Overal waar we komen

Nieuwe gesprekken over jong teams in de Eerste Divisie

Thiestemberg

Directeur van de Coöperatie Eerste Divisie Marc Boele heeft in een interview met de Telegraaf aangekondigd dat in de najaarsvergadering opnieuw overleg plaats gaat vinden omtrent jeugdelftallen in de Keuken Kampioen Divisie.

De reden van deze nieuwe gesprekken zijn volgens Marc Boele de oneerlijk verdeelde voordelen van jeugdteams op het tweede niveau in Nederland: "Nu is de situatie zo dat de topclubs er beter van worden, de talenten zelf en het Nederlandse voetbal in zijn totaliteit. Iedereen wordt er beter van, maar worden de Eerste Divisie clubs er beter van? Tot nu toe niet".

Dit wordt versterkt door het feit dat veel clubs binnen de KKD liever geen jeugdteams meer zien in de competitie. Marc Boele is echter van mening dat de jong-elftallen wel degelijk van toegevoegde waarde zijn. Puur met oog op de talentontwikkeling, wel begrijpt hij dat de rest van de clubs ook naar andere zaken kijken. Als extra argument voor zijn standpunt haalt Boele aan dat maar liefst veertien van de huidige drieëntwintig selectie spelers van het Nederlands Elftal ervaring op hebben gedaan in de Eerste Divisie. Frenkie de Jong is het mooiste voorbeeld besluit Boele: "drie jaar geleden was hij nog talent van het jaar in de toenmalige Jupiler League en nu is hij contractspeler van FC Barcelona". 

Aan het einde van vorig seizoen maakte Toon Gerbrands het standpunt van de topclubs omtrent deze kwestie al duidelijk. Zij zijn tegen de huidige veranderagenda en willen een garantie dat hun jong-teams in de Keuken Kampioen Divisie actief blijven. Naar verwachting zullen zij dit standpunt in de aanstaande gesprekken vasthouden.

 

 

Bron:
De Telegraaf, Ajax Showtime en B-Side Rats
Terug naar overzicht
23 Reacties
49    
Peter13

Wat mij vooral stoort, zijn de sterk wisselende opstellingen waarin de jong-teams spelen. De ene week een verzameling jonkies, de andere week flink wat spelers uit het eerste die ritme op moeten doen. Als daar een oplossing voor wordt gevonden, zijn we al een heel eind.

30    
Kinderkaartje

Dat wordt dus weer een glas, plas, was vergadering.

De grote drie (nee, die andere, die van de KNVB) maken toch de dienst uit en hun wil is wet. Dus alle kutwedstrijden om des keizers baard op maandagavond voor lege stadions op kunstgras ten spijt, de jongteams blijven.

Dus zorgen dat we zo snel mogelijk weg zijn uit deze troosteloze bedoening.

-21    
Bside13

Wat boeit dit überhaupt. Enige teams die zullen meepraten daarover zullen teams zijn die middemoot /15tm18 plek kkd spelen en wat mij betreft hebben teams zoals jong PSV jong Ajax en dergelijke wel degelijk nut want je ziet hoe goed ze aansluiten en het is altijd nog beter dan een Achilles 29 of elk andere 2 divisionist laten we maar hopen dat jong NAC binnen een jaartje of 5 ook zijn. Ervaring op kan doen

49    
Peter13

Wat mij vooral stoort, zijn de sterk wisselende opstellingen waarin de jong-teams spelen. De ene week een verzameling jonkies, de andere week flink wat spelers uit het eerste die ritme op moeten doen. Als daar een oplossing voor wordt gevonden, zijn we al een heel eind.

36    
Badeend

@Peter13

Dat zal ook een groot deel van de kritiek van de clubs wegnemen, ook bij hen zit de frustratie grotendeels daar. Dus: vaste selecties voor Jong-teams. Maar ja, waar revalideren de oudjes dan die terugkomen van blessures? Dat willen de grote clubs óók, en ik vermoed niet dat er een regeling gaat komen waarbij "fitte eerste-elftallers" niet met Jong mee mogen doen, maar net-niet-meer-geblesseerden wel.

Verder vind ik het ook echt een aanfluiting dat je als serieuze BVO tegen de kinderen van Utrecht, AZ, Ajax etc moet spelen, maar goed, dat schijnt "in het belang van het Nederlandse voetbal" te zijn. Daar lijken we niet aan te ontkomen.

