Wij gaan niet opzij

Column: Het Beraad in 'De Boterhal'. Perry Hendriks over 20 jaar BSR

Praatpapegaai

Perry Hendriks, jarenlang communicatiemanager bij NAC, is in de pen geklommen ter ere van het 20 jarige bestaan van B-Side Rats. Ook beter bekend onder zijn vele bijnamen, 'de pratende papegaai' (jawel, mijn nickname was een knipoog naar Perry), 'de part-timer' of 'de passant'. Nu de communicatie man van Almere City waar hij furore maakt met 'Ally de aap' de baldadige mascotte van Almere die overdag een ware kindervriend is maar 's avonds transformeert in een baldadige Almere supporter. Bedankt Perry voor een vermakelijke column en hopelijk tot volgend seizoen!

Het Beraad in ‘De Boterhal’

Of ik even op het matje wilde komen bij Da Pope en Mafkees. Althans, daar had het alle schijn van. Twee jaar draaiden we om elkaar heen. Ik werd af en toe stevig aangepakt en soms met de grond gelijk gemaakt. Maar omwille van een gezamenlijke toekomst moesten er zaken uitgesproken worden met bier op tafel. Het moet rond maart 2014 geweest zijn. ‘De Boterhal’ op de Grote Markt werd het neutrale terrein. En daar werd uiteindelijk het zaadje geplant voor een nieuw tijdperk B-side Rats.

Mijn twee seizoenen bij NAC waren tot dan toe niet om over naar huis te schrijven. Ik ging op in mijn werk, maar had moeite me staande te houden in het Bredase. In het kielzog van directeur Stefaan Eskes kwam ik naar het Rat Verlegh Stadion met de voornaamste missie om ‘even’ orde op zaken te stellen met betrekking tot de communicatie-afdeling. Communicatiemanager bij NAC Breda. Ik vond de club al voor mijn aanstelling geweldig, maar werd er al snel stapelverliefd op. Het werd een avontuur van vier seizoenen, waarbij de naam Perry Hendriks gelijk werd aan ‘pratende papegaai’ en ‘part-timer’. Deze ‘passant’ werd zelfs nog eens als anonieme hond in een zijspan geportretteerd. 

Ik had die eerste jaren best wat harde woorden met Da Pope en Mafkees, en zo ook met de jongens van Fanzine De Rat. Maar wederzijds respect bleek er toch ook te zijn. Allemaal goudeerlijke mannen, die niets liever wilden dan het beste voor NAC. Ik deed dan ook iets met de kritiek en leerde al snel dat zelfspot een groot goed is. Het hielp in ieder geval de supporters inzien dat ik hetzelfde in de wedstrijd zat en dat ik zeker niet elke dag uit Hoofddorp kwam gereden om de portemonnee te vullen. De supportersplatformen begonnen mij van fantastische inzichten te voorzien, zonder daarbij af te stappen van een oorwassing her en der. Nachtenlang was ik soms bezig met de verschillende supportersgeledingen.

Die meeting in ‘De Boterhal’ is een van drie ontmoetingen (het onderonsje met De Rat in ‘Catch 22’ en de ‘Club van 1912’ feestavond in de Mezz waren de anderen) die er langzaam toe leidde dat ik me steeds meer als een vis in het water voelde. In ‘De Boterhal’ werd -enigszins onder invloed van alcohol- de eerste stap gezet om B-side Rats te zien als een voorwaardige mediapartner. Inclusief de felbegeerde perskaart. Het bleek de opmars van Da Pope & Co naar multimediaplatform.

Felicitaties lijken mij daarom nu wel op de plaats. 20 jaar overleven als supporterssite is een knappe prestatie – zeker als je bedenkt dat de site inmiddels menigmaal van chef en van koers is gewisseld. Ik ben inmiddels vier seizoenen weg bij NAC, maar kan het niet laten om regelmatig de site te bezoeken voor het laatste NAC-nieuws. Elke keer is het een wereld van herkenning. Van aliassen. En van berichten. Da Pope heeft inmiddels elk seizoen consequent herhaald dat dit ‘de slechtste selectie is die hij ooit heeft gezien’. Sommige dingen veranderen nooit en dat brengt een wirwar aan goede en minder goede herinneringen naar boven.

