Wij gaan niet opzij

NAC presenteert jaarcijfers, bijna 800.000 euro verlies

DeWeesJr

NAC heeft in 2022-2023 een nettoresultaat van bijna achthonderdduizend euro negatief. Het verlies is mede door de verkoop van Banzuzi, de twee thuiswedstrijden in de beker en de twee thuiswedstrijden in de play-offs lager uitgevallen dan verwacht. Ook komend jaar zal er sprake zijn van een exploitatietekort.

Op de website van NAC valt het volgende bericht te lezen.

NAC Breda kwam in het seizoen 2022-2023 voor het vierde seizoen op rij uit in de Keuken Kampioen Divisie.  Met de ambitie van NAC Breda om daaruit te promoveren werd in de bij de KNVB ingediende begroting rekening gehouden met een significant exploitatietekort. Ten opzichte van de in juni 2022 ingediende begroting realiseerde NAC Breda extra inkomsten uit commerciële activiteiten, de twee bekerwedstrijden in het eigen stadion en de twee thuiswedstrijden in de play-offs. Daarnaast heeft de transfer van Ezechiel Banzuzi naar OH Leuven tot een substantiële verbetering van het nettoresultaat geleid. Mede als gevolg van de hiervoor genoemde meevallers heeft NAC Breda het operationele verlies weten te beperken tot zevenhonderdvijftig duizend euro. Het nettoresultaat over het boekjaar 2022-2023 is bijna achthonderdduizend euro negatief. Het verschil tussen het operationele resultaat en het nettoresultaat wordt veroorzaakt door de rentelasten.

Het eigen vermogen van NAC Breda B.V. bedraagt per 30 juni 2023 circa 2,2 miljoen positief.

Ook het lopende seizoen (seizoen 2023-2024) wordt naar verwachting met een exploitatietekort afgesloten. Dit verlies wordt enerzijds veroorzaakt door het feit dat de opbrengsten in de Keuken Kampioen Divisie onvoldoende zijn om de vaste kosten te dekken en anderzijds doordat NAC Breda het van groot belang vindt om zowel in de selectie van het eerste elftal als de jeugdopleiding te investeren.
De van RSC Anderlecht te ontvangen gelden, voortvloeiend uit de bij hen bedongen doorverkoop ten tijde van de transfer van Bart Verbruggen, zorgen er in ieder geval voor dat het exploitatietekort minder groot zal zijn dan ten tijde van het vaststellen van de begroting (juni 2023) werd gedacht.

Het gehele jaarverslag is via deze link te bekijken. 

Bron:
B-Side Rats, NAC
Vorig bericht
Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #193 73 reacties
Volgend bericht
Kaartverkoop NAC – Willem II 15 reacties
42 Reacties
16   5  
Ed

Afkoopsom Hyballa en spelers voor niets laten vertrekken .

4   3  
Rat076

Snel promoveren en winst gaan maken

9   3  
Pietjebel

@rat
Hoe snel ?
Weet niet of je de laatste wedstrijden heb gezien maar wacht voorlopig nog maar 1.5 seizoen

11   5  
Kees076

239.780€ Bezoldigingen bestuurders en commissarissen….

Waar is de clubliefde gebleven? Vroeger werd dit gezien als een eer en uit clubliefde tegen 0,0 vergoeding!16   5  
Ed

Afkoopsom Hyballa en spelers voor niets laten vertrekken .

10   0  
Breda vooruit

Dat wordt bij lappen voor vrolijk en co.
En heren waar blijft het investeringsfonds van 5 miljoen waar jullie garant voor staan en nog niks van gerealiseerd is.
Hopelijk bouwt Karel en co geen luchtkastelen voor de supporters.

8   7  
Realist

Valk, kom er maar in.... Excuses? Ow nee, die geeft hij alleen aan andere clubs voor gedrag van de supporters....

4   0  
Ed

Spelers zijn aan zet om het vuur uit hun schoenen te lopen. Vechtlust, mentaliteit om wedstrijden te winnen.
1 a 2 keer in de week vol aan de bak. Meer vragen we niet. 💪🏻 alleen dan komt promotie in zicht.

