Wij gaan niet opzij

Column: Ik zeg maar zo, ik zeg maar niks

Das Phantom

NAC publiceerde gisterenavond weer een interview met Peter Maas op de eigen kanalen. Het was de geplande terugblik op de transferwindow van afgelopen januari. Da Pope ging er goed voor zitten, maar werd teleurgesteld. Zo teleurgesteld dat hij in de pen kroop voor een column. Zoals altijd hoeft de mening van de schrijver niet gelijk te zijn aan die van de redactie van B-Side Rats.

Na lang wachten gisteravond weer een interview met Peter Maas. Ik ging er eens goed voor zitten, want zo vaak hoor of zie je de t.d. niet. Uitgelezen moment voor hem om de contouren van het technisch beleidsplan te schetsen. Zeker omdat hij dat een maand of wat eerder aangekondigd had. In een interview een beetje spanning opgebouwd en dan nu presenteren. Leek mij een ABC-tje. Ik schoof dan ook naar het puntje van mijn stoel toen Maas vertelde dat het beleidsplan af is. Ik viel ervan af toen Maas even later vertelde dat ie niet gaat vertellen wat erin staat.

NAC wil aan de mensen die straks weer voor de keuze staan om hun seizoenkaart te verlengen of voor de keuze staan om bij te tekenen als sponsor blijkbaar niet vertellen wat de club de komende tijd van plan is. Bij uitstek een groep mensen die je graag het vertrouwen geeft dat je alles onder controle hebt en dat een sportief gezonde toekomst voor de club dan wel misschien niet meteen, maar toch zeker binnen een redelijke termijn gerealiseerd zal worden.

Als jij als t.d. een solide plan hebt gesmeed, waarom zou je dat dan niet met de buitenwereld willen delen? Het is een ideale kans om je als een van de leiders van de club te profileren, zeker nu eenalgemeen directeur ontbreekt. Het is natuurlijk prima dat je het eerst intern deelt. Lijkt me logisch. Maar heel veel betere kansen krijg je niet om na een onderaan de streep niet héél overtuigend eerste jaar als t.d. aan de buitenwereld te laten zien dat jij één van dé mannen van het nieuwe NAC bent, en dat je de benodigde capaciteiten voor je functie hebt. Ik vind het oprecht vreemd dat je die kans laat liggen. Voelt voor mij als een schot voor open doel.

Dat je die kans laat liggen en mij op zo'n moment niks wil vertellen over de toekomst van mijn club, maakt toch dat ik het lastig vind jou op je blauwe ogen te geloven dat jij je zaakjes fantastisch op orde hebt. De praktijk bewijst namelijk vooralsnog het tegendeel. Je staat negende in de competitie, geen enkele speler (op Van den Bergh na wellicht) excelleert dit seizoen, je bent aan je tweede trainer toe (en daarmee gaat het ook niet echt vanzelf, of wel?), spelers vallen bij bosjes om en promotie is vooralsnog meer droom dan waarschijnlijk scenario.

En ik vind het ook vreemd dat niet alleen de td, maar blijkbaar ook niemand anders in de organisatie ziet dat je op zo'n belangrijk communicatiemoment met een sterker verhaal moet komen. Je weet dat mensen benieuwd zijn naar wat Maas te melden heeft. Waarom zorg je dan als club niet dat zijn verhaal beter in elkaar zit? Bij een interview met je clubkanaal kun je zo'n beetje zeggen wat je wilt. Waarom ziet dan niemand dat dit heel eenvoudig heel veel beter kan?

Je hebt als club transparantie beloofd. Vroeg niemand om. Heb je als nieuwe, frisse wind uit jezelf en paginagroot verteld aan iedereen die het maar wilde horen. Niet onaardig bedoeld, maar: hoe vindenjullie zelf dat het gaat? Verbeter me als ik het verkeerd zie, maar ik zou zeggen dat NAC is op dit moment exact het tegenovergestelde is van wat je beloofd hebt:

- Alle moeilijke vragen worden op dit moment vermeden

- Niemand neemt verantwoordelijkheid voor de dingen die misgaan

- Niemand legt uit hoe we de problemen op gaan lossen

- Niemand stapt echt uit de schaduw en pakt een rol als (tijdelijk) boegbeeld van de club

- Niemand in de hele kerstboom die gewoon een goed en eerlijk verhaal heeft

Óf je hebt je kerstboom volgehangen met incompetente mensen, óf je neemt je supporters en sponsoren op dit moment gewoon niet serieus. Een andere uitleg zie ik niet. Hoe dan ook is zeker dat je op deze manier (en in mijn beleving moedwillig) afstand creëert.

Misschien is dat de juiste aanpak voor een club als PSV of AZ, waar sportieve successen wellicht maken dat een echte, innige band met je achterban geen beleidsdoel hoeft te zijn. Bij sportief succes komen er namelijk toch wel altijd mensen kijken, hoe onsympathiek je ook bent. Bij een club waar het heel slecht gaat, is het normaal gesproken echter níet vanzelfsprekend dat iedereen blijft komen. Kijk naar zo'n beetje alle clubs behalve NAC en andere volksclubs. Clubs waar de vraag of je de club bezoekt niet afhangt van de sportieve resultaten, maar er blijkbaar nog iets anders is dat voor een innige relatie met de club zorgt.

