Wij gaan niet opzij

Karelse: "De club heeft geen hart"

Raskolnikov

John Karelse ziet de zoveelste crisis bij NAC met lede ogen aan. De oud-doelman en -trainer, die met 440 wedstrijden waarschijnlijk tot in lengte van dagen recordhouder blijft, is de puinhoop in het Rat Verlegh Stadion meer dan beu.

In gesprek met BN/DeStem spreekt hij zijn ongenoegen uit over de zoveelste wisseling van de wacht: "Wij hebben het talent om iedere keer de verkeerde mensen aan te stellen. In tien jaar heeft NAC twaalf trainers, vijf technisch directeuren en ik weet niet hoeveel algemeen directeuren gehad. We worden de laatste zes tot acht jaar toch voor gek gehouden?"

De Zeeuw wordt er moedeloos van, ook omdat hij weet dat hij ondanks alles toch gewoon supporter blijft: "Ik probeer er toch weer een positieve draai aan te geven, maar ondertussen schaam je je kapot. De ellende van een supporter is dat je er nooit klaar mee bent. Het zit in je en het gaat er nooit meer uit. Ik heb heel veel aan NAC te danken, daarom hoop ik dat het goed gaat."

Karelse weet waar de kern van het probleem zit: "De club heeft geen hart. Iedereen ziet NAC als werk, niet als levensdoel. Ze vinden het allemaal interessant om bij NAC te werken, maar ze werken niet samen, ze denken alleen aan hun eigen hachje."

 

Bron:
B-Side Rats, BN DeStem
Volgend bericht
Ex-NAC: Transfergeruchten 16 reacties
57 Reacties
106   36  
Fanneke

Een intervieuw vol intrappen van open deuren.
Weer een stukje krant gevuld en hop weer verder.

12   3  
Garcia

Gesproken.

106   36  
Fanneke

Een intervieuw vol intrappen van open deuren.
Weer een stukje krant gevuld en hop weer verder.

41   21  
ome cor

Tjonge, wat doe je als je geen nieuws hebt ?
Het heeft geen enkele journalistieke waarde om (gerespecteerde) mensen als Jeroen, Dennis en John hier wat open deuren in te laten trappen.

Yadran, neem een voorbeeld aan Robin Schouten, ga lekker even op vakantie.

43   15  
Ratjeduneerste

De belangrijkste (en enige boeiende) zin in dit interview mis ik.

"Niet omdat ik een oude man ben, maar vroeger was alles echt beter bij NAC. Toen waren we een familie, iedereen gunde elkaar alles. Dat mis ik nu.”

Dit zegt alles. NAC raakt binnen de club het familiegevoel kwijt. Deze bestaat enkel nog op de tribunes. En daar hebben onze vriendelijke aandeelhouders schuld aan. Te triest voor woorden...

33   20  
FVBreda

@RATJEDUNEERSTE

Een zin die me echt niets zegt. Vroeger was het anders. Niet beter of slechter. Gewoon anders.

28   65  
steven73

Karelse, je kunt ook NEE zeggen als Blanco je mening vraagt. Maar stiekem vindt je het wel interessant om jezelf op deze manier in leven te houden.

49   20  
Real Robert

Natuurlijk is dit geen zinloos interview. Karelse.verwoordt het goed.
Wij zijn al haren niet meer een gemoedelijke, gezellige Brabantse club.
Ik heb na vele jaren ook steeds minder mee.
NAC is gekaapt door een paar Rotterdamse patsers, die ons alleen nog maar shit bezorgen.
Let op mijn voorspelling: ook Manders vliegt er na een jaar weer uit. De zoveelste passant, die niets met de club heeft.
Het doet pijn te zeggen, maar dat is in Waalwijk en Tilburg niet gebeurd. Kijk eens naar het management bij Willem zou.

57   13  
10Diego

Tja, toen Karelse trainer was bij NAC had Heracles Peter Bosz. Karelse riep heel hard in vi dat positiespel niet belangrijk is en dat het gaat om wedstrijdmentaliteit. Bosz zei destijda dat alles begint met goed voetbal en dat de resultaten dan komen. Karelse heeft optimaal geprofiteerd van de chaos bij NAC. Het is en blijft zijn enige ervaring als trainer bij een bvo.

Misschien kan de oude garde ook eens vooruit kijken ipv achteruit.

Eisinga / TVDA was een domme keuze van Nicole. Maar tel je zegeningen: de oude slappe rvc is weg, peppi en kokki zijn weg, er zit een ervaren AD en die gaat de de organisatie bouwen. Inderdaad, anderhalf jaar te laat. Maar het lijkt me na Mommers, Busselaar, Eskes een zegen voor de club.

