blijven we gewoon lekker ploeteren en nooit promoveren.

9    
RV

De mooiste NAC jaren waren voor mij toch altijd de jaren waar gevochten werd voor promotie of gestreden tegen degradatie.

Het minste wat NAC moet nastreven naar mijn mening is top 3 eerste divisie en alles wat daarboven is wordt geaccepteerd.

Nog jaren eerste divisie is echt het ergst denkbare. Ook daar gaat de identiteit en het imago aan kapot. Dan kun je op papier een cultuirhandvest hebben maar de mensen op de tribunes associëren zich daar ook niet meer mee. Je merkt het nu al om je heen op de tribunes en de supporters die je spreekt. De NAC supporter blijft niet komen als we vijf jaar op rij onderin spelen, dan gaan we inderdaad terug naar de jaren 80 en komt er misschien nog 5.000 man.

-11    
Scheppioni

Idd een middenweg !! Naam NAC is het prioriteit nummer 1 !! Never nooit geen reb bul of iets dergelijks ook al staat er dan BREDA nog achter !

17    
Sjef de gevulde [email protected] 1965

Welke ziel ? Onze club is helemaal na de klote word eens wakker man. Leuk dat romantische gevoel flikker toch op. Knaken moeten er komen en wij moeten weer met plezier na het stadion gaan. Dat Feyenoord of bijvoorbeeld Utrecht hier met knikkende knieën heen komt weer. Een kolkend stadion. Nee jij kiest liever voor nog jaren zo doorgaan zonder enig perspectief. Die ziel van onze club is al lang weg. Helemaal na de klote geholpen!!

2    
Badeend

Daar gaan we weer - als de uitslag niet bevalt, is de groep reageerders "niet representatief", maar als het andersom was geweest, was dit ineens een "krachtig signaal van de achterban, met een klein groepje afwijkende meningen waarbij die ook nog posten onder diverse nick names".

Hou toch op.

Dit is een héél duidelijk signaal. Bewust twee uitersten, meer dan 1000 reacties en nog steeds gaat de meerderheid voor "jarenlang geklungel in de KKD".

NATUURLIJK wil niemand dat echt. Maar wat de meerderheid (want dat is het) wél wil is een eigen identiteit en geen megalomane inhoudsloze Disney-experience of "uitnutting onbegrensde commerciële mogelijkheden". Die clowns hebben we vaak genoeg gezien door de jaren heen - en ze mochten steeds hun gang gaan omdat ze zo goed waren in her en der goedgelovige mensen stroop om de mond smeren. Ook omdat het heel gemakkelijk is, mensen willen ook heel graag horen dat er toekomst in NAC zit.

Ook de orakels die roepen dat je koste wat het kost "ambitieus" moet zijn (en dat het verafschuwen van de Disney-experience betekent dat je DUS niet ambitieus bent)(een complete misvatting of demagogie for dummies), doen exact hetzelfde.

Hierboven is het al geschreven, NAC heeft potentie maar is absoluut niet de "vijfde club van NL" (ook niet de achtste). Met jarenlang gedegen en stabiel beleid kan de club wel een eind in die richting komen. AZ laat zien hoe het moet, en de laatste jaren Heracles ook. Kleine stappen, vallen en opstaan. Dat kan prima in combinatie met het behouden van identiteit.

De uitslag van deze poll geeft hoop.

3    
Atleet

Maar wel roepen dat ze beter voetbal moeten zien …. Zolang je in de KKD blijft blijven er slechte wedstrijden bijzitten.
En dan komen de zeikers hier weer klagen.

6    
Johnny1912

Red Bull als investeerder zou top zijn met gewoon de eigen naam.

Leipzig is een genot om naar te kijken en er zit een enorm gezond sportklimaat en prachtige voetbalvisie in.

-6    
Maarten

Ik ben voor NAC omdat tvNAC is. Liever 10x laatste in de KKD dan 1x derde in de eredivisie met bijvoorbeeld NAC Redbull city. Verkoop nooit je ziel aan de duivel.

0    
NACHouten

Kom op zeg, als je voor de optie KKD stemt, wil dat niet zeggen dat je daar tevreden mee bent. Zeker niet zelfs. NAC moet naar de eredivisie en zo nu en dan de playoffs halen. Maar wel met het juiste fundament.

