Wij gaan niet opzij

Column: Heeft Steijn een punt?

F8Hipster

Er is nogal wat rumoer op het moment over de speelwijze van NAC. De één vindt dat er geen lijn in is te ontdekken, de ander vindt dat we vooral niet moeten zeuren. Onze vaste bezoeker Nacdictive is eens in de cijfers gedoken om te kijken of hier iets uit af te leiden is. Zoals altijd hoeft de mening van de columnist niet de mening van B-Side Rats te zijn.

Onlangs laaide het kritiek op de speelwijze en instelling van NAC weer op na de ongelooflijk slechte match tegen Go Ahead en in mindere mate tegen Jong Ajax. Steijn vindt dat het vooral te kritisch is en dat het (deels) onterecht is. Tijd om wellicht eens aan de hand van statistieken en de ranglijst te kijken of hij inderdaad gelijk heeft en in hoeverre een (groot) deel van de achterban dus ongelijk heeft.


Op basis van statistieken en ranglijsten, dus puur naar de kille cijfers te kijken is wellicht eenzijdig maar bij veel (top)clubs wordt zowat alles op basis van statistieken bekeken, het heeft dus wel degelijk een zeer grote waarde. De vraag is dan enkel: welke statistieken / cijfers ga je bekijken en interpreteren om een goed beeld te vormen van de huidige situatie. Ik heb getracht de statistieken/cijfers eruit te halen waarvan ik denk dat ze de discussie objectief kunnen benaderen.

Allereerst heb ik de cijfers van dit seizoen met dat van vorig seizoen vergeleken. Na 29 speelrondes werd de competitie afgebroken en hadden we een puntentotaal van 50, wat neerkomt op 1,72 punt per wedstrijd. Op dat moment stonden Cambuur en DG los en kwamen op een puntentotaal van respectievelijk 2,27 en 2,14 per wedstrijd. Cambuur en DG heb ik ook gebruikt als referentiekader omdat dit de huidige nummer 1 en 2 zijn. We hebben nu 33 wedstrijden gespeeld en staan op 66 punten, exact dus 2 per wedstrijd. Resultaatgericht zijn we er dus op vooruit gegaan, dat mag duidelijk zijn. Cambuur scoort bijna hetzelfde aantal als vorig seizoen en trekt de lijn dus door, DG heeft een minder seizoen en staat op 2,09 per wedstrijd, wat dus niet eens veel slechter is als vorig seizoen. Het doelsaldo kan ook een indicatie geven over de tot nu toe gespeelde matchen. Vorig seizoen kwamen we op 48 voor en 30 tegen, nu staan we op 65 voor en 33 tegen. Rekening houdend met het feit dat we nu meer rondes hebben gespeeld, kunnen we toch concluderen dat we meer scoren en minder goals tegen kregen dan vorig seizoen.


Een veelgebruikte statistiek in het hedendaagse voetbal is xG. Dit staat voor Expected Goals, ik zal proberen dit simpel uit te leggen: stelt ik krijg een bal op de doellijn en doe een doelpoging, dan is de kans dat ik scoor nagenoeg 100% (al betwijfel ik dit als ik hem zelf inschiet, maar voor KKD begrippen zou dit 100% zijn). 100% komt overeen met 1 xG. Aan het einde van een wedstrijd worden alle losse doelpogingen opgeteld en kom je bijvoorbeeld uit op 3,12xG, normaal gezien zal de ploeg dan 3 goals hebben moeten maken, maak je er meer dan ben je zeer efficiënten/ of hebt daar veel kwaliteit, scoor je minder dan ben je dus inefficiënt en/of hebt daar gebrek aan kwaliteit. Kijken we naar dit seizoen dan heeft Cambuur een xG van 74,42, zij scoorden 96 goals, wat dus duidt op ongelooflijk veel kwaliteit voorin. In deze ranglijst staat NAC slechts 7e met een xG van 56, aangezien we 65 keer scoorden doen we dit dus gewoon uitstekend. Wellicht is het wel zorgelijk dat we een beduidend minder xG behalen dan oa FCVD en NEC, ploegen die dus minder efficiënt zijn.


NAC heeft m.i. een selectie met kwalitatief voldoende mogelijkheden om verzorgd voetbal te spelen, dit zou terug te zien moeten zijn in het balbezit. Kijken we naar de statistieken hierin dan scoren we ongelooflijk slecht, 46,5 %, hiermee nemen we de 16e (!) plaats in. Op plaats 1 en 2 staan Jong Ajax, die spelen feitelijk natuurlijk op balbezit, en de huidige nummer 1 Cambuur, met percentages van meer dan 58%. DG scoort hierin een percentage van 53,7. NAC laat, althans zo lijkt het plan, het initiatief graag aan de tegenstander.


Kijken we naar het aantal Progressive passes dan scoort NAC hier beduidend slechter op dan DG en Cambuur, dit komt waarschijnlijk voort uit het feit dat NAC veel minder balbezit heeft en dus sowieso minder passes nodig heeft om voor het doel te komen. Bij het aantal Long Passses, zien we dit terug in 1839 passes over een afstand van minimaal 25 meter door de lucht of minimaal 45 meter over de grond. NAC staat hiermee in de top 4 van ploegen met de meeste Long Passes, waaruit geconcludeerd kan worden dat NAC bij balverovering of balbezit vrij snel de lange bal zoekt.


