Wij gaan niet opzij

De promotierace: NAC pakt thuisvoordeel in eerste ronde play-offs

Italo

De komende weken zullen we via deze rubriek, de promotierace, ons licht laten schijnen op de ontbrande promotiestrijd. Of het nu gaat om plaats twee of de mogelijke tegenstanders in de play-offs; alles komt voorbij.

Door de overwinnig van NAC op NEC stelt het de vijfde plaats veilig. Dit betekent dat NAC in ieder geval in de eerste ronde van de nacompetitie een thuiswedstrijd speelt. Echter, een hogere klassering behoort ook nog tot de mogelijkheden. Plaats drie op de ranglijst geeft recht op een thuiswedstrijd in zowel de eerste als de (eventuele) tweede ronde. Almere City en Go Ahead Eagles wonnen ook hun wedstrijden, en behouden hun punt voorsprong op NAC. De Graafschap pakte een belangrijk punt bij SC Cambuur, en staat met anderhalfbeen in de Eredivisie.

De Graafschap

Het gelijkspel bij Cambuur kan voor De Graafschap weleens cruciaal zijn. Het elftal van Snoei heeft van de ploegen bovenin het slechtste doelsaldo. Een nederlaag bij Cambuur had de voorsprong van De Graafschap op de achtervolgers doen slinken tot drie punten. In dat geval zou De Graafschap bij een nederlaag in de komende wedstrijden gezien zijn. Nu behoudt het een marge, en is een verliespartij nog niet direct fataal. Wanneer De Graafschap aankomend weekend wint op bezoek bij Jong Ajax, is directe promotie een feit. Wint het niet? Dan komt de druk vol te liggen op hun thuiswedstrijd tegen Helmond Sport.

Go Ahead Eagles

De ploeg in vorm dendert door. Go Ahead Eagles had in eigen huis geen kind aan Helmond Sport (5-1). Vrijdagavond zal de ploeg proberen om de druk er bij De Graafschap vol op te houden. Zelf ontvangen de Eagles in eigen huis NEC. Daarna spelen ze nog tegen Excelsior. Mocht Go Ahead Eagles het uiteindelijk niet redden in de reguliere competitie, is het inmiddels wel een favoriet in de nacompetitie. Voordeel voor NAC is (als het vijfde blijft) dat het de Eagles eventueel pas tegenkomt in de nacompetitie als beide ploegen de finale halen.

Almere City

Na vier wedstrijden op rij zonder zege, wist Almere City afgelopen weekend weer eens te winnen. In eigen huis werd Jong Ajax met 1-0 over de knie gelegd. Trainer Rijsdijk is duidelijk zoekende naar zijn ideale elftal richting de play-offs. De overwinning op Jong Ajax is wellicht het eerste stapje de goede richting op. Almere treft komend weekend Jong FC Utrecht, en krijgt in de slotronde Jong PSV op bezoek. Op papier moeten dat zes punten kunnen zijn voor Almere.

NAC

Ook NAC is in feite bezig met een soort van voorbereiding op de play-offs. Na enkele stroeve wedstrijden op rij was het zaak om zo snel mogelijk het goede gevoel terug te krijgen. Tegen NEC was NAC in staat om, op de eerste negen minuten na, de wedstijd te controleren en dicteren. De 0-2 overwinning betekent daarnaast dat een plaats bij de eerste vijf op de ranglijst een zekerheid is. Hierdoor speelt NAC in ieder geval in de eerste ronde van de play-offs een thuiswedstrijd.

Aanstaande vrijdag zal de wedstrijd tegen MVV in het teken staan van ‘een goed vervolg’. De lijn van het duel met NEC moet worden doorgetrokken. Tot slot gaat NAC nog op bezoek bij kampioen Cambuur waarna de nacompetitie start. Voor de rasoptimisten: NAC is nogaltijd niet officieel kansloos voor directe promotie naar de Eredivisie.

NEC, FC Volendam en Roda JC

Van de drie ploegen die NAC onder zicht heeft staan op de ranglijst, lijkt alleen FC Volendam een woordje mee te kunnen gaan praten in de nacompetitie. Ondanks dat FC Volendam niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel bij MVV, is het van deze drie ploegen de enige die behoorlijk in vorm is. NEC liet in het duel met NAC barweinig zien en ging met 0-2 koppie onder. Roda JC maakt het nog wat bonter. Vorige week verloor het nog met liefst 7-0 van FC Den Bosch, ook tegen het laaggeklasseerde Jong AZ ging het mis (0-1).

