Wij gaan niet opzij

Column: 'Wij' blijven positief

DeWeesJr

NAC doet volop mee in de strijd om directe promotie. Toch was het deze week weer negatief rondom NAC. Reden voor crewmember DeWeesJr om op te roepen tot meer positivisme. Hij schreef onderstaande column. Zoals altijd geldt dat de mening van de schrijver niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn.

Nog geen zeven dagen geleden won NAC de tot nu toe belangrijkste wedstrijd van het jaar tegen De Graafschap. De club doet acht wedstrijden voor het einde nog altijd mee in de strijd om directe promotie en heeft het in de afgelopen periode ware clubiconen aangesteld in verschillende onderdelen van de organisatie. En toch is nog altijd niet iedereen tevreden.

Waar je verwachtte dat er een hoop positivisme zou zijn na de overwinning tegen de directe concurrent De Graafschap was niets minder waar. Nog geen 24 uur nadat NAC op twee punten was gekomen van een directe promotieplaats luidde oud-voorzitter John Peek de noodklok. Blokkeerde een paar dagen later algemeen directeur Mattijs Manders diezelfde John Peek op Twitter en liet Maurice Steijn zich uit over het gebrek aan een wij-gevoel bij NAC.

De uitingen van de drie bovengenoemde heren kun je op zijn zachtst gezegd onhandig noemen. De timing is belabberd en in een week waarin er juist veel positivisme zou moeten zijn werd het maar weer eens onrustig.

Je zou het bijna vergeten maar NAC was halverwege het seizoen door menigeen al dood en begraven. Ook ik gaf geen stuiver meer voor een ploeg die in eigen huis verloor van FC Dordrecht. Het leek een tweede seizoenshelft te gaan worden waarbij niks meer op het spel stond en iedereen zou toeleven naar de nacompetitie. Een seizoen zoals we gewend waren in de eerste divisie.

Zowel in het seizoen 2015-2016, 2016-2017 en het vorige seizoen heeft NAC eigenlijk nooit meegedaan om de plek(ken) die recht geeft op directe promotie. We werden derde, en twee keer vijfde. In alle drie de gevallen op meer dan tien punten achterstand.

Maar de spelers lieten zien dit seizoen te beschikken over het NOAD, het o-zo gewenste NOAD dat wij als supporters zo graag zien. Er kwam een zegereeks van zeven wedstrijden en een ware inhaalslag is nog altijd gaande. Het doet je afvragen waarom dit negativisme nodig is.

Misschien moet je daarom Maurice Steijn wel gewoon gelijk geven met zijn stuk in de krant vandaag. De kritiek in de diverse media is misschien wel terecht als je graag tiki-taka voetbal wil zien. Maar het maakt mij, als supporter, oprecht niet uit op welke manier wij uit het moeras van de Keuken Kampioen Divisie komen. Een feit is dat dat zo snel mogelijk moet gebeuren.

De trainer maakte alleen één fout met zijn uitspraken. De buitenstaanders van de media gaan nooit zorgen voor een wij-gevoel in Breda. Kijk naar de uitingen van Kenneth Perez in de voorbeschouwing op NEC-NAC, dé promotiewedstrijd. NAC zou kansloos zijn en had niks te zoeken in de Eredivisie. Hoe anders verliep het.

Steijn vergat dat de enige die kunnen zorgen voor een wij-gevoel binnen de club de supporters zijn. Afgelopen zondag lieten wij zien dat dit er meer dan ooit was. Met een geweldige sfeeractie werd de spelersbus onthaald en het vuurwerk buiten het stadion zorgde voor een oprisping binnen het veld. Het geloof in directe promotie is bij mij en in mijn omgeving misschien wel groter dan ooit.

