Wij gaan niet opzij

Column: Het NAC landschap

F8Hipster

Bezoeker Henri stuurde de onderstaande column in. Zoals altijd hoeft de mening van de schrijver niet de mening van B-Side Rats te zijn.

Als je het over NAC hebt, hoor je iedereen het hebben over de enorme potentie die deze club heeft, maar waarvan in de praktijk niets terecht komt. Het is merendeels teleurstelling op teleurstelling. Het was niets, het is niets en het zal nooit iets worden. Hoe kan dat toch in deze welvarende stad gelegen tussen Antwerpen en Rotterdam?

Dat het is, zoals het is, komt volgens mij door het schromelijk gebrek aan kwalitatief goed leiderschap. Eigenlijk kun je NAC bijna 1 op 1 op het gepolariseerde politieke landschap in Nederland leggen. Ook bij NAC zijn er vele stromingen, zowel in het sportieve als in het zakelijke kamp. Als er zoal eens namen worden genoemd op een forum of in een krantenartikel zal er altijd wel door één of andere partij zeer kritisch of zelfs onbeschoft gereageerd worden. Of er nu namen naar boven komen als Ouborg, Peek, Van Aalst, Van Weelde, Burema, Hoppen, Van Dijk, Tiësto, Van Glabbeek, Harry B.D., Dennis Nouwens of één van de andere aandeelhouders of sponsoren. Het is altijd, ben je vóór de een, dan ben je tegen de ander. En dat terwijl zij en wij, allemaal maar één ding willen. Een goed voetbalbedrijf tussen Mark en Aa, dat in het linker rijtje staat en aanvallend voetbal speelt een waar we om een diversiteit van redenen gewoon allemaal erg trots op zijn. Of zoals een supporter bij een NAC documentaire van Sjoerd Mossou zei: ”Als ik dan het stadion binnenkom, ken ik niemand, maar ik ben wel met 19000 vrienden”.

We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde! We willen allemaal een leuke pot voetbal zien, trots zijn, maar zeer zeker eindelijk eens enige voorspoed i.p.v. al die bakken met ellende. Dat zal alleen bereikt kunnen worden als er een krachtdadige leider zeggenschap krijgt en alle geledingen binnen NAC, net als in de politiek, bij elkaar gaat brengen. De realiteit is nu echter dat iedere AD die is benoemd de belangen van de drie eigenaren behartigt. Eigenaren die eigenlijk al meerdere keren hebben aangegeven van NAC af te willen. Alle andere partijen worden kalt gestellt want je bent voor of tegen. Een tussenweg is tot op heden onmogelijk. Diep droevig eigenlijk want door het centraal stellen van de eisen van een enkele partij, die eigenlijk dus niet door wil gaan, is er een situatie ontstaan die tot in lengte van jaren kan duren.

Als ik eens een lijstje doorneem met mensen die op sportief en/of zakelijk gebied iets voor NAC zouden willen en kunnen betekenen dan is dat enorm. Deze regio herbergt zoveel zakelijke kennis, kunde en geld wat dat betreft hoeven wij niets onder te doen voor bijv. een FC Twente. Waar een enorm draagvlak is voor hun club en waar wel die eendracht is. En kijk eens naar de ontwikkelingen bij AZ en FSC, clubs die financieel steeds verder worden uitgebouwd. Helaas heeft Manders aangetoond ook niet de man te zijn waar wij op zaten te wachten. Veel teveel ego en iemand die zich laat leiden door vriendjespolitiek wat de problemen alleen nog maar groter maakt. Daarnaast kent hij zijn plaats niet door regelmatig op een ander zijn stoel te gaan zitten en bovendien een hobby TD te zijn. De man die eigenlijk vanuit zijn positie in het belang van NAC partijen bij elkaar moet brengen, zorgt er alleen maar voor dat tegenstellingen groter worden.

Eigenlijk moet er bij NAC eens een informateur worden benoemd die alle stromingen doorlicht, analyseert en bij elkaar brengt en van daaruit een breed gedragen plan ontwikkelt zodat NAC eindelijk eens de club gaat worden die het als sleeping giant in potentie heeft. Want hoe je het ook wendt of keert: Succes begint aan de top! We barsten bij NAC aan een diversiteit van groeperingen: eigenaren, aandeelhouders, sponsoren, Clubraad, Samen voor NAC, Hart voor NAC en nog vele anderen. Wellicht kan één van deze groeperingen eens een eerste aanzet geven voor een toekomst van NAC met perspectief. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar op de huidige wijze door te gaan heeft geen enkele zin. Langzaam zakt NAC steeds verder weg en 10.000-den vrienden kijken toe.

