Wij gaan niet opzij

Brood: "Ik moet nu een beetje gedwongen mijn verhaal doen"

Eddy W

Nadat Brood in de Telegraaf al een deel van zijn verhaal deed, wil de trainer ook zijn hart luchten over hoe er om is gegaan met Rob Penders.

De trainer wilde, net als bij zijn vorige clubs, liever niet in de pers terugblikken op de periode bij zijn oude club. Maar hoe de directie met hem om ging dwingt de Bliek om toch de pers op te zoeken. "Ik moet nu een beetje gedwongen mijn verhaal doen, omdat ze me gebruikt hebben en mijn naam geschaad hebben."

Zo kreeg Brood de zaak Penders in de schoenen geschoven. Brood kreeg in zijn eerste gesprek al te horen dat de club van Penders af wilde. De trainer waarschuwde de club dat ze het goed aan moesten managen, maar in plaats daarvan kreeg Penders telefonisch te horen dat hij niet meer nodig was. In de media gaf Edelenbos daarna aan dat Brood een andere staf wilde hebben. Maar Brood ontkent dat een aandeel had in het ontslag van Penders. "Zo is het niet gegaan, want die beslissing om niet door te gaan met Penders was dus voor mijn eerste gesprek al genomen.”

Ook komt zijn schoonzoon naar boven in het interview. Damen trainde mee met NAC, nadat hij mocht vertrekken, en had in bijna alle oefenwedstrijden een basisplaats. Toch zegt Brood dat hij Samen nooit een contract heeft beloofd, ook al suggereerde sommige media anders. "Bij jeugdspeler Grad Damen werd naar de media gelekt dat ik hem een contract zou hebben beloofd. Onzin! De ’td’, hoofdscout en ik waren het erover eens dat hij tot eind augustus zou meetrainen en vervolgens zou worden beslist of hij in aanmerking kwam voor een verbintenis.”

 

Bron:
B-Side Rats, Telegraaf
66 Reacties
140   8  
7Hills

Er zit een groot verschil in iemand mee laten trainen en iemand de meeste speelminuten van álle spelers geven. Daar zat een heel groot persoonlijk belang bij, dat weten we allemaal Ruud.

62   11  
De Lange

Wel slim van Brood om zn verhaal via de Telegraaf te doen en niet via Bn de Stem. De Telegraaf kent immer niet zoveel in en outs als Blanco.

68   49  
Brecht

Ik krijg steeds meer sympathie voor Tom van den Abeele. Jammer dat de aandeelhouders destijds Brood door zijn strot hebben geduwd

56   19  
Verlegh

Ruud Brood, de man die nog wordt doorbetaald door NAC geeft zo’n interview.... Zum kotsen.
Hij zal op een aantal punten gelijk hebben en Eisinga en TvdA moeten zich ook meer laten horen en gelden, maar in de spiegel kijken is blijkbaar moeilijk voor Brood. Totaal geen automatisme in het veld, Grad Damen bij de selectie gehaald (op voorspraak van Brood) en met iedereen binnen de club ruzie hebben.

140   8  
7Hills

Er zit een groot verschil in iemand mee laten trainen en iemand de meeste speelminuten van álle spelers geven. Daar zat een heel groot persoonlijk belang bij, dat weten we allemaal Ruud.

36   20  
Bart

Verschrikkelijke vent is brood geworden zeg.. zou beter wijselijk z’n mond is gaan houden

66   15  
Dos

Ruud Brood bevestigt hierbij dat de beslissing om hem te ontslaan de juiste is.
Wat een onbetrouwbare man zeg.

28   8  
Marco van Bavel

Niks nieuws! Terechte beslissing dus!

45   9  
Breda-Loyal

Het ligt aan de TD , de AD en de rest van de directie.

Maar nergens in het interview lees ik klein beetje zelfreflectie terug waarin Ruud aangeeft wat hij zelf eventueel anders had kunnen doen..?

Dat , samen met het argument over Grad Damen en hoe hij te werk ging met Willem en Jelle , is het maar beter dat Ruud het seizoen niet afmaakt.


20   35  
Beer

NAC lijkt wel een soort boulevard club geworden . Roddel en achterklap de PRIVÉ en de STORY zijn er niets bij .
Met dank aan de beleidmakers en BN de Stem/ rat Blanco.
Eeuwig zonde van zo’n mooi club.

54   76  
Jantje2

Meer dan terecht dat Brood zijn verhaal doet... who The fuck zijn Tom van den Abeele en Luc Eisinga????
Brood een NAC-man in hart en nieren die weet wat er moet gebeuren om te promoveren, en tevens een aardige CV in de voetbalwereld heeft, tegenover een Eisinga die er bij Heerenveen een grote puinhoop van heeft gemaakt en een TD die nog nooit ergens iets gepresteerd heeft en bij zijn laatste club op non actief is gesteld , die tevens zijn eigen makelaars kantoor op naam van zijn vrouw heeft gezet???? Deze AD en TD zijn volkomen ongeschikt en zijn er nu bij NAC een nog grotere puinhoop van aan het maken...

Zolang onze vrienden uit Rotterdam aan het roer blijven wordt het nooit niks met onze fantastische club!!

Ruud het ga je goed ik weet zeker dat jij als echte NAC man het beste voor had met de club maar door falen en vooral eigen belang van het trio Edelenbos/eisinga/Abeele ben jij het slachtoffer geworden!!




37   11  
Ivo

De vuile was buiten hangen betekent einde carriere voor Brood. Dit is zo dom, geen club zit hier op te wachten en zal hem nog een contract aanbieden.

Het ligt ook allemaal aan de ander. Totaal mesjokke. Dit valt me heel erg tegen van Brood.

