Wij gaan niet opzij

Ons NAC: ‘Supportersparticipatie: NU OF NOOIT’

Benn076

Ons NAC, het initiatief dat twee jaar geleden werd gestart vanuit verschillende geledingen binnen de club, laat weer van zich horen. Dinsdagavond ontvingen wij dit bericht in onze mailbox namens de initiatiefnemers van Ons NAC.

Een kleine twee jaar geleden ging een bezorgde groep NAC-supporters bij elkaar zitten. De club verloor haar identiteit, hobbelde van incident naar incident en het lange termijn beleid was ver te zoeken. De club moet terug naar de kern, terug naar de supporters. Dat was de vurige wens van deze groep. Het bleef niet bij dromen: er werden veel gesprekken gevoerd met betrokkenen binnen NAC, aandeelhouders, maar ook deskundigen op het gebied van supportersparticipatie.

Zo werd het idee van ONS NAC geboren: een coöperatie waarbij de supporters eigenaar zijn van de club en zo borgen dat de belangen van de club altijd centraal staan.

Een baanbrekend concept dat in Nederland onbekend is, maar in het buitenland al veel voorbeelden kent. Als het ergens in Nederland kan, dan is het bij NAC!

De plannen zijn vorig jaar voorgelegd aan de aandeelhouders van NAC. Toen was er nog geen belangstelling om de aandelen van de hand te doen. Ook was er bij supporters nog onvoldoende sense of urgency.

Een jaar later ziet de wereld er heel anders uit: de club beleeft de grootste crisis in de geschiedenis, de supporters zijn eensgezinder dan ooit en ook belangrijk: de aandeelhouders zijn bereid hun aandelen te verkopen.

Dat betekent dat we met ONS NAC opnieuw gestart zijn om het idee van supportersparticipatie te bewerkstelligen: de club terug in de handen van de supporters. We houden hierbij alle opties (voor samenwerking met andere initiatieven) open.

De kans die nu voorbij komt is eenmalig. Deze moeten we aangrijpen.

Het is nu of nooit!

We houden je komende tijd via de diverse platforms op de hoogte.

Als je vragen of opmerkingen hebt: [email protected]

Bron:
B-Side Rats, Ons NAC
78 Reacties
117   29  
Bredaaaa

Prima idee. Manders moet wel vertrekken. Zijn gedrag tov de supporters is onacceptabel.

45   6  
Charles

Als er hierdoor extra financiële middelen vrij komen en een goede structuur is, gewoon doen.

Zorgt voor extra betrokkenheid in de regio en veel slechter dan afgelopen 8 jaar kan het niet worden.

35   8  
BREDA 1965

Mijn steun hebben ze

43   6  
Kinderkaartje


Altijd voor!
Als dit realistisch en haalbaar is en blijkt, zou dit voor mij het droom scenario voor onze club zijn!

Ik heb een aantal jaar geleden nog mee gedaan aan een soortgelijk initiatief , wat begon onder de naam "NAC van Ons", en later (toen ik me wegens tijdgebrek al had terug getrokken) uitmondde in Samen voor NAC.

Samen voor NAC heeft hele mooie dingen weten te realiseren, maar natuurlijk (helaas) niet de beoogde Supporters Participatie.

Als ik in wat voor opzicht dan ook kan steunen met de doelstellingen van ONS NAC, financieel, of in tijd, of anderszins, dan draag ik graag mijn steentje bij. Ik zal jullie even een mailtje sturen en kom dan graag in contact, als is het maar om een financiële bijdrage te leveren.

Zoals jullie heel terecht opmerken; de kans die zich nu voordoet is eenmalig. Never let a good crisis go to waste!!


27   3  
NoWat

Top initiatief! En nu maar hopen dat er genoeg geld op tafel komt vanuit de supportersgroep!

117   29  
Bredaaaa

Prima idee. Manders moet wel vertrekken. Zijn gedrag tov de supporters is onacceptabel.

35   3  
MdH

Ben zeer benieuwd! Net als Kinderkaartje ben ik ook bereid om dit te steunen.
Althans, financieel. Tijd gaat niet lukken omdat ik in Canada woon. ;-)

HUP NAC!

25   3  
Zjost

Als dit uitgevoerd kan worden, dan zou dit inderdaad zijn waar we en NAC behoefte aan hebben. Het maakt van NAC een stabielere club, passanten zijn weer passanten en we hoeven niet bang te zijn voor een Rus of Chinees. Ik ben benieuwd!

18   6  
Bammes

Zou top zijn ! Alleen moet dit niet te lang duren om dit te realiseren. Er moet snel geschakeld worden willen we dit seizoen nog meedoen in de kkd . Anders weer een verloren seizoen .

17   50  
Cees-2

Al jaren roep ik zoiets, altijd kreeg ik duimpjes naar beneden? Onderzoek dit serieus, ik juich het toe.

18   61  
Stan

Als het ergens kan is het bij Nac. Juist niet bij Nac. Supporters zitten totaal niet op 1 lijn. Leuk initiatief maar dit wordt niets, Nac is ten dode opgeschreven dat is de realiteit.

18   9  
Scheppioni

Precies wat Kinderkaartje post !!!👍

27   5  
Sprečo

Ik doe mee.
Financieel of kennis bijdrage
Ook kan ik tijd vrij maken , dan maar wat minder op BSR kijken.
Hup NAC!

43   0  
Francis Bacon

Ik vind het een mooi streven. Weet alleen niet of dit nu de beste oplossing is.

Als deze periode iets duidelijk maakt, is het wel dat NAC in het Bredase sociale weefsel nog het meest weg heeft van een grote vereniging.

Daarom lijkt mij een governance model met 'socios' nog het meest logisch. Laat de leden zich uitspreken over beeldbepalende beslissingen binnen een club. Dat is goed. Dat past bij NAC.

Maar een kapitaalkrachtige investeerder schrikt er denk ik voor terug als financiële en strategische beslissingen moeten worden bediscussieerd met een fonds waarvan je altijd maar moet afwachten welke positie het inneemt.

Als supporters echt heel graag de financiële positie van NAC willen versterken, kan dat beter via uitgifte van achtergestelde obligaties of iets dergelijks. Geen financiële zeggenschap, wel support.

Dus: hulde voor de initiatiefnemers. Maar ik hoop wel dat er goed wordt nagedacht welke constructie ECHT het beste is voor NAC.