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Sydney van Hooijdonk verlaat NAC 185 reacties
Volgend bericht
Maria scoort voor winnend Curaçao 29 reacties
43 Reacties
115   32  
Wanny

De schrijver doet nu zelf ook mee aan het probleem dat hij beschrijft door Manders en de 3 eigenaren als ongeschikt te bestempelen.

37   19  
Wolfmanjack

Helemaal mee eens. Zeker de opmerkingen over Manders kloppen helaas als een bus.

115   32  
Wanny

De schrijver doet nu zelf ook mee aan het probleem dat hij beschrijft door Manders en de 3 eigenaren als ongeschikt te bestempelen.

47   8  
MLBredaaa

Er staan in deze column een hoop dingen die kloppen maar deze column is ook weer een stem van iemand die denkt te weten hoe het moet met de conclusie lekker alles eruit en weer vanaf 0 beginnen.

We hebben een man nodig met visie is een veel gehoorde opmerking maar vervolgens wordt iedere visie al binnen een half jaar afgebrand.

Voorbeeld: Man City, vorig jaar waren we goedkoop satelliet clubje die afdankertjes kreeg. Nu krijgen we Fiorini en is het Hosana....

'Dat het is, zoals het is,' zoals hier benoemt ligt eraan dat we meedoen aan de 'weggooi' samenleving; is het niet goed dan gaat het weg ipv is het niet goed dan maken we het samen beter... Vanaf nul beginnen gaat niks veranderen....

Mijn (misschien onpopulaire) mening: Het moet beter, laat het maar zien!

67   7  
Voorwaarts

Ik ben het met je eens dat de polarisatie kut is, de club veel te onrustig en er groot draagvlak gecreëerd moet worden.
Tot het punt dat je aan het polariseren bent, onrust over de achtergrond en motivatie van personen zaait en om rollende koppen vraagt.
Iedereen zegt dat het rustiger moet bij NAC, maar wel rustig op zijn eigen manier en de rest rot maar op.

Laat het maar een keer staan zoals het is.
- Ik vind Steijn kutvoetbal spelen, laat maar staan en steun hem zo dat het zo goed als mogelijk is
- Ik vind sommige ideeën van Manders grootspraak, laat maar staan zodat hij zo veel mogelijk haalt
- Ik vind spelers kut/goed/zoutzakken/te duur, laat maar staan zodat ze een team kunnen vormen
- Eigenaren aandeelhouders etc. zijn misschien niet het beste of meest betrokken, maar zelfs een doorgesnoven dronkaard kan een club leiden (DGS)

De enige kaders die we moeten stellen is financiële ondergang of sportieve afbraak over een periode van MEERDERE (3 of 4) jaren. De rest boeit mij geen kut.
Manders is geen Bill Gates maar ik kan je vertellen dat zijn vervanger dat ook niet is. Steijn is geen Rinus Michels, maar ik kan je vertellen dat zijn vervanger dat ook niet is. En dan nog, die 2 hebben nauwelijks invloed op het resultaat. Geld en de 11 op het veld hebben dat veel meer. Zorg dat er geld is om spelers te kopen.

33   17  
Ivo

Helemaal eens met deze column.

Kijk eens naar de ontwikkelingen bij Royal FC Antwerpen de laatste jaren.

Vijf jaar geleden nog op sterven na dood, schulden, een bouwval van een stadion, en muurvast in de Belgische 2e klasse.

De ommekeer was een nieuwe voorzitter, een nieuwe eigenaar. Het nieuwe bestuur luisterde naar de fans, kwam zijn afspraken na en zorgde voor nieuwe financiële middelen. De schuldeisers werden afbetaald, er was voor het eerst ook weer succes op sportief vlak.

Nu is het weer een bruisende club die meedoet om de prijzen en zelfs Europees voetbal speelt.

Het is allemaal geen hogere wiskunde. Dit kan ook in Breda. Maar dan moeten er wat mensen over hun eigen Ego heen stappen, en er moeten ook mensen opstaan die de kar gaan trekken.

Zo lang NAC bestuurd wordt met de handrem er op, met als doel kostenneutraal te zijn voor de bestaande aandeelhouders, wordt het niks.

