Wij gaan niet opzij

Update aandelenverkoop NAC

Thiestemberg

De aandelenverkoop leek de afgelopen periode eindelijk wat los te komen. De aandeelhouders delen vandaag een wat algemenere toelichting/update over de verkoop. De verkoop wordt zoals bekend ondersteund door Crossminds, een accountantskantoor.

In de fase waarin de aandelenoverdracht nu is aanbeland, tekenen de geselecteerde partijen een geheimhoudingsovereenkomst. Als die overeenkomst eenmaal is getekend krijgen deze partijen een informatiememorandum tot hun beschikking. Hierin staat alle informatie die een koper zou moeten/willen weten. Denk hierbij aan dagelijkse activiteiten, financiële situatie en zwakke plekken van NAC als organisatie.

Met deze documenten op zak krijgen de potentiële kopers tot medio augustus de tijd om een bod uit te brengen. Deze bieding dient onderbouwd te worden met een duidelijke toekomstvisie en de 'kwalitatieve' eisen die er zijn voor een aandeelhouder (financiële garanties en andere verantwoordelijkheden). Aan het eind van dit proces zullen de huidige aandeelhouders een keuze maken over welke bieding(en) uiteindelijk concreet gaan worden. Daarna is alleen nog goedkeuring van de RvC en het stichtingsbestuur vereist. Zij kunnen de koop op specifieke voorwaarden alsnog afkeuren.

Bron:
B-Side Rats, aandeelhouders NAC
Terug naar overzicht
37 Reacties
43    
Naccertt

Prettige update en fijn om te weten hoe het proces loopt.

Ik ben nog wel nieuwsgierig naar de ruimte voor investeringen gedurende de verkoop. Normaliter als een bedrijf in de verkoop staat worden er weinig tot geen investeringen meer gedaan.

Hoe zit dit nu en is het hopen op versterkingen tegen beter weten in?

17    
Nonkel Frans

OnsNAC kan aan de bak. Hoe sneller er een ALV komt hoe beter. Info over hoofdpunten ( visie en uitgangspunten en bestuur NAC ) beleid coop met heldere duiding op welke punten leden invloed op hebben - direct of indirect- en organisatie van de vertegenwoordiging van de 3 coop geledingen in Bestuur en RvC mag wat mij betreft meer aandacht krijgen voor de serieuze gegadigden.

En daarna meteen doorpakken onder het motto "put your money where your mouth is"

Hup NAC

24    
Wanny

Zal lastig zijn voor OnsNAC om half augustus al een bod uit te brengen. Je zult toch eerst zekerheid moeten hebben hoeveel geld je kunt ophalen.

15    
fvf6

Laten we hopen dat er zorgvuldige afgewogen beslissing zal worden genomen . Dit in het belang van de toekomst van ons aller NAC .Het is juist om niet alleen naar het geboden geld te kijken , maar ook naar het plan wat er achter ligt .Succes aan de heren die die knoop moeten doorhakken.

6    
Ivo

De heren maken tempo. En dat is prima. We zitten nu in een vacuum, daar moeten we zo snel mogelijk uit. Als ik het zo inschat, kan het in oktober al ver rond zijn.

3    
keesje ketting

ik begrijp dat voorkeur aandeelhouders en directie ligt bij of private Equity of één ( rijke) eigenaar....... word spannend Hup ons NAC

8    
Wanny

Private Equity moet je waarschijnlijk niet willen. Dat zijn doorgaans partijen die er een paar jaar in zitten, de resultaten boosten en dan weer verkopen.

0    
Wanny

Wie vormen het stichtingsbestuur ?

13    
geelzwartwit

Lijkt mij toch wel erg lastig voor ONS NAC om in zo'n korte termijn aan alle verlangde voorwaarden te kunnen voldoen. Alleen al het concreet kunnen uitbrengen van een financieel bod lijkt mij lastig, op basis van een enquete lijkt mij wat dun maar wellicht hebben diverse partijen bij NAC al aangegeven samen het absolute bedrag al te willen inbrengen en zijn alle anderen die meedoen een plus op wat minimaal nodig is...? If so dan moet ONS NAC dit volgens mij ook spoedig communiceren het stimuleert het meedoen lijkt mij. Als het minimale bod al gegarandeerd uitgebracht kan worden geeft dat vertrouwen.

