Overal waar we komen

NAC sluit seizoen 2017/2018 af met een positief eigen vermogen

Gisteren was het Algemene Vergadering van Aandeelhouders bij NAC. Hier is de jaarrekening van het seizoen 2017/2018 goedgekeurd. In deze jaarrekening staat dat NAC voor het eerst in bijna tien jaar weer een positief eigen vermogen heeft.
Afgelopen jaar spraken de twee directeuren van NAC al uit dat dit resultaat binnen enkele jaren haalbaar zou moeten zijn. Die doelstelling is nu eerder dan verwacht gehaald. Hierdoor kan NAC voor de eerste keer sinds 2009 zeggen dat het over een positief eigen vermogen beschikt. Dit positief eigen vermogen komt deels door de promotie naar de Eredivisie twee seizoenen geleden. In de Eredivisie heeft NAC een netto resultaat gehaald van €663.000. Dit is meer dan dat de club voorspeld had in de begroting die het begin dit seizoen in had gediend bij de voetbalbond. Rechtstreeks gevolg van dit resultaat is dat het eigen vermogen stijgt van -€610.000 naar €53.000. Het onverwachte hogere resultaat komt mede door hogere sponsorinkomsten (+€103.000), hogere wedstrijdbaten (+€64.000) en meer omzet uit merchandise (+€53.000) dan vooraf begroot. Mocht iemand de behoefte hebben om de gehele jaarrekening door te nemen, deze komt later vandaag in zijn geheel online.

Bron:B-Side Rats, NAC

Vorig bericht
BSR Interview: Hans Smulders - Deel 3 84 reacties
Volgend bericht
'NAC en Hans Smulders uit elkaar' 60 reacties
Terug naar overzicht
58 Reacties
1    
Bredafun

Ik twijfelde nog enigszins over jou , maar Jij spoort echt niet Cor!

0    
Anti geel/zwarte bril

Toveren met cijfers voor beginners. Volgens mij maakt de operatie gewoon verlies en zijn de zwarte cijfers het gevolg van incidentele baten. Aan de andere kant positief is positief.

Beter nieuws, Smulders exit!

0    
Badeend

Wat is er precies "incidenteel" aan de drie genoemde oorzaken? Of heb je het stuk niet gelezen?

0    
Peter Vd veen

Dit ja pure onzin, hoeveel leningen zitten achter dit positieve resultaat die vergeten we even te melden. Echt weer iets van we moeten nu positief nieuws naar buiten brengen. Smulders krijgt overal de schuld van en terecht maar vergeet niet dat ze een tweekoppige directie hebben. Ik zeg aftreden en nieuwe directie goetzee gewoon sr accountmanager maken en Smulders verkopen aan city.

Ben zo klaar met al die kut smoezen

0    
RNL

Die eerste reacties hier alweer. Mijn hemel.

Een knap resultaat. En iedereen die nu roept "komt wel goed uit he?!?!" Gisteren was de aandeelhoudersvergadering... dus het is niet dat ze hier weken mee gewacht hebben om nu ineens goed nieuws te hebben he :')

0    
Eddy W

Voordat iedereen dit af gaat doen als smoesjes en wat nog meer: het jaarverslag komt vandaag online en daar staat netjes in waar alle inkomsten vandaan komen.

0    
NAC!!!

Leuk en aardig, maar wat zijn de gevolgen als je WEER degradeerd... opnieuw lekker in de rode cijfers?

Daarin tegen, er is tot heden daarin toch positief gewerkt.

0    
Michel

Enfin....iedereen begrijpt ook wel dat de plaats op de ranglijst dit nieuws overschaduwt. Top dat het nu zo is dat we financieel gezonder zijn dan voorheen, maar we zouden veel beter moeten kunnen dan dit.

0    
ibio

Netjes! Een positief resultaat
Jammer dat de kans groot is dat we volgend jaar weer dik in de min komen aangezien de kans groot is dat we gaan degraderen

Hup NAC, zin in PSV

0    
PetoVI

Mooi werk! En nu dat spelersbudget rap omhoog!

0    
Dos

De zwarte cijfers moeten gewoon in dit topic los gezien worden van de Smulders kwestie.
Dit is gewoon een knap resultaat, waar iedereen binnen NAC keihard voor gewerkt heeft, punt.

