Wij gaan niet opzij

De concurrentie: Excelsior

Das Phantom

Een tijd geleden vroegen we wie jullie komend jaar als grote concurrenten van NAC zien. Deze week lichten we de clubs van jullie keuze één voor één uit. Wij kijken hoe ze de afgelopen jaren hebben gepresteerd, of en hoe ze zich hebben versterkt en we onderzoeken hoe volgers van de club de kansen inschatten. Nu is het de beurt aan Excelsior.

Afgelopen drie jaar

Na vijf seizoenen actief te zijn geweest in de Eredivisie degradeerde Excelsior afgelopen seizoen naar de Keuken Kampioen Divisie. Daarmee kwam een einde aan een bijzonder succesvolle periode voor de club. In de jaren daarvoor presteerde Excelsior namelijk nog ver boven verwachting door met de kleinste begroting van de Eredivisie op een keurige elfde en twaalfde plaats te eindigen. De toenmalige trainer, Mitchell van der Gaag, verdiende met die prestatie een transfer naar NAC. Een avontuur dat voor hem, zoals bekend, niet goed afliep.

Excelsior wilde voortborduren op het succes van de eerdere seizoenen en stelde Adrie Poldervaart aan als hoofdcoach. Een opvallende stap, omdat hij daarvoor in dienst was als fysiotherapeut van de club. Helemaal onlogisch was die keuze niet, aangezien Poldervaart naast zijn baan als fysio al jarenlang actief was als trainer in het amateurvoetbal.

Onder leiding van Poldervaart kende Excelsior een wisselvallig seizoen. Er werden verrassende overwinningen geboekt op Feyenoord en Vitesse, maar van directe concurrenten werd soms eenvoudig verloren. Na de pijnlijke nederlaag tegen NAC in eigen huis, vond Poldervaart het mooi geweest en stapte hij op. “De reden is dat ik de groep naar mijn idee en gevoel niet meer kan raken", aldus de trainer destijds. "Het clubbelang staat nu voorop en daarom heb ik besloten om mijn contract in te leveren. Excelsior is het belangrijkste.”

Ricardo Moniz werd aangesteld als trainer om de Rotterdammers in de Eredivisie te houden. Directe degradatie werd voorkomen, maar in de nacompetitie struikelde Excelsior over de latere promovendus RKC Waalwijk. Daarmee kwam er een einde aan het vijfjarige verblijf van de Rotterdammers op het hoogste niveau.

Transfers

VERTROKKEN: Jerdy Schouten (FC Bologna), Sonny Stevens (Cambuur), Desevio Payne (FC Emmen), Lorenzo Burnet (FC Emmen), Anouar Hadouir (CHC Den Bosch), Jurgen Mattheij (Sparta), Ali Messaoud (Vendsyssel FF), Ryan Koolwijk (AS Trencin), Denis Mahmudov (Pyunik Erewan), Mouni El Hamdaoui (geen club), Mikael Anderson (einde huur), Dennis Eckert (einde huur), Marcus Edwards (einde huur).

Na een degradatie vertrekken vaak een aantal belangrijke spelers bij de club. Dat is dit jaar niet anders bij Excelsior. Met Jerdy Schouten hadden de Rotterdammers een absolute parel in huis en dat heeft de kassa goed gedaan. Naar verluidt heeft Schouten een bedrag van drie miljoen euro opgeleverd, een bedrag dat goed gebruikt kan worden in het eerste jaar na een degradatie.

Naast Schouten vetrokken ook vaste basisspelers Ryan Koolwijk, Jurgen Mattheij, Ali Messaoud en Lorenzo Burnet uit Rotterdam. Twee van hen bleven in de Eredivisie actief. Mattheij vertrok naar stadgenoot Sparta en Messaoud verhuisde naar FC Emmen. De andere twee kozen voor een avontuur in het buitenland. Huurspeler Marcus Edwards ging terug naar Tottenham. De aanvaller kwam in totaal 25 keer in actie voor Excelsior, scoorde twee keer en gaf vier assists. Excelsior leverde al met al behoorlijk wat kwaliteit in.

NIEUWSander Fischer (Vendsyssel FF), Kyle Ebicilio (Jong ADO Den Haag), Ahmed Mendes Moreira (FC Groningen), Rai Vloet (VV St. Truiden), Tobias Kleijweg (Excelsior Moeskroen). Joël Zwarts (Jong Feyenoord), Thomas Verhaar (Ajax Cape Town), Redouan El Hankouri (eigen jeugd) Nathan Tjoe-A-on (eigen jeugd).