Het lijkt mij logisch dat je die relatie koestert en dat je er als club actief in investeert. Omdat het wat mij betreft laaghangend fruit is en omdat dáár normaal gesproken een deel van je potentie als club zit. Ik snap oprecht niet dat je nu als club alle luiken dicht doet, als je echt gelooft in de plannen die je (eindelijk) op papier hebt gezet.  

Als je bang bent om eerlijk en transparant te zijn, dringt de conclusie zich op dat je niet in je eigen verhaal gelooft. Want nogmaals: waarom zou je je plannen anders niet delen? En als JIJ al niet in je eigen verhaal gelooft, waarom moet ik er dan wel in geloven?

Maar, geen paniek, overal gaat weleens iets mis. Dat is niet erg, overkomt de beste. Het gaat er niet om wie iets verkeerd heeft gedaan, het gaat erom hoe je het oplost. En ik ben de moeilijkste niet, ik help graag.

Als we nou eens beginnen met antwoord geven op een aantal heel voor de hand liggende vragen. En als je als club eens eerlijk reflecteert op wat er dit seizoen allemaal gebeurd is. Uitlegt waarom sommige dingen erger leken dan ze zijn of vertelt wat je van plan bent om problemen op te lossen. En als je dan toch bezig bent, leg dan gewoon even uit welke slimme plannen je bedacht hebt. Dan is de kans dat je vertrouwen kweekt het grootst en neem je op tamelijk eenvoudige wijze druk weg. Iedereen wil namelijkdat het goed komt met de club. Zo lastig is het allemaal niet.

Tenzij je natuurlijk geen flauw idee hebt wat je aan het doen bent. Maar daar gaan we maar niet van uit, toch?

Bekijk hier het interview met Maas.

 

Bron:
B-Side Rats
51 Reacties
12   0  
The Cosmic Gate

Ik begrijp niet dat je openheid van zaken predikt maar dan niet gewoon bij een podcast aansluit. Zo creëer je (weer) een band met je supporters. Door zo 1x per x maanden een ingestudeerd filmpje te posten, geeft mij alleen maar nog meer een gevoel van : jullie zijn (maar) supporters en luister moet je naar wat ik zeg ...punt uit.

11   1  
Ouwe Spionkop

Ik vind het jammer om te zeggen, maar 100% eens! Het was een nietszeggend propaganda verhaaltje van Peter Maas.
Het zou fijn zijn als Maas op deze column zou reageren.

8   2  
Wil

Helemaal eens met deze reactie van De Pope!

6   2  
kopspion

we zijn nog minder dan een amateurclub aan het worden !!!!!

5   3  
Nacfem

Eens!
Op 1 ding na, je zegt dat niemand daar zijn rol in pakt en ik zie juist daar één bekende hand in terug. Iemand die precies hetzelfde deed bij zijn vorige job en denkt dat NAC hetzelfde gerund kan worden als psv, namelijk Toon Gerbrands.
Dit is zijn MO de domme supportertjes moet je niet meenemen in je verhaal, die zijn alleen maar lastig en snappen er toch niets van. En daar loopt het anders dan bij psv als je wint heb je vrienden en dus staan er (zoals je zelf ook stelt) genoeg mensen klaar om je te sponsoren of een seizoenkaart te kopen. Hier MOET je aan klanten binding doen! Hier ben je afhankelijk van de goodwill, maar daar heeft metname Gerbrands geen oog voor.

10   7  
Gman

Hier komt misschien een impopulaire mening:

Wordt het niet eens tijd dat er intern rust komt? Dat de staf meer afgeschermd wordt van de roerige NAC-buitenwereld en ongestoord kunnen gaan werken aan een meerjarenplan?
Hoe vaak hebben de supporters, mijzelf incluis, bestuurders niet afgefakkeld om dingen die ze publiekelijk hebben beloofd te behalen, maar uiteindelijk niet gelukt waren. Hoe vaak zijn er interne struggles naar buiten gekomen waardoor wéér een directie is geklapt. Hoe vaak hebben we wel niet directeuren gehad die daar meer voor zichzelf zaten dan voor NAC. Peter Maes kiest nu voor een andere koers, het is zijn goed recht.
Het geschetste beeld van clubs als PSV en AZ raakt kant noch wal. Als er iets duidelijk is bij NAC, dan boeit het de supporter helemaal niks wat er op het veld of daarbuiten gebeurt, we komen toch wel massaal. Er zijn hier geen succes supporters, wij zijn allemaal supporters die door dik en dun steunen. Allen met onze eigen motivatie.

Ik vind wél dat Peter Maes en NAC iets meer het algehele sentiment kunnen sturen door de PR-machine beter in te oliën voordat ze zo'n 'interview' plaatsen. Je hoeft maar een paar kleine dingen toe te voegen of prijs te geven en je hebt geen fanatieke supporters die de pen oppakken en iets van zich af willen schrijven.