19   25  
MLBredaaa

Geen hart, schei uit..... Juist een enorm groot, naïef hart! Er zit alleen geen slimme kop op waardoor we steeds op de verkeerde vertrouwen en weer naar de drank grijpen!

Karelse.... die zit wel ergens vooraan in de klapper van Blanco, hoofdstukje negatieve reactie gezocht.

36   12  
NAC!!!

Tja, sommige vinden het open deuren intrappen of iets anders. Echter ik vind het goed dat ook ex-speler/trainers zich eens laten horen. Hij heeft gewoon een punt. We zijn al jaren het lachertje van NL. Gezien de statuut van supporters en sponsoren verdiend de club niets anders dan de ere, punt! Hij haalt het punt nog eens aan en vind dat dit een duidelijk kreet is naar de grote 3.
Het is al jaaaaaaaaren een dram kwa beleid.
1) totaal onbekwaam die 3.
2) stel nu eens iemand aan met verstand van voetbal en bouw iets op.
Elk half jaar roepen we hebben een plan is geen plan, sukkels!

Het enige hart dat NAC nog heeft zijn, de supporters en sponsoren, anders was de club al lang dood!
En vrijwilligers natuurlijk niet te vergeten..

25   7  
Johnnyboembastik

Er wordt alleen een stuk uit het artikel in BN/DeStem van vandaag van onze oude goalie weergegeven.
In het artikel worden ook Jeroen Blijlevens aan het woord gelaten en Dennis Nouwens.
En het stuk wat die laatste laat optekenen baart daadwerkelijk zorgen én geeft weer waar het echte probleem zit,
Zorgelijk dat een sponsor nu zegt dat het genoeg is en er geen geld meer in te pompen, met daarbij de subtiele opmerking dat meerdere sponsoren er zo over denken. We zitten op een glijbaan !

Zonder plan en rust zakken we steeds verder af naar een nog bedenkelijker niveau. We hebben voldoende gelukszoekers en oportunisten gehad in de laatste jaren.
Het is echt te hopen dat Manders is gekomen voor minimaal 5 jaar en dat we nu eens gaan bouwen. En ja, dan kan het voorkomen dat we niet direct promoveren het komend jaar. Maar laat dan iig er een organisatie staan die toekomst bestendig is gemaakt en waar we dan jaren mee vooruit kunnen.
Daarom vind ik de uitspraak van Manders dat promotie top prioriteit is ook niet verstandig en zelfs een beetje gevaarlijk...want daarmee kom je juist weer in de categorie gelukszoekers en oportunisten.

Een tijdje rust in de tent zou fijn en goed zijn, maar dan worden we als supporters misschien toch weer onrustig omdat we dat nu juist niet gewend zijn.

Ik wens onze nieuwe AD iig veel wijsheid toe in het aanstellen van een nieuwe TD en trainer én bij het samenstellen van de selectie. Want door alle perikelen lijkt dat nu echt naar de achtergrond te schuiven, terwijl daar juist de focus zou moeten liggen.

5   14  
Nacdictive

@10diego: de rvc zijn toch gewoon de loopjongens van de cva? Of het nu Peppi en Kokki zijn of anderen?

20   5  
D'n Beuk

Je kunt het open deuren intrappen noemen , maar ik denk dat het juist belangrijk is dat zo'n club icoon zich ook gewoon eens duidelijk uitspreekt over wat er de laatste jaren bij de club gebeurt , deze mannen hebben toch meer informatie over wat er zich precies binnen de club afspeelt.
Als ik dan ook nog het stukje in de krant lees van de sponsor (Nouwens) die zich terug begint te trekken dan begint het nu toch wel 5 voor 12 te worden en wordt het toch eens de hoogste tijd dat er eens een duidelijk beleid gevoerd gaat worden met mensen die langer als 11 maanden op hun positie blijven zitten en met een elftal wat een juiste mix is van ervaring + jeugdig talent en dan geen vreemdelingenlegioen , gewoon Nederlandse spelers met een enkele buitenlandse toegevoegde waarde

6   1  
Cool hand

Mee eens Ratje. NAC heeft (naar buiten toe) grote ambities, zie de samenwerking met Man City, maar heeft niet de middelen of de mensen om deze ambities waar te maken. Kun je net zo goed nog steeds een warme familieclub zijn met een hondstrouwe achterban, een club die veel goodwill kweekt in Breda en daarbuiten. Een club waar we, ongeacht de resultaten, trots op kunnen zijn. Dan zal Nouwens waarschijnlijk ook zijn sponsorgelden blijven betalen.