Excelsior heeft de afgelopen maanden veel ervaring in huis gehaald. Zo speelde de 30-jarige Sander Fischer, die namens NAC debuteerde in het betaald voetbal, al jaren bij clubs als Sparta, Go Ahead en eerder ook al voor Excelsior. Daarnaast is met Thomas Verhaar een Keuken Kampioen-doelpuntenmachine in huis gehaald.  Het seizoen 14/15 was zijn doorbraak in Nederland. Na een avontuur in Amerika kwam hij terecht bij Sparta. Met zeven doelpunten en veertien assists geen slecht eerste seizoen. Hij overtrof zichzelf het jaar daarna. In 15/16 scoorde de aanvaller 24 keer voor Sparta. Hij gaf ook nog eens veertien assists. 

Een andere opvallande versterking is Rai Vloet. Na één seizoen in het geel-zwart van NAC koos Vloet voor een buitenlands avontuur. Via het Zwitserse FC Chiasso kwam hij tercht bij Frosinone. Nog steeds weet niemand hoe dit precies is gegaan, maar NAC wacht nog altijd op het geld uit de Zwitserse bergen. Een succes werd zijn Italiaanse avontuur ook niet. Na een half jaar vetrok hij naar St. Truiden, maar ook daar wist hij geen potten te breken. Is Vloet dan nu al een mislukte aankoop? Dat hoeft zeker niet zo te zijn. In het seizoen 16/17 speelde de middenvelder/aanvaller voor FC Eindhoven. Hij scoorde dat seizoen twaalf keer en bereidde hij zes doelpunten voor.

Voorbereiding

Excelsior kende een wisselvallig voorbereiding. Na drie oefenpotjes tegen de amateurs (27 voor, 0 tegen) werd het eerste serieuze oefenduel winnend afgesloten tegen TOP Oss (3-1). Daarna volgde echter een 0-2 nederlaag tegen Go Ahead Eagles als afsluiting van het trainingskamp.

Na de nederlaag tegen de Eagles volgde een knappe 2-0 overwinning op Heracles Almelo, dat zeker niet met een B-elftal aan de aftrap verscheen. Een paar dagen later was er echter weer een dikke nederlaag voor de Rotterdammers. Kortrijk won met 4-0.

Na de zeperd tegen de Belgen herpakte Excelsior zich door een kleine overwinning op het Griekse Anorthosis Famagusta. De Rotterdammers hadden de voorbereiding met een lekker gevoel kunnen afsluiten, ware het niet dat er nog een oefenduel met FC Den Bosch op het programma stond. In de laatste serieuze test werd er met 4-1 verloren.

Excelsior begon dat duel met de volgende opstelling: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Robin van der Meer, Kyle Ebecilio (46. Dogucan Haspolat), Elias Mar Omarsson (46. Balint Bajner), Luigi Bruins, Sander Fischer, Thomas Verhaar (46. Joël Zwarts), Ahmad Mendes Moreira, Rai Vloet (64. Ian van Baalen), Jeffry Fortes (88. Niek den Heeten).

Volger

Voor ProExcelsior blikte Excelsior-supporter Romano vooruit op het nieuwe seizoen. De trouwe fan is positief gestemd. Hij prijst met name het transferbeleid van de club: “Daardoor kon al vroeg met een nagenoeg complete groep worden begonnen.” Dat Excelsior de selectie al vlot op orde had, wil niet zeggen dat de Rotterdammers met een volledig ingespeeld elftal aan de competitie beginnen. “Verdedigend kon er, mede door blessures, niet altijd in de vaste samenstelling worden gespeeld”, aldus Romano.

In de voorbereiding vielen twee spelers positief op: Haspolat en Matthys. Romano: “Haspolat raakte helaas geblesseerd in de vijfde oefenwedstrijd, maar was tot dat moment bezig aan een geweldige voorbereiding. Matthys is een centrale verdediger, maar liet ook als middenvelder verrassend goede dingen zien. Een sterke groei ten opzichte van afgelopen seizoen.”

De verwachting is dat Excelsior een serieuze gooi naar promotie gaat doen: “We gaan zonder meer bovenin meedoen met zware concurrentie. Een plek bij de eerste vijf lijkt sowieso haalbaar.”

Wedstrijden

20 september 2019, 20:00u NAC – Excelsior

31 januari 2020, 20:00u Excelsior - NAC

Bron:
B-Side Rats, ProExcelsior
Volgend bericht
De concurrentie: NEC 15 reacties
19 Reacties
27   5  
Molenschot Loco

Los weet ik veel......lekker thuis blijven dan....

17   1  
PatjeR

Weer mooi opgezet mannen. Heb het gevoel dat Excelsior een zwaardere tegenstander gaat zijn dan NEC op basis hiervan.

35   24  
van Flieger

Rai Vloet, FC Chiasso is al weer een aantal weken aan de slag in de Challenge League, als nummer laatst.