Als het er dan toch om gaat dat die jonkies zoveel mogelijk weerstand krijgen, kunnen ze dan in elk geval élke wedstrijd "uit" spelen? Dan hoeven alle serieuze BVO's niet naar die sneue trainingscomplexen, spelen de talenten élke week in stadions en is het wel competitievervalsing (want de Jong teams krijgen het dan zwaarder) maar voor die teams maakt de uitslag, noch de eindstand toch totaal niet uit? Gewoon netjes 2x per seizoen naar Breda (hopelijk alleen dit jaar) , Helmond en Nijmegen. Wij weer een paar extra thuiswedstrijden, recettes wat omhoog, daarmee ook budgetten van de clubs (al is het maar marginaal) - dat lijkt me óók goed voor het "totale Nederlandse voetbal".

16    
Chris W.M.

@Peter13 en Badeend

In BNDeStem vandaag een stukje waarin uitgelegd wordt dat sinds dit seizoen jullie punten al grotendeels opgelost zijn.

- Er wordt géén dispensatie meer verleent aan spelers van 24 jaar en ouder.
- Zij die tijdens het seizoen hun 21ste of 22ste verjaardag vieren, zijn gebonden aan de regel dat ze hooguit zeven wedstrijden minimaal 45 minuten mee mogen doen in de eredivisie. Wordt dat aantal overschreden, kan een streep door de naam van de desbetreffende speler voor de eerste divisie.
- Een speler die in hetzelfde weekend in de eredivisie deel uitmaakt van de wedstrijdselectie van Ajax, PSV, AZ of FC Utrecht mag op maandag niet ook nog eens met de beloften aantreden. Voordeel voor NAC is dat alle uitwedstrijden tegen Jong teams op maandag gepland staat

We zullen dus niet meer tegen de Siem de Jong’s en Veltmannetjes van deze wereld hoeven te spelen. Spelers die in de laatste fase van hun revalidatie zitten en/of ritme moeten opdoen.

22    
Judge M.

Heel leuk dat die gasten Oranje halen maar wat hebben de KKD clubs terug gezien van de 85 miljoen voor Frenkie de Jong? Geen ruk, terwijl ze wel week in week uit als sparringmateriaal dienden. Laat dan daar ook eens opleidingskosten uit betaald worden ipv dat het elders aan de strijkstok blijft hangen en de kloof tussen grote en kleine clubs alleen maar groter wordt..

En op zich hoeft het niet zo moeilijk te zijn als het besluit toch niet wordt teruggedraaid: laat de jong teams dan buiten elke mededinging "meedoen". De 16 echte clubs spelen om de punten en prijzen en de competitie behelst 30 ronden. Daarnaast zijn om de zo veel tijd een ronde vrij en staat er een oefenpotje tegen een jong team op het programma welke op kosten van de KNVB gratis toegankelijk zijn.

Daarmee voorkom je dat de jong ploegen de andere ploegen die wel voor promotie en periodetitels spelen punten afhandig maken. Maakt de competitie meteen een stuk eerlijker.

Onderling zouden de jong teams nog een eigen klassement bij kunnen houden zodat ze nog een beetje het gevoel hebben ergens voor te spelen en hun gevoel vast kunnen houden dat ze zo bijzonder zijn omdat ze elk jaar voor de prijzen spelen. Om het spannend te maken kan dan aan het eind van het seizoen het laagst geklasseerde jong team stuivertje wisselen met het hoogst geklasseerde jong team uit de tweede divisie.

Het is maar een ideetje...

19    
Oldskool

Betaald voetbal speel je voor publiek. Niet voor een handvol familie maar voor volle tribunes.

En verder is het nu niet zo dat de top zich bekommert om de andere teams met de meest ongelijke TV gelden verdeling van Europa ongeveer.

8 wedstrijden spelen die niet meetellen en met alleen publiek van 1 kant is pure minachting van de echte clubs en een schandvlek voor de eerste divisie.

Maar het zal wel afgekocht worden... 1e divisie zal wel wat geld willen uit die pot van uefa inkomsten en klaar.

2    
Buurman

Eens met Oldskool en Judge M.

4    
D.kocx

De KNVB kan leuk roepen dat dit goed is voor het Nederlandse voetbal maar de clubs met geld worden er alleen maar beter van. De kloof wordt alleen maar groter tussen de topclubs en de rest. De jeugd van de de andere clubs stappen eerder over naar een van de top clubs omdat ze dan op een hoger niveau kunnen spelen. En inderdaad de topclubs vangen de toptransfers en de KKD clubs zien hier niks van(of een klein percentage ivm doorverkoop of opleidingskosten) creëer voor de jeugd elftallen lekker zelf een eredivisie. Aan de andere kant moeten er wel genoeg teams zijn om de KKD divisie draaiende te houden.

2    
geelzwartwit

Gezien het formaat van de club NAC achterban begroting en potentie je niet druk om maken. Zorgen dat je een vaste positie in de eredivisie hebt.
En van die jong teams tzt wellicht zelf zelfs de vruchten plukt.

Next

3    
Peter13

@Chris W.M.

De laatste regel bestond toch al?