5   2  
Ouwe Spionkop

Volgens mij is het zo dat de aandeelhouders hebben toegezegd in ieder geval voor de eerste 2 jaar de verliezen te zullen dekken.
Maar we zullen verdomd snel moeten promoveren om financieel gezond te blijven.
Het was toch al tijdje bekend dat RVC vanaf dit seizoen een betaalde baan zou zijn.

4   5  
Henk 54

Financiële mensen zijn van hetzelfde niveau als de technische mensen en het eerste elftal , amateurs. O nee lager, ze verliezen van amateurs.

2   1  
Wanny

Een TD en AD vallen waarschijnlijk ook onder het kopje bestuurders.

6   3  
Wanny

@ HENK 54

Misschien heeft NAC wel heel goede financiele mensen en zou het nog veel erger zijn als die er niet waren. Ik heb geen idee, want ik ken ze niet en zit niet naast ze op kantoor.

Beetje makkelijk praten van achter je toetsenbord als je geen idee hebt wat die mensen doen en voor welke uitdagingen ze staan.

6   8  
Bredafun

Zakkenvullers 😡😡

1   0  
muijske

Gelukkig heeft dhr Vrolijk gezegd dat de tekorten gedekt zouden worden door hem

7   0  
BasSnelden

Toch knap dat Nac een 18 jarige speler met een eindig contract voor zo veel geld heeft weten te verpatsen!

4   1  
Henk 54

@Wannny ze hadden misschien de technische mensen er vriendelijk op kunnen wijzen dat er teveel geld werd uitgegeven. Of dat dat dreigde, werkt toch zo bij de meeste bedrijven.

6   0  
Hallee076

Dit had natuurlijk grotendeels voorkomen kunnen worden, door vooruit te denken met het verlengen van het contract van Hyballa en van der Sande niet transfer vrij te laten lopen.

1   1  
SjorsNAC

Over 2 jaar weten we waar we aan toe zijn, geen promotie en geen stortingen vrees is dat er dan geen andere optie meer is dan een externe partij. Hoop het niet natuurlijk. Het houd een keer op met meevallers.

4   0  
BP

Ik lees de naam Banzuzi.
Iemand een idee hoe hij zich ontwikkelt, zie nergens meer zijn naam in het voetbal wereldje ? Word ie nog geselecteerd voor vertegenwoordigende elftallen ??

2   3  
Ed

Banzuzi zit op de bank in Leuven. Jammer, die gast moet voetballen.

5   2  
ome cor

Knap dat er zoveel uitgegeven is en er zo'n kwalitatief mager elftal staat.
NAC wordt een tweede FC Den Bosch of MVV.
Vroeger een eredivisionist, nu een clubje wat een beetje mee mag ballen met de clubs die wél kans maken op promotie en de Jong teams.

7   0  
Vlugge Japie

@BP
Banzuzi is geen vaste basisspeler, maar komt aan vrij veel speelminuten toe. Hij heeft z’n eerste goal in de Pro League gemaakt en 11 of 12 wedstrijden meegespeeld. Z’n statistieken staan op Transfermarkt.

On-topic: natuurlijk is het niet tof dat we verlies draaien, maar dat is mede het gevolg van gerichte investeringen. met voortborduren op eigen jeugd en vrijwillige lichtgewichten in de RVC gaan we zéker niet de weg omhoog vinden. Het verlies gaat overigens aangevuld worden door NAC=Breda gasten. Ik verwacht idd binnenkort wel eens een keer nieuws over het spelersfonds. Dat zou een welkome aanvulling zijn.

6   0  
IBIO

Banzuzi stond in basis afgelopen weekend.
Maar ik snap niet dat we vd Sande gratis hebben laten gaan. Had je toch €150.000 voor kunnen vragen.

3   0  
Ernie

Als je nu bovenaan had gestaan was dit geen enkel probleem geweest. Maar de kans op promotie is kleiner dan ooit. Daardoor zal volgend seizoen het verlies nog groter zijn, met alle gevolgen van dien.

5   0  
D’n opletter

Kan iemand mij uitleggen waar en wanneer de doelstellingen van NAC is aangepast? Volgens het artikel is de officiële doelstelling bijgesteld.
Volgens Toon mochten we vorig seizoen promoveren, maar moest het dit seizoen. Dat gaf hij aan bij de laatste ‘1912 avond’. Schijnbaar is dat, ineens(?), bijgesteld naar promoveren binnen nu en twee seizoenen.

