Wij gaan niet opzij

Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #143

Das Phantom

Thijs, Thijs en Yannick schuiven vandaag weer aan voor een nieuwe editie van Een Tikkie naar het Zuiden. Yannick is nog een beetje schor van een legendarische Super Sunday bij DIA, maar nog net zo scherp als altijd. Thijs 2 trotseerde een jetlag na een korte vakantie in de USA.

Heracles - NAC (5-1)
Na een vroege 0-1 voorsprong leek NAC (heel) eventjes op een stunt af te stevenen. Echter herstelde Heracles al snel de schade: NAC mocht met een 5-1 afstraffing terug de bus in. Aan tafel kwam de nederlaag niet als een verrassing, de manier waarop was echter wel schrijnend en gaf genoeg gespreksstof.

STAK & RVC gepresenteerd
Afgelopen week werd het stichtingsbestuur en de raad van commissarissen gepresenteerd. We staan kort bij de meeste namen stil. Bij de sportieve zetel in de RVC, bekleed door Pierre van Hooijdonk staan we wat langer stil. Hier was online op de meeste oproer over.

Ex-NAC
De Ex-NAC enclave bij Sparta liet weer van zich spreken. Al snel schakelen we echter naar de belangrijkste man: Andries Noppert. De boomlange doelman gaat als een van de drie keepers mee naar het WK. Een topprestatie van hem als je aan zijn eerdere situatie terugdenkt.

B-Side Rats · Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #143
Bron:
B-Side Rats
Terug naar overzicht
32 Reacties
60   10  
Sjef de gevulde koek

Ik spreek veel supporters in hart en nieren. De ambitie om u überhaupt naar het stadion te gaan nog is ver weg. Mensen zijn er helemaal klaar mee en niet zo’n beetje ook. Het is niet meer om aan te zien naar alle jaren ellende en ellende.

13   29  
Jezus is hier

Wie wordt de td? Hoeveel euro te besteden?

Jezus weet et nie.

26   31  
Leo

We zijn wel heel ver weggezakt!

Ben toch benieuwd of N= B wel iets voorstelt!

18   33  
Nick

ACTIE GVD!!!

6   11  
Ouwkus

Het schijnt dat iedereenszus hier ook is🤔

60   10  
Sjef de gevulde koek

Ik spreek veel supporters in hart en nieren. De ambitie om u überhaupt naar het stadion te gaan nog is ver weg. Mensen zijn er helemaal klaar mee en niet zo’n beetje ook. Het is niet meer om aan te zien naar alle jaren ellende en ellende.

26   8  
Ouwkus

Kga al 43 jaar naar NAC maar heb mn seizoenskaart in de la gelegd voorcde rest van het seizoen. Even tijd voor mn eigen gemoedsrust.

26   4  
Ivo

Ik laat de laatste twee thuiswedstrijden van dit jaar schieten, ik heb mijn kaarten uitgeleend.
Ik zit me alleen maar op te vreten over de onkunde en het onvermogen om redelijk voetbal op de mat te leggen. Ik zie spelers die er geen zin meer in hebben, die er niet meer voor gaan en zelfs de meest simpele zaken gaan mis. Dit is voor mij geen NAC meer. Dit zijn de ruïnes van jaren aan wanbeleid.

Er moet iets gebeuren en uiteindelijk komt het ooit goed, maar voor de korte termijn ben ik er even klaar mee. Op dit moment heb ik eerlijk gezegd meer plezier van RBC, daar spelen ze aanvallend voetbal met lef en spelers die er zin in hebben en een Team vormen. Daar ga je voor naar een voetbalwedstrijd kijken.

11   13  
Nieuwe spionkop

Ivo,

Wat een vergelijking RBC. RBC speelt met een aantal hoofdklasse en divisie spelers die allemaal tussen de 600-2000 euro in de maand betaald krijgen tegen dorpsclubs met eigen spelers die contributie betalen en hooguit een premietje krijgen. Vertel betaald er geen ploeg zijn spelers.

Lekker makkelijk om dan aantrekkelijk voetbal te spelen. Zou hetzelfde zijn als NAC in de KKD Bergwijns, Gakpos en spelers van dat kaliber haalt. Dan speelt NAC ook wel aanvallend en leuk voetbal.