Dus niet snel geld ophalen door de ziel van je club te verkopen (want het blijft natuurlijk niet bij alleen een naamsverandering) en straks met een elftal te staan waar niemand zich mee kan identificeren (zonder garantie op succes) . Maar juist zorgen dat NAC weer een club wordt die herkenbaar is binnen en buiten het veld. En met gedegen beleid, komt succes vanzelf een keer (en ook dat is geen garantie)

11    
Chris W.M.

Gelukkig staat de clubnaam, clubkleuren, speellocatie etc niet te koop. Moet niet denken aan een Cardiff City scenario. In dit geval kies ik altijd voor de identiteit van de club.

Met de verkoop zal hopelijk een combinatie van de twee stelling bewerkstelligd worden; financiële impuls waardoor we een vaste speler in de Ere worden, mét behoud van de eigen identiteit.

0    
Sjakkie

Deel 12000 formulieren uit as vrijdag met deze vraag.

Hoeveel denken jullie dat er ingeleverd gaan worden ?
Zal maar een klein deel zijn.

8    
Ivo

We zijn hier als het goed is bezig met topsport en geen bezigheidstherapie. Je moet altijd het hoogste nastreven, en ik weet zeker dat als we weer naar de eredivisie gaan, dat de fanbase dan weer groeit. En zeker als je richting linkerrijtje eredivisie gaat. Dat kan je successupporters noemen, maar dat is nu eenmaal zo.

Op dit moment is NAC-supporter zijn een soort van SM, je moet dat maar net lekker vinden maar de meeste mensen houden er niet zo van. Het cultclub achtige van clubs als NAC en Sunderland heeft zeker zijn charmes maar op een bepaald moment moet het toch klaar zijn met de chaos en ellende en weer gepresteerd worden.

Ik zal blij zijn als de nieuwe eigenaar er is, als dat een Red Bull/Man City achtige constructie is kan ik daar niet echt mee zitten. Het is hoog tijd dat NAC eens volwassen wordt en dit amateuristische gebeuren achter zich laat. We zitten al jaren in een neerwaartse spiraal, allerlei spelletjes en gekonkel heeft de club naar de rand van de afgrond gebracht. Weg daarmee, NAC moet maar eens professioneel en volwassen worden.

4    
Bakfiets

@bsr

Het levert in ieder geval genoeg reactie op hahaha
Mooi dat het ook echt een dilemma is en er 2 uitersten zijn wat betreft keuzes. Dat zou ik zeker houden, anders hoef je dit niet op te starten. Leuk concept en nu kan ik op laagdrempelige manier mijn eigen mening spiegelen aan die van andere supporters.

0    
Stef stuntpiloot

Wellicht is het inderdaad handig om uit te leggen wat normaal gesproken het fenomeen ‘dinsdag dilemma’ is. Er komen nu allerlei reacties die onvoldoende in gaan op het dilemma en alleen naar het hier en nu (16e plek).

Dus: ik kies optie 2, doordat de eigen identiteit belangrijker voor mij is dan dat NAC een commercieel gedrocht gaat worden. Ik kan meer genieten van een Seuntjes die de longen uit zijn lijf loopt voor NAC, dan een reeks spelers die worden ingekocht om door te ontwikkelen en met veel geld verkocht worden (zie Manchester City).

2    
Dun Diëe

Deze discussie hoort net zo bij de club als de clubkleuren en clublied. Toen het nieuwe stadion kwam waren er ook twee kampen: de één die traditie wilde behouden en de andere die mee wilden in de vaart der volkeren. Het is natuurlijk mooi om te zien dat er in mindere tijden nog steeds zoveel support is voor de club. Maar die club kan niet oneindig blijven rommelen in de marge. Het is nog maar de vraag of het anti commerciële sentiment onder de achterban wat de club zo uniek maakt samen gaat met fatsoenlijke ontwikkeling en sportief succes. De laatste 30 jaar wijst uit dat het toch wel erg moeilijk is.

