Wij gaan niet opzij

Notulen Clubraadvergadering 21 oktober online

Benn076

Vorige week kwamen de wijze mannen van de Clubraad weer bij elkaar om diverse zaken rondom de club te bespreken. Het ging onder andere over de overname van de aandelen, de forumavond, de betonconstructie van het stadion, biergooien en de vele buscombi's in de aankomende uitwedstrijden.

Biergooien:

Er zijn na de wedstrijd tegen Jong AZ al 7 stadionverboden uitgedeeld aan supporters die gooiden met bier. Ook heeft de KNVB maatregelen aangekondigd wanneer er wordt gegooid met bier. De bierkraan dichtdraaien in een bepaald vak of een wedstrijd staken zijn opties die de KNVB kan overwegen.

 

Forumavond: 

Alle betrokkenen hebben de avond als zinvol ervaren. Er kwamen enkele kritische opmerking vanuit de supporters, zoals het te snel overgaan naar nieuwe onderwerpen op het moment dat het inhoudelijk werd.

 

Jaarrekening:

In de volgende vergadering met de Clubraad wordt Edgar Mol uitgenodigd om de jaarrekening uitgebreider toe te lichten en vragen van de Clubraad te beantwoorden.

 

De gehele notulen van de Clubraad zijn zoals altijd terug te lezen op hun site.

Bron:
B-Side Rats, Clubraad NAC
39 Reacties
67   11  
Brecht

Gisteravond ook weer een paar van die malloten, die denken lollig te zijn om bier over iemand heen te gooien.
Kap het eens lekker zelf in je nek!

67   11  
Brecht

Gisteravond ook weer een paar van die malloten, die denken lollig te zijn om bier over iemand heen te gooien.
Kap het eens lekker zelf in je nek!

37   69  
El Loco

Die clubraad kunnen ze beter ook opdoeken zodra de nieuwe eigenaren er zijn.
Hebben de afgelopen jaren alleen maar de polonaise gelopen met iedereen die de club kapot gemaakt hebben.

10   35  
Sjakkie

Gerucht:

Hoorde van de week op de NAC golf dag dat de nieuwe groep 2 miljoen wil betalen voor de aandelen en 7 miljoen wil
Investeren!!!

26   12  
Jarno

El Loco maakt een kleine, maar ook begrijpelijke verwarring tussen de RVC en de Clubraad. De RVC is idd een nutteloos orgaan….

Het is wat met al die poppetjes die wat in de pap te brokkelen willen hebben.

18   5  
Wanny

@ Jarno

Weet je wat de RVC precies doet dan? Weleens een vergadering bijgewoond, gesproken met de leden ervan?

De RVC heb je sowieso nodig om een orgaan boven de directie te hebben.

34   9  
Jarno

Ik weet gelukkig wat een RVC behoort te doen. En nee. Ik heb nog met geen van de leden gepraat. Heb ik ook totaal de behoefte niet aan. Je hoeft namelijk geen raketgeleerde te zijn om vast te kunnen stellen, dat de RVC leden die er de afgelopen 10 jaar hebben gezeten er vaak niet veel van hebben gebakken. Het is toch geen publiek geheim, dat er een tijd lang zelf geen poppetje in heeft gezeten wat het technische beleid in de gaten hield, maar dat na liet, omdat deze Belgische oud voetballer annex autoverkoper het te druk had met z’n privé leven, met alle schade voor de club nadien. En zo zijn er nog meer verifieerbare voorbeelden. Ik ben maar een eenvoudige supporter. Die graag naar wedstrijden komt om bier te drinken en kut te roepen. Dat wil ik graag zo houden, maar dan mag je toch nog wel je eigen gezonde mening hebben. Neem ik aan ?

24   2  
Geelzwartwit

Mooie gelegenheid om het cultuurhandvest in de praktijk weer eens te lezen..

https://www.clubraadnac.nl/clubraad.html

Na het gelezen te hebben denk ik. Goed dat het er is en waarom wordt er hier vaak zo heftig over de cultuur en identiteit gedaan? Het cultuurhandvest is duidelijk in hoe en wat en voor een overnamekandidaat niet heel erg spannend om ook over te nemen en toe te passen. Alle grotere clubs hebben een cultuur of huistijl handvest. Zo ook NAC.

