Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Jelle ten Rouwelaar

Das Phantom

Jelle ten Rouwelaar nam twee jaar geleden het besluit om te stoppen als keeper en ging direct aan de slag bij NAC. Wij spraken 'de keeper met rooie haren' uitgebreid op het trainingscomplex in Zundert over zijn stijl als keeperstrainer, de wedstrijd waarin hij afscheid nam van NAC en zijn toekomstplannen. 

In de laatste weken van april 2016 kwam je moeder te overlijden, besloot je te stoppen met voetballen en liep je promotie mis. Was die periode de meest hectische uit je loopbaan?

"Ik ben niet iemand die snel zegt dat het hectisch is. Ik ben tien dagen op rij eerst in de ochtend gaan trainen en vervolgens naar Groningen gereden. Als het bezoekuur dan voorbij was om 20:00 uur reed ik weer drie uur terug. Natuurlijk kan je zeggen dat dat hectisch is, want je wilt je ook zo goed mogelijk voorbereiden met je club. Die verantwoordelijkheid heb ik altijd gevoeld. Maar het was ook heel mooi dat ik zo afscheid heb kunnen nemen van haar. Het eerbetoon bij Go Ahead Eagles was prachtig. In dat opzicht was het wel een korte periode met ontzettend veel emotie. Voor mezelf  had ik al aan het begin van het seizoen besloten dat ik nog één keer gas wilde geven na een dramatisch seizoen waarin ik zelf slecht speelde. Dat was het eerste moment dat ik dacht: ik moet maar eens nadenken wat ik wil als dit niet lukt. We speelden dat jaar in de Jupiler League en dat kostte meer energie dan normaal. Je wilt heel graag promoveren, maar het ging gewoon heel moeizaam. Daarnaast voelde ik een bepaalde verantwoordelijkheid naar andere mensen toe. Je weet dat je een duur contract hebt en dat voelt niet goed.  Dan komt er de eerste keer dat je er met je vrouw thuis over praat en je je zaakwaarnemer belt om te zeggen dat je nadenkt om te gaan stoppen. Toen wist ik wel dat het moment daar was. Ik wilde het niet laten afhangen van promotie."

Het lukt niet om te promoveren en dan sta je daar in de catacombe van Willem II. En dan?

"Het besef kwam voor mij vooral bij de laatste thuiswedstrijd. Dan weet je: ik heb hier bijna tien jaar gespeeld. Tien jaar lang hebben mensen voor je geklapt en waren ze soms teleurgesteld in je. Ik ben toen nog een rondje gaan lopen en dat was voor mij het moment: 'Jeetje, ik heb hier toch wel heel lang gespeeld.' Dat hele samenspel met het publiek . Ik krijg nog steeds kippenvel als ik er aan denk. Ik heb tijdens die thuiswedstrijd afscheid genomen van NAC. Daarna met de volle focus voorbereid op de uitwedstrijd. Dan red je het niet en denk je: klote dat het niet is gelukt. Toen was ik leeg en wist ik dat het erop zat."

Het jaar na de mislukte poging te promoveren word je keeperstrainer bij NAC en kom je ineens niet meer als speler op de club. Hoe was die omschakeling?

"Wat ik het moeilijkste vond, was het feit dat je ineens je mond moet houden in de kleedkamer. Ik was niet meer de speler die zijn mond open kon trekken in de kleedkamer om iemand op zijn plek te wijzen of iets positiefs te zeggen. Je komt na een wedstrijd in de kleedkamer en daar is de trainer verantwoordelijk voor wat er gebeurt. Marinus Dijkhuizen was heel rustig en ik had wel eens zoiets van: er moet wat meer gebeuren dan alleen maar zachte woorden. Daarnaast miste ik de klik met het publiek. Ineens ging het om die andere jongens. En terecht, maar het was wennen. Verder ben ik er vrij makkelijk ingerold. Het voelde ook wel natuurlijk. Er is wel veel veranderd vind ik. Dat is niet goed of slecht, maar wij waren veel directer naar elkaar in de kleedkamer. Bij verlies werd er de waarheid verteld en bij winst werd het wat uitbundiger gevierd. Het laatste jaar als speler had ik daar al moeite mee, maar dan kon ik zelf nog het voortouw nemen. Dat heeft misschien een beetje met leeftijd te maken, maar je merkt dat de tijden gewoon anders zijn geworden. Spelers hebben in het algemeen meer moeite elkaar op verantwoordelijkheden te wijzen. Dat zie je in wedstrijden, maar ook op trainingen."