29   1  
Ivo

@nieuwe spionkop

NAC heeft ook meer geld dan de Eindhoven's, MVV's, Telstars en Dordrechts van deze wereld. En onze spelers verdienen ook meer. Maar je ziet het er alleen niet aan af.
Wat denk je dat een de Rooij verdient, ten opzichte van de buitenspelers van MVV en Eindhoven? Of een Velanas? Om maar te zwijgen over spelers als Antonia, Ligeon en Rutten. Veel vangen, niets leveren.

NAC moet in de KKD spelen om te winnen en in 70-80% van de wedstrijden de dominant spelende club zijn. Daar zijn we heel, heel ver vanaf gegleden.

16   2  
Wanny

Het is wel erg dat je tegenwoordig alleen nog naar de thuiswedstrijden gaat om je verzameling programmaboekjes op peil te houden en je maten te zien.

Uitwedstrijden heb ik vaak al niet meer in de gaten dat ze aan het spelen zijn. Terwijl je nog niet zo lang geleden moeite deed om een vage stream te vinden om maar iets mee te krijgen van de wedstrijd.

Dit wil niet zeggen dat ik helemaal geen vertrouwen heb ik een betere toekomst, maar op dit moment is er weinig aan om NAC fan te zijn.

15   27  
baosje

Ivo ga lekker naar Roosendaal dan .. mafklapper

6   3  
g.r.

de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze dure en zeer slechte spelersgroep zouden die nog steeds op dezelfde functie werken??
de mensen daarboven hebben dan ook slecht werk geleverd. tis moeilijk om met weinig geld een selectie samen te stellen maar als er weinig geld is dan is het niet uit te leggen dat we toch zo n dure selectie hebben

5   9  
Nieuwe spionkop

Ik snap wat je bedoeld, NAC heeft een hoger budget dan de meeste clubs maar dan nog gaat de vergelijking met Rbc totaal niet op.

Rbc betaalt als enige club in die competitie, en dan gaat het niet eens om een kleine vergoeding. De meeste spelers verdienen daar gewoon een 2e salaris van 1000-2000 per maand. Geen een van de clubs waar tegen ze spelen betalen hun spelers, en ze spelen grotendeels met jongens uit de eigen club die nooit hoger dan dat niveau hebben gespeeld.

Dan mag je wel verwachten dat je aanvallen en mooi voetbal speelt. Vergelijking met NAC is absurt, je kan NAC vergelijken met het budget van AZ in de Eredivisie wat NAC in de kkd heeft ten opzichte van derest.

2   2  
Nieuwe spionkop

@ivo mijn reactie hiervoor …

10   3  
Ouwe Spionkop

Het is gewoon zwaar kut dit seizoen.
Zaterdag ben ik er wel. Maar eerst even moed indrinken in de stad. Dus is 21u wel mooi tijdstip.
Helaas uitzitten dit seizoen en hopen dat er nog wat bijkomt in de winterstop.
Maar nog zo'n seizoen volgend jaar trekt niemand.
Maar ik reken erop dan het dan helemaal anders is!

4   23  
Bredaaaaa

N=B gaat NAC redden. Keep the faith friends. Met Lokhoff, pi-Air en Terminator zal dat heus lukken. Na de winterstop komt de terugkeer. Sande power. De Rooij vision. Finesse Velanas. Super NAC!!!💪💪🔥🔥🔥🔥☄️☄️

12   4  
witzwartgeel

In de gegenpressung podcast wordt het in de slotcinclusie wederom duidelijk uitgelegd.

- In de KKD is NAC qua sluitende begroting afhankelijk van:
1. transferinkomsten. 2. bijstorten door aandeelhouders.

- In de Eredivisie moet het mogelijk zijn een sluitende begroting te overleggen zonder bijstorten en zonder afhankelijk van transferinkomsten te zijn.

Op de vaste lasten kosten besparen is haast niet te doen. En besparen op personeelskosten helpt de organisatie niet vooruit.
De aandeelhouders hebben een garantie voor 2 seizoenen gegeven mbt bijstorten tbv sluitende begroting.
Er is aangegeven dat er ook in het spelersbudget geinvesteerd zal worden.

Al het bovenstaande is gelijk aan het beleid van de vorige eigenaren. Het enige verschil nu is dat de organisatie top down opnieuw wordt ingericht. Men het dus op een professionelere wijze gaat optuigen.
Maar zo ook als onder de vorige eigenaren is alles afhankelijk van de prestaties op het veld. Promoveert NAC binnen 2 jaar dan is de echte weg naar boven ingezet. Lukt het niet te promoveren dan is de huishouding met de nieuwe organisatie wellicht nog duurder dan nu en zijn de tekorten nog groter. Mocht NAC niet kunnen promoveren en het niveau voetbal niet veel veranderen tov nu dan kunnen de tekorten door minder seizoneskaarten en bezoekers en sponsoren verder oplopen.

