Wij gaan niet opzij

Hyballa: “In deze wereld draait het ordinair om geld”

Italo

Ga met een microfoon voor de neus van Peter Hyballa staan, en hij uit zijn ongezouten filosofische mening over een onderwep. In een uitgebreid interview met BN DeStem laat de coach zijn licht schijnen op de voetbalwereld in de huidige crisis situatie.

Het oordeel dat Hyballa velt over de voetbalwereld is niet mals. “In deze wereld, mijn wereld, draait het ordinair om geld, geld, geld. Bijna iedereen in het voetbal denkt eerst aan zichzelf, vervolgens aan zichzelf en daarna aan zichzelf. Normaal gedrag kan je in de voetbalwereld vergeten. Geloof me, dat ga je hier echt niet vinden.”

Hyballa ziet dat geld ook de reden is waarom er nogaltijd wordt gesproken over het hervatten van de (internationale) voetbalcompetities. Met name landen als Duitsland en Engeland zetten zich hier extreem voor in, omdat er simpelweg enorm veel geld op het spel staat. Wanneer dit soort competities niet worden afgemaakt, betekent dit enorme financiële problemen.

Dit onderwerp maakt de trainer een beetje ongemakkelijk. Ook wanneer hij zijn blik werpt op de situatie bij NAC, plaatst hij de zaken al snel in perspectief. Voor NAC is de competitie momenteel niet zo belangrijk meer. Het draait om de play-offs, en de kans op promotie naar de Eredivisie. De gedachten over het spelen van de nacompetitie en een eventuele promotie met NAC, gaan dan ook al snel over naar de huidige gezondheidscrisis in de wereld.

Verschillende Nederlandse clubs brachten deze week een statement naar buiten over het vervolg van de voetbalcompetitie. Dit domino-effect begon nadat Marc Overmars namens Ajax naar buiten bracht dat zij het seizoen niet willen afmaken. “Mijn eerste gedachte als trainer is dat tijdrekken geen slecht idee is. Kunnen we niet wachten tot eind april en dan een beslissing nemen? Als mens zeg ik: dagelijks sterven honderden mensen door het coronavirus. De kans is groot dat wij elkaar op het veld besmetten en daarmee het risico nemen anderen te besmetten.”

Dit laatste heeft uiteindelijk ook de overhand wanneer Hyballa gevraagd wordt naar zijn verwachting over het vervolg van deze competitie-jaargang. De NAC trainer verwacht dat het schluss is. Hij voegt hieraan toe dat hij het ethisch gezien niet verantwoord vindt om nu te voetballen.

Bron:
B-Side Rats, BN DeStem
15 Reacties
53   1  
WW

Mooie monoloog, het hele verhaal in BN/DeStem gelezen. Hij staat goed in het leven, denk ik. We moesten als NAC, tegen onze natuur in, deze man maar eens zijn contract laten uitdienen, wat er ook gebeurt.

Staat in schril contrast met wat die kwast van de UEFA orakelt, met zijn gedreig over Europacupplaatsen als de competitie niet afgemaakt wordt.
Als ik profvoetballer was en ik zou me oprecht zorgen maken (zo niet voor mezelf maar wel dat ik mijn vader of moeder zou aansteken om maar iets te noemen), dan kan je drammen wat je wil maar dan moet je toch echt een hele knappe jongen zijn die mij dat veld op krijgt.

Maar naarmate er meer mensen sterven, krijgt de UEFA vanzelf meer & meer de publieke opinie tegen. Ik zou als ik UEFA was een fors toontje lager zingen en me een stuk bescheidener & begripvoller opstellen.

27   5  
signase

@Italo:

"Hij voegt hieraan toe dat hij het etnisch gezien niet verantwoord vindt om nu te voetballen"

Ben normaal niet zo van het springen op taalfouten, maar 'etnisch' is beetje ongelukkige typo... :-)

5   34  
Gjoewie

In de laatste alinea heeft Hyballa natuurlijk helemaal gelijk. Gewoon nokken met die zooi. Alsof voetbal het belangrijkste op de wereld is.
Juist omdat de boel op slot zit, kun je tijd besteden aan verbouwen, opruimen en schoonmaken. De horeca doet dat, want ze hebben toch geen klanten. De voetbalcompetities moeten dat ook doen.
In een eerdere post heb ik het idee geopperd om nu eens schoon schip te maken in de beide competities in Nederland. Twee clubs degraderen dit seizoen. Adoow en RKC. Dat lijkt me op voorhand niet onredelijk, ze staan allebei al ver achter op de rest. Volgend jaar een eredivisie met 16 clubs, dan heb je niet zo'n drukke kalender en bovendien kan de competitie in september beginnen.
Evenwel zullen er geen clubs promoveren naar de eredivisie. Dus pech voor de Graafschap en Cambuur.
In de KKD worden de onderste zes clubs ook een divisie lager gezet. Dat is inclusief de tweede elftallen (dat zijn er al vier). Dordrecht heeft weinig geld en sponsors meer, dus ideale moment om er de stekker uit te trekken. Op basis van de huidige ranglijst zal ook Helmond Sport moeten degraderen. Volgend jaar een KKD met 16 clubs.
Uiteraard mogen clubs die degraderen wel de plaats innemen van clubs die failliet gaan. Dordrecht noemde ik al, maar Roda en Adoow hebben het ook zwaar. Als Roda failliet gaat, kan Helmond Sport in de KKD blijven.
De tweede divisie wordt (eventueel eenmalig) opgedeeld in twee aparte competities (noord en zuid). Daar zitten dan ook de tweede elftallen van de BVO's in. Als er te weinig clubs zijn in een competitie, dan kunnen nog andere tweede elftallen toegelaten worden. Eind seizoen 2020-2021 promoveren de beide kampioenen van deze twee competities.
Dit jaar dus geen kampioenen in eredivisie en in eerste divisie. De clubs die de gezondste financiële huishouding hebben mogen meedoen aan de Europese competities. 020 en AZ gaan naar de sjempionsliek en Sparta, Heracles en Heerenveen mogen het in de jurroliek proberen. Na controle van de boeken worden natuurlijk wat onregelmatigheden gevonden bij de Stillempjes, waardoor zij geen recht hebben om Europa in te gaan. ):)