Zoals eerder beschreven is de statistiek xG een belangrijke statistiek geworden in het hedendaagse voetbal, je kunt hem ook omdraaien en kijken hoeveel xGA de tegenstanders tegen NAC kregen, dit om uit te zoeken of NAC defensief veel weggeeft. Het verrassende aan deze statistiek is dat NAC hiermee op een 11e plaats staat, met 49,64. Zet je dit af tegen het aantal tegengoals (33), dan blijkt dus dat we bijzonder goed wegkomen. Scoringsmogelijkheden tegen NAC werden dus beduidend minder vaak omgezet in een goal dan gebruikelijk. Onderaan dit klassement vinden we Cambuur, DG en Go Ahead, waarbij laatstgenoemde een xGA heeft van 33,42. Dit mag geen verrassing heten aangezien Go Ahead verreweg de minste tegengoals krijgt.


We kunnen wat verder inzoomen op het defensieve deel van NAC om een beter beeld te krijgen hoe we daar op scoren. Bij het aantal Shots Blocked staan we veel hoger dan DG en Cambuur, ook in het klassement Defensive Duels aangegaan scoren we veel hoger, wat dus duidt op het feit dat we veel vaker moeten verdedigen dan de DG en Cambuur. In het klassement Interceptions staan we op de 11e plaats, daarmee een stuk hoger dan DG en Cambuur, die dus echter minder interceptions nodig hebben aangezien zij meer balbezit hebben. Veel ploegen gebruiken relatief vaak een hoge bal tegen NAC en/of wij spelen vaak een lange hoge bal, we komen namelijk 1463 keer in een kopduel terecht. DG scoort hierin iets minder maarCambuur overkomt dit dus slechts 915 keer, zij hanteren dus veel meer voetbal over de grond en ploegen proberen ook meer ‘voetballend’ tot een kans te komen tegen hen ipv een hoge bal te spelen.


NAC scoort wel hoog in het aantal keer balverlies wat er geleden wordt, net achter Go Ahead Eagles nemen we de 5e plaats in met 3724 keer dit seizoen. DG heeft iets minder balverlies, maar met name Cambuur (3363) onderscheidt zich hier en voetbalt dus veel nauwkeuriger. Spelers die veel balverlies leiden zijn de aanvallers en middenvelders, waarbij Fiorini zich vooral in positieve zin laat zien, veel minder balverlies dan bv Haye, Immers en El Allouchi. Achterin is Malone een speler die toch goede cijfers kan overleggen en heeft Steijn dus wellicht een punt gehad om Malone een linie naar achter te halen?! In verdedigend opzicht is vooral Haye een belangrijke pion, hij komt relatief vaak in duels terecht en heeft verreweg de meeste intercepties van alle NAC spelers.


Conclusie: Het heeft er alle schijn van dat NAC een tactiek hanteert met direct voetbal, vooral gebaseerd op onderscheppingen en niet zozeer als het zelf kan opbouwen vanaf eigen helft. Met dit directe voetbal staat NAC nog steeds op een hoopvolle plaats als het gaat om rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. De cijfers qua punten en doelsaldo zijn ook beter als vorig seizoen, al met al zijn we dus op het eerste zicht vooruit gegaan. De statistieken laten echter ook een aantal zwaktes / bedreigingen zien: als NAC zelf het spel zal moeten maken, dan ontbeert NAC hier toch wel de patronen / automatismen voor. In verdedigend opzicht staat het aardig maar is het toch ook deels te danken aan de inefficiëntie van tegenstanders dat we niet meer goals tegen hebben gekregen en dus meer punten hebben laten liggen. Al bij al denk ik dat we dit seizoen dus kunnen omschrijven als: het doel heiligt de middelen. Mocht er echter niet gepromoveerd worden, dan rest er niet veel meer dan helemaal opnieuw beginnen, iets wat vooral Cambuur en in mindere mate DG veel minder geldt.


Uiteindelijk geldt voor alle bovenstaande: het zijn slechts mijn interpretaties en mijn analyse. Het is de eerste keer dat ik dit op deze manier doe, uiteindelijk is het bedoeld om wat kritischer in te zoomen op het kritiek van de achterban tov de woorden van onze trainer. Discussie is niet erg, als we er maar beter van kunnen worden.

 

Bron:
B-Side Rats, Wyscout
56 Reacties
100   12  
Messiaans

Leuke column, leuk om het zo eens te bekijken. Puik werk, petje af

82   25  
Eljé

Zelf kom ik pas een kleine 25 jaar bij NAC en kan zeggen dat wanneer ik het aantal wedstrijden met verzorgd voetbal bij elkaar op zou tellen, je ongeveer tot 1 seizoen zou komen.

Vraag me dan ook vaak af waaraan de mensen refereren als men zegt dat bij NAC attractief en aanvallend voetbal hoort.

Ik moet wel zeggen dat het kijken op TV naar een wedstrijd in een veredeld amateur station waar af en toe de dug-out tussen de camera en de bal zit, dat de beleving niet veel beter maakt.

52   27  
Ouwe Spionkop

Vergelijking met het voetbal van vorig seizoen gaat niet op.
Want daar hadden we 3 trainers met 3 verschillende speelstijlen. Brood (weinig punten , slecht voetbal). Weijs (aardig voetbal, weinig punten), Hyballa (geweldig voetbal, veel punten).
Dit seizoen voetbal dat pijn doet aan je ogen en ook te weinig punten voor duurste selectie eerste divisie.

