Wij gaan niet opzij

Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #117

Thiestemberg

NAC wint dit weekend van TOP Oss en de play-offs lijkt ons niet meer te kunnen ontglippen. Hilterman is al gepromoveerd met 'zijn' FC Emmen en liet dat merken op de huldiging van de Drentenaren. Buiten dat bespreken we de seizoenkaarten campagne en schuift Ben aan om te praten over de NOAD Cup.

NAC - TOP OSS
NAC wint eenvoudig van TOP Oss in eigen huis. Welat claimde een penalty, Boris scoorde een prachtgoal en er waren redelijk wat bezoekers. Daarnaast bereikte ons het mooie nieuws dat trainer Edwin de Graaf helemaal gezond is. Genoeg om te bespreken dus!

De Hilterman-gate
Jeredy Hilterman mocht komen op de huldiging van FC Emmen. Daar baarde hij het nodige opzien, waarna hij door NAC uit de selectie werd gegooid. De mannen bespreken de individuele acties van de jonge spits en wat de gevolgen op de lange termijn willen zijn. Voor de play-offs betekent het in ieder geval dat de Graaf zoals het er nu uit ziet alleen Kosiah en Bilate tot zijn beschikking heeft.

NOAD Cup 22' en 'WijzijnNAC'
NAC-supporters konden deze week voor twee dingen een kaartje bemachtigen, onze eigen NOAD cup en de seizoenkaarten voor volgend seizoen. Ben zit aan tafel en samen met hem bespreken we het toernooi. Daarnaast kijken we naar de seizoenkaartverkoop, die tot nu toe een stuk stroever verloopt dan vorig jaar.

Ex-NAC
NAC blijkt een ware topspitsfabriek te zijn. Van Hooijdonk, Umar, Unal en Dessers komen allemaal voorbij in de Ex-NAC rubriek. Daarnaast laat Van Hecke zich zien bij Blackburn waar hij de speler van het jaar award binnen wist te slepen. Dat een veel meer in de vaste Ex-NAC rubriek!

B-Side Rats · Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #117
Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Ex-NAC: Weekoverzicht 26 reacties
Terug naar overzicht
26 Reacties
35   8  
Beest

Volgens Karelse is een akkoord over de aandelenverkoop aanstaande!

35   8  
Beest

Volgens Karelse is een akkoord over de aandelenverkoop aanstaande!

16   6  
Die ne gast

@Beest
Een akkoord met NAC=Breda? En gaat de RvC er deze keer niet voor liggen?
Laat ze dat maar snel bekend maken dan, dat is een mooie aanleiding om mijn seizoenskaart te gaan verlengen.

11   2  
NAC4Ever

Over dat er op teletekst bij een bericht over Steijn stond dat Steijn bij NAC vertrok wegens bedreigen.
Dat hebben heeft de NOS aangepast naar 'In juni, na één seizoen vertrok hij bij de Bredanaars'.
(Ik heb van zowel de eerste als de aangepaste versie een screenshot).

Als ik mij niet vergis hebben ze later het hele bericht verwijderd, vanwege weer nieuwe berichten.

11   2  
Peter13

@NAC4Ever

Ik had n.a.v. dat stukje over "bedreiging" een klacht gestuurd naar de redactie van TT. Kreeg later die dag een melding dat ze de tekst hadden aangepast. Misschien waren er wel meer klachten binnengekomen.

