Overal waar we komen

Van Nijnatten: bij regionale clubs hoort een eigen jeugd

Chris van Nijnatten schrijft regelmatig een column voor het AD. In zijn laatste column stond de jeugdopleiding centraal. Aangezien dit bij NAC op dit moment een hot item is, hebben wij hem hieronder overgenomen.


Bij bestuurders in het profvoetbal wint de trend om jeugdopleidingen van clubs te 'clusteren' aan populariteit. Zo ontstaan er centra waar de beste jeugd eerst wordt opgeleid en later weer afgestoten. Het is lekker goedkoop, omdat de clubs straks hun jeugdsector kunnen liquideren. Nog even en eredivisieclubs hebben alleen nog een eerste team, want zelfs de tweede elftallen staan uit kostenoverwegingen hier en daar ter discussie. In het oosten van het land werken Heracles en FC Twente al samen. In Brabant hebben RKC, Willem II en NAC een fusie van hun opleiding in voorbereiding. Het is de dood in de pot, bedacht door mensen zonder gevoel bij de club waarvoor ze werken. Om niet meteen in zwartgalligheid te verdrinken, vroeg ik gistermiddag aan Henk Kesler, directeur betaald voetbal bij de KNVB, waarom hij toch zo'n voorstander hiervan is. Het antwoord had ik kunnen weten: zelf opleiden is te duur, er komt te weinig talent door en de goede jeugd vertrekt tóch vrijwel meteen naar een van de grote clubs. Het is het standpunt van een technocraat. De massale bijval voor onze eredivisie heeft niks met wel of geen geld verdienen te maken. Passie ontstaat uit betrokkenheid. Die binding is er niet zo maar. Je gaat niet vanwege het te verwachten succes naar een club, maar omdat je vader ging, omdat de neef van je buurman er speelde, omdat die club diep in je omgeving én je bewustzijn wortelt. Ik heb het hier niet over Ajax en Feyenoord, maar over de kleinere, regionale clubs. Die bestaan bij de gratie van intense verbondenheid met hun achterban. Bij zo'n club hoort een eigen jeugd. Desnoods getraind door goedkope trainers zonder ingewikkeld technisch doordacht plan. Gewoon zoals een amateurclub ook werkt. Sterker nog: clubs moeten het mogelijk maken dat iedereen weer gewoon lid kan worden. Hoe meer elftallen, hoe beter. Zelf spelen of je kind zien voetballen in een elftal van je club. Gek? Nee hoor, bij FC Barcelona kan het ook, waarom dan niet hier?

Vorig bericht
Zwaanswijk wellicht naar Australië 24 reacties
Volgend bericht
Reactie van Lurling 13 reacties
Terug naar overzicht
27 Reacties
0    
Jamie

Voorstander of niet, het hoort bij het hedendaagse moderne voetbal. Maar dat is wel enorm kut natuurlijk!

0    
Mo

Alles goed zo lang er maar geen Stillem2 in voor komt. Als Stilleburg het laatste red... middel is in welke vorm dan ook, dan zinken we nog liever!

0    
Wanny

Als je 6 ton per jaar uitgeeft en er komt niemand door, dan is het niet meer levensvatbaar.

0    
murdoch

Het is de kortzichtigheid van voetbalbestuurders. Nu een paar ton schrappen om je begroting op orde te krijgen of om nog een tot mislukken gedoemde voetballer te kopen. Of nu nog structureel een paar ton meer besteden aan de opleiding om over 10 jaar, als deze bestuurders er zelf niet meer zitten, een paar miljoen te verdienen aan een zelf opgeleid talent.

0    
F7Gekkelijke

dat laatste vooral vraag ik mij nou al mijn hele leven af. Waarom heb je als profclub geen jeugd dat gedeeltelijk uit leden bestaat? Gewoon contributie betalen. Natuurlijk wordt er dan keihard geselecteerd voor de hoogste elftallen en trek je ergens een grens (want als ik zelf momenteel in NAC 12 zou spelen... Dat gaat me wat ver).

Maar wat er nu gaat gebeuren gaat voorbij aan elke emotie waarop voetbalclubs bestaan. Moet ik mijn seizoenskaart eerst inleveren? Snappen ze dan pas dat een club geen club kan zijn ZONDER SUPPORTERS!!!?

0    
Willem

Van Nijnatten heeft volkomen gelijk, maar de bestuurders in het betaalde voetbal hebben geen binding meer met de clubcultuur van de supporters. Zij denken slechts in dollartekens en eigenbelang.

Ik voel me verbonden met NAC en niet met FC Brabant. FC Brabant kan me gestolen worden.Eerst worden de Jeugdafdelingen gefuseerd en dan ...........? Ik zal dan ook nooit supporter worden van FC Brabant. Daar heb ik geen binding mee. Bovendien zou ik me dan enorm belazerd voelen door het bestuur. En dat bestuur kan me dan gestolen worden: stelletje zakkenvullers!