Mocht het allemaal te lastig en onvoldoen of kortdag zijn voor ONS NAC dan ben ik nog steeds benieuwd naar een mogelijkheid voor ONS NAC mbt spelers/opleidingsfonds of horecarechten.

Succes!

11    
Des NAC's

Je huis verkopen aan iemand waarvan je nog niet weet of die de financiering gaat rondkrijgen....

Hoe gaat OnsNAC dit managen?

10    
Nonkel Frans

Stichtingsbestuur? Als we OnsNAC bedoelen, dan praten we over een Cooperatieve Vereniging!
Essentieel verschil!

Onder de vereniging hangt dan bv NAC BV en
Ieder lid van de cooperatie is eigenaar via haar lidmaatschapsaandeel en heeft stemrecht . Een ALV na stemnen van meerderheid vaardigt bestuursleden af.

Het bestuur stelt directie aan van NAC bv etcetrra.

Het huidige cooperatiebestuur 3 namen zijn bekend bereiden de organisatie en ALVs voor en zullen later herkozen / vervangen worden. Dat wordt alkemaal netjes geregeld in de statuten.
Hoop werk. Respect voor deze vrijwilligers.
Onbezoldigd naast fulltime banen.

Om karakterr van de club te borgen zal de Coop bestuyr ook een concept visie voorleggen aan de ALV uiteraard.

Bij een stichting heb je geen inspraak - bij een vereniging wel!

16    
RICHARDPRAHA

Dat hele OnsNac is natuurlijk helemaal geen serieuze overname partij voor de huidige aandeelhouders en de RVC, en terecht.

Wat precies gaan ze bijvoorbeeld invullen bij het gedeelte "financiele garantstelling", daar hebben ze zelf nog geen enkel concreet idee over.

Wat ik ook heel bijzonder vind is het feit dat niemand eigenlijk weet wie er achter OnsNac zit, anders dan 2 voornamen die weleens genoemd zijn. Wie zijn het, wat zijn hun kwalificaties, wat gaan hun rol worden in het proces, etc,etc,etc,etc.

Als je de gunst van je mede-supporters wil, wees dan op zn minst gewoon transparent en in de vorm van bij naam en toenaam benoemen wie OnsNac precies zijn.

Ik waardeer het initiatief maar het lijkt me beter dat OnsNac bijvoorbeeld in een latere fase in contact treed met de nieuwe eigenaar en gaat bekijken hoe OnsNac wellicht van deze eigenaar wat mede-zeggenschap door OnsNac kan bewerkstelligen.

0    
Spionkop

Ik begrijp de eisen van deze verkopers niet. De eventuele koper moet een degelijk toekomstplan hebben. Maar we zitten met deze aandeelhouders al minimaal 10 jaar zonder toekomstplan.

Eigenlijk willen ze zeggen, “wij verkopen alleen aan mensen die we zelf leuk en geschikt vinden. Ze willen over de verkoop heen regeren.

Nu snap ik dat als er een vaag buitelands fonds komt, dat ze dit niet gaan doen. Wat prima is. Maar ze gaan het ook gebruiken om geschikte kandidaten die ze op persoonlijk vlak niet mogen ook uit te .

En ik kan het mis hebben, maar dat zijn nu met de mensen die we wél willen hebben.-5    
Bertus

En dan baal ik weer als een stekker dat de raad van incompetentie nog een veto kan uitspreken.
Deze lui zijn voor een groot deel de oorzaak van alle ellende die we over ons heen hebben gehad met hun infantiele beslissing om het onderling maar uit te praten.
Deze lui denken uitsluitend aan zichzelf en hebben geen enkel belang bij NAC .
Dat hebben ze inmiddels meer dan duidelijk bewezen.

7    
[email protected]

@ RICHARDPRAHA

Deze namen zijn afgelopen week/weekend netjes bekend gemaakt. OnsNAC laat volledig transparant de beste intenties zien en krijgt als entiteit zeker mijn steun. Als unieke/enige oplossing zie ik het niet gebeuren, maar ook daar laat ik me graag in verrassen.

6    
The M.

Laten we niet vergeten dat de KNVB ook z'n fiat moet geven... Dat kan nog een behoorlijk vertragende factor zijn.

0    
henk

Met deze deadline i.c.m. de algehele aanpak laat het aanzien dat de verkopers liever niet aan de supporters verkopen.