18   24  
naxioma

Het is veelzeggend dat de aandeelhouders, zowel de grote als de kleine, geen vertrouwen hebben in de plannen van NAC=Breda. Er zijn zeer grote twijfels over de financiële onderbouwing van de plannen. Iets waar anderen al eerder op hebben gewezen en waar de Stichting NOAD -in haar streven de club lokaal te houden en de aandelen terug te geven aan de club- grotendeels aan voorbij is gegaan. De grote aandeelhouders hebben voorkeur voor overname door City Football Group en een groot deel van de kleine aandeelhouders voelt wel wat voor overname door Global Football Corporation. Desalniettemin is de kans groot dat de aandeelhouders hun aandelen voor 7 miljoen gaan verkopen aan NAC=Breda. Niet dat ze enig vertrouwen hebben in NAC=Breda, maar omdat ze dan eindelijk van het gezeik af zijn en nog iets terug zien van hun oorspronkelijke lening aan NAC. De aandeelhouders weten dat met verkoop aan NAC=Breda de club een zeer onzekere toekomst tegemoet gaat, en wellicht binnen afzienbare tijd al richting faillissement koerst. Op basis van de eerste gesprekken zijn ze enorm geschrokken van de enorme naïviteit en het onvermogen bij de mensen achter NAC=Breda. Daarnaast zijn ze zwaar gefrustreerd door de stellingname van de Stichting NOAD voor wie financiële bestaanszekerheid en sportieve ambities van ondergeschikt belang waren.
Diep in hun hart verkopen zij het liefst aan City Football Group of Global Football Corporation. Hieraan vasthouden betekent echter dat het verkoopproces en de club in een impasse komen. Niet verkopen betekent dat er geld bijgestort moet worden om de licentie niet in gevaar te laten komen. Geen van de aandeelhouders zit hierop te wachten. Dan maar eieren voor je geld kiezen. Het verzoek van NAC=Breda aan aandeelhouders om de aandelen onder te brengen in de STAK is door de aandeelhouders -begrijpelijkerwijs- lachend terzijde geschoven.
Wim van Aalst cs overwegen / hebben overwogen om de andere aandeelhouders uit te kopen als er daarna perspectief is op samenwerking met of (gedeeltelijke) verkoop aan de City Football Group. Door de halsstarrige houding van Stichting NOAD is de kans hierop niet meer zo groot, ook al omdat de financiële prognose voor de komende jaren -bij uitblijven van promotie- er nog slechter uitziet dan eerder gedacht.
We lijken dus af te stevenen op verkoop van de aandelen aan NAC=Breda, terwijl bijna geen van de huidige aandeelhouders enig vertrouwen hebben in een overname door NAC=Breda. Gaan zij uiteindelijk kiezen voor het geld, of weten zij zich alsnog te verenigen en te kiezen voor de moeilijke weg, het veel betere alternatief, een overname door City Football Group of Global Football Corporation?

24   10  
Becherovka

@Nax

Ik geloof meer in een stel gasten met ambitie, dan in de aandeelhouders die afgelopen decennium NAC echt naar de kloten hebben geholpen. Het is schofterig om 7 miljoen te vragen voor een club die werkelijk niets aan waarde meer heeft.
Als ze zicht echt zorgen maken over de financiële toekomst van NAC, doe dan afstand van die absurde vraagprijs. Dat maakt de toekomst al een flink stuk rooskleuriger.

12   2  
t, Veer

@Naxioma

Hoe kom jij aan deze uitgebreide informatie? Of ben je er bij betrokken en dus erg gekleurd en niet onpartijdig. Ik ben niet pro of Anti van welk plan dan ook. Want ik heb gewoon de informatie niet. Ben bij City bang dat we onze ziel verliezen en bij Nac is Breda dat het niet kapitaal krachtig genoeg
is. Vertrouw daarom het oordeel van NOAD en in mindere mate de RVC. Niet de aandeelhouders want die handelen uit eigen belang. Wat van uit hun kant ook wel te begrijpen is.

3   1  
La matanza

@ naxioma als dit waar is zou dit een hele slechte zaak zijn, waar heb je deze informatie vandaan. Bron!!

8   10  
Kinderkaartje

@Becherovka
@t, Veer
@La matanza

Naxioma is Van Aalst. Vandaar dat hij dit allemaal weet.

12   10  
Forum

Blij met Naxioma die ook eens een andere kijk op de zaak heeft, die wat is begrepen heb, ook dicht bij de waarheid ligt. Niet zozeer zijn voorkeur voor CFG maar wel de instelling van de ADH en de financiële huishouding van NAC.

Maar goed, types als Naxioma moeten zwijgen, zich schikken in de uitslag van de verkoop en weer achter de club gaan staan. En dat terwijl de andere “supporters” dreigden niet meer naar NAC te gaan bij een verkoop aan CFG.

Het wordt tijd dat de club wakker word en zich niet alleen maar laat leiden door emotie van supporters, een stichting en de lokale krant.

Uiteraard ben ik ook voor een lokale overname omdat dat altijd de beste oplossing is. NAC moet NAC blijven, alleen twijfel ik bij ons lokale initiatief aan de haalbaarheid en duurzaamheid van hun plannen.

We wachten weer rustig af!

