Wij gaan niet opzij

Depla: "Niet verstandig een status aparte te creëren voor het voetbal"

Eddy W

Paul Depla spreekt in het NRC zijn zorgen uit over de toekomst van het voetbal in Nederland. Waar de burgemeester meedenkt aan oplossingen voor de veiligheid in en rondom de stadions ziet hij ook een zwarte toekomst voor de clubs.

Spelen in een leeg stadion kost nou eenmaal veel geld. Er komt minder geld binnen en de kosten voor het stadion en de spelerssalarissen lopen nog door. Depla maakt zich hierdoor zorgen over de toekomst van het betaald voetbal zoals wij dat nu kennen. “Een andere zorg is de financiële toekomst van de bedrijfstak. Hoe lang kunnen de clubs het zich veroorloven om niet te spelen én straks zonder publiek te spelen? En wat betekent dat dan voor de club in je eigen gemeente? Die club die in een aantal opzichten vaak een visitekaartje van je stad is.”

Toch betekent dat niet dat de gemeenten bij gaan of kunnen springen als er clubs zijn die om dreigen te vallen. Volgens Depla ligt dat aan de buffer van de gemeente en aan de bereidheid van de burgemeesters. “Wat ik in algemeenheid wel kan zeggen is dat de financiële buffers van gemeenten heel erg verschillen. Daardoor is de ene gemeente makkelijker in staat iets te doen dan een ander. Zorgen over verschillende sectoren zijn er vanzelfsprekend, dus ook over de lokale voetbalclub. Maar daar hebben de burgemeesters niet één lijn in. Dat kunnen we ook niet doen. Je moet ook oppassen. Hoezeer ik van voetbal houd, ik vind het persoonlijk niet verstandig dat we bij de steunmaatregelen een status aparte creëren voor het voetbal.”

Bron:
B-Side Rats, NRC
Terug naar overzicht
21 Reacties
39    
Wij gaan niet opzij

Dan alles maar via tv kijken alle clubs een eigen zender waarbij je een abbo kunt nemen. De verdiensten daarvan gaan naar de club en een klein deel naar bijvoorbeeld fox sport. In de rust worden reclame getoond van de sponsors van NAC.

8    
@wijgaannietopzij

M.i. een goed plan. Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. Een verdienmodel voor een streamingdienst van NAC zelf kan een oplossing zijn. Alleen zit je dan wel met de tv rechten.... Maar er zijn vast juristen, creatieve denkers, economen et cetera onder de supporters die hier over mee willen denken.

13    
Wanny

Aan een faillissement van NAC heeft de gemeente Breda ook niets. Zit je met een stadion waar je niks mee kunt en je bent uithangbord nummer 1 van je stad kwijt.

De huur opschorten voor NAC, maar ook bijv. Chasse, moet de gemeente toch kunnen doen. De rest moet de club dan zelf maar oplossen.

-17    
Harrie

Voorlopig voetballen we helemaal niet omdat de grijze wollen sokken van het kabinet steeds maar zeggen dat ze wachten op 1,5 meter voorstel van de KNVB. De KNVB heeft uiteraard hier geen plan voor gemaakt want voetballen met 1,5 meter afstand is ommogelijk.

-1    
braze

Het is allang duidelijk dat er behalve voetbalclubs meer organisaties die voor ontspanning/cultuur zorgn bij de gemeente aan zullen kloppen. In Breda heeft een dansgezelschap al aan de bel getrokken. Je mag verwachten dat het Chassee ook komt.
Breda zal de hele de hele culturele sector waar ik NAC ook toe reken moeten gaan gaat steunen met hulp van het rijk. Gebeurt dat niet dan blijft alleen de meubelboulevard over om de mensen enig vermaak te bieden.
Ik ben van mening dat in de KKD voetbal met publiek goed mogelijk is, met minder toeschouwers en geen uitsupporters. Samen met tv geld gaat ons NAC dan niet/nooit verloren.

1    
Nicky

Ergens kun je verwachten dat er bij lege stadions meer FOX abonnementjes worden verkocht. Het lijkt me niet haalbaar sponsoren van de club reclame tijd te geven. Die tijd wordt verkocht aan de grote bedrijven. Die op hun beurt daar dik voor betalen. Dat geld wordt weer gebruikt door FOX om de clubs te betalen.

Wat misschien wel zou helpen is een heel ander programma. Wedstrijden op donderdag, vrijdag en maandag in de avond. In het weekend vanaf 13:00 tot 22:00 elke 2 uur wedstrijden. Zo krijgen clubs veel meer zendtijd. Meer aandacht voor de reclameborden en shirtsponsoren. Ook krijgt de FOX abonnee meer waar voor zijn geld. Meer opties om live te kijken. Langer kijken. Hopelijk voor FOX meer klanten en meer inkomsten om te verdelen.

