Wij gaan niet opzij

Waslander: "Het blijft leuk. Alleen is er iemand bij gekomen"

Das Phantom

Acht secondes had Vito van Crooij gisteren nodig om Sparta op voorsprong te schieten tegen AZ. Daarmee evenaarde de aanvaller het record van Koos Waslander, die op 20 maart 1982 ook na acht secondes het doel wist te vinden namens NAC tegen PEC Zwolle.

De NOS belde met de de oud-aanvaller van NAC na de treffer van Van Crooij. "Ik dacht: dat record gaat eraan", aldus Waslander. "Records zijn er om verbroken te worden, maar ik vind het fijn dat het geëvenaard  is. Het blijft leuk. Alleen is er iemand bij gekomen." 

Waslander omschrijft aan de NOS nog maar eens zijn treffer, omdat er geen beelden zijn van het doelpunt. Het was Ton Lokhoff die de bal destijds diep speelde. "Ik zou doorjagen op Rinus Israël en dat gebeurde. De bal stuiterde bij Rinus, de keeper kwam er ook uit en Rinus lobde de bal erover", vertelt Waslander. De aanvaller kon de bal daarna eenvoudig over de lijn lopen. "Eigenlijk een eitje." 

Bron:
B-Side Rats, NOS
56 Reacties
60   5  
Braze

Al 30 jaar genoten van dit unieke record van NAC/Waslander.
Rooie Koos Waslander is een van die NAC spelers die je nooit vergeet. Harde werker die ook nog eens meer dan behoorlijk kon voetballen.
p.s. de pas voor de recordgoal kwam van Lokhoff, dat waren nog eens tijden.
Vanavond tegen MVV mag NAC dit record verbeteren!

60   5  
Braze

Al 30 jaar genoten van dit unieke record van NAC/Waslander.
Rooie Koos Waslander is een van die NAC spelers die je nooit vergeet. Harde werker die ook nog eens meer dan behoorlijk kon voetballen.
p.s. de pas voor de recordgoal kwam van Lokhoff, dat waren nog eens tijden.
Vanavond tegen MVV mag NAC dit record verbeteren!

11   0  
Van "taajlaand

Ach, Koosje blijft in de boeken staan maar nu met een naam ernaast.
Sympathieke gast ook die Vito, mooi intervieuw met hem op de Sparta site.

Trouwens, wat een schitterende actiefoto hierboven!


6   9  
Tip

Was het in een uitwedstrijd ? Koos heeft thuis met een kopbal ook zeer snel gescoord meen ik. Koos was voor NAC een prima speler met enorme drive. Leuk dat het record blijft staan.

30   5  
Paar biertjes extra

Dat doelpunt van Waslander was 100% zeker in een uitwedstrijd: 20-3-1982, Zwolle-NAC 1-2 !

8   32  
Marti

De wedstrijd was wel degelijk in Breda ! En als ik het me goed herinner viel het doelpunt in de goal aan de zijde van het ei !

8   12  
Ernie

Denk met weemoed terug aan die tijd. Wat een verschil met nu, iedere Eredivisie ploeg kwam met de staart tussen de benen naar Breda. Ik vrees dat dit nooit meer zo zal zijn.

18   5  
Ivo

Zondag 21 maart 1982
Zwolle - NAC 1-2
Het was dus een uitwedstrijd.

NAC zou dat seizoen 11e in de eredivisie worden. Het seizoen erna raakte de club in verval. Eerst wat gejojo tussen ere en eerste divisie, met daarna als dieptepunt seizoen 87-88 waarin NAC 17e werd in de 1e divisie.

Hopelijk hebben we ons dieptepunt vorig seizoen gehad.

17   4  
Kipiani

Was in Zwolle.

8   2  
Fritske d'n Olifant

Ik was toen nog net niet geboren, maar de feiten zijn heel makkelijk te checken. Waslander scoorde dat seizoen zowel thuis als uit tegen PEC, maar het bewuste doelpunt na 8 seconden viel wel degelijk in Zwolle, dus niet in Breda.

Dit soort records doen het leuk op verjaardagen en zijn leuk voor de speler in kwestie. Maar feitelijk heb je er helemaal niets aan als je de wedstrijd vervolgens verliest zoals gisteren bij Sparta het geval was.

