NAC O18 rommelt zich naar zege op AFC

Masthow

Met de nodige moeite pakte NAC O18 zaterdagmiddag drie punten. Het Amsterdamse AFC werd met 3-1 verslagen. Vooral in de tweede helft was er weinig voetbal te zien door veel onderbrekingen en een warrige arbitrage.

In de strijd om promotie moest NAC winnen om de concurrenten bij te houden. Met de hekkensluiter als tegenstander leek dat een haalbare opgave. De ploeg van Marcel van der Sloot begon beter en kwam al snel op voorsprong. De eerste goed uitgespeelde aanval eindigde met een voorzet van Honkoop, die door Roeland van dichtbij binnen werd gekopt.

Na ruim een kwartier spelen verdubbelde NAC de voorsprong. Nu waren de rollen omgedraaid. Roeland sprintte drie man voorbij langs de zijlijn en legde voor op Honkoop. Die kon rustig aannemen en afronden. De marge was verdiend. AFC werd zelden gevaarlijk en NAC liet in de laatste fase van een aanval nog een paar kansen op meer liggen. Met name Roeland had zijn tweede moeten maken, maar schoot toen de keeper uit positie was net naast.

Penalty cadeau
Ineens veranderde de wedstrijd door een op het oog onschuldig duel. Van Ooijen zette de aanvaller van AFC van de bal, maar de scheidsrechter zag er tot veler verrassing een penalty in. Het cadeautje werd uitgepakt. AFC ging er meer in geloven en kwam via standaardsituaties in de buurt van het doel van NAC.

Tot de rust leverde dat niet veel op. In de tweede helft werd het veldspel aan beide kanten slordiger. Namens NAC kreeg Honkoop een grote kans, maar hij raakte de buitenkant van de paal. Ondertussen liepen de irritaties soms hoog op. Dat kwam mede door het rommelige gefluit van de scheidsrechter. Zo raakte AFC de lat terwijl NAC-doelman na een luchtduel geblesseerd bleef liggen. Ook een bij hoofdblessure legde de scheids het spel niet stil, maar kaarten gaf hij wel aan klagende spelers. Tot slot mocht een speler van AFC blij zijn met geel nadat hij een NAC-speler die de inworp ophield een tik tegen zijn schenen gaf.

Er werd gelukkig soms ook nog gevoetbald. Van Pruijssen hield NAC op de been met een knappe reflex, terwijl de ploeg zelf kansen liet liggen door slordigheden in de omschakeling. In de negen minuten blessuretijd schreeuwde AFC weer om een strafschop, maar deze keer werd die (terecht) niet toegekend. In de negenennegentigste minuut besliste Roeland uit een counter, opgezet door invaller Badi, de wedstrijd definitief. Het eindsignaal klonk direct na de aftrap. Het werd nog even onvriendelijk, maar Van der Sloot riep zijn spelers snel weg van de drukte.