Thanks clubraad

17   1  
Wanny

@ Jarno

Mochten ze hun taak niet goed uitvoeren, dan maakt het dat toch geen nutteloos orgaan?

10   8  
Jarno

Wanny, neem aan dat jij ook weleens iets zegt uit emotie ? Tuurlijk is een goede RVC goud waard, maar met hoe het hier de laatste jaren is gegaan, is onze RVC nutteloos gebleken. In mijn ogen. Prettige dag verder

14   23  
Arie

Een RvC en Clubraad zijn beiden belangrijk, maar functioneren niet als:
1. De RvC een schoothondje is van de aandeelhouders.
2. De clubraad een verlengstuk is van de directie in plaats van de supporters.

15   24  
VieRi

Precies dit Arie:
2. De clubraad een verlengstuk is van de directie in plaats van de supporters.

Ze hebben alleen zelf niet door dat ze hiervoor worden misbruikt. Een paar mensen in de clubraad (niet iedereen) worden stelselmatig om de vinger geworden door directie en RvC. Puur om zo de angel eruit te halen.
Manders werd zelfs beschermd tijdens de forumavond, door snel van onderwerp te switchen. En de mensen die de juiste vragen zouden stellen werden doelbewust overgeslagen.

Alleen ze vinden het zo tof om mee te mogen praten dat ze vergeten waarvoor ze daar zitten.

29   0  
Wanny

De clubraad zou geen verlengstuk moeten zijn van de directie, maar hoeft ook niet alleen de belangen van de supporters te verdedigen.

Een goede clubraad moet kijken naar de belangen van de club. Soms is dat door de directie te steunen, soms is dat door op te komen voor de mening van de supporters. Een brug slaan tussen directie en achterban, dat is belangrijk.

Een soort ondernemingsraad.

Probleem van dit soort organen is vaak een kennisachterstand tov de directie. En een afhankelijkheid van de directie. Bij een OR is dat nog wat duidelijker, want als je de kritisch bent als OR lid, kun je in sommige bedrijven een promotie wel op de buik schrijven.

12   20  
Dutchbird

Clubraad en RvC, twee tandenloze tijgers. Kunnen vergaderen tot ze een ons wegen, er wordt niets gedaan met hetgeen ze bespreken. Logisch want ze hebben geen enkel statuut in het besturen van NAC. Doen me denken aan het sprookje over de kleren van de keizer.

17   3  
die ne gast

Mensen verwachten te veel van de Clubraad, maar toch is het goed om een Clubraad te hebben.

Clubraad mag alleen adviseren over 'supporterszaken'. Dus adviseren over tarieven, stadion-aankleding, stadionverboden, bezoek uitwedstrijden e.d.
Maar over alle perikelen rondom Manders, Steijn vs. Lokhoff, Van Hooijdonk, aan/verkoop van spelers hebben ze gewoon helemaal niets te zeggen en worden ze ook niet over geconsulteerd. Er worden wellicht achteraf wat opmerkingen over gemaakt door de directie, maar de Clubraad kan die opmerkingen alleen voor kennisgeving aannemen en als ze er wat van vinden, hoeft de directie met die opmerkingen helemaal niets, nada, noppes mee te doen.

Toch heeft de Clubraad zeker nut om eventuele onvrede onder de supporters tijdig te laten horen. De afstand tussen de directie (Manders) en supporters is nog nooit zo groot geweest, maar als het aan Manders had gelegen, had hij helemaal niks met supporters te maken willen hebben. Dankzij de Clubraad wordt Manders toch gedwongen om de supportersgeluiden tot zich te nemen. Ik heb niet de illusie dat Manders na de afgelopen forumavond echt in de spiegel heeft gekeken naar zijn eigen functioneren, maar als hij dit soort avonden en Clubraadoverleggen niet had, dan was zijn roze wolk Pinokkio gedrag nog veel erger geweest (moeilijk voor te stellen, maar het kan echt!).