Hopelijk is er een tussenweg maar als het dan toch op buitenlandse investeerders aankomt, is het misschien maar beter om op te gaan in City group of Red Bull. Die zijn denk ik nog enigszins voor rede vatbaar als het om clubcultuur gaat. Als je met een megalomane buitenlandse investeerder in zee gaat is de kans op een Cardiff scenario veel groter.

12    
Mevr van beuningen

Gelukkig al 40 jaar naar NAC, ups en downs mee gemaakt. De mooiste waren toch echt begin jaren 90. Dit komt nooit meer terug. Ook al zou men dat willen. Maar stop toch eens met dat gedoe van dit en dat past niet bij NAC enz. Je moet gewoon met de tijd mee, of je nu wil of niet. We voetballen toch ook niet meer met een leren bal met een veter. En we betalen toch ook niet meer met guldens.... Kappen met dat gezeik, clubkleuren ok maar dat overdreven gedoe van sommige wordt je kots misselijk van.

1    
Pietjebel

Doe mij maar nac city of iets met Red Bull
Na alweer heel wat jaren in de kkd en toch zeker na maandag avond door paar jonkies helemal weggetikt te zijn ben ik dr wel klaar mee
Al was ik dat al een tijdje ieder jaar weer 1 a 2 nieuwe trainers ieder jaar weer een bak ellende
Bestuurlijk een drama wat maar niet ophoud en zo nog wel jaren doorgaat

WIJ 19000 MAN IEDERE THUISWEDSTRIJD VERDIENEN BETER

8    
Ivo

Het is mij overigens niet duidelijk waarom commercieel doorontwikkelen en het NAC-DNA zo haaks op elkaar staan. De clubkleuren, locatie, clublied staan niet ter discussie. Maar je moet wel met je tijd meegaan, jongeren zitten in een heel andere belevingswereld, als we niet uitkijken zitten er straks alleen nog 65+'ers in het stadion omdat de jeugd afgehaakt is en de "ouderwetse" NAC cultuur niet pruimt.

We zijn alleen maar bezig met brandjes blussen bij NAC, er is niemand met visie die 5-10-20 jaar vooruit kijkt. Daarom zal ik heel blij zijn als er een stevige, professionele partij in stapt. Wat zal dat een verademing zijn, als de club eindelijk weer eens goed geleid wordt.

8    
L.

Vroeger ging ik naar NAC , nu naar NAC Breda (jawel een commerciele toevoeging na weer een financiele reddingsoperatie).
Heb er op de tribunes niks van gemerkt, so whats in the name...

-12    
vakgbaard

Degene die voor optie 1 kiezen hoeven nooit meer in het stadion te komen

3    
Nonkel Frans

Identiteit van de club is toch niet enkel clubkleuren etc? Voor mij betekent dat nog veel eerder jongens uit de regio "op het gras van dun Bras".
Minstens 6 eigen jongens in het eerste jaarlijks. Zoiets? Dat mag voor mij het streven van scouting en jeugdopleiding zijn. Doen ze dat bij FC Utrecht ook niet zo?

Zo n doelstelling ga je bij de eerste optie natuurlijk nooit voor elkaar krijgen. En dan ook nog NAC City gaan heten - hou op zeg.

NAC Breda kan nog net, maar gewoon de oude NAC naam heeft iets mijn voorkeur. De club is sinds jaar en dag regionaal geworteld en gekend in stad EN dorpen dat loopt over gemeentegrenzen heen tot buiten de Baronie. Internationaal is het wel handig die vestigingsplaats in je naam, maar ach de champions league komt hier maar once in a life time langs. Ik hoor ook geen NEC Nijmegen of DGS Doetinchem of Go ahead Deventer. In de landelijke ere en kkd weten de spelersbussen ons als NAC nog steeds prima te vinden. Laten we daar maar op blijven mikken.

Enne die geelzwarte vorm staat al jaren, nu nog de regionale inhoud ( mensen!) en karakter van onze club terug en bewaken.

@BSR leuk zo n dinsdags dilemma. Twee uiterste stellingen poneren is prima om discussie op te starten om dan aan het eind in het midden uit te komen. Want de waarheid.........

Hup NAC!

