Wij gaan niet opzij

Column: De noodklok

Benn076

Het gaat niet best met onze club. Met een zevende plaats op de ranglijst, elf punten verschil met de koploper en de veertiende plaats in de periode kunnen we gerust stellen dat NAC afgelopen maanden beneden elke doelstelling presteert. Reden genoeg voor bezoeker Talent om een column te schrijven en een oproep te doen om de mannen van Fr0nt76 te omarmen. Zoals altijd hoeft de mening van de schrijver niet de mening van B-Side Rats te zijn.

Volgend seizoen is het honderd jaar geleden dat NAC landskampioen werd. Het is een van de weinig tastbare prijzen die onze club, naast het veroveren van de KNVB-beker in 1973, heeft gewonnen. Al ruim honderd jaar spreekt NAC ieder jaar een woordje mee en weten we haast wel zeker dat de Parel van het Zuiden nooit verloren zal gaan. Een wijsheid van Albert Brosens door hem gezongen in het enige, echte clublied van geel en zwart uit Breda, dat inmiddels al weer ruim een halve eeuw aantikt.

NAC is verder nooit een prijzenpakker geweest. Dat is zo mooi om te zien, wanneer je een bezoek brengt aan het NAC-museum. De beker uit 1973 en de kampioensvaan uit 1921 tref je direct bij binnenkomst aan. Wil je meer prijzen zien, dan ben je echt aan het verkeerde adres. De binding met NAC wordt niet afgerekend aan wat gewonnen is. Juist dat, het NAC DNA, die verhalen, zijn er in het prachtige NAC-museum in overvloed. Voor het grootste deel van meelopend-bij-het- koffiezetapparaat-pratende-betweters is dit natuurlijk onbegrijpelijk. Gelukkig weten supporters van marginale middenmoters en krakende kelderkanonnen, waar ook in Nederland, het wel beter. Ook in Breda en omstreken wonen deze door de wol geverfde ervaringsdeskundigen.

NAC laat het hart van de 18.000 getrouwen en de nog eens tienduizenden sympathisanten nog ieder jaar sneller kloppen. Ondanks de vele klappen die de supporters keer op keer moeten verwerken, zijn we er, altijd trouw!

Terugkijkend op de laatste tien jaar, kom je tot de conclusie, dat er te weinig echt museumwaardige gebeurtenissen zijn geweest. Een andere conclusie is, dat we vandaag de dag nog steeds de vruchten plukken van het wanbeleid, dat gevoerd werd in het eerste decennium van dit millennium.

Hier en daar is er een opleving geweest. De promotie in 2017, die eigenlijk uit de lucht kwam vallen, springt er dan met stip uit. Het dieptepunt was zonder twijfel afgelopen seizoen. Ongelofelijk, maar alsof het de normaalste zaak van de wereld is, vlogen de seizoenkaarten als warme broodjes over de toonbank. NAC is en blijft de grootste sociale werkplaats van Breda.

De afgelopen maanden zie je, dat de degradatie er bij iedereen ietsje harder heeft ingehakt dan verwacht. De terechte degradatie, met dank aan een kudde enorme willoze knuppels, die onze club een heel seizoen lang voor lul zette. Terug naar de eerste divisie; we zagen het in mei als een soort van verlossing. Samen uithuilen en gelukkig opnieuw beginnen. Even slikken en weer doorgaan. Geconfronteerd met veelal lege stadions en de speelwijze van de Bredase elf, geeft menigeen het gevoel gevangen te zitten in de krochten van het betaalde voetbal. Geen supporter zal zeggen dat de mannen er niets aan doen, al ziet het er in grote delen van de wedstrijd vaak onbeholpen, kinderlijk en amateuristisch uit. Het gebrek aan kwaliteit op de belangrijkste posities en zeker het ontbreken van ervaring, breekt ons op. Dat is waar wij lotgenoten over vallen en vooral kritiek op hebben. Weinig wedstrijden is NAC de betere ploeg. Met geluk werd de eerste periode binnengehaald. De tweede reeks wedstrijden, werden we al snel met de neus op de feiten gedrukt. Het is gewoon niet goed genoeg. Bij de vaste bivakkeerploegen uit de eerste divisie met dito begroting is meer lijn in het spel te ontdekken dan bij ons goeie, ouwe N.A.C. Halverwege het seizoen is de technische staf nog altijd zoekende naar de juiste opstelling. Het voelt als onmacht. De trainers krijgen de manschappen niet aan de praat, zien wij op de tribune vooral gemodder en zijn ingeslepen patronen ver te zoeken. Het is al vele jaren een jaarlijks terugkerend feit. NAC is een trainerskerkhof. De trainer is slechts een pion in de organisatie. Juist de gehele organisatie en het beleid dat gevoerd, is rot te noemen. De mensen in de ivoren toren zijn debet aan de vele ontslagen en de wijze hoe werknemers binnen de club moeten werken. Als het van bovenaf rommelt, de zaken niet op orde zijn, dan sijpelt dit door naar de werkvloer.

We hebben nu te maken met een nauwelijks zichtbare algemeen directeur. Een technisch manager die net komt kijken en vooral schooljongens heeft aangetrokken. Een raad van commissarissen, zonder voetbalknowhow, die optreedt namens een kippenhok vol aandeelhouders. De grote drie hebben inmiddels het vak ‘pleistersplakken’ naar een nieuwe dimensie gebracht. Ze lappen een miljoentje, dichten daarmee de gaten en doen een plas. De technische staf verwijten maken, is logisch in deze fase. Maar zolang er van bovenaf geen duidelijke visie en koers wordt bepaald, poppetjes met kwaliteit op de juiste plek worden gezet, zal NAC geen steek opschieten. Sterker nog, dan zal het verval doorzetten en zakken we verder weg in het moeras van de eerste divisie. Er is een waar deltaplan nodig om NAC de komende jaren niet te laten verzuipen.

Ondanks de ronduit belabberde resultaten en met dank aan punten verspelende concurrenten, is er nog altijd, al is het in de verte een vlekje geworden, het broodnodige uitzicht op de tweede plaats. Een plaats die aan het einde van het seizoen voor het eerst in de historie van de eerste divisie, recht geeft op directe promotie. Promoveren zou het wanbeleid ouderwets verbloemen, maar dat is niets nieuws. Realistisch gezien heeft NAC op dit moment helemaal niets te zoeken op het hoogste niveau. Maar goed, de NAC-supporter drijft traditioneel op hoop. Hopelijk tovert de club in de winterstop een nieuwe ‘Bob Latchford truc’ uit de hoge hoed en weet onze technisch manager net als wij, dat de as verstevigd moet worden, met direct inzetbare, ervaren spelers.

Behalve dat het sportief en beleidsmatig rammelt aan alle kanten, lijkt er ook een soort van roes uitgewaaierd over het altijd fanatieke publiek in het Rat Verlegh stadion. Er moet me daarom echt iets van het hart. Zie het zeker niet als vingerwijzen, maar als feedback. De NAC-fan is van nature een geweldige emotie-supporter, reagerend op het verloop van de wedstrijd. Als supporter hebben we het niet makkelijk bij het koffiezetapparaat, laat staan wanneer je in een andere stad werkt. Ik durf zelfs te beweren dat NAC in dit decennium statistisch gezien, één van de slechts voetballende ploegen van het betaalde voetbal is. Doe gerust een fact-check. Het moet haast wel de verklaring zijn waarom de emotie steeds vaker plaatsmaakt voor gelatenheid.

Natuurlijk moet er sprake zijn van een wisselwerking, tussen wat er op het veld gebeurt en op de tribunes. Soms moet een speler op het veld, het zetje geven en soms zijn wij het die het vuurtje moeten opstoken. Helaas hebben we geen Lurlingen in de selectie, die snappen hoe dat werkt. Op de tribunes is de sfeer niet echt om over naar huis te schrijven. De oudere garde krijgt het gevoel te maken te hebben met een soort van generatiekloof. De generatie 2000 heeft zichtbaar een andere opvatting over de definitie van supporteren. Al is het spel nog zo slecht, gebeurt er iets waar je het totaal niet mee eens bent, of zie je dat het elftal het moeilijk heeft, dan reageer je. Niet als individu, maar samen, massaal. Daar heeft altijd onze kracht gelegen. De supporter met een langere ‘NAC-stadion staat van dienst’, merkt dat nieuwkomers NAC steeds meer zien als een leuk begin van een mooie stapavond. Zo van; ach er is bier, chips en cola. Het is er gezellig en na het laatste fluitsignaal lopen zij ongeacht de wedstrijd en het resultaat jolig het stadion uit, op zoek naar meer bier, chips en cola, polonaises en gezelligheid.

Misschien moeten wij als mastodonten ook wel de hand in eigen boezem steken. Te lang hebben we de buitenwacht de indruk gegeven dat bier drinken het belangrijkste is en het voetbal ondergeschikt. Dit gecultiveerde gedrocht presenteert ons nu de rekening.

Het Avondje NAC loopt gevaar en daarmee ook de club. Noem het overdreven, noem me een zuurpruim. Noem het gemakkelijk om het publiek af te rekenen na zoveel jaren malaise en gekwakkel op het veld en op de burelen. Ik noem het de noodklok. Denk even aan de vele lege stoeltjes, die je inmiddels bij vele eredivisieclubs ziet. Het is een nachtmerrie voor deze clubs. Zij moeten zich iedere keer maar afvragen, hoeveel mensen er vandaag zouden komen. Zij kijken met schaamrood op de kaken naar dat rare clubje in Breda. NAC wordt onder andere door Heerenveen, Groningen en Vitesse als positief voorbeeld genoemd. Deze subtoppers onderzoeken hoe het kan, dat het bij ons ondanks de weinig florissante resultaten nog altijd zo vol zit.