Wij als NAC-supporters zijn gewend dat het bestuurlijk rommelt, dat er incompetente mensen zitten en die we niet kunnen vertrouwen op hun blauwe ogen. Er is het afgelopen jaar veel veranderd bij NAC in alle geledingen. Ik durf deze mensen echt nog wel de tijd te geven. Laat ze hun werk doen. Dat gaat met stevige horten en stoten. Maar ik denk dat we als NAC-supporters ook eens vanuit een bril met vertrouwen mogen kijken ipv standaard wantrouwen.

5   3  
Scheids!!

Achter Peter Maas had ik een meer solide en uitgebalanceerde scout gezien, maar hij is met de malaise van de club meegegroeid, als hij daar al niet één van de grootste oorzaken is.
Lang geleden dat wij een club is rustiger vaarwater waren, en dan ook nog eens mét prestaties.
Een club als NAC moet altijd tot het laatst meedoen met de bovenste plekken , niet om hooguit playoffs te halen. Maar dit krijg je dus, als je continu vriendjes van vriendjes binnen hengelt!

5   1  
Nicky

Ik zeg maar zoo, want dat is korter dan dierentuin......

5   8  
Gman

Ik verwonder mijzelf soms over welke dingen wij menen te kunnen eisen en opleggen aan een bedrijf. Wij zijn de supporters, wij hebben het voor het zeggen...

Ons verwachtingspatroon is ook wel erg hoog beste medesupporters.

12   0  
The Cosmic Gate

Ik begrijp niet dat je openheid van zaken predikt maar dan niet gewoon bij een podcast aansluit. Zo creëer je (weer) een band met je supporters. Door zo 1x per x maanden een ingestudeerd filmpje te posten, geeft mij alleen maar nog meer een gevoel van : jullie zijn (maar) supporters en luister moet je naar wat ik zeg ...punt uit.

9   3  
Francesco

@Gman

Vanaf het begin zijn er beslissingen genomen die haaks staan op de beloftes die de nieuwe eigenaren hebben gedaan ten tijde van de overname. Of zij daar iets aan kunnen doen, geen idee. Feit is wel dat de mensen die aangesteld zijn nadat zij hun aandelen in het STAK hebben ondergebracht en daarmee hun zeggenschap ophield zich niets aan lijken te trekken van wat ons gepresenteerd is. Communicatie, transparantie? Zoek het lekker uit. Supporters in de RvC, brrrr, zo snel mogelijk afpakken die zetel. Spelers halen met een lokaal karakter, dus uit NL of België komen of in ieder geval al jaren in NL spelen? Nee joh, Scandinaviërs moeten we hebben!

Misschien is voor alle beslissingen een goede reden, zijn die beslissingen terecht genomen op dat moment. Maar er is niemand die bepaalde beslissingen toelicht, om begrip te kweken. Men trekt zich terug achter de stadionmuren en we horen niets van ze, tenzij er iets fout gaat. Dan worden supporters al dan niet terecht onder de bus gegooid, of een AD die niet blijkt te functioneren. Vertrouwen moet je verdienen, en vooralsnog is er niets wat wij te horen krijgen wat vertrouwen uitstraalt. In elke relatie is communicatie een factor die het slagen van een relatie bepaalt. En op dit moment ziet het er niet goed uit voor die relatie.

4   8  
BasSnelden

Prima interview. Overal duidelijk op geantwoord. Beleidsplan is per definitie strategische bedrijfsinformatie. Dus mag zoiets juist niet naar buiten. Nooit niet. Levien is manisch depressief. Wat er ook gezegd wordt door huidige Nac functionarissen, de oh zo trouwe reagluurders schieten meteen in de stress. Chronisch ongelukkig. Depressief

7   1  
RV

Ik moet zeggen dat ik de aankopen van Peter Maas tot dusverre niet slecht vindt.
van den Bergh is naar mijn mening niet de enige goede aankoop.

Het is alleen uitermate teleurstellend dat er na het vertrek van Hyballa geen team meer lijkt te zijn, en daar gaat ook het individu in mee.
Janosek waren we toch aan het begin van het seizoen van overtuigd dat hij een goede aanwinst was.
Koscelnik is een degelijke back, de winteraankopen lijken weer een beetje beter dan wat we hadden én ik geloof persoonlijk wel in Haugen.

Maar goed, Maas is ook eindverantwoordelijk voor de trainer en die krijgt het gewoon niet voor elkaar.


5   3  
Thierry14

Maas lult maar een eind raak lijkt wel een regeringsleider.... volgens mij niet echt slechte aankopen voor wat de mogelijkheden waren, deze weten we namelijk niet.....
Maar kan door geen uitspraken te doen ook haast nergens op afgerekend worden,alles klopt met achteraf gelul.

5   7  
Da Pope

@BasSnelden

Peter Maas, is that you?

6   1  
Wanny

In ieder geval blij te horen dat men intern ook niet tevreden is met een beschamende plek 9.