6    
Ter overweging

Ik heb op het commerciële gedrocht gestemd omdat er geen middenweg mogelijk is. Optie 2 is gedoemd te mislukken. Ik heb geen zin om op zaterdagmiddag naar de 4e klasse zuid te moeten gaan kijken. Ofterwijl doorgaan op de huidige weg is einde oefening.

2    
die ne gast

Tuurlijk verandert de sfeer onder supporters wel als er (veel) geld in NAC gepompt gaat worden.
Glory-hunters, gemor als je een keer niet wint.
Supporters mogen shirts kopen en hun muil houden.

Het NAC-gevoel bestaat voor mij ook uit grappen maken hoe slecht het voetbal weer is. Mopperen hoe amateuristisch de organisatie in elkaar zit, het gevoel hebben dat je het zelf veel beter zou doen.
Een cultheld wordt geboren als hij een keer actie goed doet (Leigh!) of iemand door midden schopt (Lurling, Perica).
Supporters worden genegeerd, want het geld van de geldschieter is veel en en veel belangrijker dan het geld van supporters. Het gevoel dat de club 'van ons' is, gaat weg, want het is duidelijk dat de geldschieter bepaalt.

Ik weet het is een dilemma, dus je moet kiezen tussen twee uitersten. Uiteindelijk vindt 95% van de supporters Eredivisie tussen (gemiddeld) plaats 8-15 goed genoeg voor NAC, maar het feit dat mensen hier zo makkelijk sportief succes kiezen boven wat NAC NAC maakt, vind ik toch opmerkelijk.

2    
Ouwe Jos

Mooie stelling, lekker zwart-wit: dat zet je aan het denken en lokt discussies uit. De praktijk is echter eerder grijs in verschillende tinten dan zwart-wit.

Hierboven werd al aangegeven dat NAC nummer 5 is wat aanhang (en misschien wel hoger wat betrokkenheid betreft). Helaas zien velen dat ook direct als de potentie/plek waar NAC moet staan. Gemiddeld over 40 jaar blijken we rond plek 14 uit te komen (door iemand hierboven al aangegeven/berekend): incidenteel top en Europa, maar vaker degradatie en een niveau lager. Het verschil tussen beiden is zo groot, dat de uitkomst altijd teleurstellend is en er paniek uitbreekt. Paniek waardoor de dalen nog groter worden dan nodig. Laten we eerst gaan vaststellen wat de daadwerkelijke potentie is van NAC. Ik vermoed dat we uitkomen rond plek 10 in NL: iets vaker Europees, minder vaak degradatie. Aangezien bijna iedereen in ons stadion blijft terugkomen na weer een dieper dal, vermoed ik dat gemiddeld plek 10 door eenieder toe gejuicht zal worden. Heel veel beter hoeft niet (anders waren we al die jaren ook niet blijven komen), want we zoeken meer in een onze club dan de prestatie op de ranglijst.
Dan rest de vraag of je daarvoor een externe geldschieter nodig? Ik denk van niet. Die zorgt er hooguit voor dat je eerder uit het dal komt, maar ten koste van wat?
Ja, ik wil minder vaak degraderen, ja, ik wil vaker tripjes zoals Newcastle-uit, ja, ik wil een bekerfinale meemaken, maar ik wil vooral naar een middelmatige club met trotse luidruchtige supporters waar humor is, passie, maar die ook de banken staan bij een verliespost met veel inzet, die met tranen in de ogen staan te juichen omdat het eindelijk wel een keer lukt, een club die ervoor zorgt dat ik iedere keer 95km enkele reis onderneem omdat het mijn club is en ik mij daar volledig thuis voel!

Hup NAC

1    
Beter de Laat dan nooit

De grote verdeeldheid binnen NAC kan niet beter uitgebeeld worden dan in dit item. En dan moet je inderdaad nog bedenken hoe representatief deze site is voor de volledige achterban. En ook bij NAC geldt : Degene die het hardst roepen denken dat ze gelijk hebben. Ik heb zowel voor reacties die de ene kant uitgaan als de andere duimpjes omhoog gegeven mits beargumenteerd en respectvol. We moeten beseffen dat we samen NAC zijn. De een is niet meer of beter dan de ander.
De verdeeldheid is naast de paniek en een nederlaag en de euforie na een overwinning het grote probleem binnen NAC.
Telkens maar het zwalkende beleid ipv ongestoord met een vaste toekomstvisie werken in voor- en tegenspoed. Met welke eigenaar dan ook, dat is het vereiste om te komen op de plek waar je hoort.

