Wij gaan niet opzij

Alle ogen gericht op ‘nummer twee’ Van de Merbel

Masthow

Voor de derde keer dit seizoen zal NAC een beroep moeten doen op tweede doelman Pepijn van de Merbel. Na een basisplaats en invalbeurt in de competitie zal de 21-jarige woensdag onder de lat staan tegen FC Emmen. De doelman zal zich na zijn laatste optreden willen revancheren. Ons vertrouwen heeft hij in elk geval.

Pepijn van de Merbel heeft nooit te boek gestaan als groot talent, zoals Tein Troost of Bart Verbruggen. Vanuit de schaduw van laatstgenoemde groeide hij desondanks uit tot tweede doelman van NAC. Een plek die hij heeft afgedwongen door geduld te hebben, hard te werken en te presteren op het juiste moment. En dat is precies wat er nu van hem gevraagd wordt, in één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen.

Van de Merbel begon met voetballen in zijn geboorteplaats Oud-Gastel bij de plaatselijke SC. Op zijn tiende werd hij gescout voor de O11 van Willem II/RKC. Na twee jaar vertrok hij naar Brabant United (de nieuwe gezamenlijke jeugdopleiding van RKC en FC Den Bosch), van waar hij doorstroomde naar FC Den Bosch Onder 17. In de zomer van 2018 maakte hij de overstap naar de jeugd van NAC. Hij sloot aan bij de O17 als tweede keeper achter Bart Verbruggen. Van de Merbel was de vervanger van de Tein Troost, die die zomer naar Feyenoord vertrok.

De trainer van NAC O17 was Rogier Molhoek, huidig assistent van het eerste elftal. Hij koos voor Verbruggen als eerste keeper. Met de wetenschap van nu geen vreemde keus. De destijds 16-jarige Van de Merbel moest lang geduld hebben. Pas op 16 februari 2019 speelde hij zijn eerste officiële wedstrijd in het shirt van NAC, wegens afwezigheid van Verbruggen. De wedstrijd tegen Excelsior, waarin o.a. Luc Marijnissen en Björn Hardley de verdediging vormden, eindigde in 1-1. Ook de twee wedstrijden daarna stond hij onder de lat (1-1 tegen ADO en 2-2 tegen FC Twente) voordat Verbruggen zijn plek weer opeiste.

Vertrek Verbruggen en corona

In totaal speelde Van de Merbel in zijn eerste seizoen vier officiële wedstrijden. Ook het seizoen daarop in de O19 was Verbruggen de onbetwiste nummer één. Van de Merbel bleef opnieuw steken op vier wedstrijden, waaronder een bekerwedstrijd. Dat kwam ook mede door de coronapandemie, die de competitie vroegtijdig beëindigde.

Veel perspectief bij NAC leek er voor Van de Merbel niet te zijn. Tot de zomer van 2020, toen de nodige veranderingen plaatsvonden. Het O19-elftal werd de Onder 21 en Verbruggen vertrok in augustus dat jaar naar RSC Anderlecht. In de persoon van Ismaël François kwam er een nieuwe concurrent, maar ditmaal won Van de Merbel de strijd. Een keuze van trainer Michael Dingsdag en de nieuwe keeperstrainer Gabor Babos. Helaas werd de O21-competitie wegens corona al snel weer afgebroken. Zo bleef voor het derde seizoen op rij de teller op vier wedstrijden staan.

François vertrok na een seizoen weer en het Hongaarse talent Marcell Vaits kwam naar NAC. Robert Molenaar, die het stokje van Dingsdag (en na het snelle vertrek van Rob Penders) had overgenomen, benoemde Van de Merbel desondanks tot eerste keeper. Zo beleefde hij in het seizoen 2021/22 zijn doorbraak. Het spel van NAC O21 was niet altijd sprankelend en de resultaten bleven achter op de ambitie, maar één speler blonk iedere week uit. In de eerste seizoenshelft toonde Van de Merbel zich een puntenpakker, maar ook een schadebeperker. Met een verdediging die hem regelmatig in de steek liet, wist hij telkens uit te blinken. Zelfs toen Feyenoord met 0-4 won, waar het met een mindere doelman 0-8 was geworden.