2   2  
BREDA 1965

Dat hij maar eens gewoon toegeeft dat ze met pannekoek van gastel de grootste blunder in de NAChistorie hebben begaan.Kunnen we vanavond weer naar zogenaamd voetbal kijken,er is echt geen ene reet meer aan...

4   2  
raraNAC

Eens met Levien.
Het interview is echt erbarmelijk slecht.

Maar gelukkig hebben we een Senior Communicatie adviseur uit het Ginneken a €115 per uur.

5   7  
BasSnelden

Hopelijk dat ons Nac vanavond verliest van het gluiperige Eindhoven. We moeten ook Willem Weijs toezingen en onze eigen trainer uitjouwen. Als we dan naar de 13e plaats zijn gezakt kunnen we alsnog de play-offs halen. Maar als we dan flink blijven zagen en afzeiken, dan komt het zeker goed met ons Nac. Maar hoe dan maar ook: JP eruit, Maas wegwezen, Pierre eruit, NAC= Breda opdonderen. Hup Nac!

1   3  
BREDA 1965

forza bassnelden

8   2  
Da Pope

@BasSnelden

Ik zeg nergens dat we mensen buiten moeten gooien. Sterker nog, ik heb vanaf het begin gezegd dat me dat géén goed idee lijkt. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat je een heel eind komt als je simpelweg je verantwoordelijkheid neemt. Uitlegt wat je aan het doen bent, niet bang bent om fouten toe te geven en mensen meeneemt in je plannen.

Supporters en sponsoren zijn niet je vijanden. Ze zijn in basis je allergrootste fans en helpen je gemiddeld genomen graag het beste van de club te maken. Iedereen hoopt dat NAC succesvol is. Maak daar dan gebruik van. Wees transparant en doe het daadwerkelijk samen.

Door je doorlopend te verstoppen en het één te beloven maar het andere te doen, wek je zelf argwaan. Je creëert zelf je eigen druk. Nergens voor nodig. En ook nog eens doodzonde.

2   3  
Gman

@fransesco

Spelers waar ik mij mee kan identificeren zijn niet per se lokale jongens. Al komt er iemand d uit Zimbabwe. Als die kerel NOAD toont, bezieling en hart voor zijn club en positie dan kan ik mij daar mee identificeren. We zijn geen Athletic Club die in de statuten heeft staan alleen maar Basken te mogen aantrekken.
Daarnaast: hoeveel jeugdspelers breken er de laatste tijd niet door, en hoeveel jeugdspelers komen langzaamaan onder contract te liggen?
Er staan genoeg 'lokale' jongens op de lijst.

Ook in jouw reactie lees ik weer een te grote verwachting/haast een eis op gebied van communicatie. De club bepaalt. De club verandert of je het nou leuk vind of niet. Jarenlange inmenging van supporters heeft niet echt geholpen als we de afgelopen decennia er even bijhalen of wel?
Het gouden aandeel is er nog, lekker boeiend die RVC plek.

6   1  
Francesco

@Gman

Blijkbaar begrijp je de kern van het probleem niet. Zaken als oa. lokale jongens en communicatie zijn niet perse de wensen van mijzelf, het zijn beloften (!) die zijn gecommuniceerd naar de supporters. Oa. de lokale jongens was een onderdeel van het plan op basis waarvan Stichting NOAD besloten heeft de aandelen aan NAC=Breda te verkopen. Het gaat er niet om wat jij daarvan vind, of ik, maar dat zou een onderdeel zijn van het plan. Zie je niets van. Hetzelfde als communicatie; het zou samen met ons gedaan worden, een transparantie organisatie zijn. Ook weer beloftes die met koeieletters in de krant hebben gestaan. Vind je het gek dat er dan bepaalde verwachtingen geschapen worden. Het wordt tijd dat gedaan wordt wat beloofd is. Want hoe kunnen we de mensen rond NAC ooit gaan vertrouwen als we alle uitslagen maar met een korreltje zout moeten nemen?

0   1  
Francesco

* Uitslagen is uitspraken.

3   7  
EL Nino

Opzouten Peter Dwaas! Je bent de zwakste schakel!

5   4  
Judge M.

"Óf je hebt je kerstboom volgehangen met incompetente mensen, óf je neemt je supporters en sponsoren op dit moment gewoon niet serieus."

Volgens mij is het hier een gevalletje én én.

Maar goed, onder Manders & co was het niet veel beter maar daartegen werden toch een stuk heftigere termen gebruikt. Of moeten er toch bepaalde figuren uit de wind gehouden worden hier?

3   5  
Da Pope

@Judge M

Wie zou ik uit de wind willen houden en waarom?