25   7  
den hulk

het is niet meer goedgekomen met td sinds affaire damen brood is gwoon een doordrammer hadden hem al eerder weg moeten doen

24   9  
Buurman

In het hele verhaal van Ruud zit een opvallend zwak punt en dan druk ik me netjes uit. Grad Damen. Had Ruud nooit moeten doen, heeft hij zijn eigen positie mee ondergraven. Verder ben ik ervan overtuigd dat Eisenga niet een geschikte AD is en TvdA inderdaad veel te onervaren. Dat een groot deel van de selectie niet met Brood door 1 deur kon zegt me niets. Ze presteren naar vermogen. Maar de buitenwacht (o.a. wij) willen veel meer. Het is dan als spelers het gemakkelijkst de trainer de schuld te geven, zeker als deze al op de korrel wordt genomen door de directie. Brood zat in een kansloze positie ,zag de samenwerking met een onervaren , niet op niveau gevoetbald hebbende, TD niet zitten. Men had Brood geen contract mogen geven, daarnaast was hij al aangeschoten wild door de degradatie. Brood op zijn beurt had niet moeten tekenen ,maar hij heeft aan zijn boterham en zijn schoonzoon gedacht. Dit ontslag was dus onontkoombaar. Maar om NAC ooit nog op rit te krijgen moet er veel meer gebeuren. En dan is de coach niet eens de hoofdzaak. De aktie van De Rat was perfect, het is om te huilen. Kan dit nog wel goed komen ? Ik vraag het me af. Ben bang van niet. Het jarenlange wanbeleid heeft alle fundamenten onder NAC weggevaagd. Hoe krijg je dit nog hersteld ? Roept u maaaaaaaaaaaaarrrrr.....

25   60  
Sp1

Best hypocriet, de reacties!

Damen zit al jaren bij de club, Ruud zat dat niet. Hij komt bij de club en zijn schoonzoon/tuinman/kapper/boekhouder ook, zijn contract loopt af, maar hij kan nog een contract verdienen. De band tussen trainer en potentiële NAC 1 speler is goed! Damen heeft potentie en kan dat alleen maar laten zien op trainingen en in niks zeggende oefenpotjes.

En dan gaan jullie zeiken op het feit dat Ruud Grad opstelt tegen de Zundertse selectie?, kom op zeg!

33   4  
Badeend

Brood bewijst zichzelf zeker geen dienst hiermee. Als het allemaal zo vreselijk, eng en onkundig was, waarom is hij dan geen échte vent geweest en trok hij niet publiekelijk aan de bel toen hij nog wél uit de ruif at (en nul komma nul presteerde)?

Dat zal wel "niet in het belang van de club geweest zijn" (en nu wel?) en "de fantastische supporters hebben er 'recht' op om de 'waarheid' te weten". Het is allemaal om te kotsen, dit gemakkelijke demagogische gelul. Categorie-Maaskant, alleen denk ik niet dat er iemand een taart naar Gorinchem gaat brengen (thank God!).

Eisenga en Van den Abbeele hebben de schijn óók tegen, maar Brood is de uitvinder van de term "prestatief staan we er nog niet zo slecht voor". Als je dat nodig hebt om het schrijnende gebrek aan individuele én teamvooruitgang te verbloemen, ben je gewoon Niet Capabel. Jammer, ik had er goede hoop op dat hij de juiste man kon zijn vóór hij werd aangesteld, maar het laatste kwart van 2018/19 gaf eigenlijk al aan dat hij dat niet was.

Het artikel in de Telegraaf begint met twee alinea's algemene beschrijving, dan 11 woorden "zelfreflectie" voor de vorm en dan het woordje "maar" gevolgd door tien alinea's die RB gebruikt om anderen zwart te maken. Het zegt mij genoeg.

En, nogmaals, wat kwam die Regilio Vrede eigenlijk doen bij NAC?

8   10  
Peppie&kokkie

Mosterd na de maaltijd. Daarnaast is de TD voor mij een lichtgewicht, kijk zijn eerste interview maar terug. Hoop echt dat er een trainer komt met kloten want de namen die nu genoemd worden zijn allemaal categorie ; 12 in een dozijn.

19   6  
Ivo

TvdA kan je veel in de schoenen schuiven, zijn belangrijkste fout vind ik dat hij geen sterke leider op het middenveld heeft neergezet en leunde op El Allouchi en Verschueren en de jonge Ilic Brothers en Boussaid. Kudimbana had ik ook niet gehaald, de selectie was groot genoeg.

Toch heeft hij ook goede dingen gedaan, denk aan het vertrek van de Gersbachen, Rosheuvels en Kastaneers. Die nu allemaal geen kloot presteren, overigens. Geen een speler die vorig seizoen is vertrokken, maakt nog ergens indruk.

Olij halen, de Spaanse verdedigers, gewoon goede transfers. Beetje pech gehad met de blessure van Bohui, daar zit nog wel potentie in. De winter transferperiode is lastig, er zijn alleen maar lastige gevallen te halen. Qua fitheid, wedstrijdritme of karakter. Of spelers die net niet in het plaatje passen.

16   4  
Vriendjespolitiek

2 kijven 2 schuld.
Al jaren zijn de supporters de lijdende partij.
Zowel bestuurlijk als sportief is het gewoon 1 groot drama.
Maar ja zolang de polonaise nog in de cordial zal blijven gaan,zal er nooit niks veranderen.
Wat een amateurs!!!!!

23   4  
Buurman

Beste SP1. Je gaat dus een speler , waarvan van meet af aan duidelijk is dat de TD hem geen contract geeft, een hele oefenperiode centraal op het middenveld opstellen ? Los van het feit dat Grad zijn schoonzoon is, doe je dit niet. Dit kan echt bij geen enkele club, zelfs niet bij de amateurs. Ik vind dit Brood verwijtbaar, maar net zo goed verwijtbaar voor dit item zijn de rest van de technische staf en de directie.

5   2  
Bob Latchford

Los van het feit dat ik het eens ben met de opmerkingen over zelfreflectie en dat Ruud veel fouten heeft gemaakt, komt veel uit zijn verhaal overeen met de verantwoording die TVDA in een aandeelhoudersvergadering heeft afgelegd. Daar is hij kritisch doorgezaagd op veelal dezelfde punten en heeft tvda ook aangegeven hoe hij het ziet. Dus dat niet zou gaan werken is de aanstelling van Ruud al een fout van het eerste uur. Laat de directie zich nu maar bewijzen. Vertrouwen moet groeien en dat gebeurd door De resultaten op het veld.