8   2  
EBonline

Er zijn van die NAC-momenten die je niet meer vergeet.
Destijds luisterde ik naar Langs de Lijn en good old Jaap Bax was de verslaggever ter plaatse.
Het was 100% zeker een uitwedstrijd en ik hoorde toen op de radio dat Koos Waslander binnen 8 seconden de 0-1 scoorde. Vervolgens kwam de 0-2 waarvan ik niet meer weet wie de doelpuntenmaker was.
De 1-2 kan ik dan wel weer herinneren en dat was René IJzerman van PEC Zwolle en werd het zoals te doen gebruikelijk toch weer billenknijpen.

8   3  
Stirf

https://nl.wikipedia.org/wiki/PEC_Zwolle_in_het_seizoen_1981/82

In de 24e Speelronde op 20 Maart de wedstrijd PEC Zwolle - NAC, in de 1' scoorde Koos Waslander (0-1), in de 34' Willy Janssen (0-2) en in de 53' Rene Ijzerman (1-2), Scheidsrechter Charles Corver, met 2500 toeschouwers

7   0  
kopspion

Ook goedemorgen zeg..... etten-leur 26 gr. zwaarbewolkt

2   3  
gjoewie

Jongens, rustig allemaal. Iedereen mag zich nog wel eens vergissen. Alhoewel je zo'n doelpunt echt nooit zou vergeten.
Ik zou hem wellicht gemist hebben, want bier/friet halen. Dat is me in de Beatrixstraat wel eens overkomen, je moest ook altijd zo verschrikkelijk lang wachten op de friet. Was overigens wel aan het begin van de 2de helft. Betreffende wedstrijd weet ik niet meer. Ik kon ook niet meejuichen, want twee bakjes friet in beide handen.
Klaarblijkelijk hebben sommige media hun archieven ook niet op orde. Het was echt de 1-2 uitoverwinning op PEC waarin dat doelpunt gemaakt werd. Het was in de tijd dat ik zo maar af en toe uitwedstrijden mee pakte (ik zat vlak voor mijn eindexamen...). Dus ik heb het niet gezien.

Ik kan me wel een wedstrijd aan de Beatrixstraat herinneren, waarin Koos de bal achterin zijn nek legde en zo twintig meter of meer naar voren liep. Maar ik weet niet tegen wie dat was. Tegenwoordig zouden ze je verrot schoppen als je zo iets doet.

2   1  
gjoewie

Sanderson > Ik neem aan dat je dat ironisch bedoelt, maar in Deventer hebben ze echt ook een B-side.

3   6  
Tip

In feite een leuke nostalgische discussie mits allerlei wraakzuchtige opmerkingen wederzijds achterwege blijven. Het moet dus een uitwedstrijd zijn geweest. Wellicht zorgt voor mist dat er geen beelden meer van zijn volgens mij , Koos dat seizoen ook thuis tegen PEC scoorde en verschillende media zich tegenspreken. Maar het was weten we nu UIT. Aanvullende vragen : op hoeveel en wie stond het record VOOR Koos en was er een wedstrijd thuis waarin Koos ook snel scoorde ?

8   3  
Sting

Is er een storing bij Bsiderats.nl?
Ik mis opeens diverse berichten....

14   18  
Das Phantom (BSR)

Nee, hoor. Maar we hebben de reacties van Flieger en de antwoorden daarop verwijderd omdat die anders in het luchtledige staan verwijderd.

15   6  
Sting

Bijzonder dat reacties worden verwijderd...
Ik reageer niet vaak, maar dacht een zinvolle bijdrage te leveren aan deze "discussie" en zie plots al mijn berichten verwijderd.
Ook die waar er heel veel mede-supporters het met mij over eens waren, getuige de duimpjes omhoog.
Er werden geen nare dingen tegen elkaar gezegd of geroepen en toch verwijderd.
Dat voelt echt zeer apart.....

2   1  
Jandorstig

Braze

Maak er maar 40 jaar van, klinkt nog mooier

11   9  
Das Phantom (BSR)

@Sting

Het gaat dan ook niet om jouw bijdrage waar iets mis mee was, maar de inbreng van Flieger. Daar gaat het al jaren over op deze site en dat willen we niet.

Recentelijk hadden we reacties op Flieger laten staan en dat werd als verwarrend ervaren. Daarom er nu voor gekozen om reacties op Flieger te verwijderen voor de duidelijkheid.

6   8  
Tip

Los van dit mooie item die schitterende herinneringen oproept doet de redactie er denk ik zeer verstandig aan zo goed mogelijk te bewaken dat mensen fatsoenlijk discussiëren en niet constant persoonlijk worden. En wat mij betreft liefst zonder te bannen al is dat zeer moeilijk. Dat supporters sinds afgelopen zomer ,overigens onnodig, tegenover elkaar stonden is helder. Maar er sluimert nog van alles reacties goed lezend en we zijn m.i. heel ver verwijderd van een eenheid. Ik heb het gevoel , dus ik kan me vergissen, dat als NAC sportief matig gaat presteren de ‘ boel hier weer los zal gaan.’