8   11  
Badeend

"Een brug slaan tussen directie en achterban"

En wat Die Ne Gast zegt.

Manders en Steijn hebben afgelopen seizoen juist geprobeerd alle colonnes te breken bij NAC maar hebben die krachten onderschat. Daarmee hebben ze ook proactief iedereen tegen zich in het harnas gejaagd. Dit kunnen ze niet zomaar zelf verzonnen hebben, dus moet van bovenaf gekomen zijn - ik vermoed direct van de "grootaandeelhouders". Het was het domste wat iemand ooit had kunnen verzinnen als je deze club ook maar een beetje snapt.

6   26  
Basje

Ik snap dat het irritant is om bier over je heen te krijgen. Ook ik en m’n maten irriteren ons er soms aan… (al vind ik het bij een goal volkomen terecht mits het uit emotie is)
Maar sommige op deze site draaien er een beetje over door. Spreek die jongens aan of ga op F of de ere zitten. Daar zal het een stuk minder zijn dan op de fanatieke vakken.

27   2  
DENNIS79

@basje ik sta helemaal bovenin de B-side. Gooi nooit met bier, en kan ook niets in m'n nek krijgen. Spreek gasten er op aan die wel gooien.

Jij bagatelliseert het probleem echter wel. Ik zie vanaf boven echt een hele hoop bier vliegen, dat pas gegooid wordt als eerst de goal gevierd is met de naaste vrienden. Het lijkt een soort rite geworden waarbij eerst het oude biertje nog leeg gegooid wordt, ook vervolgens met een nieuw biertje naar de aftrap te kijken.

Het is echt volstrekt onnodig en hartstikke asociaal!

19   1  
Brecht

@Basje

Jij vindt het volkomen terecht om bier te gooien als er een goal is gemaakt? Want dat mag uit emotie? En dat doe je thuis ook.
En omdat wij er last van hebben, moeten we maar verhuizen naar de ere? Want... iemand heeft volledig recht om uit emotie bier over een ander te kiepen?
Maak je even kenbaar dan als je het gedaan hebt; dat is pas stoer. Dan kunnen we even verhaal komen halen. Nu is het bier over een ander heen kappen en dan stiekem doen of jij dat niet was. Beetje laf vind je niet?

20   1  
Henkie

Er hangen toch camera’s.. Als nac een beetje haar best doet kunnen ze iedereen die bier gooit eenvoudig aanpakken.

6   8  
Lamington

Dutchbird
+1

6   13  
Tip

Uiteraard hebben de drie grote aandeelhouders geen enkel belang bij een verstoorde verhouding tussen directie en supporters. De RvC is belangrijk , maar je moet de juiste mensen vinden. Dat is helaas nog niet gelukt. CR heeft nut voor ‘kleine’ supporters zaken. Met een nieuwe eigenaar gaat alles toch veranderen.

4   9  
Kipiani

Nieuwe eigenaar ? Het DD is toch allang afgerond. We kennen bedrijven die overgenomen zijn met circa 100 werknemers, holding structuur, meerdere b.v.’ s en werkmaatschappijen die kort na het DD het definitieve akkoord publiek maakte. Het DD bij NAC is toch gedaan door de enigste serieuze kopende partij ?
Dat is de normale gang van zaken. Je bent eruit onder, zo goed als rond, op DD na. Wordt het DD bij NAC door meerdere kopers gedaan ? Dan duurt het langer, maar dat kan eigenlijk niet.
Maar we weten het:
Bij NAC kan alles en is niets wat het lijkt te zijn en met een aangesteld directeur als Manders, met dubbele agenda, onder een slappe RvC en een aantal geldzakken zonder idee, visie en verantwoordelijk naar de achterban weet meent maar nooit.

1   6  
Kipiani

……weet men het maar nooit.