Uiteindelijk haal je de play-offs vorig jaar. Had je er vertrouwen in?

"Toen wel ja. Je merkte aan de hele club dat we het nu anders moesten doen. Al die hectiek eromheen, de uitzwaai-momenten. Dat moest anders. Na Almere, de laatste competitiewedstrijden, dacht ik: als we dit vast kunnen houden en we blijven rustig, kunnen we ver komen. Alles paste gewoon top in elkaar. De jongens voelden elkaar goed aan en de visie van de trainer kwam er goed uit die wedstrijden. Dan was er ook nog die thuiswedstrijd tegen NEC. Ik zei het laatst nog tegen Nigel: dat zijn de wedstrijden dat het publiek er staat. Dat was magisch, zoals ik dat vaker mee heb mogen maken bij NAC. Dan trekt het publiek de ploeg er echt doorheen. Momenten dat je denkt: 'Jezus mina, dat is toch niet normaal wat die mensen allemaal voor elkaar krijgen.' Ook dat paste weer perfect in het plaatje. We hadden de steun nodig en het publiek gaf ons dat." 

De ontlading was immens. Hoe heb jij dat beleefd?

"Ja, die ontlading was immens daar op P5. Ik heb dat wel heel erg intens ervaren. Er viel ook een last van me af, een stukje schuldgevoel. Gelukkig zijn we weer terug, dacht ik. Ik pakte toch nog wel mijn momentje om even iets te vertellen tijdens de huldiging, ja. NAC is mijn club en mensen hebben een heel mooi beeld bij NAC, maar het is ook altijd veel gezeik in de regio. Dan is dit weer niet goed of dan is dat weer niet goed. Daar hebben ze het niet over in Friesland, maar wel een paar kilometer verderop."

Dan begint voorbereiding op de Eredivisie. Jij maakt samen met de staf de keuze voor Noppert. Dat pakte niet lekker uit. Voelde jij je daar verantwoordelijk voor?

"Uiteindelijk maak je gezamenlijk die keuzes als club. We hadden Bertrams al binnen voordat we wisten waar we gingen spelen. Die stond al vast. Uiteindelijk hebben we besloten het geld dat we hadden te investeren in de ploeg en niet in een keeper. We moeten nog steeds elk dubbeltje omdraaien. Daarnaast hadden met Nigel en Andries twee talentvolle jongens. Ze hadden nog geen ervaring in de Eredivisie, maar het zijn wel jongens met de potentie om door te groeien naar een stabiele Eredivisiekeeper. We wisten van Andries dat hij een goede klik had met het publiek, hij had het prima gedaan in de oefenwedstrijden en ook in de wedstrijden in de Jupiler League. Het heeft mij wel verbaasd dat de kritiek die Andries kreeg zo snel kwam. We konden niet anders dan daarop reageren. Ik ben verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het individu. Als het dan niet lukt, vind ik ook dat dat mijn pakkie-an is. Ik was degene die Andries uiteindelijk terughaalde naar NAC destijds. We waren toen eigenlijk bezig met twee andere keepers, maar uiteindelijk lukte dat niet. Dan ga je verder kijken en stuit je op Brondeel, die uiteindelijk ook kwam. Maar we moesten natuurlijk ook een goede tweede keeper hebben.