Dat wij-gevoel dat mede is gegroeid door de vlaggenactie van ruim een maand geleden. 125 vrijwilligers gingen op pad om ieder adres met een seizoenkaart een vlag te bezorgen. Aan alles merkte je toen al dat er sprake was van een positief wij-gevoel. Heel Breda kleurt sindsdien op elke wedstrijddag een beetje meer geel-zwart. Een gevoel van saamhorigheid in een tijd waarin we elkaar al te lang moeten missen.

In een week waarin alle reguliere seizoenkaarthouders werd gevraagd alsnog af te zien van compensatie is negativisme het laatste wat de club kan gebruiken. Zowel John Peek, Mattijs Manders en Maurice Steijn moeten dat als geen ander weten. NAC is momenteel gebaat bij positivisme en een volle focus op de promotiestrijd. Er staat een belangrijk paasweekend voor deur en nog vele cruciale weken daarna. Ik zou daarom willen voorstellen de azijnfles onaangebroken in de kast te laten staan en de club blijven steunen zoals we dat zondag deden.

Vanavond eerst tegen Jong Ajax. Ik zeg 0-3. HUP NAC!

Bron:
B-Side Rats
32 Reacties
66   12  
Chris W.M.

Peek heeft een aantal zaken benoemd die nu al niet op orde zijn bij NAC, zodat Lokhoff hier later niet op afgerekend kan worden. Zo zie ik het.

Manders en Steijn hadden dit beter kunnen laten gaan, het is "slechts" de mening van nog een "supporter". Daarbij spreekt Steijn zich erg tegen in het interview ( "Wij hebben gewoon goede spelers gehaald" - " We zijn niet zo goed als mensen denken.” )

Maar wat het meeste kwaad bloed heeft gezet is de zin:
"Ik mis het totale wij-gevoel in Breda en heb het idee dat wij als technische staf en de spelers alleen staan."

Daarmee doe je al het werk teniet wat in de column beschreven staat, van acties die vanuit de supporters georganiseerd zijn om de ploeg te ondersteunen.

Wij staan achter NAC, tegen kritiek moet je maar kunnen. Als iets niet goed is, is het niet goed. Maar houd op met calimero gedrag en focus je op komende wedstrijden.

16   9  
Sjaak

Amen

16   18  
Barry

Alleen als je er mee promoveert kun je dit beton voetbal verdedigen. Promoveer je niet binnen 2 jaar dan heb je 2 jaar weggegooid en in die tijd helemaal niks opgebouwd. Deze trainer maakt geen spelers beter, er wordt geen transferwaarde gecreëerd en mocht er publiek zitten dan waren we hem al lang beu geweest. Maar goed. Zolang we promoveren vinden we het prima. Daar zullen we hem dan ook op afrekenen.

16   3  
Anders

Natuurlijk is een positieve vibe belangrijk in deze fase van de competitie. Maar het voetbal is simpelweg bijna elke wedstrijd (uitzonderingen daargelaten) niet om aan te zien. En ja, daar mag je kritisch over zijn. Zeker wanneer je onze begroting vergelijkt met die van de rest van de competitie.

3 punten vanavond, Hup NAC!

9   27  
BREDA 1965

Als steijn zijn spelers eens wat meer motiveerde,ander voetbalzou spelen,niet afhankelijk zijn van toevalstreffers,hopend op ..hij zal wel een keer goed vallen....DAN hadden we al wekenlang op 2 gestaan,en niet meer in te halen,als de alom geprezen bilate die penalty erin had geschoten,dan stonden we al op 1.Daarnaast PEEK is een ECHTE NAC MAN,in hart en nieren.

66   12  
Chris W.M.

Peek heeft een aantal zaken benoemd die nu al niet op orde zijn bij NAC, zodat Lokhoff hier later niet op afgerekend kan worden. Zo zie ik het.

Manders en Steijn hadden dit beter kunnen laten gaan, het is "slechts" de mening van nog een "supporter". Daarbij spreekt Steijn zich erg tegen in het interview ( "Wij hebben gewoon goede spelers gehaald" - " We zijn niet zo goed als mensen denken.” )

Maar wat het meeste kwaad bloed heeft gezet is de zin:
"Ik mis het totale wij-gevoel in Breda en heb het idee dat wij als technische staf en de spelers alleen staan."