25   21  
Luisindepels

Beste allemaal hier, het is toch logisch dat Brood zijn verhaal doet?! Waarom zou hij alleen de zwarte piet toegeschoven moeten krijgen? Hij heeft te maken met twee nono's die van toeten noch blazen weten. Brood zou gewoon aan de nacompetitie hebben meegedaan. Met zijn team. Wie weet....het kan zomaar promotie worden. En nu ordinair eruit geflikkerd. Wat is deze parel afgezakt naar een schamende onderwereld zone. Werkelijk alles rammelt en toch blijft het volk komen. Jullie moeten die twee autoritaire geesten met pek en veren het stadion uit begeleiden. Dat moet er gebeuren. Niet slap ouwehoeren over Brood die zich verlaagd over uitspraken die hij niet had mogen doen! Wees kerels. Niet jammeraars. Vecht voor jullie club. Meneer Nouwens, de centjes zijn er nu wel met 500 vrachtwagentjes. Durf eens buiten de box te denken en handel daarnaar. Het pilsje blijft er toch wel op vrijdag. Het is zum kotsen dat er géén één millionaire in een straal van 30 kilometer is, die 25 miljoen pompt. Kijk naar Utrecht. Seumeren heeft er al minimaal het dubbele inzitten. Nee, NAC is te ordinair. Wedden? Dan maar.....dit hele land is ordinair. Ruud, het gaat je goed. De kapiteintjes zien een nieuwe trainer komen en dan is het weer hetzelfde liedje over 6 maanden. Alles moet op de schop! Alles!

22   5  
Badeend

Sp1

De wedstrijd tegen de Zundertse Selectie is een van de weinige wedstrijden waarin De Contractloze Schoonzoon geen basisplaats had. Fake news dus van je, of stemmingmakerij, zo je wil.

Even Googlen levert dit op:

Kortrijk 60 minuten
Lokeren 80 minuten
Sparta 45 minuten
RKC 45 minuten
Westerlo 90 minuten
Panathinaikos 45 minuten
RWDM 45 minuten

Er is geen ENKELE zichzelf respecterende BVO (of professionele organisatie) die iemand zonder contract op deze manier gebruikt - terwijl je eigenlijk bezig moet zijn met de selectie/het team* klaarstomen voor een belangrijk seizoen.

* twee dingen waartoe Grad Damen niet behoorde.

Dat Eisenga en (vooral) Van den Abbeele vooral ook bezig lijken te zijn met hun eigen stugge wil doordrijven, betekent niet dat Brood wél gelijk heeft en "het slachtoffer" is.

Hij doet hier gewoon wat Gudelj (óók een NAC-man en onder een andere directie!) na zijn ontslag ook deed. Straatje schoonvegen en natrappen. En in een bijzin zogenaamd eigen verantwoordelijkheid nemen.

Schrijnend dat het dus wéér niet lukt. Dat ligt aan de cultuur binnen NAC wat mij betreft. Dan blijven we (1) incapabele mensen binnen halen en (2) capabele mensen ondermijnen. Kies zelf maar tot welke categorie Brood, Eisenga en Van den Abbeele behoren.

En nog even over de titel van dit artikel (omdat ik daar de laatste dagen al zo lekker over bezig ben ;)): je MOET niks, Brood. Je had ook lekker je mond kunnen houden. Ik ben benieuwd hoe het je verder gaat met je carrière. Ik gun je, op basis van je tijd als speler bij NAC het beste, maar ik vrees voor een NAChtkaars a la de laatste 6 trainers. Er is geen mens die na NAC nog maar een stap vooruitgang heeft geboekt. Dat geeft ook te denken.

14   0  
Wanny

Als ik het zo lees moet Ruud blij zijn dat ie uit zijn lijden verlost is.

17   6  
NAC vooruit!

Beetje zelfreflectie zou Ruud niet misstaan:

- Geen vaste basis het vertrouwen geven.
- Spelers op de verkeerde posities zetten
- Zijn schoonzoon de hele voorbereiding laten spelen?
- Een 6e plaats in de winterstop

Heeft hij alles wel goed gedaan?
Rapportcijfer: 4,5

4   3  
Ivo

@Luisindepels

Geld is volgens mij niet eens het probleem, wel 20 aandeelhouders waarvan een aantal volgens mij gewoon hun volledige inleg terugwillen. En daardoor de rest ook.

Dus zelfs als je 25 miljoen in NAC kan pompen, gaat er eerst +/- 10 miljoen naar de 20 aandeelhouders. En dat gaat natuurlijk niemand doen, daar gaat het mis. En er wordt nog steeds bijgestort, dus uitkopen wordt steeds duurder.

0   0  
Luisindepels

@Ivo,

Dat begrijp ik volkomen. Het is zomaar een getal. Het mag ook meer zijn. Eerst uitkopen en dan saneren. Kopen, onderhandelen en er vervolgens staan, op de mat. Uiteindelijk is het de poen die alles uitmaakt. Dat weten wij allemaal. Soms, heel soms is er een club die zonder financiële middelen ertussendoor glipt. Dat is zo mooi aan het spelletje.

4   2  
Spion

Hij kreeg het spul gewoon niet aan het voetballen. Met al het andere er omheen zal 1+1 2 geweest zijn.

7   4  
geelzwartwit

Aldus Olij in bn de stem..
Vertrouwen. Beter maken en duidelijk..

Willem was voor mij een vertrouwenspersoon”, zegt doelman Nick Olij. ,,Ik besprak met hem mijn gevoelens en mijn ideeën over het voetbal. Nu is hij een stap omhoog gegaan. Voor mij verandert er daardoor best veel. Hij is de hoofdtrainer, dus meer respect
Willem, sorry, de trainer, moet nu keuzes maken die impact hebben op hem en op het team. Ik vind hem iemand die duidelijk aangeeft wat hij verwacht, spelers beter wil maken en ontwikkelt.”