En verder kun je nog steeds Neres, Van de Beek, Schuurs, Malen, Bergwijn en Gakpo tegenkomen als die ritme op moeten doen.

3    
Chris W.M.

@Peter13

Neres, van de Beek en Bergwijn sowieso niet. Die zijn al 21 of 22 jaar en hebben in meer dan 7 wedstrijden minimaal 45 minuten meegedaan tegen de tijd dat de betreffende teams tegen NAC spelen. De overige spelers zou kunnen inderdaad, dus laten we hopen dat ze de komende weken niet geblesseerd raken en tegen de tijd dat wij tegen ze spelen ze weer fit beginnen te raken. Al moet ik het nog zien dat ze een speler als Malen speelminuten in de KKD op laten doen met alle risico's van dien.

De laatste regel is aangescherpt. Ging eerst puur over speelminuten, nu mag je zelfs niet meer op het wedstrijdformulier staan bij het eerste als je daarna nog bij Jong wil spelen.

7    
tje076

Kan me de wedstrijd nog herinneren tegen Jong Ajax. Toen zij met Onana, De Jong en Nerres speelde. De nieuwe aankopen die enkele tientallen miljoenen waren. De twee weken later speelde zij al bij Ajax 1 en had een, bijvoorbeeld, Telstar geluk omdat de er weer een paar jonkies in stonden.

11    
sjef de gevulde koek

Voorbeeld Dani de Wit speelde dit jaar wel mee. En werd vorige week als topaankoop bij AZ gepresenteerd. Ook speelde hij mee in de voorronde Champions league. Idd geval zal hij nu niet meer tegen ons spelen. Dit is gewoon belachelijk en de grootste vorm van competitie vervalsing. KUT JONG ELFTALLEN. Die clubs als ons en bv De graafschap gruwelijk kunnen naaien waar zelfs promotie en behoud club van af kan hangen. Een schande

-4    
geelzwartwit

Volendam is geen Jong Ajax team en daar verloor je ook van. Dat zijn al 3 verliespunten los van de Jong discussie. Dat NAC zich maar focused op het winnen van dat soort wedstrijden. Dan bezorg je je concurrent zelf in ieder geval een verliespartij en daarmee - 3 punten.

Los van dat het een ongezonde situatie is met die jong ploegen.

0    
Peter13

@geelzwartwit - Natuurlijk moet NAC eerst maar zelf de wedstrijden zien te winnen. Maar in ieder geval moet iedere tegenstander tegen Volendam in zijn sterkst mogelijke opstelling van dat moment. En bij de jonkies is het altijd maar afwachten.

@Chris W.M. - bedankt voor de toelichting, het is in ieder geval al een verbetering.

2    
Sp1

Vragen om zwakke tegenstanders is ook een zwaktebod!

Vind het juist een toevoeging als spelers van het eerste ritme op doen bij de beloftes.

Als NAC ambities heeft en overtuigt is van zichzelf dan zou dit geen discussie mogen zijn.

2    
Ivo

Ik vermoed dat de Jong teams gaan verdwijnen uit de 2e en 3e divisie en lager. Dat er een beloftencompetitie komt (op 2e divisie niveau) waar de kampioen ieder jaar promoveert naar de KKD. En het laagste jong-Team uit de KKD jaarlijks degradeert naar de normale beloftencompetitie. In de KKD komen dan 3 of 4 Jong-teams.

1    
Badeend

Chris, je denkt wel heel erg uit het oogpunt van NAC, waar het toevalig dit seizoen allemaal een beetje goed lijkt te vallen. De teams die de eerste zeven wedstrijden tegen Jong Ajax en Jong PSV spelen, zijn dus blijkbaar sowieso in het nadeel?

En hoe zit het met spelers die op vrijdag met Jong spelen, mogen die op zondag bij de selectie van het eerste zitten?

Het probleem is er natuurlijk alleen/vooral voor de écht grote talenten, maar dat is dan ook meteen de categorie spelers waar je als Eerste Divisieclub het meeste last van hebt, als het gaat om competitievervalsing.

Het blijft een slecht doordacht kutplan, die Jongteams in de Eerste Divisie. Bedankt KNVB.

0    
Peerke

Ervaring van 3 jaar terug is dat ik liever een jong team zie dan een ploeg uit het rechterrijtje die in minuut 1 begint met tijdrekken en met 11 man voor de goal gaat liggen.

0    
22-05-2016

Misschien dat Jong Willem II kan toegevoegd worden aan de KKD, dan spelen we de komende jaren tenminste nog tegen Tilburg!

0    
Vlaai

NAC moet gewoon helemaal niet in de KKD spelen!!

0    
[email protected]©

BeNeliga voor jong teams.

Laad alle berichten na dit bericht in
Nee
Ja