Wij gaan niet opzij

Karol Niemzcycki maakt naam in Polen

Thiestemberg

Karol Niemzcycki keepte tot dusver twee wedstrijden in het eerste van NAC. Afgelopen seizoen bracht hij op huurbasis door in Polen, bij Puszcza Niepolomice. Niet geheel verrassend is hij daar (in de Poolse tweede divisie) een beetje uit beeld geraakt bij de fans. Na puik detectivewerk van Chris W.M. die een Poolse bron heeft kunnen vinden, hebben we een update over Karol en zijn seizoen in Polen.

Om te beginnen de reden dat Puszcza Karol op huurbasis heeft overgenomen. In Polen is er namelijk een regeling in het profvoetbal die van clubs vraagt om tenminste één jeugdspeler op te stellen. Dit jaar zijn dat jongens uit het jaar 1998 en jonger, volgend jaar is dat 1999 etcetera. Het is daarom ook niet zeldzaam dat clubs in uit de Poolse divisies een jonge keeper in het doel zetten en zo tien ervaren veldspelers kunnen opstellen. Karol wilde graag minuten maken dit seizoen, wat de stap natuurlijk hartstikke logisch maakt. 

Dan het seizoen wat de jonge doelman heeft doorgemaakt. Voor een twintigjarige met minimale ervaring in het senioren voetbal kan de Pool prima statistieken overleggen. Hij keepte dit seizoen 22 wedstrijden, waarin hij 26 goals tegen kreeg maar ook acht keer de nul wist te houden. Geen verkeerde cijfers voor bij een (lage) middenmoter. Ook de Poolse bron was te spreken over Karol: "Karol heeft wat foutjes, maar dat is logisch op zijn leeftijd, Hij staat in Polen bekend als een groot talent."

Dat was niet altijd het geval. Niemzcycki vertrok natuurlijk op jonge leeftijd naar Nederland en komt niet uit de grote opleidingen van bijvoorbeeld Lech Poznan of Legia Warschau. Volgens de Poolse bron is Karol's ster wel rijzende in Polen. Hij bemachtigde dit seizoen drie keer een plekje in het 'team van de week' van de Poolse tweede divisie. Een zeldzame prestatie voor spelers actief bij Puszcza.

Daarnaast is Karol zoals bekend Pools jeugdinternational. Hij speelde nog niet veel interlands, maar dat hij er bij zit is al een mooi compliment voor zijn ontwikkeling. Zijn concurrenten zijn namelijk Kamil Grabara (Liverpool, afgelopen seizoen verhuurd en de nummer één van Huddersfield Town in de Championship) en Marcin Bulka (PSG).

De eindconclusie is dus dat Niemzcycki zich prima staande heeft gehouden in zijn eerste jaar als eerste doelman in het profvoetbal. We hebben er dus nog een keeperstalent bij komend seizoen. Dat kan een klein luxeprobleem genoemd worden. Met Olij heeft NAC een prima eerste doelman in huis. Ook rammelt Nederlands jeugdinternationaal Bart Verbruggen al een tijdje aan de poort bij het eerste. Met oog op zijn ontwikkeling is het natuurlijk maar de vraag of Karol genoegen neemt met een reserverol. Ook zal het jonge talent (mocht hij willen vertrekken) een interessante optie zijn voor veel Poolse clubs. Aangezien hij volgend seizoen nog steeds als 'jeugdspeler' kan worden opgesteld.

Bron:
B-Side Rats, Chris W.M., Adam Delimat
Vorig bericht
NAC spelers volop in etalage gezet 38 reacties
Volgend bericht
Justin Munezero volgende aanwinst NAC O21 20 reacties
16 Reacties
45   4  
Chris W.M.

Had een vliegende start bij zijn club, 4 clean sheets in de eerste 6 wedstrijden. Maakte indruk in de wedstrijd tegen GKS Belchatow begin November, waar hij ondanks een 1-4 nederlaag zich toch liet gelden door in het laatste kwartier 2 pingels te stoppen. Een kunstje wat hij ook herhaalde in zijn debuut voor Polen onder 21 tegen Montenegro. Zijn trainer heeft laten weten onder de indruk te zijn van zijn aanwezigheid tijdens de trainingen, en zijn zelfkennis wat betreft sterke en zwakke punten. Zelf volg ik hem op Instagram, hij post niet veel maar wat hij post zijn vooral filmpjes en foto’s van krachttrainingen. Dus fysiek zal hij in ieder geval een stuk sterker terug keren.

8   2  
Ouwe Spionkop

Ik laat me graag verrassen. Wat ik van hem bij Jong NAC heb gezien was niet overtuigend. Vooral fysiek kwam hij tekort. Hopelijk heeft hij een flinke stap gemaakt.

5   1  
Bart

Mooi om te horen! Qua keepers geloof ik t wel bij nac. Dat zit komende jaren goed als olij iig dit jaar nog blijft. Weet toevallig iemand tot wanneer karol vastligt bij ons?

19   4  
Tegel

Als Olij vertrekt zou ik voor Verbrugge kiezen. Die kerel moet je gewoon vertrouwen geven... druk vh publiek is er voorlopig toch niet in de stadions.

15   6  
Nac bredaa

@tegel die is pas 17 dus lijkt me niet verstandig

45   4  
Chris W.M.

Had een vliegende start bij zijn club, 4 clean sheets in de eerste 6 wedstrijden. Maakte indruk in de wedstrijd tegen GKS Belchatow begin November, waar hij ondanks een 1-4 nederlaag zich toch liet gelden door in het laatste kwartier 2 pingels te stoppen. Een kunstje wat hij ook herhaalde in zijn debuut voor Polen onder 21 tegen Montenegro. Zijn trainer heeft laten weten onder de indruk te zijn van zijn aanwezigheid tijdens de trainingen, en zijn zelfkennis wat betreft sterke en zwakke punten. Zelf volg ik hem op Instagram, hij post niet veel maar wat hij post zijn vooral filmpjes en foto’s van krachttrainingen. Dus fysiek zal hij in ieder geval een stuk sterker terug keren.