3   1  
sjef de gevulde koek

Misschien een rare vraag maar lees veel over Damen wat iedereen kon zien dat hij veel te kort kwam en niks toevoegde dus belachelijk dat hij elke keer mocht spelen. Maar waar is Grad Damen nu eigenlijk. Cambuur wilde hem niet toen na ons maar wat is daarna gebeurt kan iemand mij dat vertellen hier

13   18  
ome cor

Geen contact beloofd, maar wel heel vaak opstellen in oefenduels waar ook spelers van jong NAC hadden kunnen staan.

Je eruit lullen is leuk, Ruud en NAC zal zeker niet overal goed gehandeld hebben, maar met modder gooien schaad je meer dan wat jij aangeeft.

Beetje jammer dat je nu een man met twee gezichten blijkt.

0   3  
Fan uit Zevenbergen

Sjef
Bij jeka 5 ofzo speel Hij nu

32   11  
De Bolle Damen

Na vorig seizoen heeft TvdA een kleine 30 spelers buitengeflikkerd (en terecht). Dat is een nooit vertoonde prestatie in de geschiedenis van het betaalde voetbal volgens mij. Hij heeft gezegd wat zijn visie is. Meerwaarde op het veld, duurzaam en dus veel jeugd met NAC DNA. Ik weet, niet alles is gelukt. Maar van deze selectie, deze voorbereiding deze start van de competitie (met een heuse prijs) heb ik toch genoten. Veel meer dan het hele KUTseizoen daarvoor. Er zit meer energie in het team en dat is prettig te constateren.
Tuurlijk is niet alles gud wat er blinkt. Stiokkers , Dogan en El Allouchi niet doorgeselecteerd, het valt tegen. Maar Olij onze Spaanse vrienden en nog wat groeibriljanten geven mij als burger weer moed.
En daar zit nu net het falen van Brood.
De personificatie van de vastgeroeste , traditionele, conventionele oud prof trainer, met een attidude van "..ik heb het allemaal al eens meegemaakt, dus laat mij maar..." .
Nul werkelijk NUL vooruitgang gezien van de eerste wedstrijd (in de voorbereiding) het geklungel met wisselen, Neelen, Kudimbana, Anholt, Verschueren, Damen, Schouten, vd Gaag ach je kunt ze allemaal opnoemen.
Dat we nog zo hoog staan onder Brood, heeft maar met 1 ding te maken : Olij en Spaanse vrienden.
En die zijn toch echt allen gehaald door: TvdA.

9   4  
10diego

Brood weg, Damen weg, wij hebben De Belg en De Fries, controlerende middenvelder en een spits erbij en alles is weer geweldig. Probleem opgelost toch?

Promoveren we toch gewoon Tom en Luuc. Er is tenslotte maar 1 doel.

7   2  
Buurman

Beste Badeend. Dank voor de feitelijke aanvulling. En dan mocht Damen ook nog nagenoeg alle degradatie wedstrijden spelen. Tegen Feyenoord thuis zelfs laatste man ! Tsja. Dat Brood weerwoord geeft is uiteraard zijn goed recht. Dat supporters het met dat weerwoord eventueel niet geheel eens zijn en dat ventileren is eveneens een goed recht. Omdat het verhaal met Damen niet uit te leggen is had Brood wellicht beter kunnen zwijgen of eerlijk toegeven dat dit een fikse miskleun was. Op verschillende punten ben ik het met Brood eens. Inderdaad opvallend dat verschillende bij NAC buiten gewerkte trainers daarna niet meer bij een goeie club functioneren. Kiezen we steeds de verkeerde trainers of raken mensen bij NAC dermate beschadigd dat ze er niet meer bovenop komen.

6   5  
Sp1

Badeend

Dat ik er zomaar een uitpak van al die potjes heeft niks met stemmingmakerij te maken, als je niet het cynisme uit de reactie kan halen is dat jammer. Vooral voor je lap tekst die gegoogled hebt. ;)


Als Ruud wist dat het opstellen van Damen geen enkele zin had dan is het idd erg lomp, maar wat ik hoor en eruit begrijp is dat er een contract afgedwongen kon worden. In dat geval snap ik Ruud wel! Als het puur om etalage doeleinden is geweest dan is het schadelijk voor NAC en mag Ruud dit zeker aangerekend worden.

7   13  
076

Hey Ruud, hedde gin Facebook jonguh?? Kunde daar fijn meej uw dochter verhalen schrijve.

10   7  
Ric

Brood lekker zeuren over het transferbeleid. Je kunt veel zeggen maar als je van een hele selectie afscheid moet/wilt nemen, dan vervolgens een hele nieuwe selectie moet samenstellen terwijl je in de kkd speelt. Dan vind ik dat er maar weinig misperen zijn gehaald. Ja natuurlijk missen we een echte spits. Daar was Stokkers voor gehaald en die valt nu nog tegen. Maar er zat ook echt totaal geen aanvallend idee in de speelwijze onder Brood. Elke keer andere samenstelling, opstelling en systeem. Keeper en verdediging staan meer dan prima voor kkd begrippen. Alleen de rechtsback positie valt wat tegen. En we hebben wat pech gehad met blessures. Daarnaast zouden we een goede controlerende / bepalende middenvelder moeten halen. Maar dit is bekend en op die posities gaat de TD ook ingrijpen.
Ruud heeft onbegrijpelijke keuzes gemaakt en het elftal eerder slechter dan beter laten spelen. Er zit 0,0 idee in het spel. Dus steek ook even de hand in eigen boezem ipv Jan en alleman de schuld te geven. Er zal vast iets van waar zijn maar meneer treft geen blaam aldus hemzelf.

