Wij gaan niet opzij

BSR Interview: Bakker: “Stond vast dat ik voor NAC wilde kiezen”

Italo

Afgelopen zomer streek Danny Bakker neer bij NAC. De ervaren Eredivisie-speler werd gepresenteerd als de nieuwe linker centrale verdediger. Reden genoeg om eens goed kennis te maken. Een verhaal in twee delen. In het eerste deel gaat het met Bakker over zijn periode bij ADO, het leven in Den Haag en het afgelopen jaar bij Roda JC. In dit tweede deel zoomen we in op de eerste maanden van Bakker als speler van NAC.

Het eerste deel gemist? Je kunt het hier teruglezen.

‘Danny Bakker, die ook als middenvelder uit de voeten kan, wordt in eerste instantie aangetrokken als linker centrale verdediger’. Deze tekst plaatste NAC op de eigen website bij de presentatie van Danny Bakker. Een toevoeging die je niet vaak ziet, maar in dit geval wel op zijn plaats was. Bakker stond bij de buitenwacht namelijk bekend als centrale middenvelder. Bij Roda JC speelde Bakker echter vanaf de winterstop als centrale verdediger. Op die plek wilde NAC hem hebben.

“Deze positie is niet heel erg nieuw voor mij. In de jeugd heb ik er vaak genoeg gespeeld. Ook bij ADO heb ik er regelmatig gestaan en uiteindelijk kwam ik er bij Roda JC vast te spelen” , zegt Bakker als zijn positie ter sprake komt. “Het is misschien ook wel mijn beste positie. Voor mij is het niets nieuws. Ik voel me er ook op mijn best en fijnst.”

De eerste gesprekken tussen club en speler dateren al van begin 2021. “Ik had gedurende het seizoen al wat contact met Maurice Steijn. Toen vond ik het eigenlijk meteen een hele mooie optie. NAC heeft de ambitie om naar de Eredivisie te gaan. Het elftal stond er destijds ook goed voor. Dus het was helemaal mooi geweest als NAC was gepromoveerd en ik vervolgens mee zou kunnen.”

De zaken liepen anders. NAC liep promotie mis, en Maurice Steijn vertrok. En dus was ook de komst van Danny Bakker van de baan. Toch? Niets bleek minder waar. “Een paar weken later appte Edwin de Graaf mij. Daarmee begon alles opnieuw te spelen. Wel kwamen er op dat moment ook nog twee buitenlandse clubs bij. Ik stond dus echt voor keuzes op een gegeven moment. Maar in mijn hoofd stond het eigenlijk al vast dat ik voor NAC wilde kiezen.”

Over het buitenland heeft Bakker zeker nagedacht. Sterker nog, in eerste instantie had de stap naar het buitenland zijn voorkeur. Hier kwam hij echter vrij vlot weer op terug: “De transfermarkt is heel erg langdradig. Het duurt lang voordat er zekerheid is bij veel clubs. Mijn eerste insteek was om naar het buitenland te gaan. Maar daar begon ik na verloop van tijd wel heel erg aan te twijfelen. Die drang om naar het buitenland te gaan kreeg ik namelijk steeds minder. Dus ik wilde eigenlijk het liefst in Nederland blijven, maar ook weer echt naar huis nadat ik een jaar in Limburg had gezeten. Bij NAC zou ik het heel goed kunnen combineren met thuis.”

Inmiddels heeft Danny Bakker twaalf wedstrijden voor NAC in de benen. De start van het seizoen was ronduit belabberd. Zowel voor het team, als voor Bakker zelf. Inmiddels is de weg omhoog ingeslagen. Bakker vat zijn beginperiode treffend samen: “Ik denk dat er een stijgende lijn in zit. Net toen ik aansloot bij de groep moest ik direct aan de bak tegen VVV. Toen raakte ik heel snel geblesseerd. Ik lag er een week of vier uit. Dan begin je niet echt lekker aan de start bij een nieuwe club. Dat vond ik voor mezelf wel klote. Vanuit daar ben ik een beetje doorgegroeid tot het niveau van nu. Maar ik heb nog lang niet laten zien wat ik kan.”