@B-Siderats/Da Pope: Wellicht kan deze vraag ook meegenomen worden in de podcast met Maas, gaat deze nog door??

5   1  
Krenk

@D’N OPLETTER

Zo gaat het toch al de laatste 4 seizoenen?!

Niets zo vrijblijvend en vloeibaar als de sportieve doelstellingen van ons goeie ouwe NAC!!

4   2  
HUPNAC

En wéér slechte publiciteit.

3   0  
Mc Guyver

Als staf geen fout had gemaakt had vd Sande beste speler niet gratis weg gelopen maar had Nac hem voor ene fatsoenlijke prijs verkocht.
Vraag mezelf af welke bedragen selarissen van nieuwe mensen bedragen en de Oud Naccers die zijn aangenomen binnen Nac of Raad van leveren zij prestaties behorend bij vergoeding of loopt dit zoals we wel vaker zien uit de pas waardoor het bijdraagt aan tekort zou daar graag iets over lezen vanuit Bsiderats.
Ook vraag ik me af wat de deal van Manders over te lui zijn om horeca te exploiteren ons wel niet kost dat moet toch ook simpel uit te rekenen zijn door Bsiderats denk dat transparantie ook normaal is richting betrokken (red Nac) supporters.
John Karelse zal dit allemaal weer niet ok vinden om te vragen is snel op zijn in wit gehulde sneakers teentjes getrapt immers.

1   2  
Waarom zo

ikheb het geroepen al maanden geleden en dit is pas het begin.veel te grote schoenen aan

5   0  
Waarom zo

en dan mag je nog blij zijn dat de vorige aandeelhouders de club met positief eigen vermogen hebben achter gelaten ipv op 0. die hadden de laatste jaren niet voor niets al deinstelling dat de club zichzelf moest bedruipen ipv maar geld blijven pompen

2   0  
Dun Diëe

Transfers zijn incidentele inkomsten, daar moet je nooit van uit gaan met je begroting. Maar het kan soms dus wel meehelpen minder verlies te draaien.

Onder de vorige eigenaren bleven we in de marge van de KKD hangen omdat hun doelstelling was dat de club zichzelf financieel moest kunnen redden om te voorkomen dat zij overlooks geld in de club zouden moeten blijven pompen. Daardoor werd er niet voldoende geïnvesteerd.

Nu is er wel grof geïnvesteerd om de KKD te kunnen verlaten. Dat we nu nog lager staan dan in de jaren onder de vorige eigenaren is wel heel erg beroerd. Ik ben benieuwd hoe lang NAC=Breda dit vol kan houden.

1   1  
Wanny

@ VLUGGE JAPIE

Waarom verwacht je nieuws over een spelersfonds? Daar is nooit over gesproken, dus dat zou compleet nieuw zijn.

4   4  
Grote Kerk

Geen opleidingsvergoeding mbt Sydney van Hooijdonk en 50K vergoeding per jaar voor z'n pa als technisch commissaris terwijl een lid van RvC nooit een dergelijke vergoeding bij andere bvo krijgt. Waar gaat dit naartoe ?

0   0  
Wanny

@ HENK 54

In het stuk staat dat de begroting al uit ging van een operationeel verlies. Dus dat is gewoon een beleidskeuze die door de directie gemaakt is.
Men wilde investeren in de selectie, de jeugdopleiding en de organisatie. Waarbij er mensen zijn die hebben toegezegd de gaten te dichten.

Dat hou je geen 5 jaar vol met deze eigenaren, maar voor 1 of 2 jaar is dat helemaal niet slecht.

2   1  
Baosje

Och...dan verkopen ze straks de club toch als er geen geld blijkt te zijn...misschien heeft een groep als City nog wel interesseert...