10   6  
fvf6

Brood zou een echte kerel zijn als hij zijn eigen functioneren ook eens toelicht

31   10  
naxioma

Ruud Brood had de Arsène Wenger kunnen en misschien wel moeten worden van NAC Breda. Ruud is een echte NAC-man, heeft ervaring en een goede track record (drie keer gepromoveerd, twee keer met RKC en eenmaal zeer overtuigend met NEC), en komt professioneel, rustig en weloverwogen over. Hij durft vroeg en aanvallend te wisselen. Hij heeft met de zesde spelersbegroting en een onevenwichtig samengestelde selectie het onmogelijke gepresteerd door de eerste periode te winnen. Daarnaast is NAC slechts 3 punten verwijderd van een directe promotieplaats. Dat het in de tweede periode minder ging is logisch, omdat toen de disbalans in en de matige kwaliteit van de selectie boven kwam drijven. Het was voor Brood zoeken naar de juiste balans en samenstelling, hetgeen welhaast een onmogelijke opgave was gegeven de samenstelling van de selectie. Dat daarin bepaalde keuzes niet goed hebben uitgepakt is daar een logisch gevolg van. Maar om daarom een trainer te gaan ontslaan, gaat echt veel en veel te ver. Spelers, directie en aandeelhouders moeten kunnen leven met een proces waarin het soms meezit en soms tegenzit en er daadwerkelijk wordt geleerd. Dit had anders en beter opgelost kunnen en moeten worden. Het continu gaan van crisis naar crisis, en van nieuwe trainer naar nieuwe trainer, doet NAC sportief, financieel, professioneel en moreel steeds verder afglijden.
Wat natuurlijk ook wringt is dat de ervaren en succesvolle Brood verantwoording moest afleggen aan een jonge onervaren Technisch Manager in opleiding, en aan een Algemeen Directeur, waaraan door velen wordt getwijfeld of hij wel de juiste man is om NAC te leiden. Dat Brood de NAC -directie volkomen ongeschikt acht is derhalve niet verassend. Bij NAC zat de kennis, ervaring en professionaliteit bij de trainer en niet bij de directie, hetgeen door de directie vast als bedreigend werd ervaren. De leiding heeft een stok gevonden om Brood mee te slaan en buiten te werken. Voorlopig hebben ze hun eigen hachje gered. Chapeau!
Inmiddels moeten wij toezien dat NAC steeds verder afglijdt. NAC houdt er een zeer bedenkelijk record op na in het betaald voetbal. Sinds de aandeelhouders in 2014 de club in bezit kregen heeft NAC in 6 kalenderjaren maar liefst 9 hoofdtrainers gehad/gebruikt (Gudelj, Hellemons, Maaskant, weer Hellemons, Dijkhuizen, Vreven, Van der Gaag, Brood en nu dan Weijs) en 6 technisch directeuren (Van As, Rutjes, Maaskant, Smulders, het technisch hart, en nu Van den Abbeele). Dat je hiermee geen consistent lange termijn beleid kunt voeren en waarde kunt opbouwen spreekt voor zich. NAC is de club waar carrières worden gebroken en kapitaal wordt vernietigd.
Wellicht onbedoeld dragen de grootaandeelhouders bij aan de teloorgang van NAC. De verwachtingen bij NAC zijn hoog gespannen, de belangen lopen niet (altijd) parallel en de emoties lopen altijd hoog op. Daar waar men het hoofd koel moet houden, worden mensen ontslagen en creëert men een crisis. En daar waar ingegrepen moet worden, benoemen ze de verkeerde mensen. Maar bovenal wordt verzuimd om de noodzakelijke investeringen te doen.
Het is nu meer dan ooit tijd dat NAC in handen komt van een kapitaalkrachtige, professionele partij met voetbalvisie en de wil en het vermogen om te investeren. De mogelijkheden zijn er (!), maar de wil bij de aandeelhouders ontbreekt.
NAC leeft nog bij gratie van de aandeelhouders. Door hun schulden om te zetten in aandelen hebben zij de club van het faillissement gered. En als NAC aan het begin of eind van het seizoen geld te kort komt vullen zij het verlies aan. Dat lijkt mooi, maar hiermee komt NAC geen steek verder. NAC is als een junk die voor de jaarlijkse kleine kapitaalinjectie afhankelijk is van de aandeelhouders. De dealer houdt NAC afhankelijk, soms lijkt het tijdelijk beter te gaan, maar ondertussen gaat de gezondheid en vitaliteit van NAC hard achteruit. Hier is niemand bij gebaat.
De veranderingen en investeringen die nodig zijn om NAC structureel naar een hoger niveau te brengen worden niet gedaan. Het ontbreekt daarvoor aan voetbalvisie en de eensgezindheid, wil en het vermogen om te investeren. Het model met de 20 aandeelhouders (waarvan 3 grootaandeelhouders) werkt niet en is failliet. Iedereen weet dat, maar de aandeelhouders lijken nog steeds in de ontkennende fase te zitten. Vinden ze het te leuk om eigenaartje te spelen of zijn ze te trots hun beperkingen te onderkennen? De aandeelhouders zullen het ongetwijfeld goed bedoelen, maar 6 jaren onder hun eigenaarschap heeft NAC alleen maar verder doen afglijden. De twee degradaties, de negen hoofdtrainers, zes technisch directeuren en de vele crises zijn daarvan het trieste bewijs. Het wordt tijd dat te onderkennen en daar de juiste conclusies aan te verbinden.

De wijze waarop NAC wordt bestuurd is -onbedoeld- onbehoorlijk. Dat NAC wellicht een gouden toekomst wordt onthouden is onvergeeflijk.

12   2  
Buurman

Beste SP1. Damen speelde al vanaf de vroegste jeugd bij ons NAC. Is het dan logisch hem een hele oefenperiode, en in feite ook alle degradatie wedstrijden, nog eens de kans te geven een contractje te verdienen ? Brood had dit nooit mogen doen , hij bracht hiermee zich zelf veel schade toe, en de directie had dit krachtig moeten terug fluiten. Ook rest van de technische staf heeft zwak gehandeld. Maar nu stop ik hierover.