Nadat het in de eerste weken van het seizoen nog veel puzzelen was voor trainer Edwin de Graaf, komt er de laatste tijd meer vastigheid in het elftal. Zo ook centraal achterin. Bakker was al snel zeker van een basisplaats. Sinds enige tijd vormt hij samen met zijn voormalig ploeggenoot Dion Malone het centrale verdedigingsduo. Ooit samen op het middenveld bij ADO, nu samen centraal achterin bij NAC. Het kan verkeren: “Toevallig heb ik daar laatst over nagedacht. Vroeger stond hij (Malone, red.) rechtsback of op het middenveld. En ik ook op het middenveld. Nu staan we beide centraal achterin bij NAC. Degradeer je dan, of is het gewoon je positie geworden? Ik denk het laatste. Ik denk dat we elkaar prima aanvullen. We praten naast het veld ook veel met elkaar. We willen heel veel dingen neerzetten ook. Je hebt toch ook best wel jonge gasten om je heen. Het staat nu best wel vast en ik denk ook wel goed als blok. Daardoor komt er nu weinig door.”

Het doel schoonhouden is voor een defensie de belangrijkste taak. Maar welk antwoord krijg je wanneer je een voetballende speler als Bakker vraagt wat voor hem het ultieme is in een wedstrijd? Waar ‘hardcore-verdedigers’ als Bonucci en Chielini juichen bij een succesvol blok, een bal die ze corner koppen of een sliding waarmee ze een doelpunt voorkomen, somt Bakker een ander rijtje op: “Sowieso een doelpunt maken, dan komt er een bepaalde emotie uit wat je eigenlijk niet zelf in de hand hebt. Ik houd van een sliding, een goal, een crossbal in de diepte, maar ook iemand die ik strak kan inspelen tussen de linies. Daar ligt mijn kwaliteit en daar ben ik ook naar opzoek. Dus dat is voor mij misschien wel het ultieme in een wedstrijd.”

Dat voetballende vermogen is een van de redenen waarom Edwin de Graaf hem naar NAC heeft gehaald. De twee kennen elkaar van hun tijd bij ADO Den Haag. Edwin de Graaf was daar destijds assistent trainer. “Je moet hem nu anders inzien, maar dat is voor mij geen probleem. Het is niet een trainer waarbij je denkt; ik sta als speler hier en de trainer staat echt daar. Op het veld wel, en dat moet ook. Maar naast het voetbal is dat niet. Je kunt gewoon naast elkaar zitten en samen eten. Dat heb je niet altijd. Ik vind dat wel relaxed. Ik ken de opvattingen en zijn idee dat hij toen bij ADO had. En dat probeert hij er hier nu in te brengen. Daar heb ik wel respect voor. We maken een plan voor het seizoen. Het komt er nog niet altijd helemaal uit, maar ik denk wel dat we steeds sterker worden en steeds meer van ons afbijten. Je ziet de laatste weken waartoe we in staat zijn.”

Wat de toekomst hem brengt, ziet Bakker wel. Misschien toch nog die club in het buitenland? “Ooit lijkt het me gaaf om het een keer mee te maken, maar dan moet het gevoel wel goed zijn. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk zelf een gezin krijgt. Dat neem je dan ook mee in je keuze. En je hoort altijd wel de mooie verhalen over spelen in het buitenland, maar ik ken ook de mindere.”

Voorlopig zit hij op zijn plek bij NAC. Afgelopen zomer tekende Bakker een contract voor twee seizoenen bij NAC, met de optie op een derde jaar: “Ik vind NAC een schitterende club. Een mooie warme club met top publiek wat er als twaalfde man achter staat. Ik heb het naar mijn zin. Vorig jaar ben ik tien maanden uitgeleend geweest aan Roda. Nu wil ik weer ergens zitten en daar ook echt een gedeelte van zijn. Een gedeelte van het plan. Dat wil de club heel graag en dat wil ik ook heel graag.”

Tot slot blikt Bakker desgevraagd terug op zijn carrière tot nu toe. Als hij iets geleerd heeft, is dat je weinig vooruit kunt plannen. Bakker bekijkt het dan ook van seizoen tot seizoen, van wedstrijd tot wedstrijd: “Vroeger stond je te plannen. Over twee jaar dit, en over vier jaar wil ik daar spelen. Maar dat is zo moeilijk in topsport, ook in voetbal. Ik ben tot nu toe blij met iedere keuze die ik heb gemaakt. Misschien had ik andere keuzes moeten maken, maar ik heb nergens spijt van. Ik ben blij met mijn carriere en trots op mezelf. Ik heb niet heel erg de drang en het bewijs naar mezelf nodig om te denken ‘ik moet weer echt stappen gaan maken’. Ik weet wat ik kan dus ik laat dat zien. Ik ben heel blij waar ik nu zit en ik wil heel graag terug naar de Eredivisie. Het zou het allermooiste zijn dat dat met NAC is.”

Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
12 Reacties
66   3  
Breda-mike

Prima speler voor nac en een perfect duo achterin met malone

66   3  
Breda-mike

Prima speler voor nac en een perfect duo achterin met malone

22   5  
Ernie

Samen met Malone de ideale combi centraal achterin.

