Wij gaan niet opzij

Riera: “De fans zijn onze belangrijkste energiebron”

Italo

In Panenka, pakweg het VI van Spanje, was vandaag een uitgebreid interview met Roger Riera te lezen. In gesprek met het sportmedium blikte de voorstopper uitgebreid terug op zijn carrière en zijn eerste seizoen in Breda.

Kleine Riera zonder gezichtshaar meldde zich op jonge leeftijd bij zijn plaatselijke voetbalclub. Al vrij snel werd hij opgepikt door FC Barcelona, waar hij vervolgens negen seizoenen verbleef. Uiteindelijk schopte Riera het tot aanvoerder van de beloftenploeg van Barca. Een doorbraak bij de senioren zat er vervolgens, net als voor veel van zijn generatiegenoten, niet in. Zijn contract bij FC Barcelona liep na zijn seizoenen in de jeugd af.

Het was verrassend genoeg het Engelse Nottingham Forest dat met de verdediger aan de haal ging. Een flinke stap voor de toen 19-jarige Spanjaard: “Voor mij was het een radicale verandering om in Engeland te gaan wonen. Een andere valuta, een andere taal. Engeland is een heel ander land in heel veel kleine dingen. Ik miste mijn familie en vrienden, maar tegelijkertijd ben ik er als persoon en als speler gegroeid.”

Via de Spaanse clubs Celta de Vigo en Villarreal belandde Riera afgelopen zomer in Breda: “Ik vond dat het tijd was om een stap vooruit te zetten in mijn carrière. Nederland is een land waar jonge talentvolle spelers veel kansen krijgen. Ik denk dat het een heel goede plek is om te groeien als voetballer. En NAC is een bijzondere club. Ondanks dat de club op het tweede niveau acteert, is het qua supportersschare de vijfde club van het land.”

Wederom ver van huis dus. Maar, het gevoel is nu anders: “Er is veel verschil tussen mijn periode in Engeland en nu in Nederland. Er zijn natuurlijk vijf jaar verstreken. Ik ben intussen veranderd en volwassen geworden. Het gaat goed met me. Ik hou erg van de stad en de club behandelt me heel goed.”

Uiteindelijk eindigde het eerste seizoen in Nederland ook voor Riera plotsklaps. Het toetje, de nacompetitie om promotie naar de Eredivisie, zag de Spanjaard aan zijn neus voorbij gaan: “We waren al geplaatst voor de play-offs voor promotie, en we hadden een goede dynamiek te pakken. Maar ik denk dat de twee hoogst geëindigde ploegen (Cambuur en De Graafschap red.) het meest zijn getroffen.”

Toen een groot deel van Europa op slot ging, kozen Roger Riera en zijn ouders er voor om terug te keren naar Spanje. In Manresa, een stad ten noorden van Barcelona en half zo groot als Breda, brengt Riera tijd door met zijn familie. De lockdown regels in Spanje waren een stuk strenger dan in Nederland. Hierdoor moest Riera de trainingsschema’s vanuit de achtertuin zien te volbrengen.

Eind april meldde de verdediger zich vervolgens weer in Nederland. De competitie was op dat moment al officieel beëindigd. Iets wat niet op volledig begrip van Riera kan rekenen: “Ik denk dat het een overhaaste beslissing was. Het belangrijkste is uiteraard de gezondheid van de bevolking. Maar ik denk dat de beslissing om de competitie volledig te annuleren te snel is genomen.”

Het zorgt ervoor dat de pijlen al gericht zijn op het volgende seizoen, waarin Riera wederom zijn Spaanse steentje wil bijdragen: “Ik werk iedere dag heel hard om een betere speler te worden. Als ik door hard te werken het team kan helpen en we daarmee onze doelen behalen, ben ik een blij man. Vooral voor de fans. Zij zijn onze belangrijkste energiebron.”

Bron:
B-Side Rats, Panenka (ESP)
Terug naar overzicht
32 Reacties
118   5  
Beest

Dit is onze beste speler op het moment samen met Olij en Verschueren.


Er is hier toch echt een markt in . Ik zeg het niet graag, maar de td van de kruiken heeft hier ook werk van gemaakt ( sol).