69   6  
Chris W.M.

Het benoemen van het belang van de aandeelhouders, zo snel mogelijk voor een mooie prijs van de aandelen afkomen, is wel precies waar de schoen wringt. Doordat de grote 3 wachten op de reddende partij, staat de club en eventuele ambities in de wachtstand.

Hadden we eigenaren gehad die daadwerkelijk een plan hadden gehad met de club, dan hadden we vooruit gekund. Dan was geïdentificeerd hoe de eigenaren NAC zien, wat de doelen moeten zijn, en hoe ze dat willen gaan bereiken. Plus wie daarvoor moeten gaan zorgen. Niet eens zozeer al met namen in het achterhoofd, maar dan hadden er al functieprofielen opgesteld kunnen worden, voor elke laag in de organisatie.

Hadden we een idee gehad hoe en met wie we terug naar de Eredivisie moesten komen, dan waren we niet van Brood, naar Weijs, naar Hyballa en weer naar Steijn gegaan. Dan hadden we niet eerst alles ingezet op het terug halen van van As, daarna met mannen als Jelle Goes gepraat om uiteindelijk Lokhoff aan te stellen die nergens op een lijstje stond en waarvan nu steeds meer door begint te druppelen dat zijn aanstelling er door de aandeelhouders/RvC doorheen gedrukt is. Met als resultaat dat achter de schermen weer een stammenoorlog gaande is, Manders en Steijn als twee-eenheid opereren en ze Lokhoff op een zijspoor proberen te bonjouren.

Hadden we een idee gehad, dan was Steijn nooit aangesteld. We investeren immers al jaren fors in de jeugdopleiding, en dan haal je een trainer die een voorliefde heeft voor ervaren spelers die hij niet hoeft te vertellen hoe ze moeten voetballen, maar die hij enkel fit hoeft te houden. Met als resultaat trainingsweken van 4 dagen, geen extra aandacht voor de jeugdspelers, die dan maar bij de onder 21 mee gaan trainen om toch te investeren in zichzelf, en die per saldo geen van allen beter zijn geworden.

Het is onbegrijpelijk dat er in de top nog steeds gekeken wordt naar wie beschikbaar is, i.p.v. te kijken wie we nodig hebben. Zet eens een voetbalvisie op papier, i.p.v. die telkens van de AD te kopiëren en die daarna weer herschreven moet worden wanneer de AD ( al dan niet gedwongen ) vertrekt. Ga op basis daarvan mensen aanstellen, die zich confirmeren aan het plan dat er ligt i.p.v. hun eigen plan trekken.

We blijven vervallen in telkens dezelfde fouten, omdat niemand spelregels opgesteld heeft.

10   3  
Jp

Leuke column verder maar is er geen gulden regel der wijsheid?

‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet.’

3   34  
Optimist

Eén van de grootste problemen van NAC is juist dat heel veel "supporters" niet willen dat NAC linkerrijtje eredivisie haalt.

Als NAC net zo corrupt wordt als AZ (dat nog veel erger is dan Twente) zou dat linkerrijtje zeker haalbaar zijn, maar de vraag is of je het op die manier wilt.

26   7  
Karel

Het NAC-landschap wordt gedomineerd door zeerrrr incompetente en domme managers!

22   29  
F7B

Laat Manders en Steijn nou eens gewoon hun werk doen. En geef ze hiervoor de tijd ipv iedere keer wisselen met directieleden en trainers.

17   16  
Ouwe Spionkop

Is Steijn nou onderhand al eens terug voor HET gesprek?

9   10  
den hulk

waar is lokhoff nouw

17   5  
Scheids!

@Wanny

Daarmee geeft hij mijn inziens toch hét probleem bloot!
Om als voorbeeld te noemen , het voor de beurt praten dat Steijn pérsé moet blijven!
Daar gaat Manders niet over, dat ligt op het bordje van Ton Lokhoff! En dit is maar één voorbeeld, om het luchtkastelenverhaal van een nieuw stadion maar niet te benoemen.
Manders en Steijn houden elkaar opzichtig de hand boven het hoofd en zullen elkaar niet bijten!
NAC is gebaat bij interne rust , wat uiteindelijk ook door werkt tot in de selectie! Laatstgenoemde werken daar niet echt aan mee!

13   6  
Jammer

Niets nieuws gelezen in de column dat al niet meerdere keren is opgemerkt op deze site.
Neemt niet weg dat de inhoud deugt.