1    
Cees-2

Iedereen op deze site, ,....euh haast iedereen heeft een “andere” visie. Die ziet het zo, of wil dat, ga zo maar oeverloos door. Ook bij NAC zelf is dat helaas het geval. Mensen die de rijen om allerlei redeneren niet zodanig kunnen sluiten dat de naam NAC, club, of wat al niet meer zodanig gaat blinken zoals het feitelijk zou moeten kunnen! Dat is dodelijk, zo blijkt, de keiharde feiten spreken wat dat betreft genadeloos voor zich. Als dat op “deze” manier blijft doorgaan, dan moet ook de aller grootste optimist beseffen dat de club compleet ten gronde gaat. Als dat al niet is? Je kunt allerlei sentimentele verzinseltjes naar boven halen, maar het totale plaatje is complete vernietiging. Van al het gedoe dat al decennia gaande is, gaat ook deze club uiteindelijk ten onder. De fundering is nu al ernstig aangetast door enorme betonrot. Ik heb te doen met de club NAC, die door toedoen van allerlei wolven in schaapskleren compleet wordt vernietigd. Ik ga uit van de feiten, nogmaals de keiharde feiten, die overduidelijk voor zichzelf spreken.

2    
ome cor

Ieder z'n mening, maar als je kiest voor NAC dat NAC niet meer is kun je toch ook gewoon supporter worden van een andere club ? Dat is ook geen NAC en dan ben je meteen van alle gezeik af.

En dan blijft in de eerste divisie ploeterend NAC met de eeuwige hoop op beter van de NAC supporters die van deze kutclub houden.

Ik zeg optie B !

0    
NACORAKEL

Deze crisis lijkt verdomd veel op de periode '86 - '88, toen we het uiteindelijke dieptepunt raakten met de 17e plek in de Eerste Divisie, na de 2-7 tegen RKC en paar wedstijden eerder. Geen geld, geen sportieve toekomst.

Wat de keuze ook is - wat mij betreft identiteitbehoud en niet voor het geld gaan - lost het op, maak schoon schip en begin opnieuw. Net zoals in 1988. 6 jaar duurde het toen.

2    
Nonkel Frans

"Now we are talking" Correke. Helemaal eens.

-2    
Nelis

Zinloze keuze van 2 uitersten.
Waarom niet gewoon eigen identiteit behouden en langzaam de weg omhoog zoeken met vatsoenlijk beleid.
Top 3 ere aanvallen laat me niet lachen...

-4    
Optimist

FYP
Sportief succes (top 3 aanvallen in de Eredivisie) en financiële stabiliteit, maar NIET door het leven als NAC City FC of Red Bull Breda

-1    
NACPB

Eigenlijk zijn het 2 keuzes die alle 2 onmogelijk zijn

Keuze 1: gaat niet gebeuren. Door het gouden aandeel is dat onmogelijk.

Keuze 2: is ook niet mogelijk want na nog 2/3 jaar bestaat NAC gewoon niet meer.

-4    
Steef

Deze keuzes zijn beide kut, ik stem dus niet.

2    
Fritske d'n Olifant

Volledig eens met Ome Cor. De stelling gaat indirect om de fundamentele vraag waarom je ooit supporter van NAC bent geworden.

In mijn geval was dat heel duidelijk vanwege de club. Niet vanwege de prijzenkast of het aantrekkelijke voetbal. Een Bredase club in een Bredaas stadion met de enorme betrokkenheid van Bredase en West-Brabantse supporters en sponsoren. En in mijn jeugd stond er ook nog eens een ploeg op het veld met gasten uit de regio die zomaar je oom of buurman zouden kunnen zijn. En hoe gaaf was het om te zien dat die gasten: John Karelse, John Smit, Peter Remie, Ton Lokhoff en ja, ook Pierre van Hooijdonk de grote clubs pijn konden doen. Daar kon je dan een heel seizoen op teren.