Debuut betaald voetbal

NAC O21 degradeerde uiteindelijk in een seizoen dat opnieuw door corona deels was stilgelegd. In de enkele competitie na de winterstop liet NAC te veel steken vallen. Lichtpuntje Van de Merbel speelde vrijwel alles en werd in januari 2021 beloond voor zijn sterke optredens. Op 18-jarige leeftijd tekende hij zijn eerste profcontract, dat tot medio 2024 loopt. Na het vertrek van Nick Olij afgelopen zomer werd Aron van Lare teruggehaald naar NAC om te concurreren met Van de Merbel voor de positie van tweede doelman achter Roy Kortsmit. Mede door de blessuregevoeligheid van Van Lare, die bij de O21 ook niet altijd een zekere indruk maakte, werd Van de Merbel doorgeschoven.

Op 16 december debuteerde Van de Merbel in het betaald voetbal in de thuiswedstrijd tegen Almere City, toen Kortsmit wegens ziekte ontbrak. NAC verloor met 0-1, maar Van de Merbel kon tevreden terugkijken op zijn debuut. In de B-Side Stats kreeg hij van jullie een 6,1, het hoogste cijfer. Na die ene wedstrijd nam hij weer plaats op de bank. Wel kwam hij nog voor de O21 in actie als Van Lare afwezig was. Daarin liet hij zien niet de vorm van vorig seizoen te hebben, maar zijn kwaliteiten waren nog steeds zichtbaar. Eén tegen één situatie, die hij als zijn specialiteit omschrijft, waarbij hij snel uit zijn doel komt en bij reddingen snel bij de grond zijn. Coachend is hij sterk en hij is niet snel van de wijs te brengen. Een penalty stoppen behoort ook tot zijn totaalpakket.

Na de rode kaart van Kortsmit tegen Heracles mocht Van de Merbel ruim twee weken geleden ineens weer zijn opwachting maken. In de laatste vijf minuten kreeg hij twee goals om zijn oren, maar met name de laatste kon hem niet worden aangerekend. Des te mooier is het misschien dat hij nu revanche kan nemen. Woensdagavond mag Van de Merbel, gesteund door een vol stadion, zichzelf gaan bewijzen. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat het hem gaat lukken. In Pep we trust!

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Oproep: Kom in het geel naar NAC-Emmen 35 reacties
Volgend bericht
Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #169 7 reacties
48 Reacties
132   5  
Felix

Komt helemaal goed.

Kom op Pepijn!!!

132   5  
Felix

Komt helemaal goed.

Kom op Pepijn!!!

30   17  
Peter Maas is een baas

Ik zal hem voor de volle 100% steunen. Maar ik houd mijn hart vast.

Ziet er tijdens het inschieten altijd erg matig uit. Hopelijk piekte Van de Merbel Woensdag

9   38  
Peter Maas is een baas

Zeker als mevrouw Velthuis ook nog eens speelt.

Dat wordt weer paniek

56   9  
Tip

Toen NAC de bekerfinale speelde tegen NEC moest topper Jan van Gorp als rechtsback afhaken. Zijn vervanger was Jantje Blom die van Good Luck kwam. Was niemand anders. Ook dat was dus grote onzekerheid vooraf. Maar Jan werd er door zijn medespelers en publiek en het feit dat het in zijn hoofd een sprookje geweest moet zijn doorgesleept. NAC won. Pepijn steunen, met wat geluk groeit hij boven zich zelf uit.

24   4  
Een ander geluid

Een kerel die gek is van NAC dan heb je een streepje voor ! Maar ook ik hou mijn hart vast.
Het stemt me optimistisch dat John Karelse erbij is. Psychologisch voor hem niet verkeerd; Een ijzervreter die alles al heeft meegemaakt. Geen gekke dingen doen is de basis woensdag.
Zijn zwakke punt is volgens mij zijn spelhervatting.
Routinier Martina voor hem is wel key voor zo'n wedstrijd. Kom op Pepijn, verras ons !

16   9  
Ome Cor

NAC lijkt over het algemeen weinig vertrouwen te hebben in de tweede doelman.

Roy Kortsmit speelde bijna alles, voorheen vrijwel niks als 2e keeper bij NAC.
Nick Olij en Jelle ten Rouwelaar idem.

Waar andere clubs hun twee keeper nog wel eens een kans gunnen in de beker heeft bij de NAC de tweede keeper nauwelijks aan het niveau mogen ruiken.

Zelfs in de tijd van John Karelse hadden we met Ron de Graauw twee jeugdige oranje-keepers, maar telde bij NAC vooral en vrijwel alleen de eerste keeper.

Hopelijk kan Pepijn zich woensdag laten zien als een prima stand-in en gaan we zaterdag met een overwinning op zak én met een goed gevoel naar Emmen.

36   4  
Bredaaaaa

Pepijn!
Jij kan dit!
Woensdag de held van Breda.

26   7  
Babosje

Met Babos en Karelse erbij geloof ik wel dat het goed komt. Hup Pepijn! Hup NAC!