Het moge duidelijk zijn het onder de vorige eigenaren al een MOETEN was om te promoveren en dat dat nog steeds zo is en wel zo snel mogelijk.

Dat maakt het contrast met wat we wekelijks op het veld zien ook zo groot en moeilijk te begrijpen. De club MOET promoveren maar de medewerkers (incl. staf) op het veld lijkt die MOET niet zo belangrijk te vinden. En dat is wel heel erg vreemd.
10   14  
Tip

Typisch NAC supporters. Van onnodige euforie in korte tijd verzeild in een Grieks drama. Het gezeik van “ eens wordt de lucht weer stralend blauw …” slaat ook nergens op. Eens… kun je ook failliet gaan. In mijn ogen hebben we 2 seizoenen terug helaas de verkeerde afslag gepakt. Maar nu moeten we oplossingsgericht gaan denken en gelijktijdig onder ogen zien dat het fout kan gaan aflopen. Denk praktisch. Met het weer ontslaan van de trainer maken we ons echt onmogelijk en onsterfelijk belachelijk. Daarnaast is NAC een organisatie die net als alle organisaties maatschappelijk verantwoordelijk moet ondernemen. We hebben nu het imago van een slangenkuil en kerkhof. Het imago van gezellige volksclub die ook sportief presteert is helemaal naar de vaantjes. In een slangenkuil en op een kerkhof willen mensen die beter kunnen niet werken en mensen die beter kunnen binnen het NACSe zijn constant bezig om veilig weg te zien komen. In de technische staf moet je wel een en ander veranderen. Maar je kunt het gelukkig , zeker voorlopig, intern oplossen. Is genoeg over gezegd. En m.i. even belangrijk; ga nu juist niet zitten wachten tot de TD er is maar haal sowieso in de winterstop voor iedere linie een goeie speler die ook voor het volgend seizoen belangrijk zijn. Op iemand gaan zitten wachten als De Verlosser levert meestal niks op. Sprookjes bestaan niet. Als die nieuwe TD begint is het voor hem ook gemakkelijker als er al wat goede spelers mee doen. Anders wordt het vrees ik voor die beste man een mission impossible. En degene die dit allemaal dwingend moet gaan adviseren is PvH. Hij heeft zich daarmee gecommitteerd dus moet hij het nu ook maar eens laten zien. Lukt het Pierre niet, hij wordt echt de sleutelfiguur , dan zijn we ver einde rit vrees ik. Ik hoop van harte dat het Pierre gaat lukken , andere smaken en keuzes zijn er (helaas) niet meer.

8   7  
ndk

off topic: ten hag wilt ronaldo niet meer zien, we zoeken nog een spits, 1 + 1 = 2

3   0  
Tante Annie

@NDK
Mag het factuurtje van 100m salaris ook jouw kant op dan? b.v.d.

8   7  
witzwartgeel

@bsiderats
Ps. het is maar hoe hoog je de lat wil leggen.

In de aangekodigde plannen van NAC-Breda gaf men aan een CD aan te willen stellen. Dit wordt nu nergens meer genoemd. Dat je dit dan afdoet met we hebben Matijsen bij NAC en die gaf aan dat NAC vooral bestaat uit MKB dus Matijsen doet het prima. En dragen jullie als bewijs aan dat hij het goed doet want;
- Matijsen heeft MBK binnengehaald
- Matijsen ging weg en onder zijn opvolger liep MKB bij NAC de deur uit
- Matijsen komt terug en (zijn) MKB sponsors komen ook weer terug.
- Dus Matijsen doet het goed en we hebben helemaal geen CD mannetje nodig die allemaal interessant gaat lopen doen...

Glas plas was.
En serieus? Een CD is een mannetje was interessant gaat lopen doen?
Matijsen haalt het beste uit het MKB weer terug naar NAC. Hij heeft in een eerder interview zelf aangegeven dat daar nog wat te halen valt maar niet heel veel meer als wat er voorheen zat en nu weer terugkomt.
Een commercieel directeur die zich op de grotere accounts gaat richten en het grotere achterland kan de club helpen om eerder uit de begrotingstekorten te komen, vlees op de botten te krijgen etc.