12   13  
Tip

Ik ben gelukkig nergens bij betrokken, maar vrees dat er in de reactie van @Naxioma veel waarheid zit. Volgens mij kun je op de vingers van 1 hand natellen dat een combinatie van het lokaal initiatief met of City of de Amerikanen het beste is. Je combineert dan lokale kracht met geld, zekerheid, ervaring en netwerk. Dat lijkt mij veruit het beste plan.

Ik denk echter ook dat het een verkoop gaat worden aan NAC=Breda omdat anders op zeer korte termijn de huidige aandeelhouders wederom geld bij moeten leggen. Ze zullen kiezen voor het terug vangen van 7 miljoen op de ongeveer 14 miljoen die ze hebben geleend/geïnvesteerd. Met het geld dat overblijft van de 12 miljoen kan NAC 1 seizoen vooruit, dus is de aftocht van de aandeelhouders gedekt. In die termen wordt gedacht en waarschijnlijk gehandeld.

Als het NAC=Breda wordt krijgen in ieder geval de supportersgeledingen hun zin. Min of meer krijgt het volk zijn zin en dat is in de geschiedenis bepaalt niet altijd goed afgelopen. Laten we hopen en ons best doen dat het bij NAC wel goed afloopt !

7   3  
Henri

@Becherovka&T,veer
De kern van het verhaal van de grote en kleine aandeelhouders, samengevat in het bericht van Naxioma is dat we de geschiedenis laten herhalen en dat gebeurt samenleving breed natuurlijk regelmatig.
Feit is, leuk of niet, alles draait om geld, zeker in het betaalde voetbal. Dat wordt de spil waar het om draait. Komen er via NAC-Breda voldoende financiële garanties binnen om een goede start op alle vlakken te kunnen garanderen. Dat als het voortvarend gaat er genoeg bij een winningteam willen behoren daar twijfel ik niet aan, maar als de start met haperingen gepaard gaat dan moet ik het nog zien of succesvolle mensen hun miljoenen in wellicht weer een bodemloze put willen/durven stoppen. Van de andere kant blijf ik het raar vinden dat alleen de kaart van de rijken/ondernemers wordt gespeeld en er bijvoorbeeld geen collectief fonds wordt opgericht voor de supporters. Tenslotte maken vele kleintjes één grote. Maar goed ik ben vooral benieuwd naar de mening/visie van financieel onderlegde mensen op dit forum die op basis van argumenten hun mening deponeren over de financiële mogelijkheden van NAC bij een herstart via NAC-Breda.

5   9  
scheppioni

Het verhaal van Naxioma klopt voor 75% helaas......
Tenminste dat is ook een heel eind wat ik verneem, Henri geeft een perfecte toevoeging.
Helaas is het eigen belang nog voorlopig wat de boventoon voert en juist dat zal een lange soap gaan worden, om er echt niet goed van te worden, het zou wat zijn als iedereen nu echt eens in het belang van onze prachtige club denkt en met daad kracht bij zet !!!

8   1  
Geelzwartwit

@nax

Als NAC = Breda nu nog steeds op concreet 7 miljoen aandelen + 5 miljoen geldpot voor de komende 3-5 jaar zit kan ik je toelichting volledig volgen.

Zoals Vrolijk destijds blijkbaar geciteerd werd moest er de eerste jaren 1.5 miljoen per jaar bijgestort worden. Dan ben je dus na 3 jaar je 5 miljoen nagenoeg kwijt en heb je voor 3 jaar 500k in organisatie en spelers kunnen investeren.

Als dat allemaal waar is is het wel heel erg dunnetjes. In de communicatie over de plannen van NAC =Breda is er tot op heden enkel aangegeven dat er 12 miljoen is en dat het alleen maar meer en meer kan worden als andere partijen zich aansluiten...

Als..dan.

Keuzes die gemaakt worden op basis van impasse, verliezen licentie, er klaar mee zijn. Zijn nooit de beste keuzes.
Hopelijk komt het nieuws dat NAC = Breda de 12 naar 18-20 heeft kunnen optrekken. Om zo gedegen de komende 5 jaar te kunnen bouwen aan een nieuw NAC

9   9  
Tip

Kleine correctie; is........... bepaald.