7    
Ivo

Iedere avond 2 wedstrijden uitzenden. Vroeg en laat op de avond. Dan kan je alles zien. Doordeweeks spelen maakt zonder publiek niet uit, dat kan prima. Zo krijgt iedere club zijn wedstrijden live op TV, en krijgen sponsoren nog wat media-aandacht voor hun geld.

5    
Sanseveria

Mooi om te zien dat inmiddels iedereen in dezelfde richting denkt qua oplossing. Het voetbal, en zeker NAC met haar grote aanhang is te redden met de volgende (al eerder geopperde) aanpak:


1) Clubs verkopen gewoon seizoenkaarten zoals elk jaar, dus inclusief (behoud van je) plek in het stadion.
2) Geef elke seizoenkaarthouder van elke club volledig toegang tot FOX Sports.
3) Zend alle wedstrijden van ere- en eerste divisie live uit en zoveel mogelijk op unieke tijdstippen verdeeld over de week. Dat lukt al met elke avond een wedstrijd om 18.30 en 20.30 uur + om 14.30 en 16.30 in het weekend.
4) Op deze manier trek je een maximaal aantal kijkers uit het hele land, dus optimale reclame inkomsten rondom de wedstrijden op Fox en via de veldboarding van de clubs.
5) Je SCC geeft je recht op behoud van je plek in het stadion op het moment dat er weer voor publiek gespeeld kan worden.
6) Optie: Indien dan begonnen wordt met gedeeltelijke tribunebezetting, worden mensen toegelaten op basis van het moment dat ze hun seizoenkaart aanvroegen. Club 1912 en de snelste verlengers worden zo beloond voor hun trouw.

Ja, ik zit liever echt in het stadion, maar dat kan voorlopig niet, dus is het cruciaal dat we nu onze clubs in leven houden. Dat gaat op deze manier lukken!

Gemeente Breda heeft overigens ook al aangegeven dat sportverenigingen tot oktober iig geen huur betalen voor hun accommodatie. Mag aannemen dat NAC daar ook onder valt.

28    
Tuffie

Ga echt geen seizoenkaart kopen als ik niet naar de wedstrijden kan,ben helaas niet in de positie om zomaar geld in een putje te gooien,iedereen moet dat voor zichzelf beslissen toch

1    
Bredafun

Via de foxkanalen ga het echt niet worden. Welke wedstrijd ga je dan uitzenden? Wat ze moeten doen is: een wedstrijd Kopen. Je lig dan in en volg de wedstrijd. Gewoon een bepaald bedrag per wedstrijd bijv. En dat geld naar de Zender en n gedeelte naar de club.

13    
J nac

Ik hoef mijn geld niet terug van de wedstrijden die niet doorgegaan zijn.
Maar nu zo maar zo een nieuwe seizoenkaart te bestellen zonder dat we naar de thuiswedstrijden mogen vind ik weer een beetje teveel van het goede.
Ik heb al 45 jaar een kaart maar nu moet ik heel hard nadenken ja of nee.

-8    
Een vraagje

Hallo ,
eventjes een vraagje waar kun je van die stickers laten maken die je wel eens ziet hangen ergens?
Kan iemand daar A.U.B antwoord op geven.

Alvast bedankt!

-2    
J nac

Vraagje
[email protected]gmail.com
Kun je stickers bestellen

7    
von F

Gezien de inkomende en uitgaande geldstromen inclusief de hoogtes van de salarissen is NAC gewoon een bedrijf. Niks culturele sector oid, gewoon achter aansluiten in de rij van getroffen bedrijven. Goed plan met de nieuwe geldstromen is een begin en dan blijft het een van de vele gedupeerden. Zou niet weten waarom (bij wijze van spreke) een kroegbaas, kapper, zzp' er, dj of autoverkoper die het water aan de lippen staat minder recht zou hebben op ondersteuning dan NAC. Een bedrijf met ver overbetaalde medewerkers zonder fatsoenlijk financieel plan. Daarbij heeft men een hele hoop inkomsten voor het gehele boekjaar al lang binnen (seizoenskaarten, tv-gelden en sponsorbijdragen) en maken fors minder kosten (wedstrijden, wedstrijdpremies), dus ben benieuwd naar het 'hand ophouden praatje' er uitziet en hoe het boekjaar verlopen was zonder Corona.

1    
Van "taajlaand

Ik gaf vorige week in mijn reactie al aan geen seizoenskaart aan te schaffen omdat NAC NAC is, mijn club en waar ik ook dagelijks mee 'bezig' ben en al het nieuws volg.
Maar, (betaald)voetbal, zeker van de club waar ik zo emotioneel bij betrokken ben, volg ik IN het stadion....MET publiek!
Ga niet in mijn eentje thuis zitten kijken naar een wedstrijd in een LEEG stadion.

Voor de rest, ook als we met zijn allen weer mogen en kunnen gaan, schijt aan Fox!