Spelers uit het 2de elftal halen bij topclubs uit Spanje. Niet goed genoeg voor la liga maar te goed voor kkd.

Ben ervan overtuigd dat reira een nieuwe inkomstenbron is

118   5  
Beest

Dit is onze beste speler op het moment samen met Olij en Verschueren.


Er is hier toch echt een markt in . Ik zeg het niet graag, maar de td van de kruiken heeft hier ook werk van gemaakt ( sol).

Spelers uit het 2de elftal halen bij topclubs uit Spanje. Niet goed genoeg voor la liga maar te goed voor kkd.

Ben ervan overtuigd dat reira een nieuwe inkomstenbron is

18   2  
Beest

Riera uiteraard

33   1  
Bart

3de Spaanse en duitse divisies zitten de onzichtbare pareltjes die wij niet kennen!

29   2  
Cool hand

"Een overhaaste beslissing".... waarheid als een koe.

25   4  
Mitchel

In de rubriek Spaanse voetballers: hoe zou het gaan met Enric Valles Prat? Met aardig bombarie gehaald van Barça en volgens mij nooit één minuut gemaakt in het eerste, haha.

43   2  
Michel

Ik hoop dat we deze rots binnenboord gaan houden, Monsalve moet je ook houden en dan heb je een communicatief sterk blok met elkaar. Is prima te billijken dat je Van Hecke verkoopt (moest wel want die wil die snelle stap), en Olij wordt ook aan getrokken natuurlijk maar laat die achterste linie zoveel mogelijk in tact verder.

Ik verlang zo naar een consistent elftal dat even bij elkaar blijft en groeit, gezondheid van NAC neemt dan nog meer toe.

22   1  
Scheppioni

Belangrijke waardige eredivisie speler, goed dat Riera het naar zijn zin heeft in ons BREDA !

23   0  
oosterhout076

Met Riera en Monsalve achterin ben je vorig jaar ook sterk begonnen. Dus gewoon laten staan. Van Hecke was toen niet in beeld en je pakte ook de 1e periode.

11   0  
Wolfmanjack

Ik zie hem nog een zeker doelpunt met een sliding van de doellijn halen.

14   0  
Quinn

Riera vond ik sterk en stabiel achterin dit seizoen, kan volgens mij prima als aanvoerder aan de slag.

@Mitchel; Enric Valles Prat speelt 2e niveau Noorwegen volgens Wikipedia. Via Nac naar Birmingham City en daarna clubhopper bij nietszeggende clubs. Een Barca verleden zegt dus niet altijd alles :)

17   7  
Buurman

Eens met Beest. Er liggen in de tweede liga in Spanje en meerdere andere landen kansen op prima spelers. Zeker voor het niveau keuken maar ook voor in de ere. En dan is, onderschat dit nu aub niet ! , een TM of TD die zijn talen spreekt van enorm belang. Het is internationaal een geweldige binnenkomer als je in de landstaal vloeiend kunt communiceren. Laten we eerlijk zijn ; wie bij NAC gaat dit doen als onze Tom het niet doet? Noem eens een naam ? Ik ben er steeds meer voorstander van om een TD te hebben die een hogere internationaal gerichte opleiding heeft en meerdere talen spreekt. Of laat een oudere TD ondersteunen door een jongere TM die deze capaciteiten heeft. Men verdient zich terug ben ik van overtuigd. Het aannemen van TvdA was van Edelenbos een goeie zet. Ik denk wel eens dat je bij NAC juist niet allemaal gebruik moet maken van al die oudere clubiconen etc. Kijk bv. hoe het aantrekken van spelers in de winterstop onder leiding van PvH, die ik zeer respecteer, compleet mislukte. Vijf ton had veel beter besteed moeten en kunnen worden. En zo is er wel meer te noemen.

11   2  
Buurman

Riera prima speler voor NAC. Ik snap overigens niet waarom Monsalve weg moet. Of is het mag ? Is hij nog steeds geblesseerd ?