23   20  
RICHARDPRAHA

NEE, NEE, en nog eens NEE.

Het echte probleem van NAC is die illusie van de supporters, achterban, de 5e colonne, of hoe je zo ook wil noemen, dat, NAC zo'n buitensporige potentie heeft.

Deze "columnist" doet er ook vrolijk aan mee, het beeld schetsen dat NAC zogenaamd zou moeten concurreren met clubs als AZ, Twente, of zelfs "maar" FC Groningen, FC Utrecht.

NAC is echt een stadsclub met een omringend gebied van wellicht 20-25km wat ook als supportersland kan worden gezien, maar we hebben geen provinciaal supportersland zoals Twente, Groningen, FC Utrecht dat wel hebben.

We zijn echt een stadsclub zoals NEC, Vitesse, WII, Sparta,etc,etc dat ook zijn.

Ook dat rijtje van zogenaamd welgestelde NAC-ers is er eentje wat 90% van alle clubs kan voorleggen.

Horen we in de ED thuis? Waarschijnlijk wel? Moeten we de illusie hebben dat we een top 8 club zijn? Absoluut niet.

Het streven zou moeten zijn om een stabiele club te worden in de ED dat elk jaar voor plek 7-15 speelt.

7   16  
Gjoewie

Chris W.M. > Relativeren is ook niet je sterkste punt, wel? "Hadden we een idee gehad, dan was Steijn nooit aangesteld." We hadden wèl een idee, en daarom stelden we Steijn aan. Dat was van alle kandidaten degene met de meest aansprekende naam. Iemand met een NAC-verleden, iemand die een andere club naar de eredivisie bracht. We zijn alleen vergeten te kijken met wat voor voetbal hij dat deed. Het is wel zo dat we onderhand blij moeten zijn dat er toch nog sollicitaties binnenkomen als de trainerspositie vacant is, want lang niet iedereen durft zijn kop nog in "ons" wespennest te steken.
Ik denk dat Steijn zich op dit moment aan het beseffen is dat ie behoorlijk beschadigd is door die 18.000+ wespen. Hij kwam binnen met een visie, lichtte de selectie door, stuurde wat mensen weg (jammer genoeg enkele dragende krachten), trok andere aan (ook niet allemaal de juiste) en begon aan het bouwen van een elftal. Hij had zijn moment of glory in Emmen waar hij met betonvoetbal de lokale club naar de KKD stuurde en in de slipstream van dat succes zette hij hetzelfde elftal neer tegen N-ie-C, wat een falikante misser bleek.
Waar de auteur van de column gelijk in heeft is dat we altijd heerlijk af kunnen geven op mensen die het in onze ogen fout doen. Misschien in dit Corona-tijdperk nog wel meer dan anders, omdat we niet op de tribune kunnen staan om bier te drinken en k*t te roepen.
Ik heb in een eerdere post al eens de situatie bij Barcelona geanalyseerd, welke trouwens typerend is voor de meeste zuideuropese clubs. Als de ene voorzitter trainer A aanstelt, dan wordt ie door de volgende voorzitter ontslagen en die stelt dan weer een andere trainer aan. Dat gaat zo door totdat je geen geld meer hebt om een afkoopsom te betalen.
Welnu, de situatie in Breda is hetzelfde. We hebben geen geld voor een afkoopsom (of laat ik het zo stellen: dat geld kan beter gebruikt worden voor de versterking van de selectie). Laat Steijn zitten, laat hem leren van zijn fouten. Komend seizoen zit er gelukkig weer publiek in het stadion, die zullen hun ongenoegen wel uiten als dat nodig is. En dan is Steijn de eerste die het hoort, hij hoeft er zijn laptop niet voor aan te zetten.
Nog even op de column als zodanig: een informateur is in mijn ogen niet nodig, want dan krijg je weer zo iemand als Nicole Edelenbos. Iemand die heel duur is en die dezelfde fouten maakt als zijn of haar voorganger. Bovendien weet iedereen nu wel wat er allemaal verkeerd zit bij onze club. We hebben nu iemand nodig die de begint te poetsen, die alle gelederen sluit, even het eigenbelang van eigenaren, sponsoren en andere belanghebbenden aan de kant zet, zodat in alle rust kan gewerkt worden aan de reorganisatie van de club. Daar is iedereen bij gebaat.

