Overal waar we komen

Een Tikkie naar het Zuiden - Podcast #18

DeWeesJr

Een hoop korte nieuwsberichten deze week, maar ze worden natuurlijk ook besproken in onze podcast. Onder andere Haye, Van Anholt en de City-huurlingen komen voorbij.

Bron:
B-Side Rats
Vorig bericht
Indeling beloftencompetitie bekend 10 reacties
Terug naar overzicht
17 Reacties
17    
Breda78

@NAXIOMA

Wat een gelul. Jol is een half jaar ná het vertrek van Manders ADO gaan adviseren, hebben nooit samen gewerkt. Hoe moet hij dat dan beoordelen?

14    
BredaCentrum

Opnieuw een lekkere podcast! Ik blijf er elke week naar uitkijken om weer te luisteren..

Hugodver, wat mis ik de avondjes NAC

-14    
naxioma

Martin Jol: "ADO is nu geen toonaangevende club in Nederland, maar we hebben een algemeen directeur die weet hoe de hazen lopen in Den Haag en dat heb ik lang gemist.” Geeft hiermee aan dat Manders hierin tekortschoot. Komt na zijn falen bij Eredivisie CV en zijn recente ongelukkige uitspraken over NAC niet echt als een verassing.

17    
Breda78

@NAXIOMA

Wat een gelul. Jol is een half jaar ná het vertrek van Manders ADO gaan adviseren, hebben nooit samen gewerkt. Hoe moet hij dat dan beoordelen?

4    
Bart

Lekkere podcast, nu al zin in volgende week. Hoop echt dat nac arno behoud en contract verlengt mochten we naar de eredivisie toe gaan. Clubs als Heracles etc. gaan geen 5 ton uitgeven voor verscheuren in deze tijden. Kan in mijn ogen de nieuwe mister nac worden. Blijft ons altijd trouw, altijd weer een basisspeler, hoort hem nooit slecht over nac praten. Harde werker die een goaltje voor ons mee kan pikken.

0    
Nacman

@bsr
Mochten jullie Peter hyballa spreken vraag eens aan hem of hij de speler Christiaan Gandhi nog kan herinneren

-4    
Henri

@Breda78
Een Martin Jol heeft natuurlijk genoeg netwerk (sponsoren, TS, RVC, Jansma) bij een ADO van mensen die daar veel ins en outs weten. Dus hij weet dan deels wel hoe iemands visie is en hoe hij functioneert in zijn bestuurlijk netwerk.
Of denk je dat bijv. een Peek of PvH niet weten hoe het er nu bij NAC voorstaat? Overigens vind ik het weleen slimme zet van hun nieuwe AD om een man met zo veel ervaring en netwerk bij de club te betrekkenen en op een vitale plaats te zetten. Zouden ze bij NAC met sommige personen ook eens moeten doen.

1    
geelzwartwit

@bsiderats

Fijne poscast weer het enige wat ik niet begrijp is dat je het wel over faillisement hebt en allerlei consequenties maar niet vanuit gegevens het gesprek voert.

Simpel feitje is dat NAC vorige seizoen 10k seizoenkaarten begroot had. En ze de complete begroting waarvan ook het aantal seizoenkaarten in een tweede seizoen een stuk lager zouden stellen. Wellicht 8 duizend. Ik begrijp dat jullie de 18 duizend in het stadion benoemen maar. Je kan niet sc kaarten en losse kaarten op 1 hoop gooien daarnaast wordt er met andere cijfers begroot.

Natuurlijk mist NAC nu heel veel inkomsten en zal het heus niet makkelijk zijn. Maar als vorig seizoen de spelers begroting 2 miljoen was en je verkoop nu Olij voor 300k Verscheuren voor 400k en van Hecke voor 1.5 miljoen. Dan kun je dit seizoen de spelers al begroting gelijk houden. De TD wilde ook nog naar een kleinere groep dus de selectie zou zelfs sterker kunnen zijn dan afgelopen seizoen (is ook nodig).
NAC zou aaankomend seizoen sowieso ook snijden in de spelers begroting. Vorig jaar een seizoenkaartenmazzel dit jaar een transfermazzel?