 

Virtuele schema nacompetitie

Het virtuele schema is gelijk aan dat van vorige week. Wel wordt het ook met de week spannender welke Eredivisieploeg zich gaat melden in de nacompetitie. VVV-Venlo, Willem II, FC Emmen en RKC Waalwijk komen hiervoor in aanmerking.

A: Nummer 3 – Nummer 8 (Go Ahead Eagles – Roda JC)

B: Nummer 4 – Nummer 7 (Almere City – FC Volendam)

C: Nummer 5 – Nummer 6 (NAC – NEC)

In de tweede ronde spelen de winnaars van de wedstrijden A en B tegen elkaar. De winnaar van wedstrijd C (op dit moment dus het duel dat NAC speelt) gaat in de tweede ronde op bezoek bij de nummer 16 uit de Eredivisie. Op dit moment is dat FC Emmen.

Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
47 Reacties
54    
Jemo

Kijkend naar de mogelijke tegenstanders, zou ik lekker 5e willen blijven. NEC is te doen en waarschijnlijk een dolend VVV ook. Zou liever niet tegen Almere of de Eagles willen beginnen.

1    
Robberto

Onder GAE staat "als NAC 6e blijft". Moet volgens mij 5e zijn.

Ik hoop dat we toch nog 1 of 2 (liefst 3) plekken kunnen stijgen

4    
Arie

"Thuisvoordeel"
Mijn reet, je kunt in een leeg stadion beter uit spelen dan thuis. Dat laten de statistieken zien.

54    
Jemo

Kijkend naar de mogelijke tegenstanders, zou ik lekker 5e willen blijven. NEC is te doen en waarschijnlijk een dolend VVV ook. Zou liever niet tegen Almere of de Eagles willen beginnen.

24    
Breda1912

@JEMO

Ik vrees dat VVV rechtstreeks gaat degraderen en dat het Emmen of RKC gaat worden..

8    
Messiaans

GAE zie ik niet als favoriet. Scoren echt moeizaam, uitzonderingen daargelaten. Er is sowieso echt geen pijl om te trekken in mijn ogen. Almere vind ik ook heel wisselvallig. Volendam speelt 'leuk' en goed voetbal, maar staan 8e geloof ik. Als het zo goed was stonden ze wel hoger. Roda is nog wisselvalliger dan NEC. 7-0 verliezen van de nummer laatst en 2 weken eerder met 3-1 gewonnen van de nummer 1. Om over de vorm van NAC nog maar eens te zwijgen.

Voor mij is het echt een grote loterij. Ik sta er niet van te kijken als dit jaar de nr 16 wél eens stand houdt, in tegenstelling tot andere jaren waar die vaak onder de druk bezwijkt in de nacomp.

Daarentegen (ik geloof er echt niks van) zie ik NAC wel een paar rondes overleven. In 2017 werd ook de basis gelegd voor de Play offs uit bij Almere. Kijk hoe het afliep. Zouden we maandag de basis gelegd hebben bij NEC? Ik ben benieuwd. Nogmaals, ik ga er echt niet van uit. Maar die andere ploegen zijn ook niet zo denderend als het doet lijken, NAC heeft gewoon verkeerde keuzes gemaakt heel dit jaar door (begonnen in de zomer van 2020).

0    
ctk

Beste scenario zou 3e zijn en GAe 5E
Ik vewacht dat GAE de te kloppen ploeg zal worden, dus die kan je eventueel dan beter pas in de finale thuis ontvangen.
Maar eerst maar eens zien of NAC wel zover komt, want overtuigend is het allerminst.

5    
Italo (BSR)

@Arie

Toch heb ik veel meer vertrouwen in een goed resultaat als het NAC - FC Volendam is in plaats van FC Volendam - NAC. Of Almere City - NAC. Of... vul maar in.

Daarom had ik gehoopt dat we in ieder geval nog derde zouden eindigen zodat je ronde 1 en (eventueel) ronde 2 thuis speelt.

2    
scheppioni

Ben ik met je eens Italo !
Alleen ons NAC is gewoon een heel wisselvallig ploegje, de hand van de trainer brengt nog absoluut geen zekerheid zo aan het einde van de competitie !??

3    
Arie

@ Italo

Heel veel vertrouwen in een goed resultaat op zich is al een gevaarlijke uitspraak. :)

8    
RV

Ik denk over één wedstrijd dat eigenlijk alle tegenstanders uit de eerste divisie gewoon te doen moeten zijn. Ik zie dat toch als een groot nadeel tegen de eerste divisie clubs. Over een tweeluik denk ik dat we van alle tegenstanders een hele grote kans maken om door te gaan.