8   1  
Nonkel Frans

@Kipiani , tenzij er bij de DD een hoop vragen uitrollen die meer onderzoek/behandeling vragen.
Een DD kun je aardig traineren door steeds maar op punten halve info te geven.
Geen witte rook betekent dus nog geen afgeronde of geen acceptabel DD resultaat.
Bij dat laatste kan kandidaat koper zich of terugtrekken of in onderhandeling blijven en haar bod verlagen vanwege de gevonden zwakheden.

Zou dat misschien de reden zijn waarom we nog niks horen?

3   6  
Kipiani

Iets klopt er niet, als het een normale, gangbare procedure is Frans.

8   7  
Nacman

De zusjes zullen we niet meer tegen komen in de beker

7   15  
Tip

Volgens mij waren onze aandeelhouders duidelijk. "Het kan nog dit jaar worden afgerond... " Dat is gezegd !
Verder is het allemaal speculeren. Maar laten we hopen , zeker als supporters zijnde, dat het doorgaat anders hebben we een vet probleem.
Het onderzoek levert op dat NAC een ongezond bedrijf is. Dat is toch zo duidelijk als iets. We bestaan al jaren omdat mensen ieder jaar geld bijlappen...... We voldoen aan KNVB normen omdat we ieder jaar een comfort letter cadeau krijgen van de 3 grote aandeelhouders.
Maar.... van deze organisatie valt zeker iets moois te maken indien de benodigde investeringen worden gedaan. Omdat laatste gaat het. De rest is bekend.

15   1  
Peter13

@Tip

"We bestaan al jaren omdat mensen ieder jaar geld bijlappen"

Je bedoelt dat mensen ieder jaar hun eigen wanbeleid proberen te compenseren door extra aandelen aan zichzelf te verkopen.

Natuurlijk is deze club gezond te maken. Maar dan moet je wel een keer een fatsoenlijke directie benoemen die een goed plan opstelt. En ze ook de tijd geven om iets neer te zetten.

9   1  
Badeend

@Peter

Dat dus. Ik heb ook ernstig moeite met die extra aandelen. Natuurlijk snap ik prima dat je niet van willekeurige mensen (want dat zijn het) kunt verwachten dat ze zomaar geld in NAC blijven pompen en dat er niets tegenover staat, maar in dit geval ligt dat toch wel wat anders.

Het geld bijstorten was in de ruime meerderheid van die gevallen absolute noodzaak door hun eigen wanbeleid. Soms was het misschien ook wel pech hoor maar meestal was het puinruimen omdat er weer eens verkeerde keuzes gemaakt waren.

Dat dat dan beloond wordt door extra aandelen (en de andere kleinere aandeelhouders gestraft worden door verwatering) én dat het naar het grote publiek wordt gecommuniceerd als "de grootaandeelhouders zijn barmhartige Samaritanen want ze dichten het gat" - dat vind ik dubieus.

8   12  
Tip

@Peter etc. Ontzettend vermoeiend. Sorry maar op een gegeven moment is het genoeg keer uitgelegd. Dat de aandeelhouders voor de bijstortingen aandelen kregen, dat zijn dus stukjes papier, moet boekhoudkundig wel. Anders worden het privé stortingen en dat heeft allerlei grotere nadelen of is niet mogelijk. Maar iedereen begrijpt toch dat geld van de privé rekening van van Aalst op de rekening van NAC kwam. En daar gaat het toch om.
Als je je eigen "fouten" op die manier financieel compenseert dan kun je dat ook verantwoording nemen noemen. Bekijk het hoe u wilt maar wellicht zou een beetje respect voor de huidige aandeelhouders geen kwaad kunnen naar mijn mening.

Laten we nu, zeker als supporters, maar hopen dat die nieuwe vermogende eigenaar erin stapt anders hebben we vette problemen. Dan is er straks geen betaald voetbal in Breda meer. En ben niet jaloers op onze huidige aandeelhouders die gaan miljoenen verliezen aan onze mooiste en belangrijkste hobby; NAC.