20   1  
Ratjeduneerste

@Buurman

Ooit verdiept in TvdA? Heeft zijn Bachelor Business Translator gevolgd op de Hogeschool Gent en spreekt als gevolg daarvan vloeiend Nederlands, Spaans, Engels en Frans.

Duits staat niet op het conto van onze TD maar met een talenknobbel zal hij hier ook wel mee overweg kunnen, en anders hebben we Hyballa als contactpersoon. Zo kun je dus in heel Europa jezelf wel duidelijk maken.
We missen alleen een Italiaans sprekende!

Ik denk dat je er nog versteld van staat wat voor contacten er op zullen spelen. Trek wat mij betreft nog maar een klein blikje buitenlanders open uit Bundesliga 2/3 en Spaanse 2e elftallen.

6   39  
linksrechts

Beest is ervan overtuigd dat het een nieuwe inkomstenbron is haha. Nou, dan weet je dat Riera er na 10 wedstrijden naast staat. Zelden zoveel onkunde gezien over voetbal als bij beest en sjef de gevulde koek.

Houd het maar eens in de gaten. Echt lachwekkend hoe deze 2 systematisch de plank zo gigantisch mis slaan. Bijna sneu.

4   1  
Chris W.M.

@Buurman

Mag weg inderdaad. Hoeft niet. Nogmaals, ik denk dat er een nieuwe linksbenige CV komt ( is toch een dingetje onder trainers, om een links en een rechtsbenige CV in het centrum te hebben + Hyballa heeft al uitgesproken dat ze daarnaar op zoek zijn/waren ) en dat daarom Monsalve waarschijnlijk tweede keuze zal worden. Dus als een club zich meldt, en hij kan na 3 jaar (?) weer terug naar Spanje bijvoorbeeld, dan kan ik me voorstellen dat NAC niet in de weg gaat liggen. Hij is te duur " om er bij te hebben ", zeker in deze corona tijd. Dan denk ik eerder dat ze Rösler en Siereveld als back-up erbij houden, eventueel nog met Noblejas die in het centrum kan staan.

5   3  
Beest

@links rechts.

Haha je hoeft geen fan van me te zijn hoor maar kom eens met feiten?

Kom is met voorbeelden dan?

8   1  
Dun Diëe

Tja, wat is dan van grote waarde: een linkspoot op links en een rechtspoot op rechts in het centrum? Of dat ze allebei dezelfde taal spreken? Ik vind dat laatste ook wel veel waarde hebben hoor. En Monsalve deed het voor zijn blessure echt niet slecht. Ik zou er geen problemen mee hebben als hij blijft.

9   1  
Chris W.M.

@Dun Diëe

Bij NAC zal ook niemand er moeite mee hebben als hij blijft hoor. Er is wel een verschil tussen je coulant opstellen als een club zich meldt of met iemand gaan leuren om z.s.m. van hem af te komen. En dat laatste is volgens mij niet aan de orde in het geval Monsalve.

6   1  
Dun Diëe

@ Chris, gelukkig maar.

17   1  
Tombola Breda

Goeie gast. Eentje die altijd volle bak blijft geven en op sommige momenten lekker oorlog kan maken. Ik heb genoten van zijn gezaag en gebeuk duels met Ngombo, die grote bonkige spits van Go Ahead. Dat ging echt mooi hard tegen hard. Het is dat Riera toen vanwege een hoofdwond noodgedwongen werd gewisseld, anders had die Ngombo zichzelf echt een rode kaart laten oplopen.12   0  
Bredalex

Mooie voetballer altijd strijd en passie , vamos!

10   0  
Tante Annie

Ik zat net even te kijken naar aflopende contracten, maar helaas loopt het contract van Riera net zo goed af als dat van Monsalve volgend jaar. En daarbij ook nog van de volgende spelers: Olij, Mashart, Noblejas, Schouten, Verschueren, Reuvers, El Allouchi, Stokkers, Dogan, Bohui en van Hooijdonk. Toch een pittig lijstje met aardig wat basisspelers. En ook aardig wat spelers waar wel een kleine vergoeding voor te krijgen valt eventueel. Dus ik hoop op wat nieuwe contractjes persoonlijk (na deze crisis)

0   2  
geelzwartwit

Tante Annie
Dat is met het oog op een kleinere sterkere selectie niet eens een slecht teken. Spelers waarvan ze denken niet goed genoeg om straks te verlengen kunnen ze nu coulant naar zijn en eventueel voor alleen een doorverkooppercentage laten gaan en de spelers die wel waarde hebben blijven en helpen mee aan een kampioenselftal of brengen een redelijke transfersom op.