7   2  
Sp1

@Naxioma

Mooie reactie, denk dat die wel de hele lading dekt. Ik zag in Ruud ook wel de Arsene Wenger van NAC. Helaas is de combinatie van keuzes en samenstelling van alle partijen doorslaggevend geweest waardoor er weer een trainer (en later ook een AD en TD) gezocht moet worden.

8   2  
Buurman

Beste Naxioma. Zeer goede analyse. Echter in de casus Ruud Brood ontbreekt dat zijn gezag was ondermijnd door de degradatie en door het ‘geschuif’ met Damen. Dat laatste was voor mij een teken aan de wand dat Ruud het zelf ook niet zag zitten bij dit NAC. Verder eens met je analyse. Ik lees je stukken altijd met extra aandacht. Ik maak er een beetje de laatste twee weken uit op dat je inmiddels hebt gemerkt dat het niet lukt bij NAC iets te veranderen ? Of is die conclusie onjuist ?

4   0  
naxioma

@buurman

Dat lijkt helaas inderdaad zo te zijn. Het is frustrerend en bovenal zeer jammer. Een enorme gemiste kans. Ik ben nu niet in de positie meer informatie te geven. Wellicht later.

3   1  
Kipiani

Goeie stukken hier met juiste, complete en genuanceerde analyse.
Dat is het.
Nu verder, maar hoe als de boel op slot zit Naxioma ?

4   2  
Dun Diëe

Ik denk dat er veel teveel over het ontslag wordt geredeneerd. Als de selectie geen vertrouwen in de trainer en zijn assistent meer hebben dan is het gewoon gedaan. De rest, het functioneren van de directie, de communicatie tussen de partijen. Het is dan, waar of niet waar, allemaal bijzaak.

8   1  
10diego

De directie kreeg een trainer die ze niet wilden, de trainer krijgt spelers die hij niet wil.

Knap staaltje leiderschap. Goed werk van Nicole. Op naar de volgende trainer.

1   7  
Stan

Als je alle reacties hier leest wordt snel duidelijk wie de echte NAC supporters zijn!!!

8   4  
Ivo

Het hele Damen-verhaal is geneuzel in de kantlijn. De kern van het verhaal is dat Ruud Brood het niet op de rit kreeg. Het begon met nieuw elan en een beetje geluk, maar na 10 wedstrijden was de glans er al vanaf en begon het in te storten. Eindeloos geschuif, vage opstellingen, rare wissels en een team dat maar geen team werd. En op het eind spelers die het helemaal zat waren. (vingertje van Ilic?).

Dan heb je al trainer gewoon gefaald. Vooral in het groepsproces, dat heeft hij enorm onderschat. Spelers wisten niet meer wat ze aan de trainer en elkaar hadden en dan kan je inpakken.

6   4  
Nm

@axioma

Goei analyse maar je gaat aan een punt voorbij en dat is het feit dat Brood niet meer werd getrokken door een groot deel van de selectie. Doorgaan met Brood was in deze reden geen optie.

6   5  
Fred

Er zitten altijd 2 kanten aan het verhaal! Feit blijft wel dat Brood empatisch vermogen mist en daardoor met veel spelers geen binding heeft/ had.

De grootste schuldigen aan de misère bij onze club zijn de aandeelhouders! Zij moeten weg!!! !

3   7  
willem 4,5

Aan elk verhaal zitten 2 kanten, er zullen best fouten gemaakt zijn, dat kan bijna niet anders bij een voetbalclub en zeker bij NAC. Verder is het niet zo dat ik denk van jonge jonge, wat hebben ze brood nu aangedaan, een beetje huilverhaal. Brood is de trainer en die moet winnen als het kan. Als je elke week andere spelers op andere posities zet spreekt dat niet in het voordeel van de de trainer Brood in dit geval. En een interview in de Telegraaf is al helemaal vreemd. We hebben hier bn/stem,wat hebben we met de Telegraaf hier?, Je kunt van Blanco vinden wat je wil maar zo was hij er bij bn/de stem niet vanaf gekomen. Gerard Joling en al die andere natnekken mogen wekelijks hun lulverhaal daar vertellen, dus ik hecht aan zo'n interview weinig waarde. Verder veel succes Ruud in je verdere loopbaan en zoek een club die wél bij je past!

6   2  
Rob

Dat het personeelsbeleid van onze club van Middeleeuwse kwaliteit is, mag voor iedereen wel duidelijk zijn!

Men gaat er ontzettend slecht met werknemers om.

3   2  
Buurman

Beste Naxioma. Jammer, maar ik sta er niet van te kijken eerlijk gezegd. Laten we hopen op beter nieuws van jouw kant ook al is die kans zeer klein vermoed ik. Het is wat het is. Beste Ivo. Als een trainer de voorkeur geeft aan een speler die geen contract krijgt breekt hij zijn gezag tot op het bot af. Is dat geneuzel? Ik denk het niet. Overigens weet Brood dat ook best, die heeft gedacht; "wat maakt het mij uit, niet geschoten is mis geschoten. " Hij zag die hele samenwerking met de directie niet zitten. Bij een andere club had hij dit echt niet gedaan en gaat hij dit ook niet meer doen. Tot die tijd heeft Ruud een prima salaris en daar heeft hij ook recht op.

3   1  
Ruud

Het is logisch dat Brood de Telegraaf opzoekt. BN en AD hebben hem in een heel negatief daglicht gesteld met informatie die, zo lijkt het, alleen maar door directie bijna verschaft kan zijn. Heb Eisinga gevolgd bij Heerenveen, wat Brood beschrijft hebben ze daar al aan den lijve ondervonden. Het lijkt er op dat de aandeelhouders, die het beste met de club voorhebben, telkens luisteren naar de verkeerde mensen. Brood kon keuzes maken die ik ook niet begreep maar mocht NAC promoveren door de nacompetitie of de tweede plek is dat mede een verdienste van Brood. Het is bijzonder dat mensen die een “NAC hart” hebben, en het beste voor hebben met de club zo aan de kant gezet worden en dat men hier dat niet zo ziet. Wil overigens niet zeggen dat iedereen met een NAC verleden een NAC hart heeft... het avondje NAC zal denk ik nog lang onrustig blijven op een andere manier...