Je hoeft geen schriftgeleerde te zijn, om hier een antwoord op te geven. Beste mensen, dat zijn wij, de NAC-supporters. Wij zijn het uithangbord van de club, de magneten voor sponsoren en de citymarketing voor de stad Breda. Van kinds af aan kregen velen van ons het geel en zwart met de paplepel ingegoten. NAC maakt deel uit van onze biologische klok. Het is onze familie en daar sta je altijd voor klaar. Echter en dat is de andere kant van de medaille, is er een steeds groter wordende groep, die deze paplepel niet gekregen heeft. Dat je die opvoeding niet hebt gekregen, dat is helemaal niet erg. Wij kennen allemaal wel iemand om ons heen, waar NAC inmiddels net zo’n belangrijke rol in zijn of haar leven speelt als bij jou. Wat kwalijker is, is dat er lieden in het stadion zitten die het wel en wee van onze club buiten aanwezig zijn in het stadion, verder geen moer interesseert. De verbondenheid met de club hebben ze nauwelijks. Een avondje naar NAC is slechts een leuk tijdverdrijf.

Met name op de B-side is dit een zichtbaar en vooral hoorbaar negatief fenomeen aan het worden. Dagjesmensen die lekker in het midden van de B-side blijven staan en zich compleet bezig houden met andere zaken, dan de hoofdzaak: NAC. Kleine groepjes zingen nog en snappen wat NAC supporteren is. Massaal is het zelden meer. Noem deze oud B-sider met een kleine 40 jaar NAC-ervaring maar een zeur, een nostalgische zemelaar. Ontken vooral, kijk boos en doe gerust de duimpjes omlaag. Het uur u is aangebroken beste supporters, dit is het moment dat de B-side de rug moet gaan rechten.

Vertel die echte pannenkoeken op jouw tribune waar het op staat. Meedoen of moven, stuur ze naar de zijkanten van het vak of beter nog, leid ze op en stuur ze naar het NAC-museum. De heren daar zullen de jongens en meisjes met open armen ontvangen. Het is de hoogste tijd dat jullie weer die aanjager worden van het Avondje NAC. B-side verenigt U!

Hoe? Hoor ik je denken. Omarm Fr0nt76! Jonge gasten, uit het goede hout gesneden, altijd bovenin rechts op de B-Side. Het is heel zonde dat deze groep, die ook veel samenwerkt met de Breda Loco’s, in bijna twee jaar nauwelijks zichtbaar groter is geworden. Ongelofelijk, dat het ze zoveel moeite kost om de beleving op de B-side terug te brengen. Tekenend voor de populatie op de B-side, rete irritant voor de wel willenden. Dat Fr0nt76 het snapt, blijkt wel uit een aantal rake quotes hieronder, komende uit een interview in BN De Stem (2017).

  • ‘De heksenketel van vroeger terugbrengen in het Rat Verlegh Stadion en het Avondje NAC laten herleven.’
  • ‘Op de B-Side staan veel kleine groepjes. Wij willen die graag verbinden, ten gunste van de sfeer.’
  • ‘Dat klassieke Avondje NAC kennen de jonge twintigers overigens vooral van beelden en van horen zeggen,…’
  • ‘…we proberen dit te vertalen naar de huidige tijd en willen het vuurtje opstoken.’
  • ‘Het idee achter FrOnt76 is eenvoudig: sturing geven en anticiperen op elkaar, want als groep heb je nu eenmaal meer bereik dan als individu. De boel op de tribune een beetje aanjagen.’
  • ‘Het gaat niet zozeer om ons, we hopen vooral de rest van het stadion aan te steken.’
  • ‘Het merendeel van FrOnt76 kent elkaar van uitwedstrijden. Daar ontstaat alles; de sfeer bij uitwedstrijden is net iets rauwer. Dat randje willen wij bij thuiswedstrijden ook opzoeken.’
  • ‘We proberen direct een atmosfeer te creëren. Dan is het aan de spelers; het overgrote deel van het NAC-publiek reageert immers wat er op het veld gebeurt. Soms gebeurt er zó weinig op het veld, dat je uit een soort zelfentertainment maar wat carnavalsliedjes gaat zingen.’
  • ‘Het is de makke van de NAC-selectie; de spelers zijn volgens Fr0nt76 soms te lief. Ze mogen ook best eens een lompe overtreding maken. Pak eens een kaart, onze steun hebben ze. De spelers zijn vaak de ontbrekende schakel, dat hebben we ze ook al eens verteld.’
  • ‘We zijn nog zoekende, maar hopen steeds zichtbaarder te worden. We krijgen veelal positieve reacties op het vak; we willen vooral als verbindende factor fungeren.’

 

Daarom deze oproep aan iedere supporter staande in de middenvak van de B-side:

Beste supporter,

Jij staat midden op de B-side omdat jij een fanatiek NAC-supporter bent, toch?

Dan is het voor jou tijd om wakker te worden. Stop met die café-beleving op de B-side! Omarm de gasten van Fr0nt76. Het is het moment om het enorme arsenaal aan evergreens op te poetsen en er wat decibellen aan toe te voegen. Het is de hoogste tijd voor nieuwe eigen stadionwaardige liederen en spelersaanmoedigingen. Weet dat deze vaak spontaan ontstaan bij een klein groepje. Zet je antenne uit en pak het mee op. Je zult merken dat het binnen de kortste keren massaal op de B-side gezongen wordt en niet veel later over alle tribunes zal golven. Bij NAC is er geen plek voor irritante microfoon-capo’s, trommels en andere geregisseerde onzin, terecht! Maar laat eindelijk weer eens zien waar de B-side voor staat. Kortom, ga achter je club staan, supporter met passie en originaliteit en zet het stadion in vuur en vlam. De B-side verdient een ouderwets goed smoelwerk en die kan jij geven, samen!

Time to raise up!

Talent

Bron:
B-Side Rats, Talent
Vorig bericht
Bijl fluit NAC - FC Dordrecht 10 reacties
Volgend bericht
El Allouchi: ´´Ik schaam me hiervoor´´ 44 reacties
113 Reacties
186   8  
sjef de gevulde koek

Ik zou De front mannen onderaan zetten achter de goal ipv rechts bovenin. Dit zal een goed begin zijn. Vanuit hier kom je veel meer bereiken en zullen er veel mensen mee gaan.

23   9  
Nacman

Een prachtig idee ik hoop van harte dat het door iedereen on het stadion wordt omarmd en dat tegen Dordrecht ook iedereen mee doet vanaf minuut één.
Om ook de sfeer terug te krijgen is ook beter spelers matriaal op het veld nodig dus een miljoenen injectie in de club.
Daar de huidige aandeelhouders dit nooit zullen doen is onder goede voorwaarden een deel worden van de city groep een heel aantrekkelijk idee immers zij zullen en moeten wel investeringen doen in een club om hun naam niet te grabbel te gooien.
Dus voor NAC en de supporters een win win situatie.

186   8  
sjef de gevulde koek

Ik zou De front mannen onderaan zetten achter de goal ipv rechts bovenin. Dit zal een goed begin zijn. Vanuit hier kom je veel meer bereiken en zullen er veel mensen mee gaan.

48   8  
Breda

Zolang trommel en megafoon geen intrede doen, helemaal eens met het stukje over Front.

Echter er is bij NAC meer nodig ben ik bang en dat moet toch vooral uit het hoofdgebouw komen.
Daar zal er echt een koers uitgezet moeten worden en deze moet bij iedereen bekend zijn. Tot de laatste supporter aan toe. En aan die koers moet vastgehouden worden. Daar moet (financiele) steun bij gezocht worden.

Als een directeur niet de macht of kunde heeft om dit te doen dan zit er een verkeerde directeur. Dat is de allerbelangrijkste taak van een directeur. En dat ontbreekt volledig. Pas als die koers keihard duidelijk is, kan er niet alleen op afgerekend worden, maar kan er ook ergens naartoe gewerkt worden, met begrip vanuit de achterban en een stip aan de horizon.

19   1  
Rutger

Amen!

32   0  
Rubenac

Geheel mee eens!
Ik geef dit vaker aan, misschien wat minder gepolijst
Maar dit is de grootste pijn die ik voel en probeer te omschrijven.
Het rauwe raakt ervan af en wat NAC voor mij de doorslag gaf, om niet voor bv een top club te worden...
Juist.. dat rauwe en saamhorigheidsgevoel gevoel..

21   5  
NAC!!!

Mooi geschreven, zo is het wel...

De sfeer is kut, totaal niet NAC waardig.

En de selectie en dergelijk, tja, zolang we met de 3 heren zitten op kantoor gaat het niets worden, hier en daar een putje dichten daar komen we niet mee verder.
De club staat stil zoals ik het al eerder vermeld had, en we maken negatieve progressie. Er moet veel veranderen ja.
WIJ zijn NAC, niet de man met het geld.

Liefst van al.. hoop hoe erg ook de club snel verkocht word. Een man met visie en wat geld is al voldoende. Of deze 3 doen wat ze moeten doen, zorg voor verstandige mensen op de juiste plaatsen en bouw de club verder uit.

Andere clubs steken ons vlot voorbij en werk het maar bij.

Het is al 10 jaar bijna een drama op enkele zaken na.

Zoals het nu gaat, helpen ze onze club naar de kloten. Hoe lang nog mensen?

40   1  
Mrt

Podver, een rake column die helaas niet de uitwerking zal hebben die de meesten hopen. Dat irritante publiek wat er nu rondloopt bereik je niet via een forum, die interesseert het toch geen hol. Tuurlijk is het een wisselwerking, maar afgelopen wedstrijd tegen Den Bosch speelde NAC de eerste 25 minuten best aardig. Toch was het weer stil, terwijl juist zorgen voor een kolkend stadion de druk bij dit jonge elftal weg kan halen.

Ik liep na de wedstrijd nog even de Bea in, maar na 1 biertje hield ik het voor gezien. Ik heb er oprecht de pee in na een verloren wedstrijd, het laatste wat ik dan kan handelen is een vol café waarbij de polonaise op het punt van starten stond. Vrijdag zat het café ramvol.

Ben het volledig eens met de column. Veel mensen zien NAC als opstart voor de stad, wat voor uitslag er ook is. Gaat deze tendens zich doorzetten, zal het stadion niet voller raken. Nee, het gevaar is dat de echte supporters ook zullen denken: zoek het maar uit.

Tijd voor een ommekeer + een grotere variatie aan nummers.

21   85  
NNB

een capo zou nog niet eens zo'n slecht idee zijn, kijk maar wat voor effect het op F7 heeft.