-1    
Sanseveria

Begrijpelijk van Taajland, probleem is echter dat we het stadion voorlopig niet in komen en onze club niet meer bestaat als er een jaar helemaal niet gespeeld wordt. Door wel te spelen komt er geld binnen om de boel overeind te houden en een selectie overeind te houden zodat we überhaupt iets hebben om naar te kijken zodra we wel weer de tribune op mogen.

Dus als de keuze inderdaad is: komend seizoen op tv naar NAC kijken of nooit meer naar NAC gaan, weet ik het wel.

10    
Buurman

Ik hoop echt ongelijk te krijgen maar ik vrees dat we op dit moment een onoplosbaar probleem hebben. Je hoort en ziet het ook aan de beleidsmakers en virologen, men weet het niet meer. Zo lang er geen vaccin of medicijn is loopt de infectiedruk , denk ik, synchroon met het aantal contacten. En als ik zie hoe snel mensen de discipline uit het oog verliezen. Die 1.5 meter economie werkt alleen op papier. Er wordt constant, dikwijls onbewust, soms bewust, tegen gezondigd. Dat levert infecties op. Daarnaast geloof ik in een voetbalstadion er helemaal niet in. Voetbal staat voor zingen, hard ,roepen, schreeuwen etc. Dan heb je veel meer dan 1.5 meter nodig om enigzins een veilige omgeving te hebben. Het dilemma is dat we de economie ook niet helemaal ten gronde kunnen laten gaan. Zo lang er geen medicijn of vaccin is werkt waarschijnlijk de Singapoor of Zuid Korea aanpak het beste. Dat kun je wiskundig aantonen. En ook daar gaat het niet eens van een leien dakje. Echter onze cultuur en democratie leent zich niet voor de Korea aanpak. Wat dan ? Daarnaast, en dat wordt onderschat, om de afstand economie een beetje goed te laten lopen moeten mensen een aantal denkstappen gestructureerd kunnen maken, zeker als er geen dwang van boven is. Het percentage mensen dat daar te dom voor is, is groot. Die kunnen die verantwoordelijkheid niet aan en snappen niet hoe je consequent 1.5 meter afstand houdt. Als laatste, en daar maak ik me het meeste zorg om, vind ik dat de wetenschap zich angstvallig stil houdt. Er is totaal nog geen uitzicht op een vaccin of medicijn. Als ik eerlijk ben interesseert het voetbal me even geen ene moer. Laat aub deze nachtmerrie voorbijgaan.

4    
Breda1976

Ik hoef mijn geld niet terug maar een nieuwe kaart, nee. Na 34 jaar wordt het mijn eerste seizoen zonder kaart.

Ik wil best wat bijstaan, geen probleem maar ik ga niet zomaar 200+ euro weggeven aan NAC terwijl mijn financiële toekomst ook nog flinke klappen gaat krijgen door deze corona onzin.

Zonder publiek, geen voetbal. Het hele sfeertje is eraf. Er is niets meer aan. Zeker de eredivisie niet.

Ik heb Fox opgezegd en die andere ook.
Zodra we weer met publiek mogen spelen, ben ik erbij. Koop iedere pot een kaartje. Nog beter voor de financiën ook. Levert NAC meer op, iedereen blij.

2    
Breda

Ze hadden de burgemeester van Enschede in die commissie moeten zetten. Dan hadden de spelers er 20% bij gekregen ipv ingeleverd en was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de clubs.

2    
Oldskool

@ SANSEVERIA

Hoewel ik het uitzenden gekoppeld aan een soort van SCC ook zie als iets onmisbaars romantiseer je het wel een beetje.

Je kunt nooit dezelfde bedragen vragen. Dat doen mensen niet. Verder is iedereen voetbal van andere clubs in een leeg stadion snel beu hoor. Ook zijn er gezinnen, vriendengroepen, buren etc die echt niet per persoon gaan betalen.

Het helpt een beetje, maar echt heel veel minder dan normale SCC’s. Verder vraag ik het me af of je mensen kunt dwingen een TV SCC te kopen omdat ze anders hun stoel kwijt zijn in een stadion waar ze niet inmogen. Lijkt me beetje raar.

1    
0162

Als ze nu gewoon is kappen met dat hele nieuwe normaal. Er is niks normaals aan.

Gewoon vanaf 1 september weer voetballen in volle stadions. We beseffen niet dat de lange termijn gevolgen erger kunnen zijn dan het virus en de gevolgen daarvan nu.
Maar dat mag je niet zeggen omdat je anders niks om onze kwetsbare mensen. Hoe erg het voor iedereen ook is (en ja ik heb er persoonlijk mee te maken), je gunt het niemand....... Maar is het elke prijs waard. (En nee dit gaat niet specifiek over voetbal

Laad alle berichten na dit bericht in