Wij gaan niet opzij

Ex-NAC: Barry van Galen: "Het was een zooitje"

Das Phantom

Barry van Galen speelde in het verleden één seizoen in Breda, maar dat werd geen succes. Van Galen kwam in 28 wedstrijden in actie en wist drie keer het net te vinden. Daarna vertrok hij richting AZ. Het leverde hem onder meer de bijnaam 'Barry van Geld Ophalen' op.

Van Galen blikt bij NH Sport terug op zijn periode in Breda. "Dat jaar was ook een kut jaar", aldus de middenvelder. "Buiten het veld had ik het wel naar mijn zin in Breda, maar dat hele team was gewoon kut", aldus Van Galen. "Iedereen had bonje met de trainer." 

Over het 'Geld Ophalen' grapt de middenvelder breed lachend. "Ja, dat klopt wel. Daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Mijn huis heet ook het Beatrixplantsoen." NAC eindigde in het seizoen 1996/1997 uiteindelijk op de negende plek in de Eredivisie. 

Bron:
B-Side Rats, NH Sport
34 Reacties
61   6  
@....

Bij AZ draaide van Galen toen super en haalde zelfs het Nederlands elftal. Zoals al eerder geschreven. Je kunt rustig stellen dat het bij NAC beleidsmatig altijd een zooi is geweest. Dat is niet van de laatste vijf jaar. In feite is het bij NAC een warboel toen semiprofvoetbal profvoetbal werd. Daarom staan we nu ook in de keuken. Dat ligt echt niet aan Manders en Steyn.

21   0  
Guuske

Wat dat betreft is er weinig veranderd in de jaren....het is een zooitje.
Blijft toch raar dat vele goede voetballers niet renderen bij Nac. en de jaren daarna het in eens weer wel kunnen.

13   28  
Judge M.

Dat was volledig wederzijds Barry. Lamstraal zoals je erbij liep.

Het massale "Schop Van Galen olé oleé" was dan ook het enige lichtpuntje wat je bij ons hebt gebracht.

61   6  
@....

Bij AZ draaide van Galen toen super en haalde zelfs het Nederlands elftal. Zoals al eerder geschreven. Je kunt rustig stellen dat het bij NAC beleidsmatig altijd een zooi is geweest. Dat is niet van de laatste vijf jaar. In feite is het bij NAC een warboel toen semiprofvoetbal profvoetbal werd. Daarom staan we nu ook in de keuken. Dat ligt echt niet aan Manders en Steyn.

21   1  
Arie

Niet alleen beleidsmatig al decennia een zooitje, er lijkt ook een vloek te heersen over de club. Het aantal spelers dat hier geen bal raakt, verguisd wordt en ergens anders compleet de pannen van het dak speelt is niet meer op 10 handen te tellen. Korte en Muhren nu zelfs bij een directe concurrent, voor zover Cambuur nog een concurrent is.

47   6  
Halvol

@ @

Maar aan wie ligt het dan wel... we hebben andere td’s gehad, andere ad’s, andere commissarissen, andere trainers, andere eigenaren etc.

De enige consequente factor zijn wij als supporters... misschien bij onszelf te rade gaan?

11   7  
Matc

Halvol, nooit aan gedacht dat het aan ons zou kunnen liggen. Misschien moeten we maar niet meer naar het stadion gaan? 🤑

36   19  
Spitfire

@ Judge M.

Het schop van Galen is voor mij één van het meest wanstallige wat ik ook van de tribunes heb horen rollen. Als je je team niet beter kan aanmoedigen dat één speler van de tegenstander van alles toewensen, begrijp je het volgens mij niet helemaal.

31   1  
Mvg

@ halfvol

Misschien niet eens zo'n hele rare gedachten, over de jaren heen is er eigenlijk bijna elk seizoen wel gezeik geweest en die komt grotendeels van de supporters, vaak ook heel terecht, soms iets minder.
Feit is in mijn ogen wel, dat elke keer als er een frisse wind komt, en we verliezen een paar keer op rij punten, dat er door een deel meteen weer geroepen word om ontslag van trainer of TD. Terwijl dat nooit iets heeft opgeleverd, je ziet het dit seizoen weer gebeuren.
Ik vind het voetbal de laatste weken ook niet om aan te gluren, en loop ook te vloeken en te zeiken voor de tv, maar misschien wordt het ook eens tijd dat we het voor een langere tijd eens een kans gaan geven. Want anders beginnen we weer van voor af aan, en krijg je 9 van de 10 x hetzelfde liedje

9   3  
Aspo

Prima kerel en mooie voetballer, alleen jammer dat het er bij NAC niet helemaal uitkwam. Na de overstap van NAC naar AZ hem nog een keer gesproken en hij was heel eerlijk dat hij voor het geld gekozen had. Kreeg toen als tekengeld een hoop aandelen. Ben benieuwd wat hij hier uiteindelijk nog aan overgehouden heeft...