Ik heb aangegeven dat Andries naar mijn mening potentie had om eerste keeper te worden en ik dacht dat ik hem verder kon helpen. Andries was op dat moment een keeper op eerste divisie niveau en dat heeft hij ook uitstekend gedaan als tweede doelman. Hij stond er op de momenten dat hij er moest staan. Hetzelfde gold voor Brondeel. Die was tweede keeper van Lierse. Aan het begin van het seizoen was daar ook kritiek op, maar dan zie je als hij langer blijft staan en vertrouwen krijgt, hij in één keer wordt gelanceerd tot een hele goede keeper. Ik wil er maar mee aangeven dat we als club constant bezig zijn met wie we wel halen en wie niet. Zo hebben we dat dit jaar in de Eredivisie ook gedaan. We wisten dat het keepers waren voor de top van de eerste divisie, met de potentie zich verder te ontwikkelen. We wilden ze het vertrouwen geven en de kans geven zich te bewijzen in de voorbereiding. Maar we wisten natuurlijk niet helemaal zeker hoe dat zou uitpakken Heel veel mensen roepen dan: ‘waarom halen wij geen Pasveer?’ Daar zijn genoeg redenen voor. Sowieso kost het je veel geld, misschien wel het salaris van drie spelers, omdat dat soort jongens gewoon goed verdient. Het plan was om de jongens vertrouwen te geven. Intern zijn er pittige discussies gevoerd over wie wel en wie niet moest keepen.  

Het schema was ook niet makkelijk. Vitesse uit, PSV thuis en Sparta thuis. We wilden drie punten, maar hadden er één. Die sneeuwbal werd toen te groot rondom Andries. We hebben toen heel snel moeten handelen om Birighitti te halen en daar waren natuurlijk, zoals altijd, ook discussies over. Uiteindelijk hebben we die beslissing met elkaar gemaakt. Over alles valt wel iets te zeggen, maar we zullen nooit weten hoe Andries het had gedaan na een blokje van zes, zeven wedstrijden. Misschien kwam alles iets te snel voor hem. Ik denk wel dat als de wedstrijd tegen Sparta (2-2 - BSR) anders was gelopen, het misschien wel goed was gegaan. Als we daarna direct voor Bertrams hadden kunnen kiezen, was hij misschien wel direct eerste doelman geworden, maar hij was op dat moment geblesseerd. Daardoor kwam Birighitti direct in het veld. Nu vind ik dat Nigel de wedstrijden die hij heeft gespeeld, los van Twente en Willem II, een prima en vooral stabiele indruk maakte. Een prima keeper voor NAC op dit moment."

Bertrams gaf laatst aan dat hij een hele nieuwe stijl heeft moeten aanleren. Wat voor keeperstrainer ben jij?

"Toen ik stopte als speler, heb ik besloten dat ik een andere trainer wilde worden dan die er al waren. Tien ballen links en tien ballen rechts, dat kennen we nu wel. Ik vind dat daar wat meer diepgang in moet zitten. Ik heb een stuk of acht topwedstrijden geanalyseerd. Die heb ik van minuut tot minuut bekeken en voor mezelf een aantal speerpunten geformuleerd. Wat vind ik belangrijk voor een keeper? Het belangrijkste blijft natuurlijk een bal tegenhouden, maar de speerpunten zijn het meespelen, je positie in het veld en hoge ballen. Daar zitten heel veel principes aan vast als je dat onder de knie wil krijgen. Ik wil niet de persoon of de keeper veranderen, maar ik wil dat ze zelf nadenken wat het inhoudt om keeper te zijn. Dat is niet een beetje rennen en vliegen op de training, maar bewust bezig zijn met wat er komen gaat op wedstrijddagen. Een voorbeeld. Bertrams maakt tegen Willem II bij de 0-1 een fout. Iedereen vroeg zich af: moet hij wel of niet komen? Maar ik vind het belangrijker waar die fout ontstaat. Dan kan je zien dat hij niet goed staat op het moment dat de voorzet wordt gegeven. Als je dat soort situaties na kan bootsen op de training en continu herhaalt komt het in je systeem."

Doet het jou pijn als je nu Jorn Brondeel op de bank ziet zitten in Enschede?

"Voor Jorn vind ik het jammer dat hij er niet meer uit heeft kunnen halen. Ik snapte zijn keuze om naar Twente te gaan wel, dat leek op dat moment een mooie stap voor hem. Het plan was veel spelen bij NAC 1, promoveren en daarna met ons spelen in de Eredivisie. Wij stonden op dat moment echter achtste. Zij ook, maar dan in de Eredivisie. Een begrijpelijke keuze, maar dan is het niet leuk om te zien dat hij niet speelt. Ik heb nog veel contact met hem en hij zegt ook: ‘het is heel anders dan ik gewend was.’ Ik vind dat je een individu vertrouwen moet geven. Ook om fouten te kunnen maken. Dat is met  Jorn bij Twente ook niet gebeurd. Ik had verwacht dat hij zou doorgroeien naar een goede Eredivisie-keeper. Als je het mij nu vraagt had ik liever tegen hem gezegd: blijf bij NAC. Achteraf is het makkelijk praten."