19   3  
Chris W.M.

Veelzeggend zinnetje vond ik trouwens;

“ Anyway, Puszcza is famous for its solid defensive with Niemczycki's participation in that. “

Lijkt er dus op dat hij wel een verdediging weet neer te zetten, en dat het met het coachen van zijn verdedigers wel goed zit.

11   2  
Henri

@Tegel
Een John Karelse was volgens mij zelfs eind 16 toen hij debuteerde en een basisplaats bemachtigde. Als je echt talent heb dan sta je er.

4   1  
Ivo

Stel dat Olij vertrekt, durft NAC het dan aan om deze jongen het vertrouwen als 1e keeper te geven? (denk aan Noppert scenario)

En als Olij blijft, of er een andere 1e keeper komt wil hij dan een jaar 2e keeper zijn?

Lastig lastig. Daarom denk ik dat hij definitief naar Polen vertrekt.

2   2  
Chris W.M.

@Ivo

Dat was exact de vraag die ik mezelf stelde toen ik de geruchten rond Olij en de zusjes las. Moeten we nu een nieuwe keeper halen of kunnen we Karol voor de leeuwen gooien. Heeft i.t.t. Noppert natuurlijk wel nu al een jaar ervaring in een eerste elftal. Het enige wat ik wist is dat hij de concurrentiestrijd blijkbaar gewonnen had van Mateusz Gorski die ze van Ajax gehaald hadden. Vond dat toen al opvallend, dat je dus blijkbaar een huurkeeper de voorkeur geeft boven een eigen keeper. Dus vandaar mijn zoektocht naar iemand die mij kon vertellen hoe hij het gedaan had.

Ik denk dat ik het wel zou aandurven hem eerste keeper te maken in geval van vertrek van Olij, maar dan bijvoorbeeld wel Kramer als tweede keeper erachter houden. Maar ben er ook van overtuigd dat als een club zich meldt hij voor elk aannemelijk bod ( met doorverkooppercentage) op te halen is.

3   1  
Dave

Grammar nazi maar zijn naam is verkeerd gespeld. Op zich te verwachten maar de c en z zijn omgedraaid.

1   0  
Tombola Breda

Dat is absoluut een positieve ontwikkeling. Maar ik vraag me wel af wat ik mezelf moet voorstellen bij de Poolse 2e divisie? Ik begrijp dat het Poolse voetbal in zijn algemeenheid een goede ontwikkeling doormaakt. Maar in hoeverre is dit niveau te vergelijken met de KKD?

Maar zijn statistieken spreken gelukkig voor hem. Dus prima als hij weer in het eerste van NAC terug komt. Maar dan toch echt niet als 1e keeper lijkt me. Spelen voor de 2200 man die in het Puszcza stadion passen of de 18.000 fanatiekelingen in het Rat Verlegh. Dat geeft zeker voor een keeper aanzienlijk meer druk. Ik twijfel niet over zijn technische vaardigheden. Maar in hoeverre kan een 20 jarige omgaan met die druk?

1   0  
geelzwartwit

@tombola

De druk van 22.000 tv kijkende supporters?

1   0  
Stoep

Volgens mij staat in de stem vandaag weer een broodje aap verhaal. Kunnen jullie niet eens achterhalen wat het belang van de stem is om continue dit soort warrige stukken over NAC te schrijven.
Een makelaar roept wat en wordt net gedaan of NAC dat heeft georkestreerd.
Dat Dogan weg mag als grootverdiener snap ik wel. Echter denk ik niet dat iemand ervoor wil betalen.
Met keepers zitten we meer dan goed. Dus als Willem 2 Olij wil kopen, dan zou ik zeggen doen. Anders moet je Karol weer verhuren want die jongen kan je nu niet meer een heel jaar op de bank zetten.

1   1  
Dn Goof

@Chris W.M.

Mooi om te lezen dat mensen hem ook volgen.
Laten we hopen dat hij ook bij NAC wil blijven en zich hier wil ontwikkelingen.
Na een verhuurperiode is het altijd maar afvragen hoe ze terugkeren: vol voor willen gaan of zinnen zetten op een vertrek (want het beviel wel).

Heb even de samenvatting terug zitten kijken. Voor de liefhebbers hieronder de link.
https://www.youtube.com/watch?v=186bux3snIw
Inderdaad 2 penalty`s gestopt, waarvan 1 zelf dom veroorzaakt en 1 gaat er alsnog in.
Ik hou van een een positive benadering maar heb wel het idee dat onze Nick sommige ballen wel gehad had.
Desalniettemin, laten we hopen dat hij zich goed ontwikkelt en lekker bij NAC blijft.

4   5  
Grote kerk

Te klein. Lekker naar Polen laten gaan. Deze jongen redt het toch niet..

0   0  
BredaParel

Zowel Karol als Bart is erbij gebaat te spelen; elke wedstrijd op de bank bij NAC is een verloren wedstrijd. Een afspraak zoals ManCity maakt over spelers, zou ook een optie zijn. De speler verhuren en bij (ernstige) blessure(s) van spelers de speler (gratis?) terughalen.

In dat geval kan Olij alles keepen, maar bij een (ernstige) blessure is er altijd een stok achter de deur. Bart of Karol of een andere tweede keeper, waardoor de twee talenten kunnen worden uitgeleend. (Karol in Polen, Bart evt. een andere KKD-club.)

Laad alle berichten na dit bericht in