21   18  
Ojee

Wat mij betreft houdt Yadran nu even op met zagen. Ik vind dat hij opzichtig bezig blijft om tegen de club aan te schoppen. De 5e colonne zal best bij hem aan de bel hebben gehangen. Het is te slap om mannen als Dennis Nouwens en John Karelse op te voeren. Dennis is een goede vent met het NAC-hart op de juiste plaats. Ik ben het ook met hem eens dat we en masse achter de club aanhobbelen "omdat iedereen het doet". Maar Dennis is gewoon ook nog een beetje teleurgesteld in de aandeelhouders en de afwijzing van het plan van Hart voor NAC, denk ik.

Overigens hebben de supporters in dat opzicht tot twee keer toe afgelopen jaar de kans gehad om iets te ondernemen tegen of met de aandeelhouders en dus met de club. Eerst was er het groepje rond Dennis dat faalde in het overtuigen van de aandeelhouders en vervolgens gaven de overige supporters niet thuis bij de opzet van Ons NAC. Misschien moeten we dus maar gewoon accepteren dat de huidige rijke mannen (half-)jaarlijks even met hun vinger door de duur betaalde pap roeren en besluiten dat de smaak ze niet bevalt en er dus iets met de pap moet gebeuren.

15   1  
geelzwartwit

@misterboembastik en anderen.

Manders heeft afgelopen maand de cijfers gezien van de inkomsten en uitgaven.

Die heeft heel simpel de rekensom gemaakt dat als NAC niet promoveert NAC volgend jaar in echt heel zwaar weer komt en het jaar erop en erop..

Het signaal van sponsor Nouwens in de krant zal hij en de sponsorgroep intern ook afgegeven hebben.
Dit jaar dragen we nog bij maar dan wel aan de kans op promotie. Als er geen promotiewaardig elftal of weer gezeik komt en niet promoveren draaien wij het erop volgende seizoen de sponsor kraan een stuk dicht.

Manders moet promoveren voor de toekomst van de club en ook voor eigen cv. De sponsoren geven hem d e kans. Laten wij dit als supporters ook doen en hem steunen.

En dat wat Karelse zegt klopt misschien wel maar hij vergeet dat je tegenwoordig eerst je voetbalbedrijf goed op orde moet hebben en dan komt het gezellige familiaire wel.

NAC is wellicht niet familiar meer maar NAC is ook geen geolied goed draaiend bedrijf. Laat Manders daar eerst maar aan werken dan komen die familiare verbindingen en het warme hart in de club vanzelf terug. Want waar het goed werken is is het ook fijn werken.

8   4  
Judge M.

@RATJEDUNEERSTE:

Noem mij eens 1 betaald voetbalclub waar tegenwoordig nog wel een familiegevoel heerst? Zelfs bij FC Eindhoven is het tegenwoordig al een komen en gaan, laat staan bij clubs waar het nog meer om de knikkers draait..

20   10  
10Diego

Het verhaal van Dennis snap ik niet. De druppel voor hem was het verhaal van Hyballa, dat zou overal tot ontslag leiden stelt hij. Die is weg toch? Dat hij wil weten wie de trainer en wie de TD wordt snap ik wel. Dat willen we allemaal, maar dat is volgens mij in goede handen.

Blanco zijn bronnen binnen NAC zijn opgedroogd. Nu gaat hij prominente supporters en sponsors bellen. Die hebben allemaal zo’n groot NAC hart dat ze hun ongenoegen in de krant uiten. Draagt heel veel bij, ook aan het werven en behouden van sponsors.

28   5  
Buurman

Het probleem bij NAC zit echt in de top. En dan kom je bij de aandeelhouders en de mensen die ze aanstellen. Het grote bijkomend probleem is dat wij , door slechte resultaten en bijkomende frustratie, onze pijlen zijn gaan richten op trainers en TD's.
In feite stellen we keer op keer de verkeerde mensen verantwoordelijk.
Bij ons NAC is een organisatie ontstaan waar fatsoenlijk werken onmogelijk is. Bij fatsoenlijk werken hoort dat je fouten mag maken. Maar dat je wordt geattendeerd op die fouten en beter gaat functioneren.

Een heel typisch voorbeeld is het ontslag van Hyballa en TVDA. Dit ontslag was in de periode voor Manders te voorkomen geweest. Ik heb daar genoeg over geschreven, ga het niet herhalen, maar er is een organisatieblunder van de ergste soort gemaakt.

Gevolg stuit Manders op een conflict dan na het interview van Hyballa onoplosbaar was.
Ontslag van beide was niet te voorkomen.

Resultaat dat er weer bakken geld aan afkoopsommen en salarissen waarvoor niet gewerkt wordt de deur uit vliegen. En of je het nu linksom of rechtsom draait, dit gaat ten koste van ons spelersbudget.