5   4  
jvt

Het zou me niet verbazen of Brood heeft willend en wetens steeds spelers op andere posities gezet om zijn gelijk aan te tonen dat het een onevenwichtige selectie van onze Tom was.
Met de eerste periodetitel op zak waande die zich onaantastbaar. Het gemakkelijkste startprogramma verbloemde veel maar tegen Volendam begon iedereen toch wel te zien dat het schone schijn was.

Onze Tom kon al niemand meer recht in de ogen kijken naar zijn eerste leugen over GTsports en nu heeft ie nog eens een mes in de rug van onze Ruud gestoken. De AD was eerder nog in Japan voor "zaken". Bah Ruud was niks maar deze AD en TD doen wat dat betreft niets voor hem onder. Weg ermee, schoon schip en die Edelenbos aanklagen voor een wanprestatie. Die moet je nooit meer iets met voetbal willen zien doen. Wat een loozer.

3   9  
Nac58

Wat een gezever hier,blij dat Brood weg is hij bakte er weinig van.zat al met de kater dat hij in het verleden is gepasseerd als jonge trainer daar hij natuurlijk wel een echte NAC man is. Nee ,Ruud jou na trappen siert je niet .

3   3  
Badeend

Sp1, nog een laatste overpeinzing. Brood geeft dus een speler zonder contract, die al jaren bij NAC rondloopt en nooit onomstreden is geweest - en in mei nog "weggestuurd" werd - een basisplaats in 6 van de 7 serieuze oefenwedstrijden. Maar een Duitse speler die al medisch gekeurd is en overeenstemming heeft met de club, wil hij niet spreken omdat HIJ zich niet serieus genomen voelt (bron: Ruud Brood zelf - wat er allemaal nog meer is gebeurd, weten we ook niet).

Ik vind dat echt heel erg raar.

10   6  
Toontje

Ik word nog steeds redelijk op mde hoogte gehouden met inside informatie. Wat Brood weerlegt klopt precies. Uiteraard heeft hij fouten gemaakt. Maar de grootste fout is gemaakt door Edelenbosch en door de grote drie. Wie benoemt nu twee directieleden die er totaal niet geschikt voor zijn. TVDA was helemaal een nobody (nog steeds) en LE had in Friesland al bewezen er niets van te kunnen. En toen het fout liep durfde Edelenbosch haar fouten niet toe te geven. Iemand ontslaan die jezelf pas hebt aangesteld dat kan niet. Dus wordt de verkeerde naar huis gestuurd en blijven we met twee hele grote onbenullen zitten.
Hier stapt echt geen fatsoenlijke trainer in. Wie wil er nu werken met mensen die zo'n verkeerd samengestelde selectie hebben verzameld? En de trainer overal buiten hielden. Ze hebben zich ook bermoeid met zaken waar ze totaal niet voor zijn aangenomen en vooral 0,0 verstand van hebben.
Bedankt Nicole voor het naar de kloten helpen van onze eens zo mooie club. Het gaat jaren duren en we hebben nog steeds geen geld op het veld staan, wat de bedoeling is bij een BVO. We hebben slechts voor het grootste gedeelte goedwillende amateurs die in vroeger tijden nooit en te nimmer in aanmerking waren gekomen voor de selectie van het eerste.
Hoezo geen routine nodig?
Nog steeds jammer Tom voor het niet halen van Seuntjes en het laten gaan van Robert en de rechtsback die niet nodig was maar nu weer heel leuk meespeelt bij RKC

Wat een waardeloze directie en wat een waardeloze grote drie om je zo in te laten pakken door de tijdelijk Nicole die er een grote puinhoop van heeft gemaakt door de twee grootste onbenullen van alle BVO's aan te stellen.

5   0  
Henri

Goed, maar eigenlijk triest verhaal van Naxioma.

1   6  
FUALLITA

Ben blij dat die enge man weg is.

6   0  
Dutchbird

Dat de spelers van Brood af wilden is de grootste kolder die je kunt bedenken. Daar gaan jonge spelers hun vingers niet aan branden. Je kunt jonge spelers wel woorden in de mond leggen en dat is precies wat VDA en Blanco de afgelopen dagen hebben gedaan. Niet alleen bij Nick Olij, ook bij Willem Weijs. En die roddels over de rol van vader en zoon van Hooijdonk zijn volkomen uit de lucht gegrepen. Na de BN deStem edities van 23 en 24 december kom je op je klompen aanvoelen dat VDA van Brood af wilde en liefst snel.