17   5  
The Cosmic Gate

Da's potver een goed stukske !
War mijn betreft moet er 1 ding bij: NAC terug naar de supporters !!
De AD en TD blijven allemaal veel te veel in de luwte! Het is tijd voor een ouderwetse opstand , tijd voor duidelijke taal naar deze 2 poppetjes / nummers !
Het is tijd voor communicatie vanuit ONS als supporters naar deze personen in het pluche !
De grenzen zijn voor de zoveelste keer bereikt , en ik merk aan mezelf dat het woord bezinning enorm veel vaker door mijn hoofd speelt dan ooit ( en ik zal willen)

Waarom treden er op dit moment geen personen vanuit de "directie" naar voren ? Durven ze niet ? , Kunnen ze het niet ? , Weten ze het niet ?
Of vinden ze het wel prima zo, want het is tenslotte een proces waar we in zitten ;(

19   1  
Hugo

Een stukje met veelal rake punten. Ik, en velen met mij, wil NAC terug. Zoals het was. Met een rauw randje, op het randje. Ik deel de mening over FrOnt. Prachtig initiatief, maar veel te veel op de achtergrond.
Spijkers met koppen. As zaterdag (!), het eerste en meteen ook laatste ouderwetse avondje NAC van dit seizoen. Alles uit de kast.

Zal nooit verloren gaan.

16   118  
The fly

Ik snap het helemaal, maar we moeten wel een aantal punten niet vergeten. De sfeer gaat beter worden als die knuppels op het veld echt strijd leveren. Als we 10 acties zien om iemand voorbij te komen ipv iedere bal terug spelen.
Het is wel heel verstandig om dan allemaal iets te verzinnen wat iedereen meezingt. denk bijvoorbeeld aan de thuis wedstrijd tegen nec om de promotie.

Als ik wel eens zakelijke relaties uitnodigt op de tribune, kijken we samen naar de volle tribunes. Ik zeg ze dan dat het behoorlijk kan 'spoken' in het stadion. Kort daarna klinkt het vanuit de b-side: 'overal waar we komen'. Dat word dan beantwoord door vak G. Vervolgens kijkt mijn relatie mij aan en lacht me keihard uit.
Echt serieus. Dat is het meest zielige liedje (eigenlijk is het geen liedje) wat er bestaat. Zelfs het simpele 'boeren, boeren' is beter. Een groepje volwassenen zeggen heel hard een paar zinnen op dat word herhaald door een groepje elders in het stadion. Vooraf vragen ze om mee te doen om het vak te roepen. Als beide partijen de juiste zinnen hebben geroepen, klappen ze heel hard voor elkaar.
Overal waar we komen, vragen de mensen wie wij zijn. Dan zeggen wij, we komen van de b-side. En als ze ons niet verstaan roepen (zingen) we ietsje harder. En dan allemaal klappen.

Kom op man verzin iets anders dan om het volk mee te krijgen.

14   2  
7Hills

@The fly

"De sfeer gaat beter worden als die knuppels op het veld echt strijd leveren. Als we 10 acties zien om iemand voorbij te komen ipv iedere bal terug spelen."

Volgens mij ga je dan iets te makkelijk voorbij aan de reden waarom deze column geschreven is. Als die 10 acties niet komen, gaan we dus maar op onze handen zitten en houden we onze mond maar? Dat hebben we tot nu toe dit seizoen geprobeerd, hoe bevalt dat tot nu toe? Wie is nu eigenlijk NAC: Wij als supporters of de spelers? Wie bepaald er wat voor sfeer er in het stadion heerst: Wij of de spelers?

Er wordt terecht gewezen op de wisselwerking. Maar als de eerste stap niet gezet wordt door de spelers dan moeten wij als supporters toch de eerst stap zetten? Ik weet vrij zeker dat als wij vanaf minuut 1 vol gas geven deze jonge selectie dat overneemt en net dat stapje extra kan zetten, net wat scherper aan de wedstrijd beginnen, net dat beetje extra strijd leveren. En dan heb ik het nog niet eens over de tegenstander, die geïntimideerd raken door een kolkend stadion. Nu merken ze het verschil niet eens tussen thuis spelen voor een publiek van 2500 man of in Breda voor 17.000. Zó stil is het nu.

12   1  
D'n Dikke

Amen! Geweldig stuk, goed geschreven ook. Over de sfeer heb ik het de afgelopen tijd vaak over gehad met mijn vriendengroep. Het is zonde om de sfeer zo af te zien zwakken. De 4-2 tegen ajax thuis staat altijd nog als mijn favo wedstrijd in het stadion. Geweldige sfeer en een vechtend team. Helaas is het beide minder op het moment.

Ik sta tegenwoordig links onderaan de B-side en schreeuw samen met onze Klaus de stembanden kapot. Sommigen doen mee, maar de meesten... die staan erbij en schrikken als er iets geroepen wordt, zonde. Laat hopen dat het snel beter gaat!

20   4  
Molenschot Loco

Helemaal eens met deze colum nu ff iets off topic maar mijn inziens best wel appart iemand gisteren demy de Zeeuw zien zitten bij voetbal op zondag? Heeft een zeer succesvol bedrijf lopen wat meer bezoekers trekt dan Google en wil graag iets doen in de commercie bij een B.V.O om sponsoren binnen te halen AD....WAKKER WORDEN!!!!

15   1  
Steefl

Mee eens.
Maar waar zijn de tijden gebleven dat de supporters ook het bestuur ter verantwoording riepen?
Waarom accepteren wijde jarenlang neergang? Allemaal lul verhalen over een club in opbouw. ER IS GEEN OPBOUW!

De eigenaren hebben NAC gekocht en zijn dus verantwoordelijk.
Waar blijven investeringen in zwaargewichten in de top en spelers op het veld?
Tegen Dordrecht vol gas voor NAC en tegen het wanbeleid.
ACTIE.

9   124  
Bsideppnk

Kies de fanatiekste supporter uit en maak die capo geef m een microfoon en een geluidsinstallatie en klaar ....

32   3  
Steefl

@bsidepink leuke nick, zelf bedacht op je zolderkamertje in tilburg?

34   7  
Beest

Vooral onderaan de bside is het om te janken. De eerste 10 rijen is compleet stil, alleen maar aan het praten met de buurman of zelfs met de rug naar het veld.


Blijf dan godver lekker in de bea staan of ga in het café kijken . Dus sta je in dit gebied, voel je zeker aangesproken

34   5  
Sjak

Die mannen van Front076 doen stinkend hun best, respect!! Die snappen het, die gaan niet als een stelletje ajakslulleletjes met een capo de jostiband uithangen.
De sfeer is kut, en het heeft er zeker mee te maken dat het aantal (jonge) dames flink is toegenomen op de B-side. Die jonge gasten zijn met andere zaken bezig dan NAC.
Laten we gewoon afspreken dat we weer gaan zingen, en dan echte liedjes, zoals die keeper van Cambuur.. Dat waren nog eens tijden. Hup NAC

18   3  
Wanny

Het zijn eigenlijk 2 columns. Eentje over het structurele (gebrek aan) beleid bij de club waardoor we steeds weer in de shit komen. En eentje over de sfeer en hoe dit te verbeteren.

Goed geschreven, maar ik zou het in twee columns knippen zodat het voor meer mensen uitnodigt om te lezen.

6   2  
Stoep

Hoop van harte dat het lukt. NAC is groot geworden in de jaren van TL, PvH, etc. Die generatie zie je nog steeds, maar ik ben ook bang dat het snel gaat afnemen als NAC niet veranderd. Hoewel de supporters zeker hun bijdrage moeten leveren, ligt deze crisis wel voor het grootste gedeelte aan de directie/aandeelhouders. Deze hebben duidelijk geen visie en blijkbaar ook geen belang om dit te verbeteren. Echter een oplossing daarvoor zie ik niet zo snel. Een ambitieuze AD zal al helpen. Aandeelhouders stappen enkel uit als er een goed alternatief is, maar zij zien NAC ook als van hun. Dus voor zeker willen ze een goede prijs en invloed blijven houden. Met het stadion dossier is al gebleken dat directie NAC (Edelenbos) totaal niet geschikt is. Gem. Breda was verbaasd over de on-professionaliteit (en het was Edelenbos die duidelijk aan de touwtjes trok) van de NAC organisatie.

25   2  
GB

Het wordt wellicht tijd dan de lui op de B-side eens fijntjes te wijzen op wat ze vooral nu niet doen. Is gewoon een kwestie van in samenspraak met Stewards en groep wel fanatieke supporters op ze afstappen en tegen ze praten. Lijkt me niet heel moeilijk en er zijn vast zat mensen die willen helpen..... laat maar weten, ik doe mee. Als we zulke mooie spandoeken kunnen maken en sfeeracties dan kan dit ook. Gewoon met elkaar praten, is een steeds vreemder concept dat besef ik, maar moet toch kunnen?

9   0  
Frans

Mooi betoog Maarten. Ik hoop van harte dat het lukt. NAC is ook een soort thuis, zit in ons DNA, we zijn opgegroeid met deze club. Ik zal mijn best doen op de Bside. Probeer mijn kids het bij te brengen??

12   11  
geenvoetbalkenner

Helemaal eens dat de sfeer minder is geworden.

Is het misschien een idee om weer een optocht vanuit de stad te organiseren tegen Dort?

Om zo dan toch nog een zetje te geven in de goede richting.

Zal de enige zaterdag wedstrijd dit jaar zijn. En op vrijdag is het voor veel mensen niet mogelijk om dan aan te sluiten in verband met werk.

14   5  
Ivo

NAC - FC den Bosch

We hadden er zin in en gingen er eens lekker voor zitten. Binnen 2 minuten was het al 0-1. Niet de eerste keer dit seizoen, dat de eerste bal er meteen ingaat. Op typische wijze, weer een opeenstapeling van fouten. Scherpte? De Nada!

Maar goed, NAC veerde op, het tempo ging omhoog, Boussaid had een paar goede acties: 1-1. Het publiek geloofde er weer in, den Bosch had op dat moment niks in te brengen. We're gonna win today!

Druk je op dat moment door, dan wordt het een heksenketel en bezwijkt den Bosch en ga je met een voorsprong de rust in.