7   3  
Sting

@ Redactie

En daar leg ik me uiteraard ook bij neer, alle begrip na deze uitleg.
Hoewel ik nooit "op de man" heb gereageerd of willen reageren.
Goed dat jullie het toelichten.

Keep up the good work!

13   12  
kopspion

@BSR, toch wel vreemd in mijn ogen dat nu berichten verwijderd worden waarin (eindelijk) eens onomstoten wordt aangetoond dat Fliegermans een zeer eigengereid persoontje is die neven nooit eens zijn ongelijk zal aantonen/excuses aanbied (waar hij zelf om smeekt)....
Dan beter maar zorgen dat heer Deelen niet meer op deze site komt, scheelt een heleboel werk voor jullie ook dan !?

8   7  
Das Phantom (BSR)

@Kopspion

We doen ons best, maar dat is nog niet heel eenvoudig. Vandaar nu het verwijderen. Excuses als dit voor verwarring heeft gezorgd.

4   3  
Breda-mike

Weet iemand of er nog iets in de pijpleiding zit qua transfers?

6   13  
Livingthedream

Fantastisch werk das phantom en de rest van de crew.

5   5  
scheppioni

40 jaar geleden alweer, ik was net met het NAC virus besmet en genoot als puber al van ons NAC !
Onze rooie Koos, zo'n type speler was ik gecharmeerd van, mooi dat hij in ieder geval met zijn record blijft staan al moet ie het delen....... idd mooie foto BSR crew !!!
Met gelegenheidspits Joore erop, ook Guusje vd Borgt, alleen die blonde NaCCer schiet me op dit moment effe niet binnen..... Vanavond winnen in maestreech Antonia maar gelijk diepsturen dan scoren we in 5 sec !! HUP NAC !

16   5  
Los Pollos Hermanos

Even ***

Goed om te zien dat er toch wat lieden naar Maastricht zijn afgezakt. Op de markt is het gezellig en zojuist een lekker biertje gedaan met 3 NAC supporters uit Dorst en Dongen op de markt tegenover The Irish Pub. Die is helaas nog dicht.

Come on NAC!

19   16  
Ivo

Enige vorm van selectieve verontwaardiging is hier wel aan de orde.
Flieger lijkt harder aangepakt te worden dan anderen.

Ik ben het ook vaak niet eens met Flieg, maar daar gaat het niet om. Daar is het een discussieforum voor.

Of het nu gaat om het "op de man" reageren, *** reageren, persoonlijke gegevens van derden delen (de echte naam van Flieg werd hier meerdere keren genoemd in de reacties). Ik pak er maar even het reactiebeleid bij, onderaan deze site.

Als je de topics van de laatste weken terug leest is dit schering en inslag. En dan was Flieg echt niet de ergste.

Ik snap dat het voor de redactie lastig is, en dat de temperaturen buiten en sfeer online soms evenredig oplopen. Maar iets meer redactie zou misschien handig zijn. Hier laat ik het als fan van de site verder maar bij. Op naar de wedstrijd van vanavond.

6   1  
De Bolle Damen

@Scheppioni
Dirk vd Laan

3   5  
scheppioni

@ de Bolle Damen
Daar dacht ik wel aan maar twijfelde vanwege niet meer exact weten hoe Guus v Schijndel eruit zag.

17   0  
Fritske d'n Olifant

Als je dat lijstje met snelst gemaakte doelpunten bekijkt dan staat daar nóg zo'n memorabel NAC-moment én een die ik zelf heb mee mogen maken. Namelijk de goal van Romeo Wouden na 9 seconden voor Heerenveen tegen NAC aan de Beatrixstraat tijdens het laatste avondje. De fakkel, de brand, de brandweer, de razendsnelle tegentreffer en de uiteindelijke 5-1 overwinning met twee goals van Arnold staan voor altijd op m'n netvlies.

6   0  
Ivo

@De bolle damen

Inderdaad, dat is Dirk van der Laan. Dat was een heerlijke ouderwetse linksbuiten. Vertrok naar RBC, en was daar jarenlang een van de sterkhouders.

6   8  
De Bolle Damen

De Bolle (niet van Zwolle) was er ook bij. Geanimeerd gesprek gehad met een upcoming en visionair Marten Eibrink. Volgens mij had pec toen ook de Johan Cruyff tribune.