11   9  
Fred1

@ Toontje volgens mij loop jij niet altijd of niet de juiste insiders tegen het lijf.
Wat jij zegt zijn allemaal publieke geheimen die iedereen allang weet.
Intern, en dan bedoel ik de mensen op kantoor en in de onderbouw weet niemand wat er werkelijk speelt en bijvoorbeeld een account manager weet niets van technische zaken of wat er staat te gebeuren, die worden daar buiten gehouden.
Natuurlijk heeft Nicole de touwtjes nog steeds in handen en intern is ook allang bekend dat de aandeelhouders ook niet kapot van Eisinga zijn die zit er komende seizoen waarschijnlijk ook niet meer. (want dan heeft hij nog meters in te halen wil hij het redden)
Tom v d A is niet zo'n nitwit als sommigen willen doen geloven, maar geloof mij er valt niks op te bouwen bij NAC zolang er nog onkundige mensen zitten en er verkeerde keuzes gemaakt worden en zolang elk jaar het gat wordt gedicht dan blijven we hangen tussen de plek van degraderen in eredivisie tot middenmoot eerste divisie.
Het is niet anders.
Als ik het zielige verhaal van Brood lees dan moet ik op mijn tong bijten om geen dingen te zeggen of te schrijven die ik weet want dan zou ik mensen ernstig in discredit brengen die dingen in goed vertrouwen hebben verteld.
Het is gewoon gelul van Brood, hij heeft zijn werk niet goed gedaan, hij heeft alles onderschat en zichzelf overschat, hij was gewoon niet gemotiveerd en liet het eind vorig seizoen al gewoon lopen, zoals ik gisteren al schreef hebben wij met een groep sponsoren en oud voetballers in een informeel gesprek met Eisinga nadrukkelijk geadviseerd er niet mee verder te gaan, en Mario Been te pakken waar toen overigens ook gesprekken mee liepen, we zien nu het resultaat.
Nu die Damen soap ontkennen is een volledig brevet van onvermogen , hem al die wedstrijden mee laten doen had wel degelijk de bedoeling om hem te contracteren en om recalcitrant tegen zijn directe leidinggevende te doen en zijn ongenoegen te uiten.
Waar Brood aan voorbij gaat is dat schoonzoon lief zijn mondje nogal eens voorbij heeft gepraat in de “carnavalsboxen” en in zijn vriendenclubje en het verhaal dan toch wel iets anders is en hij er wel degelijk van uit ging dat hij een contract zou krijgen.
Hoe professioneel sta je er in als trainer als je een schoonzoon met geringe capaciteiten binnen je team wilt loodsen ten koste van de club, je carrière en geloofwaardigheid.
Ik geloof dat Brood best een aardige vent is en ook een capabele trainer maar als je heel ver weg van jezelf blijft en jezelf een status toe-eigent die volkomen niet past bij je karakter en kwaliteiten dan loop je op den duur tegen de lamp.
Ruud moet volledig de schuld bij zichzelf zoeken en nergens anders.
Meest frappante vind ik als je een op dat moment scorende spits hebt staan ( want dat was zo ) en je zet je “ aankoop “ er bij en de boel draait plots niet meer, dat je dan na twee wedstrijden die scorende spits er uit haalt.
Wat ik van het begin af niet begreep, Monsalve heeft overal back gestaan ook op twee wedstrijden na bij Twente en hij totaal voor die plek niet is gebruikt, daardoor had de ijzersterke van Hecke eerder in het team kunnen staan en hadden we geen back probleem gehad.
Terwijl destijds van Hecke en Rössler op de bank zaten en je een probleem op linksback hebt is het toch verbazingwekkend dat je dan je linksback in het centrum zet.
En zo kan je nog wel ff door.
Kortom Brood moet gewoon zijn mondje houden en cashen en NAC moet nooit meer een ex Naccer als trainer aantrekken!!!!
En de aandeelhouders moeten snel eieren voor hun geld kiezen en de recente aanbiedingen eens in overweging nemen, nu is de club gegijzeld en ik geloof echt niet dat alles voortkomt uit slechte wil er zijn in dit soort gevallen meerdere kanten.
Maar dat er grove fouten worden gemaakt en men in herhalingen van de zelfde fouten valt is wel degelijk een feit.

3   1  
Des NAC's

Het lastige hiervan is dat de schuld aantoonbaar bij zowel Ruud, de directie en Edelenbos ligt. Iedereen veegt nu zijn straatje publiekelijk schoon want zo gezellig is het nu eenmaal bij NAC tegenwoordig.

Zo te lezen heeft het aan eensgezindheid (gezamenlijk aan een goed NAC werken) ontbroken en dat beste mensen, baart me na jaren wanbeleid nog het meeste zorgen. Er is niets, helemaal niets verbeterd en we blijven ook in de jaren 20 maar aanmodderen.

Wanneer staan wij eens op?

1   1  
SanderH

Ik zit even na te denken. En vergeef me als ik het mis heb maar volgens mij was Brood eerder aangesteld dan TvdA. Daar ging het al mis want de td en ad wilden Brood niet aangezien die uit de koker van de grote 3 en mevr Edelenbos kwam. Dan heb je al een probleem aangezien TvdA Grim wilde. Het was dus een verstandshuwelijk en die houden nooit of de nimmer stand. Dan komt er ook nog eens bij dat Brood zijn spelers niet in hun kracht liet spelen. Bijv Stokkers is een speler die aanvoer nodig heeft vanaf de vleugels en er kwam amper een bruikbare voorzet. Ilic en Dogan hebben een breker achter hun nodig en de breker werdt door brood doodleuk als rb gebruikt en de rb die echt wel kwaliteiten heeft zit op de bank. Dan maak je jezelf als trainer ongeloofwaardig. Deze fratsen hebben gewoon punten gekost. Gewoon een terecht ontslag.

1   0  
Opa Alex

Alle verhalen/reacties ten spijt ?
Het was gewoon een "married at first site"
Tijdens Forum-avond in aanloop naar KKD bleek heel duidelijk,
Brood, liever niet dan wel.
Welke onverlaat het daarna toch heeft doorgedrukt?????
Waren de resultaten uiteindelijk goed geweest .... en ga zo maar door.
Getuigt van geen structuur rn planning. Prima, maar heel risicovol. Benieuwd hoe dit gaat aflopen???

6   1  
Normaal

Wat een zielig gelul! Ten eerste: iedereen wilde Brood als trainer en nu NAC niet bovenaan staat wordt ie ontslagen en uitgekotst. Ten tweede: iedereen loopt al jaren over het wanbeleid bij de de club en als er dan iemand openheid van zaken geeft, gaan jullie het beleid verdedigen. Ten derde: hoeveel trainers hebben het al geprobeerd? Daar hebben hele fatsoenlijke trainers tussen gezeten en hebben zij allemaal gefaald of is er wat anders aan de hand? Het is bij NAC een grote kolere bende. Zelfs de supporters die gezapig blijven komen kijken en niet ingrijpen zijn debet aan de malaise.

Laad alle berichten na dit bericht in