Wij gaan niet opzij

Eisenga: “De impact is niet alleen puur organisatorisch”

Italo

Door het stilleggen van de competitie mist NAC momenteel de inkomsten van een vol Rat Verlegh stadion. Algemeen directeur Eisenga legt uit wat voor (financiële) impact dit heeft op de club.

“De impact is vrij groot. We zijn een voetbalbedrijf dat een keer in de twee weken 20.000 man ontvangt voor een Avondje NAC. Dat is eigenlijk de kern van ons hele bestaan. Als dat wegvalt, is het niet alleen het organisatorische gedeelte dat niet geregeld hoeft te worden. Er zijn in Breda zóveel mensen die hier mee opstaan en er mee naar bed gaan, dat de impact niet alleen puur organisatorisch is,” geeft Eisenga tijdens onze podcast aan. 

Financieel gezien hoeven de supporters zich geen grote zorgen te maken. Door de verkoop van de vele seizoenkaarten heeft de club flink wat inkomsten voor dit seizoen binnen. Ook commercieel gezien staat NAC er goed voor, zo gaf Eisenga eerder aan op de forumavond. Toch loopt de club uiteraard de nodige inkomsten mis door het uitstellen van wedstrijden, zoals de verkoop van losse tickets en losse led-boarding: “Het Avondje NAC is de kern. Daar is onze hele cultuur op opgebouwd. Dat is één ding. Kom je daarmee in financiële moeilijkheden? Dat gaat wel pijn doen, absoluut. Ga je er direct van omvallen? Dat valt wel mee.”

Verschillende, steeds meer, voetbalclubs wenden zich tot het UWV. Doordat spelers en trainers hun beroep momenteel niet uitoefenen wordt werktijdverkorting aangevraagd. Bij NAC is dit vooralsnog niet het geval: “Daar moet je een vergunning voor aanvragen bij het ministerie. Met die vergunning in de hand ga je vervolgens naar het UWV. Het punt is alleen dat het ministerie nu geloof ik 20.000 van die aanvragen heeft binnengekregen. Dus voor die daar doorheen zijn, ben je ook wel even verder. En dan nog betaal je medewerkers gewoon door. Je krijgt alleen een steuntje in de rug van de overheid.”

Tot slot heeft het schrappen van alle voetbalactiviteiten ook direct impact op de spelers, en diens fitheid. “Er zijn Individuele trainingsprogrammas voor iedereen. Dat moet je monitoren, dat controleren we. Omdat je er alles aan doet om de jongens fit te houden. Er gaat veel gevraagd worden van de professionaliteit van de spelers. Ik hoop dat het in de wedstrijden die nog gespeeld gaan worden geen grabbelton wordt.”

Bron:
B-Side Rats
16 Reacties
80   17  
Badeend

Sorry hoor, maar als het niet écht nodig is, waarom zou NAC dan een uitkering aanvragen - en dit ten koste laten gaan van organisaties (en mensen!) die het wél écht nodig hebben? Het is niet alsof de pot met geld eindeloos groot is hè.

Lekkere saamhorigheid dit.

20   9  
Hoge Vucht

Bedoeld hij nou dat nac geen werktijdverkorting aan gaat vragen bij het uwv of dat ze wachten totdat de vergunning aanvraag is goedgekeurd?

Ik snap niet zo goed waarom ze het niet zouden doen. Hoop niet dat het argument is omdat het te lang duurt.. zijn toch weer centjes en je kan op dit moment waarschijnlijk niet iedereen gebruiken.

13   60  
Moppernac

Zijn ze bij NAC dan toch nog dommer als bij RKC, Go Ahaed Eagles en Willem 2.
Hub morgen nog een UWV kering gaan aanvragen, en snel een beetje.
Iedere €10.000,00 zijn er €10.000,00 die je in de club kan steken. Of is Eisenga te lui om te moeten werken om dat aan te vragen? Of te dom?

80   17  
Badeend

Sorry hoor, maar als het niet écht nodig is, waarom zou NAC dan een uitkering aanvragen - en dit ten koste laten gaan van organisaties (en mensen!) die het wél écht nodig hebben? Het is niet alsof de pot met geld eindeloos groot is hè.

Lekkere saamhorigheid dit.

9   7  
anoniem73

Hoe zit dat met die mensen die suporter participatie wilde??
moeten die nu niet bij storten. Alle beste bedoelingen uit het verleden je ziet maar dat je blij moet zijn met ALLE aandeelhouders/sponsoren. Die Nac in financiele moeilijke tijden overeind houdt. En ja het voetbal houdt niet over. Maar uit het verleden blijkt dat dit bij nac hoort. Laten we voor iedereen hopen dat het niet nog een paar maanden duurt. En dhr eijsinga zal heus al wel met het uwv in contact hebben gestaan. een van de regels is namelijk dat je bewijsbaar 2 weken minder inkomen moet hebben tov een jaar eerder. En hebben we dat dan al? Hopelijk reageerd iedereen voortaan eens iets positiever.

54   1  
Sanseveria

Gezien het duidelijke verhaal van Rutte bestaat de kans dat deze competitie nooit meer afgemaakt gaat worden.

