Wij gaan niet opzij

De concurrentie: Go Ahead Eagles

Italo

Een tijd geleden vroegen we wie jullie komend jaar als grote concurrenten van NAC zien. Deze week lichten we de clubs van jullie keuze één voor één uit. Wij kijken hoe ze de afgelopen jaren hebben gepresteerd, of en hoe ze zich hebben versterkt en we onderzoeken hoe volgers van de club de kansen inschatten. We gaan verder met Go Ahead Eagles.

Afgelopen drie jaar

Dinsdag 28 mei 2019, finaleronde play-offs: Go Ahead Eagles – RKC Waalwijk.

20:25 uur: Pieter Langedijk krijgt de bal in de 89e minuut voor de voeten, krult de bal de verre hoek in en lijkt zijn ploeg daarmee naar de Eredivisie te schieten.

20:32 uur: De Eagles verliezen met 4-5 van RKC Waalwijk en promoveren niet naar de Eredivisie. Een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie wacht. Het is een hard gelag voor The Eagles, die na de directe degradatie uit de Eredivisie in het seizoen 2016/2017 weer langzaam aan het opklimmen waren.  

Die directe degradatie volgde in 2017, nadat Go Ahead een jaar eerder via de nacompetitie was gepromoveerd. Veel supporters in Deventer hoopten voor aanvang van het seizoen 2017/2018 op een nieuwe promotie, maar het pakte allemaal totaal anders uit. Hoewel de club een herkenbaar elftal had samengesteld met jongens uit de eigen stad (zoals ex-NAC’er Joey Suk) en verschillende uit de jeugdopleiding doorgestroomde spelers, verliep het seizoen rampzalig. De ploeg won slechts 9 van de 38 wedstrijden en eindigde op de 17e plaats. Dat overkwam de club slechts één keer eerder, in het seizoen 2004/2005. Op de 18e plaats in het seizoen 2005/2006 na presteerden de Eagles nooit slechter.

Het rampjaar bleek een incident. Het elftal werd grondig gerenoveerd en met John Stegeman kwam er een échte Eagle voor de groep te staan. Die renovatie pakte uitstekend uit, want Go Ahead streed weer ‘gewoon’ mee om promotie. De club eindigde als vijfde en liep zoals gezegd op een haar na promotie mis.

Transfers

VERTROKKEN: Verheydt (Almere City), Bakx (Spakenburg), Spenkelink (Karlstad BK, verhuurd), Dzepar (Helmond Sport), Van Moorsel (FC Den Bosch), Baas (De Graafschap), Büttner (TOP Oss), Bruinink (HSC ’21), Lelieveld (Vitesse, was gehuurd), Andrade, Stans, Groenbast, Agbaljan, Hettinga, Dekker (allen nog geen club)

NIEUW: Droste (Heracles Almelo), Swart (geen club), Corboz (Wattenscheid 09), Berden (Jong Vitesse), Van Iperen (Telstar), Rabillard (AS Beziers), Lieftink (Willem II), Lucassen (Jong Vitesse), Leeflang (VV Berkum), Bannink (FC Emmen)

De eerste uitgaande transfer voor Eagles was direct de meest opvallende. Coach John Stegeman vertrok daags na de verloren wedstrijd tegen RKC naar aartsrivaal PEC Zwolle. In zijn kielzog is een karavaan aan spelers vertrokken. De meest bekende namen die de ploeg hebben verlaten zijn Thomas Verheydt, Istvan Bakx, Jeff Stans en Paco van Moorsel. Hier tegenover staat de komst van zestien nieuwe spelers én de nieuwe trainer Jack de Gier. Alexander Bannink, overgenomen van FC Emmen, is samen met Wout Droste (Heracles Almelo) de meest in het oog springende versterking.

Voorbereiding

Go Ahead Eagles begon haar voorbereiding met enkele duels tegen amateurteams. Er werd eenvoudig gewonnen van SV Terwolde (10-1), Voorwaarts Twello (5-1) en het Sallands Streekteam (4-0). Ook de eerste wedstrijd tegen een BVO werd in winst omgezet. Eagles versloeg Excelsior knap met 2-0. De vijf voorbereidingswedstrijden die volgden leverden enkel nog een winstpartij op tegen een samengesteld talententeam uit Rotterdam (7-2). Wedstrijden tegen FC Emmen en Al-Shabab werden met 2-3 verloren, terwijl tegen het Turkse Konyaspor tot slot knap met 0-0 werd gelijkgespeeld.