Overigens hoeven Olij en Verschueren van mij zeker niet weg en voor Van Hecke geldt dat zijn opbrengst voor NAC nu financieel aantrekkelijker is dan dat hij van sportieve waarde is voor de prestatie van 11 spelers.

Hoofdsponsor had al verlengd.

Als er met FOX een deal komt zou dat wel eens heel erg goed kunnen helpen ook. Dan is het aantal supporters juist een voordeel. Manders had daar inderdaad al ideeën over.

Ik kijk uit naar de volgende poscast maar wellicht kunnen jullie de begroting van vorig jaar tegen het licht houden en zelf eens in de glazen bol doorrekenen. Geeft denk ik ook leuke gesprekscontent. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe NAC er voor staat of voor kan staan. Ik blijf zelf in de veronderstelling dat NAC tov andere clubs er misschien wel het sterkst uitkomt.

3    
Da Pope

@GeelZwartWit

Mijn opmerkingen waren gisteren vooral gebaseerd op dit verhaal: https://www.bsiderats.nl/nieuws/ced-vreest-voor-40-tot-50-procent-omzetverlies

Je hebt, denk ik, gelijk wanneer je stelt dat NAC niet opnieuw uitgaat van 10.000+ verkochte seizoenkaarten. Het verlies van inkomsten zal op dat vlak mogelijk inderdaad al ingecalculeerd zijn. Van welke cijfers NAC wél uitgaat, is mij op dit moment onbekend.

Ik ga er zelf van uit, dat je wat minder kaarten verkoopt dan in een normaal tweede seizoen KKD. Zoals gisteren al gezegd, hoop ik echt op een vol stadion, maar ik verwacht dat een aantal mensen (studenten, mensen met een kleinere beurs) afhaakt als ze geen wedstrijden zien. Daarvoor is 200 euro voor veel mensen gewoon te veel geld.

Je mist natuurlijk niet alleen de inkomsten uit seizoenkaarten, maar ook de opbrengsten uit horeca, losse tickets en (waarschijnlijk) een deel van je sponsorinkomsten. Wat de exacte schade gaat zijn, weet je niemand bij NAC op dit moment. Ik denk daarom dat je mag concluderen, dat de toekomst van NAC op dit moment wat onzeker is.

Het zal allemaal uiteindelijk wel goed gaan komen, maar ik ben er niet zo zeker van dat NAC hier als sterkste uitkomt. Ik hoop het echt van harte, maar ik hou rekening met tegenvallers.

0    
Wanny

Als er zonder publiek gespeeld wordt, kun je het ondersteunende personeel ook flink inkrimpen.

Een supporters coördinator heb je de komende tijd al niet nodig. Mensen die zich met ticketing bezig houden ook niet. En zo zijn er vast andere functies waar ook weinig te doen is de komende tijd.

1    
steven73

@alle criticasters En wat heeft JOL een top trainer aangetrokken bij ADO.

0    
Henri

@Steven73
Ik weet het niet en kan er dan ook niet over oordelen. Het is zoals met de meeste aanstellingen van nieuwe personen op een bepaalde positie. De toekomst zal het uitwijzen. Of het nu trainer Rankovic bij ADO betreft of AD Manders bij NAC.

4    
Buurman

Onvoorstelbaar hier het opportunisme. Kijk naar de duimen omlaag bij Naxioma en Henri. Terwijl die gewoon terecht iets In vraag stellen na een uitspraak van Jol, toch niet de eerste de beste. Als je veel reacties leest lijkt het of NAC lekker in de ere meedraait middels een fatsoenlijk beleid. Maar de feiten zijn tegengesteld. In feite heeft een discussie zo geen enkele zin. Ieder blijft in zijn eigen cirkeltje draaien. We gaan het wel zien.

0    
geelzwartwit

@DaPope

Thanks!

Ik hoop het ook. Het enige waar ik wat rekening mee houdt is de eventuele transferinkomsten meevaller. Veel tegenvallers op andere vlakken maar wellicht op transfervlak meevallers waarmee je met 2 miljoen aan tranfergeld gedeeltelijk het grootste gat kan dichten.. maar even de interviews met Olij afwachten of er inderdaad zicht is op transfergeld.