NAC staat nog boven de degradatie- en nacompetitiestreep, maar erg makkelijk gaat het allemaal niet. Hoe komt het dat we niet winnen van concurrenten?

"Dat wij niet kunnen winnen van Roda JC en Willem II is erg zat. Dat weten wij zelf ook. Dat is geen toeval: dat is de manier waarop wij spelen. Onze kernkwaliteit is voetballen. Mensen roepen dan vaak om NOAD, maar dat laat je tegen Feyenoord en Vitesse (beide winst - BSR) wel zien. Ik geloof er echt niet in dat die jongens in de kleedkamer zitten en zeggen: ‘vandaag even een schepje meer of minder NOAD.’ Zoiets ontstaat gewoon. Als je aan het eind van het seizoen boven de streep staat, maakt het dan uit van wie je wint en verliest? Dat maakt maar in één geval uit en dat is tegen Willem II. Ik vind dat we een paar punten te weinig hebben.  Sparta en ADO thuis had je moeten winnen, maar we eindigen boven de streep. Honderd procent."

Naast je werk bij NAC lonkt er een nieuw avontuur aan de horizon, want je hebt een paar keer meegelopen bij jeugdelftallen van Oranje. Hoe is dat gegaan?

"Een aantal maanden geleden ben ik gebeld door Art Langeler, bondscoach van Jong Oranje. Hij wilde mij graag aan het werk zien en kijken of er een klik was. Toen kwam al snel de vraag: zou je dit vaker willen doen? Recent ben ik vier dagen mee geweest met Onder 20 en dat was wel super interessant. Het is leuk om te horen dat mensen in de voetballerij zeggen: misschien moet je eens aan Jelle denken, die is nog nieuw en jong. Het is goed te combineren met het werk in Breda en ik sta er open voor om dit vaker te gaan doen. Ik heb laatst een gesprek gehad en we houden contact. Ook bij Jong Oranje merk ik dat er meer uit talent kan worden gehaald, ook al ben je maar een korte tijd samen. Ik probeer mezelf ook elke dag te ontwikkelen en dan is dit een mooie kans voor de toekomst."

Je werd begin dit seizoen verrast met een eigen stichting: Jelle’s Army. Was je verbaasd?

"Mensen van NAC hadden al vaker gevraagd: ‘Wat zou je nou willen voor je afscheid?’ Ik had geen idee. Ik wilde niet dat het om mij zou draaien, dus dan iets waar anderen ook iets aan hebben. Ik heb niks aan een wedstrijd met oud-collega’s waar ik in het middelpunt sta. Het leukste zou iets zijn met kinderen en sport. Daar hebben ze gelukkig voor gekozen. Ik kreeg de stichting cadeau na een presentatie op een sponsorbijeenkomst van NAC. Dat moment had ik nooit zien aankomen. Je staat daar bij een presentatie en ineens word je teruggeroepen, zie je je vrouw en beste vrienden staan. Dan denk je wel: wat gaat er nu gebeuren?"

Wat wil je bereiken met Jelle’s Army?

"Ik vind het belangrijk dat we kinderen in onze omgeving kunnen laten sporten. Iedereen gaat er maar vanuit dat iedereen naar een sportclub kan, maar sommige ouders hebben daar het geld simpelweg niet voor. Als dat niet lukt, voelt dat voor ouders als een nederlaag. Als ik hoor dat er kinderen, die dat normaal niet kunnen, nu in het stadion zitten en gewoon kunnen sporten bij een club, haal ik daar voldoening uit. Het gaat er om dat we kinderen bij elkaar brengen door middel van sport. Het is zo ontzettend belangrijk. Ze leren met elkaar omgaan, maar ook met vreugde en verdriet. Daar draait het toch om in de maatschappij?"

Bron:
B-Side Rats
Volgend bericht
El Allouchi kan bijtekenen bij NAC 44 reacties
Terug naar overzicht
25 Reacties
1   0  
Chris W.M.