3   1  
n@©

Ik moet opeens aan 'Ons NAC' denken? Hoe staat het daar eigenlijk mee?

3   2  
F8Hipster (BSR)

'Ons NAC' bestaat nog wel maar onderneemt op het moment geen activiteiten. Het draagvlak leek niet aanwezig om goede stappen te kunnen nemen. Vanuit de aandeelhouders werd een vrij onrealistische eis gesteld ondanks dat ze het 'een sympathiek idee' vonden.

17   0  
Chris W.M.

@Gjoewie

" We hadden wèl een idee, en daarom stelden we Steijn aan. Dat was van alle kandidaten degene met de meest aansprekende naam....We zijn alleen vergeten te kijken met wat voor voetbal hij dat deed"

"Hij kwam binnen met een visie, lichtte de selectie door, stuurde wat mensen weg (jammer genoeg enkele dragende krachten), trok andere aan (ook niet allemaal de juiste) en begon aan het bouwen van een elftal. "

Dan raak je toch eigenlijk de kern van mijn verhaal. We (of in dit geval Manders, want die had net na zijn aanstellen Steijn al als droomkandidaat in de coulissen staan) stellen een trainer aan op basis van beschikbaarheid, en niet of hij en zijn visie past bij de club. Wat we telkens doen. Met als resultaat dat wanneer Steijn vertrekt we blijven zitten met een elftal wat samengesteld is op basis van zijn visie. Komt er een trainer met een andere visie? Dan moet het hele elftal weer op de schop.

Zet nu eens gedetailleerd op papier hoe een elftal van NAC eruit moet zien, welke speelwijze er gespeeld dient te worden, hoe er werk gemaakt moet worden van het inpassen van jeugdspelers etc. en kies trainers uit die passen bij de voetbalvisie van de club. Zodat je, wanneer de trainer weer vertrekt, je iemand anders voor de groep kan zetten die het werk voortzet, met het elftal uit de voeten kan, en slechts op details afwijkt van zijn voorganger. Is toch een stuk goedkoper aan het einde van de rit. En herkenbaarder voor de supporters, als we het dan toch over binding houden met de ploeg en de club hebben...

16   7  
Signase

@Gjoewie:

"Laat Steijn zitten, laat hem leren van zijn fouten."

Hoe schat jij Steijns lerend vermogen in? De man staat bekend als een one trick pony, dat geeft niet veel hoop. Ik ben het met je eens dat NAC het geld voor een afkoopsom beter kan besteden aan het versterken van de selectie. Aan de andere kant: met een trainer die meer uit spelers en uit een team haalt, hoef je ook minder andere spelers te kopen. Wat is dan wijsheid? Ik weet het niet.

8   8  
Peerke

Helemaal mee eens. Ik weet wel dat in het verleden het ontslag van de trainer ons niet verder geholpen heeft maar nu is er iets anders aan de hand.Steijn is niet integer. Manders heeft allemaal vriendjes om zich heen verzameld en neemt een loopje met de club. Ontslaan kost veel geld, maar dan maar alles weer van de grond af aan opbouwen met regionale jongens.

15   14  
NAC!!!

Helemaal mee eens.

De club moet af van: trainer, AD, en vooral van de 3 eigennaren.
De strop aan de nek van NAC.

De club staat al meer dan 10 jaar stil, ze willen er vanaf, pak dan het verlies en laat de club groeien. Of pomp er geld in. Maar daar hebben ze het verstand niet voor om een club te leiden. Dat is al wel duidelijk geworden.

NAC had al lang in de ere moeten spelen tussen plaats 5 en 10. Simpel zat.
Potentie is er genoeg, nu de juiste eigenaar en verstandige mensen nog.

Hup NAC

6   5  
Jammer

@ Gjoewie

Ik denk in tegenstelling tot wat jij denkt dat het geen probleem zal zijn om een nieuwe trainer te vinden. Voor die trainer kan het alleen maar positief uitpakken. Red je het als trainer bij NAC dan heb je wat in je mars en kun je waarschijnlijk als trainer hogerop. Red je het niet dan wordt dat als een vanzelfsprekendheid gezien en zal het niet aan je blijven kleven.

10   4  
Cambridge

Een TD en AD zitten er voor de lange termijn. Beoordeel ze dan ook pas op de lange termijn. L’histoire se repete.