Of Manders een goeie is kan niemand, maar dan ook niemand, iets over zeggen. De ontslagen moest hij doen maar of er een noodzakelijk plan B klaar ligt is nog niet duidelijk. Dus tot die tijd wacht ik af.

Nu ik toch bezig ben zal ik u vertellen hoe het verder zal gaan. Lees deze zin aub een beetje cynisch en geef anders maar een duim omlaag. Schelden mag ook maar komt de site niet ten goede, ik lijd er niks van.

We hebben een spelersselectie die goed genoeg was voor maximaal plaats 5 in de keuken. De moeilijkste uitwedstrijden moesten nog komen. Betekent als er niks gebeurd, bv. geen scorende spits, we zeker niet gaan promoveren.

En wat doen wij dan. Wij gaan de nieuwe trainer daarvoor verantwoordelijk stellen en richten onze pijlen op de hoofdtrainer en /of eventueel de TD.
Die vervolgens weer dienen te vertrekken , lees niet verlengen contracten, of onslagen worden. Echter....nu kunt u weer terug naar zin 1 van deze reactie.

Kortom we zijn in een onmogelijke spagaat gemanoeuvreerd. En we werken daar ook nog, door emotie, dommigheid en onkunde en kortzichtigheid, aan mee.

In de top, in de eigenarenstructuur, moet het veranderen c.q. een gans nieuwe opzet komen. Dan kan NAC langzaam maar zeker terugkeren naar een stabiele ere club. Want de potentie qua trouwe supporters aantallen is er.

Roept u maaaaazrrrrrrr.......

4   7  
Buurman

ontslagen

14   4  
Wijnkunst

Blanco is een journalist en daarmee is het zijn taak om de vinger op de zere plek te leggen. Prima als de druk wordt opgevoerd door een belangrijke sponsor zijn mening te laten uiten in de media. Misschien dringt het dan ook nu tot iedereen door dat we idd NU op een hellend vlak zitten. Met zijn allen NU achter Manders gaan staan dacht ik zo.

Karelse heeft recht van spreken. Bovendien, Lokhoff is onlangs ook door Blanco geïnterviewd over NAC. Verwijzingen in de richting dat "Karelse vooraan in het adresboekje van Blanco staat" gaan dan ook volledig mank. Lokhoff en Karelse zijn club-iconen. En die vraag je om hun mening als de club in nood is. Ondanks enkele droeftoeters hier stellen veel supporters wel prijs op de mening van de sterkhouders die we nog wel over hebben.

17   18  
Mo

WEG MET DIE KUT AANDEELHOUDERS!!!!!!

Alleen aandelen voor echte Nac-fans!

10   4  
Johan Apeldoorn

We gaan toch niet zitten mekkeren over NAC-iconen???

Hij heeft gelijk, met meer verstand en passie stonden we er nu wel wat beter voor. Hier in Apeldoorn word ik uitgelachen als NAC-supporter.

2   1  
Stefannac

Geen hart.... mijn hart bloed

6   13  
Nachoreca1

Echt waardeloze journalistiek. Er is toch wel een andere analyse op deze club los te laten...?!

11   1  
sjef de gevulde koek

Is er nog iemand op kantoor die even Van Ooijen kan bellen die jongen zit al vanaf vrijdag naast zn telfoon te wachten op iemand van NAC die hem zou bellen.

1   1  
Massaro

Joh

9   6  
Ono

In het hoofdgebouw lopen allemaal nieuwe mensen die interessant doen...
Volgens mij is juist het probleem dat er heel veel teveel oude garde rondloopt bij NAC die interessant lopen te doen en die graag zeikt over dat vroeger alles beter was.

4   0  
Ratjeduneerste

@Judge M

In deze tijd is het familiegevoel relatief natuurlijk. Een bedrijf met familiesferen waar zowel op en naast het veld mensen op een familiaire manier met elkaar omgaan.

Elkaar 's ochtends onder een bak koffie een paar leuke anekdotes vertellen, aan het werk gaan en het echt met elkaar kunnen vinden.
Hoe het er nu uit ziet is het interne haat en nijd tegenover elkaar en dan met name de misfit tussen de verschillende hogere functies, zoals de AD, TD en technische staf.

Dat moet terug naar de familiesferen. Een combinatie die elkaar ligt en elkaar in verschillende facetten aanvult ipv constant hun boekje te buiten gaan en de interne macht voor zich willen grijpen.

Dit is natuurlijk ook het soort familiesfeer waar John op doelt. Dat je weer het gevoel krijgt dat de club NAC leeft.
Want hoeveel oud-spelers lopen er nu nog eens binnen bij NAC om rustig een kop koffie te drinken en te babbelen met het technisch management bijvoorbeeld?
Dit zie je bij andere clubs veel en veel meer.