Tegen Konyaspor speelde Go Ahead in de volgende opstelling: Verhulst; Van Iperen, Bosz, Beukema, Bliek; Corboz, Bannink, Lieftink (77’ Eddahchouri); Navrátil, Rabillard, Van der Venne (82’ Berden).

Volger

Het ‘nieuwe’ Eagles oogt fris, enthousiast en aanvallend, dat is de lezing van regionaal dagblad De Stentor. Zij blikten deze week terug op de gehele voorbereidingsperiode van Go Ahead Eagles.

Er valt in de analyse te lezen dat de ploeg veel kansen bij elkaar voetbalt, regelmatig scoort, maar de tegendoelpunten wel erg makkelijk om de oren krijgt. De organisatie van de ploeg staat nog niet. Dit is niet geheel onlogisch wanneer je bekijkt hoeveel nieuwe spelers er de laatste weken zijn ingepast.

Het dagblad weet een positieve noot te plaatsen: De selectie is er in de breedte sterker op geworden. De ploeg speelde gedurende de voorbereiding in een 4-3-3- opstelling. De kracht van het team lijkt in de middelste linie te zitten. Hier spelen doorgaans Elmo Lieftink, Maël Corboz en Alexander Bannink. 

De conclusie, op basis van de voorbereiding, is gematigd positief: Alles bij elkaar opgeteld is de selectie van Go Ahead Eagles kwalitatief niet direct sterker geworden, maar biedt de bredere selectie wel mogelijkheden. De doelstelling, een plaats bij de bovenste vijf ploegen, zal een karwei worden. Eén of twee gerichte versterkingen zouden wat dat betreft nog zeer welkom zijn, aldus De Stentor.

Wedstrijden

1 november 2019, 20:00u NAC – Go Ahead Eagles

24 januari 2020, 20:00u Go Ahead Eagles – NAC

Bron:
B-Side Rats, De Stentor
15 Reacties
20   0  
RV

Ook een team welke net als de Graafschap en NAC in thuiswedstrijden een voordeel heeft en daar veel punten zal pakken.

Excelsior en de Graafschap lijken mij tot op heden het sterkst uit de bus te komen.
Hebben gerichte aankopen gedaan en weten vanuit hun ervaring wat er nodig is om in de Eerste divisie te overleven, belangrijke plaatsen ingevuld met ervaring, kracht fysiek en garantie voor doelpunten.

Ik kan NAC nog niet goed inschatten, het is hopen dat we de eerste wedstrijden goed door komen (het programma leent zich er echt perfect voor) zodat het team naar elkaar toegroeit. Als dit team met veel tegenslag te maken krijgt ben ik benieuwd wie de sterkhouders zijn die dit team de stront uit gaat trekken. Met name op het middenveld is er geen leider, weinig fysiek en geen echte spelverdeler. Ik hoop echt dat daar nog een echte versterking bij komt.

Kan niet wachten op morgen om te zien hoe ver het team staat.

1   1  
Rude Bread

Ook Langedijk is ondertussen vertrokken (Top Oss). De speler die bij mij het meest in het oog springt is Rabillard. Niet de grootste in formaat, maar doet qua bouw een beetje denken aan Shaqiri.

Verwacht van Kowet niet heel veel, denk dat een top 5 klassering reëel is, maar directe promotie is denk ik iets te hoog gegrepen.

20   0  
RV

Ook een team welke net als de Graafschap en NAC in thuiswedstrijden een voordeel heeft en daar veel punten zal pakken.

Excelsior en de Graafschap lijken mij tot op heden het sterkst uit de bus te komen.
Hebben gerichte aankopen gedaan en weten vanuit hun ervaring wat er nodig is om in de Eerste divisie te overleven, belangrijke plaatsen ingevuld met ervaring, kracht fysiek en garantie voor doelpunten.

Ik kan NAC nog niet goed inschatten, het is hopen dat we de eerste wedstrijden goed door komen (het programma leent zich er echt perfect voor) zodat het team naar elkaar toegroeit. Als dit team met veel tegenslag te maken krijgt ben ik benieuwd wie de sterkhouders zijn die dit team de stront uit gaat trekken. Met name op het middenveld is er geen leider, weinig fysiek en geen echte spelverdeler. Ik hoop echt dat daar nog een echte versterking bij komt.

Kan niet wachten op morgen om te zien hoe ver het team staat.