24   50  
anoniem73

gaat nooit werken bij nac, moeten ze wel heel veel mensen bedreigen als men het er niet mee eens is.

42   3  
Dun Diëe

Ik heb m’n twijfels. “De supporters zijn eensgezinder dan ooit”. Dat klopt als een bus, op dit moment vanwege de situatie. Maar er komen ook tijden dat het weer wat rustiger is en het is de bedoeling dat men elkaar dan niet de tent uit gaat vechten als er wat kleinere problemen zijn. De NAC supporter is nou eenmaal een emotioneel mens, is mijn ervaring althans.

Dus ik ben heel benieuwd naar de vorm. Een gouden aandeel zoals in Duitsland gebruikelijk is waarbij er onder supporters algehele stemmingen worden gehouden over algemeen beleidszaken zie ik misschien wel zitten. Maar supporters participatie waarbij die supporter op de stoel van (technische) directie gaat zitten heb ik ernstige twijfels over. Dan vrees is nog vele jaren KKD en een nog grotere polonaise van trainers en spelers die voorbij komt.

Waar men wel bij stil moet staan: de grote drie zijn net als de rest van de aandeelhouders supporters van origine. Daar lijkt het nu in de verste verte niet meer op, maar ik geloof dat ze ondanks alles het beste met de club voor hebben. Het opkopen van de aandelen om een faillissement te voorkomen was eigenlijk al een vorm van supportersparticipatie want hun belang in der tijd was het belang van NAC. En we zien waar het ondanks die goede bedoelingen toe heeft geleid…

19   17  
Tegel

Goedenmorgen, is Manders al vertrokken uit zichzelf?

32   6  
Ivo

Een minderheidsaandeel: prima
Volledige eigenaarschap: nee

We hebben ook geld nodig en de supporters kunnen dit nooit ophoesten. Misschien wel wat eenmalig nofig is om de aandelen over te nemen, maar dan moeten we in de toekomst ook alle gaten in de begroting gaan vullen, tegenvallers opvangen (afkoopsommen bijvoorbeeld).

Daarnaast, kijk alleen maar naar deze site, ook bij NAC heb je verschillende kampen en groepen, dat gaat nooit goedkomen.

10   9  
Nico Vermeulen

Ik doe mee,
Kan ik mijn ideeën kwijt.

11   1  
Francis Bacon

Als aanvulling op wat ik hierboven plaatste:

De governance van het fonds zelf lijkt me ook niet eenvoudig. Er zullen grote verschillen zijn in de inleg. Dat veroorzaakt dan een situatie die heel erg lijkt op de huidige; een groep groten heeft het voor het zeggen. En een veel grotere groep kleintjes hangt er voor de vorm bij zonder dat het aandeel leidt tot zeggenschap.

Het fonds zou een eigen ledenvergadering moeten hebben waar dan bepaald wordt welke koers het fonds inneemt als (een van de) aandeelhouders. Die afstand tot de besluitvorming lijkt me precies niet wat de meeste supporters beogen met hun participatie.

Daarom is een participatie gebaseerd op '1 man, 1 vote' veel beter passend.

Vandaar: kies welke beslissingen aan de 'socios' zijn. En run het bedrijf verder op een overzichtelijke manier. Of dat nu met externe aandeelhouders is of een model waarbij de aandelen in eigen bezit van de club komen.

11   5  
VieRi

Goed initiatief! Ik was 2 jaar geleden tegen, maar nu is dit het juiste moment.

Supporters moeten het meerderheidsbelang zien te krijgen en daarna moet je een vereningingsstructuur opzetten. Waar wij als supporters kunnen stemmen wie ons vertegenwoordigt in het (dagelijkse) bestuur. En iedereen ook evenveel te zeggen heeft.

Weg met alle colonnes!!

12   4  
Maarten

Af en toe heb ik ook het idee dat een gemiddelde NAC-supporter een beter beleid kan voeren dan wat er nu zit en zat. Een supporter heeft ook directe binding met de club dan een paar passanten uit het westland of noord holland.. Als ik de mannen van een BSR hoor praten dan komt er louter alleen maar verstandige praat uit. Vooral Levien, corrigeer mij als ik t fout heb of schrijf , maar dat klinkt toch een stuk beter als klankbord. (edit: gecorrigieerd.) Bon, het boek is nog niet uit dan alleen weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Elke dag hoop ik op t heugelijke nieuws dat A, Lokhoff TD is en B ,dat Manders vertrokken is.

12   2  
Geelzwartwit

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden en constructies. Wat belangrijk is is dat er niet alleen geld beschikbaar is om aandelen over te nemen maar er ook ieder jaar de zekerheid is van te kunnen groeien en investeren bovenop het eventueel aanvullen van tekorten. Als er in het model geen zekerheid van investeren zit dan heb je eenzelfde situatie als nu.

Wie de baas van NAC is maakt me niet veel uit. Als hij maar wil en kan investeren en volgens het cultuurhandvest van NAC werkt.

Waarbij wat mij betreft de kernwaarde - tegendraads - meteen geschrapt mag worden. Dat wordt op bestuurlijk niveau nu te vaak en te lang letterlijk toegepast.

In een nieuwe constructie een belangrijke stem voor supporters ja graag. Maar alles moet gebaseerd zijn op kunnen investeren.

18   20  
Bruske

Gaat nooit werken!
Dan wordt het nog een veel grotere bende

13   3  
Die ne gast

Wat is het rekeningnummer?
Ik doe mee!

@Bruske
Een grotere bende dan nu?
Hoe dan?

20   3  
bier en friet

Super initiatief mannen. Gisteren in een prettige discussie met twee andere supporters kwam dit idee ook ter sprake. Persoonlijk zie ik heel veel voordelen van een coöperatie en dan met name bij een club als NAC.