0    
elena

de knvb is ook bereid te accepteren ?
VOETBALOPLEIDING NAC / BARONIE BREDA.
baronie is hier positief over,
er hoeft alleen maar een extra
plastic veldje aangelegd te worden en wat kleedkamers bij bouwen.
echter nac gaat liever met onze vrienden uit stilburg in zee.

0    
Willem

Samenwerking met Baronie vind ik een normale zaak, maar PSV-er Mommers en zijn clientele hebben niet het vermogen om die samenwerking tot stand te brengen.

0    
OLDSKOOL

de echte vraag is waarom spelers, directie van clubs en KNVB tonnen moeten verdienen in de middenmoot. Modern voetbal is totaal verziekt door de commercie. Het is stand houden van de CLUB (!) zou ALTIJD boven salarissen van eerste elftal/directie etc moeten komen. Maar dat willen de grootverdieners niet horen. MODERN FOOTBALL SUCKS!!

0    
OLDSKOOL

PS: Jeugdvoetbal levert geen geld op dus moet het wijken. Het voetbal staat namelijk in dienst van geld verdienen door alle dikke nekken en grootverdieners. Het geld zou juist in dienst moeten staan voor jeugd en supporter. Voetbal draait om Clubs en supporters, niet om de bankrekeningen van de BoBo's.
Ze moeten al die bestuurders die dit toestaan met pek en veren de stad uit trappen!!!

0    
Mnac

@Wanny als het 6 ton per jaar kost en er breekt niemand door dan nokken we er toch mee! Hoeveel spelers zijn er de afgelopen jaren doorgebroken 0,0. Hoe doen we het? Goed! Conclusie niet nodig dus kappen of verder gaan met een versimpelde versie samen met Baronie!
Misschien hebben PSV'er Mommers en W2'er Steward idd geen ingang bij het Bredase Baronie. Is nl. iets van de regio en daar hebben ze gewoon geen binding mee.

0    
Aspo

Deze fusie gaat dus gewoon door, wat voor acties er ook mogen komen vanuit de supportersgroepen.

Prima dat er spandoeken opgehangen worden, maar het enige wat eventueel deze fusie kan tegenhouden is om massaal weg te blijven uit het stadion. En dan elke wedstrijd opnieuw totdat de fusie van de baan is. Maar dan niet 1000 man maar minimaal 12000. Dit gebeurt toch niet omdat de meeste NAC-supporters het niet zoveel kan schelen. Het overgrote deel gaat 1 keer in de 2 weken naar het stadion voor een avondje uit. Ook niks mis mee, maar de echte passie zit niet bij iedereen in het bloed.

De wedstrijden van onze jeugd worden sowieso niet zo druk bezocht. Ook ik ga sporadisch kijken omdat ik zelf op zaterdag voetbal. Maar als ik tijd heb ga ik wel eens kijken. Dit zal na de fusie zeker niet meer gebeuren.

Ik ben kwaad...

0    
Tramsingel

Een jeugelftal van NAC op bezoek bij je club was vroeger echt iets bijzonders. En bij NAC spelen gaf veel status. Het hoort er eigenlijk wel bij om een jeugdafdeling bij je club te hebben. Alleen moet het natuurlijk niet teveel kosten als er nooit een doorbreekt. Het idee van een amateurtak waar je gewoon lid van kunt worden spreekt mij wel aan. Maar het is moeilijk realiseerbaar. Het klinkt mooi (wie wil er nou niet in een NAC shirt voetballen) maar het probleem is dat je dat wel netjes moet runnen. En dus niet zoals veel kleine amateurclubs in Breda vroeger. Elftalletjes met amper begeleiding (of een halfzatte coach) op de fiets naar een uitwedstrijd moet je niet in naam van NAC gaan doen..

Alternatief tegen een fusie is de hele jeugdopleiding opheffen. Maar dat zou mi een te een emotionele beslissing zijn. Dat moet je niet doen. Laat de jeugspelers maar in West-Brabants verband spelen. In het neutrale paars ofzo). Dan heb je ze nog in het vizier en kun je ze nog lekker mken voor een contract bij NAC. Geen jeugdopleiding meer betekent lachende gezichten bij Feyenoord en PSV die dan nog makkelijker talenten kunnen aantrekken. Dus, hoewel jammer: nu uit financiele overwegingen het jeugsvoetbal onderbrengen in een West-Brabantse alliantie (die los van NAC, WII en RKC staat). Mochten we dan een West-Brabants talent hebben rondlopen dan moet het mogelijk zijn om hem voor NAC te laten kiezen als de keus voor hem NAC, WII of RKC is. Een echt groot talent gaat toch wel naar een topclub. Voor de talenten net daaronder moet je als NAC toch oog houden vind ik. Dit is een oplossing.