En dan breekt je klomp: de handrem ging er weer op. Acties en dieptepasses bleven achterwege, NAC tikte rond zonder gevaarlijk te worden en bij de eerste de beste counter was het 1-2...weer gestuntel. Je zag het gewoon gebeuren, NAC knakte, we gingen dit niet meer rechtbuigen.

Daarna kwam het niet meer goed, op het veld en rond het veld. NAC moet met passie en dreiging spelen, ze kunnen dit, we hebben het gezien, maar ze vertikken het gewoon. Een scherp NAC zorgt voor scherp publiek.

22   5  
Arie

Het rauwe is vooral wat ik mis, mede veroorzaakt door de nieuwe vissenkom en het feit dat je tegenwoordig voor een leeg bekertje op het veld al een stadionverbod kunt krijgen, waar er vroeger asbakken, kippen, aanstekers en van alles het veld op ging, zonder consequenties.
Tel daarbij op dat er zo 100-200 sv's zijn, als het er niet meer zijn.

12   2  
Nachoreca1

Mooi verwoord. Toch ben ik bang voor een schreeuw in de woestijn effect.. alles verandert dus ook de nieuwe generatie supporters... betrap mezelf ook op iets te romantische en nostalgische gedachten in deze.... de goede oude tijd komt niet meer terug! 1 ding wel... de zaadpotten voetbal die we decennia lang al voorbij zien trekken in Breda...want ben eens eerlijk en zet je geel zwarte bril eens af...het is qua voetbal nooit veel bijzonders geweest.

12   10  
Guuske

Tja prima dat er wat moet gaan gebeuren. Maar "geforceerde" sfeer gaat niet werken, zolang er zo lamlendig gespeeld word. Eenmalig zal het vast een wedstrijdje masaal meegezongen worden. Maar zo lang het tikkie terug en tikkie breed voetbal zonder beleving blijft komt het nooit goed!

7   0  
Vriendjespolitiek

Dit stuk verwoord precies hoe het is en hoe het voelt.Dit proces komt niet uit de lucht vallen maar is al een paar jaar aan de gang.Heel veel voormalige bsiders zijn verhuist naar f en g,na de nieuwbouw.
Daarnaast mis je gewoon een paar “gekken” die de boel eens weer lekker opzwepen met hun gekkigheid,de oudjes onder ons weten wel wie dat waren:-).Ik zal niet zeggen dat vroeger alles beter was,zeker niet het voetbal,maar de sfeer zeker wel.
Ook alle regeltjes die er in de loop van de jaren zijn opgelegd,maken het er zeker niet beter op.

3   10  
diep holland

gezwegen tot dusver, maar

diep holland weer boven water.

De beker uit 1973 en de kampioensvaan uit 1921 !

2021 - een eeuw geleden .

Is in dat museum wellicht ook in een golfbeweging die de eind-positie per jaar, en per winterstop, aangeeft, zoiets als eb en vloed af te lezen ?

Op een beurs, is het ook extrapoleren vanuit zicht op de zich aftekenende lijn.

Zo is ook in beeld te brengen, in zo'n lijn over een eeuw, wanneer er een trainer en/of directie , sneuvelde.

Ook, is op die manier in beeld te krijgen, wanneer , welk soort nieuwe inbreng, iets inhield.

Kortom met 100 jaar , gevolgen van beslissingen, is op zich best al wel wat te doen.

MOGELIJK DAT 'DE RATTEN' , OVER DE ADEQUATE DATA BESCHIKKEN, OM DIT, ZICHTBAAR TE MAKEN.

lUCTOR ET EMERGO11   2  
Onfire

Als we dit ook afspreken met de jongens van vak g en waarom komt de harde kern niet terug naar de zeiknat ipv van daar onderin samen staan we sterk terug samen en gas geven

15   4  
Gman

De kern klopt volledig. De sfeer is gezapig, al het nieuwe volk op de bside komt inderdaad niet voor NAC, maar om gezellig samen te komen voor het stappen. Je pikt ze er zo uit.
Echter hebben de mannen van front in het verleden ook minder handige dingen gedaan waar ik me absoluut niet mee wil identificeren. Laatste half jaar is het een stuk positiever wat ze doen en proberen.
Maar zolang de helft van de tribune nog niet eens het clublied of het 'breda ik hou van jou' mee kan zingen.. dan heb je een lange lange weg te gaan voordat dat er wel in zit.

Ik heb inmiddels geen seizoenskaart meer omdat ik het niet red om op maandag en of vrijdag op tijd te zijn in het algemeen. Ik pak zo her en der m'n wedstrijdjes mee. Maar het is lang niet meer wat het was.

Mijn voorstel is: laten we stoppen met in minuut 2 al te starten met het overal waar we komen. Maar weer op willekeur en wat de wedstrijd nodig lijkt te hebben te gaan zingen. Vooraf ingestudeerd en half afgesproken past niet bij ons NAC.

Nog een idee: voor de digitale supporters (de 2000 generatie) hier evt op bsiderats alle liederen plaatsen. Kunnen ze mooi digitaal oefenen. (NB. Op derat.nl zijn deze sowieso te vinden)

10   6  
Buurman

Het zijn inderdaad twee kolommen. In de kern een goed verhaal op zijn minst goed bedoeld. Ik denk echter niet dat je supporters nu nog kunt verbinden door af te spreken eendrachtig te gaan zingen. In mijn beleving moet dat spontaan gebeuren en niet op “ commando.” Hoe denk je trouwens supporters te gaan aanspreken omdat ze moeten voldoen aan een opgelegde houding ? Als een supporter zegt “ blaas hem lekker op, ik kijk rustig naar de wedstrijd en lul met mijn maot als ik daar zin in heb....” Kortom ik ben bang dat dit niks wordt , zeker niet met het huidig vertoonde spel , maar mijn support hebben jullie want de bedoeling is goed. Verder ben ik uiterst benieuwd waar Ons NAC mee gaat komen in januari.

18   5  
Mo

Hoe lang laten we ons nog belazeren door de aandeelhouders?

13   2  
Ata

Ik hunker naar een massaal 'Kop om op te schijten'. Om maar eens iets te noemen wat we wel eens mogen afstoffen.

12   47  
NAC Voor Altijd

Misschien een idee om een nieuw lied te introduceren.
Vorig jaar sloeg dat For N.A.C the yellow army goed aan...
Ik heb zelf een idee om de Engelse sfeer er terug in te krijgen.
Om wat meer Engelse liedje te gaan zingen.

Bij Liverpool zingen ze bijvoorbeeld.

Oh when the Reds, (Oh when the Reds),
Go marching in (go marching in),
Oh when the Reds go marching in,
I wanna be in that number,
Oh when the Reds go marching in..

En dan niet Reds gaan zingen maar Rats klinkt ook als Reds maar toch is het anders.

Oh when the Rats go marching in....
6   3  
jimcp

Uitstekende column!, daar kunnen de zogenaamde 'professionele schrijvers' een voorbeeld aan nemen. ( Eerlijk is eerlijk: in de dagbladen en blogs mag je maar X woorden gebruiken omdat men daar denkt dat de lezer dom is. ) Het begrip NAC/Noad is moeilijk te beschrijven, maar zeker niet te kopiëren door Heerenveen, Groningen of Vitesse.

17   2  
Nacdictive

Ik sta op G maar het enige woord wat ik kan antwoorden op dit artikel: Amen!

7   2  
Dutchbird

Mooi verhaal, maar hoeveel mensen denk je dat lezen?
Je kunt je druk maken over die feestende jongelingen op de B-side maar dat heeft geen zin want je kunt hen niet bereiken. Ze lezen BSR echt niet. En Eisenga vindt alles prima , zo lang ze maar betalen.

6   2  
Tinus076!

@Beest

Ik weet niet wat je bedoeld wij staan rechts achter de goal vooraan en wij zijn echt niet stil!
En dit zijn toch echt de eerste 5 rijen!

Misschien het stuk erachter dat stil is?

Maar het gaat er niet om wie het hardste gaat doet schreeuwen maar dat we het met zn alle gaan doen en de dagjes mensen eruit krijgen wat bij ons al gebeurd!

20   4  
Ouwe Spionkop

Ik blijf ervan overtuigd dat we best een lekkere selectie hebben.
Niet om direct te promoveren maar wel om met lekker fris voetbal bovenin mee te doen.
Helaas heeft Brood ze in een verdedigend keurslijf gestopt en is allemaal zo geforceerd.
Met de juiste spelers op de juiste plekken zou het veel beter gaan.
Dat heeft dan ook weer zijn uitwerking op de sfeer!

8   11  
ennaojseejer

Helemaal mee eens. Toevoeging dat deze hele ellende op de tribunes ook veroorzaakt wordt door alle extreme marketing rondom NAC. Het stadion moet vol, maakt niet uit met wie. Mobielkijkers, bar-ouwehoeren, trend-surfers, mensen zonder voetbalverstand, studenten die geen binding hebben met NAC. Maakt niet uit. als de tribunes maar vol zitten. Het lijken wel kruideniers, die aandeelhouders en directie bij NAC. Wat geeft het als het bagger op het veld zit, als de tribunes maar vol zitten met mensen die betalen, of ze echt fan van NAC zijn is bijzaak. Kijk, zo verneuk je de sfeer in een stadion! Zo, dat zat me al heel erg lang dwars!

7   9  
Nr 14

Volgens mij betreft dit niet alleen Bside echt heel maar dan ook echt heel het stadion. Ik heb geen seizoenskaart en ik weet niet wie waar zit maar ik zat laats naast een hek, waardoor ik weinig van de wedstrijd zag, en me eigenlijk alleen maar druk kon maken over NAC en de resultaten. Het was tegen Jong Ajax en overigens was ik ook bij de Graafschap en de Superboeren maakte met paar honderd veel meer kabaal dan het hele stadion ... en ik zat deze 2 keer toch echt niet naast de of in de Bside maar juist aan de andere kant, en voelde me daar erg eenzaam en ik zat echt alleen, tussen heel veel mensen, eenzaam te wezen in mijn liefde voor NAC... aan de andere kant van het hek en nogmaals dat was geen Bside waren ze wat aan het drinken en stil wat te mopperen.. en vooral was het heel erg stil.. en voelde ik mij eenzaam en daar gaat dit stuk over denk ik geen verbondenheid. Misschien is dit iets van deze tijd...