Het uitermate teleurstellende is dat ik het ook bij NAC zelf niet zie en dat er veel vreemde keuzes gemaakt worden door de trainer. Het zou me niet verbazen dat we in de eerste ronde play offs met vijf verdedigers starten, met 1-0 achter staan en Steijn bijvoorbeeld van Hooijdonk pas in de 80e minuut er in brengt.

Aan Emmen of RKC hebben we een flinke kluif maar ik denk dat het NAC wel ligt iets de underdog te zijn. Willem II moeten we niet hebben, presteren onder hun kunnen en mijn gevoel zegt dat ze in zo'n onderling duel in staat zijn een eerste divisie club eenvoudig opzij te schuiven.

1    
denhulk

willem2 of rkc

22    
nac.be

NAC zou best nog weleens kunnen verrassen in de playoffs. Niet vanwege het vertoonde spel, maar vanwege het resultaatvoetbal wat gespeeld wordt. Ook kan de ervaring belangrijk zijn vanwege de druk op deze wedstrijden.

7    
Jemo

@RV helaas is het niet over een tweeluik. 1 wedstrijd per ronde, winner takes it all. Dus de vorm van de dag is bepalend.

25    
Nacman

Laten we nu eens het aller positieve scenario voor NAC pakken.
Almere en Gea verliezen 1 wedstrijden en de graafschap verliest 1 wedstrijd en speelt er een gelijk.
Ons NAC slaagt erin beide wedstrijden te winnen.
Dan gaan we op doelsaldo promoveren zou dat niet het mooiste zijn.

2    
Ouwe Spionkop

Jongens het wordt 1 wedstrijd en dan is het over.
Dezelfde dag nog afscheid nemen van Steijn.
Wat zal ik blij zijn als die opgerot is.

-2    
Gjoewie

Wordt altijd weer een loterij, zo'n pleeoffs. Ik herinner me een nacompetitie toen we de derde plek in de eredivisie haalden en vervolgens door N-ie-C van de mat werden gespeeld. In 2008 was dat. Onze Europese avontuur eindigde in Nijmegen... :r
Toen ik maandag zat te kijken herinnerde ik me ook een N-ie-C-NAC in de nacompetitie, dat was de laatste wedstrijd in de oude Goffert, geloof ik (althans voor mij wel!!) Toen liep er nog zo'n fietsbaan om het veld. NEC was al lang kansloos voor promotie, de wedstrijd had op papier afgedaan kunnen worden. Maar ja, Gjoewie had een passe-partout voor alle uitwedstrijden, dus deze ook. Er stond 20 meter verderop een politieman met een hond, die de hele wedstrijd heeft staan blaffen. Dat klonk lekker in zo'n leeg stadion. Van de wedstrijd kan ik me niet veel meer herinneren. Maar gezellig was het wel. Die politieman hebben ze van het veld moeten halen, hij hoorde de instructies via de portofoon niet meer, door al het geblaf was hij zo doof als een kwartel.

Go Away Eikels heeft een trauma wat betreft nacompetities. Die legendarische 4-6 tegen RKC zal nog wel rondspoken daar.
Emmen als tegenstander in de tweede wedstrijd hoeft ook geen probleem te zijn. Vorig jaar wonnen we ook van hen (in de beker).
Ik denk dat er in zulke wedstrijden het meest te verwachten is van de ervaren spelers, zoals Immers en Malone. Die zijn het gewend om met dergelijke spanning om te gaan.
Ik hoor het die trainer van N-ie-C nog zeggen, voorafgaand aan de wedstrijd: NAC is een onberekenbare ploeg. Dat geldt niet alleen voor de tegenstanders, maar ook voor de NAC-supporters. Laten we hopen dat het kwartje (weer) eens de goede kant uitvalt.

-5    
Brasilia

Wat mij betreft toepasselijk scenario dit jaar. NAC wint nog 2 duels. DG verliest van Jong A en GAE en Almere spelen komende wedstrijd resp gelijk en verliezen. DG in laatste wedstrijd heel lanv gelijk en straten in Breda lopen al beetje vol,maar DG maakt dan de winnende in minuut 97 (zoals zo al dit seizoen). Misschien nog wel door dun Seun. NAC wint in verlenging van RJC en scoort via SvH in blessuretijd van GAE en dan penalties tegen RKC. Laatste die moeten nemen bij gelijke stand eerst Stokkers en dan Bilate. U mag het zeggen wie wint....