7   6  
a

Ik weet niet of dit alleen bij mij is maar als je een duimpje geeft is het maar afwachten waar hij deze bijtelt bij de positieve of negatieve duimen. Zeer merkwaardig!!

4   2  
Buurman

Beste ratje dun eerste,
Ik denk dat als het in de top van een bedrijf goed zit er in de eerste plaats een organisatie staat waar de randvoorwaarden ruim aanwezig zijn om op alle niveaus prettig te werken omdat o.a de structuur ook klopt. En de ambitie ( en zeker ook gezonde druk) er is om goed werk te leveren.
Familiaal lees ik persoonlijk liever niet.

6   0  
Beest

@ sjef

Volgens bv de stem heeft zaakwaarnemer van van ooijen gezegd dat hij niet naar nac komt

7   4  
Becherovka

@Buurman

Wat mij betreft is het heel simpel voor NAC komend seizoen. Neem een spits à la Sjoerd Ars, Tom Boere, Ralf Seuntjes. Jongens die te slecht zijn voor de Eredivisie en te goed voor de KKD. Die zet je in de spits. Daarnaast posteer je zo'n feestnummer als Stokkers en je voorhoede is compleet.

Aan je middenvelders geef je 1 opdracht: Peer die lange bal, laat je spits oorlog maken en je tegenstanders zijn slecht genoeg om je toch wel een kans of 4 in een wedstrijd te geven.

Achterin zet je het dicht en de buitenkanten vul je aan met wat leuke talenten. Dit devies heeft VVV, Twente, Go Ahead, de Graafschap en Emmen allemaal succes gebracht in de KKD. Simpel voetbal.

Ergens heb ik bij NAC het idee dat iedereen dit voetbal wilt, behalve de AD en TD. Die willen modern, vernieuwend, tegendraads, absurd, navelstarend en wat nog meer zijn. Die zien mooi voetbal als een doel op zich en snappen niet dat een tandeloze spits die er 25 in poeiert een heel team op sleeptouw neemt.

Dan heb je nog steeds een rotte top, maar de keuzes op voetbalgebied zijn ook al lange tijd ver te zoeken.

4   12  
Breda

Gerucht gaat dat Van As terug komt. Misschien had Yadran dat eens bij John moeten voorleggen:-)

16   15  
Super Boer

Zijn jullie nou die roemruchte supporters waar iedereen het altijd over heeft? Ik begrijp echt niet waarom niet eens actie volgt vanuit jullie? Jullie staan erbij en kijken ernaar. Echt bizar om te zien! Ga godverdomme naar dat stadion toe met de harde kern en volgelingen en trek die RvC eigenhandig het stadion uit. Doe eens iets NAC aanhang! Kom eens in beweging! Zelfs Roda supporters geven jullie een beter voorbeeld.

3   0  
scheppioni

Ja John, dit onze club, zo zal het helaas altijd zo zijn.
Het was beter voor iedere NaCCer geweest dat onze club iets meer in balans zou zijn, maar teveel NAC 'harten' (waaronder een aantal met kapitaal) zijn er mee bemoeid, dus een goed beleid gaat niet zo gauw gebeuren, zo is 't helaas nu eenmaal, al doet voor vele NAC in de kkd ons hart bloeden ! NAC hoort in de ERE !!

12   3  
Chris W.M.

@Super Boer

Het ligt iets gecompliceerder dan dat helaas.

14   5  
Super Boer

Feit is gewoon dat dit niet NAC waardig is. Laat maar eens een keer goed de pleuris uitbarsten daar. Hoe kun je dit als supporters al bijna 10 jaar slikken?

Dat het gecompliceerder ligt dan de rvc eruit trappen snap ik, maar jullie moeten een streep trekken. Jullie doen niks! Kan het allemaal super gezellig zijn op de tribunes met heel veel bier en jolige studenten, maar de echte die hard NAC supporter moet dit toch met pijn in de ogen waarnemen?

Ik vind het gewoon erg teleurstellend hoe de ooit roemruchte NAC aanhang dit slikt. Echt pijnlijk om te zien.

2   2  
Breda-Loyal

@superboer

Probleem zijn deze aandeelhouders. Maar die zijn haast onaantastbaar (bijna nooit aanwezig bij de club )

1   4  
Rom

Zal ik jullie allemaal eens iets berichten? Tot nu toe een geheimpje. Ton maakt zijn laatste contract in Duitsland vol. Ondertussen moet Peter hyballa NAC naar de eredivisie loodsen, waarna Ton , zijn club verder zou gaan leiden. Puur uit idealisme, geld heeft hij genoeg. Niet zeiken over " bronnen", en geen duimpjes. Toen eindigde de lange termijn doelstelling. ............