82   16  
Chris W.M.

Los van de cijfers, in het Cultuurhandvest is de gewenste speelstijl vastgelegd. En we komen daarbij niet eens in de buurt;

"NAC streeft ernaar zoveel mogelijk een door de aanhang gewaardeerde speelstijl te hanteren, met passie, durf, brutaliteit, werklust en een energiek en aanvallend ingesteld elftal. Bij het aantrekken van trainers, spelers en overige medewerkers wordt hiermee dan ook zoveel mogelijk rekening gehouden. Er is uiteraard voldoende ruimte accenten te verschuiven, maar de hoofdlijn blijft intact zodat passanten niet het karakter van de speelstijl grondig kunnen veranderen."

Het is dus vóór het aantrekken van de trainer al fout gegaan.

88   20  
H.V.M.

Leuk hoor al die statistieken!
Hoort er tegenwoordig allemaal bij, maar desondanks zegt het allemaal niet zoveel.
De praktijk is dat we bijna alle wedstrijden onder M.S. hebben gezien dat de man graag dubbeldekkers in onze eigen zestien parkeert.
Een speelwijze die bij langparkeerder M.S. hoort.
Prima als je degradatievoetbal moet spelen.
Wij willen en moeten echter z.s.m. promoveren.
Daar hoort een andere speelwijze bij.
Met deze (te) grote selectie moet dat eigenlijk ook geen probleem zijn.
M.S. speelt om niet te verliezen en dat betekent dat we het dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet gaan redden!!!

35   8  
NuFfNie

Het bevestigd meer dat de supporters gelijk hebben. Alles is gebaseerd op toeval. Schup de bal naar voren, ipv een juiste passing en dan maar hopen dat we er iets mee doen.

We zeggen vaak dat het voetbal niet om aan te gluren was, dat er totaal geen lijn in zit. Dan zeggen de statistieken genoeg. Er wordt achterover geleund en als we de bal hebben weten we het niet meer. Dan zijn we aangewezen op de kwaliteiten van de dag.

Als NAC supporter hoef ik ook geen attractief voetbal als Barca te zien. Maar een NAC die de intentie heeft om vooruit te voetballen en daarvoor het gras op wil vreten, dat is een NAC waaraan de meeste supporters zich kunnen identificeren. En dat heb je dit seizoen 2 a 3 delen van wedstrijden gezien.

100   12  
Messiaans

Leuke column, leuk om het zo eens te bekijken. Puik werk, petje af

23   8  
Massaro

Speelstijl maakt niet uit, als de poppetjes maar op de juiste plek staan. Daar wringt de schoen zeker dit seizoen. Malone als cv kan dus echt niet.

34   9  
Belgische Naccer

Spionkop slaat de spijker op zijn kop.

Ik zou graag bovenstaande vergelijking eens zien in de gemiddelde statistieken van de wedstrijden onder Hyballa en die onder Steijn. Dat zou zeer verhelderend werken.

Maar kijkend naar deze statistieken dan valt op dat het extra "knap" is, dat als je alleen maar terugspeelt en breed, dat je dan toch nog maar tot 46% balbezit komt gemiddeld... Je zou dan eerder 80% verwachten omdat het risicoloos is...

Maar hier komt een van de grote manco's van dit team om de hoek kijken. Ze zijn niet fit. Ze verliezen nagenoeg elk duel, als het al aangegaan wordt...Noem het een gebrek aan strijd. Ik denk dat het dieper ligt. De conditie van dit team is niet op orde. Continu druk zetten op de bal, kost kracht. Hyballa trainde daar op. Hij schrok destijds van het niveau dat hij aantrof, toen hij het van Brood overnam. Na 3 weken had hij dat opgelost. Steijn zit weer moeiteloos op het niveau van Brood. Dat moet ook veel anders. Ik hoop dat Ton dat aanpakt.

Dat is wat ik uit bovenstaande statistieken haal. Je staat 90% van de tijd onder druk, omdat je de bal niet hebt en ook niet veroverd. De verdediging is in deze speelwijze de belangrijkste linie. En als je daar dan ook nog trage spelers als Malone en Maria gaat inpassen...in plaats van betere spelers, zoals Rosler, Adilehou, en eerder Riera en Monsalve...

Dan gaat het dus zoals het gaat. En speel je een verloren seizoen. In de Playoffs ben je ook kansloos, want dat is helemaal een en al strijd...

Ik hoop echt op een andere trainer, en ook een paar betere spelers volgend seizoen.

4   25  
Rubenac

In zijn neus

23   9  
Viking

Knap staaltje uitleg hierboven Bsiderats. Sjappoo en erg leuk.

Het beschrijft dus heel goed wat ik pretendeer.. Wij spelen voetbal gebasseerd op toeval.. Geen duidelijke lijnen ... Een ramp om te aanschouwen.

Het enige positieve is dat we nog zo hoog staan.. Mijn ogen bedriegen me niet en de cijfers spreken voor zich.
Uiteraard staan we iets hoger qua puntengemiddelde dan vorig seizoen maar zet dat eens weg tegen datgene wat er qua geld is geïnvesteerd.. En vooral wat voor kapitaal we hebben vernietigd aan spelersmateriaal. Dat is geen beleid en alleen te rechtvaardigen als je zou promoveren. Doel heiligt de middelen in dit geval.