Niet alleen vergroot je de betrokkenheid, je haalt ook kennis, ervaring en netwerken op vanuit het participerende supportersschare. Net als bij Duitse clubs eens in de zoveel tijd een bijeenkomst in het stadion (zijn beelden van, maar kan die niet zo snel vinden), of online. Enkele vaste punten en mogelijkheid eigen ideeen, suggesties, ... aan te dragen en dan stemmen. Meer uitleg Duitse systeem, maar ook vele varianten:
(https://kics.sport.vlaanderen/Sportmanagement/Gedeelde%20%20documenten/150212_Eindrapport_studieopdracht_supportersbetrokkenheid.PDF)

Haal voor jezelf maar eens ervaringen naar boven wanneer je met een groep mensen ergens gezamenlijk je schouders onder hebt gezet. Desnoods alleen een teambuilding-uitje of weekenden achtereen als vriendengroep helpen bij een verbouwing. Dat doet iets met jouzelf en met de groep en het is heel anders dan wanneer 'anderen' voor jouw beslissen, je maar een beetje passief afwacht wat er gaat komen en dan achteraf klagen dat jij het anders had gedaan.
Angst dat relschoppers en mensen stemrecht krijgen (kwam gisteren voorbij) is dan ook onnodig. Ik zou het zelfs om willen draaien; als zij hun ongenoegen temidden van medesupporters kunnen uiten, dan kan de angel er juist uitgehaald worden. Ik denk dat dat goed is. En de kracht van de coöperatie-constructie zit er ook in dat je input krijgt vanuit alle geledingen. Juist iemand die bv nooit bestuurder is geweest, die zal met vragen komen die ervaren bestuurders nooit zouden vragen maar die ze evenwel niet kunnen beantwoorden. En daar ontstaat creativiteit. Positief dus.

Het grootste euvel is de overname en overgangsfase. Allereerst is er ineens een groot bedrag nodig (ik heb 5 miljoen gelezen) en daarnaast denk ik dat het goed is om bij zoiets nieuws om er een beetje geleidelijk naartoe te werken om de kinderziektes uit te halen. Daarin zie ik mogelijkheden om een samenwerking te creëren met de Groep Nouwens. Als ik het goed heb begrepen willen zij vooral instappen om 'hun' club terug te krijgen en de club weer gezond te maken, niet zozeer om zelf de baas te spelen.

Wat nu als zij bereid zijn om de initiële aankoop te doen. 5 miljoen.
en zeg even dat er 5.000 supporters (zeg 1/3) welwillend is om te participeren in de coöperatie. Dan kost iedere positie in de coöperatie (hoe je het ook wilt noemen) 1000 euro. Dat heeft niet iedereen klaarliggen, maar het is wel belangrijk om zo breed mogelijk gedragen te zijn. Daarom koopt de groep Nouwens eerst alle 5000 'stemmen' (de huidige aandeelhouders willen toch 1 overboeking). Daarna koop je als participerende supporter jouw stem. Twee opties:

-direct 1.000 euro aftikken om die stem te kopen
-een contract aangaan (net als met club van 1912) om ieder jaar 100 euro af te dragen. Kun je nog een discussie hebben of je dan gelijk vanaf jaar 1 een 'volledige stem' hebt, of het eerste jaar 1/10, dan 2/10, etc. en je kunt discussie hebben of die 9/10, 8/10 stem vervalt of toekomt aan degene die de stem heeft voorgeschoten.
Dat laatste is mss wel goed voor de aanloopperiode, maar alleen als het vastgelegd wordt dat zij maximaal 3(?) jaar een meerderheid van de stemmen mogen hebben. Dan creëer je iets van rust en zij hebben natuurlijk zelf bedrijven opgebouwd, dat zijn ook wel mensen die ik graag het fundament laat opbouwen van NAC. En daarnaast krijgen zij dus hun geld terug. Zou je eventueel nog kunnen zeggen dat NAC zelf eventuele resterende 'stemmen' terugkoopt, zoals het anders aandelen terug zou proberen te kopen of leningen af moet proberen te lossen.


HUP NAC

14   7  
Bruske

Mensen die er geld in steken willen ook mee beslissen.
Supporters reageren altijd met emotie en met een geel/zwarte bril op.

Geloof niet dat dat goed is voor onze club.

20   7  
Frank64

In BN de Stem nu een stuk waaruit blijkt dat er nu niet bepaald sprake is geweest van concrete dreiging vanuit supporters richting de machthebbers bij NAC en Steijn.

Kortom: we zijn door de combi NAC / Telegraaf grootschalig genaaid, en als zondebok voor alle problemen bij NAC terechtgekomen in de nationale media. Groot onrecht. En de kernspeler in het hele verhaal zit nog lekker op zijn stoeltje.

Maar iedereen is het blijkbaar alweer vergeten en richt zich op de volgende hype: supporters kopen NAC. Droom lekker door met zijn allen. Het houdt gewoon nooit op bij NAC. Als we net zo goed konden voetballen als lullen speelden we Champions League O:)

10   1  
LemmingS

Ik ben meer voor het collectief 'Hart voor NAC'
Leeft dit nog?

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3006335/dj-tiesto-wil-geld-investeren-in-nac-breda-en-de-club-er-weer-bovenop-helpen

7   7  
BREDA 1965

@frank64...daarom moet ook al het volk wat er nu nog zit,opsodemieteren.Er zit er geen 1 die weet,snapt,hoe NAC in elkaar zit,laat staan liefde voor de club NAC heeft.Ik snap ook niet dat de supportersgeledingen praten met deze in mijn ogen lasteraars,verraders,vuilspuiers,en hoe kan ik ze nog meer noemen.

17   0  
Wanny

Veel mensen maken zich zorgen of er wel genoeg investeringskracht is als de supporters aandelen hebben.

Maar hoe doen ze dat bij andere clubs? Hebben ze bij stabiele eredivisieclubs als Heracles, PEC, Groningen, Heerenveen aandeelhouders? En lappen die dan elk jaar wat bij, zoals blijkbaar onze grote 3 tot voor kort deden? Of weten die clubs op een andere wijze overeind te blijven?

7   2  
Bier en friet

@ geelzwartwit

Ik denk dat het er bij ons NAC- supporters een beetje ingeslepen is dat de eigenaar wel geld moet hebben, omdat er elk jaar een paar ton bij moet. Er zijn clubs met veel minder supporters en sponsoren die wel structureel op een hoger niveau spelen zonder geld van buitenaf. Dan moet NAC dat ook kunnen.

Waarom dat tot nu toe niet lukt? Ver terug in de geschiedenis is een slecht fundament gelegd... grote beloftes van voorzitters, slecht toezicht van binnenuit en geen inzichtelijkheid van buitenaf. Dat laatste krijgen we met een coöperatie wel. Daarna wilden grote 3 de club redden van direct faillissement, maar wilden niet investeren om het fundament te verstevigen. Steeds pleister-oplossingen, goedkoop is duurkoop, waardoor er idd elk jaar geld bij moest.