5   5  
Chris W.M.

@Super Boer

Ik snap hoe het er vanaf de zijlijn uitziet, echter ligt het allemaal veel ingewikkelder dan dat.

Spandoeken ophangen, het hoofdgebouw bestormen, de boel boycotten; het gaat allemaal niet werken. Is ook te simpel gedacht. Het is niet even je spierballen laten zien en er verandert iets. Dit gaat velen van ons simpelweg boven de pet.

De 3 grootaandeelhouders zijn onzichtbaar en de baas. Dus om iets te veranderen, moeten we van die 3 aandeelhouders af. Dat gaat niet net zoals bij Roda door ze simpel het stadion uit te zetten. Om er vanaf te komen moet er geld op tafel komen, serieus geld. Zoveel geld dat dat niet door een aantal sponsoren simpelweg bij elkaar te schrapen is om de boel over te nemen. En dan nog, daar houdt het niet mee op. De aandeelhouders houden ons op dit moment in leven als we rode cijfers schrijven. Dus met alleen de aandelen kopen ben je er nog niet.

Het is geen onwil, maar machteloosheid. En hopen dat er een dag komt dat iemand de boel overneemt of totdat de aandeelhouders eens mensen met voetbalverstand gaan raadplegen.

2   1  
Buurman

Beste Becherovka. Eens. Al kan voetbal op meerdere manieren succes hebben. Ik vond het onder Vreven in orde. Als kwam dat zeker ook op conto van García, Mari en Angelino. Brandts vond ik persoonlijk een prachtig seizoen. Ook het voetbal vond ik mooi uitgebalanceerd. Hyballa was, denk ik, redelijk goed op weg. Jammer dat hij een bom ging leggen en ook afstak.
Ik zie Steyn zitten. Behoudend voetbal is volgens mij in de eerste plaats voor het resultaat gaan. Uiteindelijk gaat het om de punten.

7   2  
Tombola Breda

@SUPER BOER, ik snap je punt. En het komt helaas ook veel te vaak voor dat mijn primaire gevoel zegt dat ik de verantwoordelijke voor deze malaise in de singel wil smijten. Maar uiteindelijk schiet je er geen klote mee op. Noem mij 1 voorbeeld uit het verleden waar een dergelijke supporters revolutie echt verandering heeft gebracht voor de langere termijn. Voor de korte termijn, akkoord. Roda Supporters die een La Vega eruit gooien. Prima. Op dat moment goed. Maar ook daarna heeft het verval gewoon weer doorgezet.

Sterker nog. Ik denk dat NAC zijn oren in het verleden juist te vaak heeft laten hangen naar de publieke opinie. Er zijn goede mensen onterecht gesneuveld door supporters druk. Waar de organisatie juist achter deze mensen had moeten gaan staan gingen zij juist met knikkende knieën mee in de supportersemotie. Andersom zijn er onder diezelfde supportersdruk verkeerde mensen aangenomen/aangebleven (Taartje voor Maaskant). Het probleem met dergelijke supporters revoluties is namelijk dat degene met de grootste bek altijd vooraan staan om hun gal te spuwen en de tent af te breken. Maar dat zijn doorgaans niet de meest heldere lichten.

Dat ruige en rauwe NAC van vroeger ontstond vanuit een ruige en rauwe maatschappij. Tegenwoordig hebben we een andere maatschappij. Een maatschappij waar je absoluut geen millimeter verder komt op het moment dat je de tent afbreekt. Massaal sponsoring en seizoenskaarten intrekken dan maar? Duidelijk signaal, maar helaas verkeerde gevolgen. Dan zet je een neerwaarts spiraal in waarmee je de club nog harder de vernieling in helpt.

Laat Manders nu maar eens zijn plan doorzetten. Hij heeft een beslissing durven maken die juist lijnrecht tegen de publieke opinie ingaat. En hij heeft vanuit zijn verleden bij ADO bewezen dat hij niet buigt voor de macht van aandeelhouders. Dat is in mijn ogen een veel waardevollere "revolutie" dan een stel schuimbekkende supporters die het stadion afbreken.

6   1  
Buurman

Beste CWM. Ik ga hier geen reacties zetten om de zaak onnodig op te naaien. Ik geef zo eerlijk mogelijk mijn visie. Je hebt denk ik geen gelijk in de discussie met Super Boer. Als je in de geschiedenis kijkt zijn noodzakelijke veranderingen bijna altijd ontstaan door revolutie. Er breekt een moment aan dat je met zoete broodjes bakken er niet meer komt.
Dus goed actie maken kan heel veel opleveren door de druk die je zet. En dat kan best op een ludieke wijze, waar je landelijk de aandacht mee trekt. Een open deur : geen geweld.