10   11  
DunErwt

Op commando zingen en dat bij een tegendraads publiek.......... Koekoek!!

6   6  
Wanny

Je kunt NAC niet kwalijk nemen dat ze iedereen die wil komen welkom heten. En iedereen mag vervolgens de wedstrijd beleven zoals hij of zij dat wil. Zolang ze niks vernielen of met asbakken gaan gooien.

Het is ook van alle tijden dat niet iedereen komt om zijn keel continu schor te schreeuwen. Ook niet op de B-side.
NAC is wel een club waar het ineens een heksenketel kan zijn, maar daar is wel iets voor nodig. Zoals NEC thuis voor de play offs. Nog nooit zo'n sfeer meegemaakt en toen stonden de figuren die nu gehekeld worden vast ook al op de B-side. Dus het kan wel...

25   2  
Pie076

Het “rauwe” heeft NAC er zelf uitgehaald door het uitvak dusdanig te verpesten dat er geen interactie meer is tussen uit en thuis publiek. Ze moeten tegenwoordig met 500 man zijn om ze bij ons op G te horen....
Als vroeger het uitvak harder zong als ons liet je dat niet gebeuren en gaf je zelf nog meer gas.

Er moet toch een mogelijkheid zijn om het uitvak zo te maken dat dit weer terug komt en dat ze een wat fatsoenlijker beeld hebben?

7   7  
Breda 1965

Als ik in mijn glazen bol kijk,zie ik ze verliezen van sparta nijkerk,maw,de sfeer in het stadion wordt echt bepaald door wat er op het veld gebeurt.Als NAC zijnde moet je de dienst uitmaken in de kkd.De spelers die we nu hebben,hebben er voor gezorgd dat ik thuisblijf,en er geen reet meer aanvindt.Met deze selectie kom je nergens en krijg je vanzelf geen applaus gezang gespring en noem het maar op...Het enigste wat misschien zou helpen om het beleid te veranderen,is een leeg stadion voor de rest van dit weer klote seizoen.Blij dat we eindelijk een echte keeper hebben,nou nog 10 echte voetballers.Pas dan wordt het weer feest in het stadion

15   3  
Sp1

De B-side hoort zoals op de Beatrix op de lange zijde, één lange zijde waar vak G en B side verbroederen. Heb heel dat korte zijde verhaal nooit begrepen.

Sportief zijn we dan wel dood Maar de bezieling bij de meeste is nog steeds de drijfveer.

1   0  
Hugo

@ata ???

16   3  
Fred1

Lang geleden dat ik zo'n goed stuk heb gelezen.
Zo is het en niet anders.
Hopen dat dit ter harte wordt genomen.
Eigenlijk is het in het groot wat ik van de week al schetste over de business club en sommige lui die sky boxen bevolken. ( of beter gezegd vervuilen )
Afgelopen vrijdag had ik het idee dat achter mij “ muziek op het plein “ bezig was.
Onverteerbaar en ik probeer ook al jaren vanuit die kant meer sfeer er in te krijgen óp de tribune en niet in de boxen er achter, maar het is vechten tegen windmolens.
Ze komen niet meer voor het voetbal dat is inmiddels van secundair belang.
Het avondje NAC is niet meer dat is voltooid verleden tijd en we zullen weer vanaf 0 moeten beginnen.
De tijd is veranderd en de mensen zijn veranderd.
Vroeger pikten supporters dit niet en werden er allerlei acties op touw gezet om de boel wakker te schudden.
Nu zijn we een stel jaknikkende bierzuipende mafkezen geworden waar heel de voetbalwereld zich de stuipen om lacht.
Afgelopen vrijdag had ik iemand bij uit Den Bosch die vooral de sfeer van het avondje NAC wilde beleven buiten de winst was het voor hem één grote deceptie hij vertelde zelfs dat in het Den Bosch het stadion maximaal voor 1/3 gevuld is en daar meer sfeer hangt dan wat hij vrijdag meemaakte.
Dan zijn we toch uitgepraat, dit zegt toch alles?

2   0  
geelzwartwit

Mooi geschreven stuk hopelijk wordt het opgevolgd.

Top!

8   11  
SjorsNAC

En dan win je ineens met 3-0 van dordt en is het weer hosanna, in de laatste 3 wedstrijden van de eerste seizoenshelft vorig jaar behaalden we maar liefst 7 punten tegen pec, vitesse en heerenveen. De eerste winstpartij was vervolgens pas op 3 april!! En dat met een blik aan “versterkingen”, we staan er op dit moment net zo slecht voor ware het niet dat er volgens mij geen geld is voor echte versterkingen en het geld wat er was is gebruikt om gaten in de begroting te dichten.

Hoe kan het dat het geluk nou nooit eens aan onze zijde is, wanneer kan het eens langer dan een paar maanden goed gaan?? Wanneer pakt een versterking of beslissing eens wel goed uit?? Er rust gewoon een vloek op deze club iets anders kan ik me niet bedenken haha.

Ps waar blijft Van Flieger12   4  
FCSP

Tja. Probleem van deze tijd, vrees ik. Aan de Beatrixstraat moest je je plek op de tribune verdienen en er (soms letterlijk) voor vechten. En zo hoort het!

13   4  
Buurman

Twee uitstekende reacties van WW op De Rat. Die zijn column waardig. Even kijken bij het wedstrijdverslag tegen Den Bosch wat geen wedstrijdverslag is. Deze twee columns goed maar een aktie om afgesproken weer tot samenzang te komen gaat het niet worden vrees ik. Het is wat Wanny stelt. Die geweldige wedstrijd in mei Hemelvaartsdag tegen NEC zaten er nagenoeg dezelfde mensen. Het dient op het veld te gebeuren. De vlam moet in de pan slaan door een heel hardwerkend en minstens redelijk ballend NAC.

7   0  
Hotseknots

Mooi verhaal, helemaal mee eens.

Ik vindt het alleen zo jammer dat er geen enkele kritische vraag wordt gesteld aan de trainer of het management vanuit de interviewers of de mensen op de forum avonden. Echt jammer, waarom vraagt er niemand eens, Ruud waarom laat laat je de spelers niet op vertrouwde plaatsen spelen? Verschuren gewoon verd middenvelder, dan maar een slippertje van van Anholt...nou èn! En waarom speelt Filipovic niet eens als invaller, die ene pot in de basis was het slecht, klopt..maar hij is de enige die de bal er in kan slingeren op Stockers, van H en Riera. Stel die vraag gewoon en zeg wat de vragen zijn op dit forum.....van ons, kom op, ik mis het rebel zijn...

Wij zijn NAC...maar niet zoals vroeger

Kom op mensen...ik mis de Bredase branie

7   13  
076

Ik sta niet op de b-side maar als dit het probleem is daar dan doe je daar iets aan toch. Front is misschien wel 100 man. Ga gewoon in het midden staan. Kom een keer laat met zijn allen en pak die plekken. Is het gelijk klaar.

Bside is niet voor toeristen. Daar zit fanatieke aanhang . Take it or leave it.

Eigenlijk zou het fanatiekste deel van G moeten verhuizen naar de Bside (andersom past niet) en G een rustiger vak. Dan zit alles bij elkaar. F7 er ook bij
Maar dat zal niet iedereen willen.

20   3  
De Trainer

Sinds het uitvak is veranderd in een vissekom is de sfeer verslechterd. In het oude uitvak hoorde je nog wel is een liedje van de uitsupporters en daar reageerde het stadion en vooral vak-g dan weer op. Zo sloeg vaak de vonk over naar het veld. NAC moet investeren in een verandering van het uitvak, dit komt indirect de prestaties van de eigen ploeg ten goede hoe raar het ook klinkt.

8   0  
Sjaak

Compleet eens, al is het naar mijn mening het proces al enige tijd aan de gang. Sinds enkele jaren zingen we de spelers vooraf bijvoorbeeld niet meer toe. Hier waren we onderscheidend in. wij staan vanaf dit seizoen ook niet meer op de trap omdat we ons stoorde aan de mensen om ons heen.

4   2  
Rein van der heyden

De mannen van front onder aan achter het doel zetten en ook voor vak g sfeer acties bedenken.

5   13  
Diep Holland

Voor de aardigheid,
Pak een ruitjesvel

Horizontaal 1921 - 2021
D.i. 100 ruitjes.
Verticaal het aantal clubs in ere en eerste.
D.i. - vul maar in.

Plaats bij het jaartal de gehaalde positie.

Dat levert een golvende lijn op.

Voeg soortgelijke lijnen toe, over wisselende trainers, directies , beschikbaar budget, bezoekersaantallen, enz , enz


Reflecteer vervolgens vanuit die data, dus de feiten uit de geschiedenis van de club.

Ook een aardige lijn zou zijn het verschil tussen verwachting. En uitkomsten . En de omgang ermee.

Kortom maak het spelletje wat interessanter . Bij een genen-onderzoek naar uw kansen op
feiten die in de familie voorkomen ( gunstig en ongunstig ) lukt het - naar ik aanneem - toch ook om realistisch te zijn.
Hoe kan een arts een diagnose stellen zonder deze achtergrond bij de perspectieven te betrekken ?

Kortom help zowel jezelf als nac eens echt over de streep.

Maar, wanneer je uitzichtloos slechts toegerust met twee duimpjes , die over het algemeen steeds weinig meer dan het herhaald patroon, tonen van mensen die vooral gezamenlijk hun niet open staan voor iets anders dan wat voor hen te behappen is, vertonen, behoort die misère bij de misère waarin ze zich nogal herhalen . Ze kiezen deze biotoop voor deze belevingswereld. Daarop zijn ze geabonneerd.

Reflecteer op 100 jaar uitkomsten , om te beseffen met wie je op stap bent. En vraag je af of je daar eigenlijk wel echt verandering in wilt. Wellicht weerspiegelen de nac verrichtingen de succes-curve van hun aanhang.
Dat onder ogen en dat doorbreken , zeg maar, wat AZ wel kan.

Ik schat dat deze spiegel heel wat duimpjes naar beneden scoort. De winst van inzicht is dikwijls eerst een katharsis. Vooral wanneer je de boel wilt optillen buiten de herhaling van een patroon en de set van voorwaarden waarin dat doorgaans in den blinde onderhouden wordt.