Held. Niets meer en niets minder.

1   0  
Chris W.M.

Held. Niets meer en niets minder.

1   0  
Ton

Jelle ook als prive persoon een geweldige kerel

1   0  
since1912

Jelle = NAC.

0   0  
Chris W.M.

Who the fuck zit er te minnen?

0   0  
leeuw

Iemand uit Tilburg misschien?

0   0  
scheppioni

Prima gast en een echte NaCCer, maar niveau van onze keepers mag wel snel flink hoger voor de toekomst !!
Hopelijk volgend seizoen in de ERE met ons NAC van grote waarde !

0   1  
10diego

kan niet zeggen dat hij een succesvolle keeperstrainer is.

0   0  
Kerelman

Net als voor een trainer, is een keeperstrainer ook zo goed als zijn materiaal. Brondeel heeft hij wel degelijk beter gekregen gedurende het seizoen. Birighitti, Bertrams en Noppert zijn gewoon van een niveau dat ze eens in de zoveel tijd in de fout gaan (de één wat vaker dan de ander). Aan Jelle de taak om deze fouten te reduceren. Je wordt niet als keeperstrainer gevraagd voor Onder de 20 als je maar wat aankloot bij een club als NAC. Dat betekent dat je kwaliteit in huis hebt en inspirerende trainingsmethoden hanteert. Er zijn genoeg keeperstrainers die ook jong en vernieuwend zijn, dus je wordt zeker niet zo maar gevraagd.

0   0  
Fritske d'n Olifant

Echte NACcer! En bovendien, zo blijkt een goede en gepassioneerde keeperstrainer. Heeft alles meegemaakt. Was vroeger hét keeperstalent. Maar Jelle maakte in het begin van zijn carrière ook de nodige fouten waardoor het er bij clubs als PSV, Groningen en Twente niet uit kwam. Daarom denk ik dat een jonge keeper als Bertrams er uiteindelijk wel komt. Ik hoop dat Jelle nog heel lang bij ons clubke blijft.

0   0  
Dutchbird

Hopelijk nog vele jaren onze keeperstrainer met ruimte voor teambegeleiding en jong oranje.

0   0  
Joost

Ik snap niet waarom Bertrams er hier volgens velen ineens niks meer van kan? Heeft op de wedstrijden tegen Twente en W2 toch gewoon prima gekeept, je kunt niet verwachten van de keeper van de nummer 15 van de Eredivisie dat hij in zn eerste eredivisieseizoen geen enkele fout gaat maken

0   0  
Jetpaction

@Joost, ik vond Bertrams tegen Sparta ook niet bepaald overtuigend. Maar hij heeft ook een goede serie neer gezet daarvoor, ik denk wel dat hij de potentie heeft een goede keeper voor ons te worden. Gewoon nummer 1 vanaf volgend seizoen en en dan in de winterstop weer evalueren. Niet na 3 wedstrijden alweer aan de kant schuiven want dan krijgen we dezelfde ellende als dit seizoen weer.

Zie het trouwens ook wel gebeuren dat onze jonge Poolse vriend 2e keeper wordt komend seizoen en Birighitti zijn heil weer ergens anders gaat zoeken.

0   0  
willem 4,5

Ja, diegene die op zo,n prachtig artikel nog duimpjes omlaag geven moeten zich kapot schamen. En als het Stillem 2 ers zijn, en die kans is aanwezig, dan snap ik het. Wat moet je anders doen in die kutstad de hele dag.

0   0  
Flieger

Met Bertrams komt er wel wat meer rust in het elftal
Jelle is op dit moment de juiste man op de juiste plek
Alleen een ding snap ik niet zolang als ik bij NAC kom en dat is toch wel een jaar of 25
Heb ik nog maar weinig echte keepers gezien die echt een goede uittrap hadden John karelse niet Jelle niet en Bertrams nu ook niet

0   0  
Castle

Dit zijn de slechtste keepers sinds jaren kan jelle ook niets aan doen..snel afscheid nemen van die 2...kijk naar sparta dat 2e doelpunt wat een clowns als keeper hebben we

0   0  
Rijen

Het is een NAC man oke oke.
Maar is hij in een professionele organisatie dat NAC wil zijn een goede keeper trainer?
Het blijft een vriendenclubje ons NAC :)

0   0  
leeuw

Ik denk dat deze Flieger hierboven niet de echte Flieger is.