Een heel ander punt is dat wij actie niet meer van de grond krijgen. Over het waarom valt ook weer een heel verhaal over te schrijven. Doe ik nu niet.
Maar dat we te berustend en te overleggend zijn geworden is m.i. beslist onderdeel van het probleem.

0   0  
Balletje

Open deur....ja. waarheid ook. Echter, de geldschieter hebben zogenaamd een NAChart, maar hun beslissingen en inmenging doet anders vermoeden.
Dus ja, en net als iedereen, ik zou het wel weten. Maar dat is roepen zonder de verantwoordelijkheden. Zou ik die willen en aankunnen, ik denk en hoop t wel, maar de kans hierop is 0,0 dus kan ik slechts deken met mijn NAChart.

6   3  
Chris W.M.

@Buurman

“ Als je in de geschiedenis kijkt zijn noodzakelijke veranderingen bijna altijd ontstaan door revolutie.”

Maar dat was dan (bijna) altijd in een situatie dat een club geen eigenaar had. Wie betaald, bepaalt helaas. Dus we kunnen actie voeren tot we een ons wegen, pas als er miljoenen op tafel komen gaat er iets veranderen. Verwacht ik.

1   1  
Ratjeduneerste

@ Buurman

Allereerst je reactie. Tuurlijk heb je gelijk dat structuur aan de basis staat van organisatorische orde en optimalisatie van de werksfeer en resultaten.

Maar ga NAC nu niet zien als een Ajax/ Man. City (om er 2 te noemen) waarbij honderden mensen in dienst zijn en een ware bedrijfsstructuur onmisbaar is.

NAC blijft natuurlijk 'maar' een gewone BVO wat dat betreft. Hierbij heb je alle bekende gezichten op kantoor, de materiaalman, de technische staf, de directeuren en RvC en dan ben je er al gauw.
'Ons kent ons' gevoel zeg maar. Hierin slaat NAC af en toe door. Daarmee bedoel ik dat interne machtsspelletje.

NAC is gebouwd op het familiegevoel en dit zie je ook terug binnen de selecties, of neem de motivatie speech van Schreuder tijdens Ajax - NAC. Dit zijn tekenen van het verval van de clubcultuur. Een cultuur die steeds meer neigt naar een waar multinational bedrijf waarbij bestuursleden hun boekje buiten treden.


En daarbij komen ook de supporters, die ondanks dat we er elke keer weer staan, een keiharde mening hebben. Hoe vaak zijn trainers, TD's of AD's wel niet naar buiten 'gewerkt' door druk van supporters? Hoe vaak hebben wij wel geen mening gehad die na een week 180 graden draait?
NAC-supporters kunnen de meest hypocriete mensen zijn.

Maar in beginsel zit het allemaal bovenin. En zolang die zelfingetogen, onwetende kwallen daar zitten en hun machtsspelletje blijven spelen gaat er nooit iets veranderen. Ik wacht nog op de dag dat er een bericht komt met de kop 'NAC verkocht' en er een groepje investeerders klaarstaat die woord en daad samen kunnen voegen en onze club tot in potentie kunnen laten groeien....

4   2  
Stoep

Nou, iedereen mag zijn mening geven. Maar via de stem dit doen en dan aankomen met NAC heeft geen Hart en smith en de haan aanhalen....... Volgens mij heeft NAC juist wel een hart en smith en de haan konden niet voetballen. Dat NAC slecht geleid wordt ja, dat is waar. Maar met Manders nu lijkt het erop dat eindelijk schoon schip wordt gemaakt. BTW als je met insiders praat is het probleem voornamelijk dat NAC niet professioneel is. Wat ong sinds Peek directeur was niet meer gebeurd is. Van Oltmans tot Mommers en Eisinga
algemene mening van mensen is, dat het allemaal niet veel was. Hopelijk bewijst Manders nu dat hij het wel kan.

3   3  
Fritske d'n Olifant

Vroeger speelden er minstens drie spelers met de naam John in het eerste elftal.
Vroeger werden de spelers betaald in guldens
Vroeger schreef je N.A.C. met puntjes
Vroeger stroomde er Oranjeboom uit de kraan en kocht je voor éénguldenvijftig een pilsje.
Vroeger werd NAC geleid door John Peek en Martien Vreijssen. Die hadden inderdaad hart voor de club. Misschien wel iets teveel.

De problemen die er nu zijn hebben niets met vroeger te maken of misschien ook weer wel aangezien de huidige structuur met aandeelhouders een erfenis is van mismanagement en geldsmijterij uit het verleden. Te beginnen met de eerdergenoemde Martien V.