13   28  
Die ne gast

Enige ervaring achterin is fijn, maar als we een goed beleid en een goede TD hadden, was er gekeken wie je naast een gast als Marijnissen wil zetten, zodat die ook weer stappen kan maken.
Nu hebben we met Malone en Bakker twee middenvelders die pas sinds 2 jaar en met wat toeval centrale verdedigers zijn geworden…
Gelukkig zit er inderdaad een stijgende lijn in, maar het echte slot op de deur zijn Malone en Bakker toch ook niet. Zo vaak hebben we de 0 niet gehouden.

12   69  
Lievereensoaaanm'nzakdanmeteenqrcodenaarNAC

Begint een onneembare vesting te vormen samen met Malone. Echt een tandem die elkaar versterken.

Begon wat moeizaam aan het seizoen, maar de redenen daarvoor zijn al genoemd. Ik zie het allemaal niet zo somber in voor dit seizoen.

Hup NAC!

16   7  
Tip

Het centrum zit met Malone en Bakker en Olij (of Kortsmit bij blessure Olij) erachter goed. Op de back plaatsen zijn we kwetsbaarder. Haye geweldig. Jeugd en Seun doen het goed. Ik denk als je nog een goede spits erbij haalt alles op zijn plaats valt met Seun net achter de voorhoede. Maar we knokken ons nu ook naar een nacompetitie plaats verwacht ik. We zijn zwak begonnen maar er is onmiskenbaar een stijgende lijn.

7   7  
Ouwe Spionkop

De laatste wedstrijden gaat het aardig centraal achterin. Maar vooral omdat de druk of de defensie niet zo groot meer is omdat ze mee vooruit spelen.
Ik ben pas overtuigd als ze stand gaan houden in wedstrijden met veel druk.
Ik zie liever een potige cv van 2 meter.

12   1  
Nacman

Gisteren de podcast van de gegenpresung geluisterd en het lijkt spaak te lopen met de overname heeft de bsr daar al iets van opgevangen.
Mooi interview met bakker prima speler.

16   3  
scheppioni

Zou naar mijn inziens in het belang van nog grotere waarde kunnen zijn .......
maar Danny Bakker is een prima speler voor ons NAC !
Op naar dordt !

7   1  
fvf6

Zo zou ik het ook zeggen als ik Danny Bakker was . Hij kan toch maar moeilijk zeggen dat NAC tweede of misschien wel derde keus was . Maar zoals hij zich nu ontwikkeld bij ons NAC , moeten we wel erg blij zijn met hem ook als zijn we dan geen eerste keus . Ik wens Danny vele mooie jaren bij ons NAC

2   9  
gjoewie

Ik vind het leuk om dit soort interviews te lezen. Het is alleen jammer dat er niet even een (echte) redacteur naar kijkt voordat het gepubliceerd wordt.

"Het stond vast dat ik voor NAC wilde kiezen". Schoolvoorbeeld van een kromme zin. Als je iets wilt, dan staat het dus niet vast. Toch?

Nog zo een:
"Nu wil ik weer ergens zitten en daar ook echt een gedeelte van zijn." Met tiewraps vastbinden aan een stoel?

"Dan begin je niet echt lekker aan de start bij een nieuwe club." In deze zin staat toch echt iets te veel.

"Deze positie is niet heel erg nieuw voor mij. ... Voor mij is het niets nieuws." Nee, dat blijkt wel.

"Ik voel me er ook op mijn best en fijnst." Wij nog begrijpen?

Neemt niet weg dat ik hem een goede speler voor NAC vind.

0   1  
NUFFNIE

@GJOEWIE, zouden de Kromme en Johan Cruijff ook een redacteur hebben laten corrigeren? Gewoon schrijven wat iemand zegt. Niet proberen te vertalen, zodat je er een eigen draai aan geef.

Lekker leesvoer. Net als de verhalen van oud-voetballers.

Danny Bakker wordt steeds meer een stabiele factor achterin. Vormt een goed duo met Malone, die ik vorig seizoen echt bagger vond.

0   0  
gjoewie

Nuffnie > Van Hanegem schrijft zijn (eigen) column niet. Die wordt geschreven (!) door een redacteur van het AD. Die belt op zondagavond met de Kromme, bespreekt een aantal zaken en zo wordt de column samengesteld. Ik kan me wel voorstellen dat Van Hanegem zijn tekst nog mag lezen voordat het gepubliceerd wordt.

Laad alle berichten na dit bericht in