0    
vak-g

is het eigenlijk nog geen tijd voor een actie om eens
flink drro te laten schemeren dat wij als supporters
het hier absoluut niet mee eens zijn anti-013 !!!

0    
Willem

@Aspo

Als FC Brabant doorgaat, zullen veel NAC-supporters afhaken.
FC Brabant heeft geen bestaansrecht!!! De supporters moeten massaal laten merken dat ze die fusieplannen niet accepteren.
Ik stel voor dat wij bij de eerst volgende thuiswedstrijd massaal wegblijven.

0    
Zero76

Met WillemII wil ik maar twee (hooguit drie) keer per jaar iets te maken hebben en dat is als NAC er TEGEN voetbalt. Basta!

0    
NACBREDA1912

NAC kan beter alleen blijven

0    
Aapvader

Ik ben benieuwd hoe NAC zich deze samenwerking voorstelt. Het zijn 2 clubs die bijna financieel omvallen, rkc is op sterven na dood en bij de stillems ziet het er ook aardig droevig uit. Betekend dat NAC zich straks de kosten van hun jeugd ook op zich mag nemen?

En als de jeugd zoals hierboven genoemd 6 ton per jaar kost, dat mag het probleem toch niet zijn voor het club als NAC? Wat is 6 ton nou op een begroting van 13 mln.

0    
Aapvader

Het moet natuurlijk zijn EEN CLUB ALS NAC en niet HET CLUB.

0    
Wanny

De mensen die hier over Baronie beginnen hebben er toch niet echt over nagedacht. NAC steekt er al 6 ton per jaar in en het rendement is nihil. Dat zal best voor een deel door een betere organisatie en hier en daar een andere trainer verbeterd kunnen worden, maar een echte topopleiding heb je gewoon niet voor 6 ton. Dan heb je het over een miljoen en meer euro's. Wat is dan de meerwaarde van Baronie dat geen cent te makken heeft?

De keuzes zijn niet zo moeilijk. Zo doorgaan en accepteren dat het rendement laag zal blijven, meer geld erin steken en je spelersbegroting voor het eerste verlagen of alternatieven zoeken om er toch iets van te maken.

0    
Mnac

@Wanny of juist bezuinigen zie mijn eerdere reactie!
Never red, white or blue!

0    
Leur Noord

EARNEST STEWART jou kop gaat als 1e ROLLEN kanker jij maar lekker op naar onze aartsrivaal maar dan wel zonder mijn CLUB NAC

0    
Pierre

Idd Leur Noord dat ie zelf maar lekker naar W2 gaat die Yank. Yankee go home!
Er zijn veel opties. Samenwerken met andere clubs dan W2, snijden in de jeugdopleiding of desnoods schrappen heel die opleiding maar alles behalve samen met W2!

0    
guuske

ik ben NAC supporter, en geen fc brabant sup. schijt aan Stillem 2 en aan die amateurs uit waalwijk, Liever geen jeugd opleiding dan een fussie met die 2 failliete clubs. afblazen die handel of opzouten met die oud stillem 2er steward en mommers

0    
scouting nederland

Deze site heeft jarenlang pro-bestuurdertypes een platform geboden om op de achterban neer te pissen. Al eerder was onthuld dat we hier te maken hadden en hebben met onbetrouwbare lieden die de boel vernaggelen.

0    
Huubke

Nooit samen met de kruiken! ES rot op!

0    
Hanz

Van NAC.nl: "De bovenbouw gaat centraal in het gebied van de drie betrokken BVO’s voetballen. Gezien de geografische spreiding wordt dat Tilburg."

En meteen daarna: "...wie mag hem dan contracteren? Dat antwoord is eenvoudig en helder: de voetballer mag zelf kiezen voor welke club hij wil spelen."

DUS:
- je steekt er nog steeds zeg 6 ton in en je hebt nog altijd geen zekerheid
- alle spelertjes spelen in Tilburg. Op die leeftijd werkt het eenvoudig: daar waar je bent, voel je je mee verbonden. Althans, meer dan op latere leeftijd. Kortom: stillemII zal zich in zijn handen wrijven.

En voor alle Stewart en Mommers zeikerds: snap nu eerst eens wie je op dit besluit moet aankijken voor dat je gaat roepen. Zoals in het persbericht van NAC zelf staat: het is het bestuur dat hiertoe besloten heeft. En wie zitten er in het bestuur van NAC? Juist, geen Stewart of Mommers, maar de volgende heren:

Dhr. ir. W.C.M. (Willem) van der Hoeven (voorzitter)
Dhr. A.J.J.M. (André) Lips
Dhr. dr. B.J.P. (Bas) van Bavel
Dhr. mr. C.J.M. (Stan) Gielen
Dhr. C.P.A. (Cees) van Haperen
Dhr. J.M.P. (Jacques) Visschers
Dhr. B.C. (Bas) Koomans ra

Zo, en nu mag iedereen los op de juiste heren!

Laad alle berichten na dit bericht in
Nee
Ja