Wij gaan niet opzij

Marijnissen openhartig over angstaanvallen: “ Vanaf toen ging het alleen maar bergafwaarts”

Das Phantom

Thomas Marijnissen mocht afgelopen vrijdag zijn eerste minuten maken in het Rat Verlegh Stadion. De aanvaller legde daarvoor een lange weg af en vertel in gesprek met NRC openhartig over de paniekaanvallen die hij had in zijn eerste periode bij NAC en het traject dat hij aflegde om weer profvoetballer te worden.

Marijnissen kreeg zijn eerste paniekaanval toen heel Breda op de Grote Markt de promotie naar de Eredivisie vierde. Hij moet zijn auto langs de kant parkeren, krijgt hartkloppingen, zweetaanvallen en wordt benauwd. "Ik dacht dat ik doodging", vertelt hij. Als hij die zomer terugkeert bij NAC verzwijgt hij wat er is gebeurd. "Vanaf toen ging het alleen maar bergafwaarts." 

De talentvolle speler slaat trainingen over, krijgt vaker paniekaanvallen en hulp die vanuit de club werd aangeboden nam hij niet aan. Hij besluit te stoppen met voetballen en een studie op te pakken, maar daar ondervindt hij dezelfde problemen. Pas als hij Ricardo Kishna twee jaar op tv hoort vertellen over zijn mentale problemen, valt het kwartje. "Toen pas durfde ik onder ogen te zien dat angst mijn probleem was”, zegt Marijnissen. "Het was bevrijdend om te beseffen dat ik niet de enige was.”

Lees op de site van NRC het hele interview met Thomas Marijnissen.

Bron:
B-Side Rats, NRC
Vorig bericht
Liveblog: Roda JC - NAC 221 reacties
24 Reacties
173   5  
Das Phantom (BSR)

Prachtig verhaal. Sterk dat hij er zo open over kan praten. Wie weet helpt hij zo weer een ander die in zijn situatie zit en blijft dit onderwerp bespreekbaar.

Hup Thomas!

173   5  
Das Phantom (BSR)

Prachtig verhaal. Sterk dat hij er zo open over kan praten. Wie weet helpt hij zo weer een ander die in zijn situatie zit en blijft dit onderwerp bespreekbaar.

Hup Thomas!

50   2  
Sir Smokalot

Held , hier kampen zoveel mensen in meerdere of mindere mate mee.
Goed dat je het durft te vertellen en jammer dat je door eerdere signalen niet wakker geschud bent.
Vanaf nu alleen maar omhoog en blijf af en toe lekker je psych bezoeken al is het maar voor een peptalk.
Zet m op en maak ons trots. En blijf je verhaal delen.

45   2  
Johan

Brok in de keel bij het lezen van dit verhaal. Moedig.

52   2  
NACMULTY

Ik denk dat veel jonge mensen zich hier in herkennen. Dit zo openbaren is zo moedig, niets anders dan respect Thomas!

54   3  
Ernie

Achter ieder mens zit een verhaal. Denk daar maar eens aan, voordat je iemand be/ver oordeeld.

41   2  
N1912

Eerlijk en openhartig stuk, knap van Thomas. Zo zie je maar weer, je weet nooit wat er in iemands koppie omgaat. Don’t judge a book by its cover & daarop aansluitend, wees allemaal eens wat aardiger en begripvoller voor elkaar.

14   7  
scheppioni

Vaak komen zo'n spelers sterker terug..... laten we hopen dat dit voor Thomas alleen al ook geldt !
HUP NAC met Thomas !

17   5  
Livingthedream

Heel sterk verhaal en knap dat hij het durft te zeggen.

Buiten het vreselijke verlies op jonge leeftijd van een ouder heeft Thomas wel het leven waar elke jongen of meisje in Breda van droomt. Hopelijk kan hij nu gaan genieten van zijn leven als profvoetballer.

En wij van hem

23   3  
NacHart

De prachtige column van Johan Gabriels ‘n paar maanden geleden in BNDeStem over Thomas had me al enorm gegrepen!
Dit interview grijpt me weer, ik was er wéér door geraakt.
Moedige, sterke Thomas, dankjewel voor het delen!
Heel veel succes én plezier bij NAC, zo gegund!

22   116  
1 van de 2

Krijg ook vaak last van paniekaanvallen als naar Nac kijk

38   1  
076

Grootste taboe in NL terwijl extreem veel mensen die klachten hebben. (1 miljoen mensen gebruiken antidepressiva waarvan een groot deel voor angstklachten).
Goed dat er in -toch wel macho - voetbalwereld spelers zich uitspreken.