Wat er al jaren bij NAC nu aan de hand is dat du moment dat er een nieuwe TD, AD of trainer is er mensen staan te kijken met een zaag in de handen. Ga maar lekker zitten, als het maar even niet gaat dan beginnen we je wel aan je stoelpoten te zagen.
Dat is de teneur van (sommige) NAC supporters in de laatste 5 jaar.

En dan de aandeelhouders: mensen gaan er zomaar van uit dat een nieuwe aandeelhouder ook gaat financieren? Zakelijk gezien: hoe aantrekkelijk is het om in een club te investeren die het geld over de balk smijt? Omdat we weer eens zijn uitgekeken op die AD of die TD. En de publieke druk te groot wordt. En dan is er niet alleen een afkoopsom voor die TD maar ook natuurlijk weer een boel nieuwe spelers die een nieuwe TD wil.

Geef mensen eens de tijd. Heeft iemand een contract van een paar jaar? Gun die persoon dan ook die paar jaar.

Anders gaat ook Lokhoff een prooi worden voor de publieke opinie.

6   3  
Cees-2

Exact mijn gedachtengang, 100% goede beredenering. Iedereen die deze toch afkraakt. Dan zeg ik, kijk eens hoe het gaat. Kijk eens naar bijv. Heracles, PEC Zwolle, FSC, Willen II, Sparta, FC Groningen, Heerenveen en ga zo maar door, Horen wij daar geen structureel onderdeel van uit te maken, van deze groep? Ik dacht zekerste weten van wel. Maar dat doen we absoluut niet. Dus, we doen het met zijn allen bar slecht. Niets anders, bar slecht. En SAN kan je allerlei drogredenen aanhalen, nogmaals, bar slecht.

8   1  
Tommy

FC Utrecht was ook zo'n onrustige club. Daar had je een charlatan die de club wilde overnemen en ook een nieuw stadion beloofde. Frans van Seumeren stapte in en heeft daar een eind gemaakt aan het gekonkel en geknoei. Die maakte ook fouten in het begin, maar leerde daar wél van. Die man heeft een hart voor de stad en de club. Ander groot verschil: hij is zichtbaar en zou een enorm gezichtsverlies leiden als hij de club zo zou laten afgeleiden als onze eigenaren laten gebeuren.

NAC is een circus. Edelenbos die met de clowns Eisinga en VDA op de proppen kwam. Wat een grap was dat. Brood weg, Weijs dan maar of toch niet, Hyballa in plaats van Van Wonderen. Vervolgens Manders en Steijn als de volgende dure mismatches. Miljoenen zijn verbrast en misgelopen de afgelopen jaren. Dit gaat gewoon door hoor, met misschien een keer een incidentele opleving gevolgd door een volgende terugval.

Wij hebben een hoop anonieme eigenaren, die het misschien jammer vinden als het niet goed gaat maar meer ook niet. Ambitie en visie is er niet. In al die jaren is het ze niet gelukt om de juiste personen aan te stellen én in de juiste volgorde: Algemeen directeur, Technische directeur en dan een trainer. Drie mensen die met elkaar kunnen werken. Als het sportief op de rit staat, gaat de rest vanzelf.

12   3  
Geelzwartwit

Je hebt 5 jaar lang een samenwerking gehad met een van de grootste clubs van de wereld. En in die 5 jaar heb je de samenwerking laten verslonden waarbij het resultaat nu na 5 jaar is dat we wat minder goede talenten hebben gehad een aantal zeer bruikbare talenten en een flink verbeterd trainingscomplex. De vernieuwde samenwerking wordt ingestoken op: als CITY een voor ons echt interessante speler heeft hoeven we geen zware afspraken op papier te maken we kijken of er een huur mogelijk is of niet....

5 jaar lang heb je de tijd gehad om CITY kennis te gebruiken om:
- je organisatie professioneel op te tuigen en in te richten
- je sponsor en andere inkomsten apparaat professioneel in te richten en op te tuigen en wellicht sponsor van city warm te krijgen voor ook een sponsoring bij NAC.. (wat zou 500k of 1m, 2m, 3m. Sponsoring bij NAC voor bedrag zijn voor een City sponsor?) City enthousiast over NAC als club waarom zou het niet over kunnen slaan mbv city op haar sponsors?
- in 5 jaar had je ook je scoutingapparaat nog professioneler kunnen inrichten
- je had scoutingt talent en opleiding in de uitwisseling en samenwerking kunnen opnemen. Betere duurdere talenten bij onder de 21 of onder de 19 en bij verkoop een stukje van de transfersom naar city
- je had onwijs veel kunnen leren en kunnen overnemen van city mbt merchandise als inkomstenbron

En zo zullen er nog wel wat zaken zijn. Maar nee we hoopten en gokten op vooral goede gratis spelers en lieten door bestuurs en staf wisselingen de samenwerking versloffen.
Al had NAC 1 fte aangesteld die gespecialiseerd is in internationaal relatie management dan hadden we wellicht veel verder geweest.