@Henri.
Goeie opmerkingen Henri. Ik denk dat de grote deelnemers , de kartrekkers, van Ons NAC nu zitten bij NAC=Breda.
Verder is er bij veel mensen een grote huiver ontstaan om supporters aandeelhouder te laten worden. Dan krijgen de supportersgeledingen , die veel goed werk doen, waarschijnlijk nog meer invloed op het beleid. Ik was altijd groot voorstander van supportersparticipathie maar ben daar ook op terug gekomen. Bij NAC werkt het niet vrees ik. In feite zouden wij het best gered kunnen worden door 1 lokale heel grote investeerder die dus tevens baas wordt. Maar die is er niet en komt er nooit.

5   1  
Henri

@Tip
Ik vind dat hetgeen in de Duitse Bundesliga's kan cq moet, waarom zou dat niet in Breda kunnen? Ik vind wel het communicatieproces van Ons NAC bedroevend. Ze hadden grote plannen, veel toezeggingen en ineens hoor je er helemaal niets meer van. Ik denk dat je op zijn minst mag communiceren waarom het proces is gestaakt. Ik heb het in ieder geval nergens gelezen.

8   1  
Henri

Ook ik hoop natuurlijk dat hetgeen Chris WM en John Karelse verkondigen dat de pot met geld de komende periode gestaag gaat groeien, althans die hoop is er. Echter, hoop doet leven, maar het gaat in het bedrijfsleven wel om keiharde toezeggingen zwart op wit.
Toevallig googelde ik vorige week op de overleden Cees van Haperen. Wat kwam er als eerste bericht uit 2011 naar boven: veel bestuursleden traden af ivm de ontstane moeilijke situatie van NAC. Dus 11 jaar geleden. Inmiddels volg ik NAC meer dan 50 jaar en het grote merendeel van de verantwoordelijken slaagden erin om constant verkeerde keuzes te maken. Het is zeker niet alleen Van Aalst. De meesten kennen alle benoemingen wel Mommers die na zijn eerste weigering, jawel.... toch werd binnengehaald, diverse luchtfietsers als Otmans en Eskes die notabene ....... er zelf van stond te kijken dat hij NAC directeur werd. Och en het vervolg met alle andere personen is eenieder wel bekend. Als ik zo terugkijk denk ik dat NAC by far het slechtste track record in de Nederlandse voetbalwereld heeft als het gaat om het benoemen van beleidsbepalende personen binnen de organisatie. Niet iets om trots op te zijn. Niemand heeft er een structurele positieve omslag kunnen creëren. En juist dat baart mij zorgen voor de toekomst. Die betrokken, ervaren, transparante, charismatisch, goed communicerende leider/AD vinden die het proces sturing kan geven en goed intern communiceert maar ook naar investeerders/sponsoren en supporters. Heeft er iemand een idee op dit forum wie er voldoende kennis en kunde heeft om dit proces bij NAC, waarbij de totale organisatie opnieuw op poten moet worden gezet sturing kan geven?

7   6  
Braze

De geschiedenis herhaalt zich. Supporters bepalen het beleid van NAC en dat is in het verleden al herhaaldelijk fout afgelopen. Een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen, behalve NAC,

14   2  
Das Phantom (BSR)

Het is niet ondenkbaar dat er stukken uit het verhaal van Naxioma. Inderdaad, er twijfelen wat aandeelhouders aan de nieuwe plannen.

Termen als faillissement op korte tijd, naïviteit van NAC=Breda en het stellen dat andere plannen beter zijn schieten weer in ‘t verkeerde keelgat.

Stichting NOAD is in het leven geroepen voor dit soort periodes bij onze club. Zeggen dat ze aan bepaalde zaken zomaar voorbij gaan vind ik niet eerlijk tegenover hen. Zoals Sjoerd van Fessem heeft verteld zijn ze zorgvuldig en ook los van elkaar tot deze conclusie gekomen.

Ik hoop in ieder geval dat er snel duidelijkheid komt, want ben heel erg toe aan opbouwen in plaats van afbreken. Ook onderling als supporters.

7   4  
Becherovka

@Henri

Helemaal eens. Geld is heel belangrijk om weer de weg naar boven te vinden. Het is een enorm risico, maar toch liever dat risico dan City voor mij.

Als je kijkt naar de vraagprijs van 7 miljoen, dan vind ik dat ontzettend veel. Welke waarde zit er in de 7 miljoen? De schuld bij de belasting? De selectie met amper restwaarde? Het stadion dat ze huren? De faciliteiten in Zundert?