12    
De Bolle Damen

Oké NAC speelt vooral zaad.
Maar vertel mij eens welke van de ploegen die qua veldspel veel beter waren dan NAC dit seizoen (ja dat waren er best veel) hebben van NAC gewonnen? En vertel dan meteen erbij welke verliespotten van NAC (ook puntverliespotten) ze NIET hadden kunnen winnen.

En ondanks al die klote wedstrijden heeft Corona NAC ook meer getroffen dan welke KKD club ook.

Ja ik vind dit seizoen ook niks maar ik blijf 100% achter mijn club staan en zie best nog wel wat positiefs gebeuren !

7    
Kopspion

Ik blijf het toch wel erg frappant vinden dat beide wedstrijden dat Steijn niet aanwezig was (graafschap en nec) zowat de twee beste wedstrijden van het afgelopen jaar zijn

Komt mi toch echt vanwege het feit dat hij de spelers niet steeds vanaf de zijlijn allerlei opdrachten meegeeft en loopt te zeuren

7    
Geraldo

NAC-NEC... denk er maar niet te licht over. NEC heeft nog wat recht te zetten (zowel verlies in eigen huis van afgelopen maandag als promotie-/degradatiewedstrijd van paar jaar terug).

-1    
Peter13

@Kopspion

Ach ja, NAC - Almere en NAC - JAjax waren ook niet verkeerd hoor. En toen zat Steijn op de bank.

-6    
Lamington

Speel je niet uit en thuis, is dat veranderd?

En wat gezegd is, in een leeg stadion maakt dat niet heel veel uit.

-2    
Cusco

Weet iemand hoe laat de wedstrijden van de eerste ronde playoffs zijn op 15 mei? Of is dat n.n.b.

-1    
Ernie

peter13
Ach 64 punten werden behaald toen Steijn op de bank zat. Die andere 6 punten maakte hij de opstelling en stuurde met zijn telefoon bij tijdens de wedstrijd. Maar sommigen hier hebben een slecht geheugen, kan ook dementie zijn en daar kan je niks aan doen.

-2    
Tip

Graafschap is er nog niet. Ik vind het een waardeloos voetballende ploeg. Hebben nog veel meer geluk gehad dan NAC.
Emmen, RKC , W2 moet je pas in de finale treffen. In een finale komen dikwijls onverwachte krachten los. Normaal zijn wij nu tegen genoemde ploegen kansloos maar in een finale niet. ADO en VVV voetballen als natte kranten. Maar VVV heeft een super spits. Onbegrijpelijk dat ze die jongen met 3 spuiten laten spelen. Pure roofbouw. Straks is hij met de nacompetitie geblesseerd of ziek. Hebben wij met Muhren ook gehad. Als Muhren was gebleven waren we met twee vingers in de neus kampioen geworden.

En nu nog een stelling om de discussie op te kloten. " Als NAC alsnog promoveert verdient onze Maurice een standbeeld."

9    
N1912

@Peter13

Steijn was er thuis tegen Jong Ajax ook niet bij..

9    
Peerke

Laat je niet in slaap sukkelen door Roda en NEC. Zijn al een tijdje zeker van nacompetitie en mogelijk hebben ze hier hun voorbereiding op afgestemd. Nu hard trainen en minder scherp in de wedstrijd maar straks in vorm.

8    
Moppernac

[email protected]

Er word allemaal wel gezegd hier dat 5de het beste is om tegen NEC te spelen , maar Volendam gaat NEC vrijdag al voorbij hoor en dan word het NAC-Volendam

-8    
Scheppioni

Let maar op, met steijn winnen we niet thuis van mvv, de meeste spelers staan geblokt op het veld met steijn naast de kant, dgs gaat gewoon promoveren, zou mooi zijn als we derde of vierde worden, dan wordt de eerste ronde al een flink karwei, want MET steijn zijn we vier keer tegen roda of volendam volkomen zoek gespeeld, het geluk van steijn is op dus is dat meteen het eindstation MET steijn !

1    
Scheppioni

Wat heb jij gegeten Brasilia ?

-3    
Reflektor

Go Ahead heeft de voorkeur van mij .

2    
NAC4Ever

@BRASILIA
05 May 2021, 15:01

Ik ga uit van een ander patroon in dit seizoen. Steeds als het er op leek dat we directe promotie konden vergeten (nadat we op 12 punten achterstand stonden en na de nederlaag tegen Excelsior) kwam er toch weer hoop.
Persoonlijk begin in er weer in directe promotie te geloven als we na de komende speelronde nog steeds niet officiëel gezien zijn.

6    
Pietjebel

Als het maar geen w2 word
Is toch wel de best spelende ploeg vaan de laatste 4

1    
Peter13

@N1912

Je hebt helemaal gelijk. Die was ik even kwijt...