Daarom nu eerste jaren het fundament verstevigen en daarna rustig bouwen. Dat moet kunnen. Zeker als eerst een paar ervaren ondernemers het fundament leggen en er na een paar jaar een extra geldstroom bijkomt van de participerende supporters (mss eerste jaren niet, zodat ze de overname kunnen aflossen/hun stem kunnen kopen).

3   2  
The Cosmic Gate

I'am in !

3   0  
Heksenketel

Ik doe mee. Wel eerst een goede structuur opzetten met administratiekantoor etc.. Dit is het moment om ons cluppie op een goede manier neer te zetten.

15   15  
Otjes

Na wat er de laatste maanden onder de supporters is gebeurd van mij geen cent.

10.000 meningen en rollebollend over de vloer. Oh ja en een paar 100 schreeuwlelijkerts die de rest overschreeuwen.

Nac is ziek, erg ziek en dit is het laatste medicijn wat het nodig heeft.

6   2  
die ne gast

@Frank64
Terug blijven kijken en met je vinger blijven wijzen, gaat niet helpen om NAC vooruit te helpen.
We moeten door. Daarom ben ik blij dat Ons NAC weer uit de kast getrokken wordt.
Nu wel snel doorpakken, plan presenteren en geld ophalen.

@Bruske
De meeste mensen, ook supporters, zijn rationeler dan jij denkt.
Nu is het makkelijk roepen dat de trainer eruit moet, maar als je als supporters de afkoopsom zelf moet gaan betalen, wordt het waarschijnlijk toch een ander verhaal...
En zonder de supportersparticipatie is het ook al jaren een puinzooi bij NAC. Als het dan toch een puinzooi moet zijn, laat het dan écht ónze puinzooi zijn.

9   5  
Wanny

Zou er bij NAC ook niet meer te halen zijn met vrijwilligers? Elk jaar valt het weer op dat het spelersbudget 2 miljoen is, terwijl de totale begroting dik 10 miljoen bedraagt. En wij ons maar afvragen waar die centen naartoe gaan.

Als ik dan kijk wat de mannen van BSR voor elkaar krijgen, vraag ik me af waarom zulke gasten geen rol kunnen spelen in de club.

En zo zijn er vast nog een hoop voorbeelden.

7   4  
Besco

Dit zal vermoedelijk stranden in schoonheid en anders binnen een aantal jaar de kliko in kunnen. NAC is ROT, zo simpel is het. Te veel kliekjes, te veel dure mensen en het geld stroomt naar buiten. De basis is er, maar als mensen 2,5x een marktconform salaris verdienen bij NAC, dan weet je voor een deel gelijk waarom wij ons niet kunnen meten aan een bijv. Heracles.

De grote 3 storten al jaren heel veel geld bij, wie gaat dat nu doen? Iedere supporter die mee doet gaat niet ieder jaar €1000 ophoesten. De groep Nouwens wilt heel graag, maar er zit daar niemand bij met de financiele slagkracht van de grote 3. Daarnaast moeten we niet vergeten dat het economisch gouden tijden zijn voor een aantal van die mannen. Stort de bouw in, dan is het potje om te sponsoren heel snel leeg en ben je nog verder van huis.... Dan moet je wel naar een vreemde investeerder. Ik hoop van harte dat er nog een heel rijk iemand rondloopt met een geel zwart hart, die de gaten wilt dichten vanuit dit model. Maar vrees het ergste! Schoon schip maken, weg met de dure voetballers en hopen dat je met een jonge gretige ploeg een keer per ongeluk promoveren kan. Ons unique selling point naar spelers toe verdwijnt, het is te onrustig ook bij ons, dus de magie van oa het avondje NAC is verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De tijd zal het leren en hopelijk positief uitpakken.

7   3  
Henk

@ Wanny,

Hier heb je helemaal gelijk in.
Daar valt echt een berg op te besparen bij het inzetten van vrijwilligers.
Net als hoe het bij amateurclubs gaat, mensen met een club hart die zich belangeloos inzetten. Vele handen maken licht werk.

3   3  
Wanny

@ Henk

Hoeveel mensen zou NAC in dienst hebben gehad in 1995 en hoeveel zijn het er nu? De club is wel gegroeid uiteraard, maar aan de andere kant zijn er ook veel zaken geautomatiseerd. Ik vraag me af of we daar wel echt op het minimum draaien.

7   2  
Tip

Op zich uiteraard lovenswaardig initiatief. Gezien de gebeurtenissen afgelopen week sluit ik me aan bij @Francis Bacon en @ Dun Diee !

Overigens is er nu ook 1 prioriteitsaandeel cultuur. Dit waarborgt enigszins dat NAC wordt verkocht aan de juiste partij.

Die verkoop van de aandelen wordt vrees ik niet gemakkelijk of onze grote aandeelhouders moeten al iets geregeld hebben. Dat weten we (nog) niet.
Maar maandenlang met een gesloten geldkraan gaat bij NAC niet lukken.
Daarnaast verloopt de comfortletter volgens mij per 1 juli. Daar zijn onze geldverstrekkers en leveranciers en de KNVB niet blij mee.
In ieder geval moet er iets gebeuren. Ik zou tevens gaan werken aan een open dialoog met de grote aandeelhouders. Die dialoog mag best kritisch zijn maar gelijktijdig ook respectvol. Ik ben ervan overtuigd dat de grote meerderheid van NAC supporters hier ferm voorstander van is. Uiteindelijk zitten op deze site ook maximaal een paar honderd man en het loopt momenteel weer ferm terug. Op de De Rat zijn het gemiddeld minder dan 30 reageerders en ongeveer de helft van de reacties komt van 1 man. Laten we ons hier dus niet teveel opwinden. Rust is de boodschap zodat de mensen die het moeten doen hun werk ook normaal kunnen doen.

5   2  
Wanny

@ Tip

Die grote 3 moeten toch iets met die comfortletter. Als die ingetrokken worden zonder dat er iets voor in de plaats komt en NAC krijgt geen licentie, dan zijn de aandelen niks meer waard.

Dus juist zij hebben belang bij going concern.

6   3  
NAC4EVER

Emotie zal dan regeren. Echt niet wenselijk

5   17  
Hupnac

Lokhoff in gesprek met feyenoord over een functie. NAC is in gesprek met andere kandidaten.