Daarmee doe je al het werk teniet wat in de column beschreven staat, van acties die vanuit de supporters georganiseerd zijn om de ploeg te ondersteunen.

Wij staan achter NAC, tegen kritiek moet je maar kunnen. Als iets niet goed is, is het niet goed. Maar houd op met calimero gedrag en focus je op komende wedstrijden.

10   38  
BREDA 1965

oja zullen we het eens hebben over die misselijke actie om seuntjes bij de graafschap weg te halen?De manier waarop hoort helemaal niet bij NAC.

15   6  
DeWeesJr (BSR)

@Anders

Ik vind ook dat je kritisch mag zijn over het vertoonde spel. Alleen het feit dat het na een overwinning tegen een directe concurrent nog steeds zo negatief was rondom de club zat mij gewoon dwars. Vandaar dat ik hoop dat we ook positief kunnen zijn over de dingen die wél goed gaan, zoals het behalen van punten en acht wedstrijden voor het einde nog volop meedoen om directe promotie.

11   11  
fvf6

Steijn kan blijkbaar niet tegen kritiek, het kan hem toch ook niet ontgaan zijn dat het voetbal van ons NAC niet overloopt van schoonheid . Hard werken doet iedereen bij NAC ,zelfs Steijn ,maar dat wil niet zeggen dat men geen kritiek mag hebben op het vertoonde spel .En natuurlijk zijn we met technische staf ,directie ,spelers , sponsoren en supporters samen NAC . Alleen jammer dat Steijn dat wij gevoel niet heeft .

24   6  
Wanny

Peek zal best een echte NAC man zijn, zoals velen.

Maar als oud-voorzitter kun je beter wat op de achtergrond blijven. Net zoals jongens als Karelse niet steeds in De Stem moeten verschijnen als NAC een paar keer achtereen verliest.

Het zal allemaal zijn omdat NAC ze aan het hart gaat, maar de club wordt er zeker niet beter van.

En we hebben geloof ik 21 punten uit de laatste 8 potjes gehaald, dus we zouden toch ook best een beetje positief kunnen zijn.

17   2  
Anders

@DEWEESJR (BSR)

Daar heb je helemaal gelijk in! We hebben promotie nog volledig in eigen hand hebben en dat is de afgelopen jaren KK divisie wel eens anders geweest...

Je merkt gewoon dat nu de supporters het voetbal thuis kijken, waarbij er hoogstwaarschijnlijk een stuk minder bier gedronken wordt, ze nuchter meemaken hoe NAC nu eigenlijk écht voetbalt ;).

19   1  
Arie

Waar Steijn ook aan voorbij gaat is het feit dat 95% van de NAC supporters niet voor het oogstrelende voetbal, de punten of trofeeen supporter is. Het stadionbezoek, de saamhorigheid, de wisselwerking tussen veld en tribune, sfeer en gezelligheid op de tribunes. Dat maakt veel mensen NAC supporter. En dat is er op het moment niet. Er is alleen het voetbal. En niet alleen daaruit haalt een supporter zijn voldoening en betrokkenheid. Buiten dat het ook gewoon een kuttijd is nu.
Denk ik.

19   16  
Ouwe spionkop

Eigenlijk is het allemaal terug te voeren naar 1 persoon oftewel Steijn.
Hij doet preciest het tegenovergestelde waar de club voor staat.
Behoudend laf voetbal (in handvest van de club staat 'aanvallend spel spelen') en heeft oude spelers gehaald zonder transferwaarde. Verder laat hij de jeugd met transferwaarde op de bank.
Steijn had kunnen verwachten dat daar kritiek op zou komen.
Dan is het wel heel slecht om te roepen dat hij het WIJ gevoel mist.
Beste Steijn het is bij NAC een groot WIJ gevoel, behalve over jouw trainerschap.
Dus nou niet de boel omdraaien om je eigen gelijk te halen!