0    
Ouwe Spionkop

Goed nieuws!
Maar van die 13 miljoen begroting slechts ruim 2 miljoen spelersbudget vind ik slecht nieuws.
Iets gaat er toch niet goed.

0    
Dun Diëe

Haha,allemaal smoesjes om de waarheid te verdoezelen!1!1! Je kan van de Nac supporter van alles zeggen: luidruchtig, tegendraads, fanatiek. Maar af en toe toch ook wel een beetje dramaqueens hoor.

Goed, ja kunt je dus 2 dingen afvragen: had er niet wat meer geïnvesteerd kunnen worden in de selectie afgelopen zomer? Of waren de indicaties op de cijfers toen nog niet duidelijk? Is het niet handiger het boekjaar naar het einde van het seizoen te verplaatsen? Zodat je weet wat je meer of minder te besteden hebt tijdens de transferperiode?

En over de KNVB en hun begrotingsysteem: je dwingt voetbalclubs allemaal het vraagstelling jongetje van de klas te zijn. Maar is het niet zo dat je af en toe moet investeren om te groeien? Kijk naar een Manchester United. Honderden miljoenen schuld. Maar er staan nog meer honderden miljoenen inkomsten tegenover natuurlijk. Toch lijkt het er op dat de regels van de KNVB verstikkend werken. Clubs durven niet te investeren. Wellicht dat daarom alle middelgrote provincieclubs in de problemen zijn..

0    
Daan

Zieke geesten hier op het forum.
Anoniem mensen lekker de vernieling in helpen.
En onze judas Blanco niet te vergeten .
Helden!

0    
Harrie

Hebben we toch ergens in de club goede resultaten behaald.

0    
VieRI

BSR mag hier wel wat kritischer zijn. De laatste jaren denken veel teveel supporters dat het financieel goed gaat, maar het gaat om de huishouding en vooraf ingebrachte begroting. Als je weinig begroot dan gaat het al snel fantastisch.

Dat er een positief eigen vermogen is ontstaan komt vooral door die omzetting naar aandelen. Dit soort propoganda van NAC overnemen is misleidend. En zonder financiële vakkennis wordt je als supporter verkeerd geïnformeerd.

BSR, jullie doen trouwens super goed werk, maar misschien moeten jullie die jaarrekening eens kritisch door laten nemen (inclusief wat er nu precies de afgelopen jaren is gebeurd). Ideetje? Dan weten we echt hoe het in elkaar steekt.

0    
am

Inderdaad wat een lompe reacties weer. Mensen die er de ballen verstand van hebben moeten toch zonodig een mening geven. En dan altijd maar zo negatief mogelijk. Echt iets van deze tijd gelijk maar je mond opentrekken, terwijl ze niet eens weten waar het werkelijk over gaat .

0    
210853

En wat gebeurt er als NAC geheel. Onverwachts degradeert in het seizoen 2018-2019?

0    
Berto

Laten we niet meteen gaan klagen en zeuren. Even de jaarrekening afwachten, doornemen en dan mag je klagen indien nodig.
Als het schone cijfers zijn, hebben ze prima werk afgeleverd. Blijken het minder schone cijfers te zijn, denk bijv. aan Mommers jaren geleden met het naar voren halen van toekomstige inkomsten, dan mag je (terecht) klagen.

0    
HKB

Aaah alles komt goed.
#hossana

0    
Wanny

Peter vd Veen komt ook niet in aanmerking voor een baantje op de boekhouding ben ik bang.

0    
MickJ

Tel daar de opslag van 2 x € 50.000 voor beide heren dan had de vlag beter gehangen.

0    
Beest55

Wat een ongekend dom volk loopt er toch in Breda rond...

Nac zal echt sjoemelen met zwarte cijfers ? tokkievolk

0    
Breda1965

klinkt allemaal mooi,maar met dit elftal zijn we zo weer in de rode cijfers,of je moet je altijd instellen op een stabiele middenmoter in de eerste divisie,heb je altijd zwarte cijfers.Ik zal wel azijnzeiken,voor mijn part,maar voor de toekomst wat zwaargewichten als td en ad,volgens mij kunnen we nu gaan bouwen,want er kan volgens mij veel en veel meer te halen zijn uit het merk NAC

0    
Eddy W

@VieRI

Op het moment van schrijven stond de jaarrekening nog niet online. Daarnaast staat niet alles expliciet in de jaarrekening, de transfers van verschillende spelers staan namelijk niet een op een in dit verslag. Wil je echt een goed beeld hebben zal NAC de boekhouding moeten laten zien en ik geloof nooit dat de club dat gaat doen.
Los van het feit dat wij daar op dit moment geen tijd en middelen voor hebben om de hele boekhouding na te lopen.