Het biedt ruimte om straks een duidelijke kleinere maar sterkere selectie te hebben staan.
De spelers die eventueel gehaald worden zullen sowieso dan eredivisie potentie hebben en een langer contract hebben wat gestart is in het eventuele kampioensjaar. Corona zorgt dan ook nog eens voor lagere salarissen waar je bij eventuele promotie de vruchten plukt.

1   0  
Tante Annie

Geelzwartwit

Prima als je Mashart en Reuvers voor een doorverkooppercentage laat gaan, maar de rest zou je nog wel wat aan kunnen verdienen als je ze maar voor 2 jaar extra aan je verbind. Overigens ben ik het helemaal eens met je dat dit geen slecht teken hoeft te zijn met het oog op de selectie verkleinen.

1   0  
Vamos Nac

Ik meen mij ook te herinneren dat er bij een groot deel van de contracten die door TvdA zijn afgesloten, eenzijdige opties voor verlenging van een jaar zitten (door NAC te lichten). Dus dat perkt best wel wat risico's in dat je afscheid moet nemen van spelers waarvan je dat in principe nog niet wil.

1   0  
Tante Annie

@ Vamos NAC

Daar had ik helemaal geen rekening mee gehouden. Dat kan bij spelers als Riera, schouten, stokkers, bohui en dogan toch wel goed nieuws opleveren (en Monsalve als ie toch blijft)

4   2  
Buurman

Beste Ratje dun eerste. Natuurlijk ken ik de opleiding van TvdA. Ik denk dat je mijn reactie verkeerd opvat. We zijn het overigens geheel eens ! Beste C. W.M. Dank voor de info.

3   0  
The Cosmic Gate

Mooi stukje luisteren naar Jelle : https://open.spotify.com/episode/1Ni06ftaS50thgRN5zu95d?si=iyJ8Mzn2Rsu7RanT2F8B5A

2   0  
Henri

Als je in welke functie dan ook een talenknobbel hebt is dat natuurlijk altijd een pré. Maar in de scoutingswereld is het toch meestal zo dat er gebruik gemaakt wordt van bekend eigen netwerk. Voor Ajax zijn vooral de meeste Denen en andere Scandinaviers gescout door John Steen Olsen. Didier Martel heeft voor FC Utrecht inmiddels vele miljoenen verdiend met het scouten van spelers uit Ligue 2. PSV en Twente hebben de nodige Scandinavische talenten aan Halvar Thoresen te danken en Joris Mathijsen maakt gebruik van zijn HSV en Spaanse netwerk. Daarom heb ik nooit begrepen waaom er bij NAC geen gebruik gemaakt wordt van een in potentie enorm netwerk. denk maar eens aan Zwaanswijk , Arnold en Milicic in Australië, Glenn Salmon is ook in het voetbal actief en zo zijn er nog meerderen. Allemaal gasten die veel voorwerk kunnen. Dit doen ze niet alleen bij Utrecht en Willem II, maar ook bij AZ, Groningen etc.

2   1  
geelzwartwit

@henri ik denk dat juist de Australische spelers teveel moeten verdienen?

Ik denk zelf aan lokhoff averladze en Leonardo als tipgevers

3   0  
Svt076

Probleem is dat Braziliaanse / Australische voetballers een buiten EU salaris moeten krijgen wat NAC niet kan betalen. Denk dat wij veel meer moeten kijken naar landen uit het Oostblok (via Tamas Petö, Feher etc.)
Die jongens daar zijn ook vaak uit het goede hout gesneden qua karakter

0   1  
geelzwartwit

@svt76 petö is al scout geweest voor NAC daar is nooit iets van zichtbaar geworden

Laad alle berichten na dit bericht in