12   2  
Henri

Het gaat niet over positivisme of negativisme. Het gaat over realiteitszin. Recht is recht en krom is krom. Goed is goed en slecht is slecht. Ik hoop voor vanavond ook op 0-3, maar mijn realiteitszin zegt dat het voor hetzelfde geld 3-0 kan worden. Want zich onder druk vandaan voetballen kan dit team nog steeds niet. Ondanks alle aankopen van Steijn.

16   2  
Wanny

@ Ouwe spionkop

Anderzijds zit er wel een winnaarsmentaliteit in die goed past bij NAC.

11   3  
Mikesneu

Ik mis ook het echte wij gevoel al een jaar aan een stuk
Het echte wij gevoel dat heb je als je met z'n allen op de tribune staan achter de club
En dat is toch anders als de geweldige acties die afgelopen weken voorbij zijn gekomen
Ik denk dat het een beetje dat was wat steijn wilde zeggen maar dat dat door meneer blanco verkeerd is opgeschreven
Vanavond gewoon op de buis volle bak achter NAC en 3 punten hugodver

7   7  
Peerke

Steijn roept dit zelf over zich af. Hij had geluk dat hij het van Hecke geld kon besteden en haalde daar zelf deze spelers mee. Dat hij ze ook nog opstelt terwijl andere beter zijn ontgaat niemand. Een tip voor hem: Als je geschoren wordt moet je stil zitten.

5   0  
Bart

HUP NAC

9   2  
Hugo

Als Steijn promoveert met afbraakvoetbal krijgt ie bij wijze van spreken een standbeeld. De beuk erin vanavond is n drie punten binnenhalen. Hup NAC

14   4  
Felix

Zullen we als supporters het goede voorbeeld geven. Stoppen met zeiken en er achter gaan staan.

Come on NAC!!!

9   1  
Nonkel Frans

We kunnen volgens mij in de regio een voudig nog veel meer WIJ gevoel ontsluiten.

Nu het steeds spannender wordt boven in de kkd hebben we als vanouds de losse kaarten kopers.........die wakjer worden en ook mee willen ( doen).
Moeten die ook niet rap aan een vlag geholpen worden - tegen betaling uiteraard.
Ze kijken allemaal jaloers naar hun buurman en willen er toch ook wel een beetje bij horen.

Is t een idee en mogelijk om met de NAC shop via de Bredase horeca en middenstand ( gewone) vlaggen aan te bieden voor een mooie prijs wat naar een helder doel gaat wn naar diezelfde middenstand. NAC bierpakket tefen wen flinke prijs met vlag. Halkekidee.
Minimaal 2000 bestellingen per wedstrijd moet haalbaar zijn.

Dat brengt weer wat extra CoroNAC sfeer in stad en dorpen.

Verder moeten we nog even volhouden met zijn allen. Dat wij supporters kunnen zijken en het tegenwoordig soms erger lijkt dan ooit tja mensen. Wat denk je nou. Iedereen moet hier zijn ei kwijt. Gefrustreerd als wat.

Op de tribunes werkt het heel anders. Alles resoneert heen en weer en team en trainer reageren vanzelf mee.
Iedereen zit thuis op zijn plakkerige toetsenbordjes - en begint er 1 dan eindigt het zo in tieren vloeken.
Maar in t stadion schreeuwt een zijde om een wissel en dan volgt de rest en komt ie die wissel. Let maar eens op. Stemming weer opperbest.

Een beetje compassie met elkaar dus en begrip voor al t sjaggerijn. Stop nog effe een dot energie in die mooie vlaggencampagne en dat vuurwerk is ook fenonemaal, dan veul interviews met Lokhoff er tussendoor en we gaan t redden.

Hup NAC!