0    
Joep

Goed nieuws dit.

@peter vd veen, ga je eens gauw inlezen in wat positief EV betekent voordat je stemmingmakende onzin gaat verkondigen als ‘hoeveel leningen er achter dit positief resultaat zitten’. Positief EV betekent per definitie dat je activa groter zijn dan je schulden.

0    
Wanny

Dat gezeik elke keer over die opslag van de directeuren. NAC is gepromoveerd en staat er nu financieel zoveel beter voor dan een paar jaar terug. In ieder bedrijf krijgt de directeur daar een beloning voor. En als het waar is dat Goetzee zo'n 1,5 ton per jaar verdient, dan is dat voor iemand met zijn verantwoordelijkheden en de minimaal 60 uur per week die hij erin moet steken niks abnormaals.

0    
Arie

Dat is geweldig nieuws en staat los van het interview gister.
Maar zoals iedereen kan zien komt dit grotendeels op het conto van ons (wedstrijdbaten en merchandise) en Goetzee (sponsorinkomsten). Snap dat gezeik op Goetzee dan ook maar deels. Hij doet soms rare uitspraken waarbij hij oordeelt en praat over dingen waar hij niet over moet praten, maar sponsortechnisch is het niet slecht.
Kijk al uit naar de volgende jaarrekening, zeker wat betreft transfersbalans. Wat kostte Kali? Hoeveel leverde Angelino en Vloet op? De huursommen voor Van Leer en Muhren en wat City heeft bijgedragen voor terughalen Muric?

0    
Daan

Helemaal eens met Wanny.
Walg van het stelletje idioten die zich NAC supporter noemen en dood en verderf zaaien zonder enige feiten kennis .

0    
since1912

Goede zaak, dit is wel eens anders geweest.

Maar, Smulders exit?

0    
vriendjespolitiek

Onderstaande gekopieerd van wikipedia,geeft misschien wat meer duidelijkheid wat betreft eigen vermogen.Ben zelf ook geen boekhoudkundig wonder.

Het eigen vermogen wordt aan de rechterkant van de balans onder de passiva genoteerd en is als het ware de schuld van het bedrijf aan zijn eigenaren.

Eigen vermogen neemt af wanneer een onderneming verlies lijdt, door het uitbetalen van dividend, door afschrijving en/of amortisatie op goederen/intellectuele eigendommen en door een kapitaalterugstorting/privéonttrekking. Het neemt toe wanneer de onderneming winst maakt en door een kapitaalstorting/privétoevoeging. Het eigen vermogen is bij een gezond bedrijf positief, maar kan bij een bedrijf dat failliet dreigt te gaan negatief zijn. Het boekhoudkundige eigen vermogen hangt overigens af van de gehanteerde boekwaarden.

Het eigen vermogen geeft niet de marktwaarde van een onderneming weer. De hoogte van het eigen vermogen t.o.v. van de schulden en boekwaarde heeft wel invloed op de marktwaarde van een onderneming. Verder spelen er ook heel andere factoren een rol, zoals de omzet- en winstverwachtingen. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van een disconteringsvoet en de toekomstige winsten worden hiermee contant gemaakt. Dit geeft een waarde en dat geeft een veel accurater beeld van de huidige waarde van een onderneming dan alleen het eigen vermogen.

Voor financiële instellingen wordt het eigen vermogen meer bepaald gedefinieerd als "middelen die volledig en onvoorwaardelijk ter beschikking staan van de instelling om haar risico's of verliezen in te dekken". Maar banken houden niet graag een zo groot mogelijk eigen vermogen aan. Immers, hoe groter het eigen vermogen hoe lager de rentabiliteit eigen vermogen. Daarom zijn er externe reguleringen inzake minimale eigenvermogenvereisten. Het eigen vermogen is een buffer voor het opvangen van oninbare kredieten. Zo kan een bankfaillissement vermeden worden.