1   1  
RNL

Een echte Eagle... die vervolgens naar Zwolle vertrekt. Ik zeg er verder niks van.

Anyway, mooie club. Net als Cambuur. Bij Eagles ook wel erg veel wisselingen, dus zoals bij elke club moeilijk te zeggen wat het gaat brengen.

8   0  
Sanseveria

Eagles is zeker een uitwedstrijd die ik graag bezoek dit seizoen! Leuk, sfeervol oldskool stadion!

6   2  
Die ne gast

@RNL
er was een tijd dat Twente de grote rivaal was en niet Zwolle. Net zoals bij ons de wedstrijd tegen Feyenoord de wedstrijd van jaar was ipv Willem II...

8   0  
RNL

Met die redenatie zou het dus niet vreemd zijn als Penders hoofdtrainer bij Willem II was geworden...

11   11  
Ojee

De wedstrijd tegen Feyenoord is nog steeds de wedstrijd van het jaar. Dat een paar vervelende pubertjes aan twee kanten de wedstrijd tegen Willem II willen promoveren wil nog niet zeggen dat dit nu de wedstrijd van het jaar is.

9   10  
Paul

Helemaal mee eens.
Wedstrijd tegen Feyenoord altijd de wedstrijd van het jaar. Puberale gedoe met willen2 kan mij niet boeien.

20   8  
Ivo

Feyenoord boeit de wedstrijden tegen NAC geen hol. Die hebben een andere aartsrivaal. Daarom alleen al vind ik het gevoel bij die wedstrijden anders. De rivaliteit komt niet van 2 kanten.

NAC/Willem 2 - Breda/Tilburg is dé Derby en volgens mij wordt die door meer mensen zo gevoeld.
NAC de volksclub, Willem 2 elitair. Redelijk aan elkaar gewaagd. Vaak supportersacties voorafgaande aan de wedstrijden.

NAC en Feyenoord zijn 2 volksclubs en lijken op allerlei vlakken op elkaar. Bloedfanatieke aanhang. Chronisch onderpresteren, Chaotische clubleiding, en af en toe mooie uitschieters. Dat sommige NAC-supporters Feyenoord haten heeft te maken met supportersgedoe uit vervlogen tijden.

4   0  
Buurman

Eagles een mooie club. NAC speelde de laatste jaren bij de onderste zes in de ere. Met dank aan vooral Angelino niet eerder gedegradeerd. Dan spelen we nu , normaal gesproken , grofweg bij de bovenste 6 in de keuken. Als we niet teveel zwakker zijn geworden. En des te beter als we een sterker elftal hebben. Waar NAC nu staat ? Ik zou het niet weten. Tegen Sparta vond ik abominabel zwak. Tegen Pana verrassend goed. Ik heb er pas zicht op na een competitie wedstrijd of vijf. Gerust ben ik er niet op , maar winnen van Dord. en Helmond en ik geloof er weer in.

1   1  
Buurman

Eens met Ivo over de derby.

12   8  
Los Pollos Hermanos

Ga fietsen.

Er is maar 1 club waar ik echt schijt aan heb. En dat is Feyenoord.

Willem 2, kom op zeg. Kan mij die kruiken interesseren? Echt helemaal niets. Zal wel de leeftijd zijn. Iedereen die 30+ is snapt wel wat ik bedoel.

Wij haten Rotterdam!

8   3  
Baosje

precies Pollos ...en niets anders
schijt aan die kutrotterdammers ...dit zit dieper dan diep !
niets minder dan heel veel rampspoed voor dat tuig !

5   3  
Nacdictive

@los pollos en baosje: schri toch uit man. Omdat Feyenoords ooit een keer de ei tribune hebben bestormd is het nog steeds vijand nr 1?
Wat is een 'rivaliteit' als het maar van 1 kant komt. Precies wat Ivo aangeeft NAC en Feyenoord zijn meer identieke clubs dan NAC en Willem II..

1   1  
Vlaai

@pollos: met 44 jaar ruim boven de 30 maar ben het niet met je eens. Wat o.a. Ivo al zegt: Feyenoord en NAC lijken best veel op elkaar. Vind die club bijv. veel mooier dan Ajax of PSV.
Ook voor mij willem2 de grote rivaal, kan genieten van elke tegenslag daar. Helaas zijn zij momenteel ver op ons vooruit. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat dat weer is ingelopen!! Hup NAC!

Laad alle berichten na dit bericht in