Komende jaren gaan we als kkd club doorbrengen....let maar eens op

4   2  
Francesco

@Grote Kerk

Hoe kom je erbij dat Pierre 50K krijgt? In 22/23 hebben de commissarissen (meervoud, zijn er 4) in totaal 70K gekregen. Dat is dus 70K / 4 = 17.5 K per persoon. Laten we uitgaan van het feit dat ze er een half jaar hebben gezeten dat kun je er vanuit gaan dat de 4 commissarissen per persoon 35K per persoon opstrijken. Dat is een keuze van de club, niet een bedrag wat Pierre voor zichzelf geregeld heeft. Maar sowieso geen 50K.

Daarbij ben je ook slecht geinformeerd. Het geld voor Sydney is allang binnen;
"Afgesproken is dat de clubs geen uitspraken doen over de hoogte van het overeengekomen bedrag. NAC heeft het afgesproken bedrag inmiddels mogen ontvangen waarmee de zaak definitief is afgerond."
https://www.nac.nl/nieuws/nac-en-bologna-fc-komen-tot-akkoord-omtrent-vergoeding-sydney-van-hooijdonk

3   3  
Grote Kerk

@francesco, dat is lekker makkelijk. Partijen hebben besloten niets te zeggen over de hoogte van het bedrag. Dat komt NAC goed uit ja. Het kan dus ook 10 euro zijn !

En fijn dat Pierreke het vanuit clubliefde doet.Schei toch uit man, dat heeft hij nog nooit gedaan ! 35K-50K in z'n zakken steken ja. Daar geen ene flikker tvoir te hoeven presteren, behalve vriendjes binnen brengen.

4   2  
Francesco

@Grote Kerk

Het zal het bedrag zijn waar NAC wettelijk gezien recht op had, en niet het bedrag wat Manders de wereld in geholpen heeft. Want dat sloeg nergens op, alsof een club meer gaat betalen voor een speler dan waar ze verplicht toe zijn.

En waar lees je dat ik beweer dat hij het uit clubliefde doet? Vanuit NAC is al eerder aangegeven om de commissarissen te gaan betalen, om de vijver waarin ze moesten vissen groter te maken. Capabele mensen die voor 0 commissaris willen zijn van een voetbalclub liggen niet voor het oprapen. JIJ bent degene die loopt te blaten dat Pierre 50K (wat dan het gros van de 70K is die in het jaarverslag staat) in zijn zakken steekt, maar waar baseer je dat dan op? En wie zegt er dat hij überhaupt iets aanneemt van NAC? Hij heeft het niet bepaald nodig, dus wie weet geldt die 70K wel voor de andere commissarissen. Heb jij bewijs dat dat niet zo is? En so what als hij er wel voor betaald krijgt? Heb jij daar last van dan?

5   4  
Grote Kerk

Ja daar ik last van ja, omdat onze club geen ene moer vooruit komt met die betaalde mensen die volgens jou capabel zijn.

2   0  
Bommetje

Schuld aan oude aandeelhouders is door hun kwijtgescholden. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Daar mogen we die mensen toch erg dankbaar voor zijn. En iedereen die daar kritiek op heeft wil ik vragen eur 100 aan NAC over te maken.

1   1  
Dero

Er zijn zat mensen met verstand die kosteloos iets willen doen voor NAC. En dat kan van alles zijn. Bij alle amateurclubs gebeurd dat al jaren. Dus waarom kan dat bij NAC niet ? Als je echt wil groeien gooi je iedereen buiten die een dik salaris opstrijken en die dan nog roepen we doen het om clubliefde, grote onzin! Ze doen het om er zelf beter van te worden. En dan de horeca inkomsten om te janken, die nhg lacht zich echt helemaal kapot…..de vage sponsor / zaken deals is ook een doorn in t oog.

2   0  
Dutchbird

Gelukkig hebben de meeste BSR reageerders meer verstand van voetbal dan van boekhouden. Tenenkrommende fantasie bij sommigen.

3   0  
Pieter1980

De titel lijkt mij misleidend?? Banzuzi heeft juist gezorgd voor geld bij NAC en dan niet eens een waardig afscheid gekregen… dat blijf ik toch raar vinden. Lijkt mij wel een huldiging waard. Ik zie dat hij vorige week in de basis stond tegen een topploeg als Genk en dat hij al aardig wat minuten heeft gemaakt in de hoogste divisie van België. Hopen dat er nog meer van zulke talenten mogen doorstromen vanuit de jeugd!

Laad alle berichten na dit bericht in