7   1  
Tip

@Wanny. Klopt. Onze grote aandeelhouders zijn eruit gestapt dus die gaan die comfort letter beslist niet verlengen. Zo lang er geen nieuwe eigenaren zijn; geen comfort letter. Op zich staan trouwens de aandelen al zeer laag.
Maar mogelijk hebben aandeelhouders al iets geregeld ? Dat weten wij niet.
In alle opzichten is fatsoenlijk en rustig overleggen met de aandeelhouders zeer verstandig. Eigenlijk moeten we weer een beetje normaal gaan doen !

6   0  
Bier en friet

@DUN DIËE

Het klopt dat er geregeld onenigheid is binnen NAC. Dit komt mijns inziens deels omdat we van de buitenkant maar heel weinig feiten hebben en deels omdat er online geen discussie plaatsvindt.

Stel er speelt nu iets bij NAC, dan kan het zijn dat jij hele andere geruchten en roddels hoort dan ik. Jij leest misschien een andere krant of andere fansite en jij neemt bv de comments van bepaalde mensen serieus, terwijl ik de comments totaal niet lees. Dan hebben we al andere 'feiten'.
Daarnaast is het online 'not done ' om uit te leggen hoe jouw denkproces is gegaan, alleen in paar hyperbolen en met veel uitroeptekens de absolute waarheid uitpoepen.

Ik denk dat in werkelijkheid de verschillen veel kleiner zijn, en sowieso gemakkelijker te overbruggen zijn, dan het online lijkt. Het begint met openheid wat er bij NAC speelt (Dat krijg je met een coöperatie over de onderwerpen waarover gestemd moet worden) en een open discussie over de oplossingen (krijg je ook als de 'kampioenen ' van de verschillende oplossingen met elkaar in discussie gaan).

3   0  
Dun Diëe

@ Bier & Friet,

Je schetst een heel mooi plaatje, en het zou schitterend zijn als het zou werken. Echter denk ik dat die roddels en geruchten in de praktijk zich ook een weg naar de bestuurskamer zullen vinden, en die zouden bij supporters participatie ook een kwalijke rol kunnen spelen. Of het nou online of offline is.

Het is nu eenmaal zo dat het een stuk makkelijker roepen is dan daadwerkelijk een bvo besturen. De tendens die ik hier lees is: zo moeilijk kan het toch niet zijn. Ik denk dat het in werkelijkheid een stuk ingewikkelder is dan dat de meeste hier denken. Stier nog: ik denk dat Manders zijn insteek altijd is geweest dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn en kijk waar we nu staan.

2   0  
Bavel 1860

Ben voor supportersmedezeggenschap en ben blij met dit initiatief. Wil hier wel aan deelnemen. Hup Nac

8   4  
Ome Cor

Zoek 500 mensen die € 20.000 op tafel leggen en je koopt de club voor 5 miljoen plus kunt met nog eens 5 miljoen iets opbouwen.

Maar wie er ook eigenaar wordt, een rijke Rus, Arabier of Chinees of 500 rijke supporters of 5000 iets minder rijke supporters.....er zullen altijd meningsverschillen zijn. Er zijn altijd mensen die een trainer willen ontslaan bij de eerste verliespartij of foutieve wissel en hoe werkbaar is dat ?

Het volk staat op tegen de rijke eigenaar of het volk staat op tegen de rijkere medesupporter. Het is mooi om er over na te denken, maar geelzwarte op een roze wolk... dat kleurt niet.

5   5  
Nacman

Laat wat vermogende bredanaars de aandelen kopen.
Maar wat mijn idee is dat supporters en sponsers een budget creëren voor de aankoop van spelers.
Daarin worden alle contracten in onder gebracht.
Bij verkoop van spelers wordt 90% terug gestort in de pot 10% wordt na ratio onder de deelnemers verdeeld naar ratio van het ingelegde bedrag.
Hopelijk zijn er wat mensen die precies weten hoe zo,n plan van supporters participatie in elkaar moeten zetten .
FORZA NAC

5   0  
bier en friet

@DUN DIËE

Ik denk dat het er vooral vanaf hangt over welke onderwerpen het gaat. In het beeld dat jij schetst zouden de supporters eigenlijk in de plek komen van de AD. Dan komen er idd veel te veel onderwerpen voorbij en zou het een puinhoop worden.

Maar je komt niet op de plek van de AD, maar op de stoel van de aandeelhouders. Zij kregen om de zoveel tijd feedback van de RvC en verder kwam Manders alleen langs voor de grotere onderwerpen. Neem als voorbeeld het nieuwe stadion van Manders. De ene noemt het luchtfietserij, de ander een geweldig plan, maar niemand heeft inzage in de financiële onderbouwing en er is ook geen enkele reden voor AD, RvC of aandeelhouders om hier info over te geven. Dan blijf je verdeeldheid houden.

In een coöperatie zou hierover gestemd moeten worden. Dan heb je bv Manders die het plan voorlegt, je hebt misschien nog een andere partij die ook stadion wilt maar op andere plek of groter of juist kleiner stadion en je hebt nog iemand die helemaal tegen een nieuw stadion is. Even als voorbeeld. Dan leggen die drie partijen hun argumenten voor aan de participanten, participanten kunnen vragen stellen en eventueel kunnen de 3 kampioenen (Manders en andere 2) op de stemavond eerst nog een korte discussie voeren.

Dan hoeft er nog steeds geen unanieme stemming te volgen, maar je hebt dan wel (via de kampioenen) de argumenten van de ander gehoord en dat leidt tot begrip denk ik.



Je schetst een heel mooi plaatje, en het zou schitterend zijn als het zou werken. Echter denk ik dat die roddels en geruchten in de praktijk zich ook een weg naar de bestuurskamer zullen vinden, en die zouden bij supporters participatie ook een kwalijke rol kunnen spelen. Of het nou online of offline is.

Het is nu eenmaal zo dat het een stuk makkelijker roepen is dan daadwerkelijk een bvo besturen. De tendens die ik hier lees is: zo moeilijk kan het toch niet zijn. Ik denk dat het in werkelijkheid een stuk ingewikkelder is dan dat de meeste hier denken. Stier nog: ik denk dat Manders zijn insteek altijd is geweest dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn en kijk waar we nu staan.

4   0  
n@©

Het idee daar kan je natuurlijk niet tegen zijn, maar Ons NAC moet eerst met capabele namen komen die de directie gaan vormen, of het plan gaan uitvoeren, voordat ze op mijn steun kunnen rekenen.