Diep Holland

5   1  
Kaieschetter

Een heerlijke column! Vanuit het hart. Ik zit al mn jaren al op G maar ik kan me hier helemaal in vinden (want ook op G is het tammer geworden maar ik zie bij ons gelukkig weinig "dagjesmensen en studenten die komen voor het bier", complimenten voor de schrijver!

10   11  
Mo

PSV ontslaat zeer terecht Van Bommel!

Wanneer ontslaat ons NAC zeer terecht Brood?

9   6  
n@©

Het probleem van deze oproep is dat niemand zich aangesproken zal voelen. Iedereen vindt zichzelf een prima NAC supporter.

2   1  
Frits

@nac

Dat is dus ook een probleem bik ons NAC: de club ontbeert de kwaliteit om door te pakken als het moet!

28   3  
Edrie

Het grootste verschil met 10-20 jaar geleden is die KUT telefoon waar iedereen tegenwoordig zo druk mee is. Is het facebook of instagram, dan is het wel het filmen van andere "rare" mensen. Vooral om ze lekker online uit te kunnen lachen.
In mijn bside tijd kwam ik vaak zonder stem thuis (kreeg ik nog op mn ballen van ons ma ook). Maar het was bijna nooit langer dan 5 minuten stil.
Later met de bside maniacs toch ook nog een serieuze zet gegeven aan de sfeer. We hadden samen met de groep die boven in het midden zaten toch altijd wel een honderd man die je meteen mee kreeg met aanmoedigen ook al zat het tegen.
Heb ook het idee dat het minder is geworden sinds er staanplaatsen zijn gekomen.
Tijden veranderen en sfeer moet je niet forceren, zeker niet van die neppe ajakkes sfeer met megafoons?
Vind het wel mooi dat dit initiatief wordt genomen om de boel eens af te stoffen

20   17  
ome cor

Vroeger ging je naar NAC omdat je fan was. Je hield van de hele selectie, ook al had je je voorkeuren.
Je ging niet per se voor het mooie voetbal, want ook vroeger was het niet altijd even best, maar voor de strijd, passie hetgeen je trots maakte en....nogmaals....omdat je een fan was van NAC.
Gloryhunters kwamen bij succes en liepen weer even gemakkelijk weg wanneer het sportief gezien minder ging. Een vaste kern van echte fans was er altijd en bleef altijd.

Nu is NAC een stukje wat hoort bij je start van het weekend. Op vrijdag naar NAC, beetje bier drinken, kut roepen, eenvoudige en sterk verouderde liedjes zingen en na afloop beetje feesten in de Bea of in de stad.
Wat NAC gedaan heeft ? Ehm....weet niet precies.....verloren geloof ik, maar dat mag de pret niet drukken en nu naar de shotjebar, 't café of een andere gelegenheid waar de alcohol rijkelijk vloeit.

In mijn optiek heeft het bestuur 1 enorm grote fout gemaakt en dat is de uitspraak dat NAC in 1 seizoen terug naar de Eredivisie moet.
Ook al is het hoogste niveau 1000 leuker, beter, mooier, fijner dan die verdomde eerste divisie met debiele sponsornaam....NAC heeft daar niks te zoeken !

Wij zijn gedegradeerd, hebben grote schoonmaak gehouden en moeten van de grond af aan alles opbouwen. De wens dat we weer eredivisie spelen is er en blijft er....altijd. Maar zeg nou zelf...met dit materiaal promoveren zou al knap zijn, maar dan ook nog handhaven volgend jaar is een sprookje.

Geld om voldoende betere spelers te kopen is er niet. Daarbij koop je namen, maar zekerheid dat ze renderen heb je bij NAC nooit.
De wil om te promoveren is er bij de aanhang wel, maar niemand lijkt te beseffen dan je dan een RKC van deze 1e competitiehelft wordt.

Het is mooi om weer tegen de grote clubs te spelen....Ajax, AZ, qua naam Feijenoord, PSV en als doorn in het Bredase oog tegenwoordig ook Willem II .....maar kijken we er ook zo naar uit om gigantisch op ons ballen te krijgen van die clubs ?

Als je zelfs al een column moet schrijven om de mensen op vak E en EE (vreemd genoeg de "Bside" geheten) te vertellen hoe ze supporter moeten zijn en wat de DO's en DON'T's zijn op dat vak dan ben je al heel ver heen. Heel ver !

3   5  
Sanseveria

Sportieve resultaten hebben natuurlijk invloed op de gemoedstoestand op de tribunes. Maar het lijkt erop dat inderdaad het praktisch geluidsdichte uitvak ook een rol speelt en misschien voor de b-side ook van invloed: secondary ticketing. De b-side zit in principe vol met fanatieke stamgasten. En als die niet konden, gaven ze hun kaart aan een kennis met een NAC hart. Nu komen ze in de vrije verkoop. Kan dit ook ervoor zorgen dat er minder fanatiek meegedaan wordt?

24   11  
Falco

Wat een utopisch gelul. Wanneer het voetbal elke week niet om aan te gluren is en we tegen tegenstanders spelen die gaan aanhang hebben, is het toch geen zak aan om 90 minuten lang als een debiel te staan zingen. Het heeft 0 effect!

Ik vind dit echt romantisch gelul

5   4  
Basje

Misschien een leuk idee voor de boys van fr0nt76....

De gasten hebben al paar keer een leuke corteo georganiseerd. Maar misschien is het leuk dat inplaats van dat iedereen in het stadion zijn eigen kant opschiet en z’n stackie zoekt als een grote groep de bside op te gaan en er als groep te staan. Ik denk dat er vooral fanatieke supporters naar een corteo gaan en je zo elkaar makkelijk verbind....

4   7  
Krenk

Natuurlijk helpt het als we het uitvak verbouwen tot een uitvak dat tot het veld doorloopt zonder al teveel hekken. Ook zou het helpen als we ouderwets herkenbaar en aanvallend voetbal te zien zouden krijgen. Maar mijns inziens, en wat ik hier nauwelijks lees , is het gemis van cultuurbewakers op de B-side. Hoe kunnen we het anders verklaren dat hier een groot gedeelte, net ongesteld geworden tieners met hun vriendje naar NAC komen kijken omdat dat ‘oh zo stoer is’. Prima als ze naar NAC gaan, meer dan welkom, maar mooi ergens op de ere of F beginnen, en dan kijken we later wel verder. Het is niet ‘de schuld’ van deze groep jongeren, maar van diegene die het toestaan.

26   8  
Bert

Wat een gelul allemaal. Alsof de sfeer het probleem is. Het is gewoon een gevolg van de puinhoop waar we in zitten. Beter dat we iets doen aan het echte probleem.

13   4  
Ernie

Klopt helemaal Bert.

6   2  
50jaar

Jongere jeugd pakt de goedkoopste tribune. Dus de bside. Kun je niet verbieden of gewoon geen losse kaarten meer doen en alles verkopen aan scc houders. Dan blijven de fanatiekere over.

10   2  
Felix

Dat gezapige gedoe irriteer ik me al jaren aan. Ben tegen bedrieging, geweld vandalisme ed maar vorig jaar heb ik nooit supporters massaal op zien staan naar de leiding. Nee de trainer moest weg de zoveelste. Alleen dat is al een teken aan de wand dat het intern een grote puinhoop is. Deze weggestuurde trainer speelt met zijn team nu het beste voetbal vd Juup. We werden als figuranten te kakken gezet een paar weken geleden.

Als je de club wil redden maak dan eens een statement tegen de 3 nitwits die al jaren op schandalige wijze de club gijzelen.

Het wordt alleen nog maar erger.

Maar zuip maar lekker je biertje met chips en vertrek maar weer gezapig naar huis... weer een voetbal illusie armer en een verloren seizoen maar oh wat is het gezellig.

17   3  
NACtha

And when the rats go marching in? Man man man laten we dan alsjeblieft nooit zingen. Ik heb ook wel eens vrienden uit binnen- en buitenland meegenomen en die gingen bijna allemaal teleurgesteld het stadion uit. Niet door de uitslag, maar door de pijnlijke makke sfeer. Ik denk dat ik een van de weinige, misschien wel de enige, ben die niet perse tegen bepaalde onderdelen van de zogenaamde ultrascultuur is. Ik ben met enige regelmaat in Servië bij Crvena Zvezda/Rode Ster Belgrado en de manier waarop het publiek wordt aangezweept door leiders en met vuur in de ogen is geweldig om mee te maken en helpt absoluut om het volume op de tribunes nog hoger te krijgen. Ben het ermee eens dat het niet helemaal past bij de clubcultuur van NAC maar wat er nu gezongen wordt (als er überhaupt nog gezongen wordt tussen het ouwehoeren door) is echt om te huilen.

8   0  
geelzwartwit

@nactha

Er zijn vele vormen te bedenken maar dat het niet bij NAC past..?
Volgens mij klom er aan de Beatrixstraat iemand regelmatig in een paal en liet zijn billen zien om de boel aan de te jagen.

Er was ook nog zoiets met een vakantieman

12   34  
geelzwartwit

Ik zou zeggen las een piratennest aan een paal in van B. Een vent met 1 trommel en een rauwe stem erin en gas erop.

Dan heb je boel sneller aan de praat dan elkaar er op de tribune op aanspreken.

9   0  
Ivo

Als supporters op de B-side zich beter organiseren, is dat hardstikke goed. Maar uiteindelijk moet het op het veld gebeuren. Die wisselwerking is er natuurlijk wel.

Ik vraag me wel af of het tammer worden van het publiek niet overal speelt. De rauwe randjes van de jaren '70, '80 en '90 zijn er af en dat heeft voordelen en nadelen. En in Nederland, waar we wat meer rationeel zijn en wat minder emotioneel, zal dit misschien extra meespelen. We wonen hier nu eenmaal niet in een of andere heksenketel in Argentinië of Servië.

Zet een paar spelers op het veld die weer ouderwets tot het gaatje gaan, en je krijgt al snel een ander sfeertje. Op dit moment vindt ik alleen Olij en Riera de juiste uitstraling hebben. Die hebben winnersmentaliteit. De rest zijn ideale schoonzoons, jongetjes nog. Of zaalvoetbal-types, waar je er best eentje van kan hebben, maar geen 3 of 5. De balans is nu helemaal verkeerd.