Nee.. We gaan nu verder zonder allerlei afspraken.. Als er een speler goed is voor NAC maken we wel een huurafspraak. Verder is de verslechterde verstandhouding nu gewoon weer goed...

Als je last hebt van een verdeelde achterban of interne verdeling is het zo handig als je 5 jaar lang een City kan raadplegen en daarmee beleid boeren en stappen maken, zonder door city overgenomen te worden.

Maar ja ik geloof niet dat er qua visie vaak verder gekeken dan de geel zwarte neus lang is.

4   1  
Becherovka

@Chris W.M.

Als ik je verhaal lees, dan kom ik uit bij het 5-jarenplan van Smulders. Die had een visie over hoe het team moest voetballen, de rol van de jeugd erin en meerdere dingen waar jij om vraagt.

Waar bij mij de schoen wringt is dat NAC al lange tijd geen fatsoenlijke TD heeft om de lange termijn te waarborgen, ondanks alle passanten. Hierdoor zie je de voetbaltechnische chaos en dat speelt door in de hele organisatie. Bij een voetbalorganisatie word je afgerekend op je resultaten, maar bij NAC is dat nét iets harder dan bij andere clubs.

6   6  
scheppioni

Volkomen mee eens Henri, perfect verwoord !!
Onze club NAC staat qua naam nog altijd goed te boek, maar de organisatie en dat begint in de top van onze club, doet maar wat raak !!
Nu ook weer met het oog op het volgend seizoen lijken we weer volledig achter de feiten aan te lopen, hoelang houdt onze mr NAC dit nog vol met de haagse enclave !???
Ene woord blijft voor ons 19.000 NAC fans altijd van toepassing, dat is HOOP ......
Maar dat is geen fundament om als NAC supporter nou op dit moment heel vrolijk van te worden, sterker nog 'wat lichamelijke klachten' zijn eerder van toepassing, gewoon om het feit dat onze wereldclub heel hoog in ons minded zit .... HUP NAC !

7   5  
Signase

Goh, Almere City heeft Verbeek aangetrokken. Is Verbeek een aantal jaren geleden niet door NAC gepolst?

5   1  
Rob

Zo waar dit. Het belangrijkste is dat er een concrete en doelgerichte visie uitgezet word waar de diverse geledingen binnen de club zich in kunnen vinden. Dan kijken wie we al aan boort hebben en dit uit kunnen voeren en de plaatsen die ontbreken invullen met goede mensen die gescreend en beoordeeld worden aan de hand van de visie en bijpassende doelstellingen. Clubbelang boven individuele vetes

11   4  
Henkkie

Steijn gaat niet van zn fouten leren. Dat heeft een heel jaar niet gedaan. Daar is hij te eigenwijs voor.

Trainers staan in de rij voor een clubs als NAC. Altijd dat domme geroep dat niemand trainer zou willen zijn.

Manders en Steijn bepalen wie er gaat komen. Uit goed fatsoen zal er 1 of 2 uit de koker van lokhoff komen. De Haagse scout / vriend van Manders heeft nog niets gebracht in een jaar tijd.

Manders en Steijn moeten zo snel mogelijk vertrekken. Een gevaar voor de club, zeker de combinatie van de vriendenkring uit het Haagse.

9   0  
Dutchbird

Wie baas is bakt koek. Dus hebben de grote drie het met hun meerderheid van de aandelen nog steeds voor het zeggen. Ze willen wel van hun aandelen af, maar alleen tegen een stevige prijs en aan nieuwe aandeelhouders die het clubbelang voorop stellen.

Dus mogen we er van uit gaan dat de grote drie het nog lange tijd voor het zeggen hebben en misschien is dat wel beter dan een Chinees, Arabier of Amerikaan. Bovendien lijkt het er op dat ze geleidelijk aan steeds meer leren van hun blunders sinds 2014. De laatste keuze was Ton Lokhoff en dat is in ieder geval de beste keuze sinds 2014.