6   6  
Dutchbird

Ik heb het wel een beetje gehad met de betweterige Da Pope. Levien is zo sterk in zichzelf gaan geloven dat hij een TD de maat neemt over een technisch beleidsplan.
Die TD heeft nooit beloofd dat hij dat plan zou delen met de supporters of op een andere wijze openbaar zou maken. Logisch dat doet een goed gerund bedrijf ook niet want dan maak je het de concurrentie wel erg makkelijk. Ik ken niet één BVO die het technisch beleidsplan openbaar maakt.
Bovendien zijn er geen kaders en richtlijnen die duidelijk maken waar een technische beleidsplan van een BVO aan moet voldoen. Dat betekent dat mensen als Da Pope daar hun normen op hanteren. En andere "deskundigen" weer hun eigen normen. Dat zou een kakafonie aan kritiek opleveren.

Twee goede redenen voor de NAC directie om het beleidsplan niet te openbaren:
1) Voorkomen dat de omliggende concurrerende BVO's meelezen en hun strategie daarop aanpassen.
2) Voorkomen dat er een Poolse Landdag ontstaat onder de supporters, met een enorm scala aan meningen waar uiteindelijk niemand wijzer van wordt.

2   4  
Breda vooruit

Het interview is niet veel zegend maar om als club je plannen openbaar te maken maak je de tegenstander wakker die ook de zelfde spelers zou willen.

5   2  
Henri

Ik reageer er niet eens meer op. Deze club gaat gewoon naar de klote. Il lees op Fora en X zelfs mensen die vragen om een terugkeer van Justin Goetzee. Ook al zo'n nobody. Ja dan moeten we er niet van staan te kijken dat deze club naar de klote gaat. Ik wacht af wie de nieuwe AD daadwerkelijk wordt en of het een trendbreuk is met wie er tot dusver zijn aangesteld. Wordt het er weer één van 13 in een dozijn dan zal onze club stuurloos steeds verder afdrijven. Als je nu kijkt wat ze bij NEC doen met een goede ervaren TD. Als je dan ziet wat ze bij FC Twente allemaal aan het opbouwen zijn. Wij gaan volgend jaar het 6e seizoen KKD in.

5   2  
Da Pope

@Dutchbird

Check deze link: https://www.nu.nl/voetbal/5941461/gerbrands-psv-wil-in-2030-bij-beste-32-clubs-van-europa-horen.html

Het strategisch plan van PSV. Geschreven door de man, die NAC nu van duurbetaalde adviezen voorziet.

3   1  
Francesco

Al zouden we alleen maar een bevestiging krijgen dat de voetbaltechnische punten hieruit de kern vormen van het beleidsplan dan weten we in ieder geval waar we aan toe zijn de komende jaren. Maar zelfs dat niet: https://www.bsiderats.nl/nieuws/plannen-nacbreda-grotendeels-uitgelekt

5   3  
Dutchbird

@Da Pope
Je refereert naar een strategisch plan dat de complete BVO betreft. Overigens zonder technische details want verder dan het belang van de jeugdopleiding komt hij op technische gebied niet.

Als er al zo'n plan zou moeten komen bij NAC is niet de TD maar de AD de aangewezen man om dat te ontwikkelen; samen met het voltallige management team. Een plan met hoofdstukken als omgevingsanalayse (kansen, bedreigingen, sterkten en zwakten van de club), commerciële doelstellingen, kostenbeheersing, financiering, huisvesting en interne organisatie.

Zo'n plan mag je niet verwachten van een TD die zich met slechts één onderdeel van het totale beleid bezighoudt. Stewart noch zijn TD voorgangers de Jong en Brands hebben ooit zo'n technisch plan gepubliceerd. Toon Gerbrands heeft ook nooit een technisch beleidsplan ontwikkeld. Alleen een strategisch plan dat hij gebruikte om te communiceren met de omgeving en om de RvC gecommitteerd te houden. Verder past het wel bij de visie die Toon in zijn management boekskes uitdraagt.

5   2  
Ivo

Hier zit geen woord Chinees bij. Duidelijk en terecht verhaal.

Op de V's kan ik niet eens boos zijn. Zij hebben na een enorme rattenstreek veel te veel betaald voor onze club, ze konden niet anders, en er daarna afstand van genomen. Zij hadden nooit de intentie om de club te besturen.

Hun grootste fout is dat ze in de praatjes van Gerbrands zijn gevallen die dacht een PSV/AZ-achtige constructie te kunnen opbouwen. Die hele kerstboom die daarna is opgetuigd klopt niet. Verkeerde mensen op verkeerde plekken. Weer.

Het ontbreekt weer aan visie, aan verantwoording, aan communicatie, en aan prestaties. Het is de Van Aalst en Co periode all over again, maar dan erger. Van Aalst en Co mochten in ieder geval nog een stabiele eredivisieclub overnemen. Nu is de puinhoop compleet.

Je zou hier maar 7 miljoen voor afgetikt hebben, en dan nog een miljoen of 5-6 beschikbaar gesteld hebben om de gaten te dekken. Ik zou woest zijn.

3   3  
Paul Soeters

Peter Maas, ik stel na jouw haast nietszeggende monoloog, toch een vraag. Jij predkt dat het op bepaalde vlakken haast rozengeur en maneschijn lijkt te zijn, maar door bepaalde omstandigheden toch niet helemaal. Vertel nou eens "eerlijk" het V. d. Sande verhaal. Zou dat lukken, mag je dat?