Door het amateurisme van de huidige aanpak van de verkopers en Crossminds ga je bijna denken dat ze bij voorbaat al wisten aan wie ze gaan verkopen. Al is de kans groter dat het gewoon onkunde is bij die club i.p.v. vuil spel.

15    
Otjes

Veel gelul hier. Verkopers en Rvc staan voor een sterke partij met financiële middelen.

Minder kun je als supporter niet verwachten.

Een mooi plan van Ons Nac met geen financiële garanties (miljoenen dus) is lieflijk maar totaal niet werkbaar…

Ik hoop op een zeer sterke financiele partij, whoever.
Kunnen ze gelijk wie niet luistert buiten knikkeren en vanaf 0 beginnen….niet lullen maar poetsen is het motto met wat Noad.

2    
Wanny

Er staat

" Daarna is alleen nog goedkeuring van de RvC en het stichtingsbestuur vereist"

Welke stichting is dat en wie vormen daarvan het bestuur?

2    
Nonkel Frans

Vergeten jullie het Veto van onze,Stichting NOAD niet met het Gouden Aandeel niet..........

Er kan niet zo maar verkocht worden he.

4    
Da Pope

@Wanny

Uit het persbericht:

"In het laatste stadium van het verkoopproces zullen de Raad van Commissarissen van Houdstermaatschappij NAC Breda B.V. en het bestuur van Stichting NOAD-ADVENDO Combinatie hun goedkeuring dienen te geven aan de nieuwe koper. Alleen onder voorwaarden kunnen zij de nieuwe koper afkeuren."

-1    
Wanny

@ Da Pope

Thanks.

Als ik t goed begrijp zitten daar 7 bestuursleden in, waarvan 2 uit supporters en 1 uit de sponsors. 2 vanuit de financiers en 2 vanuit de gemeente.

Dus supporters en sponsors hebben daar geen meerderheid om een eventueel onwenselijke partij te weren.

1    
anoniem73

@Nokkel frans, leuk hoor je gouden aandeel. maar degene met meerdeheidsbelang bepaald dus dat gouden aandeel is nul,nul waard. Ben en blijf van mening dat ondanks de slechte resultaten van de laatste jaren we blij moeten zijn dat we dankzij de aandeelhouders financieel gezonds zijn. Dat zorgt er namelijk voor dat een volgende eigenaar niet eerst miljoenen en miljoenen weg moet werken. maar meteen kan investeren in een nac dat naar de toekomst toe financieel en sportief gezond kan worden.

-1    
Tip

Ons NAC is een mooi initiatief. Maar mijn advies ; begin niet te groot en bouw de coöperatie gefaseerd uit. Een overname moet je niet willen als je geen financiële zekerheid kunt bieden en als je je eigen coöperatie of vereniging nog voor 80 procent moet opbouwen. Ons NAC kan gaan doen waar Samen voor NAC niet aan wilde beginnen. Ik zie dus Ons NAC zitten maar ze moeten oppassen zich zelf niet direct op te blazen door teveel te willen. NAC overnemen zit er natuurlijk niet in. Verder is het afhankelijk van de mensen die het gaan doen. Maar dat is altijd zo. Voor supporters die zich erin willen verdiepen. Er is goed leesvoer genoeg over deze casus. En zeer interessant om wat interviews van de voorzitter van Utrecht te lezen. Naast een kundig ook een aimabel man. Een kerel met rust en gezag. En heel belangrijk , hij heeft laten zien hoe het moet. Kosten hem wel 25 miljoen euro exclusief de overname prijs. Doelstelling was om subtop ere te gaan spelen en niks minder dan dat. Moraal van het verhaal , na de overname begint het pas en wat wil je eigenlijk ?

1    
die ne gast

Financiële garantstelling zal op dit moment lastig zijn voor Ons NAC, maar ik mag hopen dat de huidige aandeelhouders nog wel zo coulant willen zijn om Ons NAC een kans te geven.
Bijv. Twee maanden de tijd geven om x miljoen op te halen en anders mag bieder B het verder gaan doen. Ons NAC en Bieder B kunnen dan bijv. beiden de due dillegence tegelijkertijd doen, zodat er geen tijd verloren gaat, ook als het Ons NAC niet lukt om voldoende geld op te halen .
Denken in mogelijkheden ipv problemen.