4   1  
Chris W.M.

@Becherovka

Die had een plan idd. Alleen was dit weer een plan wat gekoppeld zat aan Smulders. Toen hij weg ging ging dit weer het raam uit. Zo'n plan moet hogerop in de organisatie liggen, bij de aandeelhouders of de RvC.

5   1  
n@©

Papier is geduldig. Natuurlijk hebben we een goed plan nodig, maar nog veel belangrijker zijn de poppetjes die aan het stuur zitten.

Waarom doet AZ het beter dan Feyenoord? Een beter plan? Of gewoon een stabiel en beter management?

Ik ben er van overtuigd dat een directeur iemand moet zijn die de cultuur van de club kent, een oud speler, of iemand uit de regio. Chinezen kunnen ADO niet runnen en Hagenezen kunnen NAC niet besturen. En natuurlijk is het met een Van Seumeren, of Ben Mandemakers allemaal net iets makkelijker, maar er zijn genoeg clubs die prima presteren zonder zo'n buitenboordmotor. Het is geen voorwaarde om een stabiele eredivisieclub te zijn.

3   1  
MickJ

@ geelzwart
Ik heb al eerder gereageerd op hetgeen je schrijft.
Ben er 100% mee eens.
Op dat City gebeuren zette ik minst 2 man/vrouw op.
Die niks anders doen dan kennis verzamelen op alle gebied.
Voetbal technisch ? Daar sluit een trainer op aan als aanvulling.
Buiten de kennis ook contacten leggen in hoeverre mogelijk.
Laten zien dat je geïnteresseerd bent in de organisatie.
Ook sommige zaken en euro’s is nog hede ten dage
blauwe ogen werk.

8   1  
Geelzwartwit

@mickj

Ik ben helaas bang dat het nooit tot dat niveau zal komen.

Ps zou de AD van ManCity zijn gevoelens ook via Twitter met de achterban delen?

Zucht

Wanneer worden we eens een professionele club. En wordt de lat niet alleen bij de supporters hoog gelegd.

9   0  
D’n Dijk

Luister de drive podcast van Mark Tuitert met Toon Gerbrands eens en je weet meteen waar het allemaal aan schort!
Hij zegt dat je in topsport 90% van je succes zelf in de hand hebt !
Het eerste wat weg moet is de excuuscultuur !

Blijft triest dat je alles in je hebt om bij de 1e 6 linkerrijtje eredivisie te kunnen komen.
Uiteraard met een aantal jaar bouwen.

Maar dat het wordt tegengehouden door mismanagement en schreeuwers die NAC een cult provinciaal stadsclubje willen houden.
Met alleen maar jongens uit Breda en 10 km er omheen... Dream on!

Maak zoals Chris WM al zei nou eens een echt plan en schudt die sleeping giant echt wakker!

1   1  
Fan uit Zevenbergen

Bn de stem meld ht grote NAC nieuws

2   1  
anoniem73

precies nac supporters hebben een te grote stem.

2   1  
Tip

Ik vind het een goeie column.

0   2  
NAC Breda F.C.

Ik vind zo’n formateur idee niet zo verkeerd gedacht. Herman tjink Willink is nog vrij.

1   0  
die ne gast

Misschien beginnen met een informateur voor de supporters? ;-)
Je ziet het op deze site al: zoveel supporters, zoveel meningen.

En dat is juist de charme van NAC. Het zou pas goed misgaan als er bij alle misstanden rondom NAC geen kabaal gemaakt wordt en er niet om rollende koppen wordt gevraagd.
Op het moment dat de emotie niet meer reageert en gelatenheid en onverschilligheid zijn intrede gaan doen, dan pas is NAC verloren.

Wat betreft de huidige situatie: laten we het voor één keer eens met rust proberen.
Al het geld dat we hebben moet naar de selectie. Elke trainer is zo goed als zijn selectie, laten we dus vooral investeren in de selectie.
Als het weer afbraakvoetbal wordt, dan laten we ons ongenoegen wel blijken in het stadion.

En voor komend seizoen kunnen Manders en Steijn niet weer met zijn tweeën TD'tje spelen bij het aantrekken van spelers.
Nog een keer Lokhoff passeren is exit. Dan is er echt geen draagvlak meer voor M&M.

Laad alle berichten na dit bericht in