Want juist hij was de belangrijkste schakel destijds in NAC 1. Dat daar, door jou niets over gezegd wordt, nu weer, ruikt naar? Hoor ik niets, dan snap ik het ook hoor, .....maar stop met toneelspelen. Wees voortaan een echte vent, maar geef eerst eens antwoord op mijn vraag.

4   1  
Da Pope

@Dutchbird

Ah ok, dus we schuiven van "niemand publiceert iets" naar "niet de taak van de td". Wil je anders het beleidsplan van Heerenveen of FC Twente lezen? Er zijn zat clubs die helemaal niet bang zijn om uit te leggen hoe ze hun technisch beleid vorm willen geven.

Los van het feit dat Maas zelf aangekondigd heeft het beleidsplan te presenteren (https://www.bndestem.nl/nac/voetbalbaas-nac-predikt-vertrouwen-we-staan-op-achterstand-maar-tot-de-laatste-dag-meedoen-om-promotie-blijft-het-doel~af62f698/), blijft wat mij betreft overeind dat het simpelweg verstandig is om belangrijke stakeholders mee te nemen in de plannen van de club.

Je mag dan vinden dat ik "betweters ben" of "te veel in mezelf geloof", maar ik heb nog geen goed argument gelezen waarom je niet je best doet vertrouwen bij je achterban te wekken.

Je verhaal over een verslechterde concurrentiepositie is natuurlijk onzin als je zaken als bijvoorbeeld 'trainingscomplex naar Breda', 'x-percentage jeugd in het eerste', 'scouting met focus op Nederland / Noord-Europa' of 'aanvallende speelstijl' toelicht. Daarvoor hoef je ook helemaal niet te wachten op de komst van een algemeen directeur.

6   3  
Dutchbird

@Da Pope
Ik schuif niet. Jij verwijst naar het strategisch plan van PSV en ik maak duidelijk dat dat plan iets heel anders is dan het technisch beleidsplan, waarover Maas spreekt in het interview.
In het NU.nl artikel over Gerbrands lees ik alleen maar over een strategisch plan, geen technisch plan en zo'n strategisch plan wordt bij niet één club ontwikkeld door de TD. Altijd door de AD met zijn voltallige MT.
Misschien moet je zelf eerst eens de boekskes van Toon lezen voordat je naar zijn NU.nl artikel gaat refereren.

3   2  
Kiko

Het is mij al langer duidelijk dat de beleidsbepalers zelf beleid willen maken, zonder inmenging van supporters, sponsoren of de 5e colonne in het algemeen. En eigenlijk ben ik daar best oke mee. De afgelopen 10/15 jaren is het nou niet bepaald gladjes verlopen, wat zo ongelooflijk veel onrust veroorzaakt heeft bij onze club. Een voorbeeld vind ik de aankoop van nieuwe spelers. Eerder lagen deze al op straat voordat er goed en wel een overeenkomst was en nu worden we geregeld verrast met spelers die dan ook nog wel een aardig balletje blijken te kunnen trappen.
Ik vind ook dat ons verwachtingspatroon nog te hoog is. Er wordt geprobeerd wat op te bouwen en eigenlijk kunnen we niet anders dan dit een kans te geven.
En of het daarmee lukt? Geen idee. Maar het zou de club wel in rustiger vaarwater kunnen brengen. En daarmee zou de potentie die onze club echt wel heeft, meer benut kunnen worden. Je ziet inderdaad bij een NEC of Twente dat het wel degelijk mogelijk is.

2   4  
Wanny

Als supporter vind ik het niet heel erg dat Maas niet het achterste van zijn tong laat zien. In zo'n beleidsplan staat doorgaans ook niet veel opzienbarends. Ik denk dat we hier in een kwartiertje 75% van de inhoud ook op papier kunnen zetten. Een hoop dingen waar iedereen het wel mee eens moet zijn, maar uiteindelijk gaat het om de executie. En daar schort het tot op heden aan.

Volgens Peter gaan we wel tot het eind meedoen om promotie, dus dat betekent minimaal een finaleplek in de play offs. We gaan zien of dat gaat lukken. Zo niet, dan kunnen we stellen dat het doel niet gehaald is.

Voor de binding met de achterban is er vooral sterk behoefte aan een communicatief sterke en ondernemende AD. Maas lijkt me een aardige vent, maar hij is niet voor niets TD en geen AD. Tot die AD er is zou ik Eric Matijsen wat meer naar voren schuiven in de communicatie.

5   2  
Ivo

@Kiko
Na de winterstop van vorig seizoen begon NAC aardig te draaien. Leuke versterkingen als Omarsson, Martina en Garbett, aanvallender voetbal met Hyballa. We werden over de 2e seizoenshelft 2e of 3e ofzo. Er zat in ieder geval een stijgende lijn in en de vibe werd positief. Door domme fouten van Kortsmit en MacNulty liep het mis in de playoffs anders had ik het nog wel willen zien.