Overigens is de vliegangst van bv Bergkamp en Lurling gewoon hetzelfde alleen meer op een situatie te plakken. Maar is ook gewoon paniekaanval terwijl er niks aan de hand is.

Sterk van Thomas en het verbergen maakt het juist erger.

11   18  
Theoden King

Dit soort dingen overkomt de besten. Tony Soprano had er ook last van.

27   0  
Box

Juist deze kwetsbaarheid maakt je sterk. En ik ben ervan overtuigd dat je als persoon echt groeit als je deze tegenslagen overwint. Respect dus voor Thomas!!

60   3  
Zak hooi

Ook ik heb 2 jaar geleden een half jaar thuis gezeten i.v.m. paniekaanvallen en angsten. Dit is geen pretje en beïnvloed je hele leven. Na vele gesprekken met therapeuten bovenop gekomen. Het is het moeilijkste om er voor uit te komen en je ego wordt heel klein. Daarom veel respect voor je Thomas! Hopelijk ga je veel mooie tijden beleven en alles achter je kan laten.

Hup Thomas Hup NAC!

10   0  
Enkhuizer

Dank voor de link. Indrukwekkend verhaal. Mooi dat hij het deelt en er talloze anderen mee kan helpen.

23   3  
ome cor

Alleen door je zwaktes te onderkennen kun je groeien in je krachten.
Knap dat zo'n jonge gast dit kan en in een interview deelt.
Meestal komen zulke dingen aan het eind van een carrière of zelfs er na pas naar buiten.

Hiermee oogst hij alleen maar respect.
Succes Thomas.

9   0  
ennaojseejer

ff doorklikken naar NRC voor het hele verhaal......
Echt de moeite waard

12   2  
josjosjos

Ik vind het fantastisch dat hij zich uitspreekt over zijn worsteling hiermee. Mentale problemen zijn niks om je voor te schamen en alleen door het bespreekbaar te maken helpen we mensen verder.

Hoop dat we hier met zijn allen aan blijven denken als er weer een speler bij ons rondloopt die het lastig heeft. Je weet nooit wat er allemaal speelt onder de motorkap.

Super bezig, Thomas!

7   2  
J.D.bside

Soms moet je iets meemaken om (veel) sterker terugkomen ......

4   0  
Youssef

Wat een verhaal…… en hoop dat van dit krantenartikel ook weer mensen tot inzicht komen dat zij hiervan iets kunnen leren en zichzelf beter kunnen begrijpen

8   1  
witzwartgeel

Goed van Ricardo Kishna dat hij zich uitsprak, en daarmee bij Thomas voor de ommekeer zorgde en Thomas in navolging nu een eyeopener kan zijn voor anderen die hier ook mee worstelen.

Thanks Ricardo for helping Thomas out.


@DasPhantom

Niks prachtig verhaal. Een treurige en hele nare periode (voor hem en omgeving) die gelukkig door toedoen (en toeval) van Kishna een positieve wending bracht. Met hopelijk als gevolg dat anderen hierdoor ook het licht zien. Want dat er vooral veel jongeren met problemen rondlopen waar velen geen weet van hebben is helaas een feit. De benoeming - prachtig verhaal - vind ik persoonlijk erg vreemd gekozen.

Hup NAC hup Thomas en hup een ieder die zich in zijn verhaal herkent.

6   1  
Gast

Klasse dat je dat deelt..En bovendien zeer openhartig verhaal.Er zijn altijd mensen die hier steun in vinden en moed door krijgen om bv ook hulp te gaan zoeken.

3   0  
gjoewie

Witzwartgeel > Het is toch een prachtig verhaal? Juist omdat hij er zo open over praat. Net als het interview met Ralf Seuntjens op ESPN. Een prachtig verhaal hoeft niet altijd een positieve plot te hebben, toch?

1 van de 2 > Hij is grappig hoor, alleen niet op zijn plaats hier. Ik kreeg nog wel eens hartverzakkingen, vooral als ik Zwaanswijk over de bal heen zag maaien. En dat gebeurde regelmatig. Vandaar dat ik zulke acties tegenwoordig een Zwaanswijkje noem. Die actie van MacNulty uit bij MVV was ook wel een soort Zwaanswijkje.

Thomas > Goed dat je dit gedeeld hebt. Het zorgt ervoor dat we weer meer respect krijgen voor onze voetballers. Ik wens je veel sterkte en veel succes bij NAC!

5   2  
The Cosmic Gate

Deze jonge gun je toch de wereld..
Wat zal het toch een sensatie zijn als hij de winnende zal scoren voor promotie.....(keep dreaming)

Laad alle berichten na dit bericht in