2   1  
Pietjebel

Zoals bij zoveel goede spelers die bij nac hebben gezeten
Overal doen ze het goed behalve bij nac zo zie ik de rooij zo maar eens de volgende worden al hoop ik dat ik dr vol naast zit natuurlijk
Het is altijd een zooitje binnen nac en rond nac hoe ken het toch dat het nooit is rustig word
Vind het nu al opvallend rustig zo na een half jaar

13   3  
n@©

@Spitfire: En wat vond je van 'Schop Van Bommel'?

Van Bommel zelf ging er in ieder geval niet beter van spelen.

Volgens mij zijn dit spreekkoren niveautje 'de Singel in', 'Cheerio, Cheerio'.

Als het gaat om wanstaltige teksten, dan denk ik dat er in bepaalde andere stadions pas echt smakeloze teksten zijn gezongen in het verleden.

6   0  
@....

@halfvol. Hele goeie vraag. Volgens mij moet je het over een heel breed scala bekijken. Dus ook de supporters. Ik heb bij het beleid altijd het gevoel gehad “ allemaal goed bedoeld maar amateuristisch” , ook een DNA van heel veel vriendjespolitiek en dat gecombineerd met loyale supporters maar die wel snel beginnen te gillen om maatregelen als het effe niet loopt. Wellicht ook veel te veel bemoeienis van allerlei mensen en groepen die zich zelf veel te belangrijk vinden en maken en niet meer kunnen nuanceren. Zoiets ? Vraag is meer “ hoe lossen we het ooit op ? Wat denken mijn mede reageerder wat er zou moeten gebeuren om van NAC een goeie organisatie te maken en een stabiele ere ploeg ?

0   0  
L.

@HALVOL

RVS vrees ....

4   2  
Wanny

Toch hebben we ook een tijd lang sterk gepresteerd, met name onder Peek en Vreijsen toen we uit de eerste divisie kwamen en meteen in het linkerrijtje meededen met spectaculair voetbal. Kan me ook niet herinneren dat er toen vaak trainers buiten werden gegooid.

In 1993 werden we zelfs nog club van het jaar.

Na de overgang naar het nieuwe stadion is het steeds iets minder geworden, met uiteindelijk degradatie tot gevolg. Toen haalden we ook allemaal spelers die we eigenlijk niet konden betalen en dat werd later onder Mommers nog erger. Gingen we zelfs nog bijna failliet.

Ergens hebben we de slag gemist naar een normaal, stabiel beleid en niet verder springen dan je polsstok lang is.

7   5  
Badeend

Hè hè er worden mensen wakker. Het ligt absoluut aan de supporters en het irrealistische verwachtingspatroon. Vooral aan het feit dat dat hartstochtelijke en fan-zijn doorsijpelt tot in de hele organisatie - en er geen stabiele professionals zijn om een goede organisatie neer te zetten én vast te houden. Dat is heel moeilijk hoor, om NAC 'NAC te laten zijn' én professioneel te acteren. Maar als je dat niet doet, is het dus hopen op af en toe een paar kwartjes die goed vallen (zoals het team met Lokhoff-Lammers-Van Hooijdonk of Desserts/Manu/Angelino). Verder blijft het gerommel in de marge - met als enige échte uitzondering de tijd onder Ten Cate en -vooruit- misschien Brands.

De cultuur is vreselijk verrot. En dat kost jaren om op te lossen - als het al kan.

3   4  
geelzwartwit

@....


Alles staat en valt met:
- resultaten op commercieel en sportief vlak
- verwachtingingen op commercieel en sportief vlak
- beleid en visie
- structuur
- continuiteit in uitvoering
- focus op professionaliteit
- communicatie


En daarmee heeft NAC in essentie behoefte aan 2 zaken;
1. de achterban mee hebben en mee krijgen. Dat doe je door herkenbaar voetbal te spelen. Gebaseerd op aanvallend voetbal. Waarbij de het eerste elftal een uitvloeisel is van jeugdopleiding en spelers van buitenaf. Altijd dezelfde type spelers op dezelfde posities (van jeugd tot eerste elftal). Geen trainers die met eigen ideeen en systemen aanhoven te komen. De club bepaald hoe er gespeeld wordt en waar NAC aan te herkennen is.
Krijg je de achterban mee dan heb je een groot stuk van je financieen op orde want de achterban zijn ook de sponsoren en seizoenskaarten.