9   3  
Wanny

Karelse en de Grauw keepten toen een hele tijd om en om.

18   4  
Ivo

Mooi artikel! Natuurlijk gaan we weer vol achter NAC staan. Nog 4 finales!

15   4  
NAC Vooruit!

In Pepijn We Trust!

Hup NAC! 💛🖤💪🏻

43   5  
Ice

Door constant op een overdreven manier te benadrukken dat je vertrouwen hebt in een speler, geef je eigenlijk indirect aan dat je het eigenlijk niet hebt!

12   11  
D'n Klaagmuur

@ICE: Dat noem je support geven aan iemand , daarom zijn wij ook SUPPORTERS. Wat dan? Die jongen finaal af gaan branden? Het is maar 1 wedstrijd, gewoon zo goed spelen dat die jongen amper wat te doen heeft.

Hup NAC!

17   1  
Matc

@ Ice, zo dacht ik er ook over. Gewoon zijn werk laten doen, hij kan het heus wel. Zit niet voor niets bij de selectie.

25   3  
Ice

@dn Klaagmuur: dan zijn wij als supporters wel behoorlijk selectief! Ik heb deze aanmoedigingen namelijk niet voor Velanas gezien toen hij afgelopen dinsdag Omarsson moest vervangen! En ook het aanmoedigings bericht voor Thijs Velthuis heb ik op deze site vooralsnog niet gezien.

Je hoeft die jongen niet af te branden, maar om nu constant te roepen dat je zoveel vertrouwen in hem hebt, en dat hij het fantastisch gaat doen, is wel het andere uiterste. Laat hem gewoon zijn ding doen, de druk is al hoog genoeg voor hem na zijn geschutter tegen Heracles, en dat maak je door deze "aanmoedigingen" echt niet beter.

4   71  
Noad1976

Telraam ligt al klaar

32   5  
Peter Maas is een baas

Joh je ken niet eens tot 5 tellen man. Simpele

6   1  
Theoden King

Ik heb werkelijk geen idee of het vertrouwen in Van de Merbel gerechtvaardigd is. Heb de jongen amper op het veld zien staan.

15   1  
Jung-yoon Noh

Met z'n alle 1 blok achter NAC! Zorgen dat Emmen met knikkende knietjes over het veld hobbelt. Come on man Emmen, waar the hell hebben we het over!?

14   4  
Cees-2

Overdrijven is werkelijk een kunst, dat blijkt zeker nu weer het geval. Pepijn zal zeker adequaat genoeg zijn, anders zat hij niet meer bij de selectie. Uiteraard komt dit onverwachts voor hem, en ook nog net op "dit" moment. Die jongen is het gegund. Hij zal zeker extra spanning voelen, dat is logisch, maar zal gewoon zijn ding gaan doen. Noppert tijdens het WK!

Het is aan de staf om hem voor te bereiden. Verder, geloof me, zal Emmen er ook niet gerust op zijn na de prestatie van NAC in Maastricht. En laten we van Emmen nou ook geen wereldteam gaan maken. Een stugge ploeg, dat zeker. Voor dit weekend NAC zondermeer een zware klus, maar kom op zeg.

9   74  
Noad1976

Nac is breda heeft een selectie samengesteld waarbij elke vervanger halvering kwaliteit betekend.

Niet genoeg geld om door te pakken maar lekker bredaass en tegendraads

Volgend jaar weer KKD en dan roepen tussenjaar

20   4  
Grote Kerk

Wat een lang artikel over een reservekeeper die in de jeugd ook weinig gespeeld heeft. Laat hem gewoon zijn ding doen en leg niet zo'n druk op hem door het zoveel aandacht te geven.

10   0  
NAC!!!

Leuk begin voor deze jongen.

Laat hem rustig toeleven naar de wedstrijd.
Hem nu zo in de kijker zetten helpt echt niet.

Wil je mss hij met de daver op zijn lijf in doel staat woensdag?

Ik begrijp dit niet goed.

Volste vertrouwen in deze jonge doelman.

👍👍👍

31   7  
PPG

@ NOAD1976

NAC schrijf je met hoofdletters.

5   11  
Bas

Laat nac wel gewaarschuwd zijn.... Dit Emmen is vele malen sterker dan een paar jaar terug. Veel meer individuele klasse ook met spelers als Diemers en Zivkovic

12   0  
@Bas

@ bas, Klopt dat Emmen een stuk sterker is dan bijvoorbeeld een Excelsior of Fortuna. Maar ja, ze zijn toch 16e geworden. Beetje ongelukkig.

