Wij gaan niet opzij

Bredaas voetbalicoon Kees Rijvers overleden op 97-jarige leeftijd

Das Phantom

Oud-voetballer en voormalig bondscoach van het Nederlands Elftal Kees Rijvers is op 97-jarige leeftijd overleden. Rijvers, die in 1926 werd geboren in Princenhage en werd na zijn tijd bij NAC een van de eerste Nederlandse profvoetballers.

Rijvers begint zijn loopbaan bij NAC in 1943. De aanvaller speelde zijn wedstrijden voornamelijk als linksbinnen, werd in zijn tijd in Breda international en verdiende 1950 een transfer naar Saint-Étienne. Hij werd daarmee een van Nederlands eerste profvoetballers en mocht destijds daarom ook tijdelijk niet uitkomen voor Oranje, dat toen alleen bestemd was voor amateurvoetballers. Toen in Nederland het betaalde voetbal werd ingevoerd was Rijvers weer welkom. In totaal kwam hij 33 keer uit voor Oranje en scoorde hij tien keer. 

Na zijn tijd in Frankrijk keerde Rijvers weer terug naar Nederland. Na een periode bij Feyenoord ging hij weer terug naar Frankrijk om uiteindelijk zijn loopbaan weer af te sluiten bij zijn jeugdliefde: NAC. Hij speelde nog veertien wedstrijden aan het einde van zijn carrière en wist twee keer te scoren. 

Na zijn spelersloopbaan werd Rijvers trainer. Hij trainde onder meer FC Twente en PSV en werd in 1981 bondscoach van het Nederlands elftal. Onder zijn leiding debuteerden een aantal grote namen als Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Ronald Koeman. Tot 1984 was Rijvers bondscoach. 

Rijvers woonde sinds 2013 weer in Breda. Het voetbalicoon werd in 2023 benoemd tot bondsridder van de KNVB wegens zijn verdiensten voor het Nederlandse voetbal. Rijvers is 97 jaar oud geworden. 

Rust zacht, Kees. 

Bron:
B-Side Rats, NOS
24 Reacties
18   0  
Ad B uit Roosendaal

Kees was een geweldige man met een geweldige carrière. Ook als mens een voorbeeld voor allen.

Graag condoleer ik allen in zijn directe omgeving.

E r is ons een grootheid ontvallen. En dan ook nog een NAC-man en Bredanaar. We kunnen er trots op zijn.

6   0  
DUNGA IS NAC

Rust zacht Kees.

7   0  
ELH

Mooi leven gehad dit icoon. En tot 97 volhouden.
R.i.p.

6   0  
Eretribune

Gecondoleerd familie Rijvers met dit grote verlies.
Van een Princehagenaar.
Veel sterkte toegewenst.

18   0  
Ad B uit Roosendaal

Kees was een geweldige man met een geweldige carrière. Ook als mens een voorbeeld voor allen.

Graag condoleer ik allen in zijn directe omgeving.

E r is ons een grootheid ontvallen. En dan ook nog een NAC-man en Bredanaar. We kunnen er trots op zijn.

4   0  
Bredafun

R.I.P. 🙏🏻

6   0  
Harrie Zelluf

RIP, hele grote man in kleine verpakking.

4   0  
DenTinus

Rust zacht Kees.

8   0  
JeePee

Er is ons een NAC, voetbalicoon én een op en top gentleman zoals ze niet meer gemaakt lijken te worden ontvallen. Meneer Rijvers speelde met de opa van mijn vrouw in het prille begin in Princenhage. Van mijn schoonfamilie hoor ik alleen maar lovende verhalen: hoe groot hij later ook werd, zijn spelers en ploegmaats, ook van Groen Wit vergat hij niet, altijd een vriendelijk woord en interesse als ze elkaar weer zagen.