Ik verzin het niet he.
- Matijsen gaf aan dat er weinig rek in het totale MKB zit
- Nieuwe eigenaren gaven aan een CD te gaan aanstellen

....een interessant doent mannetje. Tendensieus tot en met. Alsof de nieuwe organisatie dit ook voor ogen heeft. De eigen ongefundeerde meningen vieren weer hoogtij in de Podcast.

12   5  
Bredaaaaa

Net gegenpressung geluisterd. Graham Arnold wss nieuwe trainer!?!?? Hij was destijds mijn favoriete speler. Hij heeft nu veel ervaring als trainer/bondscoach. Ik vind t jammer voor Molenaar, maar Arnold is van harte welkom.

14   2  
Ouwe Spionkop

Ondanks alle droefenis in totaal nog maar 800 kaarten te koop voor zaterdag.
Nou weet ik dat niet iedereen komt opdagen, maar als er weer 16.000 zitten dan is toch weer heel mooi.
NAC blijft toch een aparte fantastische club!
Stel je nou eens voor dat het binnen een paar jaar wel loopt, hoeveel mensen zouden er dan komen als je stadion groot genoeg was?
De potentie is er en daarom zijn types als Gerbrands, die nieuwe directeur van RVC met vermogen van bijna 200 miljoen en Vrolijk ook ingestapt.

4   7  
baosje

@ ouw spionkop

- 1 hé ... Ivo gaat liever naar RBC in Roosendaal .....

7   5  
Wanny

@ WITZWARTGEEL

We hebben hier al diverse commerciele mensen gehad die zich gingen richten op de grotere bedrijven.

Eskes, Gieske, een dame waarvan ik de naam niet meer weet, die pipo met zijn NAC energie. Is allemaal weinig uitgekomen.

De backbone van NAC is en blijft het lokale bedrijfsleven. Met bedrijven die 5k doen tot bedrijven die 250k doen.

4   1  
Badeend

Wanny - Eskes was geen commerciële man hè, die was AD. Niet een met een erg goed gevoel voor de regio, club en sport wat mij betreft, maar dat kun je hem moeilijk kwalijk nemen. Gieske was wel een totale mismatch, maar ook dat moeten we vooral Mattijs-zonder-H kwalijk nemen. Kristel Kuijpers wilde wel, en had ook wel oog voor de kansen maar heeft - denk ik - het conservatisme in de voetbalwereld en de regio onderschat en volgens mij zelf uiteindelijk andere keuzes gemaakt.

Op wie jij doelt met NAC Energie weet ik niet goed, daar heb ik geen beeld van.

Ik denk nog steeds dat er absoluut kansen liggen "boven het MKB" maar dat zijn geen héél grote bedrijven die zomaar van alles voor NAC doen. Wat mij betreft liggen de kansen veel meer in consortia van grotere partijen, maar zeker ook van het MKB, omdat dat precies is waar NAC en Breda sterk in zijn. Een beetje het Brainportgevoel, maar dan minder gemaakt en diverser. Feitelijk is dat ook hoe de nieuwe groep eigenaren nu is ontstaan.

Ik denk ook dat je het vooral in de samenwerking moet zoeken bij NAC, met spelers uit de regio, op commercieel én maatschappelijk vlak. Ik zou dus zelf ook nooit een CD aanstellen maar zorgen dat je een groepje voorlopers hebt, waar Eric Mattijsen bijvoorbeeld binnen de club de aanjager van is. Die anderen moeten dan geen ouderwetse accountmanagers zijn die iedereen maar lopen te fêteren en niks zelf toevoegen, maar eerder nog een paar goede ondernemende types van buiten de club. Een soort "commercieel hart", for the lack of a better word.

3   0  
witzwartgeel

@wanny


We hebben hier al diverse TDs en ADs gehad die zich gingen richten op NAC als topsport organisatie.

Smulders, Manders, Steijn etc. Is allemaal weinig uitgekomen.

enz enz. blijf aub niet in het verleden hangen en lees ook de feiten.

Matijssen heeft zelf aangegeven dat er nog wel wat rek zit in meer MKB sponsor inkomsten maar indien er geen nieuwe faciliteiten komen (zoals stadion update etc) is er weinig extra sponsoring binnen te halen.
Dit geeft Matijsen zelf aan. Matijsen is voor NAC de ideale man voor mkb en regio Breda. Maar heeft zijn handen ook vol aan deze taak en invulling. En dat is prima. Maarrrrr er is behoefte aan groei flinke groei.
Manders gaf het helemaal in het begin van zijn aanstellng ook al aan; "de inkomsten van een voetbalclub zijn aan het veranderen we moeten anticiperen op het feit dat je niet meer, zoals vroeger, uit kan gaan van het traditionele sponsormodel" Dat Manders er niks van gebakken heeft is helaas waar. Dat er bovenop het huidige sponsorgeheel andere vormen van inkomsten moeten komen is echt wel een gegeven. En voor dat soort plannen (consortium of wat dan ook) heb je een CD nodig. Matijsen is een prima veldwerker.