1   2  
Henkie

Ik zie het daar niet beter van worden. Honderden/duizenden supporters die het nooit eens gaan worden. De eersten roepen altijd na 2 verliespartijen al dat de trainer er uit moet. Meneer A is ontevreden door gemaakte keuzes, wil zijn geld terug.. etc.

3   0  
RV

De vraag die ik mezelf dan stel bij zo'n participatie is of de belangen en vooral die vijfde colonne niet nog groter wordt. Er wordt dan geroepen dat er gerust 500 man een bedrag van 20.000 euro kunnen lappen zodat we volledig eigenaar worden van de club. Maar ook dan heb je weer 500 verschillende belangen.

In principe is de situatie nu niet anders, er is een grote groep aandeelhouders die allemaal vanuit supporters perspectief de club gekocht hebben. Ik ben ook wel benieuwd naar de echte succesverhalen van andere clubs. Heeft iemand hier een voorbeeld van zo'n structuur bij andere clubs? Portsmouth werd genoemd maar volgens mij (corrigeer me gerust als ik er naast zit) kwamen zijn vanuit een positie waarin het sportief maar vooral ook financieel slecht ging. Club zat in de diepe schulden, supporters kochten min of meer met een grote groep de club, betaalden de schulden af om vervolgens later weer te verkopen aan een investeringsmaatschappij. NAC is bestuurlijk een boel, maar heeft het financieel redelijk op de rit.

Mijn gevoel (maar er zijn mensen die dat veel beter kunnen beoordelen) is dat het vooral heel romantisch klinkt, maar dat deze club uiteindelijk gebaat is bij een eigenaar (met een volledig belang of een groot meerderheidsbelang met aansluitend 1 of 2 investeerders met een minderheid) en bereidwilligheid te investeren.

Ik denk alleen dat er binnen het Bredase weinig vermogenden zijn die écht de club met een groot meerderheidsbelang willen kopen. Te weinig vermogen, te veel risico, te druk met eigen firma, weinig tot geen binding met NAC of voetbal. Je moet maar een type van Seumeren weten te vinden.

Om die reden is het onderzoeken van deze participatie ook gewoon een prima initiatief.

5   3  
Tegel

Kunnen de grote Bredase bedrijven niet eerst een soort Brainport (psv) groep opzetten? En vanuit daar opnieuw opbouwen.

1   0  
Braze

Zet eerst de structuur op zodat duidelijk is hoe in dat construct beslissingen genomen worden.
Ook moeten de te realiseren ambities duidelijk zijn: Willen we meedraaien en de middenmoot eredivisie dan is er meer geld nodig dan wat tot nu beschikbaar was bij NAC.
Ook moet duidelijk zijn waar de dagelijkse leiding ligt en wel zo dat niet om de haverklap directie en trainers weggestuurd kunnen worden door ontevreden supportersgroepen.
Bij een goede organisatievorm transparant en realistisch is het een mooi streven

3   0  
bier en friet

@RV

Ik ben het met voor een groot gedeelte met je eens als het zou gaan om een groep van bijvoorbeeld 100 of 500 vermogende supporters die de club gaan leiden. Ben daar ook helemaal geen voorstander van, want dan krijg je (precies zoals je zegt) dat er allemaal kliekjes ontstaan (al dan niet gevoed door de 5e colonne) en dan wordt het een janboel. Dan heb ik liever 1 grootaandeelhouder à la Boekhoorn of Van Seumeren, maar die zijn er niet voor NAC.
En tussenoplossingen (als de grote 3 of groep Nouwens) dragen ook een groot nadeel/gevaar in zich. De grote 3 nu hadden al dat als er een probleem kwam en er iets van verdeeldheid was (die wel met 3 opgelost en betaald moest worden) dat al snel de goedkoopste 'pleisteroplossing' gekozen werd. Bij een groep Nouwens zal dat in het begin minder zijn (begreep dat het vrienden zijn), maar als de nieuwigheid eraf is dan kan dat ook veranderen en dan heb je meer dan 3 mensen dus nog meer pleisteroplossingen.

Maar ik denk dat als de groep eenmaal nog groter is (zeg 5.000 supporters), dan wordt het lastig voor een 5e colonne om 2.501 supporters mee te trekken in een achterkamertje. Denk dat het dan dus juist weer eerder om de inhoud gaat en de discussie in de openbaarheid gevoerd zal worden.

4   0  
bier en friet

@Henkie

Allereerst behoort het functioneren van de trainer in eerste instantie door de TD beoordeeld te worden en het functioneren van de TD door de AD.

Maar stel dat het een discussie wordt die uiteindelijk bij de coöperatie komt te liggen zoals het nu bij de aandeelhouders gelegd wordt... Ik denk dat het gemakt waarmee nu om het hoofd van de trainer geroepen wordt door de supporters minder wordt als de consequenties wat duidelijker worden. Nu wordt gezegd dat die aandeelhouders dan maar bij moeten lappen, maar als het een inhoudelijke discussie wordt met de feiten op tafel (potentiele voordelen op korte termijn tegenover de kosten die af gaan van het spelersbudget bijvoorbeeld), dan kan dat imo juist zorgen voor rust.

2   4  
Piet

Plan kan we degelijk werken. 500 mensen van 20.000 zijn echt wel te vinden. Zeker als een bedrag ook gaat naar een soort van spelers fonds. Mensen moeten niet verwachten dat als ze 20.000 storten aan de directie tafel komen te zitten natuurlijk.

Stem op basis en naar rato van je aandelen zou nog kunnen. Maar goede voorwaardes is belangrijk. Niet dat ze Pietje halen en Keesje wil dat niet en is boos en wil stoppen.

En gewoon per persoon 1 of Max 2 aandelen. Liefste 50 personen of Max 100. En hun kennis, kunde, ervaring mee nemen in overleggen om zodoende ipv alleen geld te lappen ook te kijken naar kosten besparingen en efficiënte oplossingen.

3   1  
Marijn

Wie zit er achter dit initiatief?
Er is een site met “van ons” maar kom er niet op!
Wil graag in contact komen met de initiatief nemers!
HUP NAC

5   0  
Remazu

Wanny,

Kijk maar eens op de jaarrekening 19/20

Salaris en lonen ruim 7 miljoen op een begroting van 12,5.

Spelersbegroting rond 2 miljoen.

Waar gaat de andere 5 miljoen naar toe.

Ik heb mijn MAVO niet afgemaakt, misschien is dat de reden
dat ik het niet snap.

3   2  
GJ_NAC

In tegenstelling tot de enkele azijnpisser (wordt dan lekker kruikenzeiker denk ik dan) is dit een goed initiatief.