8   1  
Scheppioni

Nou Maurice, prima dit !! Je kunt je nu laten zien dat Peek het onjuist heeft door vanavond ook een ontketend NAC te laten zien !! Persoonlijk zou ik dit alleen maar lekker vinden, want nu kunnen de spelers je echt maken of breken !! Ene tip, de elf spelers tweede helft tegen dgs, dan is de kans zeer groot op succes, stap af van je onomstreden spelers !!!

11   16  
Ome Cor

Ik denk dat wij de enige club in Nederland zijn met mensen in de achterban die nog blijven zeuren bij succes.

Dat we na de eerste speelronde niet direct gepromoveerd zijn of dat we niet zonder te spelen al het ticket voor de eredivisie hebben gekregen op basis van de hoogste begroting is lastig uit te leggen.

Iets met de bal is rond en ook kleintjes kunnen een keer beter zijn dan de groten is ongrijpbaar voor de mensen die NAC al zien promoveren op basis van de geschiedenisboekjes.

Er is zelfs iemand op dit forum die hooguit op de open dag van een paar jaar terug voor het laatst in de kleedkamer is geweest en toch weet wat Steijn daar tegen zijn spelers zegt of niet zegt. Best knap als je dat kunt in je 56e levensjaar.

Oud spelers of oud bestuurders....zo lang het "oud" is en ze niks in de huidige situatie voor de club doen zijn het ook maar gewoon suporters met een mening.
Niks meer, niks minder.

Toen Steijn kwam mocht hij van iedereen gaan bouwen. Echter denken sommigen in PlayStation begrippen en moest Steijn dat bouwen maar in eigen tijd doen, Corona op de Baudet's negeren en direct leveren.
Hoe oneerlijk kun je zijn.

Mooi voetbal of laffe overwinningen...als we maar winnen, zegt men hier. Totdat NAC terug in de race is. Dat eist het volk opeens perfectie in alles.
Ik snap dat Steijn dit niet snapt.

5   1  
Mikesneu

Net dus een nieuw stuk op de stem waarin steijn het wat nuanceert

17   1  
Breda Loco's

Iemand vond het net nodig om uit onze naam het bericht 'Steijn rot op' te posten. Laat even helder zijn dat dat niet vanuit ons kwam.

8   1  
H.V.M.

Dat het voetbal niet echt oogstrelend is zien alle fans wel.
Op zich niet eens zo erg.
Als je uiteindelijk weet te promoveren zijn we dat redelijk snel vergeten!
Het positivisme zal echter wel verdwijnen als we volgend seizoen wederom in de KKD bivakkeren met opnieuw voetbal waarin een groot deel van de massa zich niet kan vinden.
Verwacht bij eventuele promotie dit seizoen overigens óók geen oogstrelend voetbal.
MS heeft zowel bij VVV als bij ADO in de Eredivisie, het overgrote deel van de wedstrijden een giga dubbeldekker voor zijn eigen goal geparkeerd.
Die speelwijze zal hij met NAC dus amper gaan wijzigen.

7   0  
Dutchbird

Drie punten per wedstrijd en alle kritiek verstomt. Over twee maanden sjouwen we Maurice op onze schouders over de Grote Markt.

4   2  
Scheids!

@breda 1965

Dat NAC Seuntjes haalde was niet meer dan terecht én ook nog eens op een wijze die gerespecteerd dient te worden!
Seuntjes liep uit zijn contract en mocht vanaf januari al praten met andere clubs!
Daarbij wilde hij al , vóór dat hij naar de superboeren naar NAC komen!
Kom op supporters, laat je niet (af)leiden door dit soort randzaken en help ons NAC, hoe kut ze ook soms voetballen, richting de ere!
HUP NAC!

1   1  
Lamington

Iemand een stream.?