Probleem 1: Er zit in de top van de organisatie NIEMAND met een fatsoenlijk verleden in het betaalde voetbal. Hoe kun je van een botenbouwer, een spijkerbroekenverkoper en een lijnentrekker nou verwachten dat zij een voetbalclub kunnen runnen?

Probleem 2: Er vanuit gaande dat de aandeelhouders zich niet met operationeel beleid bemoeien (doen ze wel) zou je minstens verwachten dat er in de RVC iemand zit met technische kennis, NJET!

Gevolg 1: Manders die door de handpoppen van de aandeelhouders in de RVC is aangesteld om de boel te runnen haalt nu maar oude bekenden binnen maar weet niet of zij de juiste mensen zijn om deze club naar de ere te loodsen. Steijn is een pure gok net zoals iedere andere trainer.

Gevolg 2: Over een jaar zijn we weer terug bij af als er niet wordt ingegrepen en er mensen binnenboord worden gehaald om een technisch beleid op te stellen en uit te voeren voor de komende 10 jaar. Geen flauwekul als Bourgondisch voetbal maar gewoon een heldere visie op voetbal en een normen- en waardenkader. En afspreken dat jaarlijks te evalueren. NAC moet weer terug naar wat het is, een VOETBALclub met haar poten diep verankerd in Breda en West-Brabant.

5   5  
Des NAC's

Karel heeft een geel zwart hart....punt

5   4  
Ojee

Wat een bullshit antwoorden. Super Boer heeft gewoon gelijk De initiatieven die ontplooid worden worden alleen door de echte keiharde kern van NAC gesteund. De rest zit op interbet te jammeren dat er geen centjes zijn en dat er niks kan. Dat hangt er toch echt zeer sterk vanaf waar je je prioriteiten legt

9   3  
DunErwt

Zoals ik al de laaste jaren de echte supporters heb zien verdwijnen. En ze zeggen het allemaal hetzelfde, Ik ken NAC niet meer terug dit is mijn NAC niet. Heb het zelf meerdere malen gezegd hier maar dan ben je een neppert dan moet je 20km naar het oosten of laat je opnemen. Ook aan zulke opmerkingen kan je zien dat NAC NAC niet meer is.

3   2  
Nacdictive

@dunerwt: helemaal mee eens.

1   4  
a

In een betaaldvoetbal organisatie is het niet gewenst om als familie met elkaar om te gaan. Ook Karelse heeft na zijn terechte ontslag NAC verwenst! Waarom Blijlevens als supporter door de krant (Blanco) is opgevoerd is alleen te verklaren omdat dat hij
Negatief over NAC praat. Er zullen zeker wat sponsors stoppen omdat er wat onvrede bij NAC mheerst, maar waarschijnlijk meer nog door de Corona crisis waardoor de zaken wat slechter gaan!!

4   5  
10Diego

De juiste maatregelen zijn genomen. We kunnen het nieuwe beleid pas beoordelen als de keuzes voor trainer en TD bekend zijn én er een tijdje gevoetbald is.

Ik maak me pas zorgen als Karelse of één uit die categorie weer trainer wordt van NAC

6   3  
10Diego

Oja, de aandeelhouders moeten weg.

Hoe dan?

Een Chinees? Nee dat willen we niet

Redbull? Nee, dat willen we niet.

Een oliesjeik? Nee dat willen we niet

The City Group? Nee dat willen we niet

Het initiatief vanuit de NOAD Box? Nee, die kwamen niet verder dan de helft van de vraagprijs.

Tel je zegeningen. De aandeelhouders lijken leergeld betaald te hebben, met dank aan Edelenbos.

Stevige RvC, stevige directie en aandeelhouders op afstand, is op dit moment het beste en meest haalbare voor de club.

Iedereen wilde van de Belg af en Hyballa heeft zichzelf onmogelijk gemaakt. Maar nu er echt knopen worden doorgehakt zijn mensen in de war van een oud trainer ( die veel van wat hij is en heeft aan NAC te danken heeft) een ex wielrenner ( die begint over De Haan en Smit, hoeveel mensen zaten er toen op de tribune en hoe verliep het organisatorisch in die tijd?) en een ongeruste sponsor die er een Hyballaatje uit gooit.

Stap 1 en 2 zijn gezet. Stap 3 en 4 bepalen of we succesvol gaan worden. Wie vooruit wil moet niet in zijn achteruitkijkspiegel kijken maar luisteren naar de doelstelling en de plannen.

1   1  
a

Is het niet zo dat Karelse als keeper bij NAC een zevenjarig contract kreeg aangeboden? Daarna tekende hij een contract bij New Castle United voor 4 jaar bankzitten Geelzwart hart tot zekere hoogte toch?

Laad alle berichten na dit bericht in