3   3  
Buurman

Goede opstelling van Hyballa. Perfect. Mannen etnisch even vervangen door ethisch. Dit soort fouten komt door de verbeter module die in al die software tegenwoordig zit. Het resultaat is dus dat je daardoor meer fouten krijgt .......... Tsja.

53   1  
WW

Mooie monoloog, het hele verhaal in BN/DeStem gelezen. Hij staat goed in het leven, denk ik. We moesten als NAC, tegen onze natuur in, deze man maar eens zijn contract laten uitdienen, wat er ook gebeurt.

Staat in schril contrast met wat die kwast van de UEFA orakelt, met zijn gedreig over Europacupplaatsen als de competitie niet afgemaakt wordt.
Als ik profvoetballer was en ik zou me oprecht zorgen maken (zo niet voor mezelf maar wel dat ik mijn vader of moeder zou aansteken om maar iets te noemen), dan kan je drammen wat je wil maar dan moet je toch echt een hele knappe jongen zijn die mij dat veld op krijgt.

Maar naarmate er meer mensen sterven, krijgt de UEFA vanzelf meer & meer de publieke opinie tegen. Ik zou als ik UEFA was een fors toontje lager zingen en me een stuk bescheidener & begripvoller opstellen.

11   2  
Buurman

Wederom goed verhaal van WW. België veegt ook zijn gat af aan de UEFA.

5   1  
Italo (BSR)

@Signase. Thanks, iets met autocorrect of indd typo. Aangepast.

10   2  
geelzwartwit

Prima dat Hyballa zijn gevoel uitspreekt.

Wat mij betreft heeft t in alle competities dit seizoen niet bestaan. Dezelfde clubs starten in het nieuwe seizoen aan dezelfde competities. Landelijk en Europees.

Nieuwe ronde nieuwe kansen.
In 2020 was er geen voetbal.

17   1  
fvf6

Duidelijke taal , Peter draait er niet om heen , Hij zegt zoals het is , neemt geen blad voor de mond en benoemd de dingen zoals ze zijn . Hij komt soms over als een rare man die alleen maar voor voetbal leeft maar in deze woorden die hij uitspreek , hoor ik een fijn mens

12   1  
Dos

Voetbal is de grootste bijzaak van de wereld. Uefa kan zich beter bezig houden met het steunen van de clubs die het financieel moeilijk hebben door deze crisis dan met sancties dreigen als de competitie niet wordt hervat.

Daarbij vrees ik dat we al heel blij mogen zijn als we weer in september op de tribune mogen zitten met z'n allen.

5   3  
Buurman

Beste Dos. ??

22   1  
Heksenketel

Klinkt misschien vreemd, maar door dit interview krijg ik meer vertrouwen in Hyballa. Hij staat met beide benen in deze wereld en heeft ook de onderkant van de samenleving gezien. Hij is in staat om verwende jongetjes, die voetballers heten, tegengas te geven. En dat hebben ze nodig om beter te worden!

12   1  
NAC4Ever

We roepen altijd dat gezondheid op 1 staat. Maar in deze tijd kun je in de (voetbal)wereld goed zien wie dat echt menen.
Hyballa geloof ik. Doet het tot nu toe prima.

1   0  
WW

Ik zat net dit te lezen https://www.bndestem.nl/olympische-spelen/duitse-viroloog-geen-garanties-voor-olympische-spelen-in-2021~a883381a/

Dan kán je niet anders dan tot 1 conclusie komen: wij voetballen dit kalenderjaar helemaal niet meer.
Benieuwd wanneer dit besef indaalt bij de Ericjes Gudde en Aleksandertjes Cefarin van deze wereld.

1   0  
Ernie

Ww
Goed gezien!
Dit gaat grote gevolgen hebben, ook voor de volgevreten heren voetballers.
De salarissen die er op dit moment worden verdiend, zullen voorgoed verleden tijd zijn. De hele wereld wordt als het ware gereset.

2   1  
Toontje

Daarom is de trainer gelukkig bij NAC...die hebben geen geld. Dus daar draait het hier niet om

Laad alle berichten na dit bericht in