Eigen vermogen plus achtergesteld vreemd vermogen (achtergestelde leningen) vormt samen het garantievermogen van een onderneming.

0    
Ednet

Is er een keer (zeer) goed nieuws te melden. Kunnen we nog azijnpissen.

0    
Boei

Mooi man de Bside-boekhouders hier allemaal. Fijn dat in de vorige 50 berichten alles nu helemaal duidelijk is wat betreft eigen vermogen, activa en passiva. We gaan weer voetballen!

0    
Vafancullo

Foei iedereen die hier commentaar op heeft. We hebben geld gespaard oa dmv samenstellen goedkope selectie en gaan nu in sneltempo richting KK div, maar...... wel 6 ton op de rekening!! Lekker naief om hier blij mee te zijn, elke knutsel kan op deze wijze geld overhouden. Het was juist knap geweest als we op dit moment een stuk hoger stonden dan onderaan en dan dit financiele plaatje laten zien. Maar dan nog moet je wachten op eindstand van dit seizoen. Het zou zomaar kunnen dat we in de winter weer paniekaankopen moeten doen, en dat zou het financiele plaatje best weer eens kunnen doen veranderen. De polonaise lopen over deze 6 ton is op dit moment ronduit bizar te noemen

0    
Becherovka

@Arie

De posten die genoemd zijn, vallen inderdaad in de portefeuille van Goetzee. Daarin zie je toch dat NAC voorzichtig probeert te begroten en daarop de exploitatie te laten draaien. Dat het nu lukt is fijn. Het resultaat valt of staat in de toekomst met het geld van de Eredivisie. Zonder die inkomsten lukt het niet en daar zal toch veel druk liggen komende tijd.

0    
SjorsNAC

Ik kan het alleen maar aannemen als waarheid zoals iedereen hier die geen inzicht heeft. Goetzee doet het gewoon naar behoren en het is daarom dubbel zo zuur dat het op sportief gebied ronduit bagger is.

0    
West-Ham⚽️

Merchandise kan nog verder omhoog!!

Legea eruit en een fatsoenlijk merk!!

0    
Voorwaarts

Joh ik heb het antwoord niet.

Mijn mening over de huidige stand van zaken vaak genoeg geventileerd.

Maar het is nu echt aan de mensen die er kort op zitten en verstand van hebben. Zolang er goed nagedacht wordt en het zeker is dat er verbetering in komt ben ik met iedere uitkomst tevreden.

Dan ga ik me weer richten op waar ik goed in ben, schreeuwen, zingen en bier drinken.

0    
De Lange

Sommige zijn weer erg kortzichtig in hun reacties. Natuurlijk zitten hier nog leningen achter. Maar dit gaat om een draaiend bedrijf dat elk jaar een begroting heeft.Zie het als je eigen huishouden. Elk jaar moet er afgelost worden,elk jaar komt er geld binnen,elk jaar gaat er geld uit,elk jaar zijn er mee of tegenvallers. Elk jaar zijn er wel of geen geen transfers die geld opbrengen of kosten. Daar weten we alles van afgelopen 2jaar.

Maar de jaren van 10 verdienen en 12 uitgeven zijn verleden tijd gezien het resultaat. Nu is het zaak dat we in de ere blijven. De lijst van winterse transfers moet al klaarliggen, al brengt dit meestal weinig resultaat. Hoop niet op het scenario van net voor de degradatie dat er een elftal aan nieuwe spelers komt, die 0 brengen, beter 3 goede ,elke linie 1, die je desnoods weg moet kopen, maar er wel meteen staan zonder achterstand.

We weten allemaal als je degradeert je weer op 0 kunt beginnen, dit moet verder opgebouwd worden, en de basis ligt er nu. Rust en overzicht bewaren. Mag nooit verloren gaan!