Nac kan de borst nat maken.
Wie gaat trouwens die McNulty vervangen?

25   2  
Wanny

Het zou jammer zijn als we het niet zouden halen, maar dan heb ik nog steeds veel zin in het nieuwe seizoen.

Als je ziet hoe we voor de dag kwamen tegen de Almere, Willem II, Heracles en nu 2x MVV, dan moeten we komend seizoen bij de bovenste 3 mee kunnen doen. Zeker als de selectie nog wat versterkt kan worden.

En met het voetbal dat we nu spelen is er ook wat te beleven op het veld. Dat vind ik eigenlijk nog belangrijker dan of we eerste divisie of eredivisie spelen.

22   8  
Geelzwartwit

@bsiderats

Kunnen jullie deze zin weghalen?
Het slaat namelijk nergens op hem geen talent te noemen. En vooral als je de rest van de tekst leest.

-Hij is 21 en staat nu bij NAC in de playoffs voor promotie te keepen.
-waar hij de strijd in het verleden met gelijkwaardige keepers aan moest gaan won hij deze
-Hoe moet hij zich voelen als een supporterswebsite (support is steunen) schrijft dat hij geen talent is maar enkel een harde werker?
-welke bvo behoud talentloze keepers??

"Pepijn van de Merbel heeft nooit te boek gestaan als groot talent,"
Haal het aub weg. Het is misplaatst en haast arrogant om het zo te benoemen. Daarnaast is het voor hem totaal niet leuk om te lezen dat hij als talentloos neergezet wordt.

16   0  
DenTinus

Pepijn mijn support heb je en laat het morgen maar zien en snoer de criticasters de mond.
Dit is je kans om het podium te pakken !

11   7  
Masthow (BSR)

@Geelzwartwit

Met die zin willen we zeker niet zeggen dat Van de Merbel geen talent heeft. Verderop benoemen we ook zoals je zelf zegt zijn kwaliteiten en dat hij zich bij de O21 goed heeft ontwikkeld. Met die zin bedoelen we meer dat hij niet zoals Verbruggen en Troost al vanaf jongs af aan als groot talent te boek stond. Hij heeft zich juist in de luwte en de laatste jaren goed ontwikkeld waardoor hij nu staat waar hij staat. Alle spelers in de NAC-jeugd zijn talentvol, maar de één komt pas later tot bloei dan de ander. Dat is bij Van de Merbel gebeurd sinds hij eerste doelman van de O21 is.

In de reacties hier en op sociale media na de wedstrijd tegen Heracles las ik van een aantal mensen dat ze vonden dat het kwaliteitsverschil tussen Kortsmit en Van de Merbel te groot is. Op basis van de wedstrijden die ik hem bij de O21 heb zien keepen, ben ik het daar niet mee eens. Dit artikel is dan ook bedoeld om te laten zien dat wij Van de Merbel steunen, niet om de druk op te voeren.

8   45  
Noad1976

@PPG klopt NAC hoofdletters

nac is breda amateurs kleine letters PASSANTEN alleen maar

22   4  
Nachoreca1

Ik heb alle vertrouwen in die jongen en die gaat gewoon een goede wedstrijd keepen. En laten we Emmen ook niet als man utd benaderen aub... tis al diep triest dat ze eredivisie spelen en wij niet. Zou andersom moeten zijn.. maar dat zit er aan te komen zegt mijn gevoel. Come on nac!
Ps wie is noad 1976...? Zou ik graag eens kennis mee willen maken...

13   3  
Cees-2

Nogmaals, geloof me, Emmen is er totaal niet gerust op, op de goede afloop. Ook zij constateren dat de Bredase ploeg in een steeds betere flow is gekomen. En zoals ook iedere NAC-supporter kan constateren, NAC is meer en-meer een vechtmachine geworden. Op een slipper na, maar die slippertjes zijn er minder. Als men tegen Emmen, en dat gaat gegarandeerd gebeuren de messen vlijmscherp heeft geslepen, kan Emmen zijn borst nat maken.

Het middenveld bij NAC is een wapen aan het worden, de voorhoede mag er ook zijn. Verdedigend is beter, maar moet nog graag een plus hebben tegen Emmen. En dan gaat het onder Hyballa klappen! Een topman voor dit soort duels, geloof me. Na dit verhaal is het een 50% tegen 50% kwestie. Het zal denk ik close worden.

11   2  
Vamos

Zojuist in de digitale wachtrij moeten staan voor nactickets.nl en nog maar een paar honderd tickets beschikbaar… Volle bak dus morgen.

Breda gelooft, Breda vooruit!