Stel het zou 3 miljoen zijn ipv 7. Dan heb je al een groot deel van de tegenvallers die gaan komen gedekt. Kan ze zo al een seizoen langer uitzingen.

Het voelt voor mij daarom erg vreemd dat de huidige aandeelhouders zeggen; we willen het beste voor NAC, maar wel voor de hoofdprijs.

7   3  
scheppioni

Geld is een voorrecht, maar een ploeg vol bravour en vertrouwen nog meer, ook nu voorbeelden genoeg in de eredivisie, de drie promovendussen waren toch alle drie in het rechterrijtje bevooroordeelt en zie nu na 33 wedstrijden, alle drie zonder pijn en moeite !!
Dus een goeie aanvullende staf is net zo belangrijk !

7   9  
Tip

@Henri. 10.18. Geheel eens. Het wanbeleid start niet bij Wim van Aalst. Dat was al twintig jaar daarvoor begonnen. Daarom kon NAC de lening ook niet terug betalen en daardoor werden “de drie uitleners” groot aandeelhouders. En nu gaan we weer een lening krijgen van weer andere andere die dat vast met goede bedoelingen doen. Maar grote kans dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Typisch bij NAC is tevens dat iedereen het overzicht verliest als er problemen zijn. Om die reden wordt met name van Aalst gedemoniseerd en dat levert uiteindelijk onwerkbare situaties op. Gelijktijdig verklaart men andere onterecht heilig. De een brult nog harder dan de andere. En daar volgt weer verkeerde keuzes uit. We hadden bijna een Brabantse grote investeerder binnen gehaald , ik dacht 3 of 4 jaar geleden,met een ontiegelijk eigen vermogen. Deze mijnheer uit Vught ,zit nu in de RvC van PSV, haakte vooral af omdat hij de organisatie van NAC Breda uiteindelijk niet zag zitten. Heel begrijpelijk. Je investeert namelijk al vlug een 30 a 40 miljoen om van die in aanleg mooie volksclub iets te maken , maar als je na jaren je eigen aandelen wilt verkopen dan dien je toestemming te krijgen van , met alle respect, 4 seizoenkaarthouders. Daar trapt geen man met geld en visie in. Heel de opzet van NAC zit “krom” in elkaar. Dit verder in detail uitleggen hier heeft weinig zin. Een echt goeie AD ga je pas vinden als die grote investeerder er is en de organisatie op punt is gezet. In de huidige situatie is veruit de beste AD die je kunt binnen halen , en eigenlijk is dat ook de minst slechte keus, is Justin. Als hij wil komen tenminste. Al de andere die het nu aandurven zijn cowboy’s of dwaallichten die niks te verliezen hebben.

4   8  
Tip

….. andere mensen…..

5   3  
Die ne gast

Als er drie jaar lang de tekorten in de KKD afgedekt kunnen worden, zijn we al een heel eind.
Drie jaar lijkt mij lang genoeg om de organisatie goed in te richten en de juiste mensen aan te stellen.
Als mensen huiverig zijn voor supporters participatie en er toch geld bij willen hebben, moeten ze misschien een crowdfunding starten voor een spelersfonds.
Laat de supporters mee betalen aan de spelers begroting. Ik wil wel storten.

1   2  
Fanneke

Ik hebhet al eerder gezegd. Verkoop aan de lokale jongens, hoe mooi ook, betekent het einde van NAC in 2 of 3 jaar. Want wie gaat de tekorten aanvullen?

3   0  
Big That

Nax, je kletst uit je nek. De G3 lijken akkoord. Er is enkel wat terughoudendheid bij de kleine aandeelhouders. Dat komt door een lobby van een specifieke NAC-coryfee, die inmiddels na het zien van de plannen van NAC=Breda ook om is.

Fanneke, er zijn al diverse supporters op dit forum die zoiets beweren. Op basis waarvan? Karel Vrolijk had voor de komende 5 jaar in zijn vorige voorstel al net zoveel geld beschikbaar als die Amerikaanse partij. Er is nu een paar zeer goed bemiddelde mensen die daar bovenop nog bijspringen. Er zijn (inter-)nationale voetbalbestuurders en technici die mee hebben gewerkt of gekeken naar dit plan. Denk je nou echt dat die daar geen rekening mee zouden houden?

Laad alle berichten na dit bericht in