0    
Bredafun

Breaking News....
.
Technisch directeur Smulders op weg naar de uitgang bij NAC
SCHAAKMATHans Smulders (54) lijkt zijn langste tijd te hebben gehad bij NAC Breda. Het falende sportieve beleid van de technisch directeur van NAC gaat hem uiteindelijk de kop kosten. Zoals bekend is de laatste maanden binnen alle geledingen van de Bredase club de weerstand gegroeid tegen Smulders wiens draagvlak volledig verdwenen is.
Niet alleen onder (invloedrijke) sponsoren en supporters, maar ook bij de aandeelhouders staat hij al geruime tijd ter discussie. Dat is niet van vandaag. Het heeft er nu alle schijn van dat de twintig aandeelhouders na een reeks van flagrante nederlagen tegen Fortuna Sittard, VVV en RKC definitief het vertrouwen hebben verloren in Smulders.

Wat er donderdagavond tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, gehouden op het trainingscomplex in Zundert, besproken is, is vooralsnog niet bekend. Wel is bekend geworden dat NAC ruim zes ton winst heeft gemaakt in het seizoen 2017/2018 en daardoor voor het eerst sinds 2009 een positief eigen vermogen heeft.

0    
H.V.M.

Na bijna tien jaar weer een positief eigen vermogen!!!

Dat zal helaas bij degradatie weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.

0    
Pookie

Wat een stelletje droeftoeters hier zeg. De beste supporters van het land? Eerder de meest negatieve van het land en de grootste azijnpissers. Voor al de nieuwelingen hier die denken te weten waar ze over praten (zeiken). Verdiep je eens in de afgelopen 10 jaar waar de club vandaan komt, financieel aan de grond en letterlijk op omvallen. Dan is dit gewoon een prima resultaat. En verdient ook meneer Goetzee een compliment. Maar de meeste “supporters” hier die zeiken liever om maar negatief te kunnen zijn zonder enige kennis van zaken. Know your history..

0    
Helter

@Anti geel/zwarte bril

Als je het niet begrijpt en/of slecht bent in begrijpend lezen moet je gewoon niet reageren.
Is niet zo slim!

0    
Kipiani

Niets is wat het lijkt bij ons jongens. Paniek en ontslag is nu het slechtste wat je kunt doen. Ik zou in de RvC een ervaren, rustige technische Bredase NAC man plaatsen met volop tijd, die alles, maar dan ook alles met Smulders moet delen. Kort op Smulders zitten en hem toch zijn werk laten doen. Met een goed transfersbeleid en een breed netwerk hadden we nu de twee spelers gehad waardoor we nu op 9 punten zouden staan. Dan was er niets aan de hand geweest. zo moeilijk is het allemaal niet alleen lijkt het met NAC altijd moeilijk te moeten.

0    
Robert

103.000 euro meer sponsorinkomsten! Het is toch om te huilen! En dat waar het economisch de laatste jaren voor de wind gaat. Ik verwacht ook weinig verbetering in de toekomst met die Twitter-kruidenier, die ook nog een
vederlichte manager aanstelt om sponsoring te doen.
Wat betreft het opbouwen van eigen vermogen: de grote swing zijn enige jaren geleden de grote transferinkomsten van Gudelj en Thigadouini geweest.
De afgelopen jaren zijn er tonnen over de balk gesmeten op technisch vlak. Er staat geen kapitaal op het veld.
Het is allemaal mooie oppoetserij in die jaarcijfers.
Dun ijs!

0    
Helter

@Vafancullo
Je snapt er echt geen reet van jongen. We hebben geen € 600.000 op de rekening staan!

0    
Sjef de gevulde koek

Goetzee is voor NAC een topper.Wie daar anders over denkt snapt er geen kut van.

0    
ome cor

@Bredafun
Wauw, wat een breaking news als je de site van bn de stem gaat copy pasten.

Smulders exit is 1, maar de vraag is waar haal je nu de ideale TD vandaan?
Voor het lukraak namen noemen... Welke kwaliteiten bezitten die namen op dit vlak?

Betere financiële situatie is in Breda natuurlijk ook iets om over te zeiken. Pfff reserve kruiken hier zeg. Bahbah

0    
Wanny

Je kunt je natuurlijk wel afvragen of je van die 6 ton er niet 2 extra in de selectie had moeten steken. Maar ja, als het financieel dan wat tegenvalt zit je snel in de rode cijfers.

Dat is het dilemma van een voetbalclub. Sportieve prestaties kunnen zorgen voor extra inkomsten, maar je hebt geen zekerheid dat daarin extra investeren betere prestaties oplevert.