En nee, met alleen NOAD kom je er niet. Je hebt ook voetballende kwaliteit nodig. Maar alles begint met inzet. Ik hoop op 3 goede versterkingen in de winterstop, waarmee je meer strijd en slimheid op het veld krijgt. Dan wordt langs de lijn het vuurtje vanzelf weer opgestookt.

31   3  
Gjoewie

Mooi stuk. Ik herken er wel een paar leuke dingen in. Maar was het vroeger altijd beter? Ik was een van die 350 mensen die de wedstrijd tegen Heerenveen bekeken in het seizoen waarin we derde van onderen in de Eerste Divisie eindigden. Dat was pas erg. Jan de Deugd (of Rinus, een van de twee) heeft mij en mijn maat toen nog speciaal gefotografeerd voor de Telegraaf omdat er in Breda ook wel eens voor lege tribunes werd gespeeld.
En weet je, waar die roemruchte typische NAC-sfeer eigenlijk uit ontstaan is, was het voetbal in die periode. We juichten toen onze club zo maar drie keer achter elkaar de bal naar een speler met ook een geel shirt gespeeld werd. We gingen uit ons dak als Guus van de Borgt of Wanny van Gils een doelpunt maakten. We richtten meteen een fanclub op voor een metselaar met een blond matje, die af en toe met de bal over de middenlijn kwam. We waren blij met wat we hadden.
Als NAC er in slaagde een goedlopende aanval op te zetten, dan gingen de mensen al op de banken met dat aanjagende "hee, hee" bij elk balcontact. De spelers die nog niets wisten van NOAD, kregen dat toen door het publiek vanzelf ingegoten.
Nogmaals: we waren tevreden met wat we hadden. Ook al verloren we van SVV of van Dordrecht, dan gingen we nog met zijn allen bij Henk een biertje drinken, of in de Cordial. Behalve als we wonnen, want als de oranje antenne op het plein voor het stadion stond, dan wist je dat de samenvatting op televisie kwam. En dan na de wedstrijd als een speer naar huis om het bewijs te zien dat we toch echt gewonnen hadden. (Vergelijk nu de Stillempjes die zitten te geilen bij Teletekst omdat ze derde staan)
Tegenwoordig zijn we veel te verwend geworden. Van een middelmatige selectie eisen dat we eerste of tweede worden, zodat we direct promoveren? Ik dacht dat wij een volks clubje waren? Waarom verwachten we dan dat er een stel vedetten op het veld rondlopen? Waren Van de Borgt en Van Gils dan zo goed? Om van Gerard den Haan nog maar te zwijgen? We lachten om de kapriolen die die gasten uithaalden. Koos Waslander bijvoorbeeld. We riepen k*t en dronken bier. Dat was NAC. Toch?
Als het aan mij lag, dan gaan we natuurlijk over zes maanden terug naar de eredivisie of anders over achttien maanden. Maar dat kan niet zonder de steun van het publiek. Ga nou eens naar het stadion met de verwachting dat het ook wel eens een keer niet goed kan aflopen. Help die gasten nou eens over het dode punt heen te komen door ze aan te moedigen. En laat ze niet verder in het moeras zinken door elke mislukte aktie met gefluit of boegeroep te beantwoorden. Schreeuw die gasten nou eens naar voren! Dat NOAD moet ook uit ons komen!

7   2  
NAC!!!

Toch even vermelden.

Als we bij het begin moeten starten moet dat zoals bij Roda. Een duidelijk signaal afgeven naar de hoofdaandeelhouders. Hierdoor staan we al 10 jaar voor lul. Ze doen niets extra buiten is een putje dichten. De CLUB staat stil, en ze helpen de boel naar de kloten met mensen in de top die er niet moeten zitten

13   1  
Klaas

Ahha niet dat ik een trommel wil hoor maar wel wordt er heel de wedstrijd geslagen boven in tegen het platstic on de sfeer om te krikken tot dat die gene pijne handen heeft.
Het draait om de bied waardoor iedereen begint te zingen.

Ik snap dat ik veel duimpjes tegen ga krijgen want de NAC cultuur is heilig. Maar soms vraag ik me af wat onze NAC cultuur is.
Dit is een onaantastbare cultuur van 40 50 jaar geleden waar ik de verhalen krijg dat alles goddelijk was en de sfeer perfect was.

Ik blijf er bij dat de mannen van Fr0nt76 nu het sleeptouw moeten maken en we samen moeten verbroederen. Zo ook nieuwe songs met pakkende melodietjes waardoor iedereen de feeling krijgt en mee wilt zingen.

Een deuntje die je savonds nog droomt als
Je in bed ligt.

Veder moeten de mannen van vak G zich ook gaan verbroederen zo moet de harde kern zich weer samen voegen met de rest.
Nu zit ook op vak G overal verschillende groepjes

Come on boys

Ik zeg niet mauwen maar doen begin zaterdag tegen Dordrecht een corteo dit als nieuw begin van NAC. Met zijn alle lopen en daarna samen met zijn allen op een plek staan

1   0  
Pietjebel

Keihard de waarheid

18   5  
Die ne gast

Avondje NAC is even in winterslaap. Voorlopig zijn er alleen maar wedstrijden zonder spanning. Pas in de nacompetitie wordt het weer spannend en dan staat het publiek er heus wel weer achter.

Dat veel mensen nu stiller zijn en liever met hun buurman kletsen is heel begrijpelijk. Wees blij dat iedereen nog naar het stadion wil komen.

13   13  
Pietjebel

We lopen de laatste jaren heel hard en snel achter kwa supporters sfeer

Wat denk je van de graafschap mooi
groepje die geweldige sfeer maken
Al zeg ik het niet graag maar ook omdat w2 het goed doe zijn die ook al jaren in opmars

Ik noem dr zomaar een paar

We moeten is stoppen met wij zijn nac en down het anders
Een megafoon en trommel zwaar verboden bij ons
Maar zijn wel de sfeer makers op dit moment

2   2  
Michel

Tja, die eerste jaren in het Rat Verlegh waren veel ambitieuzer en de sfeer was rauwer (heb de hele oude tijden niet mee mogen maken). De club belandde daardoor wel in een neerwaartse spiraal qua financiën omdat dat ook niet goed kon blijven gaan. Voor mij is het heel simpel: je support de aandeelhouders niet, maar je club maar ook je stad. Wij kunnen het technische aspect van het voetbal niet beïnvloeden, maar wel de winst over de streep helpen trekken. Spelers moeten voor NAC willen voetballen, daar zijn er te weinig van nu in de selectie. Wisselwerking moet sterker worden. Daar heb je geen geld voor nodig.

5   1  
Ons NAC

@Bert en @Felix en anderen: er komt een alternatief aan. Zie onder het nieuwsbericht van dde spelersbeoordelingen op deze site.. Projectgroep Ons NAC is er al een een tijd mee bezig. We zijn nu een eind op weg. In januari verwachten we met meer hierover te komen.

7   0  
Marstro

Het is weer tijd om te beffen , ......... verzoekje aan front voor zaterdag , en als iemand dan nog een gele jas aandoet ......

5   3  
10diego

toen de polonaise nog lekker liep

https://www.bsiderats.nl/bsr-poll-wie-zijn-de-grootste-concurrenten-van-nac

5   3  
DunErwt

@10diego

Als de polonaise loopt mag er nog geen kritisch lidwoord gezegd worden.
Nu zijn ze stil of 360 graden gedraaid.

3   7  
Baosje

@ Geelzwart

"ik zou zeggen las een piratennest aan een paal in van B. Een vent met 1 trommel en een rauwe stem erin en gas erop"?????

jij snapt het helemaal kul...NOT

je bent fan van de verkeerde club in het geel/zwart...je moet echt naar Limboland, want dit is nou juist wat wij in Breda dus NIET willen !


12   7  
Tombola Breda

Aardig betoog. En prima dat de fanatieke supporters onderling een poging doen om meer sfeer in het stadion te brengen. Maar wees tegelijkertijd ook reëel en besef dat je zoiets heel lastig kunt forceren. Je moet ergens beginnen, dus wat dat betreft prima initiatief. Maar het zal tijd nodig hebben om uiteindelijk een grote meute zo ver te krijgen. Het zal moeten "inslijten". Tevens blijft het wel degelijk een wisselwerking met hetgeen op het veld gebeurt.

En dat rauwe randje waar sommige zo geromantiseerd over spreken? Vergeet het maar. Dat komt niet meer terug. De maatschappij is gewoon veranderd. Breda als stad is veranderd. En maar goed ook denk ik. Dat "rauwe randje" betekend in essentie gewoon de grenzen van het toelaatbare opzoeken (en vaak overschrijden). Daarmee benadeel je de club alleen maar. Met een beetje pech sta je bekend als tokkie club, lopen sponsoren weg en worden boetes uitgedeeld. Ik zie NAC ook liever als een soort van 'Gelbe Wand' Dortmund dan een Millwall waar de sociale onderklasse ieder weekend hun persoonlijke frustraties kunnen botvieren of Boca Juniors waarbij je klappen krijgt als je niet fanatiek genoeg meezingt.

Parallel aan deze discussie lees ik veel reacties over actie ondernemen, Brood op straat zetten en weet ik veel meer. Gezien de laatste 10 wedstrijden en plek op de ranglijst begrijpelijk. Maar alsnog onverstandig. Er is gewoon meer tijd nodig. That's it. Ik verwacht wel meer zichtbaarheid van TD en AD. Ik denk dat het heel verstandig zou zijn als die op dit moment meer naar buiten treden om de rust te bewaren. Doelen bijstellen. Het is een team in opbouw, geen kampioensploeg. Wees daar dan duidelijk over en creëer geen valse hoop.