8   25  
Noad1976

@livingthedream weer genoeg bsiderats redactie kont gelikt en Flieger een ban bezorgd

De zelfbenoemde "echte" supporter.

2   0  
Nonkel Frans

Ha @Gjoewie mooi groot klein supportersleed: "ik kon niet juichen want 2 bakskes frites in mijn handen" !

En andere goals in de eerste seconden? Die van Kuyt bij FEY tegen Heracles in mei 2017 was op 40 seconden. Nog ruim achter op Koos.

8   13  
Tip

Verdimme. Ik begin toch echt te twijfelen. In mijn eerste beleving gisteren was het thuis , aan de ei kant, een lange bal van ver die Waslander binnen knikte. Bij deze wedstrijd was ik bij. Ik dacht altijd tegen Groningen maar dat zal dan PEC zijn. Echter staat me ook iets bij van een uitwedstrijd tegen PEC waar een lange bal achter de verdediging viel die door een NACer werd binnen gelopen. Media die van recentere datum zijn spreken over scenario 2. Maar knvb archief over scenario 1. Bij Studio Sport zei men gisteren dat er geen beelden zijn van de Waslander goal. Voor de duidelijkheid : ik weet het niet zeker !! Heeft NAC Museum info ?

8   8  
sCARz

In mijn beleving was het aan de Beatrixstraat. Ik stond toen op de EI tribune. Maar met het verstrijken van de jaren, vervagen ook de herinneringen.

12   2  
Beter de Laat dan nooit

Dat een compleet niet beladen bericht weer zo een wig drijft tussen de reageerders. Er zit er weer een te gniffelen bovenop de berg.

Of topic: Andries Noppert door ons na 2 weifelende optredens afgefakkeld bewijst maar weer eens ons ongelijk. Met onze Flieg voorop afgeschilderd als feestneus ipv prima keeper. Zullen we voortaan spelers wat langer de tijd geven voordat we ze de grond inschrijven.
En daarnaast wat minder fanatiek op elkaar reageren.

4   1  
Ernie

Beter laat dan nooit.
Dat is ook weer een.
Maar dat krijg je tegenwoordig met die internepsupporters. Zal niet de laatste zijn die hier onterecht wordt afgeserveerd.

5   3  
MickJ

@Beter de laat dan nooit.
Je opmerking over keeper Noppert , voeg daar ook nog
enkele keepers aan toe onder auspiciën van ene Jelle
Die er geen enkele zak van terecht bracht.
Vele min duimpjes indertijd, nu heb ik dan toch
mijn glimlach terug. Bewijs wordt geleverd .

10   1  
No Worries

Hij die vrij is van zonden werpe de eerste steen. Gaan je hier nu klagen over iets wat je zelf al sinds jaar en dag bezigt.

Wie een zondebok nodig heeft, mist zelfkritiek

8   3  
De Bolle Damen

Uitwedstrijd. En er zijn beelden van.

5   12  
Cees-2

De foto boven, ik weet niet of het de bedoeling was dat Koos Waslander daarop in beeld kwam? Hetbis een fragment uit een duel tegen G. A.E. Maar de speler die kopt is Anton Joore, mandekker, met een enorme sprongkracht. Jo janssen, vroegere trainer werd een keer gevraagd, wie hij als nuttigste speler van NAC zag destijds. En dat was Anton Joore uit Raamsdonksveer, later verkaste Joore naar RKC. Links loop Guus v.d. Borgt, rechts Dirk van d. Laan die ook bij RBC heeft gespeelt als ik me niet vergis.

7   17  
Cees-2

Diegene die een duimpje naar beneden heeft gegeven voor bovenstaande, moet zich met spoed een keer laten nachecken. Werkelijk in een woord belachelijk.

5   3  
Ata

Het was een uitwedstrijd, zeker weten. Toevallig was NAC-PEC Zwolle van dat seizoen mijn eerste NAC-duel. Dat moet in september zijn geweest (en dus niet in maart), omdat ik die ochtend ook zelf mijn eerste wedstrijd voetbalde.

2   8  
Ernie

Wordt er vanavond nog gespeeld?
MVV toch? Makkie weer 3 pnt.

8   14  
Tip

Ik denk dat de (logische) verwarring komt doordat Waslander dat seizoen in beide wedstrijden tegen PEC scoorde. En mogelijk in beide wedstrijden snel.
Maar naar mijn gevoel had die thuis goal veel meer impact dan uit. Kan natuurlijk komen doordat ik er thuis bij was en uit niet.
Volgens Bolle Damen zijn er beelden. Dat dacht ik al. Ik draag het onderzoek nu over aan het NAC Museum.