Wat wel snel verandert is de wereld van communicatie. B-Side Rats heeft alweer een tijdje een vernieuwde site met honderdduizenden pageviews. En de redactie heeft inmiddels vele anonieme bronnen, een vaste stek in de mixed-zone en een eigen podcast (waarvoor mijn complimenten!). Wat ooit een supporterssite was is nu een supporterssite plus en ik ben blij dat ik daar met die eerste lichting perskaarten mijn steentje aan bij heb kunnen dragen.

In succes schuilt echter ook gevaar. Ik wil er bij de redactieleden dan ook op aandringen, na een nieuwe reeks van gebeurtenissen bij De Parel, nooit te verslappen. Blijf kritisch kijken naar wat er bij de club gebeurt. Een kritische houding mag en moet je hebben als je zoveel aan NAC geeft en zoveel onbezoldigde energie in je platform steekt. Ongevraagde adviezen krijgen ze op kantoor maar beter liever te veel dan te weinig.

Ik koester alle aanvallen en sneren, zoals ik ook de vele meningsverschillen met Yadran Blanco en de tirades van Jelle ten Rouwelaar koester. Breda voelt nog elke keer als thuiskomen. Juist het gevoel dat iemand elke dag over mijn schouder meekeek, heeft het beste uit mijzelf gehaald en er voor gezorgd dat ik tot de dag van vandaag na een belangrijke NAC-gebeurtenis eerst kijk wat de supporterssites erover roepen.

Op naar de volgende 20 jaar!

Bron:
B-Side Rats
18 Reacties
41   2  
RaraNAC

Parttime Perry heeft wel een punt.
Los van al het goede werk wat Bsiderats doet mis ik wel steeds vaker die kritische noot.
Wees niet bang die perskaart kwijt te raken door wat vaker mensen aan de tand te voelen.

7   2  
Sanseveria

"In succes schuilt echter ook gevaar. Ik wil er bij de redactieleden dan ook op aandringen, na een nieuwe reeks van gebeurtenissen bij De Parel, nooit te verslappen."

Interessant, heb ik iets gemist?
Wie kan hier meer over vertellen???

18   2  
Brat

Ik mis ‘trekpop Perry’ in de opsomming. Na een gedegen en noodzakelijke inwerkperiode, begreep Perry als geen ander waar de kracht van communicatie met de achterban in zat. Dat lukt hem nu ook in Almere alwaar Ally de aap bij de tweederangs randstedelingen een geaccepteerd fenomeen is geworden.

5   6  
F8Hipster (BSR)

Thanks Perry!

"In ‘De Boterhal’ werd -enigszins onder invloed van alcohol- de eerste stap gezet om B-side Rats te zien als een voorwaardige mediapartner." Gelukkig hebben we de foto's nog zullen we maar zeggen ;)

7   41  
geelzwartwit

Wel heel veel woorden om te zeggen dat je als eerste de perskaart voor bsiderats regelde...

41   2  
RaraNAC

Parttime Perry heeft wel een punt.
Los van al het goede werk wat Bsiderats doet mis ik wel steeds vaker die kritische noot.
Wees niet bang die perskaart kwijt te raken door wat vaker mensen aan de tand te voelen.

10   9  
Bash (BSR)

Perry bedankt! Zie je stiekem toch graag terugkomen om de huidige (slappe) communicatie wat aan te scherpen!

15   2  
Mafkees

Perry ? De meest onderschatte man in de marge bij NAC EVÂH!! Waarom ging ie weg? "Praatpop Perry" was mijn favoriete koosnaampje. Met een hoop kritiek binnen gekomen, met tranen moeten laten gaan.

Prachtstuk en ik sta 200% achter het deel over kritische houding. BSR is een NAC supporterssite. Geen NAC site.

4   10  
Nicky

Wat een hoop gelul... zoutie iets mee moeten doen ;)

14   3  
Sjak

Het valt me op dat de laatste jaren de kritische en goed onderbouwde verhalen hier niet meer te vinden zijn.
Ik ben dan ook blij dat De Rat wat dat betreft weer langzaam tot leven komt.
Dit is toch meer de plek voor snel en vluchtig nieuws waar vanuit de onderbuik driftig op gereageerd word. Vaak plat en oppervlakkig.
Het is een prachtige website waar veel vrijwilligers vele uren aan besteden, en dat de grote doelgroep bereikt word is wel duidelijk.
Maar het is niet de fansite die ervoor gaat zorgen dat NAC geprikkeld gaat worden om wat beter na te denken over hoe het beter kan.