Sta zeker open om iets bij te dragen zei het financieel of op een ander manier.

8   0  
Bredano

Er zijn maar zat mogelijkheden. Mensen die dit willen hebben een nac hart. Die zijn dan ook best bereid om wat taken te doen op vrijwillige basis. Daar kan je enorm van profiteren en besparen. Die mensen zitten er dan voor nac en niet voor hun eigen zakken te vullen. Hopelijk binnenkort meer info.

1   2  
Oosterhout3

Ik zou even het stukje lezen over alle opties open houden!

Dit kan betekenen...
hart voor nac, kleine adh, misschien grote adh?!
en wellicht dat als de supportersgroep groot genoeg is andere financiers ook interesse heeft....

3   6  
RichardPraha

Klinkt heel sympathiek dit idee maar gaat natuurlijk nooit werken.

NAC wordt dan eigendom van een coöperatie/eigenaar waar slechts eenmalig geld vandaan komt. Een eigenaar zonder echte financiele stootkracht,, OF het moet zijn zo dat ze elk jaar een geld laten inleggen voor supporters voor aankopen die daar dan een bepaald rendement voor krijgen mits 1 van die spelers met winst wordt verkocht.

Maar eigenlijk zouden we beter moeten weten: TEVEEL mensen die zeggenschap willen bij NAC werkt al niet bij een normale organisatie & 5e colonne, laat staat als die 5e colonne gaat bestaan uit een paar duizend supporters die geld in de club hebben.

Nogmaals, leuk sympathiek idee maar gaat niet werken.

1   4  
Bredano

Lijkt mij juist prima te werken. Maar geen paar duizend man zoals hierboven staat.
75 tot 100 man is meer dan genoeg.

2   6  
richardpraha

@Bredanello

Sure. Die 100 personen zijn zo te vinden en staan te springen om geld te storten in een bodemloze put.

En als je ze al zou vinden : hoe ga je jaarlijks tekorten dichten? Gewoon elk jaar de hand ophouden bij die 100 weldoeners?

Droom lekker verder.

5   3  
Cees-2

Als je verschillende berichten leest begrijp je meer en meer waarom NAC in de KKD speelt. Bij NAC “zelf” is het al jaren, maar dit, maar dat, werkt niet, gaat niet, lukt niet, moet zo, dat is niet goed, dat is fout, ik weet niet,....enz. De meeste supporters zijn helaas het zelfde. Zeg niet, dat het niet zo is, het is zo. Dus jongens ga gewoon op de oude weg door. Dat heeft toch altijd goed gegaan! Sterkte, kom maar met die lullige duimpjes, want meer is het niet.

1   4  
Hoogmoed

Stop met regeren uit emotie....geen 1 club in Nederland heeft supporterparticipatie!weer hoger schijten dan je reet zit....begin onderaan.....

Altijd dat supportersgedoe......meeste zuipen..meeste scc....meeste dit....meeste dat....wordt eerst maar eens club ipv groot doen !!!

2   2  
Walter

@ richardpraha,

100 mensen die 50.000 willen storten is niks vreemd aan en zijn echt wel te vinden. Het is een relatief klein bedrag. Met een goed beleid hoef je niet elk jaar bij te lappen. Als die 100 mensen dan ook nog wat helpen en kosten kunnen besparen en extra opbrengsten kunnen realiseren is dat een win win situatie.

Jou suggestie dat het om duizenden mensen gaat voor een paar 100 euro is natuurlijk niet te doen. Dat is leuk om de plaatselijke kinderboerderij te onderhouden.

4   0  
Bier en friet

Ik begrijp werkelijk niet dat mensen dit initiatief afschieten, met als reden dat er dan niemand is om de gaten te dichten. Gewoon geen goed beeld bij de bedoelingen of bedenkingen bij de opzet is iets anders, maar het gebrek aan zelfvertrouwen, vertrouwen in de medesupporters en vertrouwen in de club begrijp ik gewoon niet. Dan ga je er dus vanuit dat NAC hoe dan ook nooit op eigen poten kan blijven staan.
Echt iedereen die ik spreek, en die ik enige kennis van zaken toedicht, zegt dat NAC alles in zich heeft om een gezonde club te worden en dan ook nog flink wat stappen richting linkerrijtje eredivisie kan maken.

Het probleem is dat het fundament niet goed is (imo sinds Mommers) en dat er sindsdien alleen pleisters geplakt zijn maar de onderliggende problemen nooit zijn aangepakt. Als dat wel gebeurd (bv door club ondernemers), waarom zou NAC dan niet zelf de broek kunne ophouden als clubs als Groningen, Heracles, Heerenveen, Pec en VVV dat wel kunnen? En het is ook zo gemakkelijk... laat een ander maar de portemonnee trekken en dan vanaf de luie stoel commentaar leveren, terwijl een kans geboden wordt om zelf en gezamenlijk het heft in handen te nemen en zelf zorg te dragen voor de toekomst van onze club. Maar goed. Ieder eigen keuze natuurlijk

4   2  
Tony Chocolonely

We liggen op dit platform al regelmatig met elkaar te rollebollen en dan gaan we gezamenlijk eigenaar worden van een betaald voetbal club. Whahahaha.

Iedere keer als NAC op een dieptepunt zit komt dit weer omhoog.

Misschien even bij "de man op de alp" checken of hij en zijn broertje misschien dat befaamde plan van ze willen presenteren.

3   2  
Bier en friet

@Tony chocolony

Je hebt gelijk man. We kunnen beter gewoon van de zijkant een idee afschieten nog voor de details er zijn, alleen omdat medesupporters (die je klaarblijkelijk niet hoog inschat na een blik in de spiegel) dan invloed hebben. Gewoon wachten tot die Chinezen van ADO een bod doen of Red Bull een plekje aanbiedt in het consortium in ruil voor wat wijzigingen in het cultuurhandvest. En als die dromen niet uitkomen moeten ' de rijken/elites/bourgeoisie/...' het maar oplossen, die plaats jij klaarblijkelijk boven jouzelf want je laat hen liever het lot van NAC bepalen dan dat je zelf de bal oppakt. Is dat een andere menssoort die geen fouten maakt? Je spreekt maar al te graag een blindelings vertrouwen uit, want wij zullen weer geen inzage hebben en ze zullen zelf RvC en directie aanstellen. Als het goed gaat, is dat prima. Als het fout gaat en NAC net over het randje richting ravijn struikelt zal ik met smacht wachten op jouw commentaar vanaf de zijlijn

4   1  
Tony Chocolonely

@bier en friet

Je bericht zit vol aannames. En aannames zijn dodelijk.