Overigens kan het ook interessant zijn om het Ons NAC initiatief eens tegen het licht te houden. Nu is de Corona situatie wel erg uniek maar, hoe fundamenteel sterk zou een Ons NAC zijn bij onverwachte situaties?

0    
Da Pope

@GeelZwartWit

Zoals ik gisteren al stelde, mag je erg blij zijn dat je nu aandeelhouders hebt. Hoewel je hen natuurlijk niet meteen om een zak geld moet vragen, is de kans dat je van hen een financiële bijdrage kunt verlangen natuurlijk groter dan wanneer de club nu volledig in handen van supporters was geweest.

Ik blijf erbij dat het bij een club als NAC past om de supporters op enigerlei wijze (mede-)eigenaar van de club te maken, maar je moet zo eerlijk zijn om te erkennen dat je er in deze situatie waarschijnlijk niet in was geslaagd om als supporters de tekorten af te dekken.

Neemt niet weg dat ik hoop dat NAC in de toekomst tot een nieuwe, wellicht hybride vorm van eigenaarschap komt. De club moet wat mij betreft weer echt van de stad worden. Daarbij kun je denken aan supportersaandelen, maar wellicht ook aan het als club uitkopen van de aandeelhouders en een terugkeer naar een verenigingsvorm. Maakt mij op dit moment niet echt uit wat het wordt, zolang je maar richting dat doel werkt. Welk scenario je ook wil realiseren, eerste vereiste is dat je kerngezond wordt. En dat is sowieso goed voor de toekomst van de club.

5    
geelzwartwit

@dapope

Ik vond de uitleg van Manders over het ouderwetse systeem van sponsoren wel verhelderend. Dat je in het moderne voetbal niet direct van sponsors mee uit kan gaan. Dat vrijwel alle sponsors er echt iets voor terug willen zien wat aantoonbaar lucratief is. Nu zal het bij NAC iets genuanceerder zijn omdat sponsors veelal voornamelijk supporter zijn maar de visie van Manders dat je als club naar een ander verdien/inkomstenmodel moet en wel zo snel mogelijk geeft mij wel het idee dat hij weet waarover hij het heeft.

Ik zou het zelf mooi binnen als de club voor 1/3 van de supporters is. Waarbij dat deel vooral zeggenschap heeft op sfeer cultuur en beleving. En dat wil voor mij zeker niet zeggen in de sfeer van het verleden blijven hangen. In tegendeel NAC was altijd juist vernieuwend met haar supporters qua sfeer en acties. Soms denk ik wel eens.. Het feit dat we geen trommel willen komt omdat wij het niet bedacht hebben en we er ondertussen zover vanaf staan door maar in het verleden te blijven hangen dat we onszelf in de rug steken.

Als ik naar het verleden kijk weet ik dat er door een kleine actie een heel stadion in vuur en vlam kan komen te staan. Of die actie aangestoken wordt door een liedje een overtreding een trommel vuurwerk of wat dan ook zou niet moeten uitmaken. De supporters zijn uniek. Vakantieman gezellig he?!
Trommels zijn niet gewenst maar als NAC ze wel had was NAC daar vast ook weer onderscheidend in geweest. Dan hadden ze er 1 op de beside gezet en 1 o ook G. En dan een paar klappen over en weer met gezang ertussen als vervanging van het overal waar we komen. Het gaat niet om de rommel het gaat erom wat je ermee doet.. En daar was NAC altijd vrij uniek of vernieuwend in. Hopelijk is NAC p4 binnenkort de grootste voetbal drive in van NL en claxoneren duizend auto's de toeter tegelijk alvorens hup nac te schreeuwen. Dat hoor je in eht stadion echt wel...

Hup NAC en thanks voor de podcasts!!

1    
Bertje

Dankjewel voor weer een prima podcast !

0    
NAC4Ever

Geen oud-NAC spelers in de Bundesliga? Wat dachten jullie van Angeliño (Leipzig).

Laad alle berichten na dit bericht in