Wij gaan niet opzij

Aïmane Jaddi eist meer rendement van zichzelf bij NAC O21

Masthow

Een wedstrijd met twee verschillende helften, waarin NAC O21 het verschil niet wist te maken tegen Feyenoord. Ook Aïmane Jaddi niet. De multifunctionele, aanvallend ingestelde speler deed tachtig minuten mee en vond dat de nederlaag niet nodig was.

Jaddi baalde van het verlies tegen Feyenoord zaterdagmiddag (0-3). Met name de score vond hij een verkeerd beeld geven van de wedstrijd. “De eerste helft vond ik dat het gelijkwaardig opging”, begint hij bij de eerste drie kwartier. “We hadden de wedstrijd best wel onder controle. We krijgen een paar kansjes die we niet af kunnen maken en daar doen we onszelf te kort mee.” Snel na rust komt NAC op achterstand door een ongelukkig van richting veranderd schot. Het doelpunt viel wel in een fase waarin de ploeg flink onder druk stond en niet helemaal bij de les leek.

Over de vraag waardoor het in de eerste minuten na rust mis ging, moet de Roosendaler even nadenken. “Ik denk dat we als team zijnde nog niet echt gefocust waren, dat we nog met ons hoofd in de eerste helft waren”, probeert hij de vinger op de zere plek te leggen. “Na die eerste goal lieten we ons hoofd wel een beetje hangen en hebben we ons niet kunnen herpakken.”

Het belangrijkste was om in het vervolg van de wedstrijd kalm te blijven en niet te gehaast naar voren te willen spelen. Jaddi is tevreden over hoe NAC zich aan het plan hield en voetballend de oplossing probeerde te zoeken, ook al leverde dat niet veel mogelijkheden op. “We hadden het heel lastig om tot kansen te komen, mede door veel slordigheden. Daarom konden we de wedstrijd niet onder controle krijgen.” Op 8 april staat de kwartfinale van de beker op het programma. NAC treft Feyenoord dan opnieuw in eigen huis. Jaddi heeft hoop dat het dan wel de goede kant op kan vallen, omdat hij de tegenstander ook niet altijd even goed vond spelen.

Snelheid als wapen

Voor Jaddi zelf was het ook een wedstrijd met twee verschillende helften. De 19-jarige begon de wedstrijd als aanvallende middenvelder. Gedurende de tweede helft kwam hij meer als rechtsbuiten te spelen. Sinds hij bij RKVV Roosendaal gescout werd door NAC, wisselde hij al vaker tussen de flanken en het middenveld. Jaddi zegt op beide posities prima uit de voeten te kunnen. Wel heeft hij een voorkeur voor aanvallende middenvelder. “Op het middenveld voelde ik me best wel op mijn gemak. Ik wist precies wat ik moest doen. Als rechtsbuiten was het meer dat ik diep moest lopen. Daar zat veel energie in en daardoor kon ik aan de bal wat minder doen.”

Trainers gebruiken hem vaak als vleugelaanvaller vanwege zijn snelheid. Zoals Marvin van der Valk al eens zei dit seizoen: ‘als Aïmane die bal niet meer binnen kan houden, is de pass gewoon te hard’. “Dribbelen kan ik best wel goed”, vult Jaddi zijn sterke punten aan. “Ik ben best wel balvaardig en kan ook een mannetje passeren.” Graag wil hij nog werken aan de fysieke duels en zijn rendement. In de eerste seizoenshelft kwam hij in elf wedstrijden, verspreidt over de O21 en O18, tot drie doelpunten. “Sinds de winterstop heb ik nog maar twee assists en geen doelpunten. Ik denk dat ik daar nog wel vooruitgang in moet gaan boeken.”

Voor de rest van dit seizoen wil hij vanzelfsprekend zoveel mogelijk minuten maken en zich verder ontwikkelen. Daarbij wil hij zich met de O21 handhaven op het hoogste niveau. Dat is volgens Jaddi ook realistisch. “De wedstrijden die we hebben verloren, hadden we niet hoeven te verliezen. Ik denk dat als we wat feller in de wedstrijd beginnen, zowel aan de start van de eerste als de tweede helft, dat we wel middenmoter kunnen blijven. Het puntenverschil is ook niet heel groot.”