7   0  
D’n opletter

Die kritische noot klopt als een zwerende vinger! Ben benieuwd wat er met dat advies gedaan zal worden. Zou Harry, Hans Deelen, weer toegelaten worden? Worden er een keer echt kritische vragen gesteld? Of blijven we in ‘hoera’ stemming achter de alles en iedereen aanlopen?

8   0  
n@©

Ik had het idee dat Da Pope en Mafkees gewoon veel beter kritisch konden zijn. Het Old Skool rauwe NAC randje is aan het uitsterven en dat is jammer beste mensen.

14   1  
Da Pope

Terechte opmerking van Perry dat BSR de club kritisch moet blijven volgen. Zoals Mafkees ook al aangeeft, ben je primair een supporterssite en daar hoort bij dat je het echt niet altijd eens bent met wat er op de burelen van de club gebeurt.

Ik snap echter goed dat het voor de huidige crew niet altijd eenvoudig is de juiste toon aan te slaan. Het zijn veelal jonge gasten, die nog niet zo heel lang in deze rol zitten en in een aantal gevallen ook nog niet zo heel lang naar NAC gaan. Het kost tijd om je weg te vinden en te ontdekken hoe alle hazen precies lopen binnen NAC.

Dat wil echter niet zeggen dat het niet wat feller mag. Of de berichten daarvoor de juiste plek zijn, betwijfel ik. Ik ben altijd van mening geweest dat je nieuws neutraal brengt en in de comments of in je column je mening geeft. Ik vind dat BSR niet sturend moet zijn in de meningsvorming van supporters. Je schetst een zo compleet mogelijk beeld en laat mensen zelf besluiten wat ze vinden. Het is aan de nieuwe crew om te besluiten of ze daar nog steeds zo over denken.

Daarbij vind ik dat je niet moet schrijven over dingen waar je geen verstand van hebt of over zaken, die je niet zeker weet. Zo heb ik in al die jaren BSR nooit opiniërende stukken over de financiën geschreven. Daar heb ik namelijk écht geen kaas van gegeten. Ik denk dat de huidige crew daarom soms ook wat terughoudender is dan je als bezoeker in een aantal gevallen zou willen zien. Ik denk dat dat beter wordt, naarmate hun NAC-netwerk groeit en ze meer ervaring opdoen.

Geef die gasten daarom de tijd en voed ze waar mogelijk met informatie. Via bsiderats@bsiderats.nl of het contactformulier zijn ze altijd bereikbaar. Er zit een gigantische bak kennis en eeuwen aan NAC-supporterschap in de comments. Het is ook jullie site, dus help de crew er het meeste uit te halen.

6   2  
Sjak

@D’n opletter

Het valt me op dat de bijdragen van Harry of Flieger ;-) op DeRat vaak inhoudelijk goed zijn, hier was het toch vaak een hoop gescheld. Maar daar word op de bal gespeeld niet op de man, je krijgt dan ook heel andere discussies.
Misschien is dat wel een leerpunt voor de reageerders hier op BSideRats. speel op de bal, niet op de man.
Dat is waar ik me ook aan irriteer de laatste jaren, niet aan de bijdragen van de redactie maar aan de reacties. Een gemiddelde roddelrubriek in de Story is er niks bij!
Maar het is goed dat beide websites bestaan. Ze vullen elkaar prima aan!

4   3  
076

@Sjak

Je bedoelt dat Harrie bd alias flieger nu een eigen site heeft. Niet te doen.

3   1  
Sjak

@076

Misschien is dit nu wel precies datgene wat ik bedoel.

10   4  
Sjorske

Harry BD Flieger terug

1   2  
Sjorske

Maar weet niet of ie zelf wel wilt

1   0  
Geen 1e helften meer !

Kritiek, daarvoor moet je niet bij de Bsiderats zijn hoor!

Laad alle berichten na dit bericht in