Natuurlijk is dat in het moderne voetbal niet meer realistisch maar dat betekent niet dat je je compleet moet uitleveren aan een frisdrankfabrikant of een sjeik om met een vreemdenlingenlegioen ieder jaar je potjes tegen Ajax en PSV te kunnen spelen. Dan speel ik liever nog een aantal seizoenen anoniem tegen Telstar en Eindhoven. Voetbal draait niet alleen om geld, maar vooral om goed beleid, uitgevoerd door mensen die met hart en ziel bij de club betrokken zijn. Dat begint bij de top. Dus bij eigenaren die betrokken zijn en niet het hele jaar op een boot of in een wijnchateau zitten. Je kan van John Peek zeggen wat je wil maar die was als voorzitter 24/7 met NAC bezig. Dat straalt ook af op de rest van de organisatie. Laten we hopen dat de nieuwe eigenaren mensen zijn die NAC en Breda begrijpen en ervoor zorgen dat NAC weer NAC wordt. En dat is geen ouwe jongens krentenbrood, maar wel gepassioneerde en gekwalificeerde NAC mensen op de juiste plekken in de organisatie. Dan volgt die duurzame promotie naar de eredivisie vanzelf.

2    
Dutchbird

Volgens Blanco (van John Karelse) heeft een kandidaat 5 tot 7 miljoen geboden. Zouden de huidige aandeelhouders de polonaise al lopen? Als het een beetje een doortastende partij schieten ze alle beweringen in het IM en alle publicaties in de pers (vooral van Manders) helemaal lek en passen ze daarop het bod aan naar 1,5 miljoen.

Dan is het slikken of stikken voor de huidige aandeelhouders want een partij hoeft haar eigen overwegingen niet geheim te houden, zo lang ze maar geen inhoud uit het IM of uit de gesprekken prijsgeven houden ze zich aan de geheimhouding. Bijv.: "We hadden 7 miljoen geboden maar zijn gezakt naar 1,5 miljoen vanwege onzekere en tegenvallende transferinkomsten, te hoge kosten vanwege vertrokken personeel, lagere sponsorinkomsten dan verwacht, het risico dat een aantal sponsoren en supporters de club blijvend de rug toekeren vanwege aantijgingen en de stand op de ranglijst die we niet snel zien verbeteren." Als zoiets op straat komt is er geen andere kandidaat die uiteindelijk boven de 1,5 miljoen wil gaan.

5    
Dun Kees

De cultuur van een club wordt bepaald door de supporters en niet door de eigenaar. In het huidige voetbal is geld een doorslaggevende factor en dat is niet meer terug te draaien.
Natuurlijk is het van levensbelang dat de club goed wordt gemanaged. Bij een nieuwe eigenaar heb je die garantie niet ook al is dat b.v. een vrolijke ondernemer of een organisatie van supporters. Red Bull heeft aangetoond dat zij in ieder geval hun clubs goed optuigen en een prima beleid voeren. Een dergelijke eigenaar die niet denkt dat er in Nederland geld is te verdienen aan een voetbalclub zou voor mij welkom zijn. Ik ben 67 jaar stadionbezoeker geweest maar zou zelfs met pijn in het hart akkoord kunnen gaan met een andere naam. De cultuur zal altijd blijven; supporters blijven Bredanaars.

-8    
Johnny1912

Mooi, hopen dat die partij doorpakt en meteen Azzagari verhuurd aan SAB.

0    
Nacman

Gewoon opgaan in City of red bull

-8    
Johnny1912

Oh nee ik krijg duimpjes omlaag van ons NAC zo te zien!

Nou hopen dat die partij niet door pakt en alle andere partijen met een beter plan en meer ook nog afhaken. En dat ons NAC Azzagari dan verhuurt aan SAB.

4    
Michel

De oplossing is een grote investeerder die het aandurft om met behoud van unieke karaktereigenschappen van onze club te investeren; die familie die Leicester bezit, zou het voorbeeld moeten zijn. De overleden eigenaar is zo geliefd onder supporters dat het wat mij betreft het ultieme voorbeeld is van hoe het zou moeten.