En wat je vooral er uit opmaakt is dat we qua aantal weg gegeven kansen en veelvuldig balverlies voornamelijk door o.a. EL AL nog heel goed weg komt qua resultaten omdat de tegenstanders ons in leven laat.

Steijn is dit keihard aan te rekenen... Hij bepaallt het speltype wat we spelen hij heeft de spelers hiervoor aangetrokken..

Ton moet voor volgend seizoen keihard ingrijpen. Of het nu Ere of KKD is.

Laten we bidden op een wonder dat de Ere nog in zicht is.

30   4  
076

Vorig seizoen eindigde je met een 3 miljoen transferresultaat
Komende zomer kan dan zo maar nul zijn.
Verder was de spelersbegroting nu ruim hoger.

Als je dit jaar niet promoveert kun je er ook een statistiek op loslaten dat dit het meest zinloze seizoen is sinds vele jaren. Je topscorer en assistkoning lopen gratis weg, net als 4 huurlingen. Wat overblijft is een selectie zonder waarde (muv Olij en Haye, maar die hadden we al). En selectie die ook nog eens oud is en niet beter wordt.

Nog los van amusementswaarde van dit voetbal.

23   5  
TM

Uit onderzoek is gebleken dat de statistieken van Cambuur en de Graafschap beter zijn dan die van NAC en dat daarom Cambuur en de Graafschap boven NAC staan.

25   3  
Raf17

Om in de termen van statistieken te blijven, ook erg relevant wat mij betreft:

NAC haalde gemiddeld de meeste punten met*:
- Lex Immers (2,27 punt per wedstrijd).
- Moise Adilehou (2,33 punt per wedstrijd).

*Spelers met meer dan 10 wedstrijden gespeeld.

Dit geeft het belang wel aan van beide heren, vooral Immers. Moise is deels te wijten aan het feit dat hij laat invalt om een voorsprong te verdedigen.

8   2  
geelzwartwit

Mooi onderzoek petje af!

Ik moest meteen denken aan "zijn wij nou zo goed of is de rest gewoon zo slecht"
ik denk dat gezien de statistieken de rest zo slecht is. Als de rest efficienter met de kansen om zou springen zou alles er voor NAC behoorlijk anders uitzien (met name doelpunten tegen > verloren wedstrijden). In de KKD speel je daarom nog in de top4. In de eredivisie krijg je dan uitslagen die er niet om zullen liegen.

67   5  
H.V.M.

Nóg een statistiek!
Gisteren stond op vi.nl het klassement van de beste en meest waardevolle twintig KKD spelers.
Wij hebben een selectie van 35 spelers en desondanks geen enkele NAC speler in deze statistiek.
Dat geeft toch stof tot nadenken, betreffende onze selectie.
Voor een club die zo graag wil en eigenlijk ook móet promoveren is dit haast beschamend!

5   3  
Geraldo

Dus eigenlijk is het zo dat als we tóch mochten promoveren... we qua speelstijl niet veel hoeven te veranderen volgend seizoen. De speelstijl is ideaal voor degradatievoetbal als ik het goed lees. 🤔

22   4  
fvf6

Leuk onderzoek en daarvoor petje af ,maar cijfers zeggen niet alles . Als je het spel van NAC ziet , dat nu bijna een seizoen lang door Steijn getraind wordt , daar kan ik geen lijn in ontdekken qua opbouw niet en in systemen niet . Kennelijk leert men bij NAC niets van passen en door bewegen . iedere speler wil de bal in de voeten hebben er zit geen diepte in het spel . en het spel is stroperig . Je verwacht na bijna een jaar Steijn dat hij er wat lijn in zou hebben gebracht , het tegendeel is waar . Veel teveel wordt er gewisseld in de opstelling zonder dat daar duidelijke aanwijzingen voor zijn . Het is mij als leek duidelijk dat Steijn geen chemie heeft me de door hem zelf samengestelde selectie .Van mij krijgt hij het brevet van onvermogen

6   3  
Theoden King

Interessante analyse van Nacdictive.

De conclusie verbaast me niet. De speelwijze van Steijn is gebaseerd op niet willen verliezen. Een zeer dun lijntje. Want als je met deze opvatting wel punten gaat verliezen, zoals de laatste weken, dan zijn de rapen meer dan gaar.

Met deze spelwijze bouwt de technische staf, en in mindere mate de spelersgroep, geen enkel krediet op. Krediet dat wel eens nodig kan zijn als we niet degraderen. Want dan hebben we het hele seizoen naar tenenkrommend voetbal zitten kijken zónder de bijbehorende beloning.

Het doel heiligt inderdaad de middelen. Maar o, wee als het doel niet wordt behaald...

22   27  
Arie

Met cijfertjes en statistieken een column maken. Dat is niet hoe het werkt.

Het spel is gewoon niet om aan te zien, de spelers van Steijn zijn kut en ik herken mij niet in NAC.

26   4  
Kopspion

Heeft Steijn een punt ?
Natuurlijk niet en heel NAC heeft te weinig punten !

6   20  
Joop

BSR-edit: we wensen elkaar geen ziektes toe op deze site

8   13  
Raf17

@HVM

Het klassement van VI is op basis van statistieken (ironisch genoeg).

Er zitten namelijk niet bij iedere KKD wedstrijd journalisten van VI, dus ze laten een systeem het uitrekenen. Je kan dus een rukwedstrijd spelen en een 8 krijgen omdat je goede passes hebt gegeven en een assist hebt meegepikt, maar ook een 4 ontvangen terwijl je een uitstekende wedstrijd speelt maar je teamgenoten incapabel zijn. Voorbeeld: de beste speler van Cambuur (Hoedemakers) staat er niet in. Daar snappen ze in Friesland ook niets van.

