Wij gaan niet opzij

Jeugdtrainer Wirix werd met 0-14 kampioen: "Van werken met profs kan ik veel leren"

Thiestemberg

Afgelopen zaterdag promoveerde de O-14 naar Divisie 2. Een mooie prestatie van de ploeg die na enkele trainerswisselingen sinds het begin van dit seizoen wordt getraind door Jens Wirix. Wirix zal misschien wat minder bekend in de horen klinken dan namen als Haemhouts, Lurling of Molhoek. Reden te meer om eens wat uitgebreider kennis te maken met de jeugdtrainer.

Ingewijden weten dat Jens met zijn broer al een tijdje werkzaam is in de NAC-jeugdopleiding. Het duo werd een kleine drie jaar geleden binnengehaald door Eric Hellemons: “Ik ben samen actief voor NAC met mijn broer: Sander. Wij hebben beiden de Halo (HBO lichamelijke opvoeding red.) afgerond en Sander is dan ook werkzaam als gymdocent op het Graaf Engelbrech, dat samenwerkt met NAC. We spelen ook allebei bij Baronie waardoor we op de radar kwamen bij Eric. Die heeft ons toen gepolst waarna we assistent werden onder Rogier Molhoek en Jasper Somsen. Dit beviel van twee kanten erg goed waardoor we de onderbouw mochten gaan trainen.”

De broertjes begonnen dus samen in de zogeheten onderbouw. Jens de O-11 en Sander de O-12. Na de overstap van Lurling en van der Valk naar het eerste elftal wisten beide broers dus een mooie stap te maken naar de middenbouw (broer Sander traint de O-13).

Dat Jens en zijn broer geen NAC-(of prof-)verleden hebben net als veel van hun collega’s is niet per se een issue. Sterker nog: er is veel te leren van deze voormalig profs: “Iedereen heeft zijn eigen team, daar begint het mee. Maar in de onderlinge communicatie werk je wel veel samen. Zo heb ik veel contact met Robbie Haemhouts die de O-15 traint. Over het uitwisselen van spelers etc. Ik moet zeggen dat ik mezelf wel redelijk staande houd tussen al die ex-profs. Het gaat er immers niet om wat voor achtergrond je hebt, maar wat je overbrengt en hoe je dat overbrengt. Ik heb natuurlijk veel ervaring in het hoge amateurvoetbal en dat ligt er denk ik redelijk dicht tegenaan. Toch blijft het fijn om met ex-profs te kunnen sparren over zaken. Een gast als Matthew Amoah die bij ons de spitsen traint is toch wel écht prof geweest en daar kunnen ik en mijn broer ontzettend veel van leren.”

Naast het leren van elkaar is NAC sowieso een mooi podium voor Wirix om zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast groeit de band die hij voelt met de club ook steeds meer: “Ik streef zelf ook wel naar het hoogst haalbare en daarin is NAC hier in de regio de meest vooraanstaande club.  Ik hou van mooi voetbal en vroeger was dat voor mij PSV, maar nu ben ik meer liefhebber van het spel. Toch, elke keer als NAC speelt doet dat wel iets speciaals met mij. Dat komt omdat ik natuurlijk zelf bij de club werkzaam ben en je hoopt het beste, want dat is ook goed voor ons als jeugdopleiding. Een ander deel is de sfeer die ik ervaar hier als werknemer en de grote betrokkenheid die er is. In die zin ben ik wel NAC-supporter geworden.”

Ook op professioneel vlak is Wirix nog niet klaar bij NAC: “Mijn broer en ik hebben al een mooi traject doorlopen. Eerst in het hoge amateurvoetbal en nu als jeugdtrainer bij NAC. We zouden graag dichter naar het eerste toe willen werken de komende jaren en stappen blijven maken op het trainersvlak. Waar dat toe gaat leiden durf ik nog niet te zeggen. Want zoals bekend zijn wij geen profvoetballer geweest en dan mis je soms dat stapje voor", besluit Wirix lachend.