Die duimpjes zijn bedoeld om de eerste frustratie van een reageerder te kunnen kanaliseren. Inderdaad zit er een kleine groep reageerders hier die niet reageren op de inhoud maar op de naam. Een duimpje omlaag is dan voor de site prettiger dan dat je steeds hun zelfde inhoudsloze opmerkingen moet lezen. Door die duimpjes staat er voor een stevig deel minder vervelende op de persoon gerichte teksten.

MVV-NAC. Ben benieuwd. Verwacht dat het niet gemakkelijk wordt. Dat was het tegen Helmond ook niet. Maar een kleine overwinning zal moeten. Zou wat zijn als het record van Waslander deze avond wel wordt verbroken. Prima als het maar een NAC speler is.

Geef gerust een vette duim omlaag.

6   2  
YP

Ton Witbaard ook op de foto, springend rechts. In dat elftal van GEA speelde ook Henk ten Cate trouwens.

Ik heb net even navraag gedaan. Het snelste doelpunt, Koos Waslander na 8 seconden tegen PEC Zwolle, werd gemaakt in ... Zwolle. Dit wordt bevestigd door...Koos Waslander. Zullen we er vanuit gaan dat hij het goed heeft? Over en sluiten.

6   2  
PietP

Van de 1-2 uit overwinning kunnen beelden en informatie ontbreken.
Maar van de 4-0 thuisoverwinning dat seizoen kan je prima alles terugvinden:
https://www.transfermarkt.nl/nac_pec-zwolle/index/spielbericht/1109478

Of hebben we dat seizoen twee keer thuis gespeeld?

@Tip
Waslander scoorde in de thuiswedstrijd in de 69e minuut de 3-0. Die deed er niet heel veel meer toe en was ook zeker niet net zo snel.
Beetje slordig dat je dit zelf niet hebt opgezocht of niet meer wist.

2   8  
Tip

PietP. Ik schrijf ook ‘mogelijk’ waren beide snelle goals. Tijd om op te zoeken had ik vandaag niet. Lijkt me duidelijk dat het dan PEC uit moet zijn geweest. Toch heeft Waslander ook thuis een keer heel snel gescoord. Maar dat was dus niet tegen PEC. Record is dus PEC uit !

3   1  
nm

Blijkt dat Harry BD altijd maar doet of dat hij alles weet.

Hier hoor je Koos zelf

https://www.facebook.com/kentudezenog/videos/koosie-waslander/121530419780139/

5   0  
Das Phantom (BSR)

Deze foto is een van de standaardafbeeldingen die wij gebruiken bij retro-verhalen. Net als alle andere foto's met een gele laag eroverheen trouwens.

6   4  
De Bolle Damen

De Bolle werkte jarenlang ïn Hilversum" en maakte voetbalquizjes voor TV. In het beeldarchief van de NOS kwam ik de beelden van een samenvatting tegen. Ik wilde ze gebruiken voor een vraag maar de kwaliteit was dusdanig slecht dat ik dit legendarische feitje heb gelaten voor wat het was. Net als de beelden van Ewald Lienen (pfffff herinnert u zich deze nog?).

Overigens speelde in het elftal van GAE op de foto ook Jantje Groeneweg.
Die kwam eind jaren 70 uit voor ons clubke als spits. Niet onverdienstelijk. Maakte mooie goal tegen FC Groningen thuis.
Daarna ook nog Mike Small van GAE en ook John Linford kwam voor beide clubs uit.

Inderdaad vreemd (ook al interesseert het me geen reet) dat je als je feiten / waarheden schrijft je veel duimpjes omlaag krijgt.
Dus mijn volgende post wordt: "Het is warm".

5   5  
Scheppioni

Hahaha bolle damen, mike small inderdaad.... zou snel scorende spits moeten zijn, snel was ie ja !

2   0  
gjoewie

Bolle > Ewald Lienen? Dat was die aanslag van een kerel met stalen noppen onder zijn schoenen, die toen het dijbeen van Lienen tot op het bot open legde? En het gebeurde vlak voor de trainer van de tegenpartij. Lienen hoefde het alleen maar te laten zien. Ik weet niet meer wat ze toen met de dader hebben gedaan, maar die mogen zijn van mij alsnog aan een kerktoren ophangen. Lienen had een half seizoen nodig om te herstellen. Hij is later nog trainer geworden, weet ik.

Laad alle berichten na dit bericht in