2. Een professionele organisatie zonder lokale vriendjespolitiek, klein denken. De beste mensen op de juiste plek.

8   0  
Badeend

Wanny

Laten we de historie niet mooier maken dan die is. We hebben in die tijd precies 1 seizoen écht in het linkerrijtje Eredivisie meegedraaid, seizoen erna grauwe middenmoot en daarna kwam de ellende van Rijsbergen. Dat was zo'n ongelofelijke mismatch - dat had Edelenbos niet beter kunnen doen.

6   10  
Badeend

Over het "schop Van Galen/Bommel" - veel sneuer gaan we het niet krijgen. Spitfire slaat de spijker 100% op de kop, om nog maar te zwijgen over het gebrek aan creativiteit - waar NAC bekend om stond - en het obligate "olé olé" erachteraan.

Vreselijk. En dan ook nog véél massaler deze rotzooi zingen dan pro-NAC, terwijl het team dat op veel van die momenten juist hard nodig had. Echt héél treurig en de teloorgang van de echte NAC-supporters wat mij betreft. Hopelijk blijft dat soort sneuigheid weg uit het stadion en kunnen we ooit weer gewoon écht ons team aanmoedigen.

3   0  
Dos

In combinatie met de verhuizing naar het nieuwe stadion deed NAC aankopen om U tegen te zeggen, in ieder geval op papier.
Gasten als Stewart, van Galen, Jalink, Jean Claude Mukanya ( als ik het goed spel ), Edwin Gorter en zo vergeet ik er een hele hoop.
Heel voetballend Nederland was het er over eens, NAC gaat mee doen om plaats 4 t/m 6.

Hoe anders liep het helaas....

3   0  
Baosje

In die tijd kwam ik meerdere malen per week in Zuid Limburg.....kwaad dat ze waren op van Galen én NAC....want Roda was tenslotte 2e geworden....en dan komt zo'n kutclubje als NAC hun sterspeler halen....

Zie wat er van gekomen is....wellicht dé beste voetballer uit de toenmalige selectie werd massaal uitgekotst door het Bredase publiek

Maar natuurlijk lag het niet aan van Galen....het is in Breda op bestuurlijk vlak altijd een klerezooi geweest,en ik vrees dat dit ook nooit meer zal veranderen ook

Laten we aub Manders de tijd gunnen...

Wie weet wordt het dan ooit wat met ONZE kutclub 👍

8   0  
Peerke

Sponsors en supporters willen bij NAC veel te veel in de pap te brokkelen hebben. De beroemde 5e colonne. Het beroerde is dat er veel te veel naar hen geluisterd wordt. Beleid zwalkt van links naar rechts en we raken steeds verder achterop. Nu al weer mensen die van Steijn af willen.

12   7  
ome cor

Goh....zit ik nog wel op bsiderats ?
Wordt er hier gezegd dat de supporters misschien ook eens bij zichzelf te rade moeten gaan ?

Elke wedstrijd die NAC speelt is het wachten op de eerste slechte bal, de eerste speler die een corner veroorzaakt of iemand die een klein foutje maakt, de bal naar de verkeerde kleur speelt of een voorzet te diep geeft.
Dan komen ze hier meteen los, als een stel Stijn Vrevens springen ze op het toetsenbord heen en weer om het ongenoegen zo snel mogelijk te delen.

Of we de wedstrijd vervolgens winnen, gelijk spelen of verliezen is helemaal niet relevant: schelden vanaf minuut 1, nondeju !

En alles beter weten dan mensen die jaren lang (gediplomeerd en wel) in de voetballerij werken.

Nee, aan de supporters ligt het niet. Het ligt altijd aan een ander.

8   3  
Scheppioni

Ik heb heel weinig met deze gast, ik heb zelf op de radio na een wedstrijd op de terug weg in de auto misselijke dingen horen zeggen over onze club NAC !!! Zo vet er dan nog voor betaald worden, bah !