Daarnaast heb ik begrepen dat Ons NAC met allerlei partijen praat en hopelijk kunnen ze dan bijv. mee liften op het bod van bijv. Karel Vrolijk en afspreken dat Ons NAC elk jaar stukje bij beetje de aandelen van Vrolijk kan overnemen. Zo kunnen ook eventuele kinderziektes uit de organisatie-structuur van Ons NAC gehaald worden, voordat er een meerderheidsaandeel gekocht is.

Zou écht zonde zijn als ONS NAC niet van de grond komt.

-2    
Tip

@Dienegast. Je enthousiasme werkt aanstekelijk. Toch moet je ook binnen bepaalde kaders blijven die haalbaar zijn en dan inderdaad oplossingsgericht denken. Het is de ultieme droom dat supporters de club overnemen.

4    
Die ne gast

Als ik het mij goed herinner dan mag de stichting NOAD een veto uitspreken en krijgt dan iets van 6 weken de tijd om een alternatieve koper te vinden?
Dat kan ook nog een uitweg zijn om Ons NAC aan de macht te helpen. Weet je ook hoeveel geld je moet ophalen.

-8    
Pudding Tarzan

Geheim houding plicht wat je vooraf moet tekenen wil je inzage krijgen in hun schimmige boekhouding en nog erger wat voor belachelijk bedrag ze voor hun niks waard zijnde aandeeltjes willen hebben.

De verkoop is al net zo’n grap als het beleid wat ze 10 jaar gevoerd hebben….

2    
geelzwartwit

Ik hoop dat ONS NAC zijdelings hier ook mee bezig is;

https://fcvolendam.nl/zakelijk/spelers-participatiefonds/

- mocht ONS NAC de overname niet voor elkaar krijgen
- mocht ONS NAC niet als overname partij gekozen worden

Ik zou zelf absoluut meedoen aan zoiets voor NAC

5    
Ernie

Graag 1 partij die alles overneemt. Invloed van Supporters moet je niet willen.
Die moeten alleen bier drinken en kut roepen.

3    
Real Robert

NAC moet m.I gewoon in handen komen van een kapitaalkrachtige eigenaar of groep.
Laat Ons NAC zich richten op een investeringsfonds voor spelers, die aan NAC ter beschikking worden gesteld.
Overigens staat het een nieuwe eigenaar dan vrij ook deel te nemen aan dat fonds als medelid van die cooperatie.

1    
Otjes

Er is niemand die Ons Nac nix gunt maar ik wil een financiele gezonde club lange termijn.

De (kleine) aandeelhouders willen geld zien. Er zal geen kleine aandeelhouder zijn die een ton afschrijft om voor Ons Nac te kiezen als er een andere grote (lees financieel sterke) partij zich aandient.

Ik hoop op een US private equity partij, kunnen we gelik stappen maken.

-1    
Brecht

Waarom zou ons nac niet een equity party kunnen zijn? Met 2 mio eigen vermogen en 3 mio vreemd vermogen best in staat om serieus mee te doen. Deze constructie werkt wat gemakkelijker dan het coöperatie model

1    
Geelzwartwit

@real robert

Precies dat.
En door als supporters te investeren in spelers investeer je ook in NAC zelf. Want een bvo staat of valt tegenwoordig meer dan ooit met het niveau de transfercontracten, opbrengsten eigen jeugd en goede scouting.

Zo'n fonds kan een plus zijn op wat de nieuwe eigenaar er zelf in steekt.
Wat wel een heel belangrijk iets gaat zijn is het scoutingsorgaan. Maar die zouden ook op prestatie extra beloond kunnen worden uit de mogelijke transferwaarden. Een aantal hele goede scouts met basissalaris en daarbij aandelen in het fonds. Zoiets. Weet niet of dat allemaal kan of mag maar goed.
Eerst de overname maar eens volgen.

-1    
Pirke12

Vind dit een prima bericht. Laten we in godsnaam even de rust bewaren en het goed bekijken en de bedrijven door laten lichten. De ultieme kans voor onze AD met zijn Graydon verleden de balansen eens goed te doorgronden. Hopelijk zijn het cijfers van 2020 en niet van 2017 :)

Schrijf je vandaag ook nog ff in:

https://www.voetbalpoules.nl/poule/134640/aanmelden

0    
David Heyer

Ik kool die kit!

0    
Badeend

Wat zouden die "specifieke voorwaarden" in de laatste regel inhouden? Een wassen neus?

Laad alle berichten na dit bericht in