0    
Wanny

@ Robert

waar zie jij dat er 103.000 euro meer sponsorinkomsten zijn?

0    
Nachoreca1

Eigenlijk 7,5 tin winst... want ik neem aan dat Smulders zijn salaris terug stort?

0    
Maarten

En dan nu een afkoopsom van Smulders. Geen marktwaarde op 't veld, eerste divisie in het verschiet. De rode cijfers komen eraan.

0    
Peerke

@ Robert . Er staat nergens dat er 103K meer sponsorinkomsten dan vorig jaar is opgehaald. Er is 103K meer opgehaald dan begroot! Kan dus veel meer zijn dan vorig jaar.

0    
buurman

Op zich is een positief EV prima. Maar je kunt er pas echt iets zinnigs over zeggen als je de jaarrekening hebt bestudeerd. Dat ga ik een dezer dagen eens rustig doen als de jaarrekening online is. Dan kun je zien of het echt een positief EV is of een gemanipuleerd positief EV.
Maar ik verwacht dat ik tot de conclusie komt dat het financieel een goed resultaat is ! Als dat inderdaad zo is, is een vet compliment verdiend en terecht.

Als iets goed is moet je dat ook zeggen/schrijven. Trouwens ik doe niks liever dan over NAC positief schrijven maar het moet wel waar zijn. Net zo goed als er soms kritische mensen met een dubbele agenda zijn, zijn er minstens zoveel (ik denk bij NAC veel meer) positivo's die niet onderbouwd louter positief reageren omdat ze daar belang bij hebben en/of een vrindje van directie/bestuur zijn. Laten we daar eerlijk over zijn. Ik heb in ieder geval gelukkig geen dubbele agenda. Ben maar een eenvoudige onafhankelijke supporter.

Het is verder wel zo dat je aan een positief EV geen donder hebt als er op het veld een waardeloos elftal staat !

Daarom vind ik het op dit moment veel belangrijker dat NAC zaterdag tegen psv met knokvoetbal een stijgende lijn laat zien en daardoor de tribunes achter zich krijgt.

0    
Bredafun

Hey ouwe zeiksnor van n ome cor. Tuurlijk zuig ik dat breaking nieuws niet uit mn duim dude. Ik zag dat staan in AD en gedeeld hier op de rats. Dus hou je kotecommentaar eens n keer bij je man. Je irriteerd gruwelijk met jouw opmerkingen hier!

0    
scheppioni

Dit is gewoon prima gelukkig !!!
Jammer dat dit niet doorslaat op het sportieve, NAC grijpt dus nu voor de helft sportief in, nu nog de andere helft, want sportief is de hele rode draad voor op langer termijn, laten we dat ook zeker hopen !!! HUP NAC !

0    
BoZ

Ben blij zulke positieve berichten te lezen. Dit zijn betere berichten binnen de prestatie hedendaags op het veld.
Maar ben zo bang dat dadelijk pijnlijk duidelijk gaat worden dat we geen eigen kapitaal op het veld hebben staan en zichtbaar wordt dat de samenwerking met MC geen vruchten heeft afgeworpen op onze eigen opleiding. Pijnlijk om te zien dat eigen spelers onder gebracht worden in de eerste divisie en wij zitten te kijken naar gehuurde spelers die de eredivisie niveau ook niet aankunnen.
Dus deze berichtgeving is fijn maar maak me grote zorgen over de toekomst!! Geen of nauwelijks een positief plan op langer termijn waar te nemen. En straks moet de knip open voor de noodzakelijke omslag en zitten we weer in zwaar weer. We bloeden langzaam dood maar daar lees je weinig over.

Voor dat ik emigreerde naar Spanje had ik de intentie om wat te investeren in de club en zijn toekomst. Ik wilde investeren in de eigen opleiding voor de toekomst. Daar was toen geen oor naar omdat men vol bezig met het MC plan. Zie het nog steeds als een gemiste kans.

0    
ome cor

@Bredafun
Jij las 't in 't AD...?
Stiekeme rotterdammer. Het stond ook op bndestem. nl

1    
Bredafun

Ik twijfelde nog enigszins over jou , maar Jij spoort echt niet Cor!

Laad alle berichten na dit bericht in