Wij gaan niet opzij

De honderd wedstrijden van Nick Olij

Thiestemberg

Nick Olij keepte vandaag zijn honderdste duel voor NAC. De in Haarlem geboren doelman is al sinds 1 juli 2019 de onbetwiste nummer één onder de lat in Breda en eigenlijk niet meer weg te denken uit de basiself. In dit artikel zoomen we wat uitgebreider in op Olij’s dienstverband in Breda.

Olij heeft dus 100 wedstrijden voor NAC gekeept, precies 9.090 minuten. 88 in competitieverband, negen in het KNVB Beker toernooi en drie in de play-offs. De sluitpost hield in deze wedstrijden 31 keer de nul en kreeg 119 doelpunten tegen. 

Ook dit seizoen is de doelman weer op dreef. Hij evenaarde vandaag zijn persoonlijk record van 10 clean sheets in één seizoen. Een knappe prestatie aangezien NAC als collectief het slechtste seizoen draait sinds de komst van de Haarlemmer. Olij heeft in ieder geval nog dertien speelrondes over om zijn record verder aan te scherpen. 

Sinds zijn komst heeft Olij de nodige wijzigingen gezien voor zijn neus. Als speler van NAC speelde hij met 56 verschillende spelers samen. El Allouchi (68), Thom Haye (65) en Dion Malone (57) stonden het meest samen op het veld met Olij. Yassine Azzagari en Jethro Mashart zijn de enige selectiespelers die ook al onderdeel uitmaakte van NAC 1 toen Olij werd aangetrokken. Tevens maakte Olij vijf hoofdtrainers mee: Ruud Brood, Willem Weijs, Peter Hyballa, Maurice Steijn en Edwin de Graaf. Aan het keeperstrainersfront was het rustiger, daar begon Olij onder Jelle ten Rouwelaar en is hij nu al twee seizoenen werkzaam onder Gabor Babos.

Het record van Jelle ten Rouwelaar (de man die Olij naar Breda haalde) zal niet snel verbroken meer worden. Toch mag gezegd worden dat Olij sinds hij bij NAC onder contract staat slechts vijf wedstrijden mistte. Eenmaal zat hij op de bank toen Chiel Kramer tegen Go Ahead Eagles de honneurs waarnam. Vier keer zat hij door corona of andere redenen in zijn geheel niet bij de selectie. In die afwezigheid werd hij vervangen door zijn huidige nummer twee: Roy Kortsmit.

Historisch gezien staat Olij al een tijdje in de top vijf van meest ervaren NAC-doelmannen. Met een comfortabele voorsprong op nummer zes Peter van de Merwe (68 wedstrijden). Voor zich hoeft hij alleen Jelle ten Rouwelaar (356), John Karelse (190), Jan de Jong (186) en Gabor Babos (131) te dulden. Als we de historie van alle spelers bekijken staat Olij op een 48ste plaats. Met nog vier extra wedstrijden klimt hij over zijn huidige trainer Edwin de Graaf heen in dit all-time klassement.

100 wedstrijden dus in het Geel/Zwart. Of in het geval van Olij: Groen, zwart, blauw of rood. Wij willen Nick feliciteren met deze mooie mijlpaal en hopen nog lang te mogen genieten van een van de beste één-op-één keepers van de Nederlandse velden.

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Cagro: We speelden vandaag gewoon slecht 29 reacties
Volgend bericht
Liveblog: NAC - FC Den Bosch 106 reacties
Terug naar overzicht
8 Reacties
78   0  
Tonn

Hup Nick, op naar de volgende 100. Solide keeper en echte puntenpakker!

78   0  
Tonn

Hup Nick, op naar de volgende 100. Solide keeper en echte puntenpakker!

10   89  
Reflektor

Goeie keeper voor huidig nac, heel eerlijk er zijn veel betere keepers, bedankt voor deze 100 duels Olij.

55   8  
Noord Mokumse NAC'er

Na de Messi van Breda, nu de Buffon van Breda.

Geef hem €50.000 per jaar extra en waardeer het contract op tot 2028 oid.

17   4  
Pietjebel

Nieuw contract met minimaal het beste salaris van de selectie en daar wat scheppen d'r op
Het team begint bij een betrouwbare keeper

27   3  
RV

Ik zie in Olij toch ook een tweede Ten Rouwelaar. Goede keeper voor NAC een stap hogerop lijkt simpel maar ik denk dat hij van een koude kermis thuis gaat komen.

Natuurlijk moet NAC dan wel potentie aantonen, dat snap ik ook wel. Maar als je dan vandaag een Haye en van Hooijdonk ziet met het Friesche volkslied, oerlelijk shirt, suf stadion, verlies tegen NEC en feitelijk geen enkele meerwaarde kunnen bieden (pakten allebei vanuit beperktheid een gele kaart) dan vraag je jezelf toch af waarom ze deze stap maken.

Olij moet alleen gaan als er een club komt die een beetje dezelfde kernwaarden als hijzelf nastreeft. Beetje bravoure en tegendraads. Maar anders gewoon niet doen, goede keeper op de lijn en in de 1 tegen 1, maar middenmoot Eredivisie? Ik weet het eigenlijk wel zeker van niet.

19   2  
Sjef de gevulde koek

Enige lichtpuntje dit seizoen en ook de enige speler die van eredivisie niveau is dat lijkt me wel duidelijk.

15   3  
Rade

Huldigen in een stadion waar op dat moment nog 1137 man aanwezig was.. Had daar even mee gewacht tot voor aanvang van de volgende thuiswedstrijd..

100 wedstrijden, vijf trainers.. Dat zegt alles eigenlijk

4   1  
scheppioni

Mooie mijlpaal Nick, gefeliciteerd !
Hopelijk blijft ie, maar geluisterd naar zijn woorden is dit zijn laatste seizoen.
Hopelijk is ons NAC alert genoeg om Kortsmit te houden, dat niet beide nu ineens weer weg zijn met het oog op volgend seizoen en dat we dalik weer ineens met een bocht v leer type zitten !

Laad alle berichten na dit bericht in