Dus VI moet je met een korreltje zout nemen.

11   3  
Sjak

Prima column, bevestigd wat we al wekenlang zien.
Aanstaande vrijdag is de laatste strohalm, verliezen we die dan wordt het nacompetitie.
Ik kan je nu al zeggen dat we dat met deze strijdwijze niet gaan redden.
Het is nu aan Steijn, kan hij net als Vreven alles uit het team halen, het zou wel tegen alle logica ingaan, maar je weet maar nooit.

13   6  
N1912

Bedankt voor deze statietieken, het geeft goed weer waar de Bredase frustratie al het hele seizoen vandaan komt. Als voornaamste conclusie zou ik vooral ook willen trekken dat we met Olij een meer dan voortreffelijke goalie in het doel hebben staan. Met een mindere keeper was het NAC onder Steijn hooguit een middenmotor geweest in de KKD. En dat met het hoogste budget en individueel ook gewoon de beste selectie van de competitie, enkele Steijn aankopen niet meegerekend.

Volgens BN de Stem zegt Manders letterlijk dat 99% van de NAC supporters zich met dit type voetbal identificeert. Mijn mond viel wagenwijd open toen ik dat hoorde. Of hij is een wereldvreemde fantast, of hij begeeft zich in een ziek onrealistische bubbel die totaal niet representatief is voor de gemiddelde NAC supporter.

Ik heb me er inmiddels bij neergelegd dat er vanuit Manders geen initiatief zal komen om Steijn de laan uit te sturen. Met als hoofdreden dat hij daarmee enorm gezichtsverlies zou lijden, hij was immers degene die het een verstandig idee vond Steijn een 3(!!!)-jarig contract te geven en hem daarnaast het hele seizoen volledig vrij spel te gunnen op technisch gebied. Een epische blunder, wanbeleid waarvan we zelfs in Breda nog van onder de indruk zijn.

Komende weken kunnen we eigenlijk alleen maar volle bak achter de ploeg staan en hopen dat ze wonder boven wonder promotie weten te bewerkstelligen. Of dat uiteindelijk wel of niet gaat lukken, nog een seizoen deze trainer met daarbij alle frustraties, zou ik uitzonderlijk kut vinden.

5   2  
Heedikke

Eens met spionkop, er wordt nu een heel seizoen als benchmark gebruikt waar er 3 trainers actief waren tegen een heel seizoen met 1 trainer. Lijkt me dus ook interessant om te zien hoe steijn het doet t.o.v. de trainers apart. Daarnaast kan je de statistieken ook afzetten tegen de begroting en daar je conclusies uit trekken. Dan is het resultaat van steijn m.i. een stuk minder rooskleurig omdat hij trainer en td mocht zijn.

16   0  
Henri

De kern van het verhaal:
De statistieken laten echter ook een aantal zwaktes / bedreigingen zien: als NAC zelf het spel zal moeten maken, dan ontbeert NAC hier toch wel de patronen / automatismen voor.

Om automatismen en patronen in te slijpen moet er gewoon ontzettend veel worden getraind. Ook om spelers individueel, en linies zich positief te laten ontwikkelen moeten er de nodige trainigsuren worden geïnvesteerd, Individueel, per linie en als team. Mij is de laatste tijd wel duidelijk geworden dat er bij NAC niet op dergelijke belangrijke aspecten is gewerkt. Ik denk dat MS een luie trainer is. Anders geef je je team niet zoveel vrije dagen en benader jonkies gelijk als oldies. Waarom kunnen assistent trainers niet aan de slag gaan met een Azzagari, Rösler of een Van Hooijdonk etc., als MS liever in Den Haag blijft. Hij speelde toch al als TD.
Ik hoop dat TL vanaf volgend seizoen hier het Duitse arbeidsetos invoert zoals Hyballa dat ook deed. Je kunt alleen beter worden door ontzettend veel tijd en energie in jezelf te steken als speler en in je selectie als trainer(s). Jammer van weer een verloren seizoen.

3   5  
Ernie

Ik vind het zo kort door de bocht om trainers te vergelijken. Je hebt namelijk ook nog met een selectie te maken.

4   3  
De baviaan

Mooi verhaal..
Voetbal is entertainment en huidige speelstijl is geen tinteling voor het oog.

Winnen is ultieme vorm van voetbalentertainment. Slot op de deur achterin en vooruit voetballen..

Je moet de bal hebben om te scoren en dat is een aandachtspunt.

Hopelijk gasn we het hiermee redden in nacomp. Directe promotie is mi te veel afhankelijk van geluksfactoren.

Betere afstemming in opbouw van aanval blijft aandachtspunt. Communicatie in het team ook.

Bij nac is het altijd hetzelfde.. in winterstop wordt een nieuwe blik met spelers opengetrokken.. hier moeten we m.i. Vanaf.

Dit verstoort nl het teamgevoel, zorgt voor onrust en individualisme bij spelers.. terwijl het hier om een teamsport gaat.

En de nieuwe spelers zijn echt niet dusdanig beter dan de spelers die er bij nac zijn dat het de afbreuk van teamspirit mag verstoren!

Mijn advies een elftal vormen aan het begin van het seizoen en max. Ingespeeld raken en niet meer wijzigen gedurende tenzij gedwongen door blessures en schorsingen..

