Wij gaan niet opzij

Kestens: "Moet nu echt laten zien dat ik klaar ben om -wie weet- basisspeler te worden"

Raskolnikov

Pjotr Kestens hoopt komend seizoen zijn doorbraak te beleven. De 19-jarige Belg debuteerde afgelopen seizoen, maar zijn inbreng bleef beperkt tot een aantal invalbeurten. Dat moet komend jaar anders, zo vertelt hij in gesprek met BN DeStem.

Afgelopen jaar mocht Kestens ruiken aan het grote werk. "In het begin van het seizoen had ik het gevoel dat ik weinig kansen zou krijgen, ik werd teruggestuurd naar de onder 21. Maar ik kwam terug bij de selectie en heb uiteindelijk zes invalbeurten gehad. In januari had ik een goede periode en kreeg ik vertrouwen."

Dat vertrouwen verdween echter toen Maurice Steijn een buslading nieuwe buitenspelers naar Breda haalde. De trainer negeerde hem vervolgens ook, zo vertelt de aanvaller. "Na de transferperiode was het plots radiostilte. Ik heb oprecht geen uitleg gekregen, maar merkte al op training dat ik opzij werd geschoven. Heel erg jammer. Maar ik dacht: gewoon volhouden, volgend seizoen extra hard mijn best doen en dan kom ik er wel."

Komend seizoen moet het dus gebeuren. "Edwin en Hans kennen mijn kwaliteiten. Ik moet nu echt laten zien dat ik klaar ben om - wie weet - basisspeler te worden. Op z'n minst om zoveel mogelijk minuten te maken. Want dat is de bedoeling. Ik wil niet zomaar een selectiespeler zijn."

Bron:
B-Side Rats, BN DeStem
Terug naar overzicht
27 Reacties
175   7  
Chris W.M.

Consequent was Steijn wel. Of het nu de topscorer was, de recordaanwinst of een op het punt van doorbreken staande talent uit de eigen jeugdopleiding was; wanneer ze onder de 25 waren vond hij het niet nodig om ze aandacht te geven of met ze te communiceren.

Blij dat hij weg is.

24   3  
Black lung Wardaddy

Ik ken de hele jongen niet, maar wat ik hier lees is positief. In ieder geval een goede mentaliteit en bewijsdrang.

Hopelijk volgen er meer jeugdspelers die tegen het eerste aanzitten. NAC kan het op geld niet winnen van andere clubs, maar als wij bekend staan als de club waar de jeugd sneller een kans krijgt dan bij de concurrentie, dan kan juist dat de reden zijn waarom er voor NAC gekozen wordt.

175   7  
Chris W.M.

Consequent was Steijn wel. Of het nu de topscorer was, de recordaanwinst of een op het punt van doorbreken staande talent uit de eigen jeugdopleiding was; wanneer ze onder de 25 waren vond hij het niet nodig om ze aandacht te geven of met ze te communiceren.

Blij dat hij weg is.

65   3  
Boxer

Wat heeft die Steijn toch een ravage aangericht onder de jonge spelers.
Gelukkig op tijd weg, nog 1 of 2 seizoenen Steijn en je had de jeugdopleiding weer van onder af kunnen opbouwen.

44   2  
Ivo

Toch bizar dat zo'n trainer totaal geen aandacht gehad heeft voor de jeugd. Juist in een jaar waarin de jeugdcompetities stil lagen, verwacht je toch een extra stapje door dat soort mensen.

Dat er geen TD was, en Steijn daardoor zijn goddelijke gang kon gaan, mag echt nooit meer gebeuren. Vanaf nu gaat de TD altijd voor de trainer, zo iemand heeft ook gewoon een baas.

En wie zich daar te goed voor voelt, zoals grote meneer Steijn, heeft niks bij NAC te zoeken.

Het wordt tijd dat er wat gebeurt bij NAC. We zitten nu al een week of 6 in een impasse. Dat duurt allemaal veel te lang. De 1e competitiewedstrijd is al over een maand.

12   12  
Tip

Vroeger was het normaal dat de hoofdtrainer zich concentreerde op de eerste ploeg. En de jeugd moest zich zelf laten zien. Als ze echt goed genoeg waren , kwamen ze wel bovendrijven was de redenering. Het basiselftal was geen speelplaats. Kerstens laat nu precies zien hoe het moet. Wie weet komend seizoen ? Maar de boodschap aan de jeugd is keihard werken en met teleurstellingen leren omgaan. Doe je of kun je dat niet dan val je helaas af in een prof omgeving.
PS. Ik doe geen uitspraak wat een goede of slechte aanpak is ! Ik beschrijf slechts hoe het vroeger ging en er zijn trainers die nog steeds gemotiveerd voor deze methode kiezen.