Vanaf juni is zo'n beetje alles mislukt. Aanstellingen van trainers, spelers, teamvorming, tactiek, medische begeleiding, supportersbenadering, horeca, de prestaties van de jeugd, er lukt weinig tot niks meer. En in plaats van dat je als supporter gerust gesteld wordt, gaan de luiken dicht. Dat is slecht.

We zijn weer een directeur en een trainer verder, dit schiet toch niet op zo?

0   6  
RaRa

Peter ‘ Saeed al-Sahaf’ Maas! ;-)

4   3  
fvf6

De organisatie NAC= BREDA predikte transparantie en openheid naar de supporters , Maar het huidige besturings apparaat doet juist het tegen overgestelde . Wat is er aan de hand wat wij niet mogen weten ? Waarom zeggen ik heb mijn plan klaar , maar niet willen zeggen wat dat plan inhoud ? Gaat het hetzelfde als met de drinkbekers terwijl men maanden wist wat er moest gaan gebeuren werd het plomp verloren enkele uren voor de wedstrijd bij de supporters in hun mik geschoven , dit is geen beleid maar wanbeleid .

4   3  
Theoden King

Da Pope, ik herken de neiging om door teleurstelling en/of in blinde woede zaken op papier te zetten. Je waarnemingen deel ik voor het grootste deel.

Toen onze td echter vertelde dat het technisch beleidsplan kennelijk zo geheim is dat het intern blijft voelde ik geen teleurstelling, geen woede, helemaal niets.

In plaats daarvan kreeg ik een aanval van ongekende slappe lach. Dit NAC-management, puur cabaret.

3   1  
j.d. BSIDE

Zou dit beleid dan ook reden geweest zijn dat dhr Valk is opgestapt ....?
Je moet een duidelijke visie hebben met duidelijke doelen hebben...
Je aandeelhouders, in deze sponsors en supporters, dienen (op de juiste manier) daarvan op de hoogte te worden gehouden ....

4   1  
markenaa

Het niet delen van een beleidsplan, een visie, het zoveelste 5jaren project. Dat kan als je geen zin hebt om op het succes of mislukken publiekelijk afgerekend wil worden. Dan kan natuurlijk en is ergens wellicht wel logisch. Maarrrrrrrrr je kan natuurlijk prima een beknopte versie van je plan delen en je doelstellingen uitspreken zonder straks op iedere slak zout gelegd te krijgen.

Stel je ziet in Atletico Madris een club waar je je als NAC qua club, cultuur, speelstijl, supporters aan kan of wil spiegelen. Dan kun je prima zeggen dat je die club als voorbeeld neemt. Je kan dan prima in een aantal punten heel simpel toelichten waar je aan gaat spiegelen en op in gaat zetten. Speelstijl, Oplediing, Scouting etc.

Je kan altijd wat zinnigs zeggen zonder er later op afgerekend te worden. Iedere NAC supporter of sponsort zal dan begrijpen dat een 5 jaar traject met mee en tegenvallers gaat.

Mispeer om het alleen maar over het transferwindow te hebben. 2 spelers die geblesseerden vervangen. Moet je het daar over hebben na lang zwijgen?

9   0  
Tonn

Cynisch dat Levien Da Pope er nu pas achter komt dat hij voor de gek is gehouden met loze beloftes.

1   4  
BasSnelden

Als er in de krant wordt aangekondigd dat een beleidsplan gepresenteerd gaat worden dan wil dat niet zeggen dat dat dan openbaar gemaakt wordt. Lijkt me logisch. Strategische en dus ook technische beleidsplannen die presenteer je in de organisatie zelf. Onze da pope denkt dat ie het recht heeft om alles zomaar te mogen weten. Heel zuur, heel zielig

5   2  
Dos

Bassnelden

Da Pope is net als jij en ik ook gewoon een man met een mening. Hij eist niets,maar hij verkondigd gewoon zijn beleving,niks mis mee vind ik.

3   4  
Judge M.

@Da Pope: wa denkte zelf? De familie van Hooijdonk natuurlijk. In het hele gezeik met Manders en Steijn waren er overduidelijk 2 kampen die evenveel schuld hadden aan de hele escalatie maar er werd er maar eentje kritisch benaderd. Sterker nog: het godenjong forceerde een tranfervrij vertrek en de hele entourage eromheen zette alles op alles om mijn club, en schijnbaar ook de jouwe zoals je pretendeert, niet alleen een transfersom maar ook een opleidingsvergoeding door de neus te boren. Vervolgens kreeg het jong "een verdiend afscheid" hier. Welke andere speler met minder dan 100 wedstronden in het eerste met een geforceerd transfervrij vertrek kreeg dat ook? Jij mag het mij zeggen. Sinds die hypocrite houding laat ik de BSR podcast links liggen.

En het is niet alleen jij en BSR - en ga nu niet zwak lullen dat je geen deel van de crew meer uitmaakt want jouw invloed blijft aanwezig - maar ook de hele Gegenpressing kliek compleet eenzijdig over mijn - en als het goed is ook jouw - club berichten met Blauwhof nog welbals meest kontenkruipende voorbeeld. De scoop van de Norwich transfer klopte maar vaak genoeg was zijn fanboy gedrag te lachwekkend voor woorden.