Tussen al die biedingen moet gewoon een goed verhaal zitten, kan niet anders?

8    
[email protected]©

Uiteindelijk wil ik NAC zo hoog mogelijk zien spelen, dus een buitenboordmotor kan interessant zijn. Alleen zijn er wel grenzen, wat ik echt verschrikkelijk zou vinden is dat we een handelshuis worden, zonder Nederlandse spelers, zonder jeugdopleiding en ieder seizoen weer andere spelers in de duiventil. Als dat het gevolg zou zijn, dan kies ik liever voor de gifbeker, ipv de KNVB beker.

1    
DunErwt

Dinsdag dillema:

A- wil je gloryhunter zijn

B- wil je NAC supporter zijn

Contrast van het dilemma vind ik te groot. Wat is gebeurd met stabiele eredivisieclub, meestal rechterrijtje met af en toe uitschieters🤔

3    
Stan

Ik ben het vertrouwen na vorig seizoen helemaal verloren. Het is helemaal verziekt bij Nac . Als er een nieuwe eigenaar komt zal die iedereen in de organisatie moeten vervangen, anders blijft het dooretteren. Met een schone lei beginnen. En vanaf nul starten. En zelfs dan is er geen garantie dat het snel beter wordt.

-6    
Tip

Belachelijk dat de identiteit wordt gekoppeld aan de investeerders. De identiteit is de prachtige historie van onze club en zijn de lelijke koppen op de tribune. Die twee zaken blijven hetzelfde ongeacht de investeerder. Als investeerder heb je nodig veel kapitaal , inzicht en autoriteit. Dan kunnen de lelijke koppen op de tribune naar spannend en goed voetbal kijken en verder helemaal zich zelf zijn. Deze uitslag is inderdaad een krachtig signaal van een groepje eigenwijze bside reageerders die de club in feite naar de kloten helpen. Groei en evolutie moet je trachten te bevorderen , zeker in topsport, en niet op basis van valse motieven , wat is nu precies de identiteit van NAC?, tegen houden. Jarenlang in de kut keuken biedt geen enkel perspectief. O.a. @Sjef de Gevulde Koek legt het , kort en krachtig, heel juist uit.

-1    
Belgische Naccer

Met heel veel geld zal NAC een stuk beter spelen en zijn de wedstrijden leuker voor de supporters. Het stadion zal vol zitten en er zal vaker wat te vieren zijn...

Kortom alles is te koop met veel geld. Ook NAC en dat idealistische geneuzel over cultuurbewaking dat is natuurlijk gelul. Want NAC blijft altijd NAC, door haar supporters. En wie er aan het roer staat, maakt geen reet uit. Zoveel is wel gebleken de laatste 40 jaar

4    
D'n Klaagmuur

Verbaast me niks deze hoge uitslag dat mensen een RB Breda willen worden. De sfeer is al jaren niks meer, enigszins verklaarbaar door de resultaten, maar de creativiteit is volledig aan het verdwijnen. Goede originele sfeeracties zijn er nog amper en nieuwe liedjes voor op de tribune worden al een jaar of 10 amper nog verzonnen. Men staat liever met z'n rug naar het veld of op z'n telefoon te kijken.

Tijd voor een revolutie, maar als NAC eindigt als een commercieel gedrocht zie je mij niet meer terug. Er moet een gulden middenweg te vinden zijn.

2    
scheppioni

Natuurlijk willen we met zijn allen dat ons NAC een stabiele eredivisie club gaat worden en ja voor mij part iemand enorm welgesteld die het beste met onze club voor heeft, maar NAC als naam mag nooit verloren gaan, dus RB NAC BREDA zou ik geen moeite mee hebben, wel zeker met RB BREDA ! Laten we hopen dat er spoedig postiteve ontwikkelingen ontstaan !

1    
B6

Feedback voor @Bsr:

Top idee, en gezien het dilemma een goed gekozen stelling ook, waarbij de meningen goed verdeeld zijn!

Wat betreft mijn mening: clubliefde kent geen divisie, al heb ik altijd nog goede hoop dat t goed komt met ons clubbie.

Laad alle berichten na dit bericht in