20   6  
Scheppioni

Gelukkig nu zonder die haagse clown, biedt hopelijk perspectief voor jeugd maar er moet echt op het middenveld en met name de aanval wat bij onderhand !! Succes Pjotr !!

32   3  
Willem 4,5

Meestal als de trainer weg is komen de verhalen van teleurgestelde spelers naar buiten, maar ik heb sterk de indruk dat afgelopen seizoen ook een ramp is geweest voor de jonge gasten die op de deur van het eerste klopten. Om nog maar te zwijgen over het Sydney verhaal. We mogen God op onze blote knieën danken dat Steijn die de club bijna om zeep heeft geholpen weg is, wat een minkukel. Nu de schouders er onder en op naar betere tijden, het is nog niet té laat!

17   11  
Judge M.

Ik denk dat de coronabeperkingen funester voor het hele O21 spul zijn geweest.. Die hebben bijna een jaar lang geen wedstijd meer gespeeld en amper als groep getrained. Azarkan en Maatsen hadden wat mij betreft ook geen toegevoegde waarde maar ook al waren die niet gekomen dan had Kestens altijd nog Buffonge boven zich moeten dulden..

Maar Steijn en Manders de schuld geven dat kan natuurlijk ook..

Hup Pjotr! HUP NAC!

9   1  
Badeend

Steijn heeft al (veel te?) vroeg in het seizoen aangegeven dat "de jeugd van NAC niet goed genoeg was". Dat in combinatie met corona (en dus geen wedstrijden voor de jeugd) doet wel wat met ontwikkeling van jeugdspelers.

Je kunt natuurlijk aangeven dat "ze niet goed genoeg zijn" of je kunt gewoon je werk gaan doen - ZEKER als je ook nog TD bent (geweest, in elk geval tot april) - en ook de hoogste jeugd verder proberen te brengen. Zowel mentaal als fysiek - dus communiceren én trainen.

Zeker bij een club als NAC op dit moment (de laatste jaren al!) moet je ook gewoon de jeugd ontwikkelen. Als je dat niet snapt, doe je gewoon een Jeffrey van Asje en hol je de club uit. Financieel én sportief.

3   18  
RICHARDPRAHA

Ook ik ben/was totaal geen fan van Steijn zijn gewoonte om de jeugd structureel te negeren(Fiorini uitgezonderd maar daar kon hij simpelweg niet omheen), maar het is ook wel zo dat veel van die jeugd gewoon niet het niveau of de potentie heeft om het niveau top kkd/ED te bereiken.

Deze Kestens is daar een goed voorbeeld van, net zoals Mashart en ook Azzagari.

Sommige dingen zijn trainbaar, zoals een voorzet, schot, techniek. Maar overzicht houden, een versnelling als buitenspeler als je op je man afgaat(zoals Kaij de Rooij dat wel heeft), dribbelen en passeren....dat zijn toch wel dingen die je hebt of niet.

Kestens heeft veel van die dingen die essentieel zijn voor een speler op zijn positie gewoon niet of niet genoeg.

Dit is echt een speler van Tweede Divisie niveau, MAX.

14   1  
bekokstoofd

@richardpraha

Heb je die jongen wel eens zien voetballen? Ik vind het altijd verbazingwekkend dat menig poster, niet alleen jij hier weet aan te geven of een jeugdspeler wel of niet in het eerste mee kan. JP van Hecke kon er ook geen zak van volgens velen voor hij een kans kreeg en een half jaar later was hij niet te behouden voor NAC. Geef mensen eerst een kans. Hij zit toch niet voor niks in de jeugd bij NAC

6   3  
Kisku

Steijn had geen tijd voot uitleg grote balgehakt

12   2  
Martinus

Ik heb het al vaker gezegd over Steijn, maar ik blijf het absurd vinden dat hij ervaring zo enorm belangrijk vond, maar het opdoen ervan niet. Iemand met zo'n visie kan nooit ergens op lange termijn slagen.

4   8  
RICHARDPRAHA

@BEKOKSTOOFD JA ik heb Kestens vaak genoeg aan het werk te zien om te zeggen dat hij essentiele en moeilijk aan te leren dingen als overzicht,rust aan de bal rond de 16, een versnelling als je op tegenstander afgaat, dribbelen en passeren NIET genoeg beheerst om succesvol te zijn in het betaalde voetbal.

JP v Hecke heeft helemaal NIKS te maken met Kestens, vreemde vergelijking en die vond ik wel degelijk bepaalde basiskwaliteiten hebben zoals duelkracht, inzicht wanneer door te dekken, zijn basis passing was goed, kopsterk. GEEN idee dus wie hem niet goed genoeg vond maar ik zag zeker kwaliteit in hem.

