Overal waar we komen

Sparta Nijkerk, een gunstige loting en toch een zware kluif

Thiestemberg

Uit naar een amateurcomplex, verre van ideaal. Iedere NAC-supporter ziet liever een thuiswedstrijd in het bekertoernooi. Toch kunnen we spreken van een gunstige loting, uit naar Sparta Nijkerk is altijd nog beter dan uit naar pakweg SC Heerenveen, Vitesse of Ajax.

NAC in de beker, in de afgelopen jaren heeft NAC haar naam van cupfighter nauwelijks kunnen waarmaken. Vaak werd er ongunstig geloot en vloog NAC er al vroeg uit. Anderzijds is NAC in de afgelopen jaren ook uitgeschakeld door kleinere clubs als RKC en Achilles '29.

In het seizoen 2012/2013 was er een keer geen reden tot klagen met de loting. NAC werd in de tweede ronde gekoppeld aan MVV, in Maastricht. Door doelpunten van Schalk, Hooi en Botteghin werd deze horde vrij makkelijk genomen. Tot groot genoegen onder de fans werd NAC daarna gekoppeld aan Topklasser HBS, In een thuiswedstrijd! Een makkie dachten velen, het tegendeel bleek waar. NAC kwam in 120 minuten niet verder dan een 1-1 gelijkspel (doelpunt Anthony Lurling) en de Hagenezen werden pas na penalty’s op zij gezet. Het NAC publiek was na de wedstrijd zo sportief om de amateurs van HBS een staande ovatie te geven voor de door hun geleverde prestatie. NAC had het inmiddels wel tot de achtste finales geschopt en het lootte weer thuis, ditmaal tegen Eredivisie concurrent Heracles Almelo. De ploeg werd ondanks een doelpunt van Alex Schalk gemakkelijk uitgeschakeld door de Heraclieden, 1-3. Zelfs een op het oog gunstige loting kon NAC dus niet verder brengen dan de achtste finales.

Er is dus geen sprake van een gelukkig huwelijk tussen NAC en het KNVB bekertoernooi. De interesse voor de beker is bij de supporters dan ook ver gezakt. Natuurlijk komt dat dit seizoen ook deels omdat veel fans liever de focus zien op de competitie waarin promotie behaald moet worden. Tegen Emmen zaten er rond de 10.000 mensen in het stadion die een spannende wedstrijd zagen. Spanning die toch wel bij zo'n bekerclash hoort. Eredivisionist FC Emmen werd knap verslagen en NAC is door naar de derde ronde. Waarin het dus Sparta Nijkerk treft.

Of de interesse is toegenomen na de overwinning op FC Emmen doet er niet per se toe, Sparta Nijkerk zal op haar amateurcomplex niet veel uitsupporters kunnen verwelkomen. Ook roept NAC haar track-record in de beker niet veel vertrouwen op bij supporters, winnen in Nijkerk is niet vanzelfsprekend. Het is ook lastig, de profclub moet winnen en de amateurclub speelt vrijuit misschien wel hun wedstrijd van het seizoen.

Daarnaast steekt Sparta Nijkerk ook in goede vorm, de Gelderlandse derde divisionist staat aan kop met acht overwinningen en slechts een verliesbeurt in negen wedstrijden. De ploeg bestaat bij veel van dit soort Amateurclubs voornamelijk uit afvallers uit het profvoetbal en jonge talenten uit de eigen jeugd, bij elk van deze amateurclubs loopt altijd wel een routinier rond. Profs die op retour van hun profcarrières nog een paar jaartjes met de topamateurs meevoetballen. Sparta Nijkerk kent ook zo’n routinier, een oude bekende: Gino Coutinho. De ex-prof van onder meer: PSV, ADO, Vitesse, Excelsior, NEC en dus ook NAC. Keept tegenwoordig bij de zaterdagamateurs. Ondanks dat Coutinho maar een handvol wedstrijden voor NAC keepte was hij wel de laatste doelman die NAC vertegenwoordigde in Europa voor Jelle ten Rouwelaar. De doelman mocht door een blessure van eerste keeper Gabor Babosz tegen Newcastle United invallen.  Hij kon niet voorkomen dat Laurent Robert in de 86steminuut de 0-1 maakte voor Newcastle, waardoor NAC over twee wedstrijden met 0-6 werd uitgeschakeld door de Magpies.

Buiten oud-NACcer Coutinho, kent de ploeg uit Nijkerk nauwelijks bekende namen. Daags voor de wedstrijd publiceren we een uitgebreidere voorbeschouwing op de ontmoeting zelf. Een ding is zeker, een makkelijke loting geeft bij NAC zeker geen garanties op een overwinning.

Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
8 Reacties
21    
Boxer

Ik vind die doordeweekse uitwedstrijden bij de amateurs wel iets hebben. Lekker kneuterig, probeer er wel bij te zijn

18    
Mmm

Gewoon pakken.die amateurs!! Vanaf het begin bij de strot pakken en niet meer loslaten!!!

21    
Boxer

Ik vind die doordeweekse uitwedstrijden bij de amateurs wel iets hebben. Lekker kneuterig, probeer er wel bij te zijn

5    
Ratjeduneerste

Waarom wordt de verkoop van kaarten voor de uitploeg hier aangehaald?
Volgens mij is een kaartje halen aan de kassa gewoon prima bij dit soort amateurploegen. Kan me niet voorstellen dat er problemen ontstaan in zo'n wedstrijd.

Ik zou zeggen, maak er gewoon een leuke awayday van, op een doordeweekse dag naar Nijkerk, een biertje drinken met de lokale toeschouwers en met een overwinning terug in de auto stappen.

Lekker naar de 1/8 finale, weer wat centen in de clubkas en lekker verder bekeren!

3    
Breda

Nooit geweest, dus aanwezig.

#NAChopping

7    
geelzwartwit

Om een lang verhaal kort te maken. Geen gezeur NAC moet gewoon winnen en op naar de volgende loting.

3    
Wvb

Ik hoop dat we de kruikjes nog tegen komen dit beker avontuur.... halve finale ofzo..

3    
Erwin Snijders

Jullie hebben gelijk. Word een makkie . Gewoon oprollen die amateurs.

-6    
Ivo

NAC kennende wordt dit bloed zweet en tranen met kans op een zeperd. We zijn niet sterk in uitwedstrijden, en de voor de tegenstander is dit de wedstrijd van het jaar. De druk ligt volledig bij ons.

Nijkerk gaat met 10 man achter de bal spelen en gokken op de counter. Daar zijn we kwetsbaar. En met onze trage opbouw creëren we heel weinig kansen. Dit gaat een hele moeilijke pot worden.

Laad alle berichten na dit bericht in