Hoe dan ook HUP NAC!!

10   6  
Elf meter

"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."

Elftal mist een smaakmaker, cult held of top scorer. Ik ging naar het stadion voor de doelpunten van Amoah, een mooie pass van Schreuder, een opvlieging van Lurling, de drive van Angelino. Het loopje van Penders.

Betwijfel of ik over 2 jaar nog 3 spelers uit de huidige selectie kan noemen. Het is gewoon te matig materiaal om een mooie herinneringen te creëren. Jammer maar helaas.

9   0  
Breda

@ HVM

Vorig jaar stond SvH nog in het rijtje van de 10 grootste talenten van NL (incl eredivisie). Het kan verkeren....

18   2  
Tip

Ik vind het een puik stuk werk. Eindelijk rationeel denkwerk. En onderschat niet hoeveel tijd er gaat zitten in zo'n stukje logica. Vette complimenten en bedankt. Interessant.

In het stukje mis ik 1 conclusie, die ik in de reacties wel 1 keer las, we staan op plaats 4 door........onze keeper. Onze tegenstanders dwingen veel doelkansen af maar onze doelman ransel er bijna alles uit.

Wat ik nu ga schrijven doe ik met tegenzin. Ik weet zeker dat Steijn er veel meer verstand van heeft dan mij. Als een loodgieter bij ons een klus uitvoert ga ik hem niet uitleggen hoe hij die reparatie moet doen. Die man heeft er namelijk de diploma's voor en ervaring in. Ik laat dus die mijnheer rustig zijn werk doen, geef hem een tas koffie en ik betaal netjes de rekening met een fooitje. Een gezellig praatje hoort er ook altijd bij. Steijn heeft ook de diploma's en ervaring voor het ambt van trainer.

Maar toch heb ik sterk het idee gekregen dat het gewoon niet goed staat. Ik hou mijn hart vast voor Roda uit. Bijna onmogelijk dat we daar punten pakken zoals we nu spelen vrees ik.

Voor wat het waard is. Waarom niet en Sidney en Bilate erin. Beide komen iets tekort maar ze zijn complementair. Dat ging in de tweede helft tegen Den Bosch uit best goed met die twee in de voorhoede.
In het midden moet je m.i. ElAl en Jansen niet aan de buitenkanten zetten maar centraal. Beide kunnen voetballen en Jansen heeft daarnaast te weinig loopvermogen voor de zijkanten. Voor de zijkanten hebben we prima spelers, Haye,Immers en Fiorini. Twee van die drie moeten spelen. En kan 1 van die geen back spelen indien nodig ?

Ik, maar wie ben ik, zou de gok wagen om 3-4-3 te gaan ballen. En hoger gaan staan. Wat hebben we te verliezen ? Ik vrees dat op de huidige voet doorgaan niks op gaat leveren. Ja het levert een berg frustratie op. Ik heb er te weinig verstand van met als hoogste item in mijn 'voetbalpaspoort' een uitnodiging voor een proeftraining bij Lommel. Daar heb ik vriendelijk en netjes voor bedankt en daarna heb ik de brief , vol trots, in een ordner gestoken.

Steijn heeft het niet goed staan ,ik heb er , zoals al gezegd, veel te weinig verstand van, maar Lokhoff heeft er veel verstand van. En veel ervaring in dit vak. Dus mijn advies : graag overleg tussen Lokhoff en Steijn, beide vakmensen ! En anders volgend seizoen opnieuw beginnen, maar het wordt dan niet gemakkelijker.De verdediging krijg je dan wel weggezet.

5   0  
Tip

" De verdediging krijg je dan wel weggezet" hoort er niet bij. Al hebben we inderdaad voor de keuken goeie verdedigers en een uitstekende keeper.

7   1  
Noord Mokumse NAC'er

Was vroeger een mooi nummer "pak een punt".

Van mij mag hij nu blijven en dan betaalt VVV maar mooi z'n contract af.

16   7  
Scheppioni

Idd H.V.M. eigenlijk een schande maar dat ligt ook voor 60%(als we dan toch in percentages zitten) aan de trainer, want deze trainer krijgt het voor mekaar om zo wat elke NAC spelee 50% onder hun kunnen te kunnen laten voetballen maar hij wel voor 97,7%(met afstand daarin kampioen) om wedstrijden te winnen waarvan het ongelofelijk mazzel was dat we die wonnen !?! De werkelijkheid wat nu is, werd thuis tegen go ahead getoond, daarom zal het nu ook voor 80% zeker beginnend vrijdag al om als makke schapen met deze trainer zonder passie dit seizoen te eindigen !!!! Voor 100% zeker hebben we de nacompetitie, maar gezien nu de stand tegen volendam hebben wd daarin 10% kans om die eerste ronde te overleven !!! Conclusie ! Gaan we door met deze spelers vernederende trainer en andere spelers zeker van de basisplaats dan zal het voor 85% zijn dat we al met kerst 2021 kansloos zijn voor promotie in 2022 !!!

17   0  
Ki Utsuri

Steijn heeft enkel een punt als we promoveren, het doel heiligt de middelen.

Promoveren we niet, dan hebben we dit jaar een hoop geld verbrast, eigen talent (van Hooijdonk, Azzagari, Rosler) laten verpieteren en qua voetballende vermogen geen enkele stap vooruit gezet. Dan mag die kritiek best geuit worden.