De situatie is nu wellicht nog slechter als ten tijde van Manders maar nu worden de verantwoordelijk mensen wel gespaard. En dat, beste mensen, is jammer..

En verder: juist @Tonn! Flink hypocriet allemaal..

1   0  
Da Pope

@Judge M

Ik zou toch de podcast eens luisteren 😉 Ook Van Hooijdonk komt gewoon aan bod.

Ik vind het altijd bijzonder dat mensen een vooropgezet plan of een bewuste strategie zien. Ik ben een open boek en deel hier en in de podcast niets meer dan mijn mening van dat moment. Ik ben doorgaans erg open over mijn voorkeuren.

Ik vind Sydney in potentie de beste spits die we in lange tijd hebben opgeleid. Ik hou van eigen jeugd en zeker van spitsen. Dat zijn vader zo'n beetje de beste spits is die ik in een NAC-shirt heb zien spelen, maakt het voor mij extra bijzonder. Je bent dan toch benieuwd hoe goed zijn zoon wordt. Ik ben gevoelig voor dat romantische stuk. Maar dat stuk staat voor mij wel los van de rol van Pierre als RvC-lid.

Pierre is in zijn rol onmiskenbaar op zijn minst medeverantwoordelijk voor de sportieve puinhoop waar we nu in zitten. Hij heeft zo'n grote vinger in de pap, dat je natuurlijk ook naar hem moet kijken. Hij is net zo goed verantwoordelijk voor het vooralsnog desastreus verlopende seizoen. Daarnaast heb ik moeite met het geforceerde onderscheid tussen Pierre het RvC-lid en Pierre de privépersoon die bij de NOS allerlei dingen roept, die de club op zijn zachtst gezegd niet helpen. Heb ik allemaal echt al lang en breed in de podcast met mijn collega's besproken.

Ik heb alleen echt al vanaf het begin aangegeven, dat ik niet wéér iedereen buiten wil flikkeren. Ik ben het beu om mensen geld te geven om niet te werken en ik ben het zat dat we dan wéér opnieuw beginnen en het dus wéér heel veel tijd kost voor we iets gaan doen. Ik heb liever dat ze nú hun shit oplossen en werken voor hun geld.

Dat is ook de reden dat ik benieuwd ben wat nou precies de plannen zijn. Ik 'eis' niks, maar wil domweg weten wat we gaan doen. Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in allerlei gevoelige informatie, maar gewoon de algemene richting die we voor ogen hebben. Want deze richting werkt in ieder geval niet.3   0  
Belgische Naccer

We kunnen inmiddels toch wel concluderen dat Peter Maas, maar breder ook NAC=Breda haar beloftes totaal niet waar maakt tot nu toe. We staan middenmoot. We spelen angsthazenvoetbal zonder idee. De ploeg is niet fit, waardoor er veel te veel blessures zijn. En er staat een trainer met staf die er ook niets van snapt.

Dan zijn er blunders gemaakt met van der Sande, de soap rond Hyballa, het aanstellen en vervolgens niet laten vertrekken van JP voor 100k....en weer een batterij aan spelers gehaald die het verschil niet maken. Op van den Bergh na. Dat is een topper.

Maar een Janosek, Haugen, enz. brengen natuurlijk veel te weinig in nota bene de KKD...en zo zijn er nog een stuk of 6 spelers die veel te weinig brengen. Dus als TD is PM helaas tot nu toe geen topper gebleken. Bij Helmond Sport, Dordrecht en lopen op een paar plaatsen betere spelers rond. Ik vind dat niet kunnen voor een club als NAC.

En ik denk dat we Toon Gerbrands het geld ook maar terug moeten vragen. Dat heeft werkelijk helemaal NIETS gebracht. Het is nog steeds het ongecontroleerde zooitje van onder de 3 vorige aandeelhouders. Ik zie geen verschil. Ook niet op het veld. Terwijl de verwachtingen door NAC=Breda echt wel hoog waren opgeklopt. We zouden duurzaam gaan promoveren en dit jaar weer mee gaan doen. Maar we maken natuurlijk totaal geen kans. Deels ligt dit ook wel aan de trainer, maar voor een groot deel ook aan de kwaliteit van de spelers. En de TD is verantwoordelijk voor allebei. Dus van mij hoeft PM niet te blijven.

0   0  
Crouch87

Ik deel het gevoel van Da Pope. Ik voel me als supporter al jaren niet begrepen/ gehoord. Waarom mogen supporters geen antwoorden op vragen krijgen, zoals waarom denken jullie dat JP de juiste man is?, wat is jullie visie? Wordt er nu bijgestuurd nu blijkt dat het ruk gaat?

Ik erger me kapot aan hoe het gaat en identificeer me totaal niet meer in mijn club.
Het geluk is echt dat je nog meer malloten hebt zoals ik die de club nooit laten vallen. Bij elke andere club KAN dit niet! We zijn gezellig maar niet gek!

Laad alle berichten na dit bericht in