6    
Kipiani

Laten we beginnen om Kali definitief naar huis te sturen. Voegt niets toe in een periode waar alles om teamspirit moet draaien.
Loopt in de weg, speelt niet, vraagt toch om aandacht en is daarmee controle productief in groepsproces. Door betalen tot einde contract, maar kan thuis blijven.
Alle, alle, alle neuzen moeten dezelfde kant op nu.

-2    
Kipiani

Contra productief.

8    
Theoden King

Nacompetitie gaat puur over de flow waarin je terecht (kunt) komen. Daarom is het van belang de wedstrijden tegen mvv en camboer niet weg te geven, maar te gebruiken om die flow op te bouwen.

Ik merk dat ik de spanning richting nc nu al niet meer aan kan.

0    
Tip

Ik heb nog eens naar het programma gekeken maar de tombola van de laatste 2 wedstrijden kan nog alle kanten op.

Graafschap vind ik een waardeloze ploeg, slecht voetbal, super veel geluk gehad en slechtste doelsaldo ( dat komt doordat slechte voetbal) , ik zie ze minimaal 1 punt halen en maximaal 4 punten. Graafschap is ook doodzenuwachtig want ze weten zelf het beste dat hun voetbal niks is. Ze gaan denk ik punten verspelen.
Eagles en Almere zie ik minimaal 4 punten halen en maximaal 6.
NAC moet eerst van MVV winnen, moet kunnen en dan stunten tegen cambuur. Zodoende hebben wij zelfs nog een kansje als alles in ons voordeel uitpakt. Maar ik vind de kans best groot dat bv. Eagles nog over graafschap heen fietst. En dat zou m.i. dik terecht zijn. In de nacompetitie heb ik ook veel liever de achterhoek dan Deventer.

En de clubs die niet direct promoveren gaan naar tombola2, de nacompetitie.
Voor NAC is de moraal van het verhaal; "niet zeiken , er inklappen nu" en iedereen achter de ploeg. Het kan nog zeker spannend worden.

1    
Martinus

Het wordt hoe dan ook lastig maar het verschil is zeker niet onmogelijk.

Toch zie ik het betere veldspel niet los van de afwezigheid van Steijn. Ik zei het eerder al, hij geeft veel te veel opdrachten mee en diverse spelers lopen er dan verloren bij. Als hij niet fysiek aanwezig is lijken ze het toch los te laten en komt er meer natuurlijk spel in.

Het zou dus andersom moeten zijn eigenlijk. De trainer zou juist dat beetje extra moeten brengen maar heeft eerder een verlammende werking...

1    
scheppioni

@ Tip
Dit nac onder steijn wint zonder NAC bril op echt niet in leeuwarden !!
Daarbij gaat dgs gewoon promoveren, dit geven ze niet meer weg, het programma is te eenvoudig daarvoor, ze hoeven maar 1x te winnen en ik meen tegen helmond, maar ons NAC tegen mvv met steijn wordt een zware matte dobber met steijn !

1    
sjef de gevulde koek

Gewoon 2x winnen en DGS 2x verliezen en we staan over een week op de Grote markt en Steijn mag op de kosten val alle supporters 7 weken all inclusive na Ibiza. Voetbal blijft een rare sport en niks is onmogelijk. Zo nu weer aan het werk en klaar met dagdromen.

4    
DunErwt

@sjefdegevuldekoek

Gewoon een verwachting creëren die niet strookt met de realiteit. Het word 1 wedstrijd waarin we gaan zien dat er niets veranderd is. Hetzelfde laffe voetbal, onNACs en oja DGS gaan niet verliezen. NAC had minder moeten verliezen. De jaarschade herstellen in 3 wedstrijden gaan we niet halen.

2    
Dutchbird

Als Steijn ons nog een paar vrachtwagens zand in de ogen strooit kunnen we inderdaad blijven dromen. Maar ik vrees dat ik de slaap niet kan vatten zo lang die Klaas Vaak de spelers op de juiste plek moet zetten en tot op het bot moet motiveren.

-2    
Doetinchemmer

@Scheppioni en Tip.. ja zeker gaan ;We; promoveren, zeker geven we dit nooit weg. Wat zou harry hooivork hier van vinden?

1    
Doetinchemmer

ik hoop alleen voor ivo en scheppionie dat nac alsnog promoveert maar ik ben bang voor jullie dat het de eagles word.

-1    
Sia

Eerst NEC thuis en als we dat winnen... daarna tegen de KRUIKEN? :)

Laad alle berichten na dit bericht in