Wat mij betreft is NAC mij in dat geval niks verschuldigd vwb mijn huidige seizoenkaart. Ik heb liever dat NAC door al deze vooruitbetaalde gelden ervoor kan zorgen dat we volgend seizoen (als dit drama hopelijk over is) nog een club hebben om naartoe te gaan!

Laten we tot die tijd vooral naar elkaar en de zwakkeren om ons heen omkijken, want op dit moment is voetbal eigenlijk totaal onbelangrijk.

12   3  
Breda

Vreemd. De uitkering gaat in vanaf datum aanvraag. En je kunt later aangeven hoeveel uren mensen daadwerkelijk minder hebben gewerkt. Niet andersom. Dus niet aanvragen en het later doorgeven werkt niet.

Als personeel thuis zit omdat er geen werk is, dan is daar dat vangnet voor. Heeft niet zo veel met solidariteit te maken (als je de echte uren doorgeeft natuurlijk) maar met een vangnet dat daar precies voor bedoeld is.

Daarbij als dit lang gaat duren zal er een enorme economische crisis achteraan komen wat NAC echt gaat voelen in sponsoring.

Dus nu roomser dan de paus zijn lijkt me niet heel logisch.

30   2  
fvf6

Dat je voor kantoor personeel werktijd verkorting aanvraagt is oke , maar dat we nu ook met zijn allen het salaris van dik betaalde voetballers op moeten gaan hoesten is een schande . Laat ze eerst maar eens voelen hoe Jan Modaal en mensen met nog minder rond moeten zien te komen iedere maand. Ik hoop dat men er niet intrapt bij het u.w.v. om salarissen van betaald voetballers op peil te houden

4   3  
Henri

Volgens mij is betaald voetbal een BEDRIJFStak. Deze bedrijfstak dient net als andere bedrijfstakken te voldoen aan allerleid plichten vwb o.a. belastingen arboregelgeving etc. Aan de andere kant zijn er voor bedrijven ook rechten zoals in bepaalde gevallen subsidies. Als de situatie speelt en je voldoet aan de criteria wat is er dan mis als je als voetbalbedrijf dan gebruik maakt van je recht?

5   1  
Wanny

De voetballers kunnen gewoon thuis werken en de inkomsten zijn grotendeels al binnen.

Denk niet dat NAC een omzetdaling van 20 of 30% hard kan maken. Zeker niet als de wedstrijden eventueel later nog gespeeld worden.

1   0  
Buuze

Gezien de teksten van onze premier gisteren vrees ik dat we het wel op onze buik kunnen schrijven dat de competitie nog uitgespeeld gaat worden...

7   0  
Rem

Waarom zou nac er geen gebruik van maken als een volgens mij PSV (corrigeer me als ik het fout heb) het wel doet...

5   1  
Ab Haan

De enige echte ingenieur Rini Beekman, ir. Rini Beekman roept NAC op direct die uitkeringen aan te vragen.

Dan hoeven de ingenieur en zij vermogende kompanen namelijk niet zelf de portefeuille te trekken en kunnen zij in plaats daarvan luxe sigaren uit Cuba blijven importeren en exquise flessen wijn laten aanrukken.

"Laat het plebs maar betalen voor de geneugden van mij, ir. Rini Beekman" - aldus ir. Rini Beekman. 17 Maart 2020, De Tholense Lech, Beekmanstrasse, Lech

10   1  
Buurman

NAC blijft overeind door de sponsors en seizoenkaarten ofwel de supporters. Simpel. Men loopt wat inkomsten mis maar er worden kosten bespaart als men niet hoeft te spelen. Per saldo ga je ervoor even niet op achteruit. Uiteraard werktijdverkorting aanvragen , als je daar recht op hebt mag je dat niet laten schieten. Je creëert een buffertje dat je keihard nodig zult hebben in de directe toekomst. We zitten in een natuurlijk Corona proces dat voorlopig niet stopt.

1   2  
Buurman

bespaard

2   2  
Fan uit Zevenbergen

Nac heeft geld van de beker nog !!

1   0  
Badeend

NAC heeft blijkbaar het meeste sponsorgeld, horeca bijdrage en 13.700 seizoenkaarten al binnen. Daarnaast 8 ton uit de beker én gaat voorlopig niet kosten van wedstrijden hebben. Vaste lasten lopen door, ja dat wel, maar je mag hopen dat die dekking niet afhankelijk is van recettes van losse kaartverkoop.

Het heeft NIKS met "roomser dan de paus" te maken en dat een andere club (die dit geld nog véél minder nodig zou moeten hebben, dit ook doet, is nogal een kinderlijk argument). Dat je gebruik maakt van een vangnet omdat je "er recht op hebt", kan ik nog wel inkomen, al vind ik dat dat dus absoluut niet klopt én ook dat je als maatschappelijk betrokken club best een keer een fatsoenlijk voorbeeld mag geven.

Kantoorpersoneel ondersteunen kan ik inkomen. Voetballers? Not so much.

Nogmaals: de pot met geld is niet eindeloos en gaat ons allemaal uiteindelijk veel kosten - laten we er samen voor zorgen dat dat geld écht besteed wordt waar het nodig is.

Supermooi, dat spandoek op het Amphia eerder deze week, maar heeft iemand ook de talloze spandoeken IN het Amphia gezien, maanden geleden al??

Laad alle berichten na dit bericht in