Ik geloof dat er een jaar of 2/3 geleden op ditzelfde platform al geopperd werd om een overname te doen op de aandelen middels een supporterscollectief. "Stay tuned" werd er gezegd. Nooit meer iets van terrecht gekomen. Nu staat NAC weer op t randje van de afgrond en er gebeurd weer tzelfde.

De langspeelplaat die op de dezelfde kras weer terug gaat naar t begin van het liedje.

Het enige wat ik in mijn bericht bedoel. Is dat we hier al regelmatig het met elkaar oneens zijn. En dat ik me dan afvraag hoe we dat gaan doen als we gezamenlijk eigenaar zouden worden. Ik beweer niet dan een blikjes gigant of een Chinees beter is. Dat maak jij ervan.

Blijven we dan straks ook iedereen maar buiten gooien als het merendeel het niet bevalt? Wie gaat dat dan betalen? Of moeten we zelf elk jaar bijlappen?

Worden we dan boos en verkopen we ons eigen stukje weer als een een individu of een beslissing ons niet aan staat?

Hoe meer mensen, hoe meer meningen, en ga dat maar eens managen. Niemand heeft een monopolie op de waarheid.

Maar ik zie heel graag een mooi plan tegemoed. Wellicht verander ik zelf van gedachte.

0   4  
Don C.

Heel slecht idee, nog meer mensen met nog meer meningen. Er moet één eigenaar komen die de club financiert, een algemeen directeur die bekend is in Breda en op de achtergrond functioneert en zorgt voor een gezonde bedrijfsvoering. En als Lokhoff terug wil komen als TD: prima!

Maar alsjeblieft, geef de supporters niet de leiding over de club: ieder zijn rol.

5   0  
bier en friet

@TONY CHOCOLONELY

Het is nogal een comeback dat 'aannames dodelijk zijn', als jouw hele initiële reactie gebaseerd is op de aanname dat de supporters rollebollend over straat gaan als ze gezamenlijk eigenaar zijn. En dan laat ik de zin nog buiten beschouwing (lijkt op een aanname dat dit plan afkomstig is van een man op een alp, maar kan ook zijn dat je op een alternatief doelt).

Hoe dan ook. Inmiddels wat suiker in de koffie gedaan, het zuur is weer opgelost en opgehoest. De rest van jouw reactie is sterk onderbouwd.
Het klopt idd dat het plan de vorige keer abrupt werd onderbroken (begreep dat eigenaren gewoon niet wilden verkopen, omdat ze een betere prijs dachten binnen te harken bij een investeringsmaatschappij). Weet niet hoe dat precies zit, maar niet sterk dat het plotseling stopte. Begrijp het als het dan voelt als een proefballonnetje.

Dat er zorgen zijn over onenigheid begrijp ik enerzijds wel, anderzijds niet. Het risico op onenigheid ontstaat al zodra er meer dan 1 persoon een keuze moet maken (en bij gespleten persoonlijkheden en eeuwige twijfelaars wordt dat al spannend). Zodra het gaat om meer dan 1 persoon, geldt imo hoe meer hoe beter, zolang je maar verbondenheid/solidariteit voelt met de groep.
Persoonlijk denk ik dat bijvoorbeeld 5 mensen eerder in een impasse komen dan 5000 mensen. Bij 5 mensen krijg je 2 kampen en 1 die de knoop doorhakt en een verrader wordt voor het andere kamp. Bij 5000 mensen ga je gewoon stemmen. In onze polderdemocratie staat niemand achter alle regels en uitgaven en toch blijft het systeem in tact. En bij NAC zou de groep kleiner, maar vooral homogener zijn hè. Al is de één burgemeester en de ander putjesschepper, het zijn beide NAC-supporters. Dan accepteer je al meer van elkaar. En een voordeel is, imo, dat er meer transparantie is. Een andere keuze is vaak beter te billijken als je alle feiten kent.

Maar goed, je hebt gelijk... laat het hele plan maar ontvouwen en dan is er pas meer over te zeggen.
Cheerz

4   0  
Tony Chocolonely

@bier en friet

Zure koffie is niet lekker.

Even 2 dingetjes. Ik doelde erop dat we op dit platform regelmatig met elkaar liggen te rollebollen. Ik denk dat we dat met elkaar eens zijn.

Een ander dingetje is: Dat ik niet zeg dat dit plan afkomstig is van "de man op de alp" waar ik op doelde was dat "de man op de alp" een x aantal jaar geleden zo liep te pochen dat hij een heel constructief plan aan de aandeelhouders had gepresenteerd. Ik zeg: nou laat het dan maar eens zien. Wellicht is het wat?

Dat bsiderats ook een x aantal jaar geleden een plan zou maken mbt supporters participatie is dus inderdaad niet doorgegaan. Maar had het ons dan in ieder geval gepresenteerd. Dan hadden wij kunnen beoordelen of we op de goede weg waren.

Nu lijkt het geheel wederom van stal gehaald
te worden. Ik meen mij zelfs te kunnen herinneren dat men in die tijd een werkgroep had opgestart om met diverse mensen te gaan sparren om het samen te stellen. Maar goed daar is nooit wat uitgekomen? Of had het in ieder geval gecommuniceerd.

Hetgeen waar ik persoonlijk vraagtekens bij zet...... Wat er gebeurd met zoveel potentiele aandeelhouders. De 1 ziet 6 en de ander ziet 9 het ligt er maar aan van welke kant je het bekijkt. En daar zit in mijn optiek een potentieel probleem van supporters participatie.

Hopelijk word er doorgepakt.

Dus nogmaals ik laat me graag in positieve zin verassen.

2   1  
Des NAC's

Supportersparticipatie JA! Ondoordacht erin vliegen NEE!

Hoop dat de initiatiefnemers zich gaan laten bijstaan door professionals en mensen selecteren voor de organisatie op basis van kennis en niet te trots zijn om hiervoor eventueel zelf een stapje opzij te moeten doen.

0   0  
Ouwe indiaan

Ik heb maar een basis-uitkering, maar ook ik wil graag een kleine bijdrage leveren.
Tenslotte; wie het kleine...i rest my case...

Laad alle berichten na dit bericht in