Dan zijn ploeg de O-14: zoals gezegd de trotse kampioen van Divisie 3B. Wirix is trots op zijn jongens en niet op de laatste plaats omdat het seizoen eigenlijk hartstikke rommelig begon: “Het was een stroeve start. Marvin van der Valk maakte de stap naar het eerste om daar video-analist te worden. Hij kon dat niet meer combineren met de O-14. Zijn vervanger moest wegens privé-omstandighede ook stoppen waarna ik voor de groep kwam te staan. Dat is natuurlijk geen ideale gang van zaken voor zo’n ploeg. Ik kwam als tijdelijke vervanger, maar uiteindelijk stapte ik definitief over vanuit de O-11.”

Tijdens al dit tumult in het trainersgilde verloor de O-14 haar eerste wedstrijd in de Divisie 3B. Kampioen worden was dus zeker niet vanzelfsprekend. Nagenoeg alle ploegen uit de NAC-jeugdopleiding spelen echter wel Divisie 1 of 2. Hierdoor bleef Wirix gebrand om wél die stap te zetten: “Toen ik net begon was het eerst zorgen voor wat rust. Vanuit daar zijn we de ploeg gaan opbouwen, de doelstelling was daarin wel om mee te strijden voor promotie. Ook bij de jongens leefde het natuurlijk enorm, het zijn jongens van dertien en die kunnen kampioen worden. Ik heb hen daarin wel die doelstelling voor proberen te houden.”

De O-14 oefende al tegen NEC (Divisie 2) en Excelsior (degradant Divisie 1), dit om kennis te maken met dat niveautje hoger. Dat verliep goed. Wirix is dan ook van mening dat zijn ploeg terug is op het niveau waar een team uit de NAC-jeugdopleiding hoort te spelen. Wij wensen Jens en zijn O-14 heel veel succes!

Bron:
B-Side Rats
5 Reacties
34   0  
Den Tinus

Twee goede gasten die Jens en Sander.
Bij Sander ben ik nu een paar keer aangesloten als teammanager bij de onder 13.
Je ziet het enthousiasme er vanaf spatten.
De manier waarop zij de jeugd weten te motiveren en stimuleren is mooi om te zien.
Ga zo door mannen.

34   0  
Den Tinus

Twee goede gasten die Jens en Sander.
Bij Sander ben ik nu een paar keer aangesloten als teammanager bij de onder 13.
Je ziet het enthousiasme er vanaf spatten.
De manier waarop zij de jeugd weten te motiveren en stimuleren is mooi om te zien.
Ga zo door mannen.

21   2  
naxioma

De jeugd heeft de toekomst! Goed bezig daar!

5   1  
Ivo

Knap hoor, met 14-0 winnen. Ga zo door!

0   0  
thomsonaliced

Heeft u financiële problemen? Heeft u een lening nodig om een bedrijf te starten of rekeningen te betalen? Wij verstrekken leningen aan mensen die hulp nodig hebben. Solliciteer nu per e-mail: thomsonaliced175@gmail.com

Dank u, God zegene u
Dhr. Thomson

0   0  
DOROTHY JEAN

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW
RELIABLE BUSINESS/HOME/COMPANY/PROJECT/PERSONAL LOAN? AFFORDABLE LOAN IS HERE FOR YOU TODAY Email profdorothyinvestments@gmail.com

We are financial consultants providing reliable loans to individuals and funding for business, home and projects start up. Are you tired of seeking loans or are you in any financial mess. Do you have a low credit score, and you will find it difficult to get loans from banks and other financial institutions? then worry no more for we are the solution to your financial misfortune. we offer all types of loan ranging from $5,000.00 to $200,000,000.00USD with a low interest rate of 2% and loan duration of 1 to 33 years to pay back the loan secure and unsecured. Are you losing sleep at nights worrying how to get a Legit Loan Lender? Contact us via Whatsapp Number +1(541)279-1406 Email: profdorothyinvestments@gmail.com

Laad alle berichten na dit bericht in