2   0  
Boxer

Dat hele team was kut?
Er zaten toch wel wat aardige namen bij:John Karelse Nederland Nederland 17.05.1970
Verdediging
Maarten Atmodikoro Nederland Nederland 04.02.1971
Ruud Brood Nederland Nederland 19.10.1962
Jeffrey van As Nederland Nederland 09.04.1972
Tony Vidmar Australië Australië 04.07.1970
Middenveld

Geert Brusselers Nederland Nederland 06.01.1970
Jan Gaasbeek Nederland Nederland 04.12.1962
François Gesthuizen Nederland Nederland 18.09.1972
Edwin Gorter Nederland Nederland 06.07.1963
Nico Jalink Nederland Nederland 22.06.1964
Earnie Stewart Verenigde Staten 28.03.1969
Barry van Galen Nederland Nederland 04.04.1970
Aanval
Zlatko Arambašić Australië Australië 20.09.1969
Richard Roelofsen Nederland Nederland 13.07.1969
Twan Scheepers Nederland Nederland 08.11.1971
Trainer
Wim Rijsbergen Nederland Nederland 18.01.1952

17   1  
ome cor

Een kut seizoen met de negende plek in de Eredivisie ?

Dan hoop ik dat we snel weer zo'n kut seizoen gaan krijgen !

1   1  
NAC Breda F.C

NAC en beleid.... dat is niet van de laatste jaren of seizoenen hoor. Dat is sinds de oprichting van 1912 al zo... sinds 2 clubs gingen fuseren omdat er geld problemen waren was het gezeik al begonnen.

5   1  
Maarten

Kutjaar en 9e, Daar dromen we nu van

9   2  
Scarface

@Maarten.

Het seizoen duurt nog lang volgens Steijn. We kunnen echt nog wel negende worden hoor!

5   2  
@...

Dank voor de interessante antwoorden mede supporters. Volgens mij zijn er beslist perioden te noemen dat het sportief best goed ging. Maar was er in die perioden ook een goed beleid ? Of was het een opportuun beleid dat kortstondig voor een aardig resultaat zorgde ? En werd er ook in die perioden dat het sportief goed ging, en wat een berg geld kosten, wel uitgehaald wat erin zat ? Men was altijd wel snel tevreden hoor vond ik. Onder Vreyssen was aan de BEA een goeie periode sportief, maar met het nieuwe stadion ging het financieel al snel ook niet best. Ik heb me bv. wel eens laten wijs maken dat de boekhouding bij NAC heel lang een zootje was. Dat lijkt me allemaal wel verbeterd, maar nu trekt het sportief weer op niks. Tsja en de supporters ? Is het niet zo dat supporters door een goed beleid de goede kant op moeten worden gestuurd ? In feite zijn wij toch gasten die op een feestje zijn uitgenodigd. Is dat feestje leuk, is het voetbal spannend en goed , dan zijn we stik gezellig. Maar hoe dikwijls zijn de feestjes bij NAC nog leuk ? Als ik erover nadenk dan kan ik sportief meerdere goede periodes noemen , en de sfeer was dan dikwijls om je vingers bij af te likken. Onvergetelijk. Maar noem een periode met een verstandig beleid met visie. Zeg maar na het tijdperk Speekenbrink want toen waren we nog semi-profs ofwel betaalde amateurs. Ik kan niet snel een periode noemen. Wellicht Meeus , Peek en Goetzee nog de beste van de klas. Maar ook Peek en Goetzee haakte af zonder echt een goede opvolger. Dat zegt al veel. Ook geen continuïteit van hun beleid. Meeus zat denk ik zo’n beetje einde semiprof bestaan. Was het aan de Beatrixstraat ook niet gemakkelijker omdat we toen als BVO veel kleiner waren dus overzichtelijker ?

0   0  
Maarten

@Scarface,

Hahah, Ja die was leuk.

0   1  
Lamington

Halvol en verder
Interessant gesprek en idem richting..

4   1  
Hugo

Poeh Poeh, als een ´schop van galen / v bommel´ al niet meer gewaardeerd wordt. Het is een spreekkoortje met een knipoog wat erbij hoort. Ik bedoel, er wordt toch niet met ziektes gesmeten, er vliegen toch geen asbakken het veld op. Als dit al voer voor een discussie moet zijn is het inderdaad slecht gesteld met ons.
Hup NAC

0   0  
Toon

Tsja niet iedereen kan het hoge niveau dat bij NAC gevraagd wordt aan. Je ziet dan dat het een stapje lager wel lukt. ;)

0   0  
Van "taajlaand

Ach Baosje,

In die regio van Limburg waren ze later niet meer zo kwaad, nadat ze Sergio en Christiano op een slinkse maar proffessionele manier binnen hadden gehaald.
Mede omdat ze bij ons ook zaten te slapen...wederom toen.

Laad alle berichten na dit bericht in