1   6  
Joepoe

In die invalbeurten was hij ook
Gewoon niet goed genoeg

2   2  
Andre Vermeulen

Buffonge ook niet in de selectie tegen Zundert. weer of nog geblesseerd? Proberen te slijten,gaat hem niet worden.

2   1  
Cool hand

18-21-jarigen een verloren covidgeneratie voetballers? Zeer sneu voor al die gasten.

3   3  
Ernie

Een speler die goed is, daar kan een trainer niet om heen, ook Steijn niet. Dus hij zal het op de trainingen moeten laten zien.

5   2  
Dutchbird

Over Steijn hoeven we niet meer te zeiken. Die wappie is vertrokken en wat Manders hem heeft meegegeven ontdekt een overnemende partij wel tijdens het boekenonderzoek.

3   2  
Ernie

Ben benieuwd of we komend seizoen hoger eindigen dan de vijfde plek.

2   1  
Fritske d'n Olifantl

Een club met een lange termijnvisie en beleid schept voor jeugdspelers de optimale omstandigheden om te slagen in het eerste.

Natuurlijk zit hier voor een groot deel ook eigen verantwoordelijkheid van de speler bij om hard te trainen en te laten zien dat hij beter is dan zijn concurrent. Ik kan me ook voorstellen dat een trainer andere keuzes maakt in een bepaalde fase van de competitie. Maar spelers negeren en letterlijk links laten liggen kan gewoon niet. NAC heeft geïnvesteerd in die gasten, sommigen hebben ook een contract. Als je dan liever die dikke nietsnut van een Kali opstelt die godzijdank eindelijk uit zijn contract loopt omdat het zo'n fijne gozer is op de training dan dat je een jeugdspeler ervaring op laat doen dan spoor je niet. Dan spelen er andere belangen die ten koste van de club gaan.

Anyway, ik hoop dat een volgende trainer wel inziet dat het voor de club van levensbelang is dat de jeugd kansen krijgt en daarin goed begeleid wordt. Als Weijs Van Hecke geen basisplaats had gegeven hadden Jacobse en Van Es veel minder mogelijkheden gehad vorige transferzomer.

3   2  
Ernie

Fritske
Ben het met je eens dat eigen jeugd voorrang moet krijgen. Maar de achterban eist promotie binnen 1 jaar. En dat gaat niet lukken met alleen eigen jeugd. Ook de Graaf heeft het weer over 4 versterkingen en dan worden de kansen van eigen jeugd weer kleiner.

1   0  
Fritske d'n Olifant

@Ernie

Natuurlijk ga je niet met alleen met eigen jeugd promoveren. Dat ziet iedereen wel. Maat er zit een hoop ruimte tussen met alleen eigen jeugd spelen en alle spelers uit de eigen opleiding negeren. Je moet als trainer een plan met die gasten hebben en werken aan hun ontwikkeling zodra ze onderdeel zijn van de selectie. Als ze het dan niet halen is dat jammer maar dan heeft NAC er wel alles aan gedaan. Je zult als NAC zijnde wel moeten want het is samen met een goede scouting de enige manier om geld te verdienen. Kijk naar de kruiken. Het is ook onzin te beweren dat het inpassen van eigen jeugd sportief succes in de weg staat. Op het hoogste niveau zijn Ajax en Barcelona daarvan het levende bewijs. Toevallig ook de clubs met de meest kritische aanhang ter wereld. Niet dat we ons als NAC daar aan moeten spiegelen maar de excuses die door trainers als Maaskant en Steijn werden aangedragen om eigen jeugd niet op te stellen waren wel excuses van angstige trainers.

2   0  
Henri

@FRITSKE D'N OLIFANT
Even voor de goede orde, Maaskant is wel degene die Gudelj een basisplaats gaf in NAC 1. Hij was bovendien zo slim om Gudelj van centrale verdediger te transformeren naar een dynamische middenvelder. En Nemanja heeft bepaald geen slechte carrière gehad tot nu toe. Heeft NAC bovendien nog een aardig transferbedrag opgeleverd.

1   0  
Henri

Ik heb de contractering van onze Belgen Kestens en Vanacker nooit los kunnen zien van onze Belgische TM TvdA. NAC's grootste talent Tika de Jonge kreeg destijds geen contract en vertrok naar FC Groningen.
Voor Kestens en Vanacker wordt dit wel het seizoen van de waarheid. Ze worden binnenkort alle twee 20 jaar en hun contracten lopen in 2022 af.

4   0  
DunErwt

Jaren geld pompen in de jeugdopleiding om ze vercolgens compleet te negeren. Vind dat de club hier een begeleidende rol in had moeten hebben.

1   0  
Arie Roos

Hup Pjotr

Laad alle berichten na dit bericht in