Wij gaan niet opzij

NAC O21 wint moeizaam maar terecht van Go Ahead Eagles: 4-2

Masthow

NAC O21 heeft de eerste zege van het seizoen binnen. Thuis werd Go Ahead Eagles met 4-2 verslagen. Hoewel NAC vrijwel heel de wedstrijd de betere ploeg was, kwam de ploeg bijna in de problemen door twee onnodige doelpunten vlak voor rust.

Na de nederlaag van vorige week (6-2 tegen FC Twente/Heracles) was het tijd voor eerherstel. NAC begon met veel energie en zette snel druk na balverlies. Dat zorgde voor een vermakelijke openingsfase. Na acht minuten wist NAC de score te openen. Een schot van Rashed ging recht op de keeper af, maar de bal bleef in de ploeg. Via Mendes Delgado en Kotzebue kwam de bal bij Silva, die zijn man uitkapte en rustig in de hoek raak schoot.

De ploeg van Marvin van der Valk speelde solide en gaf geen enkele kans weg. Dat kwam mede door de verdediging waar Mekkaoui een sterke indruk maakte. Na een kwart wedstrijd verdubbelde Mol de score voor NAC. De goal leek veel op de eerste. Weer verwerkte de keeper van Go Ahead een inzet naar de zijkant, waar de bal werd opgepikt door Mendes Delgado. Via Kotzebue kwam de bal het strafschopgebied in en Mol hoefde alleen zijn voet ertegenaan te zetten. Met een boogje belandde de bal in het net.

Combinaties op de flanken

Na de 2-0 bleef NAC de wedstrijd domineren. Go Ahead Eagles zette pas druk vanaf de middenlijn, waardoor de defensie van NAC makkelijk kon rondspelen en zoeken naar de opening. Die opening was te vinden op de flanken en dan voornamelijk op rechts. Rechtsback Mendes Delgado, middenvelder Mol en vleugelspeler Silva wisselden veel van positie en wisten met onderlinge combinaties altijd iemand vrij te spelen. Mede doordat er vaak iemand buitenspel stond of omdat de passkeuzes in de eindfase niet goed was, bleef het echter bij twee goals. En dat kwam NAC duur te staan.

Met nog een minuut te gaan tot de rust ging het mis in de opbouw. Mendes Delgado werd afgetroefd door zijn tegenstander. Daardoor lag de weg open richting het doel. De voorzet werd vervolgens binnen gevolleerd, waarbij de bal onder Van Lare door leek te gaan. De bal uit het net vissen was pas de eerste actie van de NAC goalie deze wedstrijd.

NAC kreeg gelijk een mogelijkheid om toch met twee doelpunten voorsprong te gaan rusten. Na een 1-2’tje met Kotzebue schoot Oehlers in het zijnet, maar het leverde een corner op. De korte variant werd voorgelegd op Mekkaoui. Hij legde de bal met het hoofd terug, maar de inzet van Kotzebue ging rakelings naast. Bovendien was er (op het oog onterecht) alweer gevlagd voor buitenspel. Toen de eerste helft er eigenlijk op zat, mochten de bezoekers nog een corner nemen. Die werd bij de eerste paal binnen gekopt. Meteen na de aftrap werd er gefloten voor de rust.

NAC herpakt zich

Ondanks de mentale tik begon NAC zoals ze het grootste deel van de eerste helft speelde. Silva, misschien wel de beste man op het veld, was zijn directe tegenstanders constant te snel af. Dat leidde tot een paar kansjes, totdat met wat geluk de 3-2 binnenviel. Silva gaf vanaf links met buitenkant rechts voor. Die voorzet werd door een verdediger aangeraakt en viel via de onderkant lat en binnenkant paal binnen. Rashed gaf nog een laatste tikje, maar de bal was daarvoor ook al volledig over de lijn geweest.

Nadat Silva moegestreden naar de kant ging, nam Omgba zijn positie over en dat leidde meteen tot de volgende goal. Een goede steekpass van Mol zette Omgba vrij op de flank. De voorzet ging nog voorbij aan Kotzebue, maar daarachter stond Rashed nog om de 4-2 te maken. Een kwartier voor tijd leek de wedstrijd zo beslist.

Toch werd het nog even spannend in de slotminuten. Na de eerste helft kreeg NAC het ook in de tweede helft moeilijk in de slotfase. Mendes Delgado werkte de bal weg uit de doelmond voordat Go Ahead gevaarlijk kon worden en Van Lare bokste een paar een hoekschop weg. Zo werden de eerste drie punten, meer dan verdiend, uiteindelijk over de streep getrokken.