Wij gaan niet opzij

O21: Marvin van der Valk: ‘Met dit elftal moeten we meedoen bij de eerste twee’

Masthow

Druk schrijvend in zijn schriftje zat Marvin van der Valk afgelopen zaterdag langs het veld. Hoewel zijn ploeg met afstand de betere was tegen Go Ahead Eagles (4-2 zege), zag de nieuwe hoofdtrainer van NAC O21 nog een aantal verbeterpunten. Zelfs na het laatste fluitsignaal ging het schrijven nog even door, om vervolgens met een lach op zijn gezicht zijn spelers te feliciteren met de zege.

Van der Valk leek vlak voor rust op weg naar een makkelijke overwinning tegen Go Ahead Eagles. “Je speelt een hartstikke goede eerste helft. Eigenlijk wil ik zeggen dat ik zit te genieten en dat ze de score moeten uitbreiden.” Een moment van verslapping gaf Go Ahead de kans om met hun enige schoten uit de eerste helft twee keer te scoren. Doodzonde, zo omschrijft Van der Valk. “Als je prof wil worden, moet je elke minuut erbij zijn. Vanaf de eerste minuut, maar ook tot de laatste minuut bij de les blijven. Bij de eerste goal staan een paar jongens niet helemaal goed. De 2-2 kwam uit een corner en die mag er nooit in.”

Over de eerste 43 minuten was de trainer erg te spreken. “Als we heel eerlijk zijn had het ook al 4-0 kunnen zijn”, vertelde hij. De tegenstander zakte ver in en liet NAC het spel maken, loerend op de counter. Die kans kwam er eigenlijk niet, doordat Van der Valk zijn mannen aanspoorde om meteen druk te zetten en balbezit snel te heroveren. Vrijwel altijd met succes.

De gelijke stand bij rust was dan misschien een domper, van een mentale tik was bij de start van de tweede helft niks te merken. Het leverde de ploeg complimenten op van de trainer. “Je begint waar je de eerste helft mee begonnen bent en maakt het ‘gewoon’ af. Dat lijkt makkelijk, maar dat is het zeker niet”. Ook in de slotfase van de tweede helft verslapte zijn ploeg een beetje, maar dat kwam volgens hem door vermoeidheid. “Vandaar dat ik veel aanwezig moest zijn om ze bij de les te houden en te zorgen dat we die overwinning eruit slepen, die naar mijn mening overigens volledig terecht was.”

Wisselende selectie

Vorige week werd nog met 6-2 verloren bij FC Twente/Heracles. Van der Valk geeft als reden voor de nederlaag dat de teamafspraken niet altijd werden nagekomen. Tegen Go Ahead vond hij het een stuk beter gaan, al is het volgens hem lastig de twee wedstrijden te vergelijken. “Vaak hebben we vijf tot zeven jongens terug van het eerste. Vorige week was dat alleen Aron van Lare. Dan speel je met een team waar je eigenlijk nog geen vaste afspraken mee hebt kunnen trainen in wedstrijden. Het is logisch dat die wedstrijd dan niet vlekkeloos verloopt.”

Afgelopen weekend had Van der Valk meer spelers tot zijn beschikking. Daarnaast heeft de rest van de selectie ondertussen meer (wedstrijd)ritme op kunnen doen. Toch blijft het lastig om niet altijd over de beoogde basisspelers te kunnen beschikken. “Ik heb heel goed contact met Robert Molenaar en hij weet precies waar ik in zit en waar we tegenaan lopen bij de O21. Hij denkt daarin heel erg mee en we proberen de jongens die potentie hebben zoveel mogelijk te laten spelen.”

Dat maakt het ook moeilijk om een voorspelling te doen van waar NAC O21 gaat eindigen in de competitie. Van der Valk: “Het is heel erg afhankelijk elke week van wat voor elftal je hebt, want dat kan het verschil maken door middel van de leeftijd, ervaring en het fysiek. Ik denk dat we met het elftal dat we vandaag (zaterdag) hadden staan, mee moeten kunnen doen bij de eerste twee in deze competitie.” Hij houdt wel een slag om de arm omdat hij nog niet alle clubs uit de competitie in actie heeft gezien. Vervolgens geeft hij met een realistische blik aan: “Als je als ploeg doet wat er gevraagd wordt, gaat de kwaliteit en creativiteit de boventoon voeren. Dat kan in negatieve zin, dat je verliest omdat de tegenstander simpelweg beter was, of in positieve zin dat je beter bent en wint.”

De Jong, Van de Beek, Bergwijn

Hoewel hij pas 33 jaar is, loopt Van der Valk al ‘zeker 13 jaar’ rond als (assistent-)trainer. Hij begon als 20-jarige bij de hoogste jeugdelftallen van amateurverenigingen. Na vier jaar actief te zijn geweest in de jeugdopleiding van Sparta, maakte hij de overstap naar ADO. Daar was hij naast jeugdtrainer ook enige tijd assistent bij het eerste en video-analist. In die laatste functie was hij ook actief bij Nederland O20 en liep hij stage bij Go Ahead Eagles onder Kees van Wonderen. Afgelopen seizoen was hij video-analist en assistent-trainer bij het eerste elftal van NAC.

Hij kijkt graag terug op zijn periode bij Nederland O20. Met name de periode onder Dwight Lodeweges. “Dat is een voetbalprofessor. Het is geweldig om naar hem te luisteren en daar heb ik enorm veel van opgestoken.” Omdat Van der Valk handiger was met de laptop, mocht hij vaak aansluiten bij de individuele gesprekken van de bondscoach met spelers.

“Je kwam ineens veel meer in details. De hele riedel van teamafspraken namen we door met bijvoorbeeld Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Steven Bergwijn. Al die jongens heb ik voorbij zien komen.” Beelden die tijdens die gesprekken werden gebruikt, heeft Van der Valk bewaard. “Ik heb een hele database van spelhervattingen en manieren van spelen in verschillende formaties hoe ik het zou willen spelen. Daarmee kan ik ook heel duidelijk aan mijn ploeg laten zien hoe ik wil dat ze iets uitvoeren.”

Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
0 Reacties
Geen berichten gevonden
Laad alle berichten na dit bericht in