3   0  
Maarten

Oftewel, beleid is nooit op orde.

8   0  
Braze

Als ik naar NAC kijk zie ik de speelwijze en niet de statistieken. Het spel is gewoon beroerd.
Het resultaat: Vorig jaar zouden we promoveren volgens de seizoenkaartverkopers, corona zorgde er voor dat de mislukking niet zichtbaar werd.
Dit jaar zouden we promoveren, eerst zien en dan geloven.
Als we promoveren wordt het volgend seizoen een ramp me deze selectie en deze speelwijze.
Als NAC supporter moet je al een heel lange tijd over een geweldig incasseringsvermogen en een vorm van masochisme beschikken

9   3  
Signase

"Al bij al denk ik dat we dit seizoen dus kunnen omschrijven als: het doel heiligt de middelen. Mocht er echter niet gepromoveerd worden, dan rest er niet veel meer dan helemaal opnieuw beginnen, iets wat vooral Cambuur en in mindere mate DG veel minder geldt."

Helemaal opnieuw beginnnen... Daar zit hem de crux, IMHO. Zelfs als je promoveert, kun je je afvragen of Steijn met deze speelwijze een fundament heeft gelegd waarmee NAC het eerste seizoen in de Eredivisie overleeft. Een dergelijk fundament zie je wel bij Cambuur en in iets mindere mate bij DGS. Ik vrees dat NAC volgend seizoen sowieso opnieuw moet beginnen en, bij promotie, gewoon keihard degradatievoetbal gaat spelen.

3   1  
Henk Janssens

Mand

4   9  
Henkie

Achja alles valt of staat met resultaat. Hadden we eerste gestaan met betonvoetbal, had er geen haan naar gekraaid. Net zoals toen we derde werden onder Brandts.

De onvrede bij velen zit m.i. dan ook vooral gewoon in het resultaat.

7   10  
100%NAC

Voordat het gez..k over de coach weer helemaal losbarst is het misschien goed om eens naar de individuele prestaties van de spelers te kijken. Als bal aannemen en zo snel mogelijk weer aan de tegenstander teruggeven de gekozen speelwijze van onze selectie is, dan doen ze het nog zo slecht niet.

20   0  
Oldskool

Er is een verschil tussen de trainer Steijn en de TD Steijn.

Een trainer moet het maximale uit zijn groep spelers halen. Of Steijn dat doet kun je je afvragen, maar dan moet je jezelf een grotere kenner vinden dan Steijn.

De TD moet toezien dat de langere termijn van de club gewaarborgd wordt, er gedaan wordt aan kapitaalsontwikkeling en of de trainer werkt binnen de visie van de club. Onder andere beschreven in het cultuurhandvest maar ook gewoon keihard zichtbaar in de transferwaarde binnen een selectie.

Dat laatste is gewoon objectief te meten. En daar heb je geen voetbalkennis voor nodig.
Steijn (en Manders) hebben gebroken met vele jaren investeren en zuinig doen.

Jaren is NAC bezig geweest met het wegwerken van een negatief eigen vermogen en was kapitaalopbouw (met wisselend succes) belangrijker dan direct sportief succes. Dit jaar werkte NAC eindelijk met een grotere begroting en heeft iemand -zonder TD- de sleutel gegeven aan de trainer en een nieuwe directeur.

Zij hebben echter niet ingezet op de beroemde hefboom (behalve Kaj de Rooij) om met geld geld te creeren en een verdere aansluiting jeugd, maar een promotie willen kopen.

Met als gevolg dat er nu een selectie is die haaks staat op het beleid van jaren hier voor.

Voor mij is het onbegrijpelijk dat een RvC dat toelaat in een vacuum zonder TD. De enige die Steijn lijkt te controleren is Manders. En dat kan een prima algemeen directeur zijn, maar hij heeft bij Ado aangetoond weinig controle uit te oefenen op het technisch beleid inzake doorontwikkeling jeugd, investering in jonge spelers etc.

Wellicht dat Steijn behouden kan blijven met een duidelijk sturing en verjonging van de selectie. Puur als trainer. Maar het blijft lastig als iemand alle vrijheid heeft gehad en nu opeens zich moet schikken.

Er lijkt ook geen twijfel dat dit gaat botsen met Lokhoff, die overigens moet starten met een verouderde selectie waar Seuntjens nog bijkomt, en zonder promotie nauwelijks vrij budget om er iets aan te doen.

Promotie zal een hoop verlichten, maar anders vrees is dat Manders snel voor een keuze zal komen te staan.

6   16  
RichardPraha

@ H.V.M.

Je zegt "Hoort er tegenwoordig allemaal bij, maar desondanks zegt het allemaal niet zoveel".....Euhh het zegt dus juist ALLES.

Echt bizar dat iemand met een uitstekende analyse komt en uiteenzetting van cijfers, en dat dan een of andere gare zegt "het zegt niet zoveel"......ongelovelijk.

21   3  
Cool hand

NAC speelde geen betonvoetbal onder Brandts. Dat is een mythe en is een eigen leven gaan leiden. Kijk alleen maar naar de vedrediging die we toen hadden. Vergelijk dat met die van nu. Trouwens, doe maar niet. Nog deprimerender dan de persconferentie zojuist.

0   0  
Johnny

@Noord Mokumse Naccer

1 of 2 ?