4   1  
Rednas

Alles staat en valt met resultaat. Leuk geromantiseerd stuk hoor, maar een " harde kern" is altijd klein bij een club als NAC. Ga je veel winnen, neem je de jeugd in mee en heb je kans dat er een paar aanhaken. Zit je in een situatie als deze, wat al jaren hetzelfde is namelijk zonder het idee te hebben dat het beter wordt, kun je ook niet verwachten dat " jeugd" zich aan gaat sluiten en het bier drinken gewoon als vermaak gaan zien en daarna naar de stad gaat. Kun je ze ook niet kwalijk nemen

7   13  
NAC Voor het leven

Bij Lokeren zingen ze op het Pippi Langkous deuntje
Wij zijn van Lokeren lalalala
Misschien ook een ideetje om dat hier te gaan zingen
Maar dan wij zijn van Breda jalalalala
En dan springend zingen
soort van ik spring voor NAC alleen dan wij zijn van Breda jalalala

1   4  
Joop

Dit stuk is in een woord schitterend geschreven vooral over de 3 hoofdsponsors die laten nac net nie failliet gaan maar geld geven voor een behoorlijke selectie dat net nie deze jongens moeten echt weg of over de brug komen met vele miljoenen

2   3  
scheppioni

Tis zwaar klote, doet zeer als NaCCer, de mensen die iets kunnen betekenen laten het lekker zo ......... verschrikkelijk !

6   12  
Paul

Dat de sfeer veel minder is geworden heeft natuurlijk meerde oorzaken. Het verneukte uitvak, de matige selectie zonder boegbeelden en het overdreven gedoe met zuipen en zogenaamde cultuur afspraken.
Tijden veranderen nu eenmaal, als er weer sfeer kan komen en dat begint met trommels of wat dan ook, so what.
We spelen toch ook niet meer met een bal met lederen veters. En dat scouting liedje overal waar we komen moet ook echt stoppen.

6   2  
Heksenketel

Allereerst excuus dat ik niet de hele column heb kunnen lezen. Ik ben begonnen bij "Hoe?" en heb alle punten doorgenomen en de oproep aan de supporters op de B-side.

In één woord (nou ja twee dan): GEWELDIG PLAN!

Gewoon lekker bij onszelf beginnen in plaats van naar anderen te wijzen

10   4  
D'n Klaagmuur

Laten we niet doorslaan over de sfeer door nu ineens te beginnen over capo's en trommels. Het liedje I love NAC (wat als snel verbasterd werd tot Ooooh NAC), The yellow army, we're gonna win today, is door ons op F7 verzonnen en ik heb het destijds doorgespeeld naar de jongens van Front76, waar we het gezamenlijk bij Emmen-NAC voor het eerst zijn gaan zingen en zij het op de B-side verder zijn gaan introduceren (aangezien een nieuw nummer sneller aanslaat op de B-side dan op de F).

Er zitten weer nieuwe echte NAC songs in het vat, dus hopelijk kunnen we komende tijd weer wat nieuw elan brengen op de tribune.

Hup sfeer, hup NAC!

7   0  
Vreven4President

Helemaal mee eens. Ik schreeuw al enkele jaren op de B-side: ‘Breda’s yellow army...piepstemmen zing ook mee!’

Ik ben opgevoed op Vak-G en in uitwedstrijden. Daar regelmatig het randje opgezocht of er overheen, maar dat maakte NAC NAC. Ik ben ouder geworden, maar niet minder fanatiek. Wat me opvalt: we zijn vooral heel braaf. Dat is niet des NAC!

Ik pleit dan ook voor een beleidsverandering op Vak-G en B-side. Niet slaafs braaf zijn, maar brutaal en tegendraads.

Hup NAC!

3   6  
NACtha

@ VREVEN4PRESIDENT

En hoe zie jij dat brutaal, tegendraads en vooral niet braaf zijn in?
Mooie termen maar het zegt inhoudelijk eigenlijk niet zo veel.


Ik ben geen voorstander (maar ook zeker geen tegenstander) van een trommel maar dan moeten er ook afgesproken worden dat we kappen met dat op de plastic borden slaan. Het geeft hetzelfde soort effect, namelijk een soort van ritme aangeven, maar dan 10x irritanter. Op F9 was er een kerel die non-stop bleef slaan op die borden afgelopen vrijdag de laatste 15 minuten, vreselijk irritant.

3   2  
Oosterhout3

Top geschreven Maarten!

Op vakg had ik hetzelfde....

@nactha

Wellicht omdat hij de 100 kinderen van 7 tot +-12 jaar achter hem meepakte om HUPNAC te zingen!

Vreselijk irritant hé... Vooral als je als bside en vakg hier een voorbeeld aan moet nemen!

4   0  
Oosterhout3

Ook lees ik hier over bside vakg en f7 op de lange zijde bij elkaar....

Weet iemand nog de reden waarom de harde kern op de ei tribune gingen staan??
Ja, feyenoord bestorming van ei tribune.... En onderling gevechten op de bside/ei destijds!

5   2  
nacrat

@ D'N KLAAGMUUR

Dit nummer is ooit ingezet/verzonnen tijdens een uitwedstrijd als overstemming van een nieuw nummer dat erg populair was; "Wij zijn de geel met zwart supporters", prima deuntje en een goede tekst. Maar nee dan komen de cultuurbewakers om de hoek die vinden dat het liedje niet bij NAC past.

Elke keer als het werd ingezet probeerden ze er doorheen te zingen.
Ik kan me nog herinneren dat uit bij Utreg heel het uitvak volle bak 10/15 minuten meedeed. Dit was de laatste keer dat er een liedje zo massaal en enthousiast is meegezongen. Wie de fuck ben je dan om hier doorheen te gaan zingen, een zogenaamde 'Cultuurbewaker'? Dan ben je gewoon een vervelende klootzak die de sfeer tegen aan het werken is.

Uit bij Telstar is er ook weer een nieuw nummer ingebracht, laten we deze initiatieven zo veel mogelijk omarmen in plaats van tegen te werken!

Zal nooit verloren gaan!

9   1  
NAC Breda voor het leven

Het we love you van sankt Pauli mag wel weer naar het ouderwetsen niveau gebracht worden want het word tegenwoordig gezongen alsof het een wedstrijdje is wie het snelste kan zingen.

Gewoon weer
We love you, We you love, We love you
And when you go, we follow, we follow, we follow
We do it for Breda, Breda, Breda
And thats the way we like it, we like it, we like
it
Whooohohohohooo!!!
Whohohohooo!!!

En dan weer opnieuw

We love you, We you love, We love you
And when you go, we follow, we follow, we follow
We do it for Breda, Breda, Breda
And thats the way we like it, we like it, we like
it
Whooohohohohooo!!!
Whohohohooo!!!


1   0  
NAC Breda voor het leven
4   2  
Des NAC's

Die wurggreep en impasse waarin we al jaren verkeren is doorgesijpeld naar de tribunes. De jongens die "vroeger" het voortouw namen zijn aan banden gelegd in stichtingen met eigenbelangetjes en privileges of nemen anderen de maat aangezien zij de NAC cultuur moeten beschermen. Oh ja, en wel volop blatend hoe uniek we ooit waren.

En dan die clubraad, wie de notulen leest moet er een teiltje bijpakken en dit vertegenwoordigend orgaan is exemplarisch voor wat ik hier boven schets.

Zoals het op de burelen gaat, zo gaat het inmiddels ook onder onszelf: Ongeorganiseerd, opererend vanuit eigen belang en af en toe een columnpje op internet dat het allemaal anders moet. Word eens wakker GVD

1   0  
FUALLITA

Wat is je punt?

4   0  
Jac

Dat zogenaamde club hou vast e.d. begint mij steeds meer te irriteren.
Zelf ook al 35 jaar bij NAC, maar de tijden van vroeger zijn er nu eenmaal niet meer. Dat eeuwige gezeik moet eens stoppen. Nu bloed het alleen maar dood, omdat sommige vinden dat het niet des NACs is om dingen te veranderen. Betalen jullie ook nog met guldens bij de Gruyter?

0   0  
Eddy W (BSR)

@DUNERWT
Als je niet kritisch mag zijn van ons en een ban zou krijgen zoals hier regelmatig word geroepen houden wij geen bezoekers meer over. Aangezien er nog zat mensen hier iedere dag hun mening kunnen geven lijkt het mij een tikkeltje overdreven.

@10Diego
Voor wij die poll online gooide was de doelstelling promotie uitgesproken. Volgens mij is er niks mis met een vraag wie in de ogen van onze lezers dan de concurrentie is.

Daarnaast hebben wij meerdere malen aangegeven dat wij in onze berichtgeving, voor zo ver mogelijk, neutraal proberen te zijn. Meningen, positief of negatief, mogen in de reacties.

2   0  
Yup

De bside is voor deel toeristenvak met dagjesmensen en voor een deel mensen die het nodig vinden om bij elke gebeurtenis in het veld met bier te gaan gooien. Ben na 20 jaar naar een ander deel in het stadion verkast. Helemaal beu. En ja met sanserveria’s en bet afgezaagde naar de overkant zingen redt je het niet.

2   5  
Nonkel Frans

Over de supporters - Herhaling herhaling 100 keer herhaling. Iedereen schrijft hier hetzelfde. Fijne stemmingmakerij waar we niks mee op schieten. Wrijf het er in wrijf het er in en het gaat nooit meer weg......self fulfilling prophecy heet dat.
Stelletje sjaggerijnen hier. Kijk naar de meerderheid op de tribunes. Erger je niet aan toeristische of andere passanten "Draoit um om" en herhaalt 100 keer:

" Yes we CAN" ✊✊✊ !!!

0   1  
DunErwt

@eddyw

Had het niet over jullie bsr maar over het polonaise clubke wa hier dacht een speciale positie te hebben en iedereen met een bietje kritiek probeerde monddood te maken door ze neer te zetten als nep supporters, zuur, negatief.
Moest mezelf maar gaan laten behandelen, en niet 1x voor me geschreven maar 5x! En dan kom ik wel bij jullie uit want toen ik daar normaal op reageerde kreeg een waarschuwing en een ban en zo ist met nog een paar gegaan die hier niet eens meer willen komen dus ga nu ook niet de brave harry uithangen. Ook jullie hebben een taak om het in het gareel te houden. Maar soms denk ik dat jullie regels er voor iedereen zijn, alleen voor de een wat meer dan voor de ander en dat klopt niet.

1   0  
Vreven4President

En het wordt tijd dat we de scheids weer eens in de singel gooien!

Laad alle berichten na dit bericht in