Van Flieg heeft de verantwoordelijken bij ons NAC gewaarschuwd, maar die haddem daar geen boodschap aan, Goetzee en van Mierlo voorop. Ze hadden een contract uit april en dat was het dan. Wisten zij veel.

9   45  
Los Pollos Hermanos

Voor mij titelkandidaat nummer 1.

NEC? Die stellen niets voor. Gaan, net als wij, spelen om plek 4tm9.

27   5  
Molenschot Loco

Los weet ik veel......lekker thuis blijven dan....

5   15  
Judge M.

Eens met Pollos. Ik ben best jaloers op die opstelling. Vooral dat ze Damen aan boord hebben kunnen houden, is echt knap. Dat was in de ere al een van de betere keepers.

Goed stuk BSR! Bedankt!

10   0  
Bart

Tuurlijk de KKD is niet leukste competitie maar wel een hele spannende! Excelsior, De Graafschap, Cambuur, NEC, Roda Jc, Den Bosch, GAE en natuurlijk ons eigen NAC als directe promotie kandidaten en dan heb je nog Volendam en Almere City als outsiders maakt het toch wel leuk om hier naar te kijken en dan soms nog van die uit het niets clubjes als Eindhoven en Oss die nog wel eens willen verrassen. Heb stiekem ook wel weer zin in het nieuwe seizoen. Minpunt is wel de jong elftallen die voor jan lul meedoen maarja eh..

5   1  
Guuske

We gaan het zien.twente was ook niks begin van het seizoen .

4   5  
Bartesi

Excelsior heeft echt een goed selectie. Eerste 13 spelers zouden allemaal ja is staan bij ons NAC.

Bij ons zullen een aantal dingen goed samen moeten vallen om hier serieus mee te concurreren.

Ik begin met vertrouwen aan de support dit seizoen. Heb ook echt veel zin in de komende 2 thuiswedsrtijden. Top 5 moet haalbaar zijn. Maar niet obv kwaliteit. Meer op teamgeest, tactische zetten, blessure vrije selectie en een dosis geluk. 6 punten uit 3 zou dan wel helpen!

8   8  
Judge M.

Zeg kinders, is het complimenteren van een concurrent met het hebben van een uitstekende selectie al reden voor duimpjes omlaag? Doe eens normaal zeg...

5   0  
Molenschot Loco

HUH?????? ben ik nou gek geworden........deze topic door das phantom????

1   1  
Babosje

Wij gaan echt niet vanaf het begin bovenaan staan!
We hebben de Superboeren NEC Excelsior etc
Pas na een wedstrijd of 6, 7 kunnen we evalueren !
Hup NAC!

12   0  
Da Pope (BSR)

@Molenschot Loco

Dit stukje was al geschreven en heb ik vandaag onder zijn naam geplaatst ?

7   0  
Molenschot Loco

ok......hopelijk gaat het hem goed!!!!

2   0  
Molenschot Loco

hopelijk snap jij mijn reactie...

0   0  
JP

Klein foutje in dit artikel: Tobias Kleijweg komt van amateurvereniging Excelsior Maassluis niet van het Belgische Excelsior Moeskroen.

1   4  
Bommel

Even voor de beeldvorming. Heren redactie. Is van Fliegers ban opgeheven? Zo ja, welkom terug! Of hebben we hier te maken met een copycat?

4   1  
Ojee

Serieus Bommel, er is niemand op deze aardkloot die zo mooi kan zeveren en simmen als Flieger. Vele copycats probeerden het. Dus geen twijfel mogelijk, de gek is back.

Mooi stuk heeft das Phantom nog even getikt (5 vinger niet blind) voor zijn volgende grote uitdaging. Hulde.

0   1  
Bommel

Ojee, ik had toch mijn twijfels na het lezen van zijn eerdere bijdragen vandaag. Maar wellicht heeft hij zijn toon iets aangepast en zorgt dat voor mijn twijfels. Maakt verder ook niet heel veel uit. Ik vind dat hij er bij hoort, maar daar zullen de meningen over uiteenlopen. Puik stukje inderdaad van Phantom. Zul je straks zien dat een ander team dan de besproken concurrenten de overwinningen aaneenrijgen. De KKD zit vol met teams die enorme metamorfoses hebben ondergaan. Kijk naar Telstar bijvoorbeeld. Er is er vaak wel ééntje die enorm gaat verrassen. Of die het een seizoen lang gaat volhouden is een tweede. We gaan het snel zien.

2   0  
Donald Trump

Ik lees de laatste tijd liever bsiderats dan vi.nl of andere voetbalsites. Hulde aan redactie heel erg lekker dit. Complimenten voor de nieuwe site!!!

Laad alle berichten na dit bericht in