7   2  
Gampel

@DeWeesjr
Wat Perez, Kwakman, Peek en de rest zeggen is ter info, zij zijn buitenstaanders met meningen op voetbal- of bestuurlijk gebied. Meningen die ze mogen hebben en mits onderbouwd zeker de moeite waard zijn om te horen. Wat Steijn doet is een 'no go'.
Ik merk vrij weinig van een negatief sentiment rond de club NAC. Ik merk wel dat er velen met mij klaar zijn met het totale anti-voetbal wat er onder deze trainer op de mat wordt gelegd. Zoals ik al maanden geleden heb aangegeven hoort het betonvoetbal van Steijn niet bij het dna van onze club. Dat nu juist hij gaat piepen over negatieve sentimenten is oorzaak en gevolg omdraaien.
Steijn had deze uitspraken nooit mogen doen want daarmee deelt hij ook nog eens sneer uit richting de trouwe aanhang die er op hun manier alles aan doen om hun club te blijven steunen.
Steijn geeft hiermee duidelijk aan echt niet geschikt te zijn voor NAC en ik hoop dan ook dat Manders hem komende week uitnodigd voor een goed gesprek (incl. Tom).
NAC heeft zo ongeveer de meest loyale supporters die je als club kunt hebben. Supporters met een mening dat wel maar ook niet meer dan terecht. Kom je die supporters ook maar een beetje tegemoed (en dan wel oprecht, niet met een mooi praatje), dan breken ze iedere twee weken het halve stadion voor je af om het team op te zwepen en dat ontbreekt er met dit voetbal aan.
Ik kan niet wachten om weer op de tribune te zitten en te fluiten als het me niet bevalt maar liever zit ik daar om m'n club naar voren te schreeuwen. Steijn verdient een fluitconcert want wat hij presteert is bagger maar negatief sentiment richting m'n clubje...? Ik heb het nog niet gemerkt en zodra het weer kan zit ik er gewoon weer en dat al bijna 30 jaar lang. Negatief sentiment, rot een end op zeg....

5   1  
N1912

Ik ga niet helemaal mee in deze pogingen om kritische supporters monddood te maken en een en al positiviteit te acteren. Bij NAC willen ze niets lievers uiteraard, maar juist wij NAC supporters moeten ons ook realiseren waartoe het kan leiden als beleidsbepalers zonder enige vorm van tegenspraak hun vrije gang kunnen gaan. In het verleden hebben we al vaker de nare ervaringen daarvan ondervonden. Juist super belangrijk dat wij ons laten horen, zolang het op een nette en respectvolle manier gebeurt.

Kansloos afzeiken is not done natuurlijk, dat snapt ieder weldenkend mens. Maar er zit een hele grote lijn tussen kansloos afzeiken en iets kritisch benaderen. Dat laatste deden we, doen we, en moeten we blijven doen. Als iets goeds is dan is het goed en dan moet dat zeker benoemd worden. Is iets slecht dan mag dat ook zeker ter sprake komen. Persoonlijk denk ik dat er dit seizoen voldoende aanleidingen zijn om niet structureel de loftrompet te steken.

2   0  
RuMar

We hebben besloten de hoogste compensatie te innen. Kunnen we volgend seizoen Barcelona bekijken bij ESPN.

3   0  
Badeend

Zo ontzettend gemakkelijk dit - je mag alleen kritiek leveren op het spel "als je Tiki taka voetbal wil zien". En dat is natuurlijk niet realistisch. Dus ja, kritiek mag eigenlijk niet.

Wat een zeldzame lulkoek. Volksverlakkerij dat is het.

Het voetbal onder Steijn is niet om aan te zien, er worden hele rare keuzes gemaakt, persoonlijke vetes uitgevochten, vriendjes opgesteld, géén plan B alleen een matig uitgevoerd plan A, zeer niet-sjieke actie rondom Seuntjens en rare media optredens van Steijn. Het team wordt niet echt beter en individuele spelers al helemaal niet. Dat we nog resultaten boeken is gebaseerd op toeval.

Laad alle berichten na dit bericht in