Zie het zo; NAC moet echt vooruit. Matijsen doet het goed en doet wat hij kan. Maar daar moet met het oog op inkomsten, toekomst etc nog wat bij. En zoals ik het bij jou lees is alles wat nieuw is of moet komen of anders is dan het was gedoemd te mislukken.
Mochten ze alsnog een CD voor andere geldstromen aanstellen dan ga ik ervan uit dat de eigenaren en stichting bestuur en Rvc wel weten wie die persoon uiteindelijk wordt. En dat zal geen interessant doent persoontje zijn lijkt mij.

WIl nou eens vooruit met NAC aub en leun niet op de miskleunen uit het verleden. Dan komen we nooit verder.

0   0  
ndk

@TANTE ANNIE zou wel kunnen, maar dan stuur ik die factuur door naar de investeerders van Nac = Breda als je het niet erg vind

4   1  
Cool Hand

Ik heb RBC onlangs zien spelen en ik snap Ivo wel.

10   3  
Fritske d'n Olifant

Heb de podcast beluisterd. Heel vermakelijk, maar het mag wel iets minder RTL boulevard hoor mannen. Wat een hoop gespeculeer en wat worden de meninkjes op twitter toch belangrijk gemaakt.

1. Antonia is door Molenaar volledig terecht een wedstrijd disciplinair geschorst. Ik snap de beste jongen volkomen in zijn frustratie, maar in de media de vuile was buiten hangen en je eigen straatje schoonvegen is not done. Hyballa is destijds voor minder ontslagen. Dan valt een wedstrijdje op de tribune nog wel mee.

2. Misschien ligt het aan mij omdat ik hem tussen de hekken van Vak A door de meest fantastische doelpunten heb zien maken, maar die structurele verdachtmakingen aan het adres van een jeugdheld en clubicoon als PvH beginnen me echt de keel uit te hangen. Ten eerste is het halen van spelers niet waar PvH voor aan de lat staat. Daarnaast heb ik al eerder hier proberen uit te leggen wat de omstandigheden waren waarin Pierre samen met Cor van Rooij spelers moest halen en dat het dan niet zo gek is dat er een misser als Kaikai tussen zit als je geen doorgewinterde scout bent. Maar blijkbaar is dat iets wat aan Van Hooijdonk blijft kleven. Hetzelfde geldt voor zijn bemoeienis met de contractverlenging van Sydney. Wat daar precies gebeurd is weet niemand, maar we geloven liever een notoire jokkebrok als Manders of de succestrainer van onze vrienden uit Rotterdam die het nodig vond om bij de krant van zwakker Nederland uit de school te klappen over vertrouwelijke gespreken. Je kunt Van Hooijdonk een kwal vinden of iemand die louter open deuren in trapt op TV, maar het is en blijft wel een echte NACcer. Dat hij onbezoldigd zijn nek uitsteekt door de club is alleen maar te prijzen. Of hij de juiste man op deze positie is kun je nu niet weten. Ik kan me niet voorstellen dat Pierre zo gek is om nu zijn Beekse klaverjasclub naar binnen te fietsen. Ik ben wel benieuwd of hij zijn vriend Paul Bosvelt, die al jaren heel goed werk levert in Deventer zo gek kan krijgen om naar Breda te komen. Zou ook goed bij NAC passen.

2   2  
Ivo

Ik denk dat PvH prima in staat is om een TD , technische staf en organisatie van de jeugdopleiding te beoordelen en er over te adviseren. Want dat is wat hij als RvC lid moet doen.

Ik snap dat je een bestuur en RvC nodig hebt maar ik hoop dat we snel een AD en TD krijgen zodat we met meer ambitie en passie aan de slag kunnen. NAC is op dit moment een ingekakte bende waar je nog nauwelijks kan spreken van een topsport cultuur. Er moeten snel dingen veranderen.

0   3  
Andre vermeulen

Werkt er nog ene Schoenmaker bij NAC?

Laad alle berichten na dit bericht in