Als laatste een nog "gevoeliger" punt; ik hoop dat nog veel meer mensen gaan begrijpen dat het cultuurhandvest wat we hebben niet van deze tijd is. Als je het hebt over tegendraads , bourgondisch etc. dan hoort dat volgens mij bij een carnavalsvereniging.

Hopen dat we een goed vervolg geven in Oss aan de mooie pot tegen VVV. Belangrijk dat we voor de winterstop aanhaken in de keuken aan de subtop.

Fijne dag iedereen.


9   0  
Nonkel Frans

De "eigentijdse" immer best geinformeerde boekhouder op dit forum, vindt NACs cultuurhandvest "Niet van deze tijd".

Laat zo n handvest nou net iets beschrijven wat tijdloos is.

9   3  
Bas

@Tip
Je bent inderdaad ontzettend vermoeiend. Maar dat geldt voor iedere kapotte langspeelplaat vol gepreek, halve waarheden en verdraaiingen.

5   0  
Wanny

Na het afronden van een DD kan het zomaar nog 2 maanden duren voordat alle formele zaken zijn afgehandeld. Je kunt er als partijen ook voor kiezen om pas dan naar buiten te treden.

Dus dat er nog geen publicatie is wie de nieuwe eigenaar moet gaan worden, hoeft helemaal niet vreemd te zijn.

6   0  
Breda-mike

Weet iemand of nac nog in zee gaat met die cagro? Na het bericht van het contractvoorstel hebben we niets meer gehoord.

5   0  
Nonkel Frans

@Wanny laat dat de reden zijn. Dan hebben we ondertussen nog even rust om te genieten van de sportieve opgaande lijn....

8   4  
DunErwt

@TIP

O mijn God, wat ben jij een vervelende vent zeg🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

9   1  
Peter13

@Tip

Je hoeft mij niets uit te leggen, hoor. Ik snap heel goed wat jouw mening is en ik ben het daar niet mee eens. Vele mensen met mij, overigens.

Dus als jij voor de zoveelste keer op deze plaats schrijft dat de aandeelhouders ieder jaar de portemonnee hebben getrokken voor NAC, dan is dat voor veel lezers slechts een deel van het verhaal. En dan wordt daarop voor de zoveelste keer gereageerd. Als je dat vermoeiend vindt, moet je je verhaal eens wat minder vaak herhalen.

0   6  
Spongebob

Echt een stel lompe supporters hierzo

2   2  
Dutchbird

@Tip
Als van Aalst voor 5 ton aandelen bijkoopt en vervolgens NAC opzadelt met een beslissing die NAC 1 miljoen verlies (minder opbrengsten) kost dan moeten we heel blij zijn met die meneer van Aalst. Niet dus!
Aandelen bijkopen OK, maar vervolgens geen golfbaandirecteur aannemen of later een TD naar huis sturen met een dikke tiet geld. En al helemaal niet instemmen met een ontslagvergoeding voor een waardeloze trainer die zelf ontslag neemt nadat hij eerst iedereen heeft wijsgemaakt dat hij zwaar werd bedreigd.

Als je als aandeelhouders een RvC aanstelt (is niet verplicht bij een BV en heeft officieel volgens de wet alleen zeggenschap als je dat officieel beschrijft), dan moet je in een duidelijk bestuursakkoord regelen wat de directie zonder RvC mag besluiten en wat de RvC zonder aandeelhoudersvergadering mag besluiten. Zo'n bestuursakkoord hebben we bij NAC niet, hooguit wat holle frasen waar de RvC niets mee kan.

Maar als je vervolgens in zo'n tandenloze RvC zitting neemt zegt dat veel over die commissaris. Die maakt duidelijk dat hij meer waarde hecht aan die nietszeggende bestuurszetel dan aan de uitspraak: "Flikker toch op van Aalst, van Weelde en Burema. Als je geen bevoegdheden aan een RvC durft te delegeren dan verdien je geen RvC en moet je gewoon zelf voorop gaan in de strijd. Geef mijn portie maar aan fikkie!"

Laad alle berichten na dit bericht in