😂😂😂

3   1  
Vreven4President & HyballafurFuhrer

Steijn behaalt te vaak 1 punt

9   3  
Ivo

Goede column en complimenten voor al het uitzoekwerk!

Dit bevestigt wat velen hier al vanaf het begin van het seizoen zeggen. Dat we geflatteerd hoog staan op de ranglijst, zeker als je kijkt naar het veldspel.

xG: 56, 7e plek. We scoren er 65, dus meer dan op basis van doelkansen werd verwacht.

xGA: 49 , 11e plek. Met 33 tegengoals, is dat echt een wonder. Te danken aan onze keeper die veel punten heeft gered, en dotten van kansen die onze tegenstanders hebben gemist.

Malone haalt een goede score op passing door zijn terugspeelballen. Maar draagt voetballend natuurlijk heel weinig bij.

Als we niet promoveren, wordt het volgend seizoen eerder slechter dan beter. Zo veel geluk als dit seizoen krijgen we nooit meer.

12   1  
Malpolon

Het zou wel lekker tegendraads zijn om met degradatievoetbal te promoveren.

5   2  
Frank

Leuke statistieken, maar er wordt geen rekening gehouden met het factor "geluk". Hoe vaak versieren we een penalty en hoe vaak hebben we de scheids dit jaar "mee" gehad.
Kijk alle wedstrijden maar eens terug zonder roze bril.

6   2  
Maarten

Malone, vertraagd en niet creatief, el al, allejezus veel balverlies, de Rooij, fysiek nog een jeugdspeler, SVH, voetballende kwaliteiten pover, Maatsen, laten we daar maar niks over zeggen.

Gewoon een greep wat er mis is in de selectie. Ik had nog wel door kunnen gaan.

3   0  
Nonkel Frans

Complimenten voor F8hipster zijn onderzoek en analyse @BSR. Het beeld wat verschijnt is herkenbaar en lijkt dicht bij de waarheid.
Werk aan de winkel.

Hup NAC!

4   6  
Nachoreca1

De columnist had nog wat tijd over denk ik...hahaha
Maar goed uiteengezet hoor!

Echter had je beter wat anders kunnen gaan doen met je tijd, want al jaren zijn het terugkerende factoren die ons tot deze net niet prestaties brengen...

Beleid
Gebrek aan kwaliteit in de selectie
Vijfde colonne....bijvoorbeeld meneer peek die nog even de aandacht op zoekt...pfff
Karakters van trainers die niet matchen met de selectie, achterban en speelstijl...

Fijne dag nog.

21   4  
Real Robert

Het werk van Steijn:

Van Hooijdonk: afgeschreven
Rosler: afgeschreven.
Azzagari: afgeschreven
De Rooij: ver weggezakt, schrijf maar tonnen transferwaarde af.
Schouten: ver weggezakt, maakt ongemotiveerde indruk.
Haye: ver weggezakt. Met een contract voor nog slechts 1 jaar, moet je die normaalgesproken van de zomet op de transferlijst zetten.

Wat blijft is een handvol spelers van 30+

Dus geen promotie en daarna met lege handen staan, omdat er een vermogen aan transfergelden doorheen gejast is.

Leve het duo Manders/Steijn. Leve de supporters en sponsors, die alles mee hebben mogen financieren.

5   0  
Harry NAC

Ik kom al vanaf mijn twaalfde bij NAC eerst op de ei tribune aan de oud stadion en toe op vak G nu kan ik helaas niet meer heb daar geen licht voor ben ziek maar kan wel NAC kijken op tv Gr

5   0  
de Horzel

Volgens mij was iedereen wel te spreken over de visie en manier van spelen onder Hyballa. Dát pastte bij NAC. Hoe zuur is het dat Hyballa weg moest doordat hij graag ervaren spelers wilde maar onze Belg daar niet aan wilde. Nu ze allebei weg zijn zitten we met een half seniorenelftal. En helaas ook met een trainer die daar blijkbaar geen aantrekkelijk team van kan maken. Over de cijfers; ik snap wel dat Malone goede cijfers kan overleggen. Hij zal vast veel goeie passes scoren, maar die zijn allemaal naar Olij of de rechtsback die er vervolgens niks mee kunnen. De enige reden dat we nog veel tegenhouden achterin is Olij.
We hadden met Riera en Rosler gewoon prima verdedigers. Maar helaas zijn ze beide aan de kant gezet door Steijn. Niemand die dit snapt tov Malone. Maar ook Maria, die al weken mee trainde. Volgens mij had niemand vertrouwen in dat hij echt een meerwaarde was. Maar ook iedereen wist dat hij toch een contract zou gaan krijgen, en zo geschiedde. Het is typerend dat we de wedstrijden winnen waar Steijn noodgedwongen keuzen moet maken die overeen komen met de wens van de supporters (bij afwezigheid van malone/maria bv). Nu ziet iedereen dat we geen materiaal hebben om 4-3-3 te spelen. Ik heb niet de illusie dat dit ooit nog gaat veranderen. Maar dit zou m.i. wel de redding kunnen zijn in de eventuele play offs. 4-4-2, of 5-3-2. Als je dan toch terughoudend wil spelen. Ga dan uit van de organisatie en speel op de counter met opkomende backs ipv alleen maar lange ballen op goed geluk.

3   0  
F8Hipster (BSR)

@Nonkel Frans de credits zijn hier voor bezoeker en schrijver NACdictive. Ik heb de column enkel geplaatst, niet geschreven.

Laad alle berichten na dit bericht in