Hoewel hij als speler van ver voor mijn generatie was, besefte ik net toch wel even hoe groot hij was als speler bij het lezen van een stukje op Nu.nl: de laatste levende speler van het gouden binnentrio met Abe Lenstra en Faas Wilkes. Laat die namen even op je inwerken en zoek ze op als je ze nog niet kent. Echt de bakermat van het Nederlandse voetbal na de oorlog.

Rust zacht meneer Rijvers.

7   0  
Boom

Deze NAC icoon verdient een standbeeld! Hoewel Rat Verlegh waarschijnlijk meeer voor NAC heeft betekend, was Kees Rijvers waarschijnlijk de grootste speler die NAC ooit heeft voortgebracht.

6   0  
NAC4Ever

Gecondoleerd.

Wordt er een eerbetoon georganiseerd.

4   1  
Theoden King

R.i.p.

Bij p$v vinden ze hem ook een clubicoon, gezien zijn prestaties als trainer.

8   0  
Een ander geluid

Condoleances voor de familie Rijvers. Ik heb een laatste stukje van zijn rijke carrière nog bewust meegemaakt. Een zeer sympathieke man, zonder vijanden. Dat is best knap in deze complexe voetbalwereld. Hopelijk mooie herdenking voor wedstrijd tegen Vv Venlo.
Een walk of fame met gedenkstenen voor o.a. Rijvers en vd Dungen zou mooi zijn.
R.I.P. Kees

5   0  
scheppioni

R.I.P. sir Kees !!! Sterkte voor de nabestaande !

6   0  
Wanny

Ik heb mijn opa nooit veel over voetbal horen praten, maar wat ik nooit vergeten ben is dat ie vertelde dat ie regelmatig bij NAC kwam en Rijvers vaak had zien voetballen. Die haalde de bal op eigen helft op en soleerde zo naar het 16 meter gebied van de tegenstander.

Veel sterkte voor de nabestaanden.

2   0  
ome cor

R.i.p. Kees.

7   0  
Wil

Kees Rijvers is een icoon en naast Rat Verlegh verdient hij een standbeeld bij het stadion!

5   0  
Fritske d'n Olifant

Rust zacht meneer Rijvers... We mogen wel stellen de beste Bredase voetballer en trainer ooit, geschoold door de naamgever van ons stadion. En hoewel hij zijn grootste successen niet in Bredase dienst vierde, verdient "Le Kopa Hollandais" wat mij betreft alle eer.

4   0  
SAMSON

Als kind ging je vroeger je voetbalsokken halen bij de sportzaak van fam Rijvers aan de dreef of nattuurlijk bij Cock Luyten.

3   0  
SAMSON

Kees is echt een hele grote geweest zo wel als voetballer als als coach. RIP.

1   0  
Keesje

Sporthuis Rijvers zat ook op de Haagdijk.
Vaak voetbalschoenen daar gekocht.

4   0  
ennaojseejer

Schoenmaker Rijvers zat op de Dreef, Sporthuis Rijvers zat (alleen) op de Haagdijk. Kees Rijvers heeft samen met mijn vader Sporthuis Rijvers opgericht. Na een paar jaar heeft mijn vader samen met mijn moeder de winkel alleen voortgezet, omdat Kees Rijvers het grootste deel van het jaar in Frankrijk was. De naam bleef. Kees Rijvers was een aimabele, bourgondische man. Hij heeft de spelers van het kampioenselftal van EK88 voor het grootste deel bij elkaar gehaald. Hij werkte graag met de jeugd.

3   0  
fvf6

Gecondoleerd fam. Rijvers met dit verlies. Ik neem aan dat NAC de eerst volgende thuiswedstrijd met respect daar aandacht aan zal besteden

2   0  
gedoe

De Kees Rijvers tribune?

3   0  
Eretribune

Een grote en kleine man is van ons heen gegaan.
Heeft voor ons Nac veel betekend.
Voor Breda ook, met sporthuis Rijvers en schoenmakerij in de Dreef ( Princehage), waar Kees geboren is.
Veel sterkte voor alle familie en de vele vrienden van Kees.
R.I.P

Laad alle berichten na dit bericht in