0   0  
Geeren -zuid

Een betere keeperstrainer, die ook nog NAC bloed heeft kun je niet krijgen!

0   0  
Manoe Karsia

Mooi stukske, Phantom.
ken wel zien waar-dadde-gij da geleerd hebt!

0   0  
Omaa

Snap al die kontenkusserij voor die rooie niet zo. De keepers soap is echt lachwekkend dit jaar bij nac. 3 Jupiler LEAGUE niveau keepers waarvan eentje na 2 dagen afgetest en de andere mocht niet blijven als derde keeper in Tilburg. Daar is Jelle toch hoofdverantwoordelijk voor lijkt me. Kan hij nog zo’n mooie staat van dienst hebben, wat er dit jaar gebeurd is is amateuristisch

0   0  
Des NACs

Brondeel komt trouwens terug volgend jaar

0   0  
Enjoy

Jelle een club icoon ?
Dan wel de slechtste die ik in 60 jaar heb
meegemaakt .
Eerst mede schuldig naar de Juup,
en nu borst vooruit met 3 nullen .
kom op zeg , zet het sentiment eens
overboord .

0   0  
Breda

Goede diepgravende analyse waarom we niet van concurrenten winnen. “Dat ontstaat gewoon” en “wat maakt het uit”

0   0  
ome cor

@Enjoy
Wat een zuurpruim ben jij. bah bah

Sommige NACsupporters kijken teveel door een geelzwarte bril waardoor ze de realiteit niet meer zien.
Sommige zichzelf NACsupporter noemende figuren zeiken alles af en wanneer het goed gaat zoeken ze wel iets waar ze toch nog over kunnen zeiken. Dat is helaas ook d beleving die NAC heet.

Jelle is als Fries van origine helemaal verBREDAasd, en NAC zit diep in zijn hart.
Hij is de eerste die toegeeft dat hij slecht speelde of verkeerde verwachtingen had. Hij zal zich nooit op de borst koppen, maar altijd open staan voor zelfreflectie. Dat kunnen niet alle supporters op dit forum zeggen !

De keuze van de keepers is begrijpelijk zoals hij het uitlegt. Natuurlijk kun je zeggen dat een dure Pasveer wellicht de huidige spannende situatie had kunnen voorkomen, maar dat is acheraf.
Noppert heeft een vervelende start gehad, maar de aanhang van NAC heeft die jongen eigenhandig afgebroken. Bij NAC moet je meteen 100% top zijn en krijg je geen ruimte om te groeien.....tenminste als het aan de supporters ligt. Diezelfde supporters die pleiten voor eigen jeugd, maar ze bij de eerste fout ook meteen weer affikken tot op de enkels.

Ik sta voor 100% achter Jelle en ik denk dat het voor de mensen binnen de club moeilijker is dan voor de supporters. Wij hoeven alleen maar te zeggen dat het enorm kut is en wie er wel en niet meer opgesteld moet worden. De staf moet het doen en doet het altijd wel fout naar de zin van een aantal mensen.
Maar ja, aan de kant staan en de alwetende uithangen is ook veel makkelijker.

Degene die Jelle hier afkraken door duimpjes omlaag kunnen alleen maar kruiken zijn die met hun saaie club en droevige site hun vertier maar hier zoeken, want Tilburg is echt te sneu voor woorden. Al winnen ze 2x per seizoen van NAC, dan nog blijft het de grootste kutclub met de domste supporters van Nederland.

HUP NAC, HUP JELLE !

0   0  
Van "taajlaand

Mooie en oprechte kerel, met zelfreflectie.
Zou wat mij betreft in mijn favoriete NAC elftal allertijden staan op de (reserve) keepers positie.
Van de Merwe, Karelse en Jelle, mooi rijtje met spelers die naast "werknemers", als je dat in het geval en de tijd van Peter wel mag stellen......ook een écht NAC gevoel in hun donder hadden/hebben!!!!

Laad alle berichten na dit bericht in