10   1  
RV

We hebben een vrij brede selectie.
Jammer dat er net spelers wegvallen op positief die we niet super bezet hebben, maar er valt wel iets te puzzelen. Vroeg druk zetten en niet teveel rond de eigen zestien blijven hangen.

Zou er toch naar neigen om Vet een linie te laten zakken (en dan Staring de plek van Vet laten opvullen). Lijkt me ook voor van de Merbel wat "prettiger" spelen. Besselink en Velthuis is vrij wankel.

3   6  
Bo

Als je kunt winnen van psv en gelijk speelt tegen Ajax, dan weet je het wel.
Nac zal alles uit de kast moeten halen om te overleven

11   2  
Come on

Halve finale is al knap natuurlijk van ons nac. Als je in de winterstop nog 14e staat.

Jammer dat we niet tegen een Almere of Vvv spelen.

11   0  
Ouwe Spionkop

Er zijn nu bijna 2000 kaarten beschikbaar. Op alle tribunes nog voldoende kaarten. Ook op B Side en G!

6   3  
Michel

NOAD Troll ha ha!

Ik snap Ice ook wel in wat hij aangeeft, maar het gaat ook om hoe supporters dit zeggen: in hey jeugdteam van mijn zoon van afgelopen seizoen stond ook een klein ventje waar je iedere keer je hart over vasthoudt bij hoge schoten (jeugdkeepers in grote mensengoal is billen knijpen als ze niet langer zijn voor hun leeftijd als ze 12 zijn) maar toch iedere keer die jongen vertrouwen geven langs de lijn omdat je ook weet dat dit is wat je hebt en waar je het mee moet doen. Ook teamgenoten durfden deze jongen niet in te spelen. Toen mijn zoon dat een keer wel deed als rechtsback zijnde ging het net goed maar was het geloof daar ineens bij die jongen...nog steeds geen hoogvlieger maar met meet vertrouwen nu.

Lang verhaal, in wezen is dit hetzelfde met dat verschil dat Pepijn bewezen kan keepen, en nog eens trots NAC'er is ook: make us proud kerel!

5   1  
Nb.vos

De site van nac laat af en toe andere aantallen zien etc. Eerst leken vakken uitverkocht toen waren er plots weer 100 beschikbaar maargoed.

Op dit moment zijn er nog 1648 kaarten beschikbaar voor morgen.

6   4  
scheppioni

Hopelijk keept Pepijn de wedstrijd van zijn leven morgen, al ben ik er best argwanend over zeker wanneer velthuis nog voor zijn neus staat, zou de staf nou echt niet zien dat Luc het beste kans van slagen kan geven naast Cuco !!! HUP NAC !

4   51  
Noad1976

Het grote indekken is al begonnen

Van 14e naar 6e plek
Volgend jaar bovenin meedraaien haha

Kansloos mannen gewoon met te weinig poen met de grote jongens willen meedoen.

De selectie is breed maar kwaliteits arm samengesteld heeft geen waardige vervangers . Dat breekt de groot bekken nu op.

Blijven dromen en bier zuipen

6   1  
Een ander geluid

Recht terugkoop seizoenkaarthouders verviel 12.00 uur en die kaarten komen nu in de verkoop.

4   13  
Arie

Alles beter dan Kortsmit. Heel het seizoen al een bron van onrust en ergernis, met zaterdag als absoluut dieptepunt waarbij hij de club opzichtig benadeeld op een compleet achterlijke manier. Hoef die nooit meer in een NAC shirt te zien.

17   4  
scheppioni

Zeg noadje, we weten het nu....
iets belangrijker is Banzuzi fit ?? HIj greep naar zijn hamstring ?
Begrepen dat lukkien bang is voor Banzuzi, "your defence is terrified, Banzuzi on fire"!!
COME ON SUPER N.A.C. !

16   2  
Jung-yoon Noh

@noad

Wat ben je ook een zielig ventje. Je bent een kruik en dat weten we nu wel. Zeker na je laatste zin, zo overduidelijk!
Ga gewoon lekker terug naar tilbo site daar en ga mee janken met je vriendjes.

12   2  
Fred

Noad .. vieze kruik… ga verder janken dat jullie clubke volgend jaarwedde in de kkd spelen

1000% dat jij een kruik bent,… anders praat je niet zo!

19   2  
Charpie

Heb het al eerder gezegd: het heeft geen zin je af te vragen wie er achter noad schuilgaat.
Het is geen persoon, maar een soort. Net als de kakkerlak, de kwal, bloedzuiger of de schaamluis.

Laad alle berichten na dit bericht in